Reţeaua de gazoducte din Republica Moldova va fi operată de o companie deţinută de Transgaz şi BERD

E.M.
Companii / 5 septembrie 2023

Reţeaua de gazoducte din Republica Moldova va fi operată de o companie deţinută de Transgaz şi BERD

Reţelele de transport al gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deţinută de Transgaz România şi BERD, potrivit news.ro.

Guvernul Republicii Moldova a anunţat că această decizie a fost aprobată în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), iar presa de la Chişinău consideră că este o măsură ce va diminua dependenţa de gazul rusesc.

Între Moldovatransgaz - filială a Moldovagaz - şi Vestmoldgaz a fost semnat un contract de luare în locaţie a reţelei de transport al gazelor naturale, cu durata de cinci ani, potrivit ministrului moldovean al energiei, Victor Parlicov.

Contractul mai trebuie să fie avizat de Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) din Republica Moldova pentru a intra în vigoare.

SRL "Vestmoldtransgaz" a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deţine gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Acţionari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu 25%.

Semnarea acestui acord a fost posibilă datorită modificării legislaţiei, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, dar şi în baza unor decizii ale CSE din iunie şi septembrie. Aşadar, se intră pe ultima sută de metri în procesul de separare a activităţii de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, în scopul evitării monopolului şi asigurării accesului tuturor părţilor interesate la infrastructură. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova faţă de Comunitatea Energetică.

Victor Parlicov a adăugat: "Ca şi în cazul sincronizării pieţei energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simţi în vreun fel această schimbare pe piaţa de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislaţiei europene şi liberalizarea, transparentizarea pieţei de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la reţele pentru toate companiile şi pe termen lung vom creşte credibilitatea pieţei pentru traderi şi furnizori europeni, iar competiţia, pe viitor, poate genera şi preţuri mai bune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb