• ADEVARUL
• Preţul aurului, ţinta unor înţelegeri secrete timp de 10 ani. Ce bănci ar putea fi implicate
Un indicator de referinţă al preţului aurului folosit la nivel global de companiile miniere, bijutieri şi bănci centrale pentru evaluarea aurului s-ar putea să fi fost manipulat timp de un deceniu de către băncile implicate în stabilirea acestuia, afirmă cercetători citaţi de Bloomberg. Preţul de referinţă al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferinţă la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale. Tiparele neobişnuite de tranzacţionare înregistrate pe piaţa de la Londra în jurul orei 15:00, moment în care este stabilit preţul folosit ca referinţă în conferinţa privată de către cei cinci mari traderi de aur, indică o înţelegere secretă şi ar trebui investigate, arată într-o notă de cercetare Rosa Abrantes-Metz, profesor la Stern School of Business a Universităţii New York, şi Albert Metz, unul dintre directorii operaţionali ai Moody's. Autorităţi din mai multe ţări analizează piaţa aurului, de circa 20.000 de miliarde de dolari, în contextul unor investigaţii de amploare privind manipularea unor indici de referinţă folosiţi pentru dobânzi şi cursul valutar.
• Euro a coborât din nou sub pragul de 4,5 lei. Cotaţia oficială pentru acest weekend este 4,4995 lei/euro
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a vineri scăzut foarte uşor, la 4,4995 lei/euro, într-o piaţă unde cotaţiile au coborât la deschidere sub pragul de 4,5 lei/euro şi apoi au fluctuat uşor în jurul acestui nivel. Paritatea afişată vineri este cu 0,39 bani (0,09%) sub cea publicată joi, de 4,5034 lei/euro. Leul s-a întărit, vineri, mai vizibil în raport cu dolarul american, rata de schimb coborând cu 3,79 bani (1,15%), de la 3,2997 lei/dolar la 3,2618 lei/dolar, şi a atins cel mai redus nivel din acest an. Întărirea mai vizibilă în raport cu dolarul a fost determinată în principal de deprecierea dolarului faţă de euro. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut cu 0,47 bani (0,12%), de la 3,7036 unităţi la 3,6989 unităţi.
• UDMR, gata să intre la guvernare. Ce vor maghiarii. Răspunsul lui Ponta
Consiliul Reprezentanţilor Unionali va oficializa, sâmbătă, la Târgu Mureş, intrarea UDMR la guvernare, cu condiţia ca premierul Victor Ponta să accepte o listă de pretenţii. Care sunt condiţiile maghiarilor pentru a intra la guvernare, după aproape doi ani de absenţă? UDMR este ca şi intrată la guvernare, dar o decizie finală în acest sens, care pare mai mult o formalitate, va fi luată mâine dimineaţă, de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, forul final de decizie al formaţiunii maghiare. Revenirea UDMR la Palatul Victoria este susţinută din răsputeri de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, care vrea să-şi refacă imaginea, după ce mai multe voci din teritoriu l-au acuzat că a avut o activitate palidă în opoziţie. De aceea, Kelemen Hunor negociază dur cu premierul Victor Ponta. Pentru cele 26 de voturi din Parlament, UDMR îşi doreşte două portofolii ministeriale, un fotoliu de vicepremier fără portofoliu şi nouă posturi de secretar de stat.
• Cea mai mare bancă din România, BCR, a ieşit pe profit în 2013, după pierderile din 2012
BCR, cea mai mare bancă din România, a avut anul trecut un profit net de 598,7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 1,22 miliarde de lei în 2012, la active în scădere cu 8,9%, de 66,72 miliarde de lei. "Profitul net după impozitare şi interese minoritare, în anul 2013 a atins valoarea de 591,2 milioane de lei (133,8 milioane de euro) faţă de pierderea de 1.234,7 milioane de lei (276,9 milioane de euro) din 2013, pe baza unui rezultat operaţional excelent, care a compensat costurile de risc încă ridicate", arată banca deţinută de grupul austriac Erste, într-un comunicat. De asemenea, banca ia în considerare "efectul pozitiv cu caracter singular al eliberărării de pasive fiscale în trimestrul al doilea din 2013, în valoare de 560,8 milioane de lei (127,7 milioane de euro). Preşedintele BCR, Tomas Spurny, a declarat în comunicat că banca a îndeplinit o misiune dificilă anul trecut, reatingând pragul de rentabilitate, fără a considera efectele cu caracter singular, şi că prioritatea în anul în curs este creşterea afacerilor sănătoase.
• Hidroelectrica va avea un nou administrator special: Gabriel Dumitraşcu
Şeful Oficiului de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile. "Administrator special va fi Gabriel Dumitraşcu", a declarat avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Mediafax. Printre atribuţiile administratorului special se numără şi propunerea unui plan de reorganizare a companiei aflată în insolvenţă. Remus Borza spune că, odată cu reintrarea în insolvenţă, pentru Hidroelectrica urmeză o perioadă de "reformă şi eficientizare". Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu mai multe coompanii, perioadă în care administrator judiciar a fost firma Euro Insol.
• Cele mai râvnite monede de aur în care merită să investeşti
Chiar dacă preţul aurului nu a avut o performanţă prea bună anul trecut, înregistrând o scădere, investiţiile în metalul galben se vor dovedi întotdeauna atractive, cu atât mai mult dacă vorbim de aur fizic. Sustinute de piete lichide si o cerere ridicata, monedele de aur sunt o alternativa sigura de investitii, daca vorbim de un orizont de timp de zeci de ani, conform Goldresource.net. Turcia este cel mai mare producator de monede de aur din ultimul deceniu. Moneda de aur emisa de statul turc poarta numele de "Republica" si poate fi cumparata sub doua forme, Meskuk (moneda standard) si Ziynet (moneda decorativa). Turcia beneficiaza de cea mai mare piata de vanzare de aur din lume, Marele Bazar, unde peste 3.000 de magazine vand, cumpara si realizeaza bijuterii din aur, ceea ce asigura constant o lichiditate foarte buna pentru vanzarea de monede de aur, comerciantii avand posibilitatea evaluarii puritatii aurului. Moneda turceasca Meskuk are 22 de carate si o puritate de 91,7%, in timp ce monedele decorative Ziynet contin mai putin aur. Gramajul monedelor incepe de la 1,65 grame.
• Răniţii în conflictele din Ucraina, aduşi astăzi la Bucureşti pentru a fi trataţi. Avionul militar a decolat spre Kiev
Aeronava militară română care va aduce în ţară mai mulţi ucraineni răniţi în urma protestelor din Kiev va decola sâmbătă dimineaţă. La bordul avionului va fi o echipă de medicală de la SMURD Bucureşti, care va stabili la ce spitale vor fi repartizaţi pacienţii. Avionul militar medical a decolat spre Kiev. Echipajul care va aduce pacienţii răniţi din Ucraina este format din 15 persoane, printre care personal SMURD, medici şi piloţi. Aceştia au estimat că avionul va face aproximativ două ore până la Kiev, de unde urmează să aducă 12 răniţi, aceştia urmând a fi transportaţi cu patru autospeciale la patru spitale mari din Capitală. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, persoanele care vor fi aduse în unităţile sanitare bucureştene sunt tinere, născute după anii 1980.
• Marea retragere americană. Mii de soldaţi din Afganistan trec pe la baza aeriană Kogălniceanu în drum spre casă
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa a devenit deja un furnicar. Acum nu sunt mai mult de 2-3 zboruri pe zi, dar în lunile următoare chiar şi 2000 soldaţi americani ar putea trece pe aici în doar 24 ore, în drumul lor spre casă. Retragerea americană din Afganistan se face pe la Constanţa. Aeroportul Mihail Kogălniceanu a primit un al doilea botez vineri seara. Comandantul operaţiunilor de retragere din Afganistan şi şeful Forţelor Aeriene Române au tăiat panglica pentru noile clădiri. Construcţiile de la Kogălniceanu nu sunt impresionante. Americanii şi românii le-au făcut din lemn şi placaj. Sunt menite să reziste mai puţin de un an, doar pe timpul retragerii militarilor din Afganistan. Chiar şi aşa, aici au fost investiţi peste 100.000 dolari. La aceste sume se adaugă banii care vor intra în buzunarele afaceriştilor şi personalului român care va lucra în bază.
• Răscoală la Botoşani. Aproape 60 de cetăţeni au intrat cu forţa în Primărie şi i-au convins pe consilierii locali să respingă un proiect
Locuitorii unui cartier de case din Botoşani au luat cu asalt Primăria, după ce au aflat că un privat vrea să construiască două blocuri în zonă. Aceştia se plâng că blocurile le-ar distruge liniştea şi ar strica imaginea cartierului plin de case, unele vechi şi de o sută de ani. Nemulţumiţii au intrat în sala unde s-a întrunit Consiliul Local şi le-au cerut aleşilor să nu aprobe construirea blocurilor. Pe Bulevardul "Mihai Eminescu" din municipiul Botoşani, o zonă liniştită cu case preponderent vechi, firma Semnal a cumpărat în urmă cu un an de zile un imobil. Firma a dărâmat casele iar pe terenul viran intenţionează să ridice două blocuri de locuinţe. Decizia a stârnit un val de nemulţumire în rândul proprietarilor de case din zonă. Aceştia se plâng că blocurile strică imaginea idilică a cartierului vechi de aproape 100 de ani şi spulberă liniştea proprietarilor de case.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Primii specialişti angajaţi pentru Laserul de la Măgurele: "Am cerut salariu de 800 de lei. Mi s-a oferit de zece ori mai mult"
Din echipa de genii, care va lucra la cel mai îndrăzneţ proiect ştiinţific din Europa, fac parte oameni care şi-au lăsat familiile şi joburile din străinătate pentru a construi visul românesc. Ceea ce iniţial părea o idee desprinsă din romanele ştiinţifico-fantastice scrise de Asimov devine încetul cu încetul o realitate pentru câteva zeci de cercetători care au dat cu piciorul unor cariere construite cu trudă în diverse colţuri ale lumii şi au pariat totul pe pilonul românesc al proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI). De la începutul anului trecut, când au pornit recrutările pentru superlaserul de la Măgurele şi până în prezent, au fost selectaţi deja 25 de specialişti, majoritatea români întorşi de peste hotare. Deşi toţi sunt vârfuri în domeniul fizicii, poveştile lor sunt cum nu se poate mai diferite. Până în 2016, echipa ELI va număra 125 de specialişti, dintre care 70% vor fi cercetători.
• Ucraina a DENUNŢAT încălcarea spaţiului aerian de către RUSIA. Obama îi cere lui Putin să nu forţeze nota |
Tensiunile din Crimeea au continuat şi în cursul nopţii, după ce ieri, persoane înarmate au pus stăpânire pe sediile Parlamentului şi Guvernului din Simferopol. De data aceasta, insurgenţii au pus stăpânire pe aeroportul din capitala Crimeii, însă activitatea nu a fost întreruptă, potrivit agenţiei Interfax. Rusia este acuzată că a încălcat spaţiul aerian al Ucrainei. Noul guvern de la Kiev a denunţat încălcarea spaţiului aerian şi cere revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze. Ministerul ucrainean de Externe a emis un comunicat de presă în care este denunţată oficial încălcarea spaţiului aerian. Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a cerut Moscovei să-şi retragă trupele şi calificat operaţiunea ca fiind o "agresiune" rusă. Preşedintele american Barack Obama s-a declarat foarte îngrijorat de operaţiunile militare ale Rusiei şi a avertizat că vor exista consecinţe dacă Putin forţează nota.
• Statul vrea să preia Arpechim de la Petrom! Oltchim are o şansă la privatizare
Rafinăria ar putea funcţiona în regim integrat cu combinatul de la Vâlcea, ceea ce l-ar face mai atractiv pentru investitori. Combinatul se află în faţa unui nou proces de privatizare, iar până pe 28 martie 2014 vor trebui depuse ofertele angajante. Unii dintre investitorii interesaţi, cum sunt cele două firme din China, dar şi compania rusească Oil Gas Trade, au declarat deja că doresc să cumpere combinatul doar în sistem integrat cu Arpechim. Potrivit lui Corneliu Cernev, unul din liderii sindicali din combinat, în prezent se poartă negocieri cu Petrom (companie care deţine acum Arpechim), pentru ca rafinăria să treacă în proprietatea statului. Ulterior va fi realizat proiectul de act normativ prin care va fi legiferat transferul. Atunci când Arpechim era în funcţiune, producţia zilnică de PVC era de 800 de tone. Rafinăria Arpechim este închisă de mai bine de noi ani. Utilajele se află acum în stare de conservare, dar pentru reluarea activităţii ar fi nevoie de investiţii de zeci de milioane de euro. Planul Guvernului nu este însă de a îşi asuma aceste costuri, ci de a lăsă investiţiile pe seama investitorului care va cumpăra Arpechim împreună cu Oltchim.
• Pictura lui da Vinci care a stat ascunsă 400 de ani
Un mesaj secret dintr-o frescă a dus la descoperirea primei dovezi privind existenţa unei capodopere a lui Leonardo da Vinci, despre care se credea până recent că ar fi ars într-un incendiu petrecut în secolul XV. O echipă de oameni de ştiinţă au descoperit de curând prima dovadă că o pictură a lui Leonardo da Vinci s-ar afla în spatele unei fresce din Palatul Vechi din Florenţa. Inginerul Maurizio Seracini a început să facă investigaţii privind capodopera ascunsă a lui da Vinci încă din anii '70, după ce a identificat pe fresca pictată de Giorgio Vasari cuvintele "caută şi vei găsi" şi a citit anumite mărturii din secolul XVI. Împreună cu câţiva alţi cercetători, Seracini a introdus de curând o sondă endoscopică prin zidul pictat de Vasari şi a dat peste un pigment pe care da Vinci l-a folosit pentru a picta Mona Lisa. Până acum, s-a crezut că pictura murală "Bătălia de la Anghiari" ar fi fost distrusă de un incendiu în secolul XVI. Seracini este însă convins că pictura este ascunsă în spatele zidului pe care Vasari a pictat o altă frescă, scrie Daily Mail.
• JURNALUL NATIONAL
• Crimeea este supusă unei invazii armate. Peste 2.000 de soldaţi ruşi au fost paraşutaţi la Simferopol, anunţă un oficial ucrainean
Crimeea este supusă, vineri, unei 'invazii armate', cu peste 2.000 de soldaţi ruşi transportaţi pe calea aerului la Simferopol, capitala acestei republici autonome din sudul Ucrainei, unde este de asemenea staţionată flota rusă din Marea Neagră, a declarat un înalt responsabil ucrainean, transmite AFP. "Asistăm acum la o invazie armată rusă... Spaţiul aerian /în Crimeea/ este închis din cauza numărului mare de aterizări de avioane şi elicoptere ruseşti", a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghi Kunitsîn, la canalul de televiziune ART. El a estimat că circa 2.000 de militari ruşi au fost aerotransportaţi la un aeroport militar de lângă Simferopol.
• Năstase, despre plecarea liberalilor din USL: Cea mai proastă variantă dintre toate alternativele
Fostul premier Adrian Năstase consideră că plecarea liberalilor din Uniunea Social Liberală reprezintă cea mai proastă variantă dintre toate alternativele, iar decizia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, este una greu de explicat. Într-o postare pe blogul personal, Adrian Năstase susţine că, cel puţin la momentul iniţial, Acordul dintre PSD şi PNL referitor la formarea guvernului prevedea existenţa unui singur vicepremier - şi care să fie de la PSD. "Propunerea mi-a aparţinut. Ea încerca să compenseze decizia de numire paritară a miniştrilor, în condiţiile unei diferenţe semnificative la nivelul mandatelor din Parlament. De aceea, postul de vicepremier - gândit pentru Liviu Dragnea - trebuia să estompeze acest decalaj. Nu a fost vorba atunci de acordarea unui post de vicepremier nici pentru PNL, nici pentru PC.
• SUA, "profund îngrijorată" de mişcările trupelor ruseşti în Ucraina. Avertismentul preşedintelui Obama pentru Putin
Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a pus în gardă Rusia vineri contra unei intervenţii armate în Ucraina, avertizând că ea ar putea avea un 'cost', într-o declaraţie la Casa Albă, informează AFP. Afirmând că Washingtonul sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, Obama a declarat de asemenea că ţara sa este 'profund îngrijorată' de informaţiile cu privire la mişcări de trupe ruse în Crimeea, pe care nu le-a confirmat.
• Generalul Mircea Chelaru, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Fostul şef de Stat Major al MApN, Mircea Chelaru, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru abuz în serviciu. Chelaru este acuzat că, în 2000, ar fi solicitat ministrului Apărării Naţionale de la acea vreme, o locuinţă de serviciu, deşi era proprietarul unei case situate în Bucureşti. Contractul de închiriere a fost încheiat pentru perioada 2000-2002. Deşi în 2001 Chelaru a fost trecut în rezervă, contractul cu MApN a fost prelungit de patru ori, generalul continuând să locuiască în casa respectivă. Mai mult decât atât, în 2007, Chelaru a cumpărat de la MApN, în condiţii preferenţiale locuinţa, pe care a vândut-o în 2008, pentru 300.000 de euro. În aceeaşi cauză, DNA a trimis în judecată alte 11 foste cadre militare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu privind achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.
Dominaţia dolarului, aproape de sfârşit. Ce monedă i-ar putea lua locul
Un membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, Yves Mersch, consideră că yuanul ar putea pune sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional, transmite Bloomberg. "Devenind o monedă importantă pentru tranzacţionare şi efectuare de plăţi, yuanul face acum primii paşi spre consacrarea sa ca o monedă internaţională de investiţii. Datorită mărimii economiei chineze şi a importanţei ei în comerţul internaţional şi, în mod potenţial, în finanţe, yuanul ar putea, în cele din urmă, să pună sub semnul întrebării dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional", a afirmat, la Luxemburg, oficialul BCE. Acesta crede că tranzacţionarea directă între euro şi yuan la bursa de la Shanghai va aduce beneficii atât zonei euro, cât şi Chinei. Acesta a avertizat că internaţionalizarea monedei chineze ar putea avea efecte asupra stabilităţii financiare globale şi a adăugat că "autorităţile şi investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru o lume în care yuanul va juca un rol mult mai important".