REVISTA PRESEI - 01.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iunie 2011

ADEVĂRUL

Macovei "atentează" la majoritatea lui Boc

Vicepreşedintele democrat-liberal Monica Macovei a cerut conducerii PDL să-l excludă din partid pe senatorul Mircea Banias, aflat în ancheta DNA, însă solicitarea s-a lovit de un zid în condiţiile în care formaţiunea nu-şi permite să renunţe la un senator pentru că ar pierde majoritatea în Camera superioară. Surse participante la şedinţa Biroului Permanent al PDL au precizat pentru "Adevărul" că fostul ministru al Justiţiei a pledat pentru îndepărtarea senatorului, pe numele căruia procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă, subliniind că el reprezintă o mare problemă pentru partid, a cărui imagine a fost şifonată şi de cazurile Ridzi şi Păsat.

Ceartă la căpătâiul bolnavilor: care erau criteriile de internare în spital

Propunerea şefului Casei de Sănătate, Lucian Duţă, de a schimba criteriile de internare în spital a generat un balamuc în tot sistemul sanitar. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a respins noile reguli. El susţine că n-a fost informat din timp despre ele şi că le-a văzut abia ieri. Regulile noi sunt formulate mai strict şi fac referire la anumite valori ale tensiunii, pulsului şi ale febrei în afara cărora nu se poate face internarea. Unul dintre aceste criterii este "pierderea subită a cunoştinţei", care include "comă sau incapacitate de răspuns la stimuli", "schimbare acută în starea de conştienţă a pacientului" şi "pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor". Nu se face internare pentru dezorientare sau confuzie. Un alt criteriu vizează spitalizarea doar în caz de febră "de cel puţin cinci zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius".

Legea eutanasiei nu ne scapă de maidanezi

Uciderea câinilor fără stăpân este o cruzime inutilă. Maidanezii se vor înmulţi într-un ritm mult mai rapid decât cel al eutanasierii. În plus, uciderea e mai costisitoare decât sterilizarea. Votul final pentru proiectul de lege privind eutanasierea câinilor fără stăpân care trebuia dat ieri de Camera Deputaţilor a fost amânat cu o săptămână. Proiectul de lege privind eutanasierea câinilor fără stăpân urma să fie supus, ieri, votului Camerei Deputaţilor, dar a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei.

Ce consecinţe are alegerea primarilor din primul tur

Legea care vizează alegerea primarilor într‑un singur tur de scrutin va pleca la promulgare după ce a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Votul a stârnit reacţii chiar în rândurile democrat-liberalilor. Europarlamentarul PDL Cristian Preda i-a cerut lui Traian Băsescu să respingă actul normativ. "Decizia de a trece la sistemul cu un singur tur de scrutin va introduce un element suplimentar de incertitudine, într-un peisaj electoral deja haotic, în care avem combinaţii de sisteme de vot contradictorii", a comentat Cristian Preda.

Un poştaş a făcut avere din pensiile răposaţilor

Alexandru Dinu, din comuna doljeană Teasc, a reuşit să-şi construiască o vilă şi să cumpere mai multe utilaje agricole după ce a băgat în buzunarul propriu drepturile băneşti ale unor morţi. Poştaşul s-a oferit să ajute familiile unor persoane decedate, promiţându-le că se va ocupa el de toate demersurile pentru ca rudele să primească mai repede ajutorul de înmormântare. Oamenii i-au dat acestuia certificatele de deces şi, la nicio săptămână după aceea, bărbatul a venit la poarta acestora cu banii promişi. Nimeni nu a bănuit însă că poştaşul a adus sumele res­pective din buzunarul propriu, păstrând în schimb documentele celor trecuţi la cele veşnice pentru a profita de ele pe termen lung.

Nivel record atins de francul elveţian: datornicii nu mai fac faţă

Românii care au luat în perioada de boom credite în franci elveţieni, în special pentru achiziţionarea de locuinţe, resimt tot mai acut scumpirea valutei. Guvernul ungar a ajuns la o înţelegere cu băncile pentru a proteja populaţia împrumutată prin fixarea cursului forint/franc. La noi nu se ia în calcul o astfel de măsură. Francul elveţian s-a scumpit cu aproape 7,5%, respectiv cu peste 23 de bani, numai în ultimele două luni şi se apropie din nou de pragul de 3,4 lei/franc.

Guvernul derutează sectorul energetic

Declaraţiile contradictorii ale autorităţilor şi lipsa unei strategii concrete privind viitorul companiilor de stat au creat un haos total pe piaţa de energie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, susţine că va continua crearea celor doi giganţi energetici, însă secretarul de stat Karoly Borbely spune că măsura are şanse minime de reuşită. Reprezentanţii mediului de afaceri spun că tot acest haos din sectorul energetic duce la frânarea investiţiilor private.

Despre "bolile" printului la Conferinţa Naţională a Presei

Distribuţia slabă, investiţiile tot mai mici în publicitate şi evoluţia tehnologică au pus presa românească pe butuci. Doar inovaţia o mai poate salva, spun specialiştii în media. "Televiziunea este duşmanul presei" şi "femeile sunt targetul ideal pentru companiile de media", acestea au fost câteva dintre concluziile Conferinţei Naţionale a Presei. Manageri de presă şi oameni din publicitate au discutat ieri despre situaţia presei scrise, despre inovaţie, distribuţie şi investiţii în publicitate în cadrul evenimentului Conferinţa Naţională a Presei organizat de Media Management Institute - Media Gold.

Mâncarea, de două ori mai scumpă până în 2030

Preţurile alimentelor continuă să crească după ce, de la începutul acestui an, au depăşit constant recordurile înregistrate în timpul crizei alimentare din 2007-2008. Până în 2030, mâncarea de bază se va scumpi cu 120-180%, potrivit unui studiu al organizaţiei nonguvernamentale Oxfam. Specialiştii cer reformarea radicală a sistemului mondial al alimentelor. Schimbările climatice reprezintă principalul motiv al scumpirii, informează organizaţia. Fenomenul ar reprezenta numai o accelerare a tendinţei de scumpire. În ultimii 20 de ani, preţurile alimentelor s-au dublat, transmite BBC. Anunţul reprezintă cel mai recent semnal de alarmă tras în acest sens.

CURENTUL

Mimi Schwartzenberg şi-a făcut implant

Nişte imagini recente ale lui Elan Schwartzenberg dezvăluie un secret ţinut bine ascuns de către cochetul Mimi, actualul înlocuitor al lui Sorin Ovidiu Vîntu la butoanele "Organizaţiei". O comparaţie cu imaginile de acum cåţiva ani ale acestuia, făcute alături de "diva" sa, fanată astăzi, dar încă bună pentru Dani Oţil, ni-l arată pe Elan de acum mai împrospătat, mai complet acum, faţă de momentul de atunci. Atins de o calviţie timpurie, aşa apărea Elan în acele poze, în care de asemenea şi Răduleasca manifesta lipsa vizibilă a unui aplomb pectoral. În fotografiile recente Mimi apare cu păr pe frunte, în cele mai vechi părul nu-i.

Crin către Patriciu: "Să-ţi fie ruşine"

Obiceiul este ca elevul să-şi depăşească mentorul, nu să-l şi îngroape. Se pare că micul stângist cu spoială liberală şi nume de floare, Crin Antonescu, s-a supărat atât de tare pe înţepăturile din "Adevărul" ale bătrânului petrolisto-arhitect conu" Costache că l-a tăvălit pe acesta de câteva ori de i-au mers fulgii, luni seară, în emisiune la Turcescu. Crin a spus că dacă ar fi în locul lui Dinu Patriciu şi ar crede lucrurile pe care acesta le scrie despre partidul al cărui membru este, i-ar fi ruşine să mai fie membru al PNL şi ar pleca din formaţiune.

E oficial: taxare inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011

Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011 şi pentru circa doi ani, premierul Emil Boc susţinând că această măsură, pentru care au fost obţinute toate avizele UE, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale. "În acest fel vom elimina firmele fantomă care nu plătesc TVA", a spus Boc. Potrivit ministrului Finanţelor, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane de lei în acest an şi 410 milioane de lei anul viitor.

CURIERUL NAŢIONAL

Domeniul energetic, reorganizat după planul B

Acesta prevede înfiinţarea a două mici companii energetice naţionale din care sunt excluse energia nucleară şi cea hidro. Planul A, care are şanse foarte mici de aplicare, prevedea înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica, în care Nuclearelectrica şi Hidroelectrica trebuiau să susţină companiile cu pierderi imense. Din primul complex, cel din zona Gorj, vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari şi CE Craiova, plus SNLO. Din cel de-al doilea, format pe zona Hunedoara, vor face parte Compania Naţională a Huilei (CNH) şi cele două termocentrale cărora le livrează cărbune, respectiv Deva şi Paroşeni. Proiectul este deja pe circuitul de avizare", a declarat Karoly Borbely pentru Curierul Naţional.

Mormonii fac primul pas spre întoarcerea la aur ca monedă

Legea votată în Utah va permite cetăţenilor să utilizeze monedele din aur şi argint ca mijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse. Statul american Utah a devenit primul stat care recunoaşte prin lege folosirea monedelor din aur şi argint, emise de Monetăria americană, ca mijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse, potrivit cotidianului New York Times. Conform "Utah Legal Tender Act", cetăţenii pot utiliza monedele de aur pe care le colecţionau până acum sau le tezaurizau pentru a face plăţi pe teritoriul statului. 60% din locuitorii acestui stat sunt membri ai Bisericii mormone, având procentaje mai ridicate în mediul rural şi mai scăzut în cel urban.

Americanii îşi pierd credinţa în dolar

Ideea folosirii aurului şi argintului ca metodă de plată a aparţinut senatorului republican Brad Galvez, care a susţinut că o asemenea lege ar fi în acelaşi timp şi un protest împotriva politicii monetare a Rezervei Federale. Galvez mai spune că americanii îşi pierd încet credinţa în dolar. Ideea lui nu este o întoarcere la standardul aur, ci doar să ofere "opţiuni" cumpărătorilor. "Acest lucru ne va muta spre o monedă alternativă", a încheiat Galvez. "Faptul că monedele de aur şi argint devin mijloc legal de plată trimite un semnal puternic Congresului şi Rezervei Federale că politica lor monetară este slabă", spune Ralph Danker, economist în Washington DC.

Cea mai mare parte a veniturilor din presa scrisă nu mai vin din publicitate

Veniturile din distribuţie au ajuns să reprezinte 50-60% din cifra de afaceri a unui ziar sau a unei reviste. Înainte de criză, veniturile din publicitate generau 60-70% din cifra de afaceri a presei tipărite. Piaţa de distribuţie de presă se ridică la 120 milioane de euro. piaţa de distribuţie de presă se ridică la 120 milioane de euro, în funcţie de preţul de copertă dintre care 60 milioane de euro reprezintă veniturile distribuitorilor. Piaţa de abonamente la ziare şi reviste are o valoare de 20-30 milioane de euro. "Abonamentele sunt relativ limitate, nu joacă un rol important în această piaţă", a explicat Dan Vasile. În acelaşi timp, proprietarul Rautakirja România a afirmat că această piaţă este fragmentată, existând 4-5 jucători mari care controlează cea mai mare parte a pieţei şi 300 de firme mici. De la începutul crizei, a mai spus Dan Vasile, 40 de milioane de euro au dispărut din piaţă, în urma neplătirii datoriilor şi în urma dispariţiei unor companii din această industrie.

Videanu l-a dat în judecată pe Ponta

Democrat-liberalul Adriean Videanu l-a dat în judecată pe preşedintele PSD, Victor Ponta, din cauza limbajului "plin de injurii şi calomnii". Adriean Videanu îl aşteaptă pe Victor Ponta să probeze, în instanţă, acuzaţiile pe care acesta le-a făcut "repetat" la adresa sa, ca efect al analizei prezentate de el pe Programul economic al USL. "Remarc faptul că, în lipsa suspectă a dezbaterii economice care ar fi fost normal să decurgă din analiza prezentată de mine pe Programul USL, Victor Ponta a pus semn de egalitate între argumente şi calomnie", mai susţine el. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalul Adriean Videanu este "un infractor", întrucât prin "hoţiile" sale a lăsat 25.000 de familii fără slujbe în Gorj.

EVENIMENTUL ZILEI

Castraveţii "ucigaşi" vin din Olanda sau Danemarca

Castraveţii spanioli nu sunt vinovaţi de decesele din Germania. Sursa bacteriei ar putea fi castraveţii, roşiile sau lăptucile din Olanda sau Danemarca. După ce au lovit în castraveţii spanioli, germanii s-au răzgândit: a doua analiză a demonstrat că nu din Spania vine pericolul, iar în prezent, sunt suspecte mai degrabă loturile de castraveţi din Danemarca şi Olanda. În tot acest timp, bacteria mortală care a declanşat cea mai mare epidemie bacteriană din istorie în Europa este de neoprit, atât timp cât nu s-a localizat sursa exactă: în afară de cei 15 nemţi morţi, ieri a mai murit o femeie din Suedia, proaspăt sosită din Germania.

Cum ne protejăm de bacteria care a pus pe jar Europa? Maria Nica, microbiolog: "Scara de contaminare a vegetalelor poate fi mult mai mare"

Europa se confruntă cu cea mai mare epidemie bacteriană din istorie: o tulpină agresivă a bacteriei E.Coli a ucis 14 nemţi şi a îmbolnăvit peste 1.000 de persoane de pe întreg continentul european. Cel mai probabil, bacteria E. Coli nu s-a limitat la câteva loturi răzleţe de castraveţi, iar scara la care s-a produs contaminarea legumelor este, de fapt, mult mai mare, a declarat microbiologul Maria Nica. Respectarea regulilor de igienă este un prim pas corect: spălare riguroasă a vegetalelor crude, fără a fi obligatorie fierberea lor, utilizarea ustensilelor de bucătărie curate, spălarea mâinilor între diferite manopere, neamestecarea alimentelor spălate cu cele nespălate.

Al Jazeera are de gând să "ocupe" Bosnia

Televiziunea de ştiri arabă se pregăteşte să emită din Sarajevo, oraş încă afectat de conflicte interetnice. Jurnalistul croat Goran Milic, o legendă a televiziunii iugoslave, susţine că sârbii sunt furioşi de arestarea fostului general Ratko Mladici. Dar nici nu pare să creadă că se va petrece vreun dezastru după asta. A urmărit cu atenţie, de la Sarajevo, ultimele evenimente de după capturarea fostului lider al armatei sârbe. Merge, mai degrabă, pe "pragmatismul" oamenilor din zonă. Goran Milic se află în capitala Bosniei cu un scop. Urmează să se ocupe, ca director de ştiri şi programe, de noul post Al Jazeera în limba croată şi sârbă.

FINANCIARUL

Investitorii cred că listarea pe Bursă a giganţilor din energie se va realiza în 2013

Vinovaţi sunt "băieţii deştepţi" care nu vor să renunţe la căpuşarea sistemului. Autorităţile anunţă că pachete de acţiuni din Romgaz, Nuclear­elec­trica şi Hidroelectrica vor fi listate la Bursă anul acesta sau cel mai târziu anul viitor. Specialiştii de pe piaţa de capital susţin însă că acest termen este nerealist din cauza intereselor foarte mari ale "băieţilor deştepţi". De altfel, strategia de intrare pe Bursă a fost adusă în discuţie din anul 2005, când listarea celor trei companii de stat era dată ca "sigură" în 2007-2008, lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi.

Companiile de insolvenţă mizează pe venituri mai mari cu 20%-40%

Un semn de maturizare a pieţei - apar fuziunile şi achiziţiile. Cele mai vulnerabile sectoare rămân industria, construcţiile şi transportul. Investitorii sunt mai interesaţi de active decât anul trecut, însă vânzările se menţin la un nivel redus. Societăţile de insolvenţă se aşteaptă la creşteri ale cifrelor de afaceri între 20% şi 40% în 2011, pe fondul unui număr mai mare de dosare şi al unui interes crescut din partea investitorilor.

"Antenele" au fost răsplătite cu nouă premii la Gala APTR

Gabriela Vrânceanu Firea a primit de la Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune distincţia pentru cel mai bun "Moderator de prime-time". Acesta este cel de-al 19-lea premiu important din cariera cunoscutei jurnaliste, din care patru au venit din partea APTR. Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) a premiat luni seară cei mai buni oameni de televiziune şi cele mai valoroase producţii realizate în 2010 în cadrul celei de-a 21-a ediţii a Galei premiilor APTR.

Oficial, evaziunea fiscală a provocat prejudicii de doar 80 de milioane de euro în T1

Alcoolul, carburanţii şi tutunul rămân în topul produselor din economia subterană. Comerţul şi producţia de produse energetice, tutun şi alcool sunt domeniile cu cel mai ridicat nivel de evaziune fiscală, a declarat pentru ,,Fin.ro" Gabriel Cărbunaru comisar general adjunct în Garda Financiară. Potrivit acestuia, un alt sector sensibil este cel al achiziţiilor intracomunitare, la care se aplică taxarea inversă la TVA. Din controalele Gărzii reiese că prejudiciul adus statului în aceste domenii este de 80 de milioane de euro numai în primul trimestru .

Fuziunea Romtelecom - Cosmote ar putea crea într-un an cea mai mare companie telecom

Rămâne ca MCSI şi OTE să se pună de acord asupra participaţiei statului român la noua entitate. Fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote ar schimba radical polul puterii şi ar face din noua com­panie cel mai mare operator de pe piaţa de telecomunicaţii din România. Noua entitate ar avea astfel cea mai completă gamă de servicii de pe piaţa telecom locală: telefonie mobilă, telefonie fixă, internet în bandă largă, fix şi mobil şi televiziune.

Statul pierde controlul în AGA de la FP

Pachetul deţinut de stat la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut sub 33% după ce Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a emis şi transmis acum câteva zile Depozitarului Central titluri de conversie pentru 10,1% din acţiunile FP, de cinci ori mai mult decât în primele trei săptă­mâni de la reluarea procesului. Pachetul de acţiuni este evaluat pe Bursă la aproximativ 648 mil. lei (164 mil. euro). În urma conversiilor de săptămâna trecută, participaţia deţinută de Ministerul Finanţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile în Adunarea Generală a Acţio­narilor. În statutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.

Capitalizarea primilor 15 producători de ţigări din lume a atins 470 mld. $. O cifră spectaculoasă

În pofida tuturor măsurilor adoptate de limitare a consumului de tutun, companiile de resort sunt foarte relaxate. Ca în fiecare an începând din 1988, la 31 mai Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) patronează Ziua mondială fără fumat. Pentru OMS este o nouă ocazie de a trage semnale de alarmă privind pericolele generate de consumul de tutun. Însă, pentru companiile producătoare este un prilej de a-şi etala performanţele, cel puţin aşa reiese din rezulta tele lor financiare. O duc foarte bine.

JURNALUL NAŢIONAL

Udrea îşi face imagine pe banii Hidroelectrica şi pumnii lui Bute

"Boierii economiei" promo­vează frunza Elenei Udrea. "Unde merge mia, intră şi suta", zice un proverb vechi românesc. Hidroelectrica, companie de stat cu conducere portocalie, a găsit de cuviinţă să aloce 150.000 de euro pe sponsorizarea frunzei turistice a Elenei Udrea. Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a aprobat o sponso­rizare de 600.000 de lei pentru organizarea meciului pentru centura de campion mondial la categoria IBF, pe care Lucian Bute îl va susţine în ţară în data de 9 iulie. Reprezentanţii companiei au confirmat pentru Jurnalul Naţional donaţia. "Federaţia Română de Box a transmis la Hidroelectrica o solicitare pentru susţinerea organizării meciului pentru centura de campion mondial IBF la categoria supermijlocie.

Pe Fathi Taher cine-l execută?!

Iordanianul refuză de şase ani să pună în aplicare trei de­­­cizii judecătoreşti definitive. Este vorba despre obligaţia de a ceda proprietarului legal - firma Chema Project - un spaţiu de peste 1.000 de metri pătraţi dintr-un imobil din Bucureşti, aflat iniţial în portofoliul SC Griro SA Bucureşti, societate pe care Taher, împreună cu câţiva asociaţi, a cumpărat-o de la AVAS în anul 2004, la preţul "simbolic" de 1,2 milioane de dolari (în paranteză fie spus, numai terenul, de peste 125.000 de metri pătraţi, valora de câteva zeci de ori mai mult).

Românii aruncă un miliard de euro pe fereastră

Familiile care nu au ferestre termopan trebuie să ştie că aruncă anual peste 900 de lei ca urmare a pierderilor din ferestrele clasice. În România există 5 milioane de apartamente care nu sunt dotate cu ferestre termoizolante, potrivit unui studiu al Saint-Gobain Glass. Asta înseamnă că per total românii acre nu şi-au pus termopane risipesc un miliard de euro, anual.

NAŢIONAL

Patriciu ii "ofileşte" partidul lui Crin!

Conflictul dintre Crin Antonescu si Dinu Patriciu se pare că a luat amploare, liderul PNL invitându-şi fostul sponsor să o taie din partid. "Dacă aş fi în locul lui Dinu Patriciu şi aş ajunge să scriu, deci să cred, acele lucruri despre partidul în care sunt membru, mi-ar fi ruşine să mai fiu membru, aş pleca de-acolo şi, sigur, dacă aş dori şi aş avea posibilitatea, aş face alt partid", a afirmat Crin Antonescu, uitând însă de faptul că a ajuns preşedintele partidului cu sprijinul lui Dinu Patriciu.

Fostul preşedinte al Băncii Alexandria a sărit pe-o menajeră

"Efectul DSK" asupra "anemonelor" face victime. Bancherul egiptean Mahmoud Abdel Salam Omar a fost arestat la New York după ce a agresat sexual o menajeră. Salam Omar, în vârstă de 74 de ani, a fost preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci din Egipt, Banca Alexandria, iar în prezent conduce El-Mex Salines Co, cel mai mare producător de sare din apa de mare din Orientul Mijlociu. Acesta ocupa un apartament de 900 de dolari pe noapte la Hotelul Pierre, din Manhattan. Duminică a solicitat să i se aducă în cameră serveţele şi a aşteptat-o pe menajeră doar în pijama.

DNA a intrat în încrengătura masonică!

Pornind de la un banal dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, structura teritorială anticorupţie a declanşat monitorizarea a sute de persoane aparţinând unor renumite loji masonice. De trei ani de zile, s-au strâns probe privind puternicele legături oculte dintre o serie de oameni cu înalte funcţii de conducere ale instituţiilor statului sau din domeniul privat.

S-a trezit nea Văcăroiu!

Fost parlamentar la bază, şeful Curtii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, nu mai înghite chiulul senatorilor şi vrea să-i ardă la buzunare. Preşedinte al Senatului ani de zile, Nicolae Văcăroiu constată acum că aleşii mănâncă banii statului cam degeaba şi că singurul lucru pe care-l fac cu talent este să chiulească pe rupte. Cu indemnizaţia întreagă, după cum au constatat subalternii lui Văcăroiu. Responsabil cu verificarea şi legalitatea modului în care se cheltuie banul public, Văcăroiu cere acum Senatului să manifeste mai multă "atenţie" în domeniu.

USL, dragoste cu năbădăi

Obişnuiţi să rânjească frumos la poză când se întâlnesc la centru, liberalii şi pesediştii se trosnesc cu la fel de multă graţie pe meleagurile lor natale. În USL domneşte pacea şi liniştea atât timp cât nu se atinge spinoasa problemă a împărţirii caşcavalului. Când vine vorba de compromisuri legate de viitoarele candidaturi, taberele se inflamează şi de o parte şi de alta. Cum nu pot să spună pe faţă care le este pasul, social-democraţii şi liberalii încep să-şi caute nod în papură.

PUTEREA

Pentru campania de promovare turistică a României. CNN, Euronews şi Eurosport vor încasa de la ministerul Elenei Udrea 5 milioane de euro

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a început campania de promovare a României ca destinaţie turistică pe trei posturi de televiziune internaţionale, respectiv CNN, Euronews şi Eurosport, care vor difuza trei spoturi timp de un an. Dacă în cazul ultimei campanii de acest gen, care a avut loc în anul 2009, instituţia condusă de Elena Udrea a ales drept public-ţintă atât turişti bogaţi, cât şi săraci, noua campanie este destinată persoanelor cu venituri mari şi foarte mari care se deplasează în interes de afaceri sau de plăcere cel puţin de şase ori pe an.

Scandalul privind Diametrala Buzeşţi - Berzei a ajuns în curtea Ministerului Dezvoltării

Mai multe organizaţii din Platforma pentru Bucureşti vor organiza mâine un miting în faţa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Protestatarii vor cere ministerului condus de Elena Udrea să dispună Inspectoratului de Stat în Construcţii, subordonat ministerului, să sisteze lucrările de construire la Diametrala Buzeşti - Berzei şi să organizeze o dezbatere publică asupra proiectului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Germania cedează în faţa presiunii ecologiste iraţionale

Deşi dorită de populaţie, capitularea Angelei Merkel în faţa oponenţilor energiei atomice ridică un număr de întrebări la care Germania nu pare încă pregătită să răspundă. Cele mai importante dintre ele sunt cum va fi înlocuită energia atomică, şi dacă cetăţenii vor mai fi dispuşi să plătească preţul atunci când îl vor afla. Relaţia poporului german cu energia atomică a fost dintotdeauna una complicată - ceea ce ar putea mira, având în vedere dragostea nemţilor pentru tehnică şi know-how-ul industriei germane în privinţa tehnicii de vârf.

Începe haiducia

Aşadar, PNL renunţă la cota unică în programul economic comun cu PSD. Renunţă propunând înlocuirea ei cu un impozit progresiv cu cota maximă de 16%. Deci şi scădere a impozitului, şi renunţare la cota unică. Aparent amândouă partidele câştigă. Doar aparent, pentru că PNL suferă de fapt o înfrângere morală majoră. Ba chiar aş spune că suferă o umilire. Impozitarea muncii în România era deja scăzută pe partea de venituri şi mare pe partea de taxare socială. Reticenţa de a trece (tot) salariul pe cartea de muncă e din cauza taxării sociale (contribuţia salariatului plus a angajatorului). Deci USL propune scăderea a ceva ce e deja mic, ignorând problema reală. De ce fac asta? Pentru că PSD se opune cotei unice din principiu. Adică PSD îşi aplică agenda principială, pe când PNL renunţă la ea.

Creşterea economică: riscul întoarcerii în 2009! de Ilie Serbanescu

Riscul aceleiaşi creşteri economice de dinainte de 2009 este imens pentru că articulaţia economică a rămas aceeaşi. Şi, tocmai de aceea, trebuie exclusă orice încurajare a tipului de creştere economică anterioară pentru că ar însemna nimic altceva decât gaz peste foc! Dimpotrivă, politicile economice trebuie să folosească prilejul pentru a urmări schimbarea articulaţiilor economice spre a se putea spera că, treptat, treptat, se va obţine alt tip de creştere economică. Un calcul simplu ne arată ce se întâmplă într-o economie, precum cea din România, unde consumul domină PIB-ul cu o pondere disproporţionată de circa 70%. Partea din PIB legată de producţie este atât de mică încât, oricât ar creşte, nu poate trage spre creştere întreg PIB-ul.

ZIARUL FINANCIAR

Se îngroaşă lista băncilor străine care vor să plece din România

GE Money a plecat din 2010. Volksbank, RBS, ATE Bank şi MKB Romexterra caută cumpărători pentru active de 7 mld. euro. Patru bănci locale, dintre care una cu peste 5% din piaţă, ceea ce îi dă importanţă sistemică, iar restul de dimensiuni reduse, aşteaptă investitori care să le cumpere până cel târziu în 2012 - 2013, potrivit anunţurilor oficiale ale actualilor acţionari majoritari bazate pe diferite motive strategice. Este vorba despre Volksbank, RBS, ATE Bank şi MKB Romexterra - toate membre ale unor grupuri internaţionale care au venit în România şi au mizat pe creşterea economică puternică de la jumătatea deceniului trecut. Per ansamblu, activele celor patru bănci cumulau circa 8,5% din piaţă la sfârşitul lui 2010 faţă de peste 10% în 2008.

Prorectorul ASE: Avem studenţi care lucrează şi câştigă mai bine decât un conferenţiar universitar

Mai bine de o treime din cei peste 35.000 de studenţi ai Academiei de Studii Economice (ASE) au un loc de muncă stabil, iar un număr semnificativ dintre cei care urmează cursurile unui program de licenţă au început afaceri pe cont propriu. "Peste 35% din studenţii noştri lucrează, nu sporadic, ci cu un job part time consolidat, iar 600-700 dintre aceştia au solicitat adeverinţe pentru înfiinţarea de firme. Unii studenţi au salarii mai bune decât un conferenţiar universitar, întrucât veniturile lor încep de la 300 de euro, însă există tineri absolvenţi care câştigă deja peste 1.000 - 1.500 de euro pe lună", spune Dumitru Miron, prorectorul ASE. Salariul unui conferenţiar universitar cu o vechime cuprinsă între 6 şi 10 ani în învăţământ începe de la 1.447 de lei brut (345 de euro) şi poate ajunge la un plafon maxim de 2.515 lei brut (600 de euro), potrivit legii privind salarizarea profesorilor.

Înjumătăţirea cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile, o propunere şoc prea puţin discutată

USL (PSD şi PNL) au propus recent în programul lor economic diminuarea cotei CAS pentru angajator cu 5 puncte procentuale şi o cotă progresivă de impozitare pentru veniturile salariale - 8%, 12% şi 16%, faţă de 16% cota unică, concomitent cu plafonarea la jumătate a cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile. Ce înseamnă asta? Relaxarea fiscală ar însemna, în primul rând, un efort financiar de aproximativ 4 mld. euro (PDL, rivalul USL, le-a cuan­tificat la 5,5 mld. euro, ceea ce ar aduce, în opinia democrat-liberalilor, un minus la buget de 4,4 din PIB) care ar putea fi însă compensat de reducerea la jumătate a cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile.

Trezoreria presează băncile să îi împrumute lei pe termene mai lungi

Trezoreria încearcă să împrumute lei pe termene mai lungi în iunie şi rupe tradiţia de a pune în vânzare şi certificate de stat pe şase luni, unul dintre plasamentele cele mai căutate de investitori. În primul trimestru vânzările de certificatele cu maturităţi de 6 luni sau apropiate au generat aproape o cincime din sumele atrase de Trezorerie, ocupând locul al doilea ca importanţă după certificatele pe un an. "Este clar că în momentul de faţă România beneficiază de o imagine îmbunătă­ţită faţă de acum unul sau doi ani. Fundamentele economice s-au îmbunătăţit, deşi restructurarea nu s-a încheiat. Trebuie să profităm de percepţia mai bună şi să încercăm să emitem titluri de stat cu scadenţe cât mai mari şi la randamente rezonabile", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Brokerii fondurilor de investiţii continuă să domine tranzacţiile de la BVB

Firma de brokeraj KBC Securities şi-a păstrat şi în luna mai prima poziţie în topul firmelor de brokeraj de pe Bursă, cu tranzacţii de 274 mil. lei şi o cotă de piaţă de 18,4%, potrivit statistiticilor publicate de Bursa de Valori Bucureşti. Brokerii de la KBC s-au remarcat încă de la începutul anului ca principalii intermediari pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP), listate la Bursă pe 25 ianuarie. În primele cinci luni, KBC a intermediat mai mult de un sfert din tranzacţiile de pe Bursă (ca valoare), fiind de departe cel mai puternic jucător de pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb