Liderii Ucrainei, Georgiei şi Moldovei au făcut lobby la Uniunea Europeană, în cadrul summitului "Parteneriatului Estic", pentru a li se permite să înceapă negocierile de a adera la UE, informează Reuters, citată de Digi24.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, înaintea participării la summit, că va milita pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi ca va cere ca UE să se implice mai mult, mai intens şi mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii UE.
Aşteptările sunt, totuşi, limitate pentru moment: cel mai probabil, vor obţine noi asigurări de sprijin împotriva unei posibile invazii ruseşti.
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia summitului de la Bruxelles pentru a încerca să găsească o soluţie pentru conflictul din estul Ucrainei.
Scholz a accentuat faptul că Rusia riscă şi mai multe sancţiuni impuse de UE dacă invadează Ucraina.
"Orice încălcare a integrităţii teritoriale (a Ucrainei) va atrage un preţ aspru şi vom vorbi toţi ca unul, aici, cu partenerii noştri europeni şi aliaţii transatlantici", a spus Scholz la Berlin, înainte de a participa la primul său summit în calitate de cancelar.
Scholz a adăugat, însă, că se doreşte în continuare un "dialog constructiv" cu Rusia. Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus marţi că le-a transmis ruşilor că este alegerea moldovenilor să se alăture Uniunii Europene.
Summitul Parteneriatului Estic are loc în acelaşi timp în care mai mult de 100.000 de soldaţi ruşi s-au strâns la graniţa cu Ucraina
Ministrul de Externe al Rusiei a îndemnat Occidentul şi Ucraina printr-un mesaj pe Twitter să implementeze acordurile din 2014 şi 2015, care cuprindeau schimburi de prizonieri, ajutoare materiale şi retragerea trupelor de pe linia frontului.
Ucraina este, în acest moment, principalul subiect de dispută dintre Rusia şi Occident. SUA spune că Rusia a adunat mai bine de 100.000 de trupe la graniţa cu Ucraina, care ar putea fi pregătiţi să invadeze. Moscova spune că acţiunile sunt exclusiv defensive.
Summitul "Parteneriatul Estic" de la Bruxelles, care ţine doar o zi, subliniază succesul parţial pe care UE l-a obţinut în relaţia sa cu grupul celor şase republici ex-sovietice invitate. Rusia consideră că toate cele şase se află în curtea sa, acolo unde are cele mai mari interese de securitate.
Din cele şase ţări, Georgia, Moldova şi Ucraina au dispute teritoriale cu Moscova. Liderii Armeniei şi Azerbaijanului participă şi ei la summit, însă nu caută să devină membri UE. Belarusul lui Alexander Lukashenko, care a fost lovit de sancţiuni din cauza abuzurilor legate de drepturile omului, a refuzat să participe.
"Obiectivul nostru este aderarea la Uniunea Europeană", a spus Zelenski după întâlnirea cu preşedintele summitului european, Charles Michel. În documente obţinute de Reuters, se arată că la finalul evenimentului, UE "va recunoaşte aspriaţiile europene" ale celor cinci state care participă la summit.
Fiica lui Alexei Navalni: Rusia va fi cândva parte din Uniunea Europeană
În cadrul iniţiativei Parteneriatului Estic, UE oferă bani, asistenţă tehnică şi comerţ liber, dar nu şi aderare. Dar, a face parte din UE rămâne un obiectiv atât de atractiv încât, potrivit fiicei lui Alexei Navalni - unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, care rămâne în închisoare - chiar şi Rusia o să devină la un moment dat membru UE.
"Rusia este parte din Europa şi ne străduim să devenim parte din UE", a declarat Daria Navalnaia la Strasbourg, unde a acceptat în numele tatălui ei, din partea Parlamentului European, premiul Sakharov pentru apărarea drepturilor omului.
Într-o declaraţie rostită în sediul NATO, prim-ministrul georgian a îndemnat Occidentul să permită ţării sale să adere la alianţa nord-atlantică, un obiectiv dorit şi de Ucraina.
"Fiecare stat are dreptul suveran de a îşi alege propria politică externă", le-a spus liderul georgian reporterilor, făcând referire la eforturile Rusiei de a sabota intenţiile occidentale ale ţărilor din sfera sa de influenţă.