REVISTA PRESEI 01.08.2014

Willy Homner
Revista Presei / 1 august 2014

ADEVARUL

"The Independent": Merkel şi Putin negociază în secret soarta Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin negociază în secret un plan privind soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina, prin care, în schimbul suveranităţii Crimeii, să fie acordate garanţii în domeniul securităţii energetice şi comerţului, dezvăluie publicaţia britanică "The Independent". Potrivit publicaţiei britanice, planul de pace la care lucrează Merkel şi Putin se articulează în jurul a două ambiţii principale, şi anume stabilizarea frontierelor Ucrainei şi furnizarea ţării - aflate în dificultate financiară - a unui ajutor economic consistent printr-un nou acord în domeniul energiei care să asigure securitatea livrărilor de gaze. Cel mai controversat lucru constă în faptul că, în cazul în care planul lui Merkel va fi acceptat de către ruşi, comunitatea internaţională va fi nevoită să recunoască independenţa Crimeei şi anexarea ei de către Rusia, un lucru pe care anumiţi membri ONU l-ar putea considera greu de acceptat.

Ponta, la Digi 24: Voi face două propuneri - Rozalia Biro, la Ministerul Culturii şi Claudiu Manda, la Buget

Premierul Victor Ponta a discutat, la Digi 24, despre proiectul său de preşedinte pe care îl propune românilor, despre persoanele care vor ocupa ministerul Culturii şi al Bugetului, despre obiectivele ministerului de Transporturi, dar şi despre cazul baronului Adrian Duicu. "Noi avem două obiective fundamentale, scutul antiracheta, în desfăşurare, şi dezvoltarea capacităţii de la Mihail Kogalniceanu. Dacă va exista mai departe, politic şi strategic, posibilitatea ca România să aibă o prezenţă militară mai importantă, cu siguranţă eu sunt pentru acest lucru. Polonia a fost mai activă şi a fost considerată mai important de sprijinită în această perioadă. Este vorba şi de cele trei ţări baltice. Polonia este un fel de frate mai mare, aşa cum România trebuie să fie pentru R. Moldova. România şi UE, dar mai mult România, face lucruri concrete pentru viaţa lor. Ridicarea vizelor a fost cel mai mare efort. Cu Traian Băsescu, în politica externă nu ne-am contrazis niciodată. Nu cred că s-a greşit cu ceva în ultimii 14 ani", a spus Ponta.

După sinuciderea unor pensionari, Guvernul vrea amnistia celor care trebuie să returneze bani

Guvernul va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, premierul Victor Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă. Cererea premierului din şedinţa de guvern vine după ce în ultimele zile presa a scris despre mai multe cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani. El a precizat că va susţine acest proiect de lege în Parlament şi că speră ca toţi parlamentarii să înţeleagă că este vorba de un "efort mic" şi de un ajutor pentru cineva care "probabil a greşit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogăţească".

Cel mai periculos concurent pentru CFR Călători

Începând de vineri, 1 august, până la 13 septembrie, un nou operator de transport feroviar de călători - Softrans - va intra în forţă pe ruta Bucureşti-Constanţa. Trenurile private au internet gratuit. Trenul Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, va circula, de la 1 august până la 13 septembrie, pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa şi retur, biletele putându-se procura la urcare sau online. Preţul unui bilet Craiova-Bucureşti este de 40 de lei, un bilet Bucureşti-Constanţa costă 40 de lei, iar un bilet Craiova-Constanţa costă 70 de lei. Aşadar, Bucureşti-Constanţa cu doar 40 de lei, în timp ce la CFR Călători, cu aceeaşi viteză de deplasare, biletul costă 62 de lei la clasa a II-a, respectiv 92 de lei la clasa I. "Trenul va face aproape şase ore de la Craiova la Constanţa. Plecările din Craiova sunt la 5,30 în fiecare zi, iar din Constanţa la 14,20 în fiecare zi", a declarat Radu Zlatian, consultant în cadrul Softronic. În Bucureşti-Nord, trenul Softronic soseşte de la Craiova la ora 8.30 şi pleacă spre Constanţa la ora 9.10. La ora 9.00, un tren al CFR Călători pleacă tot spre Constanţa.

Campionatul invizibil: Romtelecom a renunţat la Look TV

După RCS&RDS, Romtelecom a scos şi ea posturile Look TV şi Look Plus din grilă, iar drept urmare întrecerea internă a devenit o competiţie "invizibilă" pentru publicul din România. Vânzarea drepturilor TV pentru următorii cinci ani s-a transformat într-un fiasco. Partea bună: Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a obţinut aceeaşi sumă ca în anii trecuţi, 33,7 milioane de euro. Partea proastă: cedând drepturile englezilor de la Intel Sky Broadcasting LTD, fără licitaţie, LPF i-a înfuriat pe cablişti. Rezultatul? Cel mai mare operator de cablu, RCS&RDS, a scos Look TV şi Look Plus, cele două posturi care transmit Liga I şi Cupa Ligii din grila de programe. Acum, Romtelecom, al doilea cel mai mare operator de cablu din ţară, a procedat la fel! Ce înseamnă, pe scurt, acest lucru? Începând din acest weekend, 72% din români cu abonament la cablu nu mai pot vedea partidele din Liga I.

Virusul MORTAL Ebola s-ar putea întinde pe TOATĂ planeta

Statele Unite, China şi ţările europene încep să facă pregătiri pentru o eventuală extindere a epidemiei de Ebola, care a făcut peste 670 de victime în Africa. Deocamdată, nu sunt indicii că virusul s-ar fi transmis în afara Africii. Dar vigilenţa se impune, mai ales că simptomele pot apărea chiar şi la trei săptămâni după infectare. Teribila boală nu are leac şi este mortală în majoritatea cazurilor.Actuala epidemie provocată de virusul Ebola este cea mai amplă de până acum. În Guineea, Liberia şi Sierra Leone s-au înregistrat peste 1.200 de cazuri din care 672 mortale. Opinia publică din occident a intrat în alertă mai ales după ce un medic şi o misionară din Statele Unite s-au infectat în timp ce lucrau, ca voluntari, într-un spital din Liberia. În Sierra Leone, chiar coordonatorul luptei împotriva epidemiei a fost răpus de virusul mortal.

Catedrala Mântuirii Neamului: 200 de muncitori lucrează în schimburi

Catedrala Mântuirii Neamului prinde contur pe zi ce trece, iar în acest moment muncitorii lucrează pe şantier la foc continuu la suprastructura lăcaşului de cult. Muncitorii lucrează şi în ture de noapte, iar reprezentanţii Patriarhiei susţin că lucrările din timpul nopţii sunt silenţioase. De câteva luni, cei care trec pe lângă şantierul Catedralei Mântuirii Neamului pot observa suprastructura edificiului. În acest moment, echipele de muncitori execută, în special, lucrări de montare structură rigidă şi armătură flexibilă, lucrări de zidărie, lucrări de cofrare şi betonări între cota ±0.00 şi +18.00 metri, informează Ziarul Lumina, citat de Basilica.ro. Viitorul lăcaş de cult se înalţă pe zi ce trece, iar echipele de pe şantier adaugă şi construiesc noi elemente la suprastructură. În prezent, se poate observa parterul viitoarei catedrale, care are o înălţime de nouă metri, cu elementele specifice: pridvorul locaşului de cult, coloane, arcade, bolţi şi arce.

BANCHERUL

BCR a avut pierderi de 62 milioane euro in primul semestru din 2014

BCR a anuntat ca a inregistrat o pierdere neta de 61,9 milioane euro (276,6 milioane de lei) in primul semestru al acestui an, din cauza faptului ca banca s-a angajat să accelereze solutionarea portofoliului de credite neperformante, pentru care trebuie facute provizioane. BCR mentioneaza ca administrează un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde de lei, pe care s-a hotărât să-l solutioneze într-o manieră accelerată, în vederea îmbunătătirii semnificative a calitătii bilantului şi performantei financiare în viitorul apropiat. În această perspectivă, BCR a semnat în luna iulie o tranzactie de vânzare de 1 miliard de lei a unui pachet de credite corporate neperformante (garantate, aflate în procedura legală - insolventă, executare silită), către un consortiu de investitori străini şi linii de finantare disponibile aferente.

Ce se va intampla cu angajatii, clientii si unitatile Millennium Bank dupa preluarea de catre OTP Bank

Dupa incheirea tranzactiei prin care OTP Bank a preluat Millennium Bank, toata lumea se intreba ce se va intampla in continuare: clientii vor sa stie daca-si vor putea pastra in aceleasi conditii produsele si serviciile, iar angajatii daca vor mai fi mentinuti pe aceleasi posturi, daca nu cumva o parte dintre ei sunt in pericol de a fi dati afara in urma inchiderii unor unitati. Seful OTP Bank, Lazslo Diosi, promite ca in privinta clientilor Millennium Bank, acestia vor beneficia in continuare de aceleasi servicii de calitate ca in prezent si in aceleasi conditii. De altfel, conform prevederilor contractuale, produsele si serviciile nu pot fi modificate in urma procesului de trecere a acestora la alta banca. Cu alte cuvinte, cei care au credite la Millennium Bank vor continua sa le ramburseze in aceleasi conditii, pana la scadenta, chiar si dupa ce contul aferent creditului se va transfera la OTP Bank. La fel se va intampla si cu celelalte produse si servicii ale bancii.

CURENTUL

Familia Pandele a tocat jumătate de milion de euro din banii lui Firea

26 ianuarie 2010, primul soţ al Gabrielei Vrânceanu-Firea, Rasvan Firea este înmormântat. În urma lui îi rămân Găbiţei un băiat de 14 ani şi o avere frumuşică. Nici nu trece jumătate de an şi între realizatoarea TV şi primarul din Voluntari se înfiripă o idilă astfel că cei doi "fac dragoste" la începutul lui septembrie 2010 (conform declaraţiei lui Pandele) şi se căsătoresc două săptămâni mai târziu, "la insistenţele lui Florin". În decursul a trei ani, 2011, 2012 şi 2013, Firea a produs venituri de 788.454 lei , el 96.518 lei. (2681 lei pe lună). Totodată la momentul iunie 2011 doamna Firea avea acordate împrumuturi la terţi în valoare de 75.000 EURO. În cei trei ani analizaţi, dna Firea a recuperat 48.650 EURO din banii împrumutaţi. În iunie 2014, dna Firea mai are în conturi EURO, dolari şi lei în valoare de, la curs mediu, 64.039 lei din tot ce-a acumulat în atâţia ani. Aşadar dl. Pandele şi soţia au cheltuit în cei trei ani, peste 500.000 EURO ( adică o medie de peste 13.800 EURO pe luna) din care primarul din Voluntari a produs doar 22.000 Euro din salariile de edil.

Apa - Scris de Tia Şerbănescu

Inundaţiile nu i-au slăbit pe cei din Gorj, Vâlcea şi Argeş - ba s-au mai şi extins - nici după ce premierul Ponta s-a declarat mulţumit de ce bine a aşezat Dumnezeu lucrurile dându-i ocazia să-şi lanseze candidatura printre sinistraţi unde s-a şi întors să înnopteze cu televiziunea (A3) lângă el. Altfel nu putea să adoarmă. Multă lume adoarme mai uşor cu televizorul deschis. Furat de val, dl. Mihnea Costoiu a dat dezordonat din gură: "la români apa aduce noroc, cred că va aduce noroc şi premierului". Apa, apa, apa, tra-la-la! Cum să vorbeşti de norocul premierului în toiul nenorocirii? Şi dl. Dragnea s-a simţit fericit printre sinistraţi:"sunt încărcat pozitiv pentru că am fost cu Ponta la inundaţii". Fir-aţi să fiţi de încărcaţi! Lăsată pe uscat, la Bucureşti, celebra Ioana Petrescu a avut de înfruntat valul de întrebări ale ziariştilor despre noul Cod Fiscal(retras de pe site-ul MF) din care au început să se ivească măriri ale impozitelor pe proprietăţi. Întrebată de ce nu le prezintă public, dna Petrescu a explicat: "Codul Fiscal e în dezbatere publică, voi răspunde la aceste întrebări când va deveni public". Şi dânsa e încărcată pozitiv. A repetat această absurditate până s-a supărat şi a plecat

CURIERUL NATIONAL

Piaţa imobiliară, speriată de finalul Primei Case

Fondurile disponibile prin program sunt aproape de epuizare, iar şansele de continuare a acestuia sunt destul de reduse. În aceste condiţii, proprietarii să grăbesc să prindă banii din ultimele credite, iar oferta din Capitală a crescut cu 20% în ultima lună. Dacă Prima Casă se va încheia, cel puţin şase luni piaţa se va confrunta cu o scădere semnificativă a cererii.

Dispute grave în Europa privind conflictul israeliano-palestinian

Corespondenţi ai presei şi ai posturilor de televiziune franceze, citaţi de Elysée, anunţau miercuri seară că ofensiva israeliană în Fâşia Gaza continuă şi că bilanţul pierderilor de vieţi omeneşti creşte într-un mod îngrijorător. După 23 de zile de conflict, un bilanţ - în opinia unora încă incomplet - arată că de partea palestiniană sunt deja 1.348 morţi şi mai bine de 7.300 răniţi. De cealaltă parte, surse israeliene au anunţat că, miercuri, numărul militarilor ucişi în luptele cu Hamas a ajuns la 56. Numai în cursul zilei de miercuri, relata corespondentul postului de televiziune France 2, au fost ucişi 108 palestinieni, între care un mare număr de copii şi femei. În faţa acestui sever bilanţ, Preşedinţia franceză a cerut din nou, în mod insistent, o "încetare imediată a focului", dat fiind că o continuare a luptelor şi blocarea totală a Fâşiei Gaza are un impact politic, economic şi mai ales umanitar inclusiv asupra continentului european.

"Apa murdară", o nouă armă utilizată la Ierusalim împotriva manifestanţilor palestinieni

"Le Monde" publică o corespondenţă din Ierusalim intitulată "Apa murdară", noua armă împotriva acţiunilor de protest". De circa trei săptămâni, relatează trimisul special al ziarului, palestinienii din Ierusalimul de Est sunt victimele unei "pedepse colective" de un nou gen: "apa murdară", cum este numită de către localnici. De fiecare dată când în partea de est a Ierusalimului are loc o manifestaţie de protest împotriva bombardamentelor din Gaza, îşi face apariţia un camion alb care începe să proiecteze un lichid pestilenţial. Totul este impregnat: faţada clădirilor, ferestrele, trotuarele, copacii, florile, şoselele. Nimeni nu ştie ce conţine lichidul respectiv, dar mirosul ce se degajă atacă nările. Se lipeşte de haine şi de piele şi este imposibil să-l îndepărtezi înainte de două-trei zile. Rezultatul: În cartierele astfel "tratate", nimeni nu mai iese din casă, lăsând a se înţelege că este vorba de o "pedeapsă colectivă" ce vizează oprirea oricăror revolte ale palestinienilor din Ierusalimul de Est.

Argentina cade din nou în groapa falimentului

A doua economie a Americii de Sud, Argentina, a intrat în faliment, miercuri, pentru a doua oară în ultimii 13 ani. Guvernul a transmis că nu îşi poate permite plata sumei de 1,33 mld. dolari şi i-a acuzat pe creditori de folosirea problemelor sale cu datoriile pentru a obţine un profit mare. Argentina este din nou în faliment, a doua oară în ultimii 13 ani, după ce discuţiile purtate la New York între Guvernul de la Buenos Aires şi fondurile speculative au eşuat. Negocierile dintre reprezentanţii Argentinei şi cei ai creditorilor, printre care se numără şi fondul de investiţii Elliott Management, controlat de miliardarul Paul Singer, au eşuat noaptea trecută. Discuţiile au fost supravegheate de un mediator numit de magistraţi, scrie USA Today.

BCR a vândut credite neperformante de 1 mld. euro

BCR a semnat în iulie o tranzacţie de 1 miliard de lei pentru vânzarea unui pachet de credite neperformante, acordate companiilor şi garantate, în principal firme debitoare în insolvenţă sau executare silită, către un consorţiu de investitori străini şi linii de finanţare disponibile aferente. Portofoliul de credite neperformante al băncii se ridică la 12,9 miliarde lei, cu o rată de neperformanţă de 29,3% şi o rată de acoperire de 64,5%, în urma urcării provizioanelor cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro). "BCR administrează un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde lei, pe care s-a hotărât să-l soluţioneze într-o manieră accelerată, în vederea îmbunătăţirii semnificative a calităţii bilanţului şi performanţei financiare în viitorul apropiat", se arată într-un comunicat al băncii. Instituţia vizează să-şi reducă soldul de credite neperformante cu 25% până la finele acestui an.

Care este cel mai mare pericol în viziunea "vulturului" de la FP

O furtună magnetică ce să blocheze comunicaţiile şi să paralizeze sistemul energetic. Acesta este fenomenul pe care pieţele nu îl iau deloc în calcul deşi impactul asupra economiei ar fi devastator, spune magnatul american Paul Singer, care prin companiile Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. controlează peste 15% din Fondul Proprietatea. Un astfel de puls electromagnetic poate fi cauzat atât de o furtună solară, cât şi de atacuri cu arme de ultimă tehnologie, însă impactul ar fi devastator, afirmă, într-o notă către clienţi preluată de portalul financiar Zero Hedge, Singer, care, în 37 de ani în fruntea Elliott Management, a majorat activele în administrare la 23 miliarde dolari, de la 1,3 miliarde dolari. În opinia sa, un astfel de scenariu îl depăşeşte în catastrofă chiar şi pe cel al unui război nuclear (care ar fi tot mai degrabă localizat) sau al unui impact cu un asteroid.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Voiculescu a fost audiat de procurorii DNA. Mogulul se simte sufocat de presă

Dan Voiculescu a fost audiat ieri de DNA, începând cu ora 9:00. La ieşirea de la sediul DNA acesta a declarat că a contestat controlul judiciar impus de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de şantaj. Acesta vrea să se prezinte la sediul Poliţiei Ilfov când vrea el, spunând că se simte sufocat de presă. La ieşirea din sediul DNA, Voiculescu a declarat presei că a contestat controlul judiciar, afirmând că le-a spus procurorilor că nu mai trebuie să meargă la Poliţie. "Nu sunt motive, nu plec din ţară, concediul mi l-am stricat, deci nu e cazul. Am venit cu propunerea să vin de câte ori mă cheamă, dar nu în zile fixe, ca să fie presa prezentă şi să îmi contureze acel portret de inculpat, de vinovat. De ce să nu beneficieze şi Voiculescu de prezumpţia de nevinovăţie?", a declarat acesta.

Directorul SRI, luat la ţintă de propaganda Moscovei

Vocea Rusiei, instrumentul de propagandă al Moscovei, a reacţionat violent şi ameninţător la interviul oferit de George Maior la "Adevărul Live", în care acesta a reiterat poziţia sa tranşant pro-americană. "Ce se întâmplă dacă Washington-ul nu răspunde la telefon? Ce se întâmplă dacă iarna dispare gazul natural, iar americanii spun doar < descurcaţi-vă! > şi-şi văd de treabă? Ce se întâmplă dacă în interiorul României se formează o enclavă care nu recunoaşte autoritatea centrală de la Bucureşti? Ce se întâmplă dacă începe un război civil în Republica Moldova, iar Găgăuzia este recunoscută drept stat independent de Rusia şi Turcia? Ce se întâmplă dacă loveşte cel deal doilea val al crizei economice, iar Germania decide că ţările europene care sunt slabe din punct de vedere economic trebuie lăsate să moară?", scrie Vocea Rusiei.

Victor Ponta, la DIGI 24: "Şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este consilierul de propagandă al preşedintelui Băsescu"

Premierul Victor Ponta a fost invitatul lui Cosmin Prelipceanu la "Jurnalul de seară", de la DIGI 24, unde a vorbit despre inundaţiile din România, problemele dintre Rusia şi Ucraina, candidatura la preşedinţie, dar şi despre ultimele modificări pe care vrea să le facă în Guvern. "Şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este consilier de propagandă al preşedintelui Băsescu. Nu ai voie să pui într-o lege actuală impactul unei măsuri care nu a intrat în vigoare. Reducerea CAS nu este în vigoare. Rectificarea bugetului se face doar pe acte normative în vigoare. Domul Dumitru, dacă nu ar face campanie, ar trebui să ştie acest lucru."

Avertisment: Românii nu au văzut partea cea mai neplăcută a creditării: EVACUĂRI din locuinţe

În România nu am văzut, încă, partea cea mai neplăcută a creditării, referitor la executări şi evacuări din locuinţe, proces care ar putea să ia amploare după ce băncile vor începe să îşi vândă portofoliile de credite neperformante care aveau garanţii imobiliare, a spus Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

JURNALUL NATIONAL

Spălătoria Băsescu

Traian Băsescu este o persoană cu risc politic ridicat, potrivit normelor stabilite de Directiva Europeană din anul 2006 privind combaterea spălării banilor şi terorismului. În aceeaşi clasă de risc sunt incluse şi persoanele din familie şi cunoştinţele apropiate. În plus, notarii sunt şi ei nominalizaţi de Directiva UE între profesiile liberale cu risc în operaţiunile de spălare de bani. Ca atare, întreaga familie Băsescu este supusă automat, cel puţin teoretic, verificărilor Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor în cazul tranzacţiilor în care sunt vânzători, cumpărători sau intermediari. Legislaţia românească în domeniu este racordată la cea europeană, aşa încât până acum s-ar fi impus să existe răspunsuri clare la suspiciunile numeroase de spălare de bani care planează asupra familiei Băsescu. Jurnalul Naţional a semnalat Oficiului situaţiile de risc în care se află Traian Băsescu şi familia. Până acum nu există certitudinea că milioanele de euro vehiculate de familia Băsescu au circulat pe traseele bancare şi au avut provenienţa justificată. În schimb sunt voci care susţin că Băseştii au cărat bani cu sacoşa la plata achiziţiilor.

DIICOT: Radu Nemeş, pus sub acuzare în dosarul de evaziune cu motorină de la Călăraşi

Radu Nemeş a fost dus joi la DIICOT Călăraşi, unde procurorii l-au anunţat că a fost pus sub acuzare în dosarul deschis în octombrie 2012, care vizează activitatea infracţională a unei grupări specializate în evaziune fiscală prin comercializare de motorină folosind firme-fantomă, prejudiciul fiind de peste 8 milioane euro. Potrivit unui comunicat al DIICOT, extrădat din Statele Unite ale Americii, ca urmare a ordinului de extrădare din 22 aprilie 2014 emis de Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Vest Washington şi ca urmare a declaraţiei sale prin care a renunţat la drepturile conferite prin Tratatul de extrădare dintre România şi SUA, Radu Nemeş a fost audiat joi de către procurorii DIICOT - BT Călăraşi în calitate de suspect. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

NATIONAL

"Vlăduţ, unde este milionul de la Halalai?"

Vlad Stoica va da cat de curand ochii cu procurorii anticoruptie care s-au convins de "circuitul" banilor imprumutati de Halalai de la alti bancheri greci pentru a-si plati numirea la EXIMBANK. Cu putin timp inainte de surprinzatoarea sa numire in fruntea EXIMBANK, desi avea un trecut "patat", fiind amendat de catre CNVM pentru mai multe neregularitati, Traian Sorin Halalai alerga peste tot sa imprumute sume mari bani. Pana la urma a reusit sa stranga peste un milion de euro, mai ales ca a fost ajutat, ilegal, de catre doi parteneri de combinatii. Este vorba despre grecii Kouninis Efstathios si Kitsopanos Alexandros, directori la Banca Romaneasca. In urma unor contracte de imprumut fara dobanda, intrate in posesia noastra, acestia i-au dat lui Halalai, "cu sacosa", fara niciun fel de dobanda, suma de 800.000 de euro. Iar prin vanzarea unor apartamente, Halalai a reusit sa stranga si diferenta pana la un milion de euro, suma pe care procurorii anticoruptie il suspecteaza ca ar fi predat-o, cash, pentru a-si cumpara postul.

Avertisment din Rusia: "Va fi razboi in Europa!"

Presa germana a publicat "un promo" la un articol-bomba ce o sa apara in curand: "Confidentul lui Putin a dezvaluit ca va fi razboi in Europa!" Rusia, sovietica sau nu, nu-si poate atinge obiectivele prin munca si cooperare, ci numai prin subjugarea unor sfere de influenta sau razboi. "Cine nu e cu noi este impotriva noastra" este sloganul favorit al Moscovei. In toate crizele prezente, unde si-au bagat coada rusii, cea siriana si ucraineana in special, vedem oficialii de la Kremlin iesind la declaratii cu "interesele Rusiei" pe buze. Nu-si asuma rolul in crizele in desfasurare, nu-si asuma obligatii, nu recunosc nimic, dau vina pe "ceilalti" pentru tot si baga in fata "interesele Rusiei". "Un confident al lui Putin a zis ca sanctiunile impuse Rusiei, impunerea de plati pentru actionarii Iukos, sunt irelevante in geopolitica de la Kremlin, in ceea ce priveste Ucraina. Va fi razboi in Europa!". Asa suna "promo"-ul din presa germana.

Predoiu il face nemteste pe Iohannis

Mai riguros decat un neamt pur-sange, Catalin Predoiu vrea ca desemnarea prezidentiabilului dreptei sa fie facuta ca la carte. Mai exact, dupa efectuarea unei intregi "runde" de sondaje de-a lungul lunii august. "Este normal sa facem o masuratoare o data pe luna. Sunt voci chiar in PNL care sustin ca trebuie sa reluam sondajele. Situatia s-a mai clarificat. Adversarul a fost desemnat: Victor Ponta. Trebuie sa luam in calcul si modul in care se va desfasura campania, ce candidat isi doresc romanii (...) Eu nu vorbesc despre o persoana anume. Eu nu vreau sa vad ca pierdem alegerile prezidentiale. Daca eu voi simti ca domnul Iohannis are cea mai buna sansa, o sa spun: < Bun, domnule Iohannis, mergi dumneata >", insista Catalin Predoiu.

PUTEREA

Campania militară din Fâşia Gaza: Infrastructura Hamas, ţinta Israelului

Forţele armate israeliene nu vor părăsi regiunea controlată de teroriştii islamişti din Hamas fără a fi distrus capacitatea acestora de a reprezenta o ameninţare. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este decis să nu cedeze în faţa presiunilor internaţionale. Liderul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul este hotărât să distrugă întreaga reţea de tuneluri construită în Fâşia Gaza de mişcarea teroristă palestiniană Hamas. "Nu vom fi de acord cu nici o propunere care nu va permite armatei israeliene să finalizeze această importantă sarcină pentru securitatea Israelului", a atras atenţia premierul. Potrivit Agerpres, comandantul forţelor din Gaza, Sami Turgeman, a estimat că până la distrugerea acestora ar mai fi "doar câteva zile".

Liviu Dragnea: Exista riscul ca oraşul Brezoi, din judeţul Vâlcea, să fie măturat de ape în urma inundaţiilor

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că a fost "un caz special" deoarece a existat riscul ca oraşul Brezoi din judeţul Vâlcea să fie măturat de ape, în urma inundaţiilor puternice din ultimele zile. Vicepremierul a ţinut să precizeze că această tragedie s-ar fi petrecut dacă specialiştii de la Hidroelectrica şi de la Apele Române nu ar fi ţinut sub control barajul Brădişor. " N-am dat atunci informaţia şi nu voiam să panicăm, dar dacă am fi ajuns în situaţia în care constatam că acolo nu mai puteau fi ţinute lucrurile sub control, oraşul Brezoi ar fi putut fi evacuat", a declarat Liviu Dragnea într-un interviu pentru DC News.

ROMANIA LIBERA

A pus Putin ochii pe România?

Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu alegătorii, premierul britanic David Cameron a afirmat că "dacă am sta ­deoparte fără a face nimic, mâine Rusia ar destabiliza ţările baltice, ar destabiliza România, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin". Avertismentul lui Cameron vine la câteva zile după ce directorul SRI, George Maior, declarase că există "posibilitatea propagării unor fenomene negative pe teritoriul României". Cameron a comparat acţiunile Rusiei în Ucraina cu comportamentul Germaniei înainte de izbucnirea celor două războaie mondiale.

Ce probleme a găsit Consiliul Fiscal la noul buget al statului

Rectificarea bugetară care va fi făcută de Guvern în aceste zile este una negativă la capitolul venituri, dacă se exclude efectul unor operaţiuni de compensare realizate de către Guvern, şi este de natură a influenţa negativ bugetele viitoare ale ţării, arată Consiliul Fiscal (CF) într-o opinie prezentată în mod public ieri. Modificările făcute de Guvern se bazează pe venituri care în următorii ani nu vor mai exista sau nu vor mai fi la acest nivel. Este vorba de impozitele suplimentare ale veniturilor obţinute din liberalizarea preţului la gaze (colectate doar până la finele acestui an) şi de veniturile din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră care sunt prin definiţie temporare. "Acest fenomen este de natură să creeze presiuni suplimentare la nivelul construcţiei ­bugetare din anii următori în vederea încadrării în ţintele de deficit", spune CF.

ZIARUL FINANCIAR

CEZ România: În Dolj, 30% din energia care intră în reţea nu o mai găsim facturată, mai ales din cauza furturilor

Martin Zmelik, noul director general al CEZ România, spune că grupul de utilităţi îşi menţine poziţia pe piaţa locală, pe care o o consideră că având potenţial, dar precizează că cel puţin pentru moment dezvoltările majore s-au oprit. Asigurările date de CEZ, chiar dacă sunt pentru moment, vin în contextul în care italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, au decis să-şi scoată la vânzare businessul. "Strategia noastră nu este să ne retragem din piaţă acum. Pe termen mediu este foarte important pentru noi să rămânem aici pentru că noi credem că piaţa are potenţial de creştere", a spus Martin Zmelik, cel care de la 1 iulie a preluat conducerea CEZ în România de la Jan Veskrna, omul care a condus operaţiunile locale ale cehilor de la intrarea lor pe piaţă, în 2005, când au achiziţionat fosta Electrica Oltenia.

Preţul curăţării bilanţului de neperformante: BCR a marcat o pierdere de 62 de milioane de euro în S1

Banca-mamă Erste Group a avut pierderi de aproape un miliard de euro, dar estimează că în 2015 revine pe profit. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat în primul semestru o pierdere netă de 277 milioane de lei (62 mil. euro), faţă de un profit de 560 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii provizioanelor generată de accelerarea procesului de curăţare a portofoliului de credite neperformante. Cheltuielile cu provizioanele de risc s-au ridicat la 1,3 miliarde de lei (293 mil. euro) în perioada ianuarie-iunie, un plus de 30% faţă de acelaşi interval din 2013. Creşterea provizioanelor vine în condiţiile în care banca vrea să scoată din bilanţ credite de 800 mil. euro anul acesta, din care un pachet reprezentând o treime a fost vândut deja în luna iulie. Aceste credite trebuie provizionate integral.

Guvernul a "uitat" să includă reducerea CAS în rectificare

Impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale nu se regăseşte în proiectul primei rectificării bugetare din acest an, iar o eventuală aplicare a acestei măsuri de la 1 octombrie va presupune o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ţinta de deficit, apreciază Consiliul Fiscal. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajatori cu 5 puncte procentuale a devenit "mărul discordiei" în disputa dintre premier şi preşedinte. Măsura a fost aprobată de Guvern şi de Parlament, dar nu a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Măsura are aviz negativ şi de la Consiliul Fiscal, care a avertizat că diminuarea CAS poate apropia periculos deficitul bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv, în absenţa unor măsuri compensatorii de amploare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb