REUTERS: "Biden acuză industria petrolieră că exploatează deficitul ofertei pentru creşterea profiturilor"

A.I.
Internaţional / 11 iunie 2022

"Biden acuză industria petrolieră că exploatează deficitul ofertei pentru creşterea profiturilor"

Preşedintele american Joe Biden a acuzat ieri industria petrolieră din Statele Unite şi, în special, Exxon Mobil, că exploatează deficitul ofertei pentru a-şi creşte profiturile, după ce datele privind creşterea preţurilor au arătat că inflaţia a atins un nou record al ultimilor 40 de ani, scrie Reuters.

Inflaţia din SUA a accelerat în mai, în condiţiile în care preţul benzinei a atins un nivel record, iar costul alimentelor a crescut, ducând la cea mai mare creştere anuală generală a preţurilor din ultimele patru decenii.

Biden, al cărui discurs de instalare la Casa Albă includea măsuri de reducere a dependenţei Statelor Unite de combustibili fosili, a declarat ieri că speră să accelereze producţia de petrol, care este de aşteptată să atingă niveluri record în SUA, anul viitor, conform Reuters.

Dar, preşedintele american a lansat şi un avertisment pentru industrie, ale cărui câştiguri au crescut odată cu preţul petrolului şi gazelor, susţinând că profiturile sunt dovezi că, de fapt, consumatorii plătesc pentru mai mult decât costurile de forţa de muncă şi de transport maritim.

"Exxon a făcut mai mulţi bani decât Dumnezeu în acest an", le-a spus Biden reporterilor în urma unui discurs din portul Los Angeles. "Companiile petroliere americane nu folosesc profiturile mai mari pentru a fora mai mult, ci pentru a face răscumpărări de acţiuni", a adăugat el.

Răscumpărările de acţiuni îmbunătăţesc câştigul pe titlu prin reducerea numărului de acţiuni aflate în circulaţie, contribuind indirect la creşterea preţurilor acţiunilor, iar companiile văd răscumpărările ca pe o modalitate de a recompensa investitorii.

"De ce nu forează? Pentru că fac mai mulţi bani dacă nu produc mai mult petrol", a spus Biden, adăugând: "Exxon, începe să investeşti şi începe să-ţi plăteşti taxele".

Exxon a respins acuzaţiile, menţionând că a continuat să-şi crească producţia de petrol, benzină şi motorină din SUA şi s-a împrumutat masiv pentru a creşte producţia, în condiţiile în care a avut pierderi, în 2020.

"Am fost într-un contact permanent cu administraţia, informându-o despre investiţiile planificate pentru creşterea producţiei şi extinderii capacităţii de rafinare în Statele Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Casey Norton. "Exxon va majora cheltuielile cu 50% în exploataţiile sale de şist din West Texas, aşteptările fiind pentru o creştere a producţiei în acest an cu 25%, din această zonă (...). O extindere în curs implementare a rafinăriei din Texas va adăuga echivalentul unei noi rafinării de dimensiuni medii", a adăugat Norton.

Exxon, cel mai mare producător de petrol din SUA, a pierdut aproximativ 20 de miliarde de dolari în 2020 şi a împrumutat peste 30 de miliarde de dolari pentru a-şi finanţa operaţiunile. A plătit impozite de 40,6 miliarde de dolari anul trecut, cu 17,8 miliarde de dolari mai mult decât în 2020, conform purtătorului de cuvânt la companiei.

Creşterea costurilor a devenit o bătaie de cap politică pentru administraţia Biden care a încercat mai multe măsuri pentru reducerea preţurilor. Acestea includ o eliberare record de barili din rezervele strategice ale SUA, derogări de la regulile legate de producţia de benzină şi sprijinirea marilor ţări din OPEC pentru a creşte producţia, scrie Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Care e legatura intre Jo si petrol? Doar una, sunt fosile...cel mai slab presedinte din ultimii 100 ani !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb