REVISTA PRESEI 01.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 1 februarie 2013

ADEVARUL

Cine este industriaşul român care sparge gheaţa în America Latină

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, are un contract de 100 de milioane de euro cu Brazilia şi este în discuţii cu autorităţile din trei state din America Latină pentru a deschide linii de asamblare acolo. Omul de afaceri a fost dat exemplu de preşedintele Băsescu la sosirea din America de Sud. În urmă cu un an, industriaşul arădean spunea că, după prăbuşirea pieţelor din Europa, a căutat contracte şi în Malaysia şi în ţări din America de Sud. Acum, el spune că este în discuţii cu autorităţile din trei state din America Latină pentru colaborări pe material rulant. "Deocamdată, noi le producem în România şi le transportăm, pe viitor, vrem să deschidem linii de asamblare". Blidar nu a vrut să spună care sunt cele trei state cu care este în negocieri, însă nu a negat negocierile cu Peru.

Cum ne vom alege viitorii parlamentari: nemţeşte sau pe listă de partid?

Introducerea unui sistem mixt de tip german sau revenirea la votul pe liste sunt luate în calcul de politicieni pentru schimbarea legii electorale. Liderii politici au început negocierile pentru redactarea viitoarei legi electorale. Actuala reglementare, care a dus la creşterea numărului de parlamentari, a fost criticată de presă şi de societatea civilă. Toate propunerile urmează să fie analizată de o comisie parlamentară de cod electoral, care ar urma să fie formată săptămâna viitoare. Tonul este dat de USL, alianţă care deţine două treimi din locurile din Parlament şi poate modifica legea pe baza unui acord dintre PSD şi PNL. Cele două partide iau în calcul două variante. Una ar fi revenirea la votul pe listă, folosit în România din 1990 şi până în 2004. Cea de-a doua ar fi introducerea unui sistem mixt, care combină votul uninominal cu cel pe listă de partid, după modelul german.

Ce reprezintă supercomputerul care gândeşte ca un om, proiectul de peste un miliard de euro al Comisiei Europene?

Comisia Europeană va investi în ştiinţă peste două miliarde de euro în următorul deceniu. Unul dintre proiecte este supercomputerul care simulează creierul uman. Ce este însă acest creier artificial şi de ce este necesară dezvoltarea lui? Creierul uman a avut nevoie de secole de evoluţie pentru a ajunge în stadiul actual. Este cel mai important al corpului, el controlând funcţionarea normală a tuturor celorlalte organe din corp. O echipă de cercetători vrea ca în următorii 10 ani să reproducă toată această activitate şi această bijuterie a evoluţie cu fonduri de aproximativ 1,2 miliarde de euro. "Proiectul Creierul Uman" (PCU) urmăreşte să traducă tot ceea ce reprezintă creierul omului într-o simulare pe un supercomputer.

Comisia Europeană a modificat greşeala din Raportul MCV: România are doi miniştri cercetaţi penal, nu trei

Comisia Europeană a corectat Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Oficialii europeni precizează că în varianta de Raport, dată publicităţii ieri, s-a comis o eroare. În Raport se specifica că trei dintre miniştri noului Guvern sunt urmăriţi penal. CE a revenit şi a precizat că este vorba de doar doi miniştri. Conform informaţiilor difuzate de AFP, Comisia Europeană se referea, în Raportul iniţial, la următorii miniştri: vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Ministrul asupra căruia Comisia Europeană s-ar fi înşelat ar fi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează România TV.

Coreea de Nord a instituit legea marţială, iar liderul de la Phenian, Kim Jong-un, le-a spus soldaţilor "să fie pregătiţi pentru război", informează presa sud-coreeană.

Oficialii nord-coreeni responsabili cu apărarea şi securitatea naţională s-au întrunit de urgenţă sâmbătă. În cadrul întâlnirii Kim Jong-un a dat mai multe ordine, printre care şi începerea pregătirilor pentru un nou test nuclear, informează cotidianul sud-coreean "Joongang" citat de "The Business Insider". Cel de-al treilea test nuclear al Coreei de Nord a fost anunţat la începutul acestei săptămâni, iar analiştii au presupus că acesta va avea loc pe 16 februarie, ziua de naştere a fostului lider nord-coreean, Kim Jong-il. De asemenea, o altă dată prefigurată pentru testul nuclear a fost 25 februarie, fiindcă atunci un nou guvern va prelua puterea în Coreea de Sud.

După Grecia, UE trebuie să salveze de la faliment Ciprul

Tocmai când liderii europeni credeau că sunt pe cale să pună capăt turbulenţelor economice din ultimii trei ani, a apărut problema Ciprului, aparent mică, dar care nu poate fi ignorată, scrie publicaţia elenă "Kathimerini". Economia cipriotă valorează doar 18 miliarde de euro, fiind a treia cea mai mică din zona euro, dar problemele pe care le pune sunt printre cele mai complexe cu care s-a confruntat Europa, combinând elemente ale crizei din Grecia, Spania şi Irlanda. Potrivit celor mai recente estimări ale analiştilor, ţara are nevoie de 17,5 miliarde de dolari pentru a se pune pe picioare, din care zece miliarde de dolari pentru sectorul bancar şi până la 7,5 miliarde de dolari pentru activităţile generale ale guvernului şi serviciul datoriilor.

CURIERUL NATIONAL

Clauzele abuzive ale băncilor pot supăra UE

Piperea&Asociaţii: România riscă declanşarea procedurii de infringement pentru că nu respectă cerinţele Uniunii. Statul ar putea plăti zeci de milioane de euro. Casa de avocatură Coltuc: Băncile trebuie să elimine clauzele abuzive din contracte, conform Legii 193/2000 modificată, aplicabilă din toamna anului trecut, indiferent de intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Cvilă. Avocaţii consideră că referirea la noul cod de procedură este o găselniţă a băncilor, care se tem că după câştigarea unui singur proces ulterir datei de 15 februarie le va obliga să modifice toate contractele.

Inspectoratul de Stat în Construcţii cere instanţei executarea silită a lui Adrian Năstase

Judecătoria Sectorului 1 a înregistrat o cerere a Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul "Trofeul Calităţii" - aproape 1,5 milioane de euro, ce ar trebui plătiţi în solidar de fostul premier şi ceilalţi cinci inculpaţi.

Vosganian: Trebuie făcută curăţenie pe proprietatea economică a statului

Eu nu vorbesc niciodată despre reducerea rolului statului în economie, ci despre redimensionarea rolului statului în economie". Statul trebuie să se reducă din rolul de actor economic, dar trebuie să-şi sporească rolul ca garant al liberei competiţii şi al proprietăţii, a spus ministrul Economiei. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că "a venit momentul să fie făcută curăţenie în ceea ce priveşte proprietatea economică a statului", susţinând că, exceptând unele companii energetice mari, toate celelalte companii ale statului vor fi privatizate în "viitorul mediu", informează Mediafax.

Bernanke sugerează că va continua să cumpere obligaţiuni

Şeful Fed s-a arătat nemulţumit de încetinirea creşterii economice. Analiştii cred că se va continua cumpărarea de obligaţiuni de 85 miliarde de dolari pe lună. Rezerva federală estimează că astfel economia se va revigora şi şomajul va scădea. Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke şi colegii săi are o valoare record, extinzând portofoliul de active al băncii centrale prin tipărirea de bani injectaţi în economie prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţă, în principal titluri de trezorerie şi pachete de credite ipotecare. Oficialii Fed au stabilit că beneficiile revigorării economiei sunt mai importante decât riscul instabilităţii financiare şi creşterii inflaţiei.

Şova: Contractul cu Bechtel trebuie încheiat definitiv

Ministrul delegat pentru marile proiecte Dan Şova a declarat, ieri, că, în opinia sa, singura soluţie pentru Autostrada Transilvania ar fi încheierea definitivă a contractului cu Bechtel şi găsirea unei variante de finanţare viabilă. Dan Şova a fost întrebat, la dezbaterea din Comisiile de buget-finanţe pe tema bugetului pe 2013, despre situaţia contractului cu Bechtel şi soluţiile privind Autostrada Transilvania.

MApN negociază cu parteneri din Portugalia şi Grecia pentru F16

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat ieri că au loc negocieri cu parteneri din Portugalia şi Grecia în vederea achiziţionării unor avioane de tip F16 pentru Poliţia aeriană. Ministrul Apărării Naţionale a mai declarat că va fi continuat şi programul de achiziţionare a avioanelor de tip Spartan. Mircea Duşa s-a aflat ieri la Craiova pentru a participa la şedinţa de autoevaluare a Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" şi pentru a se întâlni cu personalul militar şi civil din unităţile din garnizoană.

EVENIMENTUL ZILEI

Suveica Alegere-Demisie-Alegere poate fi stopată. Jocurile lui Voiculescu şi contramăsurile Justitiei

Curtea Supremă îşi poate asuma răspunderea de a pune capăt ping-pong-ului cu Justiţia al liderului conservator şi să judece Dosarul Penal de Corupţie. Cea de-a treia demisie din Senat, pe care şi-a dat-o zilele trecute, pentru a fugi de înfăptuirea actului de justiţie, i-a adus noi amânări ce îl pot duce mai aproape de termenul de prescripţie a infracţiunilor pentru care este acuzat. Totodată, demisia l-a scăpat de completul care urma să-l judece, cunoscut pentru severitatea sa. Ieri, acest complet a făcut un gest foarte interesant: a decis să trimită dosarul lui Voiculescu la alt complet de judecată al Înaltei Curţi, dând un termen strâns: 5 februarie. Atunci Înalta Curte, prin completul format din judecătorii Corina Jîjîie, Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena, va decide soarta dosarului.

NABABUL DE LA FISC. Hoţii au furat o sumă uriaşă de la şeful Finanţelor din Oţelu Roşu. Explicaţii halucinante: a vândut fân, prune şi mere

Poliţiştii din judeţul Caraş-Severin fac o anchetă după furtul unui seif de o tonă plin cu bani şi bijuterii din aur dintr-o locuinţă din Oţelu Roşu. Prejudiciul depăşeşte 1,7 milioane de lei, iar anchetatorii au un cerc de suspecţi în acest caz. Păgubitul este Petre Lupşac, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Oţelu Roşu care avea în 2012 un salariu lunar de aproximativ 2.800 de lei.

Ţara cu cea mai ieftină motorină din lume: ESTE APROAPE GRATIS!

Conform unui raport al Băncii Mondiale privind preţul la pompă al motorinei, există o ţară pe glob care vine un litru de motorină la un preţ de nimic. La propriu. Mai precis, conform datelor de la Banca Mondială, în Venezuela, preţul la pompă pentru un litru de motorină este echivalentul în dolari a unui cent. În monedă românească, ar fi 3 bani pe litru, ceea ce înseamnă că motorina în Venezuela este de 200 de ori mai ieftină decât în România. Un plin de 60 de litri de motorină costă mai puţin de un dolar, în Venezuela. Următorul stat cu cea mai ieftină motorină, conform datelor de la BM, este Iranul: 2 cenţi pe litru. După Iran, pe locul al treilea în topul statelor cu cea mai ieftină motorină este Arabia Saudită cu 7 cenţi.

Păduchii şi râia fac ravagii inclusiv în şcolile de fiţe

Numeroşi copii au picat la controlul parazitologic făcut la început de an. Sute de elevi din toată ţara au intrat în semestrul doi plini de păduchi şi scabie (râie), cazurile din mediul urban fiind, în unele judeţe, chiar mai numeroase decât în mediul rural. Culmea, problema există şi la şcolile cu pretenţii. În Dolj, spre exemplu, mai bine de jumătate dintre cei 300 de elevi care s-au întors din vacanţa de iarnă cu astfel de paraziţi învaţă la şcolile din oraş. Medicii spun însă că cifrele nu fac decât să reflecte nivelul de trai al românilor şi că au învăţat de-a lungul anilor să ţină sub control acest fenomen.

JURNALUL NATIONAL

Sorin Blejnar nu scapă de judecată. Procurorii au făcut recurs şi aşteaptă ca judecătorii să motiveze hotărârea de restituire

Anul trecut, în septembrie, Sorin Blejnar, fostul şef ANAF, a fost trimis în judecată pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Tot anul trecut, pe 18 decembrie, Blejnar a crezut că a scăpat de judecată, pentru că Tribunalul Braşov a decis restituirea dosarului "Motorina" la parchet pentru refacerea urmăririi penale. Practic, judecătorii au acceptat cererea fostului şef al ANAF, care a câştigat astfel timp, dar nu şi războiul cu procurorii. DIICOT Braşov a întreprins toate demersurile pentru ca dosarul "Motorina" să rămână la instanţă, iar Sorin Blejnar să fie judecat.

Cum au făcut ROMII din Bocşa o avere uriaşă în Italia. Cine este proprietara flotei de 500 de masini de lux

Autorităţile italiene au emis decrete de punere sub sechestru pentru circa 500 de vehicule, a căror valoare depăşeşte 4 milioane de euro, care ar fi utilizate de reţele infracţionale din Europa de Est şi nordul Africii şi care sunt înmatriculate pe numele Violetei Bonescu, o româncă de etnie romă, 35 de ani, care declarase venituri lunare sub 500 de euro. Potrivit anchetatorilor italieni, femeia are numeroase antecedente penale pentru fraude fiscale, fals şi uz de fals. Anchetatorii au stabilit că vehiculele, înmatriculate în Italia pe numele româncei, sunt date spre utilizare în mod fraudulos unor persoane din Europa de Est şi nordul Africii. Utilizatorii sunt membri ai reţelelor specializate în furturi, prostituţie şi trafic de persoane.

Văcăroiu: Prejudiciul dosarelor pe care le-am trimis la Parchet în perioada 2008-2012 depăşeşte 900 milioane euro

"Prejudiciul la nivel de an, împreună cu veniturile suplimentare care se aduc la bugetul statului, cele două la un loc (pentru aii 2011-2012, n.red.) se situează la peste 700 de milioane de euro prejudiciu şi venituri suplimentare pe care le aduce Curtea (la bugetul de stat, n.red.) prin aceste decizii date. Al doilea palier se referă la constatările penale. În 2011 s-au trimis la Parchet 61 de dosare destul de grele. Cât despre prejudiciul pe toată perioada 2008-2012, aceste dosare trimise la Parchet au un prejudiciu total de peste 900 de milioane de euro. Sunt în diferite stadii de soluţionare", a declarat Văcăroiu.

NATIONAL

Clasa politica are un nou jupan: Victor Ponta!

Chiar daca nu toata lumea realizeaza, clasa politica damboviteana are un nou jupan: Victor Ponta. Aparent deschis, dispus sa guverneze la vedere si gata oricand sa reinnoiasca juramintele de credinta facute liberalului Crin Antonescu, Victor Ponta este in realitate un politician calculat, constient ca a ajuns la comanda si hotarat sa innoade itele doar dupa vrerea lui. Domeniu in care da dovada de nebanuite talente, unul dintre acestea fiind abilitatea de a le da adversarilor suficienta franghie pentru a se putea spanzura singuri. Si exact asta face Victor Ponta, conform zvonurilor la zi, cu Crin Antonescu si liberalii care tin trena acestuia

Lovitura decisiva: Tariceanu la Interne!

Strategia Palatului Victoria pentru scoaterea din tatani si inclusiv din schema prezidentiala a lui Crin Antonescu este gata. Planul premierului de rupere a actualei coalitii guvernamentale cuprinde trei etape mari si late. Cea mai buna dovada ca lucrurile se precipita este ca s-a trecut deja la "fezandarea" lui Radu Stroe, ale carui zile in fruntea Ministerului de Interne sunt ca si numarate. Si acesta este doar inceputul... Fost secretar in MAI, actualul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache, a declansat un atac fara precedent la adresa lui Radu Stroe. Petrache a luat prin surprindere pe toata lumea, cerand vehement demiterea imediata a lui Stroe, pe motiv de "slaba administrare a numirilor in functiile disponibile".

Directorul penal de la Romgaz, contract de 1,3 milioane euro pentru gazarii preferati

Compania Romgaz umfla conturile unei firme "de casa", careia ii da contracte pe banda rulanta, cel mai recent fiind acela de ieri, in valoare de 1,3 milioane de euro. Compania condusa de Corin Emil Cindrea, directorul urmarit penal de procurorii DIICOT pentru complot si subminarea economiei nationale in afacerea InterAgro, este fidela atunci cand vine vorba despre vechi parteneri de afaceri si bani publici. Institutia a acordat ieri un contract consistent unui SRL de la poalele Tampei, ARC Brasov, insa, de fapt, grosul banilor a ajuns in alta parte. Din cele aproape 5,9 milioane de lei, la societatea respectiva au ajuns doar pe 12.000 de lei.

Dolarul, izolat ca "un virus periculos". Incendiar! Bilderbergii monopolizeaza piata mondiala a aurului

Recenta numire a Grupului Rothschild drept "consilier financiar" al companiei de exploatare a aurului Spanish Mountain Gold demonstreaza ca elita globalista a purces spre monopolizarea aurului. Rothschild a fost ales sa "dispuna" de aurul din Bancile Centrale ale lumii pentru a monopoliza "pietele emergente", ca sa se tina sub control sistemul financiar cand banii de hartie se vor "dezintegra". Grupul Financiar Global Rothschild are 900 de consilieri in 40 de tari si ofera "sfaturi avizate" guvernelor, corporatiilor, institutiilor, toate care conteaza ca "motorul" global sa mearga ca uns.

