Reuters: NuScale pune capăt unui proiect din Utah, o lovitură pentru ambiţiile SUA în domeniul energiei nucleare

A.F.
Internaţional / 9 noiembrie 2023

Reuters: NuScale pune capăt unui proiect din Utah, o lovitură pentru ambiţiile SUA în domeniul energiei nucleare

Compania NuScale Power a anunţat ieri că a convenit cu un grup energetic din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, dând o lovitură ambiţiilor SUA de a avea o sursă de energie nucleară pentru a combate schimbările climatice. Anunţul a făcut ca acţiunile NuScale să scadă cu 20%, relatează Reuters.

Compania americană şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR).

John Hopkins, preşedintele şi directorul general al NuScale, a declarat într-un comunicat că societatea va continua să lucreze cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali pentru a aduce pe piaţă tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) şi pentru a creşte bazele de producţie nucleară din SUA. NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

Criticii au avertizat că preluarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina - împreună cu bombardamentele repetate în apropierea acesteia, întreruperile de energie electrică şi pericolele pentru resursele de răcire cu apă ale centralei - înseamnă că reactoarele, care pot elibera materiale toxice şi radioactive în caz de dezastre, nu ar trebui construite în regiune, menţionează Reuters.

În SUA, în 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru proiectul de centrală Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva alocărilor din partea Congresului. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la acest departament începând din 2014 pentru a sprijini proiectarea, acordarea licenţelor şi amplasarea proiectului. NuScale plănuia să dezvolte proiectul cu şase reactoare de 462 de megawaţi împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) şi să îl lanseze în 2030, dar mai multe oraşe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile au crescut.

Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. Dar NuScale a declarat că pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficienţi clienţi pentru a continua implementarea lui. NuScale a anunţat în ianuarie că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, cu 53% mai mult decât estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie a declarat miercuri că anunţul companiei că renunţă la proiectul din Utah este o veste tristă, dar a adăugat: "Credem că munca depusă până în prezent la CFPP va fi valoroasă pentru viitoarele proiecte de energie nucleară. Deşi nu orice proiect nu are garanţia reuşitei, Departamentul Energiei rămâne angajat să facă tot posibilul pentru a implementa aceste tehnologii, pentru a combate criza climatică şi pentru a creşte accesul la energie curată", a spus purtătorul de cuvânt.

Centralele nucleare americane existente, care sunt mai mari, furnizează aproape jumătate din energia generată în SUA, practic fără emisii de carbon. SMR-urile sunt menite să se potrivească unor noi aplicaţii, cum ar fi înlocuirea centralelor pe cărbune închise şi amplasarea lor în comunităţi îndepărtate. Susţinătorii spun că sunt mai sigure decât reactoarele actuale, dar criticii obiectează că SMR-urile produc în continuare deşeuri nucleare periculoase.

Până în prezent, doar proiectul SMR al NuScale a fost aprobat de NRC.

Banii publici americani pentru NuScale au fost acordaţi prin intermediul unui vehicul de finanţare necompetitiv care a fost acordat înainte de legile privind energia şi clima adoptate în timpul administraţiei Biden, scrie Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stie cineva care sunt clientii interni si care e valoarea contractelor lor, ca pe cei externi ii stim?

    De la momentul in care nu a fost aprobat de agentia de reglementare SUA pt ca avea probleme tehnice grave exact la incarcare descarcare bare de combustibil trebuia abandonat, ca era cam simultan cu proiectul propus Min Energiei. In schimb in Romania, contrar apelurilor din presa si de la profesionisti in nuclear s a presat sa se semneze musai contractul dintre Nuclear electrica si Nuscale. Precis s au si dat banii si nu exista macar decenta sa renunte, ca sa nu otraveasca apele si terenul! Eu imi aduc aminte ca au fost si proteste civice ignorate. Sa fie demisi membrii CA de la Nuclear electrica, se stiu ca au promovat Nuscale la televizor. Demisia tuturor celor care au avizat favorabil, ca incompetenti periculosi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb