• 100 de zile de mandat. Iohannis: Fostului preşedinte Băsescu îi prieşte pensia. E foarte vocal şi postac
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă cu ocazia împlinirii a o sută de zile de la preluarea funcţiei prezidenţiale. Klaus Iohannis: Au trecut primele o sută de zile din mandatul meu. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez alte instituţii, de ce nu critic zilnic alţi politicieni. Foarte simplu: nu acesta e rolul preşedintelui, şi pentru că aceasta a fost prima mea promisiune - alt mod de a face politică fără gălăgie şi spectacol, mai puţine vorbe de dragul vorbelor. Cu raţiune şi răbdare. Aceste 100 de zile au fost despre valori şi despre modul în care ele pot să ne transforme viaţa. A fost important pentru mine să reafirm încrederea în nişte principii pe care comportamentul altor politicieni le-a golit de conţinut. România lucrului bine făcut e posibilă - o ţară care ştie ce vrea şi care poate ce vrea. E un proiect de vindecare pentru ţară care cere o condiţie simplă: să ne vedem fiecare de treabă.
• NATO se pregăteşte de război. Cu România alături
Vizita în ţara noastră a generalului Philip Breedlove, Comandatul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), a prilejuit un anunţ extrem de important şi de o gravitate deosebită. Întrebat dacă este luată în calcul o poziţionare pe teritoriul României a unor sisteme de armament greu, domnia sa a răspuns absolut fără ezitare: "Da, această decizie va fi anunţată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu prepoziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO". Ministrul român al Apărării a confirmat, precizând că există "discuţii deja la nivel tehnic vizavi de pre-poziţionare". Este, evident, un anunţ cu valoare de avertisment, spunând deja, de acum, că există proiectul unei asemenea decizii, că planurile militare sunt făcute şi se aşteaptă o hotărâre ce pare iminentă.
• Fraţii Micula pot influenţa negocierile UE-SUA
Bătălia fraţilor Micula cu UE în cazul despăgubirilor câştigate din partea României la Curtea de Arbitraj de la Washington, faţă de care Comisia Europeană a decis că trebuie returnate întrucât încalcă reglementările UE, poate influenţa negocierile comerciale UE-SUA, potrivit blogului Financial Times. Pentru oficialii din UE şi SUA, tribunalele comerciale internaţionale reprezintă un mijloc important de protejare a drepturilor investitorilor, în timp ce oponenţii se tem că aceste instanţe pot submina legislaţiile naţionale şi europene. Opoziţia faţă de tribunalele comerciale este puternică în special în Germania şi în rândul socialiştilor din Parlamentul European. În acest fel, autorităţile de la Bruxelles sunt prinse la mijloc în această problemă. Pe de o parte, oficialii UE în domeniul comerţului susţin că este bine ca tribunalele de arbitraj internaţional să fie incluse în acordurile comerciale cum sunt cele cu Statele Unite şi Canada. Pe de altă parte, autorităţile europene în domeniul concurenţei încearcă să întoarcă verdictul în cazul Micula, unul dintre cele mai urmărite de la Curtea de Arbitraj de la Washington.
• Profilul psihologic al românilor: nu avem încredere decât în propria familie, suntem sceptici şi lipsiţi de spirit civic
Neîncrederea în oameni este trăsătura de bază a românilor, sentiment care s-a adâncit în perioada de criză financiară. Asta se desprinde din studiul "Psihologia Poporului Român. Profilul psihologic al Românilor", cea mai importantă cercetare de acest gen din ultimii 100 de ani, coordonată de psihologul Daniel David, profesor în cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. "Românii şi-au format autostereotipuri pentru că ei nu s-au comparat niciodată cu alte popoare. Ei se consideră ospitalieri, prietenoşi, dar în realitate nu sunt aşa. Neîncrederea poporului român s-a dezvoltat ca un mecanism de apărare. Dacă eşti mereu atacat şi eşti în vizorul puştii, aşa se întâmplă", a explicat, pentru "Adevărul", profesorul Daniel David. Potrivit acestuia, studiul, care va fi publicat cel mai probabil în luna iunie şi va face obiectul unei cărţi, a analizat îndeaproape profilul psihologic a peste 50.000 de oameni.
• Isărescu stă cu ochii pe Grecia şi Austria. "Unele bănci se împrumută de la BNR. Există lichiditate în piaţă, dar este neuniform repartizată"
Isărescu spune că băncile sunt româneşti, dar capitalul este străin, iar impactul psihologic poate influenţa situaţia. Unele bănci nu au acces la lichiditea din piaţă, care este suficientă, dar repartizată neuniform în sistemul bancar, astfel că preferă să se împrumute de la Banca Naţională la licitaţiile săptămânale, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că banca centrală şi-a sporit atenţia la situaţiile din Grecia şi Austria pentru că reprezintă ţările care au contribuit cu cea mai mare pondere în capitalul investiţional în sistemul bancar românesc. "Există în continuare lichiditate suficientă în piaţă, dar nu este uniform repartizată, este repartizată la câteva bănci. (...) Când am făcut luni turul de piaţă, am constatat că erau bănci care, având acces limitat la obţinerea lichidităţii în piaţă, ne-au anunţat că ar prefera să se împrumute de la Banca Naţională la licitaţiile săptămânale pentru că nu aveau acces în piaţă", a afirmat Isărescu
• Fortăreaţa Crimeea. Aplicaţii militare ruse în Transnistria
Peninsula, anexată în urmă cu un an de Rusia şi blindată cu armament, a schimbat echilibrul militar în regiune, crescând semnificativ riscul unui conflict de amploare în zona Mării Negre. Rusia a desfăşurat încă de la sfârşitul anului trecut în Crimeea o grupare militară completă, compusă din 96 de unităţi şi formaţiuni, şi intenţionează să continue consolidarea capacităţilor sale de luptă în peninsulă, a declarat luni ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat de agenţia de presă RIA Novosti. În deschiderea şedinţei Colegiului Ministerului Apărării de la Moscova, Şoigu a amintit că preşedintele Vladimir Putin a ordonat instalarea în Crimeea "a unei grupări militare autonome interarme, capabile să apere interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în această direcţie", iar "această sarcină a fost rezolvată deja către sfârşitul anului 2014".
• BANCHERUL
• Cum a obtinut Raiffeisen Bank cel mai mare profit dintre bancile romanesti in 2014
Raiffeisen Bank a obtinut in 2014, un profit net de 501 milioane lei, reusind astfel sa ramana, pentru al treilea an la rand, cea mai performanta banca din sistemul bancar romanesc. Cum a reusit aceasta performanta? Pe de o parte, datorita volumului foarte redus de pierderi aferente creditelor neperformante, iar in acelasi timp prin practicarea unei marje de dobanda uriasa, de peste 7%. Astfel, banca a reusit sa atraga depozite de la persoane fizice si firme pentru care a platit o dobanda medie de doar 1,77% la lei, resurse pe care le-a imprumutat altor clienti, de la care a incasat o dobanda medie de 8,91%, reusind astfel o marja de castig de 7,14%. In cazul resurselor in euro, Raiffeisen a platit pentru depozitele clientilor o dobanda medie de 0,85% si a incasat din creditele acordate in euro o rata de 4,88%, rezultand o marja de castig de 4,03%. In 2013, Raiffeisen a practicat o marja de castig si mai mare in lei: 9,54%, in conditiile in care a acordat credite cu o dobanda de 11,88% si a atras depozite cu 2,34%.
• Mugur Isarescu: Incertitudinile sunt prea mari ca sa pot confirma sau infirma ca s-a incheiat ciclul de reducere a dobanzii de politica monetara
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in cadrul briefingului cu presa sustinut dupa decizia de reducere a dobanzii la 2%, nivel la care economistii apreciaza ca se va incheia ciclul de relaxare a politicii monetare, ca incertitudinile interne, legate de masurile guvernului de relaxare fiscala, dar si cele externe, precum criza din Ucraina si problemele financiare din Grecia si Austria, sunt prea ridicate pentru a confirma sau infirma ca s-a incheiat procesul de reducere a dobanzii. Mugur Isarescu: "Urmatoarele decizii ale BNR depind de o suita de date si procese care sunt in prezent incerte si pe care nu le stapanim. De aceea, probabil ca in stuctura comunicatului BNR veti vedea ca ponderea cuvantului incertitudine este poate mai ridicata decat in alte dati. Deci eu nu pot sa confirm acum faptul ca suntem la incheierea unui cliclu de reducere a dobanzii, dar nu pot nici sa infirm."
• CURENTUL
• Firea s-a măritat cu unul din complicii lui Băsescu în dosarul FLOTA
V-o mai amintiţi pe Gabriela Firea cum îl înfiera pe preşedintele Băsescu la televiziunile lui Voiculescu pentru dosarul Flota în care acesta era acuzat de vânzarea navelor comerciale ale României, prejudiciul fiind estimat de PNA(fostul DNA) la 324,5 milioane de dolari? Ceea ce nu ştia Firea când trăncănea despre "Flota" era că se va mărita şi va face şi doi copii cu unul dintre complicii lui Traian Băsescu la vânzarea a 10 dintre cele 16 nave, act ce a provocat un prejudiciu, conform rechizitoriului din dosar, de 134,37 milioane de EURO. Cum, integra s-a măritat cu un asemenea păgubitor al statului? Că nu poate spune că nu ştia doar era cea mai tare jurnalistă! Acum Firea are doi copii cu o mamă şantajistă, ea, şi cu tatăl, Florentin Costel Pandele, învinuit în dosarul Flota de 7 infracţiuni pedepsite chiar şi cu 15 ani de închisoare: - abuz în serviciu. - abuz în serviciu în formă calificată, - fals intelectual, - uz de fals, - stabilirea cu intenţie a unui preţ mai mic decât cel real al activelor deţinute de stat, - bancrută frauduloasă, - spălare de bani.
• Urzici - de Tia Şerbănescu
Sigur că toţi cetăţenii trebuie să devină contribuabili (mulţi nu sunt deşi au palate şi mercedesuri) dar asta nu înseamnă să arunci copaia cu copil cu tot încercând să scapi de lături. Şi rişti să cazi în ridicol confiscând grămăjoara de urzici a unei bătrâne fiindcă n-are certificat de producător. Bărbaţii au uneori pretenţii exagerate: cum să-i ceri unei femei să producă urzici? Urzicile de azi sunt echivalentul celebrului usturoi la care se referea fostul ministru Ioana Petrescu când lupta cu evaziunea. Începea întotdeauna repezindu-se ca un căţel de usturoi asupra bătrânei care vindea o funie. Excese contra excese: nici să închizi magazine pentru 50 de lei şi nici să îndemni la grevă fiscală nu e sănătos. Senatoarea UNPR Jipa, ungătoarea cu mir a lui Şova, a mărturisit că e foarte solicitată: "vă spun pe propria mea piele că s-a încercat din toate părţile racolarea mea". Zadarnic. Era deja. Plecat şi el la Budapesta deputatul Marko Attila a primit avizul Camerei pentru a doua cerere de arestare emisă de DNA pe numele său. Probabil că Marko s-a amuzat auzind vestea: stimaţi colegi, când nu sunt de faţă puteţi să mă arestaţi şi de trei ori.
• CURIERUL NATIONAL
• Cadastrul măsoară de 4 mld. lei
În Programul naţional de cadastru şi carte funciară vor fi înregistrate în următorii opt ani terenurile şi clădirile din aproape 2.400 de unităţi administrativ-teritoriale. Lucrările, care se referă inclusiv la introducerea datelor într-un sistem informatic, vor fi executate de 600 de noi angajaţi în structura centrală şi 43 de instituţii subordonate. Selecţia imobilelor va fi făcută de Agenţia de Cadastru, la cererea motivată a prefecţilor, prioritare fiind localităţile beneficiare ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii sau foarte sărace. "Pentru realizarea acţiunilor Programului naţional se estimează suma de 4.050.885 mii lei, repartizată pe fiecare activitate principală în Anexa la actul normativ", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
• Afacerile de familie din România sunt în faţa primului schimb de generaţii
Alexandru Medelean, PwC: Afacerile de familie au învăţat să navigheze în ape tulburi şi încep să gândească pe termen lung, din moment ce nevoia de inovare trece în fruntea listei preocupărilor lor. Mihai Aniţa, PwC România.: Cernute de criză, cele mai multe afaceri de familie se află într-un moment de schimbări importante. Modul în care îşi vor valorifica avantajele şi vor răspunde provocărilor va fi decisiv pentru viitorul capitalului românesc. Trei sferturi dintre afacerile de familie din România (74%) au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în ultimul an financiar, în vreme ce la nivel global 65% dintre afacerile de familie au înregistrat astfel de creşteri, arată ediţia din acest an a raportului PwC Family Business Survey.
• 2015, un an de cotitură pentru evoluţia creditării în Zona Euro
După ce a scăzut cu peste 500 mld. euro faţă de 2008, creditarea pentru companii va creşte cu 1,2% în 2015 şi cu 4,3% în 2016, dar nu va atinge nivelul din 2008 mai devreme de 2018. Gherghescu, EY: Pentru o creştere accelerată a creditului pentru companii cred că ar fi oportun un program de garantare de către stat a creditelor către IMM-uri de o anvergură semnificativ mai mare şi cu criterii de calificare mai simple decât alte programe de acest tip. Slaba redresare economică din Zona Euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scădere a creditării companiilor, la stagnarea creditului de consum şi la continuarea unor rate ale dobânzilor relativ mici. Dar 2015 pare să fie un moment de cotitură - se arată în raportul EY, "Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS)".
• Imobiliarii din Capitală sunt iar optimişti, dar situaţia reală este tragică faţă de acum 7 ani
În 2008, cu 150.000 de euro abia puteai cumpăra un apartament cu 3 camere, în prezent cu aceiaşi bani se pot cumpăra două astfel de imobile. Oferta este singurul indicator care este mai ridicat decât cel din perioada de boom economic. Anul 2015 a adus un optimism poate peste măsură pentru imobiliarii din Capitală. După un an 2014 în care lucrurile parcă au luat o turnură către mai bine, majoritatea jucătorilor din piaţa imobiliară, nu doar cea din Capitală, dar şi din provincie speră la un 2015 care să aducă în adevăratul sens al cuvântului întoarcerea pe creştere a pieţei. Dacă ne uităm, însă, la situaţia actuală a pieţei şi la cea de acum 7-8 ani, în cel mai bun moment al pieţei imobiliare din România, putem observa o diferenţă enormă. O analiză arată că suma medie plătită pentru o garsonieră în primăvara lui 2008 era suficientă pentru achiziţionarea a trei astfel de locuinţe la sfârşitul lui februarie 2015.
• Roubini: O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar avea un impact dezastruos asupra întregii Uniuni Europene
Mulţi cred că ieşirea Greciei ar putea fi urmată foarte rapid de ieşirea Marii Britanii din UE. "Iar dominoul, spune economistul american Nouriel Roubini, ar putea antrena apoi toată Uniunea Europeană, nu doar uniunea monetară". O analiză globală, subliniază reputatul economist, arată că într-o economie mondială unde Statele Unite continuă să fie predominante, unde ţările emergente continuă să fie prospere, precum China, Rusia sau India, din ce în ce mai agresive pe pieţele lumii, "este crucial ca Europa să rămână unită pentru a-şi păstra influenţa financiară, economică şi politică". Există, potrivit lui Roubini, inclusiv considerente geopolitice ce trebuie avute în vedere în cazul eventualei ieşiri a Greciei din UE: Rusia va deveni mai agresivă faţă de Ucraina şi ţările baltice. În Balcani, îndeosebi în Moldova, în Serbia, Bulgaria şi Grecia, grupuri creştin-ortodoxe ar putea să cadă în ghearele ursului rus. Şi, apoi, a nu se uita că escaladarea între sancţiunile impuse reciproc de către Occident şi Rusia, agresivitatea lui Vladimir Putin nu au luat sfârşit
• O nouă reţea de hoteluri îşi va face intrarea pe piaţa românească
Carlson Rezidor, unul dintre cele mai mari şi mai dinamice grupuri hoteliere din lume, anunţă lansarea primului Park Inn by Radisson în România, prin deschiderea unei noi locaţii în Capitală, se arată într-un comunicat remis redacţiei. "Park Inn by Radisson Bucharest Hotel & Residence va fi deschis în al patrulea trimestru al anului 2015 şi va dispune de 210 camere. Noul hotel va fi parte din prima proprietate cu două branduri deţinută de Carlson Rezidor în ţară şi va fi situat chiar lângă hotelul Radisson Blu din Capitală", se arată în comunicatul citat. Park Inn by Radisson este un brand ce se adresează segmentului de piaţă mediu, în timp ce Radisson Blu este cel mai mare brand hotelier de lux din Europa.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EXECUŢIE ARMATĂ într-un poligon din Bucureşti. Două persoane AU MURIT
Un bărbat a fost împuşcat cu trei focuri de armă în poligonul de tragere UTI, situat pe Şoseaua Olteniţei din Bucureşti. Oficiali din Poliţia Capitalei au precizat, pentru EVZ, că cel care l-a "executat" este chiar instructorul de TIR care, apoi, s-a sinucis. Sursele EVZ au spus, însă, că un bărbat tânăr, cunoscut de instructorul Tănase, a sosit în poligon şi că a tras un încărcător în timpul antrenamentului. La un moment dat, pur şi simplu a îndreptat arma către instructor ca înspre o ţintă şi a tras de două ori, nimerind pieptul acestuia. Când cel căzut a încercat să se ridice, bărbatul înarmat l-a împuşcat mortal în cap. După câteva secunde, trăgătorul s-a sinucis cu aceeaşi armă. Adevărul va fi uşor de stabilit, deoarece în poligonul de antrenament există montate camere de luat vederi.
• Un fond din China vine cu câteva zeci de miliarde de euro pentru investiţii în România
Banca de export-import a Chinei îşi trimite un spărgător de gheaţă pentru investiţii de zeci de milioane de euro în economia românească. Vehiculul financiar este CEE Equity Partners, un fond cu active de 500 milioane de dolari lansat pentru plasamente în regiune. Deja o treime din resursele disponibile au fost alocate în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, în timp ce pentru România investiţiile programate pentru următorii doi-trei ani se ridică la 20-60 milioane euro, poate chiar şi 70 de milioane euro, conform informaţiilor oferite marţi într-o conferinţă de presă de către Bill Fawkner-Corbett, Investment Director pentru Europa Centrală şi de Est al CEE Equity Partners.
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis la bilanţul celor 100 de zile de lucru deloc făcut
La împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului, Klaus Iohannis ne-a vîrît pe gît două noi somnifere de consumat în plină zi de lucru: O producţie proprie pe Facebook, între o reţetă de murături şi un tipar de izmene de lînă, şi o Conferinţă de presă, anunţată după ce consilierii din Deal l-au avertizat că cei din Vale bombăne că nu ajunge apariţia virtuală pe Internet; e nevoie şi de o apariţie în carne şi oase, să nu se creadă că preşedintele s-a evaporat. Gîndit ca un slogan de campanie, România lucrului bine făcut nu se mai regăseşte în Programul prezidenţial. Pentru acest Program, definitoriu ar fi România lucrului făcut cu calm, România lucrului făcut pas cu pas, dar în nici un caz România lucrului bine făcut. Şi e păcat. Pentru că România a fost şi este ţara lucrului prost făcut. Prost făcut din o mie de motive, principalul constituindu-l legendarul Merge şi aşa. De ce a renunţat Klaus Iohannis la sloganul România lucrului bine făcut? Pentru că primele 100 zile de mandat stau sub semnul sloganului România lucrului prost făcut.
• Acuzaţi de 8.121 fapte de corupţie, vameşii de la Otopeni au fost achitaţi
Dintre cei 21 de vameşi acuzaţi de luare de mită, unul a murit, pe timpul procesului. Vameşii au stat în arest doar 24 de ore. Toţi cei 20 de vameşi care au fost judecaţi, timp de opt ani, pentru că ar fi primit mită, au scăpat de puşcărie. Ei se vor întoarce la serviciu, pe aceleaşi funcţii, şi vor primi salariile pe opt ani. Cheltuielile de judecată vor fi plătite de Statul Român. Curtea de Apel Ploieşti a decis, vinerea trecută, achitarea celor 20 de vameşi de la Otopeni trimişi în judecată, în 2007, pentru luare de mită. Magistraţii au motivat această decizie prin faptul că nu există probe că persoanele respective au săvârşit infracţiunile. "În scurt timp, toţi cei 20 de inculpaţi se vor întoarce la muncă şi vor primi salariile pe toţi cei opt ani în care au fost suspendaţi cât au fost judecaţi", a precizat, pentru EVZ, Vasile Lincu de la sindicatul "Pro Lex". Mai mult, vameşii acuzaţi de 8.121 de fapte de corupţie pot da statul în judecată şi să ceară plata unor prejudicii morale şi materiale.
• Pontă anunţă că va schimba regulile: Firmele vor fi închise doar pentru mai mult de 300 de lei lipsă. Plata unei amenzi anulează suspendarea activităţii
Activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, a anunţat ieri premierul Victor Ponta. Totodată, decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare, a mai spus premierul, care a admis că este nevoie de nuanţarea legislaţiei, aşa încât să fie prevenite eventuale excese ale inspectorilor ANAF.
• JURNALUL NATIONAL
• Băsescu, atac la baionetă de la Scroviştea împotriva SUA
Băsescu a făcut o similitudine intre ancheta DNA in cazul Elenei Udrea si anchetele CIA de la Guantanamo. Băsescu a spus ca la Guantanamo deţinuţii sunt tinuti pana declara ce vor ofiţerii CIA. Atacul antiamerican este fara precedent din partea unui fost sef de stat membru NATO. Băsescu a avut in timpul mandatului o serie de declaratii care au stimulat replici dure din partea Moscovei, justificând , implicit adversitatea lui Putin la adresa agresivitatii verbale a Presedintelui Romaniei. Unii comentatori au considerat ca prin declaraţiile belicoase, Băsescu a făcut de fapt jocul lui Putin.
• De ce fug procurorii din DNA?
Trei procurori si-au înaintat cererile de plecare din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie in ultimele săptămâni. De la 15 martie, prin hotărâri ale CSM, procurorii s-au reîntors in unităţile de parchet de la care se transferasera. Este pentru prima data când CSM aproba in aceiaşi şedinţă o asemenea hemoragie de cadre din DNA . Cererile nu precizează public motivele pentru care procurorii refuza sa mai aibă cinstea sa fie conduşi de Codruţa Kovesi. Prin Hotărârea nr 62 CSM a avizat in 3 martie plecarea la cerere a doamnei procuror Stefania Simona Constantinescu din structura DNA Piteşti la Parchetul Tribunalului Arges. Procuroarea intrase in DNA in 2009.Procurorul Anghel Cristian, cu o vechime de 14 ani ,pleacă si el din DNA la Curtea de Apel Bucuresti, cererea fiind adresata CSM in 16 februarie 2015. Anghel lucra in DNA de la 1 iunie 2009. In fine, Teodor Manea se '' retrage'' din DNA după ce s-a lămurit repede care este mersul lucrurilor pe acolo.
• NATIONAL
• Ultimatum pentru Cătălin Predoiu: SIE sau nimic!
Pana si liderii liberali s-au dumirit ca propunerea oficiala a partidului pentru şefia guvernului, Cătălin Predoiu, va alerga degeaba in cursa pentru Palatul Victoria. Asta pentru ca s-ar putea sa nu mai ajungă in cele din urma la finiş, din moment ce ancheta privind gruparea transpartinica aflata la butoanele ANRP avansează rapid. Drept urmare, oamenii de încredere ai "neamţului" au început sa-i bata apropouri tot mai făţişe fostului ministru perpetuu al Justiţiei ca sa accepte premiul de consolare pregătit de Palatul Cotroceni. Este vorba despre propunerea neasumata inca de seful statului ca Serviciul de Informaţii Externe sa aibă la conducere o dubla comanda Predoiu. Cu generalul Silviu Predoiu, director general adjunct, si liberalul Cătălin Predoiu, şef in hârtii.
• Băieţii preşedinţilor, şantaj de 4 milioane de euro
Fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, este cap de afiş intr-un dosar de şantaj de patru milioane de euro. Sergiu Lucinschi a fost reţinut de DNA pentru şantajarea afaceristului Alexandru Horpos, unul dintre "regii asfaltului" din Romania. Pe lângă Lucinschi, un alt "fiu" de şef de stat a fost "agăţat" de procurorii Laurei Codruţa Kovesi, in speţa ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop. In perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea suspecţilor Radu Pricop si Tudoran Remus Jurj, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina sa-i dea 4.000.000 euro, in vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni (printre care si gestiune frauduloasa).
• Şeful ProTV a trecut de partea Antenei 1
Hotărârea conducerii ProTV de a-l muta pe Măruţa cu o ora mai devreme si inserarea unei serii de "scripted reality", realitate rescrisa s-ar putea traduce, in fapt o făcătura de tip telenovela, a fost cea mai neinspirata mişcare a CME Romania! Modificarea emisiunilor din acces prime time a ProTV, respectiv intrarea lui Maruta in emisie de la ora 16, urmata de stiri, si apoi de seria "Lectii de viata", de la ora 18 la 19, a coborat masiv audientele postului fondat de Adrian Sarbu. De exemplu, intre 18 si 19, pe segmentul comercial, cel vanat de publicitari si care aduce banii cei mai seriosi unei statii comerciale, Antena 1 a fost lider absolut, cu o medie de 339.000 de persoane, in timp ce postul CME a fost pe doi, cu 189.000 de urmaritori.
• Rusia incepe cel mai mare exercitiu aeronaval dupa caderea URSS
Cel mai amplu exercitiu al aviatiei si fortelor navale de dupa 1991 a inceput, luni, in Extremul Orient al Rusiei, implicand peste 100 de avioane si elicoptere de diferite clase, sisteme sol-aer S-300 si S-400 si nave de lupta ale Flotei ruse din Pacific. Manevrele au ca scop perfectionarea tehnicilor de transfer ale aviatiei si de riposta in fata unor atacuri masive ale bazelor navale rusesti. Serviciul de Presa al Flotei din Pacific a raportat o faza a exercitiului legata de verificarea sistemelor de legatura si coordonare intre aviatie si fortele navale.
• PUTEREA
• Gâlceava barourilor. Organizaţia avocaţilor înfiinţată de Pompiliu Bota este legală şi ameninţă existenţa Baroului tradiţional
Baroul paralel, înfiinţat în 2004 şi condus de către decanul avocat Pompiliu Bota, a prins putere şi ar putea constitui o ameninţare la adresa celui "tradiţional", în fruntea căruia se află decanul Ilie Iordăchescu. O serie de decizii definitive ale instanţelor şi rezoluţii ale Parchetelor, strânse de-a lungul timpului, statuează, pe de-o parte, că "Barourile tradiţionale au fost desfiinţate în bloc de comunişti prin Decretul nr. 39 din 1950, iar după Revoluţie Legea nr. 51/1995 nu le-a reînfiinţat, ci doar a definit noţiunea de barou". Pe de altă parte, un alt articol din legea amintită - care prevedea că nu pot funcţiona alte barouri în afara celui "tradiţional" - a fost introdus prin Legea nr. 255/2004, ulterior înfiinţării Baroului Bota, astfel că nu se poate trage concluzia că acesta ar fi fost desfiinţat, "întrucât s-ar încălca principiul neretroactivităţii legii".
• Sorin Oprescu: PNL a închis intenţionat o centrală termică
Schimb dur de replici între liberali şi primarul general pe tema situaţiei de la RADET. Sorin Oprescu s-a victimizat spunând că nici un guvern nu l-a ajutat să scape de datoriile rostogolite pe o lege "nedreaptă, de prin 2002". Primarul general acuză noul Consiliu de Administraţie al Regiei că a acţionat special pentru închiderea unui punct termic, lăsând fără căldură şi apă caldă peste 2.000 de bucureşteni. Grupul independenţilor a dat vina pe USL, pe binomul Vanghelie-Geoană care a condus Consiliul General în ultimii trei ani. După ce în urmă cu două zile sediul central al RADET a rămas fără apă caldă şi căldură din cauza datoriilor pe care le avea la factura de gaze, marţi a fost sistat agentul termic către centrala RADET de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, intersecţia Mărăşeşti.
• ROMANIA LIBERA
• ANIBI, pe urma averilor corupţilor şi evazioniştilor
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a prezentat, ieri, în prezenţa premierului Victor Ponta, principalele coordonate ale viitoarei structuri care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor din dosarele penale. Intitulată Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate (ANIBI), instituţia va avea 30 de angajaţi şi va funcţiona în subordinea Ministerul Justiţiei. Şeful Agenţiei va fi propus de MJ, iar adjunctul acestuia, de Ministerul Finanţelor. Proiectul de lege de înfiinţare a ANIBI, lansat în dezbatere publică, va fi trimis Parlamentului spre a fi dezbătut în regim de urgenţă. Potrivit premierului Ponta, dacă discuţiile în cele două Camere vor dura prea mult, nu este exclusă varianta adoptării prin ordonanţă de urgenţă.
• Banca Mondială dă dreptate producătorilor în disputa cu ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lăudat producţia de cereale obţinută de România, dar a fost contrazis rapid de către un reprezentant al cultivatorilor. Ministrul a precizat, în cadrul unei conferinţe organizate de Mediafax, că "anul 2014 fost unul foarte bun pentru agricultură şi al doilea an consecutiv cu balanţă agricolă pozitivă. În 2013, excedentul a ajuns la peste 300 de milioane de euro, iar în 2014 la peste 500 de milioane de euro". România s-a clasat anul trecut pe locul cinci în UE la producţia de grâu, pe locul doi la porumb şi pe patru la rapiţă, a mai anunţat Constantin. Datele obţinute de RL de la Banca Mondială arată că performanţa României este slabă, fiind devansată de cel puţin 20 de state europene în ceea ce priveşte producţia de cereale.
• ZIARUL FINANCIAR
• Desant românesc pe Wall Street pentru promovarea Bursei. "România este un buy, buy, buy acum"
Creştere economică de 3% pe an, stabilitate politică, continuarea programului de privatizări şi randamente ridicate ale dividendelor au fost atuurile cu care bursa de la Bucureşti s-a promovat la New York în faţa investitorilor de pe Wall Street cu active în gestiune de peste 1.000 de miliarde de dolari, sperând că banii care "nu dorm niciodată" vor găsi oportunităţi pe piaţa locală de capital. "Prima oară când am venit în România a fost la începutul anilor '90 când am rămas neplăcut surprins că iluminatul public nu funcţiona seara în Bucureşti. Astăzi, situaţia este complet diferită în România. Cred că România poate fi următoarea Norvegie, la o scară mai mică însă", a spus David Grayson, şeful firmei de brokeraj Auerbach Grayson, care are drept clienţi cei mai mari investitori instituţionali din SUA. Miza evenimentului organizat de Fondul Proprietatea, Bursa de Valori, Swiss Capital şi Grayson este atragerea de investiţii din cel mai puternic centru financiar al lumii.
• Factura la gazul rusesc, de 14 ori mai mică decât în 2008
Factura achitată anul trecut de România pentru gazele ruseşti importate prin intermediari de la Gazprom a fost de 117 milioane de dolari, de peste patru ori mai mică decât cea din 2013 şi de 14 ori mai mică decât cea din 2008, an în care importurile ruseşti acopereau 23% din consum. Ruşii spun că reculul înregistrat de industria chimică locală a fost principalul factor care a dus la scăderea cantităţilor. "În anul 2014 Gazprom Export a livrat 0,32 miliarde de metri cubi în România, în 2013 1,19 miliarde de metri cubi. Această scădere a fost cauzată de mai mulţi factori, printre care se numără condiţiile deteriorate din economia românească. Industria chimică era unul dintre principalii consumatori de gaz rusesc, dar anul trecut multe dintre combinatele chimice s-au confruntat cu dificultăţi financiare", au declarat surse din cadrul Gazprom.
• ZF TOP TRANZACŢII 2015: Piaţa începe să se dezmorţească, dar ca să prindă viaţă trebuie să vină investitorii strategici
Cel mai dinamic sector pe piaţa de M&A a fost anul trecut cel al imobiliarelor, dar şi în IT au venit mulţi investitori. Piaţa de fuziuni şi achiziţii, estimată la aproape 4 mld. euro în ultimul an, intră într-o perioadă dinamică după mai mulţi ani de linişte, efervescenţă generată pe de o parte de achiziţiile unor fonduri de investiţii, exit-urile altora, dar şi de consolidările care vor avea loc în anumite sectoare. "Oportunităţile vin din mai multe direcţii: fonduri care trebuie să iasă, antreprenori care vor să-şi marcheze o parte din valoarea creată până acum sau au parteneri care vor să iasă, după mulţi ani de linişte. Vor veni doi-trei ani buni", a spus Laurenţiu Ispir, investment director al companiei de investiţii Oresa Ventures.