REVISTA PRESEI 01.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iulie 2016

ADEVARUL

Romgaz anunţă descoperirea unui nou zăcământ într-un perimetru din Muntenia

Producătorul de stat Romgaz anunţă o descoperire importantă de hidrocarburi pe teritoriul României, situată într-un perimetru din Muntenia, compania afirmând că acumularea este estimată la 150 - 170 de milioane de barili echivalent petrol (bep), ceea ce ar permite o producţie zilnică între 1.400 şi 2.200 barili. Perimetrul RG.06 Muntenia Nord-Est, fiind vorba despre o acumulare care se întinde pe 120 de metri, la o adâncime de peste 4.000 de metri. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de către reprezentanţii Romgaz, societatea a descoperit importante depozite de hidrocarburi în Perimetrul RG.06 Muntenia Nord-Est, unde desfăşoară operaţiuni petroliere ca unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare -Dezvoltare - Exploatare, conform HG 23/2000 şi HG 968/2011.

Incompetenţa ucide: Cum i-a anulat medicul de pe Salvare orice şanse de supravieţuire lui Ekeng

Procurorii Parchetului Capitalei au pus-o sub acuzare pe Mihaela Duţă, medicul de la Ambulanţa Puls, pe care o acuză de ucidere din culpă pentru modul în care a intervenit în cazul fotbalistului Ekeng. Anchetatorii spun că femeia nu a făcut nicio manevră de resuscitare când l-a preluat pe camerunez. Medicul Mihaela Duţă nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe fotbalistul de 26 de ani, Patrick Ekeng şi nici în ambulanţă, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, o tulburare foarte gravă a ritmului normal al inimii, care duce la deces. Doctorul a anulat astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şansă de supravieţuire a fotbalistului, spun procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au pus-o sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Cum arată noua hartă a terorii publicată de Statul Islamic

La doar câteva ore de la atacul terorist de pe Aeroportul Ataturk Istanbul, soldat cu 44 de morţi potrivit ultimului bilanţ, jihadiştii din cadrul SI au publicat o nouă hartă a terorii. Noua hartă, publicată online, prezintă ţările în funcţie de gradul de risc terorist la care sunt expuse, relatează cotidianul britanic "Daily Mirror" în ediţia electronică. Potrivit hărţii, există patru grade de risc, în funcţie de numărul "combatanţilor sub acoperire". Ţările cu cel mai ridicat risc de atentate sunt marcate cu roşu: Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Spania, Turcia etc. Alte ţări, precum Danemarca, Grecia şi Italia, sunt marcate cu portocaliu, ceea ce înseamnă că sunt ameninţate cu un risc ridicat, în timp ce Austria, Bulgaria, Republica Moldova şi România, însemnate cu galben, sunt plasate printre statele cu risc mai scăzut de producere ale unor atacuri teroriste. Ţările baltice, alături de Cehia şi Polonia, par a nu trezi interesul Statului Islamic.

Cum pot face românii bani din Brexit

"Noi avem un plan", aşa se numeşte proiectul unei echipe din Cluj care oferă o soluţie neaşteptată tinerilor antreprenori din Anglia: mutarea în Transilvania. Da, în acea Transilvanie pe care străinii o văd drept tărâmul lui Dracula şi a vampirilor. Site-ul creat de Adrian Docea şi dezvoltat de colegii săi să se numeşte transylvaniabeyond.com şi e deja vedetă peste hotare, în The Guardian şi Bussiness Insider. "După ce am exportat creiere spre UK timp de 25 de ani, ar fi neaşteptat de frumos să luăm o parte din ele înapoi, împreună cu un implant de cultură antreprenorială britanică", spune Adrian Docea, co-fondator şi director de creaţie la Heraldist & Wondermarks. Adică omul cu ideea. Cel care în weekend a creat un site care doar prin distribuiri pe Facebook a avut un impact colosal: 30.000 de vizitatori, peste 100 de emailuri în 48 de ore de la antreprenori şi tineri londonezi interesaţi să vină la Cluj şi să înceapă o companie aici.

Surpriză in cursa pentru prezidenţiale in SUA

Democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump sunt aproape la egalitate in intenţiile de vot ale americanilor pentru alegerile prezidenţiale in SUA din 8 noiembrie, potrivit unui sondaj publicat miercuri si citat de AFP. Astfel, sondajul naţional efectuat de universitatea Quinnipiac atribuie 42 % din intenţiile de vot fostei secretar de stat, in timp ce miliardarul este creditat cu 40 % dintre ele. Celelalte 18 % intenţii de vot restante sunt împărţite intre cei care ar vota pentru alt candidat (6 %), cei decişi să renunţe la vot (5 %) si nedecişi (7 %). Avansul candidatei democrate s-a redus de la ultima anchetă de opinie a universităţii, publicată la 1 iunie, in care ea îşi devansa concurentul cu 4 %.

Plagiatul lui Victor Ponta "ar trebui taxat şi în justiţie"

Specialiştii în educaţie şi analiştii politici consideră că urmarea corectă a verdictului de plagiat dat tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta este ca organele judiciare să preia cazul. Potrivit acestora, Ponta trebuie să dea înapoi fiecare bănuţ pe care l-a primit ca avocat, lector universitar şi procuror. Analistul politic Sorin Bocancea susţine că din acest moment, cazul trebuie preluat de organele judiciare, pentru că plagiatul înseamnă furt. "Omul şi-a construit o carieră pe baza unui titlu de doctor furat, fals. A intrat în Barou pe baza unui doctorat fals. A obţinut grade didactice. Va trebui ca domnului Ponta să i se ceară drepturile înapoi, pentru că este o carieră bazată pe fals. Organele judiciare trebuie să demareze o anchetă", a explicat analistul politic.

Rusia mobilizează 10.000 de militari pe flancul său vestic

Moscova urmează să mobilizeze aproximativ 10.000 de militari pe flancul său vestic, a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, care consideră că situaţia în această parte a ţării este "instabilă". "Situaţia militară şi politică la frontierele de vest (ale Rusiei) rămâne instabilă", a spus Şoigu miercuri, la Moscova, într-o reuniune cu oficiali din domeniul Apărării, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty, potrivit news.ro. Statele Unite şi NATO continuă "să-şi sporească potenţialul militar, în principal în ţări vecine Rusiei", a subliniat el. Şoigu se referea la planurile NATO de a mobiliza noi batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cu scopul de a linişti temeri exprimate în mai multe rânduri de aceste state după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, de către Rusia

Epurare în Flota rusă de la Marea Baltică

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, a anunţat, într-un comunicat laconic, că i-a destituit pe comandantul Flotei ruse la Marea Baltică Viktor Kravciuk şi pe şeful Statului major al Flotei Serghei Popov pentru "neîndeplinirea datoriei" şi "distorsionarea stării reale". Amiralul care conduce Flota rusă la Marea Baltică a fost demis, împreună cu ofiţerii săi de rang înalt, din cauza unor lacune nespecificate, o adevărată epurare de amploare, fără precedent în istoria postsovietică, comentează acest anunţ agenţia The Associated Press, citată de news.ro. În total 50 de ofiţeri de rang înalt din cadrul flotei au fost demişi împreună cu comandantul acesteia, scrie joi portalul Fontanka.ru. Această epurare are loc în urma unei presupuse muşamalizări a unui accident de submarin, lacune în recrutare şi în proiecte în domeniul construcţiilor militare, potrivit site-ului.

Comisarul Traian Berbeceanu, achitat în dosarul inventat de procurori

Unul dintre cele mai mediatizate dosare penale din ultimii ani a ajuns la finalul primei etape. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat în 30 iunie 2016 primele decizii, fostul comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost achitat, iar fostul procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, a primit 7 ani de închisoare. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel care va fi judecat tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Traian Berbeceanu a declarat după aflarea deciziei că vrea la final să revină în cadrul BCCO. "Am primit aflarea veştii cu sentimentul că s-a făcut dreptate. Singurul meu obiectiv este să revin în cadrul BCCO, să mă întorc la echipa mea şi la colegii mei. Perioada în care am stat departe de activitatea Brigăzii au fost foarte grei", a declarat Traian Berbeceanu pentru Adevărul.

Cine sunt cel mai bine plătiţi reprezentanţi ai statului

Traian Halalai, preşedintele băncii de stat EximBank şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al instituţiei, este cel bine plătit reprezentant al statului într-o structură de conducere, cu un venit lunar de 137.585 de lei brut (peste 30.000 euro), potrivit unui document publicat miercuri de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic. Pe locul al doilea se situează Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al CEC Bank şi preşedintele băncii, cu o remuneraţie de 121.424 de lei brut pe lună (27.000 de euro), fiind urmat de Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte şi membru executiv al CA CEC Bank, cu 83.832 lei brut lunar (18.650 de euro), şi de Florian Raimund Kubinschi şi Paul Ichim, membrii executivi în CA Eximbank, care primesc lunar fiecare 72.598 lei brut (16.000 de euro).

BANCHERUL

Isărescu: Impactul Brexit-ului asupra cursului valutar si dobânzilor ar putea să fie mai mare in zilele următoare

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, apreciază ca Brexit-ul ar putea avea in perioada următoare un impact mai mare asupra cursului valutar si a dobânzilor de pe piaţa interbancara (ROBOR) decât in primele zile după vot, când impactul a fost foarte scăzut, aproape nesemnificativ. Întrebat de Bancherul.ro cum s-a simţit socul Brexit-ului pe piaţa financiara, Mugur Isărescu a răspuns: "A fost mai degrabă un soc emoţional. Pe piaţa monetară a fost imperceptibil si cred că s-a exagerat când s-a spus că s-au mişcat dobânzile, dobânda ROBOR s-a mişcat chiar mai puţin decât s-ar fi mişcat într-o perioada obişnuită, să spun, o mişcare de la 0,75% la 0,82% (ROBOR la 3 luni) este aproape fără impact. Se poate întâmpla in orice moment si in orice caz nu a fost determinată de intervenţia băncii naţionale pe piaţa valutara. Textul din comunicat cred ca este edificator: mişcările pe piaţa monetară si valutară din România au fost mult mai mici decât in alte cazuri si as spune ca aproape nesemnificative."

Efectele legii dării in plată: foarte putini clienţi ai băncilor au apelat la aceasta

Foarte putini clienţi ai băncilor, de ordinul a câtorva mii, au apelat până acum la legea privind darea in plata, care le permite sa scape de credit daca predau băncii locuinţa ipotecată, însă o problema foarte serioasa este faptul că jumătate dintre aceştia nu au avut restante, a dezvăluit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ceea ce înseamnă că legea dării in plată nu este utilă celor care au probleme cu rambursarea împrumuturilor, după cum au susţinut iniţiatorii acestora, fiind folosită se pare mai degrabă de cei care vor sa profite de prevederile acesteia pentru a scăpa de plata datoriilor. Isărescu apreciază că acest efect al aplicării legii este mai îngrijorător decât cel al impactului asupra creditării ipotecare, care este semnificativ descurajată.

CURENTUL

Liviu Pop pasibil de închisoare: a divulgat fără drept corespondenţă

Pop a căzut într-o capcană în care cad fraierii. Cineva i-a trimis corespondenţa între ministrul Muncii şi şeful Cartel Alfa, Bogdan Hossu şi el, în loc s-o scurgă la presă "pe surse" cum ar face premianţii, a făcut rapid o declaraţie de presă prin care a divulgat corespondenţa celor doi. Conform Noului Cod Penal, aceasta reprezintă infracţiunea de violarea secretului corespondenţei şi se pedepseşte cu închisoarea. Iar acum ceea ce-i şi mai grav pentru el: acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Care sunt două, cum s-ar exprima Pop în aproximativa sa limbă română.

Sebastian Ghiţă a câştigat licitaţia pentru mentenanţa cardurilor de sănătate

CNAS a finalizat analiza ofertelor de mentenanţă şi suport tehnic depuse pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate (CEAS) şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) şi a decis că, pentru ambele contracte, câştigătoare sunt ofertele depuse de SC Team Net Internaţional SA, a deputatului Sebastian Ghiţă. Desemnarea câştigătorului s-a făcut în urma aplicării criteriului de atribuire 'preţul cel mai scăzut', în condiţiile în care toate ofertele depuse au fost considerate admisibile, conform cerinţelor din caietul de sarcini respectiv. Pentru mentenanţa CEAS, oferta câştigătoare este de 14,8 milioane lei fără TVA (faţă de o valoare maximă estimată de 18,8 milioane lei fără TVA), iar pentru mentenanţa PIAS, oferta câştigătoare este de 7,5 milioane lei fără TVA (faţă de o valoare maximă estimată de 8,4 milioane lei fără TVA).

CURIERUL NATIONAL

Incidentele de plată cresc alarmant

O analiză KeysFin arată că plăţile cu bilete la ordin sau CEC-uri refuzate de bănci au crescut de trei ori, în mai faţă de aprilie, de la 150 mil. lei la 490 mil. lei. Din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plăţi din BNR a reieşit că, în comparaţie cu anul trecut, plăţile cu instrumente de debit refuzate de bănci au crescut cu 3,6%, faţă de iunie 2015, când se situau la 477 de milioane de lei. Analiştii estimează că valoarea facturilor restante în perioada 2015 - 2016 va fi similară celei înregistrate la sfârşitul anului 2014, respectiv în jurul valorii de 58 mld. lei. "Economia României dă semne de revenire, însă, dincolo de datele de pe hârtie, de creşterea PIB-ului din statistici, realitatea ascunde riscuri semnificative. Cel de neplată, în general indisciplina din contracte, rămâne încă la un nivel ridicat, nu puţini fiind oamenii de afaceri care afirmă că plata la timp a facturilor reprezintă un fel de Fata Morgana", notează Keysfin.

Apple a depus un brevet prin care ar putea opri filmările cu iPhone în timpul concertelor

Apple a depus spre aprobare un brevet de invenţie prin care i-ar putea bloca pe utilizatorii de telefoane să filmeze în timpul concertelor. Este puţin probabil însă ca această tehnologie să ajungă pe piaţă, fiindcă este stupidă. În primul rând, Apple şi-ar sabota propriile produse. Fanii îşi doresc să facă poze şi să filmeze reprezentaţiile live ale idolilor lor. Iar dacă îi împiedici să facă asta, cu siguranţă Apple ar pierde foarte mult din popularitate, precum şi produsele sale. Deşi probabil că nu vom vedea această funcţie implementată pe iPhone-uri prea curând, brevetul înregistrat de Apple foloseşte emiţătoare cu infraroşu pentru a bloca accesul la camera foto, notează portalul go4it-ro.

România negociază cu China extinderea exporturilor

O delegaţie de experţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză a discutat cu oficialii români în vederea demarării exportului de lucernă. Vizita experţilor chinezi, care are scopul de a evalua capacitatea analitică a ANSVSA în ceea ce priveşte furajele şi modul în care sunt aplicate, la nivel central şi teritorial, toate măsurile prevăzute de reglementările legislaţiei comunitare, precum şi cerinţele AQSIQ, se va finaliza la 6 iulie.

EVENIMENTUL ZILEI

În scandalul închisorilor secrete ale CIA s-a ajuns la şpăgile luate de oficiali români

România este acuzată la CEDO că a găzduit centre pentru interogarea şi torturarea deţinuţilor acuzaţi de terorism. Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui pe teritoriul său închisori secrete, a declarat miercuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului avocata cetăţeanului saudit Abd al Rahim al-Nashiri. Acesta a depus o plângere la CEDO împotriva României cu privire la deţinerea sa într-un centru secret al CIA, relatează Agerpres. Pe teritoriul României au existat închisori ale CIA în perioada 2003-2005 cu "încuviinţarea şi complicitatea" guvernului de la Bucureşti, a declarat Amrit Singh în instanţă, în ziua deschiderii cazului. Acuzaţia este respinsă de autorităţile de la Bucureşti. României i se impută că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

Cetăţean rus printre autorii atentatului din Turcia

Unul din teroriştii sinucigaşi care au organizat atentatul de la Aeroportul Ataturk din Istanbul, era cetăţean al Federaţiei Ruse, transmite Reuters, citat de portalul azer minval.az. Ceilalţi doi terorişti erau originari din Uzbekistan şi Kirghizstan. Cetăţeanul rus a fost identificat ca fiind Osman Vadinov, originar din Cecenia, transmite ziarul turc Hurriyet. Potrivit CBS, atentatul din Istanbul ar putea fi fost organizat de către cetăţeni din Cecenia care avea legături cu organizaţia "Statul Islamic".

Liviu Dragnea pune gaz pe focul dintre Klaus Iohannis şi M.R. Ungureanu

După ce în presă, pe surse PSD, au apărut informaţii ce confirmau relaţia tensionată dintre preşedinte şi şeful SIE, inclusiv faptul că lui Ungureanu i s-a cerut demisia, analistul politic Cozmin Guşă a deconspirat sursa lor: Liviu Dragnea. Surse din PSD au susţinut că preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe şeful SIE la Cotroceni înainte de scandalul Kovesi-Black Cube, ocazie cu care a avut loc o discuţie foarte tensionată. Mai exact, Iohannis i-a reproşat lui Ungureanu că nu îl ajută cu nimic şi că scade în sondajele de opinie. Liviu Dragnea a comentat public situaţia tensionată dintre Iohannis şi Mihai Răzvan Ungureanu. "Dacă cineva are motive legate de activitatea instituţiei suntem de acord ca şi preşedintele instituţiei să fie schimbat. Dacă cineva nu are un motiv întemeiat, nu suntem de acord. Dacă sunt chestiuni personale, noi la aşa ceva nu participăm. Nu vrem ca SIE să intre într-o perioadă de instabilitate", a relatat Dragnea.

Dezvăluiri şocante despre ATACUL de pe Aeroportul Ataturk

Mesajele telefonice transmise de poliţiştii turci sub acoperire relevă faptul că hainele groase, de iarnă, total inadecvate cu temperaturile de afară, ale autorilor masacrului de pe Aeroportul Ataturk le-au atras atenţia. Au crezut însă că au de-a face cu hoţi de buzunare şi s-au gândit să intervină, situaţie care a dus la precipitarea teroriştilor şi grăbirea atacului a cărui primă victimă a fost chiar unul din poliţişti, care s-a luat după unul din suspecţi şi i-a cerut actele de identitate. A primit însă trei gloanţe. Teroristul a luat-o apoi la fugă prin faţa terminalului Sosiri, în apropierea staţiei de taxi. S-a detonat la 21.51, ora locală. Între timp, presa turcă a publicat o imagine cu cei trei presupuşi autori ai masacrului, mergând împreună şi râzând cu gura până la urechi. Anchetatorii spun că ar fi vorba despre un rus, un kârgâz şi un uzbec, scrie dailymail.co.uk. Dar informaţiile diferă de la o publicaţie la alta.

Ministrul Agriculturii: Cine va produce alimente va fi bogat

Tendinţa europeană ar fi ca preţurile să crească din cauza mai multor factori de la nivel global, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. "Câteva dintre ele ar fi : schimbările climatice, reducerea suprafeţei arabile şi altele. Astfel, agricultura va ajunge să se practice din ce în ce mai greu", a explicat Irimescu. Tot el a spus că în condiţiile în care activităţile agricole se vor practica în parametri din ce în ce mai dificili, cei care vor ajunge să producă alimente vor fi bogaţi, a mai zis Irimescu.

Rusia va fi tot mai aproape de România. O nouă bază antiaeriană va fi amplasată in Armenia

Parlamentul armean a acordat ruşilor posibilitatea de a instala capacităţi militare, chiar în apropierea frontierei cu Turcia şi NATO. Potrivit Mediafax, oficialii armeni au declarat că acordul va permite instalarea pe teritoriul Armeniei a unei serii de capabilităţi militare ruse de protecţie aeriană, inclusiv a unor avioane multirol. "Sistemul ne va permite să obţinem date de recunoaştere, în scopul contracarării ameninţărilor adversarilor. Nu avem un partener mai de încredere decât Rusia în acest domeniu", a declarat Seyran Ohanyan, ministrul armean al Apărării. Acordul dintre Rusia şi Armenia a fost semnat în decembrie 2015, la puţin timp după deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Ankara după ce armata turcă a doborât un avion militar rus.

IURNALUL NATIONAL

Exporturile - motor de creştere pentru România

De 3 ani, România înregistrează valori record ale exporturilor. În 2015, nivelul acestora a ajuns la 54,6 miliarde euro, marcând o creştere de 4,1%, iar cifrele pe primul trimestru al acestui an sunt şi ele pozitive. În spatele acestor cifre însă, realitatea nu descrie nici pe departe un record. Datele statistice arată că primii 5 exportatori ai României asigură aproximativ 13% din totalul exporturilor, iar primii 100 reunesc jumătate din exporturile ţării. De ce avem atât de puţini exportatori? Unde greşeşte statul şi unde greşeşte mediul de afaceri? E nevoie doar de o strategie foarte bună de export la nivel naţional pentru a impulsiona companiile să treacă graniţele pieţei interne? În plus, de ce tot eşuează România când vine vorba de promovarea produselor locale de succes, a brandurilor naţionale în străinătate? Vina se împarte, iar soluţiile ar trebui găsite împreună, spun deopotrivă reprezentanţii Guvernului şi ai mediului de afaceri.

EximBank va asigura un volum al exporturilor Pehart Tec de 6,5 milioane de euro

"EximBank va asigura un volum al exporturilor Pehart Tec Grup în valoare de 6,5 milioane de euro, pe care compania le va derula în perioada următoare", a afirmat Traian Halalai, Preşedintele Executiv al EximBank, prezent ieri la inaugurarea noii unităţi de producţie a hârtiei tissue şi a produselor derivate a companiei din Dej. Proiectul din care face parte noua facilitate de producţie din Dej a fost derulat în perioada 2012-2015, a condus la crearea a peste 100 de locuri de muncă şi are o valoare totală de 90 de milioane de lei, din care aproape 50% a fost susţinută deMinisterul Finanţelor Publice în cadrul unei Scheme de Ajutor de Stat.

Ne umflăm burţile cu pâine, covrigi şi cartofi

Românii mănâncă prost şi contra tuturor normelor de nutriţie pe care le recomandă specialiştii. Pâinea, produsele de franzelărie şi cartoful sunt pe primele locuri în detrimentul legumelor şi fructelor care sunt foarte puţin utilizate, mai ales în familiile numeroase sau cu venituri mici. Şi consumul de carne şi preparate din carne este la un nivel scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Fiecare român consumă, în medie, 8,38 kg de pâine sau de produse de franzelărie în fiecare lună. Patiseriile şi franzelăriile sunt de bază pentru toate categoriile de gospodării, potrivit unei cercetări realizată de Institutul Naţional de Statistică, dată publicităţii ieri. Şi cartoful este un aliment care se utilizează în cantităţi relativ mari în toate categoriile de gospodării, respectiv 3,20 kg. lunar. Cercetarea mai relevă că mâncăm prea puţină carne şi preparate din carne, circa 4,49 kg/persoană lunar.

Carrefour intră în cursa pentru cel mai mare retailer

Francezii de la Carrefour au primit undă verde de la Consiliul Concurenţei să cumpere cele 85 de magazine Billa şi astfel vor ajunge să deţină 276 de unităţi în România. Singura condiţie impusă de cei de la Concurenţă a fost cesionarea a trei supermarketuri active din Brăila, zonă unde operaţiunea ar fi condus la o poziţie dominantă pentru francezi. În celelalte judeţe analizate nu au fost identificate îngrijorări concurenţiale, având în vedere că există mai mulţi concurenţi alternativi pe aceste pieţe, precizează autoritatea de concurenţă. Înainte de autorizarea tranzacţiei, grupul francez era al doilea mare retailer de pe piaţa românească, cu o cotă de aproape 10%, după Kaufland, care controlează aproximativ 13% din piaţă, potrivit ultimelor date disponibile.

NATIONAL

Kovesi împinsă către Cotroceni!

Presaţi de ultimele evenimente halucinante din Europa, unde iau in calcule tot mai serios o apropiere tovărăşeasca intre economiile germană si cea rusă, americanii nu mai au răbdare. Si vor musai sa mute decisiv si in Romănia, aşa cum au făcut-o si in Polonia, ţara care joacă strict pe cartea americană, cea a radicalizării anti-ruseşti, spre disperarea Bruxelles-ului. Administraţia SUA ia tot mai in serios misiunea de a găsi un preşedinte pro-american pentru Romania. Si cum democraţii aflaţi la putere nici nu se gândesc ca Hillary Clinton ar putea pierde Casa Albă, la Washington câştiga teren scenariul ca si alte ţări aliate sa aibă la conducere femei.

Turcia: turism ISIS all inclusive

Turismul din Turcia, deja lovit de atacuri teroriste sistematice, riscă să pună lacătul anul acesta in urma tripului atentat de pe aeroportul Ataturk, atribuit organizaţiei teroriste Statul Islamic. De un an de zile, seria atentatelor teroriste din Turcia a gonit literalmente turiştii, ale căror sosiri se afla la cel mai jos nivel din ultimii 22 de ani. O industrie ce aducea economiei tarii aproximativ 30 de miliarde de euro pe an. De altfel, acesta a fost si scopul declarat de mai multe grupări teroriste, cum ar fi Şoimii libertăţii din Kurdistan (TAK), o grupare radicala apropiata de PKK. In revendicarea atentatului din 10 iunie (11 morţi) din cartierul Bayazit, zona turistica din Istanbul, PAK a transmis fără echivoc: "Ţinem să-i avertizam pe toţi turiştii străini aflaţi in Turcia si pe cei care vor sa vina: străinii nu sunt ţintele noastre, dar Turcia nu mai este o ţară sigura pentru ei".

PUTEREA

Răspunsul franco-german la Brexit: Statele Unite ale Europei

Zilele trecute, Televiziunea Poloneză (de stat) a publicat pe website-ul său un document de nouă pagini în format PDF din care rezultă că, iritate de Brexit, Franţa şi Germania doresc, în replică, să creeze o structură care ar putea fi primul pas în direcţia apariţiei unui superstat european. Presa tabloidă britanică a speculat la maxim implicaţiile documentului, pretinzând că, dacă documentul propus de diplomaţiile Franţei şi Germaniei ar fi adoptat, statele membre UE şi-ar pierde dreptul a avea propria armată, propriul cod penal, propriul sistem fiscal şi banca naţională. Toate aceste instituţii ar fi controlate de la Bruxelles. Statele UE ar urma să piardă şi dreptul de a aplica proceduri naţionale cu privire la primirea şi relocarea refugiaţilor. În realitate, lucrurile sunt mult mai nuanţate, dar fapt e că documentul a stârnit o reacţie puternică în Estul Europei, cel puţin în rândul ţărilor care formează Grupul de la Vişegrad.

Irimescu: Brexit-ul ne "taie" 80 milioane de euro din subvenţiile agricole!

Posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ne-ar putea aduce pierderi de 80 milioane euro pe an, doar la capitolul subvenţii europene. La acestea se vor adăuga însă şi pierderile cauzate de reintroducerea tarifului vamal dintre Marea Britanie şi UE, au precizat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii. "Acum totul este la nivel de discuţii. Posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Brexitul propiu-zis, să spunem aşa, ar putea avea loc în cinci ani, spun specialiştii. Problema va apărea în momentul în care se va reintroduce tariful vamal între Marea Britanie şi UE. Acum comerţul se desfăşoară normal", au declarat, pentru PUTEREA, sursele citate.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU Vasile Dîncu: Administraţia a fost de multe ori pradă de război

Reformarea administraţiei publice locale nu este un proces uşor, mai ales că arareori guvernele României au continuat strategiile începute de predecesori. Vicepremierul Vasile Dîncu va prezenta o astfel de strategie de dezvoltare teritorială la Forumul Administraţiei Publice, care va avea loc săptămâna viitoare. Demnitarul a explicat într-un interviu acordat "României libere" care sunt provocările cu care se confruntă Executivul în această materie.

Pesedistul englez

Există un pesedist englez. Ca şi cel român, are studii elementare sau medii, trăieşte, nu în Teleorman sau Gorj, ci în plăcutul mediu rural englez sau oraşe mici sau în vechi oraşe industriale din nord. Este mai curând în vârstă de peste 60 de ani, de obicei pensionar, adică dependent de sistemul naţional de pensii. E conservator din fire şi îşi ia informaţiile din "The Sun" sau "Daily Mirror", adică un fel de echivalent al Antenei 3. Acum a votat pentru Brexit, mai ales fiindcă i s-a spus în mod mincinos - şi el a crezut - că străinii au năpădit Marea Britanie, că au furat joburile englezilor sau că stau degeaba, primind ajutoare sociale gene-roase de care el va fi lipsit. Cine sunt străinii? Străinii suntem, de data asta, "noi": polonezi, români, unguri, slovaci, bulgari - est-europeni. Nu sirieni, nu musulmani, nu africani. N-a contat. Ba e chiar mai rău decât dacă am fi fost indieni, căci atunci am fi fost consideraţi foşti supuşi ai Imperiului.

ZIARUL FINANCIAR

Jucătorii din comerţ, energie şi producţie auto realizează jumătate din afacerile României

În total, în România există 99 de sectoare economice structurate în funcţie de CAEN-urile companiilor, însă primele zece sunt cele care au o pondere majoritară în total. Mai mult, doar comerţul - cu ridicata, amănuntul şi comerţul auto - contribuie cu 39% la totalul businessului românesc. Pentru această analiză au fost clasificate industriile după CAEN-ul lor, fiind luate în calcul doar companiile care şi-au depus rezultatele pe anul trecut la Ministerul de Finanţe. Puterea de diversificare a unei economii este direct proporţională cu dimensiunea acesteia. Iar România nu este suficient de mare ca economie ca să putem vorbi de o dezvoltare prin diversificare. Inevitabil, ne rămâne specializarea. Un exemplu în acest sens este industria auto, care a reuşit să crească puternic în ultimii ani odată cu atragerea de noi investiţii în domeniu. Astăzi, industria auto duce singură în spate mai bine de jumătate din totalul exporturilor româneşti de 54 mld. euro anul trecut.

Cei mai importanţi doi oameni din ASF câştigă peste 13.000 de euro lunar

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care controlează asigurările, fondurile private de pensii şi piaţa de capital, îşi răsplăteşte oamenii din vârful conducerii cu venituri lunare care trec de 13.000 de euro, potrivit declaraţiilor de avere pe anul trecut publicate recent. Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a trecut în declaraţia de avere un salariu anual de 708.900 de lei în 2015, adică echivalentul a peste 59.000 de lei pe lună (13.300 euro). Anul trecut a fost primul an întreg pentru Mişu Negriţoiu la conducerea ASF, în condiţiile în care a fost numit şef la jumătatea lui 2014. Preşedintele ASF este depăşit însă la capitolul venituri de către prim-vicepreşedintele Cornel Coca Constantinescu, care a încasat un câştig lunar de circa 13.800 de euro anul trecut. Mişu Negriţoiu şi Cornel Coca Constantinescu sunt primii membri ai conducerii executive care şi-au publicat declaraţiile de avere.

Isărescu: BNR va deveni mai pragmatică. Vom acţiona în funcţie de evenimente, cu tot arsenalul

Impactul votului pro-Brexit asupra pieţelor financiare a fost "emoţional", iar BNR nici măcar nu s-a gândit să intervină pe piaţa valutară, cursul de schimb corectându-se "de la sine", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Însă, deşi până acum mişcările din pieţele locale monetară şi valutară au fost "limitate", "nerelevante", impactul Brexitului asupra pieţelor financiare va fi resimţit pe termen mai îndelungat, în condiţiile în care a sporit incertitudinea şi a slăbit spiritul european, a spus el. "Abordarea noastră devine mult mai practică. Vedem cum evoluează lucrurile şi acţionăm cu arsenalul avut la dispoziţie. Noi beneficiem de faptul că tot arsenalul este disponibil. Acesta este un avantaj. Elementul nou este această înclinaţie mult mai pragmatică, în funcţie de evo luţia evenimentelor, pentru deciziile următoare de politică monetară". BNR a decis ieri să menţină dobânda-cheie la 1,75% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb