Reuters: Avioane F-16 ale SUA survolează Bosnia ca un avertisment pentru sârbii secesionişti

F.D.
Internaţional / 8 ianuarie

Reuters: Avioane F-16 ale SUA survolează Bosnia ca un avertisment pentru sârbii secesionişti

Două avioane de luptă F-16 ale armatei americane vor survola luni Bosnia-Herţegovina, acţiune menită să sublinieze sprijinul SUA faţă de integritatea teritorială a acestei ţări în faţa "activităţii secesioniste" a sârbilor bosniaci, a anunţat ambasada SUA la Sarajevo, relatează Reuters.

Survolul va face parte dintr-un exerciţiu de instrucţie bilateral efectuat împreună cu armata bosniacă în zonele din Bosnia-Herţegovina care nu se află sub controlul sârbilor.

Contrar Acordurilor de Pace de la Dayton (1995), preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, consideră că Bosnia-Herţegovina nu este un stat şi el ameninţă de mai mulţi ani cu secesiunea acestei entităţi sârbe.

În declaraţia sa, ambasada SUA face referire şi la tendinţele separatiste ale sârbilor bosniaci conduşi de Dodik, cunoscut de asemenea pentru simpatiile sale pro-ruse. "Exerciţiul bilateral este un exemplu de cooperare avansată între armate care contribuie la pacea şi securitatea în Balcanii Occidentali, aşa cum demonstrează angajamentul SUA de a asigura integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina în faţa activităţii secesioniste şi anti-Dayton", menţionează aceasta.

"Statele Unite au subliniat că Constituţia Bosniei-Herţegovina nu prevede dreptul la secesiune şi vor acţiona dacă cineva încearcă să schimbe acest element de bază al (Acordurilor de la) Dayton", se mai arată în aceeaşi declaraţie.

Sârbii bosniaci încep luni seară sărbătorirea zilei statalităţii lor autoproclamate, pe care Curtea Constituţională a Bosniei-Herţegovina a interzis-o, o paradă a poliţiei şi forţelor speciale sârbo-bosniace fiind programată pentru marţi.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Bosnia și Herțegovina este un stat creat de americani la fel ca și Kosovo .. Practic amândouă aparțin Serbiei …

    1. Ai uitat cred Au fost cindva parte a Iugoslaviei federative. Acum sunt independente

      Corect americani nu aveau ce căuta în Serbia,pt ce au dezmembrat Iugoslavi? Iugoslavia a fost o țară democrată și frumoasă.

      frumoasa este mai putin cu democratia

      Iugoslavia a devenit prea puternica de aceia au dezmembrato!

      Daca te-ai informa mai bine ai sesiza că rușii și-au băgat coada in Iugoslavia și atunci a început dezmembrarea Iugoslaviei. SUA a impus pacea acolo.

      Da ai dreptate ca să facă pace americanii au bombardat Yugoslavia și au omorât peste 500 de copii oare asa se face pace în lume prin teroare?

      Nu americanii au dezmembrat Yugoslavia. Sunteți dezinformați. Intrebati- i pe sloveni si croați de ce nu au vrut in Yugoskavia si daca s- ar mai uni sa refacă vechiul stat. Voi nu vedeți ca nu se potriveau cu sârbii?

      Pace impusa de criminali si bombardieri genocidari

    și sărbii tot origini slave , ca și rușii vor să " dea ora exactă " și pt alte popoare , mai ușor cu pianul pe scări , era Tito croat , dar tot sărbii erau în punctele de decizie in fosta Iugoslavie , și erau și croați , și sloveni și albanezi, și bosniaci , ....rușii bagă mereu bățul prin gard în balcani ...sărbii pe vremea războiului rece erau privilegiați in vest , munceau sezonier , căștigau mărci , lire , franci ,...dar ei făceau cu ochiul tot la Moscova

    1. ...

      Bravo !

      Simt invidie in tine Agarici!? Sarbii au rezistat 400 de ani ca pasalic turcesc! S-au rasculat de vreo 6 ori..... din capetele mortilor lor s-a ridicat un turn faimos in orasul Nis! Da de ce tin sarbii cu rusii! Cine ii sustine in independenta lor!? Si in 1914 ... si acum!? Cine le-a ciuntit tara!? De ce!? Ia zi tu .... ungurii (si secuii din Tinutu Secuiesc) cu cine tin!? De ce!? Merita secuii propria lor tara!? De ce nu!? Eu sunt pentru democratie, corectitudine, demnitate, ca-n vest ..... dar nu cu orice pret!

      Nu a existat niciodata o tara numita republica sau regat secuiesc, cum nu a existat niciodata o republica sau in regat numit catalunia.

      Foarte corect

      Corect ai spus, ai pus punctul pe i, tot sud-vestul României era cutreerat de sirbi cu guma si blugi, ei aveau dreptul de a intra in România si a face bisnita dar pe fugari români îi dadeau inapoi....

    Adica Serbia a fost secesionată, Bosnia Herțegovina nu poate, așa vrea America, dreptate-i asta?!

    1. Pai ...ce re asteptai . Marea democratie are capricii. Legi si principii pt altiu nu pt ei

    ...

    Iară își baga coada americanii , bagă zâzanie sa înceapă un alt conflict , doar pentru a distruge Europa așa voalat și noi iar vom fi la mijloc

    1. Noi suntem terminati deja.Prin umbrela NATO ploua .ploua cu sărăcie,cu trădare și cu pierderi de teritoriu cât de curand

    Cei care nu stiti istorie .... taceti! Si in special istoria balcanilor! 1. Regatul Yugoslaviei s-a format prin vointa exprimara democratic, a sarbilor, croatilor si slovenilor! (sarbii nu au cucerit/ eliberat Croatia sau Slovenia) 2. Care din voi stiti ce limba vorbesc bosniacii (musulmani)? 3. Nu a existat NICIODATA o forma statala (numai administrativa) a Bosniei-Herzegovina! Problema este f simpla! Kosovo, Bosnia-Herzegovina, nu au existat vreodata, in istorie, ca stat! E ca si cum Dobrogea si-ar declara independenta! Restul e ..... politica!

    1. Corect. Cosovo și Boania Herțegovina au apărut din cauza turcilor. Cosovo a fost locuit de sarbi și au fost siliți să plece de turci în urma victoriei acesteia împotriva sârbilor de Stavropolie(Câmpia mierlei). Au fugit de turci 15000 se fanulii(o familie la acea vreme era compusa din aproximativ 30 membri). Democrația nu prea are loc în serbia nu recunosc minoritățile etnice,ceea ce ei pretind altora,. Nici acum nu recunosc minoritatea românească de pe VValeaTimocului(300000etnici romani)

      De unde ai scos Stravopole in Serbia ( Kosovo) ? Asta e în Rusia. E vorba despre Kosovo pole ( Câmpia mierlei) de unde Mircea cel Bătrân a sters- o vitejește. Deci, vezi cum stai cu istoria, dar si cu cunoștințele despre Sarbia/ sarbi. In sarba pole e camp/ campie, iar kosov e mierla.

      Da ce România a existat?... Tu de autodeterminarea popoarelor ai auzit?...

    Ce cauta acolo?Nu e suficient ca au facut o ciorba din Yugoslavia?Nu sunt destule conflicte mai trebuie una?Nici acum nu inteleg de ce trebuia razboiul acela, ai dreptate e ca si cum Dobrogea sau alta parte din tara ar zice ca e stat independent.Europa e varza, fara armata proprie fara opinie proprie.

    Americanii....noii ciocoi.ai zilei de azi.

    Sa si faca curat in propria ograda ! 

    Iar a venit jandarmul lumii sa faca ordine. Cine dracului i-a chemat si prima data. Au destramat Iugoslavia si au creat doua state complet anapoda, in ciuda sârbilor, Kosovo si Bosnia Hertegovina. Americanii au facut din adins asa, pentru ca stiau ca sarbii nu se vor impaca cu situatia si ei, americanii vor avea motiv sa intervina din nou. Corporatia SUA nu poate trai fara razboi. Au prostit toata lumea cu dictaturile, cu lipsa democratiei, cu apararea intereselor Americii la dracu-n praznic si nu se mai pot opri.

    ...

    1. Puneti mana pe Istorie bai slugilor pline de democratie si libertate,ce faceti cu democratia si libertatea daca muriti de foame,vad ca mai cumparati si armament,daia Romania este saraca dam banii altora ,aveti creierii spalati,dati un pic in urma si vedeti macelul facut Alatii vostri in 04 aprilie 1944,chiar v_ati uitat bunicii si oamenii nevinovati ingopati la groapa comuna ,iar criminalilor le_ati ridicat statui de eroi,halal generatii dupa1989,vai de soarta ta ROMANIE.

    America aplică cu nesimțire, în numele democrației lor, vechiul dicton roman-divide et impera, ignorînd drepturile popoarelor la autodeterminare și independență.

    Yugoslavia a fost cel mai puternic stat din Balcani.

    În Bosnia și Herțegovina,sârbii din Rep Srpska doresc unirea cu patria mamă-Serbia,nu doresc să aparțină unui stat cu care nu au lucruri comune și unde ororile nu vor fi uitate curând de niciuna dintre părți.  

    Nejustificat bombardamentul asupra Serbiei,fără mandat ONU.(câte crime de război au făcut sârbii,tot atâtea croații în Croația ,dar și musulmanii+croații în Bosnia,dar doar sârbii au fost condamnați.  

    Kosovo,leagănul civilizației sârbe,un stat creat artificial. 

    UE a greșitcând a"uitat"să acorde atenția cuvenită în Balcani și s-a concentrat pe Ucraina.  

    Locul când rămâne gol e ocupat de alții(Rusia,China).

    Doar încorparând țările balcanice UE va crea o oarecare stabilitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb