Beijing a cerut informal unor administratori de fonduri din China să acorde prioritate lansării de fonduri de acţiuni faţă de alte produse precum fondurile de obligaţiuni, au declarat patru surse cu cunoştinţe directe despre această chestiune, pe fondul eforturilor autorităţilor de a revitaliza piaţa sa de valori în declin, potrivit reuters.
"Indicaţiile prin fereastră", sau sfaturile verbale neoficiale din partea reglementatorilor, au fost transmise de Comisia de Reglementare a Pieţelor de Valori din China (CSRC) unora dintre cei mai mari administratori de fonduri mutuale din ţară în ultimele săptămâni, au declarat sursele sub protecţia anonimatului, deoarece informaţiile nu erau publice, relatează sursa citată.
Industria fondurilor mutuale a Chinei, evaluată la 3,8 trilioane de dolari, reprezintă un pilon esenţial al pieţelor sale de capital, dar vânzările, în special ale fondurilor de acţiuni, au scăzut în ultimul an, pe măsură ce indicii bursieri au atins minime de mai mulţi ani, potrivit sursei indicate.
Decizia de a lansa noi fonduri de acţiuni face parte dintr-o campanie desfăşurată de autorităţile celei de-a doua economii ca mărime din lume, în ultimul an, pentru a revitaliza piaţa de valori şi a spori încrederea investitorilor afectată de o criză destabilizatoare în sectorul imobiliar şi de o creştere încetinită, conform sursei precizate.
În timp ce Beijing a implementat o serie de măsuri menite să stimuleze economia în ultimele luni, analiştii au afirmat că aceste acţiuni nu sunt suficiente pentru a restabili încrederea pe piaţă, iar nu este clar dacă ultimele recomandări vor avea acelaşi impact, precizează sursa.
Măsurile anterioare de susţinere a pieţei de valori au inclus reducerea la jumătate a taxelor de timbru pentru tranzacţiile cu acţiuni, încetinirea ritmului de listare la bursă a companiilor (IPO), încurajarea finanţării cu marjă şi protejarea investitorilor mici, transmite reuters.
În ciuda acestor măsuri, piaţa de valori din China a fost printre cele mai slabe performere la nivel global în 2023, indicele CSI300 al acţiunilor de elită încheind anul cu pierderi de 11%, în comparaţie cu un câştig de 20% pentru acţiunile la nivel mondial, informează sursa citată.
Una dintre surse, care lucrează la un fond mutual susţinut de stat, a menţionat că CSRC a cerut recent unor administratori de fonduri să lanseze cel puţin patru noi fonduri de acţiuni înainte de a lansa orice nou fond de obligaţiuni, menţionează reuters.
A doua sursă, de la un administrator de fonduri străin, a afirmat că au primit şi ei indicaţii din partea reglementatorului să acorde prioritate lansării de fonduri de acţiuni faţă de orice alt produs, deşi nu s-a stabilit nicio limită proporţională între fondurile de acţiuni şi cele de obligaţiuni, potrivit sursei menţionate.