Preţurile petrolului au urcat joi cu aproximativ 1%, după ce Iranul a confiscat un petrolier în largul coastei Omanului, amplificând riscul unei escaladări a conflictului în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 43 de cenţi dolari, sau cu 0,6%, la 77,23 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 47 de cenţi, sau cu 0,7%, până la 71,84 dolari pe baril.
În timpul tranzacţiilor, ambele valori de referinţă avansaseră cu peste 2 dolari, dar s-au retras ulterior din cauza inflaţiei peste aşteptări din SUA, în decembrie, şi a informaţiilor că China vrea să importe o cantitate mai mică de petrol saudit.
Iranul a confiscat un tanc încărcat cu petrol irakian destinat Turciei, ca răzbunare pentru confiscarea, anul trecut, a aceleiaşi nave şi a petrolului său de către SUA.
Sechestrarea navei St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, coincide cu săptămâni de atacuri ale miliţiilor Houthi din Yemen, susţinute de Iran, care vizează rutele maritime din Marea Roşie.
Rebelii Houthi din Yemen au organizat săptămâna aceasta cel mai mare atac de până acum asupra căilor comerciale de transport maritim din Marea Roşie.
SUA şi Marea Britanie au sugerat că vor lua măsuri suplimentare dacă atacurile vor continua.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere încetarea imediată a atacurilor Houthi.
Liderul grupului, Abdel-Malek al-Houthi, a declarat că orice atac asupra houthi nu rămâne fără un răspuns, menţionând că orice astfel de răspuns ar fi mai mare decât lovitura recentă în care dronele şi rachetele sale au vizat o navă americană în Marea Roşie.
Între timp, Israelul a înfruntat acuzaţiile de genocid la Curtea Internaţională de Justiţie în războiul său din Gaza, când primii rezidenţi s-au întors la scenele de devastare totală în nordul enclavei, de unde forţele israeliene au început să se retragă în această săptămână.
Comerţul global a scăzut cu 1,3% din noiembrie până în decembrie 2023, deoarece atacurile militanţilor asupra navelor comerciale din Marea Roşie au dus la o scădere a volumelor de mărfuri transportate în regiune.
"Cererea încetinită, tulburările din Orientul Mijlociu şi reacţia redusă a preţurilor îi fac pe producători, consumatori şi participanţi deopotrivă pe piaţă să se simtă paranoici în legătură cu preţul petrolului", a declarat Barclays joi, în timp ce banca şi-a redus previziunile pentru petrolul Brent pentru 2024 cu 8 dolari, la 85 dolari pe baril.
În SUA, datele arată că inflaţia de consum a atins 3,4% în decembrie, pe o bază anuală, faţă de o de ritmul de 3,2% aşteptat de economiştii chestionaţi de Reuters. Pe o bază lunară, preţurile au crescut cu 0,3% faţă de creşterea anticipată de 0,2%.
Inflaţia peste aşteptări ar putea întârzia o reducere mult anticipată a ratei dobânzii în martie, din partea Rezervei Federale din SUA.
Ratele mai mici ale dobânzilor ar reduce costurile împrumuturilor de consum, ceea ce ar putea stimula creşterea economică şi cererea de petrol.
Preţurile petrolului au crescut chiar dacă rafinăriile din China, cel mai mare importator de petrol din lume, au cerut mai puţin ţiţei saudit în februarie, cu toate că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat cea mai mare reducere a preţurilor din ultimele 13 luni.