Fenechiu nu mai da pe la USL ca sa nu se incaiere cu premierul

Relu Fenechiu are simtul pericolului. Pentru ca stie ca nu este in gratiile premierului, ministrul Transporturilor evita sa mai dea ochii cu Victor Ponta in cadru mai restrans, cum ar fi sedintele saptamanale ale USL. Se stie din capul locului ca Victor Ponta nu l-a vrut pe Relu Fenechiu in Guvern. Si nici nu a facut un secret din faptul ca liberalul nu se bucura de simpatia lui. Incetul cu incetul, starea de tensiune s-a accentuat, cei doi sfarsind prin a se certa ca la usa cortului.

PUTEREA

Una dintre cele mai mari companii din sectorul auto din România, Ţiriac Auto, a cerut în instanţă insolvenţa Euroins, după ce societatea de asigurări nu a achitat o parte din sumele de bani datorate pentru reparaţiile maşinilor asigurate. Valoarea datoriilor a depăşit la un moment dat un milion de lei. Societatea de asigurări a început să înregistreze datorii încă din anul 2010, dar a continuat să achite "cu ţârâita", astfel încât cuantumul datoriilor s-a modificat în timp, fapt care a dus, din punct de vedere juridic, la situaţia în care creditorii nu pot obţine insolvenţa datornicului. În prezent, dosarul se judecă în recurs la Curtea de Apel. În ultimii doi ani, alte şapte firme păgubite au cerut, deocamdată fără rezultat, deschiderea procedurii de insolvenţă faţă de Euroins.

LEI vs. EURO. Iată cum puteţi să obţineţi bonusuri dacă economisiţi pe termen lung

Din cauza nevoii acute de lichidităţi, băncile au început să ofere promoţii pentru depozitele în lei pe termen lung. Astfel, clienţii care-şi fac un depozit pe trei luni la anumite bănci vor primi bonusuri dacă aleg să prelungească perioada de economisire. Astfel de oferte sunt menite să-i convingă pe români să-şi facă depozite pe termen lung, nu pe trei luni, cum preferă majoritatea celor care reuşesc să economisească. Experţii consideră că, spre deosebire de anul trecut, în 2013 leul va fi moneda preferată pentru depozite, din cauza dobânzilor mai mari şi a perspectivelor de întărire a cursului monedei naţionale.

Calculele arată cum ne batem joc de PIB prin intermediul curentului. Ultimii din Europa la eficienţă

Produsul Intern Brut al României este puternic afectat de pierderile din sistemul energetic, pe întreg lanţul său de funcţionare, de la exploatarea cărbunelui şi până la consumul din casele oamenilor. Calculele făcute arată că suntem pe ultimul loc în Europa, după Bulgaria, în ceea ce priveşte mărimea acestor pierderi. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, consideră că "prioritatea zero" ar trebui să fie creşterea eficienţei energetice în ţară. "Pierderile din întreg sectorul energetic înseamnă 2,2% din PIB", a declarat preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei şi al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

ROMANIA LIBERA

Subiectul TABU al medicinei româneşti. "12 pacienţi mi-au cerut eutanasierea"

Eutanasia, una dintre cele mai controversate teme din lume, este interzisă în România şi considerată un subiect tabu. Un medic cu o experienţă de peste 35 de ani în bolile cronice, incurabile mărturiseşte public că a avut parte, în cursul carierei sale, de mai multe cereri de sinucidere asistată. Faptul că au existat români care au vrut să-şi ia viaţa asistaţi de medic, determină ziarul România liberă să lanseze în dezbatere acest subiect sensibil. Doctorul Constantin Bogdan, fondatorul Spitalului de Boli Cronice Sf.Luca, mărturiseşte că, în timpul carierei sale, a întâlnit 12 pacienţi care au cerut să fie eutanasiaţi.

New York Times, piratat cu metodele armatei chineze

Publicaţia New York Times a declarat joi că sistemul său informatic a fost atacat în mod constant în ultimele patru luni de hackeri chinezi, după publicarea unui articol referitor la miliardele de dolari ascunse ale premierului chinez, Wen Jiabao. Articolul din New York Times privind miliardele adunate de familia premierului chinez de atunci, Wen Jiabao, aflat în funcţie din 2003, a iritat China care a considerat că i se pătează reputaţia. Când ataci Imperiul de Mijloc, Imperiul contra-atacă. Articolul nu a rămas fără consecinţe şi cotidianul american (fondat în 1951) a devenit ţinta atacurilor informatice ale piraţilor chinezi.

Merită să fie reglementată presa doar pentru a opri Antena 3? Ce pregăteşte, de fapt, UE în acest domeniu.

Aplicarea cu onestitate şi în interes public a legilor existente de către organisme de reglementare precum CNA ar trebui să protejeze societatea românească de influenţa nefastă a unor campanii media manipulatoare care distorsionează grav faptele în interesul proprietarilor de trusturi media. Problema nu este absenţa reglementărilor, ci lipsa de verticalitate a celor chemaţi să le aplice şi politizarea instituţiilor care ar trebui să funcţioneze în regim de independenţă politică precum CNA. Anul trecut, vicepreşedintele Comisiei, Neelie Kroes, a solicitat unui "grup la nivel înalt" din care făceau parte, printre alţii, fostul preşedinte leton Vaira Vīķe-Freiberga şi fostul ministru german al Justiţiei, Herta Däubler-Gmelin să redacteze un raport privind "o media liberă şi pluralistă care să susţină democraţia europeană" şi care să stea la baza unei viitoare legislaţii europene în domeniu.

ZIARUL FINANCIAR

Patriciu şi AIG Lincoln sunt la un pas să vândă clădirea de birouri Lakeview cu 70 mil. euro

Sud-africanii de la NEPI ar putea prelua unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Bucureşti într-o tranzacţie estimată la aproximativ 70 mil. euro. Dinu Patriciu Global Services, divizia imobiliară a omului de afaceri Dinu Patriciu, şi compania americană AIG Lincoln, sunt la un pas de vânzarea clădirii de birouri The Lakeview din nordul Capitalei către fondul sud-african de investiţii NEPI. Sud-africanii, care au ajuns la un portofoliu imobiliar de aproximativ 600 mil. euro pe piaţa locală, sunt printre cei mai lichizi investitori, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut au atras de pe burse fonduri de peste 100 mil. euro. Părţile au agreat deja termenii tranzacţiei, iar un anunţ oficial ar putea fi făcut în termen de câteva zile.

Noul preşedinte al EximBank are de rambursat personal credite de 1,5 mil. euro anul acesta

Traian Halalai, 42 de ani, bancherul pe care premierul Ponta l-a propulsat toamna trecută la conducerea băncii de stat EximBank, trebuie să ramburseze anul acesta două credite cu o valoare cumulată de 1,45 mil. euro luate în 2012 de la două persoane fizice, potrivit declaraţiei de avere. Halalai a trecut în declaraţia de avere venituri de 3,8 milioane de lei (890.000 euro) în 2011 din vânzarea unor apartamente într-un ansamblu reziden­ţial situat în sudul Capitalei. Salariul încasat de la Banca Românească nu a fost făcut însă public. Halalai a fost numit anul trecut la conducerea băncii. Salariul şefului Eximbank este de circa 20.000 euro/lună.

Eliminarea mai rapidă a clauzelor abuzive din contracte se amână până în iulie

Bancherii au obţinut un răgaz de cinci luni prin amânarea intrării în vigoare a unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar pe care băncile îl vedeau ca pe un generator de pierderi de sute de milioane de euro. Articolul, a cărui aplicare a fost amânată până în luna iulie, îi împuternicea pe ju­decători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constatau existenţa acesteia într-un anumit caz. Legea ar fi trebuit să intre în vigoare în forma iniţială luna aceasta.

Guvernul Ponta promite şi el listări

Guvernul Victor Ponta anunţă că vrea să listeze pe bursă un pachet de 12% din compania de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica şi pachetele majoritare de acţiuni ale complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara, oferte prin care ar vrea să strângă minimum 650 mil. euro pentru finanţarea investiţiilor celor trei companii. Asta reiese din trei proiecte de hotărâre de guvern publicate în ultimele zile pe site-ul Ministerului Economiei. Conform înţelegerilor cu FMI, Guvernul ar trebui să selecteze în aprilie consultanţii, iar ofertele ar trebui să aibă loc până la finalul anului. Astfel, Ponta, la fel ca predecesorii săi, Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase, vine cu propria listă de companii de listat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb