• ADEVARUL
Scandal la DNA: procurori revocaţi din funcţii, plângeri la CSM şi cercetări disciplinare la Inspecţia Judiciară
Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea din funcţie a doi procurori şefi serviciu despre care spune că nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA. Potrivit unor surse judiciare, cei doi făcuseră anterior plângere la CSM împotriva şefei DNA, deoarece ar fi fost chemaţi la poligraf în dosarul intercepării unei şedinţe de lucru din parchet. Alţi trei procurori DNA sunt cercetaţi de Inspecţia Judiciară. Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat joi revocarea din funcţia de procuror la DNA a Mihaelei Iorga Moraru. Motivul, potrivit DNA: "nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte".
• Ce schimbări aduce 1 iulie în buzunarele românilor
De la 1 iulie intră în vigoare mai multe măsuri economico-fiscale cuprinse în programul de guvernare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea salarizării, ea a fost publicată în Monitorul Oficial şi astfel va intra în vigoare de la 1 iulie. Însă creşterile salariale vor fi aplicate abia de la 1 ianuarie 2018, când toţi bugetarii vor avea salarii mărite cu 25%, iar majorările vor fi acordate etapizat până în 2022. Cu toate acestea, vor avea loc câteva creşteri salariale de la 1 iulie, dar care au fost implementate prin Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, militarii şi personalul contractual din Ministerul Apărării Naţionale vor avea o creştere a salariilor cu 15% de la 1 iulie. Punctul de pensie va fi majorat pentru a doua oară în acest an, la 1 iulie, de la 917,5 lei la 1.000 de lei.
• Ironii în Rusia pe seama portavionului HMS Queen Elizabeth, noua mândrie a Marinei Regale Britanice
Cel mai puternic portavion din istoria Marinei Regale Britanice, HMS Queen Elizabeth, lansat de curând la apă, a devenit o ţintă a ironiilor în Rusia. HMS Queen Elizabeth este o "ţintă convenabilă" pentru armata rusă, apreciază Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. "Spre deosebire de (portavionul, n. red.) Amiral Kuzneţov, care este echipat cu rachete antiaeriene şi antisubmarin şi cu rachete speciale de tip Granit antinavă, portavionul britanic este doar o ţintă mare şi convenabilă pe mare", a declarat el, potrivit agenţiei AFP, preluată de news.ro. "În acest spirit, este în interesul Marinei Regale Britanice să nu-şi arate «frumuseţea» de portavion în ape libere decât de la câteva sute de mile", a adăugat oficialul rus.
• Fiul lui Ponta, accidentare la rugby
Andrei Ponta, fiul lui Victor Ponta, a fost internat vineri dimineaţa la Spitalul Judeţean Ploieşti, cu un traumatism cranian. Rana a fost provocată tot vineri, în urma unui meci de rugby care a avut loc la Băicoi. Partida fusese organizată de primărie. Surse spun că Andrei urmează să fie transportat la un spital din Bucureşti. Surse au declarat pentru Adevărul că fiul lui Ponta ar urma să fie transportat la un spital din Bucureşti, pentru că ar suferi de edem cerebral, în urma accidentării pe terenul de rugby. Medicii spun că fiul lui Ponta şi celălalt băiat au fost aduşi la Spitalul Judeţean Ploieşti, după ce s-au rănit în timpul unui meci de ruby. Fiul lui Victor Ponta ar suferi şi de amnezie, pe lângă traumatismul cranian, în timp ce al doilea băiat ar avea un traumatism de coloană cervicală.
• Noul program de guvernare, o declaraţie de război
Noul program de guvernare lansat de şeful PSD, care i-a surprins până şi pe aliaţii din ALDE, este o adevărată bombă nucleară. Implicaţiile sale economice şi sociale sunt atât de severe şi demonstrează atâta dispreţ faţă de binele comun încât, dacă ar deveni realitate, ar pune sub un mare semn de întrebare dorinţa şi capacitatea României de a mai urma parcursul pro-occidental. Şi, foarte important, nu atât prin conţinutul schimbărilor propuse, cât mai ales prin maniera agresivă, stridentă, iresponsabilă prin care se urmăreşte impunerea lor. Este o declaraţie de război. Anunţă împingerea la un nivel fără precedent a agresiunii sistematice împotriva tuturor celor care au contribuit în ultimii ani la evoluţia ţării: economie privată, profesionişti, zona sănătoasă a administraţiei, parteneri externi - state şi companii.
• Ludovic Orban: Avem cel mai prost Guvern de după Revoluţie
Preşedintele PNL Ludovic Orban a vorbit, la Adevărul Live, despre programul de guvernare al PSD, modificat peste noapte, care prevede impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, ceea ce dezavantajează puternic companiile. Ludovic Orban: "Este cel mai prost Guvern de după Revoluţie, ba aş putea spune că şi Guvernul Dăscălescu, de dinainte de Revoluţie, era mai bun decât Guvernul Tudose. Standardele din PSD au coborât sub nivel mării. În Guvernul Năstase, Tudose nu s-ar fi calificat nici pentru funcţia de director de cabinet, nu mai vorbesc de ministru. Să luăm un alt exemplu. Mihai Fifor: n-are nicio legătură cu economia, cum să-l pui ministrul Economiei? Cum să jigneşti toţi oamenii de cultură din România punând la Ministrul Culturii un om care se ocupa de mondenităţi, care nici măcar nu e consumator de cultură".
• Miza de la Wimbledon: Halep şi alte 4 jucătoare se luptă pentru primul loc în clasamentul WTA
Simona Halep, Karolina Pliskova, Elina Svitolina şi Caroline Wozniacki au şansa de a urca pe primul loc în clasamentul WTA, în timp ce nemţoaica Angelique Kerber luptă pentru a păstra fotoliul de lider şi după Wimbledon. Pentru a avea şansa de a urca pe primul loc, Simona Halep (2 WTA) trebuie să ajungă cel puţin în sferturile de finală de la Wimbledon. Românca are de apărat 430 de puncte după calificarea din "sferturi" de anul trecut şi va pierde punctele cucerite la Bucureşti (280). Pliskova (3 WTA) este principala favorită să ajungă pe primul loc la finalul celui de-al treilea turneu de Mare Şlem al anului, după ce anul trecut a fost eliminată încă din turul al doilea. Cehoiaca are în prezent 6.386 de puncte şi ar putea ajunge la 6.510 dacă se va califica în semifinale.
• Liderul de grup al deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, trimis în judecată
Parlamentarul Ioan Munteanu, noul lider de grup al deputaţilor PSD, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub control judiciar, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Muntean este acuzat că a cerut unui om de afaceri o mită de 400.000 de euro. Potrivit DNA, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi o societate comercială cu capital majoritar de stat. În schimbul acestor bani, deputatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri.
• Rovina, noua mină de aur a României. La propriu şi la figurat
Guvernul României intenţionează să dea undă verde unei noi mine de exploatare în carieră deschisă a celui mai mare zăcământ de cupru şi aur din România. Mina de la Rovina, judeţul Hunedoara, se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deţinută de canadienii de la Eldorado Gold, şi la aproximativ 20 kilometri de Roşia Montană. Suprafaţa perimetrului de exploatare este, potrivit notei de fundamentare a proiectului pentru aprobarea licenţei de concesiune, de 27,7 kmp. Statul socoteşte că redevenţa pentru perioada de concesiune, de 20 de ani, va fi de 221,9 milioane de dolari pentru aur şi 88,6 milioane de dolari pentru cupru. La aceasta s-ar adăuga şi 946.000 de lei, taxa pe activitatea de exploatare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• România FIERBE. Vor fi temperaturi de 59 de GRADE
După canicula din ultimele zile, Administraţia Naţională de Meterologie anunţă ce este mai grav. Sâmbătă, jumătate din ţară va fi cuprinsă de un COD ROŞU de caniculă. Se vor înregistra temperaturi de până la 59 de grade Celsius, în plin soare si 44 de grade la umbră. "Sâmbătă, 1 iulie, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42...44 de grade", anunţă ANM.
• Decizia Apa Nova - Compania de Ape Bucureşti în legatură cu perioada caniculară
Din cauza temperaturilor caniculare înregistrate în Capitală, Apa Nova-Compania de Ape Bucureşti (ANCAB) vine în sprijinul bucureştenilor cu o serie de măsuri. Asadar, toate lucrările de mentenanţă sau investiţii la reţeaua de apă potabilă au fost amânate astfel încât populaţia să nu fie afectată cu privire la livrarea apei, în zilele caniculare; singurele lucrări care nu se se vor reprograma sunt cele de avarii, cu maximă promptitudine. De exemplu, la avaria din strada Maximilian Popper de ieri, 29.06.217, s-a intervenit în 20 minute de la primirea sesizării. De asemenea, ANCAB susţine ideea Municipalităţii de amplasare a corturilor anti-caniculă din Bucureşti, şi oferă asistenţă cu apă din reţea, gratuit, pentru toate locaţiile, în funcţie de necesarul de apă care va fi stabilit de echipele Primăriei.
• Salariile preoţilor
Legea salarizării unitare, care va intra în vigoare de la 1 iulie, va produce modificări însemnate la nivelul salariilor bugetarilor, inclusiv pentru personalul clerical. Preoţii din România nu au însă acelaşi statut din punct de vedere a remuneraţiei. Unii dintre aceştia sunt încadraţi în unităţile bugetare, în timp ce alţii primesc un sprijin de la stat, într-un anumit procent. Pe grilele de salarizare ale legii ce va intra de mâine în vigoare, preoţii din unităţile bugetare ar primi, până în 2022, următoarele salarii brute: - preot debutant cu studii superioare - 3.700 lei; - preot cu gradul II şi studii superioare - 3.900 lei; - preot definitv cu studii medii - 3.650 lei. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va avea acelaşi salariu cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
• Sorina Matei: "Kovesi EXECUTĂ veteranii"
Jurnalista Sorina Matei a reacţionat pe Facebook în scandalul izbucnit în DNA, după ce Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea din funcţie a lui Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, de la secţia a II-a a DNA: "Doru Ţuluş este unul dintre veteranii DNA, un procuror forte, căruia nimeni nu îi poate sulfa în ciorbă, nici măcar doamna Kovesi, pentru că Doru Ţuluş stăpâneşte legea şi drept dovadă în istoria DNA a instrumentat unele dintre cele mai grele dosare de corupţie, fiind unul dintre procurorii care au consolidat DNA: dosarul Transferurilor- Gigi Becali, Gheorghe Copos, Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea si multe altele. Procurorul Mihaela Moraru Iorga, la fel, tot o veterană a DNA, a instrumentat la fel ca Ţuluş, dosare grele de corupţie şi rămâne în istoria DNA ca procurorul redutabil care n-a încasat în carieră nicio achitare. Niciuna".
• JURNALUL NATIONAL
• Trei din şase cereri de plecare din DNA au fost norocoase
Din cei şase procurori care au cerut voie de la Consiliul Superior al Magistraturii să plece din instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, doar trei au primit avize favorabile, ceilalţi trei rămânând să lucreze la DNA. Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a soluţionat, la mijlocul acestei săptămâni, solicitările de încetare a activităţii la DNA a nu mai puţin de şase subordonaţi ai lui Kovesi. În afară de un singur procuror, care a cerut aviz pentru detaşarea la OLAF, în subordinea Guvernului României, restul au preferat să fie chiar transferaţi la unităţi de parchet de rang inferior celui de la DNA, fiindu-le afectate inclusiv veniturile salariale.
• Procurorii Uncheşelu, Bulancea şi Dumitriu, "florile" DNA, băgaţi in disciplinar
Jean Uncheşelu, Marius Bulancea şi Paul Dumitriu, procurori DNA , sunt cercetaţi de Inspecţia Judiciară pentru EXERCITAREA FUNCŢIEI CU REA CREDINŢĂ, în legătură cu dosarul deschis de DNA pentru Ordonanţa 13. Cercetarea disciplinară a fost pornită ÎN 31 MAI 2017,la sesizarea publicaţiei Lumea Justiţiei, care a primit de la Inspecţia Judiciară un răspuns în acest sens. Codruţa Kovesi şi-a asumat integral acţiunile DNA în dosarul OUG13, declarând, potrivit înregistrărilor ca ,,PROCURORII NU AU FĂCUT NICI UN MILIMETRU LA STÂNGA SAU LA DREAPTA FĂRĂ CA EU SĂ FIU DE ACORD". Inspecţia Judiciară îl cercetează şi pe Lazăr Augustin, Procuror General, PENTRU POSIBILE ABATERI DE LA NORMELE DEONTOLOGICE.
• Guvernul suspendă temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare
Guvernul suspendă temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare, pentru a pregăti "un sistem sustenabil şi funcţional de aplicare", se arată într-un comunicat al Executivului. "Aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendată până la data de 31 decembrie 2017, urmând ca în această perioadă să fie clarificate unele prevederi şi eliminate dificultăţile de aplicare semnalate de reprezentanţii asociaţiilor din producţia primară, procesare, comerţ şi ONG-uri care activează în acest sector", precizează comunicatul. Potrivit sursei citate, decizia a fost stabilită de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de vineri şi va deveni aplicabilă începând cu intrarea în vigoare a actului normativ.
• Murielle Lorilloux, noul CEO al Vodafone România
Murielle Lorilloux, CEO al Vodacom din Republica Democrată Congo (RDC), a fost desemnată CEO al Vodafone România, începând cu 1 septembrie 2017, poziţie din care îi va raporta lui Ahmed Essam, CEO Europe Cluster. Ea îl va înlocui pe Ravinder Takkar, care va prelua funcţia de Preşedinte al Vodafone Group Services, Regional Business Development, rol în care va fi responsabil de reprezentarea intereselor Vodafone în India şi de dezvoltarea business-ului în regiunea Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Pacific (AMAP). Murielle Lorilloux s-a alăturat Vodacom RDC în 2013, în poziţia de Chief Commercial Officer şi a fost numită CEO în 2014.