Revine atmosfera anilor "80, acum şi în energie

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 7 septembrie 2022

Revine atmosfera anilor "80, acum şi în energie

Criza europeană din energie vine cu plafonări de preţuri, compensaţii pentru cei expuşi, revenirea cărbunelui în forţă în plină expensiune a energiei verzi şi, peste toate cele de mai sus, raţionalizări şi penurie ce amintesc de sfârşitul Epoii de Aur din România.

Oldies but goodies se spune despre muzica anilor "80. În lumea occidentală, perioada coincidea cu finalul crizei petroliere şi a inflaţiei ce i-a urmat, începutul calmării dobânzilor şi revenirea spre normal. În România lucrurile stateau însă altfel, criza datoriilor speriase conducerea de partid şi de stat, astfel încât urmau ani complicaţi, cu economii pe toate palierele societăţii pentru a rambursa accelerat datoria externă.

Ne amintim de înteruperile periodice de energie electrică, de căldura dată cu picătura, de apa caldă care venea mai rar, dar şi de cozile la alimente care erau ieftine în mercuriale, dar care începeau să lipsească din magazine, producţia fiind orientată mai mult spre export, şi de listele cu obiecte reciclabile pe care eram aşteptaţi să le colectăm la şcoală, de la maculatură la sticle şi borcane. Vom ajunge iar acolo?

Acum pare o exagerare, deşi elitele care conduc UE dau semnale tot mai des că urmează să strângem cureaua energetică. Pentru imagine, la nivel de UE se joacă tare - se ameninţă Rusia cu plafonarea preţurilor ţiţeiului şi gazelor, se sprijină cu echipamente militare Ucraina, se mimează puterea şi autosuficienţa.

Numai că realităţile din piaţă încep să dezvăluie că totul nu e decât un joc la cacealma. La început europenii nu acceptau să plătească energia rusească în ruble, apoi au plătit-o şi în ruble numai să o primească şi au plătit-o şi în yuani când n-o mai primeau direct, doar să-şi umple rezervoarele pentru iarnă mai repede (chinezii le-au vândut o parte din gazul lichefiat cumpărat cu discount de la ruşi).

Au anunţat apoi că plafonează preţul ţiţeiului rusesc, dar s-au trezit în aceeaşi zi cu robinetul Nord Stream închis.

Iar veştile proaste abia urmează - alături de creşterea capacităţii către China, în Rusia se coace iniţiativa TAPI (Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India). Noua conductă ar urma să ducă gaze mai ieftine spre India, rezolvând şi problemele energetice ale unor ţări sărace de pe traseu. Sigur, există nenumărate tensiuni politice între statele enumerate şi avem recent şi atentatul de la ambasada Rusiei din Afganistan. Dar interesele comune sunt mai mari decât animozităţile, iar energia mai ieftină poate fi liantul potrivit. În plus, pentru Rusia, care poate finanţa proiectul, costuri de 10 miliarde dolari nu sunt o problemă la preţurile actuale din energie.

Europa poate rămâne, deci, pe termen lung fără gaze, în ciuda terminării conflictului din Ucraina la un moment dat. Iar raţionalizările vor deveni sportul la modă pentru a conserva capacităţile industriale viabile. Ceea ce ar însemna pentru România întoarcerea la anii "80, din această perspectivă.

Cum arată tentativele europene de economisire a energiei

La începutul lunii aflam că, la nivelul UE, se analizează posibilitatea de a cere statelor membre planuri de reducere a consumului de energie electrică, în linie cu acordul voluntar privind scăderea cu 15% a consumului de gaze, însă autorităţile de la Bruxelles vor dezbateri cu ţările din UE înainte de a concretiza vreo măsură adiţională, relata agenţia EFE, preluata de Agerpres.

Până atunci, avem deja primele măsuri implementate la nivel naţional în câteva state europene, unele anunţând deja că vor urma şi altele din septembrie, pe măsură ce sezonul rece se apropie.

În Franţa magazinele trebuie să îşi stingă reclamele luminoase după ora închiderii. Sectorul de retail ar trebui să îşi reducă cu 30% iluminatul şi să coboare temperaturile interioare. Magazinele care ţin uşile deschise vara cu aerul condiţionat mergând pot fi amendate.

În Germania sediile instituţiilor publice nu vor fi încălzite la mai mult de 19 grade, iar spaţiile tehnice şi coridoarele nu vor mai fi încălzite deloc. Pentru chiriaşi vor fi suspendate prevederile contractuale privind asigurarea unei anumite temperaturi în interior, iar iluminarea monumentelor publice va fi oprită.

Nici în Italia temperaturile pe timp de iarnă din clădirile publice nu trebuie să depăşească 19 grade, iar pe timp de vară aerul condiţionat nu trebuie setat sub 27 de grade, cu o toleranţă de 2 grade.

Şi în Spania este stabilită limita de 27 de grade vara pentru aerul condiţionat, în administraţia publică, dar şi în aeroporturi şi gări, iar iarna încălzirea nu va depăşi 19 grade, cu excepţia şcolilor, spitalelor, sălilor de coafură.

În Danemara există o campanie pentru încurajarea economisirii, în care, printre altele, cetăţenii sunt sfătuiţi să reducă durata duşurilor de la 15 minute la 5 minute şi să folosească sârmele de rufe în locul uscatoarelor. Iar în Finlanda locuitorii sunt sfătuiţi să facă economie de saună şi să citească şi la lumina lanternei.

Asta ca să rămânem în zona sobră, pentru că există şi alte sfaturi de economisire a energiei care par hilare la noi, precum sfatul dat la finalul lunii iulie de premierului spaniol către subordonaţii săi de a renunţa la cravate pentru a economisi energie (cine poartă cravată va da aerul condiţionat mai tare).

Cum consumul industrial rămâne principalul vinovat de facturile mari din energie, încercările de economisire cu iluminatul public, gradele din termometru din primării sau duşurile populaţiei par mai mult flotări propagandistice care să obişnuiască europenii cu penuria şi să accepte mai uşor reducerea standardului de viaţă. Cam ca în România anilor "80.

Deocamdată, la noi au apărut nişte recomandări vagi din partea autorităţilor în favoarea unui consum mai responsabil, nişte influenceri şi-au amintit de anii 80 şi au subliniat că merită să lupţi cu Puţin consumând mai puţină energie, iar noua ordonanţă privind limitarea preţurilor în energie a venit cu un plafon redus cu 15% pentru consumatorii casnici, de la 300 la 255 KW lunar. Să nu ne bucurăm însă prea tare, suntem abia la începutul raţionalizărilor.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. dar vad ca tot nu vorbeste nimeni de uraniu pe aici?

    sa vezi bula ce urmeaza la uraniu. 

    stai sa vezi dupa ce lovesc costurile in iarna cetatenii; sa vezi pe urma panici guvernamentale si bula de cerere energie nucleara. 

    s c cret 

    1. Și spui că există o piață a Uraniului. Cum se redeschide o centrală, mai bagă Vasilică 300% adaos. :) Ce înseamnă piața liberă. oaoaoa

      Nuclearelectrica a cumparat mina de uraniu Tulghies si Fabrica de prelucrare uraniu de la Feldioara, deci in curand va fi protejata la cresterea pretului uraniului. Pe de alta parte si tehnologia ei de producere a uraniului nu implica cantitati mari in procesul de productie, se vede din costurile inregistrate la S1 2022

      O fi oare protejată? Are pusă la punct infrastructura de extracție și prelucrare a minereului? Costă și aia.

      Asta în primul rând. În al doilea rând Nuclearelectrica e în România, o țară ce teoretic e protejată de creșterea prețului la energie. Practic însă e dezastru: o țară cu resurse energetice enorme stă pe marginea colapsului energetic, economic și social pentru că e condusă de slugi precum Werner, Ciucă, Popescu, Ciolacu, în spatele cărora stau alte slugi și mai abjecte decât cei menționați.  

    Ce altceva ar putea sa faca Europa in actuala conjuctura internationala?

    1. poate multe dar în 2-3 ani: reactoare nucleare noi și redeschise cele vechi + obligativitatea montării panouri solare la toate clădirile noi. Cărbunele e o gluma proasta pt ca arderea sa are randamentul cel mai scăzut, sub '70% la huila și sub 50% lignit. Un reactor nuclear tehnologie CANDU actualizata produce cu randament peste 90%

    Ce nu intelege autorul este ca in Europa se construiesc accelerat active din energiile alternative (eoliene, solar, se introduce hidrofenul). Normal ca pe termen scurt sufera, dar in cativa ani vor fi independenti ... pe cand super solutia propusa, adica gazoduct Turkmenistan-Afganistan-Pakist an-India inseamna ca vei fi pe zeci de ani minim sclavul afganilor, turkmenilor sau pakistanezilor. Asta vrem? Asta inseamna progres, independenta? Dupa mintea unilor da, doar ca in Europa se gandeste altfel.

    1. Ce n-ai înțeles tu este că Rusia folosește abureala conductei de gaz către India via Afganistan. O vor construi în 15 ani, mai fac una prin Mongolia către China și vor prospera începând cu 2040. E și viabil tare să faci înțelegeri cu talibanii. Poate e o abordare un picuț mai naivă decât încrederea pe care le-a acordat-o europenii rușilor.

      Pandemia a demonstrată că trebuie să produci pe tăpșan, să nu depinzi de mofturile altora, iar statul terorist de la răsărit a rezolvat și abordarea energetică. 

      Eolienele, solarul și hidrofenul încă nu sunt soluții viabile și nu pot înlocui pe deplin sursele clasice de energie.

      În plus sunt multe alte probleme legate de infrastructura energetică și de modul de stocare a energiei.  

      Distribuția de energie e proiectată pentru producători mari de energie ce funcționează în regim cvasi-permanent (hidrocentrale, centrale nucleare etc.). Sursele intermitente de energie (cele noi moderne și verzi) nu sunt pe deplin compatibile cu acest sistem (ce faci când nu bate vântul?).  

      Corect, dar ce sa inteleaga un tefelist de 20 de ani care a scris comentariul 4.

      Nu sunt INCA solutii viabile.... si mai face greseala sa creada ca in "cativa ani"... bai, baiatule, vor trece 15-20 de ani.... IAR EU NU VREAU SA IMI PIERD ANII DIN VIATA in restrictii energetice din cauta tampitilor de conducatori europeni. Eu vreau sa fie ca in 2019. 

      Anul 2019 cred ca va ramane in istorie ca reper --- viata inainte de pandemie sau restrictionarea totala energetica si de resurse in general!

      Anul 2019 a fost foarte hazliu. Am ras de ne'am prapadit pe seama lui Dancila, am scapat si de "ciuma rosie" a lui Dragnea. A fost un an plin de "realizari".

      Hahahaha, pe măsură ce evoluează, omul rămâne fără soluții.

      Voi vă apucați să semnați un contract cu cine știe ce firmă țepară de energie, cum au făcut nemții cu gazul de la ruși, rămâneți fără curent și urlați că de acum nu mai e curent pe planetă. 

      in Rusia ai putea, o sa iti fie calf asa cum vrei tu

      Nu mai bine pleci tu la polul nord si ne lasi noua Europa asa cum era in 2019? Fara militarismul tau nenorocit care ne-a bagat in razboi?

    Asa ziceau si de Americani ca depind de petrolul irakian sau saudit ... au strans din fund o perioada, au inovat, iar acum product mai mult decat oricare din tarile astea. La fel sunt unii care rad de Europa acum ... le-ar placea sa depinde de robinetul lui Putin in fiecare an, sa stea dupa cum le ordona Moscova ...

    1. Nu depind de loc. De aia s-a dus Moș Biden la saudiți să-i roage să mărească producția. De aia se vorbește de diminuarea sancțiunilor asupra Venezuelei și Iranului.

    Situație creat artificial:

    - energie exista dar nu ne trebuie 

    - bani avem, dar cheltuim pe inarmare 

    - resurse avem, dar irosim pe razboi 

    - grave probleme socio-politice o sa avem 

    - criza economica+inflație istorica avem

    - soluții avem dar nu este politic corect 

    1. corect ! totul din cauza politicienilor prosti .

      Ar trebui schimbata toata clasa politica actuala = adica o utopie  

    Cine nu a citit la lumanare, o sa aiba acum ocazia....

    Astea sunt masuri de a limita RISIPA!

    Asta nu trebuia sa fie nici inainte dar avand in vedere pretul destul de mic pe KW si profiturile mari pe care le faceau restauratele sau malurile erau neglijata .. .ca consumai 100 sau 500 kw mai multe pe luna nu era prea vizibil --- se acoperea din marja de profit! 

    Atmosfera anii 80,

    diferenta este enorma, 

    atunci era dictatura crunta, 

    acum este culmea democratiei

    și totul este MINUNAT 

    1. Foarte bine, sa fie frigul in chiloti.

      Sunt foarte multi nostalgici dupa acele vremuri, vai ce bine era in comunism, si culmea ca acei nostalgici vor acum cu rusia 

      oare noi romanii nu am putea tine

      macar O DATA cu noi romanii ??!! 

      Trecutul ne arata ca nu, poate candva in viitor.

      Pana acum romanica noastra trebuia sa fie perla Europei si arata ca ghena Europei. 

      Oare energetice le, având în vedere situația dată, vor dona dividendele către statul român, cum a procedat ani La pe vremea lui Boc? Eu zic că se impune!

    Asta e, emigrez in America de Sud.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb