Reuters: Întâlnirea dintre Joe Biden şi Xi Jinping este un semnal puternic că lumea trebuie să coopereze

A.F.
Internaţional / 18 noiembrie 2023

Kristalina Georgieva, şefa FMI

Kristalina Georgieva, şefa FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că întâlnirea de săptămâna aceasta dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping este un semnal extrem de necesar că lumea trebuie să coopereze mai mult, transmite Reuters.

"Trimite un semnal către restul lumii că trebuie să găsim modalităţi de a coopera în acele provocări în care nicio ţară nu poate reuşi singură", a declarat Georgieva pentru Reuters, într-un interviu la marginea summitului de cooperare economică Asia-Pacific.

Întâlnirea Biden-Xi "este importantă într-un moment în care fragmentarea geoeconomică s-a adâncit într-adevăr, cu consecinţe negative asupra perspectivelor de accelerare a creşterii", a spus Georgieva.

Biden şi Xi au convenit miercuri să deschidă o linie telefonică prezidenţială, să reia comunicările dintre militari şi să lucreze pentru a reduce producţia de fentanil, arătând un progres tangibil în primele discuţii faţă în faţă dintr-un an.

Întâlnirea nu a modificat o gamă tot mai mare de restricţii comerciale şi de investiţii determinate de securitatea naţională între cele două mari economii ale lumii, dar Georgieva a spus că reluarea comunicării este importantă într-un moment foarte incert pentru economia globală.

Georgieva a spus că dezgheţul dintre SUA şi China a avut un efect pozitiv asupra liderilor la summitul APEC, unde concluzia ei cheie a fost că "spiritul de cooperare este evident mai puternic. Şi lumea are nevoie de el".

Georgieva a spus că relansarea relaţiilor de comunicare dintre SUA şi China va contribui, de asemenea, la stimularea cooperării cu privire la provocările globale, în special la schimbările climatice, conferinţa COP28 privind schimbările climatice urmând să înceapă la sfârşitul lunii noiembrie.

Angajamentul dintre SUA şi China va fi, de asemenea, un factor important în negocierile privind reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv restabilirea sistemului său de soluţionare a diferendelor.

Miniştrii OMC urmează să se întâlnească în februarie în Emiratele Arabe Unite.

IMPACTUL RĂZBOIULUI GAZA

Războiul Israelului împotriva Hamas continuă să fie "devastator" pentru populaţia şi economia din Gaza, cu "impacte severe" asupra economiei Cisiordaniei, a mai spus Georgieva.

De asemenea, pune presiune asupra economiilor vecine din Egipt, Liban şi Iordania, care se confruntă cu turism redus şi costuri mai mari ale gazelor naturale, a spus ea.

Israelul, de asemenea, va vedea o încetinire economică, deoarece aproape 8% din forţa de muncă a fost redirecţionată către serviciul militar, a spus ea.

Pentru Egipt, FMI "se gândeşte serios" la o posibilă creştere a programului de împrumut de 3 miliarde de dolari al ţării, din cauza dificultăţilor economice generate de războiul Israel-Hamas.

O echipă a personalului FMI organizează în prezent consultări virtuale cu autorităţile egiptene, cu privire la program.

Războiul Israel-Hamas a avut "un impact foarte, foarte limitat" asupra economiei globale, deoarece o creştere iniţială a preţurilor energiei nu a fost de durată, dar efectele ar putea creşte dacă există un "accident" care ar extinde conflictul sau l-ar prelungi. , a spus Georgieva.

"Deja vedem impactul antisemitismului şi islamofobiei, ridicându-şi capetele urâte în toată lumea. Cu cât acest război se termină mai devreme, cu atât mai bine", a spus ea.

REFORMA ACŢIONARIATULUI FMI

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută cu omologul său chinez că un rezultat cheie al angajamentului economic dintre SUA şi China a fost sprijinul Beijingului pentru o creştere cu 50% a resurselor FMI bazată pe cote, fără o creştere imediată a acţiunilor pentru China.

Georgieva a spus că este important ca FMI să înceapă rapid să-şi reînnoiască formula de acţionariat pentru a spori reprezentarea economiilor în curs de dezvoltare cu creştere rapidă: "Lumea are nevoie de un FMI care să fie puternic financiar şi care este, de asemenea, legitim".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. . Inca o data J.R.Biden

    (mesaj trimis de esop în data de 18.11.2023, 13:35) 

    Desigur ceea ce ne este este prezentat pare a fi doar o picatura dintr-un pahar cu apa .Asa cum ne asteptam de multa vreme oferta facuta Chinei este de nerefuzat .O China pacifista inlocuieste Rusia revansarda ce este inlaturata de peste tot in lume .Rusia ,Iranul ,Coreea de nord si cine inca mai crede ca se poate alatura Rusiei se inseala amarnic .Vom fi martorii unor noi regrupari ,aparitiei unor noi aliante, ce vor exclude pe toti razboinicii planetei ce inca viseaza la a face noi cuceri militare .Toate Enclavele purtatoare de conflict vor fi eliminate .Uniunea Europeana are drumul deschis spre a-si aduce aproape toate natiunile aflate in Europa care inca mai sunt in afara UE .Ucraina si Rep .Moldova vor adera acum rapid .Taiwanul va deveni parte a Chinei in mod pasnic curind . Israel va distruge nu numai Hamas dar si Hezbollah ca si toate tintele Iranului aflate in Siria sau oriunde in lume .Erdogan isi va modifica discursul .Rusia se va retrage nu numai din Ucraina .Ceea ce fasce J.R.Biden este cu mult peste puterea de intelegere a omului obisnuit .Sa ne amintim cuvintele de inceput ale lui J.R.Biden si pe cele ale doamnei Ursula von der Leyen . Citez din memorie :„nici nu stie ce il asteapta” si Federatia Rusia nu mi poate ramine in acest format actual .China isi ocupa locul binemeritat in lume .Totul intra intr-un proces de schimbare nicicind imaginat .Totul a fost inceput cu multa vreme in urma o data cu oferirea Pen .Crimeea fara lupta Rusiei atunci cind uniformele de parada au fost folosite .Apoi planul intregului Occident ne-a adus alaturi si China si nu doar China ci si pe toate celalalte natiuni ce i s-au alaturat cu exceptia Iranului si Rusiei .Formidabil .Sa vedem , in curind , o Europa a „Batrinului Continent ”unit este un vis ce devine realitate .Am fost martorii a unui an 1989 plin de surprize ce isi continua parcursul chiar acum .  

    1. Propaganda pura,

      prea lung textul,

      fara cunostinte elementare de geopolitica si economie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb