REVISTA PRESEI - 01.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Lupte grele pentru controlul postului Realitatea TV: Vîntu ocupă site-ul, Ghiţă rezistă pe TV

Consiliul de Administraţie se va întruni pentru a discuta contractul managerului Sebastian Ghiţă. Conducerea de la Realitatea a decis demiterea lui Cătălin Popa, director editorial la Realitatea TV, şi a Mădălinei Dulamă, redactorul-şef al postului. Consiliul de administraţie a emis, ieri, un comunicat prin care anunţa că intenţionează să se reunească marţea viitoare pentru a discuta despre contractul lui Sebastian Ghiţă cu postul de televiziune. Managerului Sebastian Ghiţă i-au fost reproşate: întârzierea plăţilor către furnizori, implicarea în politica editorială şi tabloidizarea postului de ştiri. În plus, conducerea postului a luat decizia de a-i demite pe şefii ştirilor de la Realitatea: Cătălin Popa (director editorial) şi Mădălina Dulamă (redactor-şef). Conducerea editorială a fost preluată de Sorin Enache, director general al Realitatea TV, care va fi secondat de Cristian Coman, fost redactor-şef al postului, şi de producătoarea Roxana Niculescu.

Averea incredibilă a sindicalistului Liviu Luca! Imagini inedite din elicopter cu domeniul petrolistului

Succesorul lui Marius Petcu la şefia CNSLR Frăţia,Liviu Luca, este, de departe, unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali din România. Averea lui nu este cunoscută pentru că nu a depus declaraţiile. Controversat, influent şi putred de bogat. Lider al sindicatului Petrom, Liviu Luca (57 de ani) a reuşit ca din postura de apărător al drepturilor angajaţilor să-şi creeze un adevărat imperiu. Are 57 de ani, iar din 1990 este preşedintele sindicatului Petrom. În tot acest timp, Liviu Luca a reuşit să atragă atenţia asupra sa, iar de numele lui s-au legat mai multe scandaluri. Şi asta din cauza legăturilor apropiate pe care le-a avut cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi a combinaţiilor lor financiare.

Marius Petcu a ajuns după gratii

Preşedintele CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, a fost arestat preventiv, ieri, de către instanţa supremă. Înalta Curte a admis recursul DNA la decizia Curţii de Apel care stabilise cercetarea lui în libertate. "Petcu pregătea săvârşirea unor noi infracţiuni", a fost argumentul principal al procurorului, pentru a demonstra pericolul social. Drept probă, reprezentantul DNA a citit în sala de judecată conţinutul unei convorbiri ambientale, de la 24 martie 2011, dintre Petcu şi denunţătorul Petre Scrieciu, încercând să demonstreze că sindicalistul ar fi fost dispus să ia o nouă mită.

Emil Boc despre decizia de plafonare a salariilor profesorilor: "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% în 2008 şi cu 15% în 2010"

Coaliţia a decis plafonarea salariilor profesorilor, cerând Guvernului să-şi asume răspunderea pe această lege. Guvernul s-a întrunit joi într-o şedinţă extraordinară în care s-a discutat solicitarea coaliţiei. Emil Boc a anunţat că proiectul de act normativ a fost discutat în primă lectură şi va fi transmis Consiliului Economic şi Social. "Astăzi, România nu îşi poate permite, încă, să plătească majorarea salariilor cu 50%. În România, astăzi, sunt profesori care au salariile majorate cu 50%, iar alţii nu le au", a afirmat premierul, care a vorbit despre legea adoptată de Parlament în 2008 prin care salariile profesorilor erau majorate cu 50%. "Ulterior, Guvernul Tăriceanu a dat o OUG prin care salariile erau majorate doar cu 17%, care a fost însă declarată neconstituţională. Astfel au fost situaţii în care profesorii au câştigat în instanţă majorarea cu 50%".

PDL, nouă milioane de lei din donaţii

Honorius Prigoană este printre cei mai generoşi sponsori ai actualei Puteri, el oferind PDL aproape 70.000 de lei în 2010. În topul celor care au finanţat partidele aflate la guvernare se află şi senatorul Attila Verestoy, care a cotizat la UDMR cu 1.200.000 de lei. PDL a beneficiat, în anul 2010, de venituri de 9.125.585 de lei din donaţii şi cotizaţii, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial. Cel mai generos donator PDL în 2010 din categoria persoanelor fizice, cu o donaţie de 80.000 de lei, este un român născut în Iran, Rahmati Ahadollah.

Strategia Dunării, şansa de relansare a României

În următorii 10 ani, UE îşi va concentra atenţia pe dezvoltarea ţărilor riverane fluviului şi va aloca zeci de miliarde de euro. Nu avem voie să ratăm această oportunitate. "Adevărul" deschide astăzi o campanie de informare prin care vom arăta, cu ajutorul specialiştilor, cum putem profita de şansa oferită României prin Strategia Dunării. Oficial, se numeşte "Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării" şi este un amplu proiect multinaţional prin care comunitatea europeană şi-a propus să reducă decalajele - în primul rând economice - dintre ţările aflate pe cursul superior al bătrânului fluviu şi cele de pe cursul inferior.

Patriciu pariază pe nămolul energetic din Marea Neagră

Omul de afaceri Dinu Patriciu a investit în ultimii ani 100 de milioane de dolari în cercetarea nămolului sapropelic din Marea Neagră, din care speră să obţină gaze sintetice. Acest tip de biomasă ar putea deveni cea mai mare resursă energetică aflată la dispoziţia omenirii, susţine Patriciu. În urmă cu patru ani, omul de afaceri Dinu Patriciu a pornit o afacere inedită, prin intermediul companiei Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, care face parte din DP Holding, fosta Rompetrol Holding. În iulie 2008, Marexin SRL, subsidiara locală a companiei, a obţinut licenţa de explorare în România a unor perimetre maritime, special atribuită în vederea cercetării nămolurilor sapropelice de pe fundul Mării Negre.

CIA a primit undă verde la operaţiuni în Libia

Trupele speciale adună informaţii despre armata libiană şi îi ajută pe rebeli. Operaţiunea a fost autorizată de preşedintele SUA, Barack Obama. Mai multe depozite de muniţie ale forţelor guvernamentale au fost distruse în urma bombardamentelor britanice şi americane. Preşedintele american, Barack Obama, a semnat un document prin care a autorizat operaţiuni secrete ale CIA în Libia, relatează Reuters, citând oficiali guvernamentali americani sub acoperirea anonimatului. Documentul ar fi fost semnat în urmă cu două sau trei săptămâni, notează agenţia de presă, care a verificat informaţia din patru surse. În 2009, Obama a dat CIA o autorizaţie similară în Yemen, în cadrul luptei antiteroriste.

Dicţionar FP: Libia ca precedent? Cine urmează?

Intervenţia din Libia a stat din primul moment sub tagul unui nou principiu al relaţiilor internaţionale: "responsabilitatea de a proteja" (R2P). Ce înseamnă aceasta? Şi devine Libia un precedent care justifică ingerinţa "comunităţii internaţionale" în afacerile interne ale unui stat? Poate fi un ghid de criterii aplicabile şi în alte cazuri de crime împotriva umanităţii sau care invocă memoria Srebrenicei, Ruandei sau Darfurului? Pe fundalul crizei libiene, Franţa preşedintelui Sarkozy s-a remarcat drept campioana implementării "responsabilităţii de a proteja": "Ne aflăm acolo pentru a pune în aplicare un principiu istoric, crucial, protecţia civililor. Iată care este miza. Rezoluţia 1973 este una istorică pentru că instituie şi exprimă principiul responsabilităţii de a proteja. Ea impune un precedent: acela ca populaţia civilă să nu trăiască sub spectrul ameninţării (propriului guvern). Este foarte important ca prietenii noştri arabi să înţeleagă asta. Este în joc credibilitatea comunităţii internaţionale. Ceea ce se întâmplă în Libia creează jurisprudenţă", a precizat Preşedintele Franţei, imediat după reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.

Camelia Şucu: "doamna fermier"

Interesul Cameliei Şucu s-a îndreptat, în ultimii doi ani, către un domeniu investiţional şi de afaceri complet nou pentru ea: agricultura. Proprietar al retailerului de mobilier de lux Class Living şi una dintre cele mai bogate femei din România, Camelia Şucu (locul 71 în "Forbes 500 Miliardari") îşi diversifică afacerile. După ce va încheia tranzacţia de cumpărare a unei ferme de vite din Ardeal, pentru Camelia Şucu, jeanşii, tricoul şi cardiganul vor face parte în mod obişnuit din ţinuta sa de lucru. Ziua în care a ajuns la ferma de vite pe care urmează să o cumpere în acest an (cu circa două milioane de euro) a fost cea în care a avut sentimentul liniştitor că "lucrurile încep să se lege".

Cristian Preda: "Şi Emil Boc ar putea fi de acord cu alt premier"

Cristian Preda crede că un prim-ministru afiliat politic este de preferat unui independent şi că PDL ar putea găsi în interior o altă variantă de şef de guvern, convenabilă pentru toţi. Tocmai le-a oferit colegilor săi PDL-işti 35 de idei menite să reaşeze dezbaterea din cadrul partidului pe teme de interes naţional. Ştie şi faptul că nu şi-a făcut fani criticând clientela politică a democrat liberalilor. Este Cristian Preda, care, alături de Monica Macovei şi de Sever Voinescu, vrea să genereze un curent reformator în PDL. Deşi sorţii par a nu-i fi deloc favorabili, Cristian Preda încearcă - precaut, ce-i drept! - a se apropia de câmpul de luptă al "greilor" Emil Boc şi Vasile Blaga.

Cele 70 de cărţi care ar deţine secretele creştinismului

Arheologii au descoperit cărţile într-o peşteră din Iordania. Cărţile descoperite în Iordania au împărţit deja academicienii în două tabere. Dezbaterea se poartă asupra autenticităţii lor. Cărţile de metal sunt de nepreţuit pentru cei care studiază religia şi istoria, scrie cotidianul britanic "The Daily Mail". Dacă se dovedeşte autenticitatea cărţilor, aceasta ar fi cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă, din 1947. Pe paginile de mărimea unei cărţi de credit sunt imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mesia şi chiar la Răstignire şi Înviere. Pentru că multe dintre pagini sunt sigilate, academicienii speculează că acestea ar reprezenta colecţia pierdută de codexuri menţionate în Cartea Apocalipsei, în Biblie.

CURENTUL

Petcu e Luca şi Luca e Vîntu

Petcu era un fel de zeu al cotizaţiilor asistenţilor medicali, moaşelor şi brancardierilor din organizaţia de bază. Asta până ce acest adevărat Ali-Baba al moaşelor a fost surprins pe şantierul din Ciofliceni-Snagov cu cei 40 de... mii de euro-şpagă, marcaţi cu sigla ascunsă a DNA, în poşetă. Banii erau "comisionul" lui de mafiot sindical omnipotent pe doar două luni, după ce mai primise încă 300.000 de euro, frumos eşalonaţi pe ultimele 15 luni, de la aceeaşi persoană, plus un imobil situat în Predeal şi evaluat la 200.000 de euro. Discutăm aşadar de o şpagă de peste o jumătate de milion de euro, bani pe care un asistent medical nu-i câştigă în câteva vieţi. Marius Petcu a ajuns la acest sentiment românesc al şpăgii după ce şi-a pus confederaţia la dispoziţia PSD şi a mafioţilor care controlează de câteva cincinale mişcarea sindicală.

PE aşteaptă o scrisoare oficială de la autorităţile române în cazul Severin

PE a primit corespondenţă de la autorităţile judiciare austriece şi slovene legat de cazurile europarlamentarilor despre care a relatat "The Sunday Times", iar "o scrisoare oficială din partea autorităţilor române este aşteptată în cel mai scurt timp", a anunţat legislativul european. "Preşedintele PE, Jerzy Buzek, se află în contact direct cu autorităţile naţionale din statele membre relevante. Între timp, Parlamentul European a primit corespondenţă de la autorităţile judiciare austriece şi slovene cu privire la aceste cazuri. O scrisoare oficială din partea autorităţilor române este aşteptată în cel mai scurt timp, de asemenea", a precizat ieri Serviciul de presă al legislativului european. Autorităţile judiciare române - aşteptate să verifice biroul lui Severin. PE a anunţat că "pentru a salvgarda toate probele, birourile deputaţilor implicaţi în aceste cazuri au fost încuiate şi se află sub pază până când autorităţile judiciare din statele membre se prezintă pentru a face investigaţii".

Oltean: platforma lansată de Preda-Macovei-Voinescu este un fel de moţiune nestatutară

Lansarea pe bloguri a celor 35 de idei susţinute de trioul Macovei-Preda-Voinescu nu a rămas fără ecou în PDL, prima reacţie critică venind chiar din tabăra lui Emil Boc. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat ieri, la RFI, că platforma de dezbatere în 35 de puncte lansată de Preda-Macovei-Voinescu "nu reprezintă o atitudine statutară" şi crede că modul celor trei de a transmite mesaje a fost în general "nefericit". Cu toate acestea, el a precizat că platforma de dezbatere propusă de Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu trebuie luată în calcul, chiar dacă ea reprezintă o atitudine "nestatutară".

CURIERUL NAŢIONAL

Managerii sunt optimişti. Ies companiile din marşarier?

70% din directorii români cred că le vor creşte afacerile în următorii 3 ani. La nivel global şi european, optimismul directorilor executivi este mai rezervat. Şefii de companii spun că au scăpat de scăderi, dar cred că vor reporni încet. După doi ani de criză, managerii din România au prins curaj. Aceştia au încredere în performanţele companiilor pe care le conduc şi sunt convinşi că în următorii 3 ani veniturile vor creşte. Un studiu realizat de PwC relevă că 70% dintre liderii de afaceri locali sunt optimişti în privinţa evoluţiei pe termen mediu a economiei ţării şi a afacerilor lor.

Trăim mai mult, dar cine ne va plăti pensiile?

Studiile arată că speranţa de viaţă a crescut, iar societăţile care îmbătrânesc fie sunt deja o realitate, fie vor deveni realitate în curând în multe ţări. Allianz: Ponderea populaţiei României cu vârsta peste 60 de ani se va dubla până în 2050, la 39,5%. "Cheltuielile pentru pensii şi sănătate sunt aşteptate să ajungă la 23,2% din PIB în anul 2060, faţă de 13,1% în 2007".

BNR compensează creşterea Euribor prin scăderea rezervelor în valută

Banca centrală reduce rezervele minime în valută cu 5%, la 20%, şi menţine dobânda de politică monetară. Adrian Mitroi, membru în cadrul CFA România: BNR a luat măsura potrivită, scade rezervele pentru a nu exploda costul creditelor în valută din cauza creşterii Euribor.

Adio piaţa Rasdaq? CNVM afirmă tranşant că legislaţia europeană nu permite menţinerea statutului ambiguu al pieţei, iar Bursa pare a accepta de facto această realitate. Cristian Duţescu: Condiţiile în care funcţionează piaţa Rasdaq nu pot să o califice drept o piaţă reglementată. Modalitatea prin care companiile vor trece pe piaţa reglementată în sistemul alternativ de tranzacţionare sau se vor delista rămâne supusă dezbaterii publice.

EVENIMENTUL ZILEI

WikiLeaks: Viaţa intimă a magistraţilor, în dosare secrete

Judecătorul Cristi Danileţ le-a dezvăluit diplomaţilor SUA ce conţineau dosarele din arhiva SIPA. Judecătorul Cristi Danileţ le-a spus diplomaţilor Ambasadei SUA că în arhiva SIPA - fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei (MJ), desfiinţat în 2006 - există note informative despre "relaţiile sexuale ilicite" ale magistraţilor şi fişe medicale ale unor judecătoare care făcuseră avorturi. Aşa se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA atribuită WikiLeaks, din care Hotnews.ro a publicat câ teva pasaje. Magistratul clujean Cristi Danileţ este în prezent membru al CSM şi a fost consilier al ministrului justiţiei Monica Macovei, care l-a desemnat în 2006, imediat după desfiinţarea SIPA, în comisia de inventariere a arhivei serviciului.

Şcoala, de la clasa zero la dascăli cu merite infinite

Clasa pregătitoare va funcţiona şi în grădiniţe, şi în şcoli, iar dascălii care îi dau pe brazdă pe corigenţi vor fi premiaţi, spune secretarul de stat Oana Badea. Copilul meu face clasa a IX-a la gimnaziu? Unde îmi duc puştiul pentru clasa pregătitoare? Cine îi va preda la clasă? Sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pun acum părinţii, în absenţa unor metodologii pentru aplicarea noii legi a educaţiei. Cât timp îmi va lua să completez portofoliul educaţional pentru toţi elevii din clasă, cum se vor face evaluările la fiecare doi ani, cum va fi apreciată munca mea la catedră, se întreabă şi cadrele didactice. În aşteptarea metodologiilor, secretarul de stat Oana Badea merge prin ţară şi organizează dezbateri ca să găsească soluţii pentru aplicarea legii.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Codul Muncii

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului Muncii, se precizează într-un comunicat de pe site-ul Preşedinţiei. Preşedintele a decis promulgarea noului Cod al Muncii, în ciuda opoziţiei sindicatelor şi a sesizării făcute pe 17 martie la Curtea Constituţională de către Uniunea Social Liberală, care atrăgea atenţia că executivul face abuz de procedura angajării răspunderii. Cu o săptămână înaintea acestei sesizări preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat că nu crede că noul Cod al Muncii ar prezenta riscuri de natură constituţională.

De unde vine Ziua Păcălelilor. Top 10 farse celebre de 1 Aprilie

Oamenii din întreaga lume sărbătoresc ziua de 1 aprilie făcând mici farse apropiaţilor. Noi o ştim drept "Ziua Păcălelilor", englezii au denumit-o April "Fools" Day", iar francezii se amuză cu "Poisson d"Avril". De unde vine acest obicei ridicat la rang de sărbătoare şi care sunt cele mai cunoscute glume, gândite de instituţii de presă renumite sau companii cu profituri uriaşe? Originea Zilei Păcălelilor este incertă. Una dintre cele mai populare teorii vorbeşte despre reforma calendaristică a francezilor, din secolul al XVI-lea. Potrivit acesteia, în anul 1564, Franţa a mutat începutul anului din perioada martie-aprilie, pe 1 ianuarie. Cei care nu ţineau cont de schimbare şi sărbătoreau începutul anului în săptămâna dintre 25 martie şi 1 aprilie, potrivit vechilor reguli, deveneau ţinta ironiilor şi a farselor.

Siria - Iran, o prietenie pentru supravieţuire

Regimurile de la Damasc şi Teheran îşi asigură, de trei decenii, sprijin reciproc împotriva oricărei intervenţii străine în treburile lor interne. Alianţele sunt esenţiale în spaţiul oriental, marcat de conflicte sectare, interetnice şi interreligioase. Numai între 1955 şi 1979, potrivit unui studiu realizat de analistul Stephen Walt, în Orientul Mijlociu au existat 33 de alianţe diferite. Dar, de cele mai multe ori, aceste alianţe au fost şi sunt efemere, iar istoria zonei - o saga a trădărilor şi surprizelor. Relaţia dintre Siria şi Iran este o excepţie notabilă, cu atât mai mult cu cât totul le desparte, în special ideologia. Dacă Iranul este o combinaţie de teocraţie şi instituţii republicane, Siria a curăţat orice urmă islamică din administrarea statului, la putere fiind partidul socialist Baas. Şi ca să fie şi mai clar paradoxul, varianta irakiană a partidului Baas a fost considerată în Iran printre cei mai mari duşmani, alături de SUA şi Israel.

FINANCIARUL

Ieri a fost ultima zi de recesiune. Ce facem de acum încolo?

Teoretic, de astăzi economia românească nu mai este în recesiune. Cel puţin aşa a afirmat în mai multe ocazii premierul Emil Boc, care a declarat că "la sfârşitul lui martie România iese din recesiune". Sau din "criză". Pentru că, în declaraţiile sale, premierul oscila între cei doi termeni: "criză" şi "recesiune". Mediul de afaceri şi analiştii economici sunt însă mult mai prudenţi, avertizând că nu există niciun motiv real de bucurie. Cifrele care vor confirma dacă România a ieşit sau nu din recesiune vor fi date publicităţii, în mod oficial, de Institutul Naţional de Statistică la mijlocul lunii mai. În opinia analistului economic Ilie Şerbănescu, chiar dacă România iese din recesiune, din criză va ieşi mult mai greu.

BNR "ţinteşte" şi datoria externă şi eliberează în piaţă 1-1,5 miliarde de euro

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a permis reducerea rezervelor minime în valută la 20%. Deşi a menţinut dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, Banca Naţională a surprins ieri piaţa prin reducerea cu 5 puncte procentuale, până la 20%, a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută. Principalele efecte ale acestei decizii vor fi eliberarea unui supliment de lichiditate de 1-1,5 mld. euro şi reducerea datoriei externe. Decizie surpriză ieri în şedinţa Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României: reducerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în valută cu scadenţa sub doi ani de la 25% la 20%.

BRD-GSG şi "Fin.ro" au premiat creativitatea studenţilor

Cei trei câştigători au primit burse pe un an în valoare de 650 de euro. Programul concurs "Ne plac ideile tale!", lansat de BRD-Groupe Societe Generale (BRD-GSG), "Fin.ro" şi susţinut de revista "Săptămâna Financiară", şi-a desemnat câştigătorii în urma finalei de la sediul central al BRD-Groupe Societe Generale din Bucureşti. Marele premiu, care cuprinde o bursă de 300 de euro lunar, timp de un an şcolar, şi un internship de o lună la BRD-Groupe Societe Generale, a fost înmânat de Gabriela Vrânceanu Firea, director general la "Săptămâna Financiară" şi "Fin.ro", şi Adela Jansen, director executiv resurse umane al BRD-Groupe Societe Generale.

Industria auto face anul acesta cele mai multe angajări, peste 7.000

Peste 30% din investitorii străini preferă subramurile prelucrătoare. Cercetarea statistică privind investţtiile străine directe în România (ISD) arată că investitorii străini s-au orientat cu precădere spre industria prelucrătoare (31,3%), se arată în "Studiul de perspectivă privind necesarul de forţă de muncă calificată", elaborat de Multi Consulting Group SRL şi finanţat de Guvernul României şi Uniunea Europeană. De altfel, experţii susţin că industria prelucrătoare a fost principalul factor de creştere a producţiei industriale de anul trecut. Potrivit studiului, cele mai atractive domenii pentru investitorii din străinătate au fost metalurgia (6,9%), industria alimentară, a bauturilor şi tutunului (4,6%), prelucrarea ţiţeiului, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (4,3%), industria mijloacelor de transport (4,0%) şi ciment, sticlă, ceramică (3,6%).

Compania RCS&RDS cere băncilor mari să vină cu oferte de finanţare

Compania de telecomunicaţii RCS&RDS caută în continuare finanţare. Potrivit unor surse din piaţă, RCS&RDS a cerut de la băncile mari de pe piaţă să vină cu oferte pentru finanţare de minimum 150 de milioane de dolari. Maximul trece de 200 de milioane de dolari, potrivit aceloraşi surse. Compania a încheiat recent două acorduri de finanţare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 mil. dolari pentru plata unor împrumuturi scadente şi un credit sindicalizat de 125 mil. euro. La creditul sindicalizat de 206 mil. dolari au participat ING Bank NV, UniCredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD-Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi coordonator şi agent pentru garanţii.

FMI şi CE acuză S&P, Moody"s şi Fitch că spulberă eforturile UE de relansare economică

Criticile au apărut după sancţiunile aplicate Greciei şi Portugaliei. Sunt trei mari agenţii internaţionale de rating: Standard&Poor"s, Moody"s şi Fitch. Toate sunt americane. Ele se definesc instituţii capabile să evalueze, să identifice punctele vulnerabile din finanţele diferitelor întreprinderi şi state sau să disece produsele financiare pentru a le nota... În schimb, acestea nu au reuşit, sau nu au dorit, să anticipeze nici falimentul companiei Enron, nici bomba creditelor imobiliare cu risc ridicat, nici problemele Islandei sau ale Irlandei. În urmă cu trei săptămâni, înaintea reuniunii la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din zona euro, agenţia Standard&Poor"s (S&P) a degradat nota suverană a Greciei, spre nemulţumirea Atenei şi disperarea investitorilor.

Valentin Ionescu, BVB: Erste foloseşte orice pretext să nu listeze BCR

Dacă recuperarea decalajului faţă de regiune nu este rapidă, ajungem să exportăm din resursele financiare. Prin planurile reprezentanţilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este vizat locul 2 în peisajul Europei Centrale şi de Est, imediat în spatele Bursei din Varşovia. În prezent, BVB este la nivelul bursei poloneze din urmă cu 10 ani cu o singură excepţie - numărul de investitori. În cazul în care piaţa autohtonă nu găseşte soluţii în a deveni interesantă pentru investitori, prin programe de educaţie, oferte publice şi modificări ale cadrului fiscal, România va ajunge să exporte capitaluri. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a accelerat în ultimele luni viteza de dezvoltare, una dintre ţintele noii conduceri fiind recuperarea cât mai rapidă a decalajului faţă de marile burse din regiunea Europei Centrale şi de Est.

GÂNDUL

"Un proiect absolut senzaţional". Cum va arăta Teatrul Naţional din Bucureşti în 2013. Caramitru promite 5 săli de spectacol şi un amfiteatru în aer liber pe acoperişul clădirii

După 40 de ani de când nu a mai fost renovat în interior, după un incendiu şi trei cutremure, Teatrul Naţional din Bucureşti intră în renovare. Schimbarea la faţă a instituţiei va dura 28 de luni dar, la final, teatrul va avea cinci săli de spectacol, un amfiteatru în aer liber situat pe acoperişul clădirii, galerii de artă, cafenele şi magazine de antichităţi. Mai mult, foaierul va fi deschis zilnic publicului, de la 10.30 la 23.00. Într-un interviu pentru gândul, directorul instituţiei, Ion Caramitru, şi arhitectul Romeo Belea explică cum va arăta noul teatru şi în ce va consta schimbarea.

Premierul japonez: Centrala nucleară Fukushima trebuie dărâmată

Premierul japonez, Naoto Kan, a afirmat joi că centrala nucleară avariată Fukushima, din nord-estul Japoniei, trebuie dărâmată, în cadrul unei conversaţii cu liderul Partidului Comunist nipon, relatează agenţia de presă Kyodo. Această informaţie a fost prezentată de Kazuo Shii în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul întrevederii sale cu şeful Guvernului de centru-stânga, a precizat agenţia. Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, a apreciat drept inevitabilă dărâmarea primelor patru reactoare, după ce se vor încheia operaţiunile dificile de răcire, care ar putea dura mai multe luni.

Locuinţa ta va rezista la "MARELE CUTREMUR"? Cum să citeşti hărţile de hazard seismic. De ce sunt mai sigure blocurile cu 20 de etaje decât cele cu 15

"30 de etaje în Bucureşti sunt de preferat unei construcţii cu 15 etaje. Căci felul cum se resimte cutremurul la Bucureşti afectează în general construcţiile de 8 - 15 etaje", a declarat pentru gândul Dragoş Marcu, inginer de structuri. Dacă locuiţi la bloc în Bucureşti şi vreţi să ştiţi sigur că nu vă va cădea în cap la "marele cutremur", puteţi consulta noile hărţi de hazard seismic publicate recent de profesorul Mărmureanu, după care puteţi chema un inginer de structuri, să vă "traducă" datele din hărţi. În Bucureşti nu există zone mai vulnerabile la cutremur decât altele, ci numai locuri în care s-a construit bine sau rău", ne-a explicat profesorul Gheorghe Mărmureanu.

JURNALUL NAŢIONAL

Războiul Vîntu-Ghiţă intră în faza actelor falsificate

O semnătură falsă a fost folosită în instanţă de compania Coresi pentru a scoate Realitatea Media din spaţiile închiriate în Casa Presei. Angajaţii Realitatea Media riscă să fie ţinuţi la uşa instituţiei şi să nu-şi mai poată exercita meseria din cauza unei semnături falsificate. Totul a început la sfârşitul anului trecut când Compania Coresi, proprietară a spaţiilor închiriate de Realitatea Media în Casa Presei, a cerut în instanţă evacuarea societăţii de presă din aceste spaţii din cauza unor datorii şi a expirării contractului. "Mi-este ruşine de ceea ce se întâmplă acum la Realitatea TV. Eu am crezut că investesc într-o afacere şi că va fi un succes. Situaţia este dificilă şi sper că se va rezolva amiabil sau apelând la instituţiile statului şi la justiţie. Astăzi sunt destul de speriat de ceea ce se întâmplă. Vreau să fac tot ce pot să fie un succes şi nu un eşec. Sper să nu fiu încurcat şi blocat", a declarat Sebastian Ghiţă.

Sondaj Avangarde: USL 67%, PDL 12%

Boc şi Udrea - cei mai de neîncredere miniştri, Guvernul este corupt, sunt motive pentru suspendarea lui Băsescu. Un sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde pentru Jurnalul Naţional în perioada 19-27 martie 2011 relevă date dezastruoase pentru guvernare: pentru 87% dintre români direcţia în care mergem este una greşită, actualul Guvern este văzut ca fiind corupt şi a atins cote foarte înalte la capitolul neîncredere în percepţia românilor, Emil Boc, Elena Udrea şi preşedintele Traian Băsescu fiind cei mai de neîncredere politicieni, USL şi Crin Antonescu ar câştiga viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Astfel, în privinţa opţiunii la alegerile parlamentare, întrebaţi către candidaţii cărui partid politic şi-ar îndrepta opţiunile, doar 54% dintre respondenţi au ales un partid politic. Dintre aceştia, 38% au spus că ar vota cu PSD, 27% cu PNL iar 14% cu PDL.

NAŢIONAL

"Vinerea Neagră" din Poliţie, amânată după Congresul PDL

Iată că zvonurile privind o liniştire a apelor în Ministerul de Interne s-au confirmat ieri prin comunicatul că s-a amânat disponibilizarea în masă prevăzută pentru luna aprilie. S-a cerut chiar un răgaz de trei luni, finanţiştii au strâmbat din nas, dar cert este că nici un angajat nu va fi dat afară, cel puţin până la Congresul PDL din 14 - 15 mai. Pasul înapoi al lui Traian Igaş este privit, logic, din unghiuri total opuse de către cele două tabere din minister. Susţinătorii actualei conduceri au răsuflat uşuraţi că "arădeanul" a avut înţelepciunea de a asculta sfaturile de a nu-şi pune oamenii în cap tocmai acum. Şi fidelii lui Blaga sunt mulţumiţi că "mârâiturile Buldogului" l-au timorat pe rival, care va opri "vânătoarea" lor. Cel puţin la nivel declarativ...

Emil Boc a pierdut contactul cu realitatea şi vede totul în roz, însă vocea străzii îl contrazice vehement. Am ieşit din criză, intrăm în comă!

Emil Boc anunţa cu puţin timp în urmă că, ieri, a fost ultima zi de criză economică cu care se vor confrunta românii. Declaraţiile optimiste ale premierului sunt contrazise vehement de oamenii de afaceri, analiştii economici, clasa politică şi, mai ales, de români, cei care sunt afectaţi direct de deciziile executivului. Deloc surprinzătoare, reacţia mediului de afaceri este una cât se poate de alarmistă, în ceea ce priveşte recesiunea economică pe care o resimte populaţia României şi nu numai. Opiniile afaceriştilor sunt susţinute şi de majoritatea analiştilor economici chestionaţi de "Naţional".

Ponta şi Antonescu, cu miloaga la Oprescu

Peţit de liderii USL pentru viitoarele locale bucureştene, Sorin Oprescu a refuzat mariajul cu actuala Opoziţie: "Voi candida tot ca independent". În încercarea lor de a-l seduce pe Oprescu, liberalul Crin Antonescu şi pesedistul Victor Ponta s-au deplasat personal la biroul actualului primar general. Care a refuzat o nouă înregimentare politică, dar este în schimb decis să profite la maximum de impasul USL-ului lipsit de candidaţi "cu vână" pentru localele bucureştene. Concret, Oprescu s-a arătat încântat de sprijinul pe care Ponta şi Antonescu s-au angajat că îl va primi de la consilierii PSD şi PNL, atât în cazul promovării bugetului Capitalei pe 2011, cât şi în cel al referendumului privind administrarea Bucureştiului.

PUTEREA

PDL a ieşit din criză: a adunat 2.000.000 de euro din sponsorizări în 2010. Oamenii lui Falcă, cei mai generoşi finanţatori din Modrogan

Partidul condus de Emil Boc a strâns anul trecut o sumă frumuşică: peste 9 milioane de lei, adică aproximativ 2.000.000 de euro. În topul celor care au finanţat partidul se regăsesc europarlamentarul Cristian Preda, secretarul de stat Eusebiu Pistru, Theodor Stolojan, Honorius Prigoană, dar şi un iranian, o firmă cu nişte acţionari chinezi şi o fundaţie ciudată, care l-a avut ca membru pe Mircea Banias, senatorul PDL acuzat de DNA pentru favorizarea infractorului. PDL a strâns în anul 2010 o sumă totală de 9.125.585 de lei. Banii au fost colectaţi din cotizaţiile plătite de membrii săi - 4.349.937 de lei, din donaţii - 4.465.291 de lei, dar şi din alte surse - 310.357 de lei. Conform Legii de finanţare a partidelor, publicarea sumelor este obligatorie, iar ea a fost făcută în Monitorul Oficial din data de 30 martie 2010.

Bani aruncaţi pe fereastră. Boagiu închide tronsonul Râmnicu Vâlcea-Vâlcele, în care s-au investit 100 milioane de euro

Tronsonul de cale ferată Râmnicu Vâlcea-Vâlcele, prin care s-au pompat în ultimii ani zeci de milioane către firma SECoL SpA, unde Anca Boagiu a lucrat la începutul carierei, va fi închis odată cu aprobarea proiectului privind închiderea unor părţi din infrastructura feroviară. Pe lângă oprirea lucrărilor la cei 39 km de cale ferată, care ar scurta ruta dintre cele două magistrale feroviare din nord-vest şi sud-est cu 100 km, Ministerul Transporturilor va reuşi şi distrugerea Portului Constanţa, prin închiderea a 140 km de cale ferată din zona de acces. După 16 ani, în care s-au îngropat 100 milioane de euro în linia de cale ferată Râmnicu Vâlcea-Vâlcele, dintre care firma SECoL SpA, unde Anca Boagiu a fost angajată ca secretară, a încasat circa 60 milioane de euro, Ministerul Transporturilor pune cruce acestui proiect de investiţii aflat în plină derulare.

Ministerul Transporturilor izolează Portul Constanţa

Dacă tot s-a pus pe desfiinţat calea ferată, Ministerul Transporturilor distruge şi Portul Constanţa. La numai câteva zile după ce ministrul transporturilor, Anca Boagiu a anunţat că doreşte transformarea Portului Constanţa în al doilea punct maritim al Europei, s-a dovedit că proiectul privind închiderea unor părţi din infrastructura feroviară, promovat de Ministerul Transporturilor, urmăreşte izolarea acestei zone strategice pentru România. Conform tabelului anexat la proiect, în aria judeţului Constanţa vor fi închise aproximativ 140 km de linie de cale ferată, printre care şi zonele de acces la portul aflat la Marea Neagră.

ROMÂNIA LIBERĂ

Gitenstein: Campionii energetici sunt ca şezlongurile pe Titanic

Companiile din domeniul energiei ar trebui privatizate, nu reorganizate, pentru că nu sunt conduse ca nişte afaceri, spune Mark Gitenstein. Menţinerea preţurilor reglementate pentru gaze şi energie şi încercarea de resuscitare a companiilor energetice de stat prin regruparea lor au ca efect întârzierea unor investiţii în prospecţiuni şi producţie, consideră Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA în România. Canalizarea eforturilor autorităţilor pentru găsirea de soluţii pentru privatizarea totală sau parţială a unor companii de stat din domeniul energiei ar putea fi soluţia pentru atragerea de finanţări necesare modernizării infrastructurii şi sectorului energetic. Iar reorganizarea companiilor energetice de stat, "în doi campioni energetici naţionali", în condiţiile în care sectorul energetic are nevoie de o infuzie de 10 miliarde de dolari, "ar reaşeza şezlongurile pe Titanic".

Păcăleală. RL a vrut să vadă ce farse fac politicienii de 1 aprilie. Cine este cel mai păcălit parlamentar?

Unii au fost chemaţi la şedinţe de partid fictive, unui deputat PSD iubita i-a spus "adio" în joacă, alt parlamentar a fost chemat şi s-a dus cu alai la o nuntă imaginară la Ploieşti, în opoziţie s-a lansat zvonul că e dorită la guvernare pentru binele superior al ţării. Acestea sunt farsele cărora le-au căzut victime parlamentarii ce au acceptat să ne împărtăşească din experienţele lor legate de ziua de 1 aprilie.

Wikileaks: Băsescu: Contractul cu EADS este corupt şi inutil

Contractul de 800 milioane de dolari pentru securizarea graniţelor României acordat de Guvernul Năstase concernului european EADS a intrat în atenţia oficialilor americani de la Bucureşti. Ei au discutat cu autorităţile române despre corectitudinea acestei afaceri. Într-o telegramă WikiLeaks din 2005, publicată de kamikazeonline.ro se face referire atât la compania americană Bechtel cât şi la contractul încheiat de România cu concernul european EADS. Americanii ar fi intervenit pe lângă Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu pentru a grăbi plăţile către Bechtel:

Gaddafi: Vom asista în curând la un război groaznic între musulmani şi creştini

Liderul libian Muammar Gaddafi încearcă să negocieze încetarea conflictului cu puterile europene şi a trimis un consilier să discute cu oficialii britanici de la Londra. Gaddafi a avertizat joi că va izbucni un război între musulmani şi creştini, în condiţiile în care coaliţia intrernaţională îşi continuă operaţiunea militară în Libia, relatează NewsIn. "Aceşti nebuni vor să ne facă să ne întoarcem în Evul Mediu, lansând un război periculos, pe care, în curând, nu vor mai putea să îl controleze", a spus Gaddafi, cerând popoarelor occidentale să "îşi aleagă alţi lideri, care să respecte relaţiile dintre state, care să înţeleagă sensul relaţiilor internaţionale şi dreptului internaţional (...) în caz contrar, vom asista în curând la un război groaznic între musulmani şi creştini" în regiunea Mediteranei, transmite RIA Novosti.

Cine a renunţat la un imperiu de 50 de miliarde de dolari?

Miliardarul Warren Buffett şi-a şocat investitorii aseară când a anunţat că unul dintre potenţialii săi succesori, David Sokol a demisionat, informează CNBC. Sokol era considerat favorit pentru a prelua conducerea concernul Berkshire Hathaway, după retragerea lui Buffett. Demisia lui vine la doar o lună după ce compania Berkshire a anunţat că pe lista potenţialilor succesori a lui Buffet a mai fost adăugat un nume, fiind în total 4 persoane. Se pare că Sokol a demisionat după ce a cumpărat un pachet de acţiuni la o companie - Lubrizol şi l-a sfătuit pe Buffett în nenumărate rânduri să cumpere compania. Demisia bărbatului din funcţia de preşedinte al companiilor MidAmerican Energy şi NetJets este un eveniment neaşteptat pentru Buffet, care a încheiat de curând o afacere de 9 miliarde de dolari pentru Lubrizol.

ZIARUL FINANCIAR

Posibilitatea privatizării Oltchim a urcat preţul acţiunilor cu 70% în ultima lună şi jumătate

Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 310 mil. euro. Acţiunile Oltchim Râmicu Vâlcea (OLT), cea mai importantă unitate petrochimică din România, au fost luate cu asalt de investitorii de la Bursă, care au urcat preţul din piaţă al acestor titluri cu circa 70% numai în ultima lună şi jumătate. Dacă la jumătatea lunii februarie o acţiune Oltchim se tranzacţiona pe piaţă cu 0,2 lei, ieri cotaţia a ajuns la 0,338 lei şi s-au făcut în piaţă transferuri în valoare de 43.000 de euro. Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şi anul trecut a avut vânzări de peste 1,3 mld. lei (310 mil. euro). Aerostar Bacău (ARS), care are o capitalizare asemănătoare, a avut în 2010 vânzări de 158 mil. lei (37 mil. euro).

BNR eliberează băncilor 1 mld. euro

Decizia surpriză a Băncii Naţionale de a reduce rezervele minime la valută de la 25% la 20%, prin care eliberează băncilor peste 1 mld. euro, este interpretată de analişti ca un semnal pentru încurajarea creditării şi indirect a economiei. În general, creditele în valută sunt văzute ca o alternativă pentru susţinerea investiţiilor sau achiziţiilor imobiliare. "Vedem decizia BNR ca pe o încercare de a sprijini creşterea economică pe fondul acumulării unor presiuni inflaţioniste care limitează posibilitatea reducerii dobânzii-cheie", comentează Eugen Sinca, analist în cadrul BCR. BNR a menţinut dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an, nivel la care a îngheţat din mai anul trecut. La rândul său, Florian Libocor, economistul-şef al BRD, consideră că banca centrală încearcă să transmită un mesaj pozitiv. Melania Hăncilă de la Volksbank consideră că băncile vor fi stimulate astfel să devină mai agresive la creditare şi vor coborî dobânzile.

"Prima casă" IV este atractivă: trei bănci de top spun că intră în joc

BCR, BRD şi Bancpost, trei bănci din top zece, au anunţat deja că sunt interesate să participe la ediţia a patra din "Prima casă", în care Guvernul mai garantează doar 50% din creditele vândute. Decizia, anun-ţată la doar o zi după aprobarea programului, arată că există încă interes, deşi mai mulţi bancheri afirmaseră recent că propunerile Guvernului sunt dificil de pus în practică. "Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicaţiile legale şi administrative ale modificării formei de derulare a programului. Clienţii existenţi nu vor fi afectaţi", spune Alexandru Berea, director juridic în cadrul BCR, care a avut cel mai mare plafon de garanţii în cadrul programului. Reprezentanţii BRD, care a primit al doilea plafon de garanţii pentru credite "Prima casă" anul acesta, spun că în linii mari sunt de accord cu noile condiţii şi vor să vândă în continuare credite prin programul guvernamental.

SIF3 şi SIF5 şi-au pus piaţa în cap după ce au refuzat propunerile de dividend ale investitorilor

CFA România, organizaţie care reuneşte peste 130 de specialişti în domeniul financiar, şi Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), care cuprinde peste 120 de investitori de pe Bursă, cer Bursei şi Comisiei Naţionale a valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină şi să sancţioneze conducerile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) care au refuzat dreptul acţionarilor de a introduce pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA) propuneri privind creşterea dividendelor. Reprezentanţii CFA România consideră că deciziile consiliilor de administraţie ale celor două SIF-uri reprezintă abuzuri care afectează grav piaţa de capital românească.

Raiffeisen încasează dividende de peste 37 milioane de euro din România

Raiffeisen Bank România intenţionează să distribuie dividende în valoare de 155,5 milioane de lei din profitul net de 269 milioane de lei realizat în 2010 (aproape 58% din câştigul realizat în RAS).

Banca-mamă, Raiffeisen Bank International, are 99,49% din acţiuni, restul de 0,51% fiind împărţit între circa 17.500 de acţionari persoane fizice şi juridice. Pe măsura participaţiei, austriecii vor încasa dividende de peste 154 mil. lei (37,5 mil. euro), decizia urmând a fi formalizată în AGA convocată pe 29 aprilie. Raiffeisen a reuşit să rămână una dintre cele mai profitabile bănci de pe piaţa locală în pofida crizei, iar austriecii n-au fost nevoiţi să injecteze capital suplimentar pentru menţinerea indicatorilor de solvabilitate. Banca şi-a menţinut o rentabilitate a capitalului de două cifre: 12,8% în 2010, în scădere însă faţă de 14,2% în 2009. Anul trecut, Viena a încasat dividende de aproape 143 mil. lei (sub 50% din profitul net pe 2009).

Economia Turciei îi face şi pe cei mai optimişti analişti să pară prudenţi: creştere de 9,2% în T4

Economia Turciei a crescut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 9,2%, peste aşteptările analiştilor de 7,4%, pe fondul unui adevărat boom din sectorul de creditare, potrivit Bloomberg. PIB-ul Turciei înregistrează astfel un avans de 8,9% pentru anul 2010. Autorităţile se tem însă că stabilitatea financiară a ţării ar putea fi afectată de creşterea ritmului de creditare. Prioritatea băncii centrale în acest an este încetinirea ritmului de dezvoltare până la ţinta guvernamentală de 4,5%, prin restricţionarea operaţiunilor de creditare, a declarat viceguvernatorul Erdem Basci.

Lecţia germană: nici Africa, nici Japonia nu afectează o economie care se laudă acum cu cei mai puţini şomeri de după 1992

Agenţia Federală a Muncii a anunţat miercuri la Nuremberg că rata şomajului din luna martie a fost de 7,1%, de la 7,3% în luna precedentă. Numărul germanilor înregistraţi ca şomeri a scăzut astfel cu 55.000 de persoane, de două ori mai mult decât estimaseră analiştii. În Germania erau înregistraţi la sfârşitul lunii martie 3,01 milioane de şomeri, cel mai redus nivel atins după iunie 1992. Concentrarea pe industrie este secretul din spatele boom-ului economic al Germaniei. "În această perioadă, nimic nu pare să tulbure amestecul sănătos de exporturi puternice şi cerere internă care împinge în jos rata şomajului, asta include şi evenimentele din nordul Africii şi catastrofele din Japonia", a declarat Mario Gruppe.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb