La Huawei, credem cu tărie că umanitatea va intra într-o lume inteligentă în următorii 20-30 de ani. Societatea se află în pragul unei alte explozii de teorii şi tehnologii noi. Potenţialul este foarte mare, dar există şi multă incertitudine. Rămân multe întrebări - şi colaborarea deschisă ar fi cea mai bună modalitate pentru a le aborda.
În electronică, cipurile vor continua să fie reduse ca dimensiuni până la trei nanometri şi poate chiar un nanometru. Această evoluţie va continua, în moduri pe care nu le putem preconiza încă, chiar dacă legea lui Moore devine învechită. În trecut, credeam că grafenul va fi motorul acestei evoluţii, dar în prezent nu ştim sigur dacă asta va mai fi adevărat.
Cu siguranţă, vom asista la descoperiri semnificative în tehnologiile genetice în următoarele două-trei decenii, ceea ce va declanşa progrese incredibile în ştiinţele vieţii, biotehnologie şi nanomedicină. Însă modul în care aceste descoperiri vor schimba şi modul în care oamenii trăiesc şi lucrează, rămâne neclar. Ştiinţa moleculară şi tehnologia pot fi utilizate pentru a sinteza materiale care nu au mai existat până acum. Nu putem spune ce materiale şi tehnologii noi vor apărea. Ştim că inteligenţa artificială (IA) va cunoaşte o aplicare amplă, dar nu putem prezice cum va conduce societatea înainte sau cum va crea mai multă bunăstare.
Descoperirile în ceea ce priveşte calculul cuantic şi aplicaţia răspândită a acestuia vor declanşa o explozie a traficului de date. Deşi ştim cu siguranţă că impactul va fi semnificativ, este posibil să nu arate aşa cum ne imaginăm noi. Tehnologiile optice vor fi, de asemenea, aplicate pe scară largă în diverse domenii.
Progresele din disciplinele individuale creează noi oportunităţi la viteze ameţitoare, însă impactul descoperirilor interdisciplinare va fi şi mai uimitor. Toate aceste inovaţii viitoare vor fi însoţite de o creştere explozivă a traficului de date. Încă nu putem anticipa ce cerinţe vor exista în ceea ce priveşte stocarea, transmiterea şi procesarea acestor cantităţi ultra-mari de date. Ceea ce ştim sigur este faptul că tot mai multe date vor fi stocate şi prelucrate în cloud. Dar cum anume vom canaliza această creştere bruscă de date?
Pe scurt, pur şi simplu nu ştim cum va arăta structura societăţii noastre, cum ne vom adapta acesteia sau cum o putem ţine sub control. Tot felul de idei şi tehnologii noi se derulează chiar sub privirea noastră. O caracteristică de noutate a acestui nou val de inovaţie tehnologică este reprezentată de "reacţiile în lanţ" care acoperă mai multe discipline. De exemplu, tehnologiile informaţiei au devenit fundamentul cercetării ştiinţifice şi al inovaţiei în toate disciplinele. În mod asemănător, acestea au devenit fundamentul dezvoltării în fiecare industrie.
Un lucru este însă cert. Trebuie să consolidăm infrastructura societăţii informaţionale. Există două laturi ale infrastructurii: una vizează echipamentele (tehnologia actuală), iar cealaltă vizează competenţele (regulile şi abilităţile pe care le aplicăm în acest sens).
Pe partea de echipamente, avem, în special, reţele optice şi 5G, precum şi 6G, în viitor. IA depinde de o serie de tehnologii ale informaţiei şi va depune eforturi semnificative pentru a avansa fără descoperiri continue în ceea ce priveşte capacităţile infrastructurii. Ar fi ca şi cum ai încerca să conduci maşini de mare viteză fără autostradă.
Pe partea de competenţe, avem talentul, reglementări şi aşa mai departe. Cheia stă în talent. Pentru a îmbrăţişa această nouă eră, lumea, per ansamblu, trebuie să susţină pe deplin educaţia şi să dezvolte talente de tot felul, creând un mediu care să permită libertatea academică şi să promoveze libertatea de gândire.
Urmărirea datelor
Stând în pragul lumii inteligente, noi, cei de la Huawei, trebuie să decidem ce rol vom juca în această nouă structură socială în următorii 20 sau 30 de ani. Ştim că volumul traficului de date va fi copleşitor în viitor, aşadar direcţia noastră strategică va fi concentrată pe canalizarea, distribuirea, stocarea şi prelucrarea acestui trafic masiv de date. Acesta este aspectul asupra căruia ne vom dedica pe termen lung. Nu trebuie să ne abatem de la această direcţie, dar ne putem adapta pe parcursul diverselor etape ale călătoriei noastre.
Cu o floare nu se face primăvară. În această societate informaţională vibrantă, va fi imposibil să împiedicăm înflorirea a tot felul de flori. La Huawei vom continua să lucrăm cu companii din întreaga lume pentru a construi un ecosistem puternic şi pentru a împărtăşi beneficiile acestuia. Cu un angajament ferm faţă de globalizare, vom rămâne deschişi şi vom colabora pentru succesul comun.(C)