Cotaţiile ţiţeiului au cîştigat 5 procente la data de 7 ianuarie, pe piaţa SUA, încheind prima săptămînă a acestui an la peste 45 de dolari/baril.
Dacă, la finele anului trecut, analiştii se gîndeau că preţul petrolului va continua să scadă în 2005 (aşa cum s-a întîmplat în ultimele două luni din 2004), acum îşi schimbă părerea, apreciind că vom asista chiar la o creştere a majorităţii cotaţiilor mărfurilor tranzacţionate la bur-să. Spre exemplu, specialiştii de la "Deutsche Bank" consideră că, în situaţia în care dolarul va scădea din nou, iar aprovizionarea cu ţiţei va avea de suferit - din diverse motive, preţul ţiţeiului va urca. "Alegerile din Irak, haosul din Rusia, dar şi cererea mare din partea Chinei vor menţine preţul ţiţeiului la un nivel înalt", spune Michael Lewis, şef al departamentului de cercetare a mărfurilor, din cadrul "Deutsche Bank", sucursala Londra. În opinia sa, nu doar cotaţiile ţiţeiului vor urca în acest an, ci şi cele ale metalelor.
Aşadar, după spusele analiş-tilor, pe piaţă au revenit temerile ce au marcat evoluţia preţului petrolului în 2004, an în care a fost înregistrat maximul tuturor timpurilor, de 55,67 dolari/baril.
În ultima zi a săptămînii trecute, preţul petrolului brut cu termen de livrare în februarie a crescut cu 2,17 dolari, la 45,56 dolari/baril pe piaţa din New York. Totodată, contractele futures avînd ca suport activ pă-cura au crescut cu 6,29 cenţi, la 1,2813 dolari/galon. Cotaţia benzinei cu termen în februarie a sporit cu 5,19 cenţi, la 1,2229 dolari/galon. La Londra, ţiţeiul Brent cu livrare în februarie a cîştigat 2,34 dolari, fiind tranzacţionat la 42,85 dolari/baril.
"Nu s-au schimbat multe de la momentul la care cotaţiile petroliere erau cu 10 dolari mai mari decît în prezent", declară Tom Bentz, broker la "BNP Paribas Commodity Futures" din New York. În plus, acesta subliniază că, în prezent, stocurile de păcură sînt la un nivel redus, iar vremea se răceşte simţitor în anumite regiuni.
La mijlocul săptămînii trecute, cotaţiile petroliere au scăzut la Bursa din New York, ca o consecinţă a publicării unui raport guvernamental potrivit căruia au crescut peste aşteptări stocurile de combustibili. Totuşi, nu trebuie trecut cu vederea faptul că, şi în aceste condiţii, nivelul stocurilor este cu 11% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut.