Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunţat miercuri, la Minsk, că ţara sa a semnat un acord cu Belarusul pentru asistenţă la construcţia celei de-a doua instalaţii nucleare din Ungaria, transmite Reuters.
Unitatea PAK2 este în curs de realizare din 2014; compania rusă Rosatom construieşte în centrul Ungariei încă două reactoare de câte 1,2 gigawaţi la centrala atomică de la Paks.
Proiectul în valoare de 12,5 miliarde de euro a suferit mari întârzieri, deşi energia atomică nu este vizată de sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, după invazia rusă în Ucraina. Ungaria achiziţionează din Rusia mare parte din energia electrică şi s-a opus extinderii sancţiunilor în acest sector.
"Acordul semnat astăzi aici pentru cooperarea în domeniul energiei nucleare este de mare importanţă, ne permite să folosim experienţa dobândită aici de Belarus la construcţia de reactoare cu o tehnologie similară", a declarat şeful diplomaţiei ungare, scrie Reuters.
La Minsk, Szijjarto a criticat propunerile unora din partenerii din Uniunea Europeană şi NATO ai Ungariei privind trimiterea de militari în Ucraina, pentru instruirea forţelor armate ucrainene. "Detest declaraţiile care spun că ţările din UE, din NATO trimit soldaţi în Ucraina", a spus el.
Miniştrii apărării din UE au dezbătut marţi ideea instruirii ucrainenilor chiar în ţara lor, dar nu au ajuns la un consens. Uniunea are deja o astfel de misiune în sprijinul Ucrainei, însă instrucţia are loc în statele membre. De la începutul războiului ruso-ucrainean, Budapesta are relaţii tensionate cu Kievul şi în acelaşi timp a menţinut legături mai bune cu Moscova decât ale altor europeni, reaminteşte Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2024, 19:14)
nu va ajunge la final niciodata
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 06:50)
Nici nu conteaza ca acordul nu va ajunge la final. Pentru liderii maghiarilor de pretutindeni este important sa foloseasca orice prilej ca sa-i arate lui Putin un puternic sprijin moral, sa-i arate ca nu este singur.
Tot la Minsk, Szijjarto a mai dat un mesaj pe Facebook: „Bruxelles-ul a dat un răspuns stupid la război şi ar trebui să recunoască în sfârşit că sancţiunile nu funcţionează. Prin urmare, poziţia noastră este clară: mai puţine sancţiuni, mai multă cooperare! În prezent, intensificăm cooperarea economică cu Belarus în domeniile care nu sunt afectate de sancţiuni”.
Viktor Orban si Szijjarto discuta despre o ”pace cu orice pret” ca si cum ar discuta despre mancat langosi. Pentru ei nu conteaza nici crimele facute de rusi, nici violurile, nici cei 20.000 de copii rapiti si care plang dupa parintii lor. Rusia este putere nucleara si are dreptul sa faca tot ce pofteste, ne spun acesti domni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 06:52)
Romanii au o vorba, cand iti spun trei persoane ca esti beat mai bine te duci sa te culci. Cand 98% din Occidentul Civilizat spune ca ce face Rusia este foarte grav, Ungaria ne spune ca Occidentul greseste si ca Rusia are dreptate.
Daca pana si Finlanda si Suedia, care au incercat mereu sa menajeze ”sensibilitatile” Rusiei, au cerut sa intre de urgenta in NATO, asta inseamna ca se intampla ceva grav.
Toata lumea se intreaba acum ce motive are Budapesta sa doreasca atat de mult sa se faca de ras. Pentru ca este rusinos ca in secolul 21, dupa experientele tragice ale secolului 20, sa vorbesti cu atata usurinta despre o pace total nedreapta pentru ucraineni si sa nu pomenesti un cuvant despre blestematiile si crimele facute de rusi in Ucraina!
"Este extrem de periculos şi sunt îngrijorat cu privire la viitorul Europei" ne avertizeaza teatral si Viktor Orban. Da, tati, ai dreptate, este un moment teribil de periculos pentru Europa, dar mi-e teama ca solutia ta nu prea e fezabila. Nu poti sa vorbesti despre ”pace cu orice pret” ca si cum ai vorbi despre facut langosi. In Ucraina rusii au facut niste lucruri ingrozitoare, au ucis civili, au rapit zeci de mii de copii, au torturat.
O pace nedreapta azi inseamna un alt razboi si mai dur peste cateva luni! Ucrainenii stiu ca Putin nu va accepta niciodata o Ucraina libera si democrata, chiar si ciuntita. Iar daca se predau, ucrainenii stiu ca urmeaza razbunarea lui Putin, sclavia, plutoanele de executie si lagarele de concentrare rusesti, asa ca nu se vor preda niciodata.
Si sa spui ca sanctiunile nu functioneaza este o mare, mare minciuna. Sanctiunile sunt doar la inceput si deja au efecte. Urmeaza si alte sanctiuni mult mai dure. Bancile chineze refuza sa mai faca plati in Rusia. Urmeaza confiscari extinse de active rusesti.
30% din rafinariile rusesti au fost deja distruse de dronele ucrainene ceea ce va duce la scaderea pretului petrolului pentru ca Rusia nu mai poate prelucra la intern si trebuie sa exporte titeiul extras. Pretul motorinei si al benzinei a crescut brusc in Rusia si tu ne spui ca sanctiunile nu functioneaza.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2024, 06:53)
Avem 300 mld usd bani rusesti in Europa si 150 mld usd in Elvetia. Daca agresiunea rusa mai dureaza ani de zile, oricum acolo se va ajunge, la sechestrarea totala a activelor rusesti. Juridic se gasesc solutii, cred ca nu este nici o problema, avem nevoie doar de putina vointa politica in Occident.
Cea mai simpla varianta juridica pt Occident este sa sechestreze ”temporar” activele rusesti pt 30 de ani. La 30 de ani de la incheierea agresiunii ruse in Ucraina banii vor fi restituiti Rusiei, dar fara dobanda.
Cei 30 de ani reprezinta si o garantie ca Rusia nu va mai declansa alte razboaie in Europa.
Iar dobanda, Rusia nu merita sa primeasca pentru ca inflatia mare, respectiv dobanzile mari din piata, se datoreaza jocurilor geopolitice facute de Rusia pe piata petrolului.
Rusia a provocat niste costuri enorme Occidentului prin inflatie si prin cursa inarmarilor. Acum vine vremea sa plateasca.
Adica Rusia nu are nicio jena, de 2 ani tot sechestreaza active occidentale si noi stam si dam marunt din buze.
Renault si-a vandut fabricile din Rusia in 2022 pentru 1 euro. La fel, alti 9 producatori auto. Sunt sute de producatori occidentali care au fugit din Rusia cu dauna totala.
Acum doua saptamani Putin a sechestrat activele Deutsche Bank, Unicredit si Commerzbank.
Rusia trebuie sa plateasca pentru pagubele din Ucraina si din Occident.