REMUS BORZA: "Administratorul special al Hidroelectrica va fi Gabriel Dumitraşcu"

V.B.
Companii #Energie / 28 februarie 2014

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat pentru astăzi, la ora 15, Adunarea Generala a Actionarilor, ocazie cu care va fi numit noul administrator special al companiei, domnia sa declarând pentru Hotnews că a fost propus pentru această funcţie Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Gabriel Dumitraşcu este, în prezent, director în Departamentul pentru Energie şi, în calitate de administrator special, va reprezenta statul (ca acţionar majoritar) în procesul de insolvenţă a companiei.

Remus Borza a mai spus că ar putea face schimbări şi la nivelul directorilor, pentru că a găsit o situaţie dezastruoasă la Hidroelectrica. De când a ieşit din insolvenţă, întreprinderea nu mai reuşeşte să vândă energie pe bursă, din cauză că nu are o strategie eficientă în acest sens. De două ori pe lună, Hidroelectrica iese cu mai multe pachete, dar la preţuri neconforme cu cererea din acele momente. În aceste condiţii, Remus Borza a decis ca, de acum înainte, Hidroelectrica să scoată mult mai des pachete de energie pe bursă.

Bursa de Valori Bucureşti a rămas, deocamdată, fără "Hidroelectrica" pe lista ofertelor iniţiale programate pentru acest an.

Compania s-a întors în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul "băieţilor deştepţi" formulat împotriva ieşirii din insolvenţă a producătorului de energie hidro, ne-a declarat, marţi seară, Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, fostul administrator judiciar.

Potrivit unor surse, recursurile au fost câştigate de Energy Holding, Alpiq şi Elsid.

"Băieţii deştepţi" din energie au contestat ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica SA pe motiv că nu se finalizaseră, la data respectivă (26 iunie 2013), procesele referitoare la despăgubirile solicitate de ei, potrivit unor surse din Hidroelectrica. "Practic, se revine la situaţia din 25 iunie 2013, cu Euro Insol administrator judiciar. Vom vedea motivaţia Curţii şi nu ştim exact cum se vor derula lucrurile în perioada următoare", ne-au spus sursele citate.

Anunţul că Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă a fost făcut în premieră, joi, de Nicoleta Munteanu, partener în cadrul Euro Insol, în deschiderea conferinţei BURSA "Codul Insolvenţei". Domnia sa a precizat că recursurile traderilor de energie sunt judecate de Curtea de Apel şi că, dacă instanţa admite un singur astfel de recurs, atunci compania se reîntoarce în insolvenţă.

Tot atunci, avocatul Remus Borza ne-a explicat: "Din cele 14 recursuri, au fost judecate 10. Instanţa a rămas în pronunţare şi aşteptăm deciziile. Sunt trei tipuri de recursuri. Prima categorie de recursuri este împotriva deciziei de ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica. Acţiunea a fost iniţiată pe motiv că, la ieşirea din insolvenţă, nu erau decizii irevocabile pentru respingerea contestaţiilor băieţilor deştepţi la tabelul preliminar al creanţelor. Dacă un singur recurs va fi admis, compania se reîntoarce în insolvenţă.

Cea de-a doua categorie de recursuri vizează opoziţiile formulate la deschiderea procedurii insolvenţei de căre unii furnizori de energie şi de către sindicate. Dacă este acceptat un astfel de recurs, atunci Hidroelectrica revine la starea iniţială de dinaintea intrării în insolvenţă, adică fără contracte denunţate, fără contracte renegociate, fără disponibilizări şi alte măsuri de eficientizare pe care le-am luat. Evident că această reinstituire a stării iniţiale duce tot la insolvenţă".

Avocatul Borza ne-a mai spus că cea de-a treia categorie de recursuri are o miză de 1,3 miliarde de lei întrucât "băieţii deştepţi" au contestat tabelul preliminar al creanţelor.

Autorităţile îşi propuseseră să listeze Hidroelectrica pe 30 iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Operaţiunea urmează să se deruleze printr-o majorare de capital, necesară pentru finanţarea investiţiilor majore ale Hidroelectrica. Compania a fost în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principala cauză a instituirii procedurii fiind contractele directe încheiate cu traderii de energie la preţuri preferenţiale, mult sub nivelul pieţei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si cu banii luati de Borza care a fost incompetent in administrarea companiei, cum ramane ??? Dar cu Dosarul penal pentru furaciuni si alte conflicte de interese ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb