REUNIUNEA MINIŞTRILOR DE EXTERNE DIN UE Aurescu reafirmă poziţia României favorabilă menţinerii sancţiunilor pentru Rusia

Alexandru Costea
Politică / 7 martie 2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, ieri şi azi, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el reafirmând poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni, în contextul conflictului din Ucraina, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Miniştrii de externe europeni au dezbătut pe larg ultimele evoluţii din Ucraina, cu accent pe implementarea acordului Minsk II. În acest context, au fost analizate şi relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă. Discuţiile au avut loc cu participarea, în deschiderea discuţiei, a Secretarului General al OSCE, Lamberto Zannier.

Aurescu a semnalat importanţa aplicării rapide şi necondiţionate a Acordurilor de la Minsk din 12 februarie 2015, care sunt importante pentru că reprezintă o foaie de parcurs, un traseu spre soluţionarea politică a conflictului din Ucraina şi a arătat că un prim rezultat pozitiv al Acordurilor îl constituie încetarea violenţei în estul Ucrainei, deşi aceasta nu este deplină.

Ministrul a apreciat că sancţiunile constituie o pârghie eficientă, care trebuie menţinută până la aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk, astfel încât să determine un angajament politic autentic, în eforturile de îmbunătăţire a situaţiei din teren şi în procesul de implementare a Acordurilor.

"În egală măsură, a arătat Bogdan Aurescu, UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de noi sancţiuni dacă se reiau luptele, de exemplu în zona oraşului Mariupol, sau dacă aplicarea Acordurilor de la Minsk este blocată în alte aspecte ale acestora", mai arată sursa citată.

Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, că este esenţial ca UE să sprijine implementarea paşilor succesivi încetării focului şi retragerii armamentului greu, din Acordurile de la Minsk, în caz contrar, existând riscul de a asista la o "transnistrizare" a estului Ucrainei, fără perspectiva soluţionării politice complete a crizei şi ,totodată, a pledat pentru o strategie a relaţiilor UE cu Rusia, care să aibă în vedere ansamblul situaţiei din Vecinătatea Estică.

Pe agenda reuniunii ministeriale informale s-au aflat criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai 2015 şi revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb