Primul ministru, Călin Popes-cu Tăriceanu, are "absolută dreptate atunci cînd spune că Guvernul României este cel care trebuie să stabilească care sunt priorităţile economice" şi noi respectăm acest lucru, a declarat, ieri, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România, Graeme Justice, citat de Rompres.
Declaraţia reprezentantului FMI intervine la o zi după ce premierul Tăriceanu a spus că "nu FMI face politica în România, ci Guvernul român validat de Parlament", subliniind că "nu este problema FMI să ne dea sfaturi, ce programe să punem în aplicare sau nu".
Graeme Justice a mai spus: "România trebuie să urmeze un program economic şi financiar care să fie susţinut de acordul stand-by cu FMI. ăn programul deja existent, Guvernul s-a angajat să nu modifice taxele fără o consultare, în prealabil, cu FMI sau să mărească pensiile, ca rezultat al recalculării, pînă în 2006. Bugetul pentru 2005 a fost calculat avînd la bază aces-te lucruri. Acesta este un angajament public făcut de România, nu de un Guvern anume".
Noi înţelegem faptul că orice Guvern nou are priorităţi fiscale diferite şi am avut deja discuţii cu opoziţia, înainte de alegeri. Introducerea taxei unice şi recalcularea pensiilor au fost angajamente electorale, la fel ca şi reducerea corupţiei. Noi res-pectăm aceste angajamente şi colaborăm deja cu Guvernul pentru a vedea cum poate fi res-pectat programul macroeconomic şi financiar susţinut prin acordul stand-by, a subliniat reprezentantul FMI.
Reducerea taxelor directe va fi reflectată în deficitul bugetar din 2005, ceea ce va trebui contrabalansat prin mărirea taxelor indirecte, consideră Justice.
O trecere de la taxele directe la cele indirecte este în concordanţă cu trendul din regiune şi cu înţelegerile cu Uniunea Europeană. Dacă recalcularea pensiilor are loc în 2005, atunci cheltuielile bugetare se vor mări, aici existînd deja presiuni din cauza deficitului bugetar care s-a adîncit înainte de alegeri, a explicat oficialul Fondului. ăn acest context, trebuie menţionat faptul că mărirea pensiilor s-a făcut şi înainte de alegeri, rămînînd doar o mică majorare pentru 2005, a arătat acesta.
Pe viitor, Graeme Justice consideră că "provocarea va consta în modul în care vor fi respectate noile angajamente pentru o politică fiscală sănătoasă. Acest lucru va depinde de priorităţile guvernului, iar mărirea cheltuielilor pentru anumite programe va însemna micşorări de bugete la alte capitole sau taxe mai mari. Unul din scopurile vizitei reprezentanţilor FMI la Bucureşti, din această lună, este de a discuta aceste lucruri şi de a se asigura că obiectivele macroeconomice din acordul stand-by vor fi respectate".
Noi am fost încurajaţi de dis-cuţiile iniţiale avute cu Guvernul şi am hotărît că este important ca inflaţia să continue să scadă. Altfel, cîştigurile temporare din introducerea cotei unice sau mărirea pensiilor ar putea fi plătite cu un preţ mult mai mare, ca în 1990, şi nimeni nu doreşte ca această experienţă să se repete, a spus Graeme Justice.