Sistemele automate ale Facebook generează conţinuturi pentru grupuri având legături cu terorismului, pe care algoritmii nu le recunosc ca atare, a transmis, ieri, o organizaţie neguvernamentală americană, relatează AFP.
National Whistleblowers Center, ONG lansator de alerte, a studiat timp de cinci luni paginile de Facebook a 3.000 de utilizatori care "au dat like" sau au legături cu organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile americane.
Conform acestui ONG, grupurile jihadiste Stat Islamic şi Al-Qaida sunt "în mod deschis" active pe Facebook, reţea ale cărei sisteme automate nu identifică întotdeauna conţinuturile problematice.
Din start, algoritmii pot crea automat conţinuturi, cum ar fi, spre exemplu, micile montaje "de amintiri" care reiau postări ale grupurilor în chestiune, ceea ce a determinat ONG-ul respectiv să considere că Facebook a creat fără să vrea conţinuturi extremiste, pe care încearcă să le elimine totuşi de pe platformă.
"Eforturile Facebook de a elimina conţinuturile legate de terorism sunt slabe şi ineficiente", conform ONG-ului, care scrie de asemenea că reţeaua de socializare "creează şi promovează conţinuturi (de acest tip) prin tehnologia sa", relatează sursa citată.
National Whistleblowers Center spune că a depus o plângere la autoritatea americană de supervizare a Bursei, SEC, în numele unui "lansator de alertă" care a cerut să îşi păstreze anonimatul.
Contactată de AFP, compania Facebook a transmis că "elimină" conţinuturile asimilabile cu "terorismul" la "un ritm mult mai ridicat decât acum doi ani".
Aşa cum precizează de obicei, grupul a spus că nu pretinde că elimină toate conţinuturile cu probleme, dar că face tot posibilul.
Facebook a eliminat, săptămâna trecută, conturi şi conţinuturi având legături cu mai multe figuri ale extremei drepte americane, cum ar fi Alex Jones, sau ale antisemitismului, cum ar fi Louis Farrakhan.