Doi presupuşi spioni ruşi au fost arestaţi în Germania pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv împotriva unor "facilităţi ale forţelor americane", cu scopul de a submina sprijinul militar pentru Ucraina, a anunţat astăzi biroul procurorului federal german, relatează Reuters.
Forţele de ordine au efectuat ieri percheziţii la locuinţele şi locurile de muncă ale celor doi suspecţi, cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, care sunt acuzaţi că lucrau pentru un serviciu secret străin. Cei doi bărbaţi sunt suspectaţi că "au activat pentru un serviciu de informaţii străin" în ceea ce procurorii califică drept un "caz deosebit de grav" de spionaj. Cei doi suspecţi ar fi pregătit acte de sabotaj în Germania la ordinul serviciilor secrete ruse şi au fost arestaţi în oraşul Bayreuth, în nordul Bavariei (sud-estul ţării). Identificaţi ca fiind Dieter S. şi Alexander J., aceştia sunt acuzaţi de activităţi de acţiuni de recunoaştere pentru reperarea unor potenţiale ţinte în vederea atacării lor, între care "facilităţi ale forţelor armate americane" staţionate în Germania, potrivit Reuters.
Principalul acuzat, Dieter S., în vârstă de 39 de ani, făcea schimb de informaţii cu o persoană legată de serviciile secrete ruse încă din octombrie 2023 în vederea unor posibile acte de sabotaj pe teritoriul german.
"Acţiunile vizau în special subminarea sprijinului militar acordat de Germania Ucrainei (pentru ca ea să se apere) împotriva războiului de agresiune rus", au declarat procurorii.
Dieter S. i-ar fi spus persoanei de contact că este pregătit "să comită atacuri cu explozibil şi să provoace incendii criminale în principal împotriva infrastructurilor militare şi obiectivelor industriale în Germania".
În acest scop, Dieter S. a adunat informaţii despre potenţiale ţinte, "inclusiv facilităţi ale forţelor armate americane", mai arată Reuters.
Alexander J. i s-a alăturat de la sfârşitul lunii martie 2024, potrivit parchetului.
Dieter S. a făcut fotografii şi înregistrări video cu anumite potenţiale ţinte, cum ar fi transporturi şi echipamente militare, iar apoi ar fi transmis aceste informaţii persoanei sale de contact.
Acesta este, de asemenea, acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă străină, procurorii suspectându-l că a fost combatant într-o unitate armată a "Republicii Populare Doneţk" în estul Ucrainei între 2014 şi 2016.
Germania a fost zguduită de mai multe cazuri de presupus spionaj în favoarea Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina la începutul anului 2022, transmite Reuters.
Un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin pentru că, în toamna anului 2022, ar fi transmis informaţii clasificate către Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB), acuzaţie pe care el o neagă categoric.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2024, 13:07)
"Doi presupuşi spioni ruşi",
dar statul de drept si democratia occidentala pana acum,
sustinea NEVINOVATIA persoanelor,daca nu sunt condamnati ?!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2024, 16:49)
Exact! Sunt suspecti si acuzati - citeste articolul! Vor fi judecati!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2024, 17:06)
Nu poate citi literele latine, doar cele chirilice.
2. democrație vs dictatură
(mesaj trimis de prea presusul în data de 18.04.2024, 22:58)
Intr-o situație similara, la Kremlin, nu există decât o singură dilemă... cat sa fie?
+10-15 ani? pentru atâta trebuia sa zici ceva de rău despre Putler și de camarila lui de clovni, nimic mai mult.
+20 de ani doar pentru spionii mărunți și netranzactionabili
iar cei tranzactionabili au alt regim.