Un oficial superior din cadrul Hezbollah a scăpat, joi, la Beirut, dintr-o tentativă de asasinat israeliană, afirmă trei surse din domeniul securităţii, în timp ce atacurile israeliene de acolo s-au soldat cu moartea a 22 de persoane, iar ONU afirmă că forţele sale de menţinere a păcii din sudul Libanului se află într-un pericol tot mai mare, scrie Reuters.
Wafiq Safa, care conduce unitatea de legătură şi coordonare a Hezbollah responsabilă pentru cooperarea cu agenţiile de securitate libaneze, a fost vizat de Israel joi seară, dar a supravieţuit, au declarat sursele din domeniul securităţii.
Anterior, o sursă libaneză din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că atacurile aeriene ale Israelului asupra zonei centrale a Beirutului au vizat cel puţin un oficial superior din Hezbollah, grupare sprijinită de Iran.
Atacurile israeliene au lovit un cartier rezidenţial foarte populat, cu blocuri de locuinţe şi magazine mici din inima Beirutului. Israelului nu a mai atacat până acum acea zonă, îndepărtată de suburbiile din sudul Beirutului unde cartierul general al Hezbollah a fost bombardat în mod repetat de Israel.
Israelul nu a emis avertizări de evacuare înaintea atacurilor de joi, care au fost cele mai sângeroase asupra centrului Beirutului de la începutul ostilităţilor.
Numărul victimelor a crescut rapid, iar în apropiere de miezul nopţii Ministerul libanez al Sănătăţii a raportat 22 de morţi şi 117 răniţi. Printre cei morţi se află o familie de opt persoane, între care trei copii, care au fost evacuaţi din sud, potrivit unei surse din domeniul securităţii.
Martori intervievaţi de Reuters au afirmat că cel puţin un atac a avut loc în apropierea unei benzinării şi o coloană de fum dens putea fi văzută. Un incendiu puternic se desfăşura în timp ce salvatorii căutau supravieţuitori prin ruine, potrivit transmisiunii televiziunii al-Manar a Hezbollah.
Israelul nu a comentat deocamdată incidentul.
După ce Israelul a ucis o serie de oficiali de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv pe liderul Hassan Nasrallah, Safa se afla printre puţinele personalităţi cu vechime care au supravieţuit, în timp ce eşaloanele superioare ale grupării se străduie să se reorganizeze.
Tentativa de a-l ucide pe Safa, al cărui rol îmbină problemele de securitate şi cele politice, a marcat o lărgire a ţintelor Israelului din rândul oficialilor Hezbollah, anterior concentrându-se asupra comandanţilor militari ai grupării şi liderilor.
Safa, despre care presa din Orientul Mijlociu scrie că se născuse în 1960, a supravegheat negocierile care au dus, în 2008, la o înţelegere prin care Israelul a schimbat trupurile unor soldaţi israelieni capturaţi în 2006 cu prizonieri libanezi din Israel. Incidentul din 2006 a dus la un război de 34 de zile cu Israelul.
Reuters a mai relatat că, în 2021, Safa l-a avertizat pe magistratul care investighează explozia catastrofală din 2020 din portul Beirutului şi care urmărea să interogheze mai mulţi politicieni aliaţi ai Hezbollah, că Hezbollah îl va elimina din anchetă.
Armata israeliană a emis o nouă avertizare de evacuare, joi seară, pentru suburbiile de sud ale Beirutului, inclusiv anumite clădiri. Anterior, în cursul zilei, Israelul i-a avertizat pe civilii libanezi să nu se întoarcă la casele lor din sud pentru a evita să fie răniţi în cadrul luptelor.
Forţele Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din Liban, UNIFIL, afirmă că doi membri ai personalului au fost răniţi după ce, joi, un tanc israelian a deschis focul asupra unui turn de supraveghere, la cartierul general al forţelor din Ras al-Naqoura, lovind turnul şi provocând căderea acestora. Alte două incidente nu s-au soldat cu victime, a afirmat o sursă ONU.
Cei doi erau din contingentul din Indonezia şi erau în stare bună după ce au fost trataţi pentru rănile uşoare suferite, a afirmat ministrul indonezia de Externe, Retno Marsudi, într-o declaraţie.
Siguranţa a peste 10.400 de forţe de menţinere a păcii în Liban este "într-un pericol tot mai mare", iar operaţiunile s-au oprit aproape, de la sfârşitul lunii septembrie, a declarat şeful forţelor ONU de menţinere a păcii Jean-Pierre Lacroix, în faţa Consiliului de Securitate. Momentul coincide cu escaladarea de către Israel a conflictului său cu Libanul.
UNIFIL a numit atacurile asupra forţelor de menţinere a părcii "o gravă încălcare a dreptului umanitar internaţional".
Casa Albă a afirmat că SUA este profund îngrijorată de relatările conform cărora Israelul a deschis focul asupra unor poziţii ONU şi a cerut Israelului detalii.
Armata israeliană a arătat, într-o declaraţie, că trupele sale au acţionat în zona Naqoura, "în apropierea unei baze a UNIFIL".
"Prin urmare, IDF a îndemnat forţele ONU din zonă să rămână în spaţiile protejate, după care forţele au deschis focul în zonă", se arată în declaraţia Israelului, care adaugă că există o comunicare de rutină cu UNIFIL.
Forţele de menţinere a păcii sunt hotărâte să rămână la posturi în pofida atacurilor israeliene şi a ordinelor armatei israeliene de a pleca, a declarat purtătorul de cuvânt Andrea Tenenti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 09:54)
Decat sa plece avioanele cu "mana" goala, fara hezbolahist, mai bine se intorc cu 22 de alti morti!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 17:53)
Si astia(hezbolacii),precum vitejii de la hamas,se ascund in spatele populatiei insa libanezii nu se compara cu palestinienii.In Gaza este plin de hamasi,i-au ales,le tin trena,ei sunt hamasi,pe cand libanezii s-au pricopsit cu teroristii astia sponsorizati de catre autoritatile iraniene.Pur si simplu,Iranul face legea in Liban,pacat de oamenii de acolo!