REVISTA PRESEI - 01.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 martie 2011

ADEVĂRUL

Stabor pentru cocoşeii bunicii

Prima dispută prezentată la Tribunalul Ţigănesc inaugurat ieri la Sibiu a fost între neamurile "preşedintelui", "prinţul" Dorin Cioabă. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, zeci de ţigani s-au înghesuit ieri în sala de judecată. Solemnitatea prezidiului nu a impresionat audienţa care s-a certat ca la uşa cortului. Autointitulatul rege al rromilor Florin Cioabă şi fiul său Dorin au inaugurat, ieri, la Sibiu, primul Tribunal Ţigănesc din România. Aici se va întruni Staborul pentru a judeca, o dată pe lună, încălcări ale obiceiurilor şi tradiţiilor etniei. Curioşi nevoie mare, ţigani din tot judeţul, ba şi din vecinătate, s-au adunat ieri în faţa clădirii unde se va împărţi dreptatea după legea rromilor.

Garda lui Băsescu, liber la şefia PDL

PDL a stabilit ieri ca şi membrii care nu au o vechime mai mare de cinci ani în partid să poată candida la funcţii de conducere. Cristian Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei şi Teodor Baconschi, "reformiştii" lăudaţi de multe ori de şeful statului, sunt beneficiarii acestei derogări. Propunerea de derogare de la statutul partidului a venit chiar din partea grupului Cristian Preda -Monica Macovei - Sever Voinescu.

Hotelul lui Iacubov, vândut la preţ de criză

Hotelul Scandinavia, din Mamaia, evaluat iniţial la 8 milioane de lei, s-a vândut la jumătate de preţ, după cinci licitaţii fără clienţi. Hotelul Scandinavia, cândva deţinut de omul de afaceri Corneliu Iacobov, prin intermediul Rafo Oneşti, a ajuns acum proprietatea unei firme din Satu Mare. Luxoasa proprietate, clasată la categoria 5 stele, era, până acum şase ani, fieful VIP-urilor. Decăderea hotelului a început în 2005, când omul de afaceri Corneliu Iacobov a intrat în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Codul Muncii, cum şi-a dorit Guvernul

Guvernul a trimis la Parlament Codul Muncii pe care urmează să-şi asume răspunderea. În mare, el seamănă cu varianta iniţială elaborată de Ministerul Muncii. Adică menţine articolele cu miză, cele care schimbă radical relaţiile de muncă din România şi pentru care s-a şi iniţiat modificarea Codului. Astfel, lista concediaţilor se va întocmi pe criterii de competenţă, şi nu sociale, cum era până acum. De asemenea, patronii vor putea face angajări imediat după restructurări, nu după nouă luni, cum se prevede în Codul actual. Perioada de probă se prelungeşte de la 30 la 90 de zile, în cazul funcţiilor de execuţie, şi până la 120 de zile, pentru poziţiile de conducere. Contractele pe perioadă determinată se vor încheia pe 36 de luni, în loc de 24, cum este acum.

Dr. Cristina Glavce, directorul Institutului de Antripologie: Adevărata criză a pensiilor va fi cu cei născuţi în "67 - "69

Numărul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor până la vârsta de 45 de ani. După această vârstă se constată o mortalitate mai ridicată în rândul bărbaţilor afirmă dr. Cristiana Glavce, directorul Institutului de Antropologie Fizică "Francisc J. Rainer". Printre rafturi întregi de cărţi şi studii, în special statistice, marea ei pasiune, dr. Cristiana Glavce a acordat un interviu pentru adevarul.ro în care a vorbit, pe lângă chestiunile legate de evoluţia şi dezvoltarea românilor, despre două probleme principale: scăderea drastică a natalităţii şi creşterea vârstei sociale.

O nouă bulă a internetului se umflă în 2011

Valoarea companiilor care deţin platforme de socializare creşte cu miliarde de dolari de la lună la lună. Facebook valorează acum mai mult decât Ford. Twitter, deşi are pierderi, are o valoare estimată la zece miliarde de dolari. Investitorii se tem însă de o nouă bulă speculativă. Uşurinţa cu care companiile care deţin site-uri, platforme de socializare şi portaluri de ştiri obţin finanţare este un semnal de alarmă, avertizează analiştii. Aceştia spun că ne-am putea afla la începutul unei noi bule speculative pe internet, similară celei de la sfârşitul anilor "90, când investitorii au pierdut peste 5.000 de miliarde de dolari.

Chinezii îşi fac staţiune în Bahamas

China finanţează construirea unei staţiuni de jocuri şi divertisment în Bahamas, informează cnn.com. Valoarea investiţiei pentru proiectul "Baha Mar" se ridică la 3,4 miliarde de dolari, iar staţiunea va fi cea mai mare de acest tip din Insulele Caraibe. Potrivit BBC, o parte dintre fonduri vor fi obţinute de la Export-Import Bank of China. Lucrările au început în urmă cu numai câteva zile, însă chinezii se aşteaptă ca proiectul să fie finalizat în 2014. La 21 februarie a avut loc ceremonia de demarare a construcţiei, la care au participat oficiali din ambele state.

CURENTUL

Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook

Carmen Aurelia Popa este persoana alături de care Nicolae Popa a părăsit Romånia şi a înfiinţat apoi, în Indonezia, firma PT Caascorm International Trading în conturile căreia au fost virate sume consistente de bani de către ocrotitorul-şef de la Bucureşti, Sorin Ovidiu Vîntu. Deşi Carmen Popa este un martor extrem de util în dosarul favorizării fugii lui Nicolae Popa, care i-a fost atåt amant, cåt şi partener de afaceri, ea nu apare pe lista martorilor din procesul lui Vîntu pentru că, se pare, nu a fost găsită de către anchetatori. Ei bine, am găsit-o noi undeva unde nu ne-am fi aşteptat: combătånd graţios pe reţeaua de socializare Facebook! Fosta amantă a lui Nicolae Popa apare, culmea!, în lista de prieteni ai fostei soţii a acestuia, Căciulă Anca - mai nou, Anca Arun - dar şi ai fiicei fugarului, Ioana Andreea Popa.

SOV - disperat din cauza judecătoarei Camelia Bogdan

După lungi dezbateri împreună cu noul său asociat, Sebastian Ghiţă, vânzătorul universal de softuri pentru sistemele informatice ale statului sub orice regim şi coloratură politică, Vîntu a calculat ceva probabilităţi şi ipoteze conform cărora procesul său ar fi viciat prin judecarea sa de către Camelia Bogdan. Acestea sunt în număr de patru şi privesc modul în care dosarul penal, în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa, şi disjungerea laturii civile din dosarul FNI au ajuns la acelaşi judecător, cu acelaşi termen şi două dosare civile ale sale împotriva preşedintelui Traian Băsescu au ajuns la acelaşi complet de judecată.

Patrimoniul Academiei Române -prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat

3,64 euro/mp - aşa au evaluat "experţii" imobiliari ai Academiei Române valoarea moşiei Băneasa-Dămăroaia donată de Iosefina Stoicescu. Potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici însă, la momentul vânzării valoarea de circulaţie a terenului în cauză era de 536,25 milioane euro, adică 1300 euro/mp. Potrivit raportului Curţii de Conturi, patrimoniul Academiei Române a fost astfel prejudiciat cu peste jumătate de miliard de euro. Fapta prezintă indicii că a fost săvârşită cu încălcarea legii penale, instituţia sesizând organele de urmărire şi cercetare penală.

ANAFură de Tia Şerbănescu

După ce-am aflat cine e noul preşedinte al UDMR, curiozitatea generală s-a mutat spre identificarea altor două mari necunoscute: premierul şi regina. Cum de mărţişor doamnele au întâietate, regina vămilor şi suverana şpăgilor ocupă primul loc la bursa pariurilor mediatice unde Realitatea TV a pus un premiu de 10.000 de euro pe capul ei. Pentru moment cele mai multe nominalizări la acest titlu le-a obţinut şeful ANAF, dl Sorin Blejnar, care apare în confesiunile mai multor vameşi şi îndeosebi ale şefului vămii din Ploieşti, Cornel Costea, detaşat de însuşi dl Blejnar direct de la ANAF. Dl Blejnar a refuzat cu îndârjire coroana explicând că l-a numit pe Costea "conform articolului 123 alineatul 2 din Constituţia României". Indiferent la întrebările presei, dl Blejnar recita mecanic acelaşi refren: articolul 123, alineatul 2 sperând pesemne că invocarea Constituţiei are rol de anafură.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum va arăta următoarea criză?

Optimismul extrem din pieţe maschează probleme financiare şi economice fără rezolvare.

Robert Prechter Jr., preşedinte al Elliott Wave International: Pieţele de acţiuni vor coborî sub minimele din 2009, anunţând un deceniu de deflaţie. Ron Paul: Suntem în faţa unor schimbări devastatoare, asemănătoare cu cele de la colapsul sistemului sovietic. În opinia lui Prechter, traversăm ultimul ciclu inflaţionist dintr-o succesiune de patru bule speculative majore care după 2000 au marcat piaţa tehnologiei, piaţa imobiliară, pieţele de acţiuni şi de mărfuri. Următoarea criză va fi deflaţionistă datorită contracţiei creditului, iar cel mai bun refugiu va putea fi găsit doar în cash. Încercările de reinflamare a activelor ale Rezervei Federale Americane vor eşua, iar politica monetară a SUA se va schimba sub presiunile pieţei şi a opiniei publice, mai spune Prechter.

Google are probleme: Sute de mii de conturi Gmail au fost şterse

Problema a apărut duminică după-amiază, când mii de oameni s-au plâns că tot conţinutul conturilor lor a dispărut. Inginerii companiei lucrează în prezent la recuperarea mesajelor pierdute, dar încă nu este cunoscut dacă acest lucru este posibil. În total, numărul celor care utilizează poşta electronică oferită de Google este de aproximativ 200 de milioane de oameni.

Evenimentele din Africa schimbă politica de securitate a Franţei

Nicolas Sarkozy cere convocarea unui summit european în vederea elaborării unei politici comune faţă de ţările nord-africane, precum şi faţă de efectele mişcărilor populare ce au dus la înlăturarea dictaturilor: reducerea sau chiar oprirea producţiei şi a livrărilor de petrol, precum şi valul uriaş de imigranţi în ţările din sudul Europei. După săptămâni de polemică - provocată de poziţia "neadecvată" a fostului ministru de Externe Michele Alliot-Marie în cazul revoltei populare din Tunisia, dar mai ales de dezbateri pe marginea politicii externe, în general, a Franţei, contestată nu doar de opoziţia politică, ci şi de membri ai Corpului Diplomatic francez, Nicolas Sarkozy a procedat la o nouă remaniere guvernamentală (a patra de la venirea sa la Preşedinţie) ce vizează întărirea ministerelor în competenţa cărora se află politica externă şi securitatea.

Macovei, Preda şi Voinescu vor modificarea Statutului PDL

Conform propunerilor formulate la Statutul formaţiunii, poate deveni membru al partidului orice persoană care are vârsta de cel puţin 18 ani, recunoaşte şi respectă statutul, programul şi toate celelalte documente sau regulamente ale partidului. Arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte penale pot duce la suspendarea din PDL pe o perioadă de până la 3 ani sau chiar la excluderea din partid, prevăd propunerile de modificare a Statutului formaţiunii formulate de Macovei, Preda şi Voinescu.

EVENIMENTUL ZILEI

"Dreptaciul" Antonescu loveşte cu stânga în Boc

Şeful PNL e de acord cu sindicatele, spunând că nu vrea "să înghită" Codul Muncii cum doreşte Boc. Vosganian: când ameninţi cu disponibilizări, nu vii cu o lege care vulnerabilizează salariatul. Cu Emil Boc plasat în rolul de sperietoare pentru angajaţi, liderii opoziţiei încearcă să profite electoral din angajarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Moţiunea de cenzură pe care o vor depune în urma asumării reprezintă însă şi primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusă în situaţia de a dovedi că PNL şi PSD îşi pot "asorta" viziunile doctrinare.

Calendarul Codului Muncii: asumare, moţiune, proteste

Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea pe noua lege. Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură, iar sindicatele - cu greva generală. Închisoare pentru patronii care folosesc "la negru" un număr mare de angajaţi; amenzi usturătoare pentru cei care acceptă să lucreze fără contract; câte patru persoane testate chiar şi timp de un an pentru ca, la final, doar una dintre ele să ocupe un post într-o companie; o perioadă mai lungă de preaviz nu doar pentru cei care ocupă funcţii de conducere, ci şi pentru "executanţi". Acestea sunt doar o parte dintre prevederile noului Cod al Muncii, pe care guvernul Boc ar urma să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului pe 8 martie.

Pe câţi bani stă un director de la Finanţe

Ministrul finanţelor a inclus stimulentele în salariile angajaţilor MFP şi spune că o comisie îi va verifica pe funcţionarii ANAF, după reorganizarea instituţiei. Reacţii extreme, provocate de liderii sindicali, care au ştirbit imaginea instituţiei. Asta s-a întâmplat de fapt în octombrie anul trecut, la protestul spontan al angajaţilor din Finanţe, spune acum, cu patru luni mai târziu, când s-au calmat spiritele, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Atunci, câteva sute de funcţionari ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ieşit din birouri din cauză că nu îşi primiseră sporurile salariale.

7.200 lei, salariu de director adjunct în Finanţe

În prezent, un director executiv adjunct în MFP şi în structurile Fiscului primeşte un salariu bun faţă de alte sectoare, adică 72 de milioane de lei vechi pe lună, "are mai mult decât ministrul de finanţe", spune Ialomiţianu. "Vreau ca oamenii din Finanţe să fie plătiţi bine. Şi nu cred că au motive să nu desfăşoare activitatea în mod corespunzător", explică el de ce şefii din vămi nu ar trebui să cadă pradă tentaţiilor de corupţie. Cu toate acestea, "sigur, sunt şi persoane care au în sânge ilegalităţile, şi aceste persoane trebuie îndepărtate", declară ministrul finanţelor. Cum se va decide cine trebuie dat afară? "Va fi o comisie de la nivel central care va analiza activitatea fiecărui lucrător din Vamă şi Gardă", explică oficialul. Asta însă numai după ce se va aproba actul normativ care prevede restructurarea ANAF.

FINANCIARUL

Gunther Wotsch: "În România se fură 10 milioane de ore de muncă pe zi"

Un om de afaceri romano-german spune ca se iese din criza doar prin constiinta si responsabilitate

Günther Wotsch, presedinte al Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Ardealul de Nord, face o analiza a cau-zelor care au impins Romania in criza economica. Intr-un interviu pentru ,,Fin.ro", omul de afaceri vorbeste despre vina politicienilor, viciile din sistem si despre mentalitatea romanilor. In ce consta activitatea Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Ardealul de Nord?. Aceasta asociatie este un club, asa cum mai exista cateva in tara: la Sibiu, la Brasov, la Timisoara si la Bucuresti. In-ves-ti-torii de limba germana se unesc intr-o anumita zona, pentru a avea o platforma unde discuta intre ei, pregatesc venirea altor investitori, fac intruniri cu scop de instruire sau de distractie.

Pe o piaţă măcinată de insolvenţe, investitorii în retail se aşteaptă la randamente-record

Atitudinea de nonconsum manifestata de romani si scaderea volumului de vanzari nu afecteaza profitabilitatea proprietarilor de spatii comerciale. In urmatorii cinci ani profitul anual in aceasta zona ar putea ajunge la 20%. Studiile internationale crediteaza statele emergente din Europa de Est ca fiind noul "El Dorado" in urmatorii cinci ani pentru investitorii din zona pro-prietatilor comerciale de tip spatii de retail si cladiri de birouri. Potrivit ultimului raport DTZ Fair Value Index, investitiile in proiecte comerciale vor aduce cele mai mari randamente in aceasta parte a Europei, comparativ cu profiturile oferite de sectorul de profil in tarile central si vest-europene.

Noul Cod al Muncii ar putea intra în vigoare în trei-patru săptămâni

Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost aprobat ieri de guvern, fiind trimis Parla-men-tului, in vederea angajarii ras-punderii. Recent, reprezentantii Exe-cu-tivului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor. Pe de o parte guvernantii cred ca noul Cod al Muncii este unul mo-dern si flexibil, in acord cu legis-latia Uniunii Europene, pe de alta parte, sindicatele considera ca prevederile noului act normativ vor crea tensiuni sociale si insta-bilitate in randul angajatilor. Potrivit guvernantilor, principalul atu al noului Cod este fle-xi-bili-za-rea pietei muncii din Romania, lucru solicitat si de reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.

În medie, un român economiseşte anual 2.000 euro. Cel mai puţin din UE

Romania a inregistrat anul trecut cel mai scazut nivel de eco-no-misire din Uniunea Europeana, de numai 2.000 de euro. Economistul-sef al BCR consi-dera ca aceasta situatie nu se justifica doar din considerentul nivelului de trai redus. Cele doua motive principale ar fi consumul excesiv din anii anteriori crizei, care i-a indatorat excesiv pe romani, si gradul scazut de cultura financiar-bancara.

Comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al economisirii pe locuitor, de numai 2.000 de euro. Valoarea este cu 50% mai mica decat cea inregistrata in Bulgaria, de cinci ori mai redusa decat in Cehia si de 20 de ori mai scazuta fata de situatia din Germania, unde o persoana a reusit sa economiseasca anul trecut, in medie, 37.000 de euro.

GÂNDUL

Mâncarea "proaspătă": cât de periculoase sunt alimentele iradiate. Specialiştii vorbesc de "radicalii liberi cancerigeni", ministrul Agriculturii cere controlul etichetelor

Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din România sunt iradiate. Controversata procedură se aplică pentru menţinerea aspectului "proaspăt" al produselor. Iradierea alimentelor este agreată în UE, dar sub control strict şi cu etichetare corespunzătoare - fapt cvasiinexistent în România. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, pentru gândul, că, în România, iradierea alimentelor nu este în regulă şi a cerut Protecţiei Consumatorului verificarea etichetelor. Alimentele iradiate nu sunt radioactive, iar iradierea este o tehnologie folosită cu succes, de peste 30 de ani, de producătorii şi distribuitorii din industria alimentară din peste 40 de ţări, pentru a păstra prospeţimea produselor perisabile. Tehnologia este, însă, deosebit de controversată.

5,6 MILIARDE DE LEI PENTRU BUCUREŞTI: Pe ce se duc banii Primăriei Generale în 2011. "Planul Dâmboviţa" şi Naţional Arena vor avea de suferit

Consilierii generali au votat luni bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011. Vizibil redus faţă de 2010, acesta e insuficient pentru acoperirea totală a cheltuielilor pentru Stadionul Naţional din Complexul Lia Manoliu, a planului pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi a reabilitării urbane a râului Dâmboviţa. După dezbateri de oră şi jumătate, 36 de consilieri PDL, PRM şi PSD au deliberat: Primăria Municipiului Bucureşti are alocat pentru anul în curs un buget de 5,6 miliarde de lei, cu un miliard mai puţin faţă de 2010. Proiectul de buget al municipalităţii a fost acceptat în unanimitate, dar cu aproape 50 de modificări propuse de consilierii generali ai grupului PDL şi strânse într-un amendament.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite oferă beneficii în valoare totală de 37 de miliarde de dolari poporului său. Ce alocaţii lunare au membrii familiei regale

Regele Abdullah al Arabiei Saudite le-a dăruit supuşilor săi cu venituri modeste beneficii în valoare de 37 de miliarde de dolari, într-un efort de a izola ţara, cel mai mare exportator de petrol din lume, de protestele care macină lumea arabă, scrie Reuters. Cele mai mari daruri din ultimele două decenii au ajuns, însă, la familia extinsă a regelui, conform unor scrisori diplomatice americane din 1996, publicate de Wikileaks. Astfel, în funcţie de statut, membrii cei mai îndepărtaţi ai arborelui genealogic al regelui primesc 800 de dolari pe lună, iar fiul lui Abdul-Aziz, fondatorul Arabiei Saudite moderne, primeşte între 200.000 şi 270.000 de dolari lunar. Nepoţii primesc în jur de 27.000 de dolari, strănepoţii 13.000 de dolari, iar stă-strănepoţii câte 8.000 de dolari pe lună.

JURNALUL NAŢIONAL

10.000 de militari în rezervă protestează în Capitală faţă de recalcularea pensiilor

Zeci de autobuze cu protestatari din toate colţurile ţării se îndreaptă deja spre Capitală. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care au fost recalculate pensiile. Protestul de astăzi este, de fapt, o continuare a celui din 24 ianuarie. Atunci, peste 2.500 de militari în rezervă au ieşit în stradă, din cauza aceloraşi nemulţumiri.

Patriciu anunţă un nou lanţ de magazine - MAC.RO

Omul de afaceri Dinu Patriciu vrea ca noul lanţ de magazine să ajungă peste tot în ţară, spre deosebire de MIC.RO, care se concentrează pe Bucureşti şi marile oraşe ale ţării. De asemenea, în noile magazine se vor comercializa cu precădere produse româneşti, informează realitatea.net. Noua afacere a lui Dinu Patriciu va fi dezvoltată pe infrastructura magazinelor miniMAX, pe care omul de afaceri le-a cumpărat în vara anului trecut. Ambiţia lui Patriciu este să aibă 150 de magazine sub acest brand, iar suma de investiţie estimată pentru fiecare magazin va fi de aproximativ 250.000 de euro.

NAŢIONAL

Lovitură de teatru în privinţa înlocuirii lui Emil Boc din fruntea Guvernului. Monica Macovei pe post de prim-ministru

Scenariul cu fostul ministru al Justiţiei la cârma Executivului ar fi varianta preferată a preşedintelui României, Traian Băsescu. Emil Boc nu renunţă la scaun şi face alianţă cu Vasile Blaga pentru a-i îndepărta din Guvern pe Elena Udrea şi Traian Igaş, principalii săi opozanţi. Zvonurile care insistă asupra schimbării lui Emil Boc din fruntea Guvernului arată că Traian Băsescu nu renunţă neam la ideile sale reformatoare. Ale PDL, Executivului şi clasei politice la grămadă. Chiar dacă, chestionaţi pe temă, democraţii recunosc că habar n-au ce anume le rezervă viitorul, trei scenarii se învârt cu precădere prin cotloanele politicii dâmboviţene.

Ţara noastră ocupă primul loc într-un top al ţărilor cu potenţial crescut de revoltă. România răzvrătită!

Într-un top realizat de jurnaliştii reputatului cotidian "Wall Street Journal", privind ţările în care ar fi posibilă o răzvrătire în rândul populaţiei, România ocupă primul loc în Europa şi locul 37 în lume. La polul opus, al ţărilor unde posibilitatea izbucnirii unor revolte este scăzută, se află Suedia, Austria, Canada, Danemarca şi Germania. Clasamentul a fost calculat pe baza a trei criterii: gradul de nedreptate socială din ţară, capacitatea populaţiei de a face opoziţie civilă şi dorinţa oamenilor de a ieşi la proteste. În acest context, România îndeplineşte majoritatea condiţiilor avute în vedere de către realizatorii topului.

PUTEREA

4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe, joi, în procesul senatorului Dan Voiculescu contra Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, care a stabilit că preşedintele fondator al Partidului Conservator a colaborat cu fostul organ represiv comunist şi a făcut poliţie politică.. Procesul care durează deja de cinci ani a ajuns la final. Pe 17 februarie, magistraţii instanţei supreme au rămas în pronunţare, chiar la primul termen al recursului declarat de Dan Voiculescu, pentru data de 4 martie, după ce i-au respins acestuia o cerere de amânare a judecăţii.

Poliţiştii de la PTF Albiţa ascundeau mita în şosete. Chiar şi în timpul controalelor la frontieră ""tradiţia"" de a lua ""bani de pivă"" era respectată

Poliţiştii de la Punctul de Trecere a Fronterei Albiţa ascundeau mita în ciorapi când se făceau controale, arată magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă. Judecătorii au calificat faptele lor ca deosebit de grave în condiţiile în care a primi mită devenise o "tradiţie" în PTF Albiţa, iar poliţiştii nu o cereau doar de la traficanţi. Potrivit instanţei, poliţiştii de frontieră luau bani şi de la oameni oneşti care, pentru a nu fi supuşi unui control amănunţit, "trebuiau să plătească o adevărată taxă", denumită "bani de pivă (n.n. - bere)".

ROMÂNIA LIBERĂ

900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei

Fenilcetonuria e o boală genetică rară care se manifestă printr-un deficit enzimatic în metabolismul proteic. Dacă diagnosticarea bolii nu se face în primele trei luni de viaţă, în creierul şi în alte organe ale bebeluşului se acumulează fenil-alanina, care provoacă distrugeri ireversibile. Fenilcetonuria este cea mai ieftin de tratat boală rară, fiind ţinută sub control printr-o dietă strictă, săracă în proteine. Costul substitutului proteic e de 500 de euro pe lună, la care se adaugă preţul făinii, prafului de ou şi al dulciurilor hipoproteice.

Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi

Afaceri publice. Firma Axis Corporate Security a obţinut un contract, deşi avea o ofertă mai scumpă decât a contracandidaţilor. Direcţia de Finanţe Hunedoara a organizat pe 14 februarie o selecţie de oferte pentru prestări servicii de pază, monitorizare şi intervenţie rapidă, criteriul de atribuire al contractului fiind preţul cel mai mic. Două firme din Deva au prezentat oferte: Hiperion Trans SRL şi Axis Corporate Security SRL. După deschiderea ofertelor, Hiperion Trans a fost descalificată, iar contractul de aproape 200.000 de lei,fără TVA, a fost atribuit firmei Axis Corporate Security, deţinută în proporţie de 50% de ginerele senatorului PDL Vasile Blaga.

Va da Băsescu şah la "Regină"?

"Nu sunt regina şi nici nu cred că există o regină. Dacă există un grup de persoane care a fost implicat în această piramidă care a tot fost vehiculată, piramida şpăgilor, rog organele de urmărire penală să-şi facă treaba până la capăt", a spus Blejnar, prezent la o conferinţă de presă privind activitatea Gărzii Financiare în 2010. Deja se pare că "Regina" are mai multe chipuri, iar identificarea este foarte greu de realizat. Campania anticorupţie iniţiată de preşedintele Traian Băsescu ar trebui să ducă la descoperirea capilor mafiei din vămi. Încrengătura duce şi spre partidul de guvernământ, iar unii dintre arestaţi au început să facă declaraţii care de care mai interesante. Va reuşi Traian Băsescu să dea într-un final şah la "Regină", indiferent de culoarea politică a acesteia?

ZIARUL FINANCIAR

Cum l-a împiedicat Marea Britanie pe Gaddafi să scoată 1 miliard de lire sterline - cash - din ţară, într-o acţiune demnă de un film de spionaj

Guvernul britanic a anunţat că a dejucat o tentativă a liderului libian Muammar Gaddafi de a retrage bancnote în valoare totală de circa 900 de milioane de lire sterline, scrie ABC News. Bancnotele erau plasate legal în valută locală în nord-estul Angliei. "Ministerul Finanţelor a intervenit pentru a bloca plecarea spre Libia a 900 de milioane de lire sterline, în bancnote", a afirmat premierul britanic David Cameron în faţa Camerei Comunelor, confirmând informaţiile de presă. Informaţia vine pe fondul blocării a unor active de 30 de miliarde de dolari de către guvernul american, şi pe măsură ce o parte din flota SUA se apropie de Libia pentru o posibilă intervenţie militară.

Antreprenorilor români le-a şuierat glonţul pe la ureche anul trecut

Unii antreprenori răsuflă uşuraţi, au scăpat de criză. Alţii fac liste cu creditorii şi nu ştiu cum să-şi plătească datoriile.

Omul de afaceri Nicolae Palfi, care deţine 31% din acţiunile grupului din industria băuturilor Romaqua, afirmă că mulţi dintre jucătorii mari din economie au văzut cum le-a şuierat glonţul pe la ureche anul trecut, perioadă pe care o califică drept "foarte grea". Palfi, 53 de ani, care împreună cu Octavian Creţu controlează unul dintre cele mai puternice businessuri româneşti din industria bunurilor de larg consum, a făcut bilanţul anului 2010. Într-unul dintre primele interviuri acordate presei, el spune că pentru prima dată în viaţă în 2010 a fost pus în situaţia de a "nu mai înţelege nimic".

Analiştii prevestesc dobânzi mai mari şi întărirea leului din cauza ameninţării inflaţiei

Confruntată cu perspectiva unei noi ratări a ţintei de inflaţie, BNR a început să lupte cu scumpirile prin intervenţii indirecte pe piaţa valutară care susţin întărirea leului în raport cu euro şi astfel poate fi temperată presiunea asupra preţurilor mărfurilor din import, apreciază analiştii băncilor. Creşterile de preţuri înregistrate de la începutul anului şi riscul unor scumpiri suplimentare ar putea antrena reacţii din partea BNR atât prin majorarea treptată a dobânzilor de pe piaţa monetară, cât şi prin întărirea leului. "Este din ce în ce mai probabil că ţinta de inflaţie pentru anul acesta va fi ratată (3% plus/minus un punct procentual), fiind ameninţată şi ţinta pentru 2012 (tot de 3%), iar în acest context probabil că banca centrală va înăspri progresiv condiţiile de lichiditate de pe piaţa monetară", scriu analiştii ING Bank într-un raport dedicat problemei inflaţiei.

Romtelecom dă 8 mil. euro pe "rămăşiţele" Boom TV

Romtelecom, numărul trei pe piaţa locală de servicii TV, va plăti între 7,3 şi 8 mil. euro (fără TVA), pentru a achiziţiona cei 95.000 de abonaţi ai Boom TV - o platformă de televiziune prin satelit operată de DTH Television Grup. Romtelecom negociază achiziţia cu Casa de Insolvenţă Transilvania (CIT), administratorul judiciar al DTH Television Grup, companie intrată în insolvenţă şi care are acum datorii de peste 100 mil. euro. "Negocierile pornesc de la preţul comunicat administratorului judiciar de către Romtelecom, de 8 milioane euro plus TVA", potrivit planului de reorganizare anuţat de CIT, şi va fi supus aprobării creditorilor pe 21 martie. "Suntem într-un stadiu avansat al negocierilor pentru preluarea Boom", a confirmat Romtelecom.

Eşecul Boom TV: acţionarii au tăiat prea repede banii şi războiul RCS-Romtelecom-UPC a pus capac

Compania DTH Television Grup, operatorul platformei de televiziune prin satelit Boom TV, care a fost lansată în urmă cu cinci ani cu o investiţie de 15 milioane de dolari, a pierdut în medie câte 5.000 de clienţi pe lună de la intrarea în insolvenţă, în aprilie 2010, şi abia dacă mai valorează 10 milioane de euro. Firma nu mai are nici jumătate din numărul de clienţi atins în perioada de glorie - 232.215 abonaţi în urmă cu exact doi ani, iar valoarea firmei scade de la zi la zi, pe măsură ce numărul de utilizatori continuă să scadă, scrie Casa de Insolvenţă Transilvania (CIT), administratorul judiciar al Boom TV, în planul de reorganizare publicat ieri şi care va fi supus aprobării creditorilor în data de 21 martie.

Planeta Pământ costă 3.500.000 miliarde euro

Un om de ştiinţă a creat o formulă pentru a calcula valoarea planetei Pământ. Rezultatul: 3500 de trilioane de euro, scrie dailymail.co.uk. Suma calculata de Greg Laughlin a fost făcută în funcţie de vârsta, mârimea, temperatura şi alte statistici vitale. La final, Pământul s-a dovedit a fi cea mai scumpă planetă. Marte a fost evaluată la 11.664 de euro şi Venus valoreazâ 10 la puterea -12 dintr-un cent. Profesorul Laughlin de la Universitatea din Santa Cruz California a inventat ecuaţia pe care o utiliza pentru a evalua descoperirile făcute de nava spaţială Kepler a NASA, care a fost lansată în spaţiu acum doi ani pentru a căuta noi planete. Un an mai târziu, Laughlin s-a decis să creeze preţuri pentru planetele pe care Keplar urma să le descopere. Profesorul a ajuns la concluzia că planetele care au o valoare mai mare de 70 de milioane de euro merită studiate, însă celelalte nu. "Formula mea te face să realizezi cât de preţios este Pământul şi sper să ne ajute să învăţăm să preţuim ce avem", a declarat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb