• ADEVĂRUL
• Greii PDL au dat socoteală la Cotroceni
Discuţiile dintre şeful statului şi democrat-liberali pe tema remanierii guvernamentale au durat mai bine de patru ore. La întâlnirea de taină, alături de premierul Emil Boc, a participat şi tripleta Blaga - Videanu - Berceanu. Cu o zi înainte de evaluarea miniştrilor PDL în cadrul grupurilor parlamentare, premierul Emil Boc şi tripleta Blaga-Videanu-Berceanu au avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema remanierii, în condiţiile în care atât ministrul Economiei, cât şi ministrul Transporturilor au fost ţinta unor critici, ei figurând pe lista neagră a miniştrilor care ar urma să fie schimbaţi.
• Dan Diaconescu a renunţat la şefia Partidului Poporului în favoarea fratelui său Mario
Preşedintele Partidului Poporului este, în acte, Mario Diaconescu, fratele patronului OTV. Tonea Chiriac, trimis în judecată pentru un şantaj de 910.000 de euro şi pentru spălare de bani, este unul din cei cinci membri fondatori ai formaţiunii politice iniţiate de Dan Diaconescu.
• Ce ni se mai spune, de Andrei Pleşu
Ni se spun de toate. Dar aproape niciodată nu ni se spune ceea ce vrem să auzim şi ceea ce ar trebui să ni se spună. Ni se spune tot timpul ceva. Neantul, în România, e volubil. La capătul zilei, eşti plin de informaţii şi nu ştii, de fapt, nimic. Pe primele locuri este tragedia (cineva a călcat pe cineva cu maşina), ciudăţenia (un bărbat a născut trei fete) lamentaţia publică ("aşa nu se mai poate") şi suficienţa guvernamentală ("suntem foarte buni, iar lumea nu pricepe"). Ziarele şi canalele de televiziune sunt pline de noutăţi inutile, de bârfe fără haz, de polemici fără stil şi fără sens. Exemple? Puzderie!
• Europa, la vânătoare de ţigani
Sentimentele anti-rromi s-au intensificat în mai multe ţări din Europa. Franţa şi-a apărat, ieri, politica la Bruxelles. Incidentul petrecut luni, la Bratislava, în care un bărbat a împuşcat mortal şase ţigani, a făcut înconjurul lumii. Presa internaţională leagă măcelul de politica rasistă a guvernului de la Paris. La originea atacului armat ar fi stat ura agresorului faţă de această etnie, susţine cotidianul slovac SME. "Incidentul se încadrează în tendinţa de xenofobie împotriva rromilor observată în ultima vreme în Europa" apreciază şi "New York Times".
• Mexic: buncăre pentru sosirea Apocalipsei
Zeci de italieni bogaţi, care sunt convinşi că sfârşitul omenirii este aproape, şi-au construit un orăşel antiatomic în Peninsula Yucatan. Italienii cred în profeţiile maya care spun că sfârşitul lumii ar veni în 2012, astfel că se pun la adăpost în locuinţe ce rezistă la bombardamente, cutremure şi radiaţii. Identitatea italienilor cu dare de mână, circa 80 la număr, care au avut fonduri suficiente pentru a construi un miniorăşel în toată puterea cuvântului, nu a fost dată publicităţii de presa mexicană. Aceasta comentează însă apariţia unor locuinţe cu aspect de buncăr în legendara Peninsulă Yucatan, în apropiere de un sat care se numeşte Xul, ceea ce în limba maya înseamnă (coincidenţă sau nu) exact "sfârşit", "la final" sau chiar "moarte".
• Uleiul se scumpeşte nejustificat cu 15%
Chiar dacă recolta de floarea-soarelui este mai bună decât anul trecut, procesatorii ameninţă cu scumpiri începând de astăzi. Cauzele invocate de producători pentru umflarea preţurilor sunt criza cerealelor din Rusia sau creşterea cotaţiilor bursiere internaţionale. Recoltatul florii-soarelui este aproape de final, iar fermierii se aşteaptă la o producţie medie la hectar de aproximativ 1.800 de kilograme, cu 300 de kilograme mai mare decât anul trecut. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia naţională va ajunge la 1,4 milioane de tone, faţă de doar 1,09 milioane de tone înregistrate în 2009.
• Economiştii: Un nou acord cu FMI, inevitabil
Analiştii financiari intervievaţi de "Adevărul" spun, în unanimitate, că reînnoirea înţelegerii cu finanţatorii externi nu poate fi ocolită. Majoritatea precizează că aceasta este strategia potrivită. Seriozitatea reformelor şi competenţa celor care le aplică ar fi semnalele pe care doar un nou acord cu FMI le-ar transmite investitorilor interesaţi de România. Acordul stand-by încheiat cu FMI şi UE la începutul lui 2009 va expira în martie anul viitor. Ce se va întâmpla după această dată? Economiştii spun că o nouă înţelegere este inevitabilă.
• Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial: "Un partid cu feţe noi ar lua 40 la sută"
Creşterea lui Dan Diaconescu arată că populaţia aşteaptă apariţia altor politicieni, spune Lăzăroiu. Decredibilizarea actualilor lideri ar crea culoarul necesar pentru Albă ca Zăpada. Dacă va fi un singur partid dominant în 2012, atunci nu va fi niciunul cele dintre cunoscute deja. Dacă nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Şi toate trei personaje de basm: Scufiţa Roşie, Fetiţa cu chibrituri, Moş Crăciun.
• CURENTUL
• William Brânză şi jaful de la Poşta Română
William Brånză face parte din categoria politicienilor căpuşă, care se alimentează constant din banii statului. După ce în alte numere ale ziarului "Curentul" am dezvăluit contractele încheiate cu Parlamentul sau cu Metrorex, contracte extrem de avantajoase pentru firmele la care Brånză era acţionar, acum vă prezentăm dovezi care demonstrează negru pe alb cum a contribuit reprezentantul diasporei la jefuirea sistematică a Poştei Romåne. Pentru a nu mai avea nicio bătaie de cap din partea ANI, Brånză a apelat la rude şi la bunii săi prieteni din Prahova care au acceptat, în schimbul unor sume considerabile, să devină paravanul în spatele căruia deputatul îşi continuă aproape nestingherit contractele cu companiile de stat.
• Poveşti, de Tia Şerbănescu
Discuţiile despre remaniere au încins toate spiritele mai puţin pe dl Marko Bela: "la UDMR nu se pune problema remanierii, noi n-avem ce să le reproşăm miniştrilor noştri". Uite că mai există miniştri ireproşabili, dacă-i iubeşti îndeajuns. În PDL însă mulţi parlamentari s-au săturat de propriii miniştri şi cer o remaniere cât mai largă în timp ce dl Dragnea consideră că "remanierea e un teatru ieftin" (de, preţ de criză!) şi că numai moţiunea de cenzură e teatru adevărat. Dl Năstase a explicat însă că "având un singur glonţ", PSD vrea să-l tragă când e sigur că dărâmă "obiectivul" fixat de dl Ponta: "obiectivul numărul 1 e să dărâmăm guvernul şi pentru asta vom discuta cu toţi cei care sunt dispuşi să ne sprijine". Adică PNL.
• Ministrul Muncii susţine că a reuşit să tripleze absorbţia fondurilor europene
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, că este mulţumit că în cele cåteva luni de cånd este ministru a reuşit să tripleze absorbţia fondurilor europene alocate pentru resursele umane. "Mulţumirea pe care o am este că am reuşit în cele câteva luni de când sunt ministru să triplăm absorbţia de fonduri europene şi să îi apropiem de instituţie pe cei care aveau proiecte", a spus Şeitan. Ministrul a precizat că se urmăreşte, de asemenea, şi îmbunătăţirea eficienţei proiectelor, dar şi eliminarea suprapunerilor, întrucât foarte mulţi dintre aplicanţi doresc să ia fonduri pentru proiecte care nu au impact pe piaţa muncii. El a adăugat că au fost dezvoltate structuri teritoriale care vor face o analiză mai vigilentă a proiectelor în vederea eliminării suprapunerilor.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Salarii mari doar cu... paşaportul
Cei care caută un job pe Internet găsesc cele mai bine plătite posturi în străinătate. Cele mai bănoase meserii din Occident sunt cele din domeniul sănătăţii. În schimb în România cele mai mari salarii sunt pentru posturile de reprezentant de vânzări şi broker de asigurări. Cu ajutorul informaţiilor furnizate de portalurile bestjobs.ro şi eJobs.ro, cele mai importante site-uri de joburi, Curierul Naţional a realizat un top al celor mai bine plătite locuri de muncă pe care le mai oferă în acest moment angajatorii. Pe primul loc în topul celor mai bănoase meserii sunt poziţionate joburile din străinătate de medic de laborator (Medicină Umană, Veterinară, Stomatologie) cu un salariu de 4.000 dolari/lună (3.900 euro). Dacă ajungi să ocupi un post ca medic în Marea Britanie poţi câştiga peste 2.000 euro/lună.
• Traficul bucureştean pune în pericol o ofertă pentru listarea FP
Companiile Unicredit CA-IB şi KBC Securities s-au adresat din nou comisiei de selecţie a intermediarului pentru listarea Fondului Proprietatea pentru a contesta oferta depusă de consorţiul Raiffeisen Capital&Investment - BRD - ING Bank, pe motiv că termenul-limită de depunere a fost depăşit. Companiile contestatare susţin că oferta consorţiului format din Raiffeisen Capital & Investment (RCI), ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucureşti şi BRD - Groupe Société Générale, care a câştigat licitaţia pentru intermedierea listării la Bursă a fondului, a fost depusă cu mai mult de 7 minute peste termenul-limită, respectiv 18 august, ora 14.00.
• Protecţia Consumatorilor: 64% dintre bănci încalcă legea la acordarea creditelor
Controalele derulate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în luna iulie la nivel naţional au evidenţiat faptul că 64% dintre bănci, respectiv 161 dintre cele 252 de operatori economici verificaţi, nu respectă legea la încheierea contractelor de credit. "Au fost aplicate 66 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 527.500 lei şi 95 de avertismente. De asemenea, la 17 operatori economici s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciilor de încheiere a contractelor de credit, până la remedierea deficienţelor", a comunicat ieri Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precizând că, la nivelul Capitalei, au fost verificate 7 unităţi, pentru abaterile constatate aplicându-se 5 amenzi în valoare de 188.000 lei şi 3 avertismente.
• Alpha Bank şi Raiffeisen au performat peste piaţă în semestrul unu
Cele mai importante bănci de pe piaţa românească au raportat în primul semestru profituri în scădere. Conform unor date BNR, sistemul bancar a avut o pierdere de 234 milioane lei. Cele mai importante bănci de pe piaţa românească au raportat în primul semestru profituri în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, sunt şi bănci pentru care primele şase luni ale acestui an au adus o creştere a profitului comparativ cu anul trecut. Profitul operaţional al Alpha Bank a crescut la şase luni cu 13,2%, iar cel al Raiffeisen International în România s-a majorat cu 40%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Continuă scandalul de la Cogealac: CEZ a stopat proiectul eolian
Grupul ceh CEZ, care are în construcţie în Dobrogea parcuri eoliene de 1,1 miliarde euro, susţine că proiectul este stopat ""fără argumente legale solide", din cauza divergenţelor dintre Inspectoratul Teritorial în Construcţii Constanţa (ITCC) şi Consiliul Judeţean Constanţa. ""Investiţia este blocată de Inspectoratul Teritorial în Construcţii Constanţa din cauza unei divergenţe cu autoritatea emitentă a autorizaţiei de construcţie pentru partea a doua a proiectului (Consiliul Judeţean Constanţa) (...) În contextul economic actual, investiţia de 1,1 miliarde de euro a grupului CEZ este stopată fără argumente legale solide şi în continuare fără înştiinţări oficiale, aruncând asupra României importante semne de întrebare cu privire la climatul creat investitorilor străini"", a anunţat astăzi, într-un comunicat, compania.
• Care sunt rezervele pentru remaniabili
În locul lui Berceanu, Şeitan, Sandu şi Dumitru, pe care îi aşteaptă remanierea, PDL vrea să vină cu "feţe noi": parlamentari şi actuali secretari de stat. Vocali în a cere remanierea, liderii PDL cu notorietate nu se înghesuie însă să-i înlocuiască. Motivul principal: preferă să se conserve pentru funcţiile la vârful partidului puse la bătaie pentru outsiderii guvernării, la alegerile interne din 2011. Astfel, pentru scaunele ministeriale eliberate se plănuieşte scoaterea unor "feţe noi" - parlamentari, sau secretari de stat-, au declarat ieri pentru EVZ surse din partid.
• Dispută pe închirierea fostului bloc "Bancorex"
Primăria Capitalei le cere în instanţă administratorilor clădirii 6.000.000 de dolari, reprezentând dividendele neachitate de cinci ani. Motivul: potrivit unei hotărâri de consiliu, firma, care administrează imobilul, ar fi trebuit să achite anual municipalităţii dividende provenite din chiriile percepute. Acum, datoria s-ar ridica - potrivit edililor - la 6.000.000 de dolari. "Firma Bucharest Financial Plazza a plătit municipalităţii, începând din 2002, doar 210.000 de dolari pe an. Asta, în condiţiile în care imobilul a fost închiriat încă din 1997. Societatea a argumentat că nu a putut achita mai mult, pentru că a fost pe pierderi.
• Notarii jertfesc 10 procente pe altarul imobiliarelor
Clienţii vor plăti taxe notariale mai mici la realizarea tranzacţiilor imobilare în Bucureşti şi în cinci judeţe din sudul ţării. Principalul motiv este blocajul din piaţă. Notarii din Bucureşti şi alte cinci judeţe din sudul ţării ieftinesc, de astăzi, taxele aferente tranzacţiilor imobiliare cu 10 procente, pentru a impulsiona piaţa. Tarifele vor scădea astfel în Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, ca urmare a numărului mic de tranzacţii înregistrat în primele şapte luni ale acestui an. În buzunarele clienţilor, aceste reduceri vor reprezenta câteva sute de lei.
• FINANCIARUL
• Companiile româneşti nu mai au oameni să-şi relanseze activitatea
Politica haotică de personal din economia naţională şi fiscalitatea excesivă scad şansele ieşirii din criză. Depăşirea recesiunii: ţinta ratată a programului anticriză al Cabinetului Boc. Impozitarea excesivă a veniturilor din muncă, concedierile masive şi nu întotdeauna dictate de necesităţi reale din sectorul privat, ezitările guvernanţilor privind restructurarea sectorului public supradimensionat şi productivitatea scăzută sunt doar câteva dintre obstacolele din calea ieşirii din recesiune.
• Contribuţiile la sănătate se plătesc şi retroactiv
Contribuţiile la sistemul de sănătate se plătesc de două ori în cazul persoanelor cu contract de muncă şi venituri regulate din activităţi independente. Odată cu intrarea în vigoare a OUG 58/2010 a început să plouă cu somaţii de plată. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 58/2010 şi mai ales a normelor de aplicare a acesteia, au apărut confuzii legate atât de termenul la care trebuie plătită respectiva contribuţie, cât mai ales în privinţa achitării retroactive a acesteia, pentru cei care obţin periodic venituri din activităţi independente - în cazul PFA-urilor, a profesiilor liberale sau a drepturilor de autor.
• ANPC a suspendat temporar creditarea în 17 unităţi bancare
Un control desfăşurat în iulie a constatat nereguli în două treimi din cele 257 de agenţii verificate. Controalele întreprinse în luna iulie de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor s-au finalizat, în premieră pentru România, cu sancţiuni de suspendare temporară a serviciilor de încheiere a contractelor de credit de către bănci. Măsura a fost aplicată în 17 unităţi, după ce angajaţii ANPC au descoperit abateri privind serviciile de plată. Controlul a vizat 257 de unităţi bancare, în aproape două treimi din acestea constatându-se nereguli.
• Administraţia centrală are cheltuieli în creştere, iar primăriile au excedent la nivel naţional
Rezultatele autorităţilor locale s-au datorat unor investiţii care au adus mulţi bani la buget. Cheltuielile publice au crescut în iulie doar la instituţiile administraţiei publice centrale, înregistrându-se un deficit de peste 22 de miliarde de lei al bugetului de stat. Pe de altă parte, bugetul centralizat al administraţiilor locale a terminat primele şapte luni ale anului cu un excedent de 1,346 miliarde de lei. Chiar dacă guvernanţii spun că au reuşit să taie o parte din cheltuieli, deocamdată rezultatele nu se văd.
• Proiectele pentru dezvoltarea satelor au atras 31,6% din banii UE
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală dispune, pentru perioada 2007-2013, de 10 mld. euro, din care 1,43 mld. euro reprezintă plăţi efectuate. Numărul impresionant de cereri de finanţare depuse la APDRP, aproape 41.000, denotă un interes deosebit pentru fondurile europene destinate dezvoltării rurale. Până la data de 18 august au fost încheiate peste 13.500 de contracte, în valoare de peste 3,16 miliarde de euro, iar plăţile efectuate însumează 613,72 milioane de euro. Alte 826 de milioane de euro sunt plăţi efectuate pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă implementate de APIA.
• August 2010, cea mai "plictisitoare" lună pe Bursa de Valori în ultimii şase ani
Numărul tranzacţiilor realizate luna trecută la BVB s-a prăbuşit la 46.000, nivel nemaiatins din aprilie 2004. Brokerii se luptă din greu cu letargia care s-a instalat pe Bursă de două luni încoace şi care a culminat în august cu cele mai modeste rulaje din ultimele 19 luni, de numai 69 de milioane de euro, adică 3,1 milioane de euro în medie pe şedinţă. În acelaşi timp, cotaţiile au fost "paralizate" pe parcursul ultimelor patru săptămâni, terminând luna tot acolo unde se situa la sfârşitul lui iulie.
• GÂNDUL
• Pelerinajul lui Boc la Cotroceni: cum s-a dus la Băsescu să ia remanierea. Ce soluţie onorabilă de exit are Adriean Videanu
Extrem de sensibil cu scurgerile de informaţii, preşedintele le-a impus liderilor PDL chemaţi la Preşedinţie să-şi ţină gura până miercuri. Premierul Emil Boc caută soluţii pentru o remaniere guvernamentală care să împace şi partidul, şi Cotrocenii. Şeful Executivului a avut, ieri, o zi de plimbare între Palatele Victoria şi Cotroceni. Dimineaţa, i-a chemat la Guvern pe mai mulţi dintre liderii PDL, miniştri şi lideri parlamentari, printre care Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, dar şi Roberta Anastase şi Anca Boagiu.
• Miza remanierii - spargerea tripletei BVB
La nivelul membrilor BPN, aseară se ştia doar că Băsescu şi-a exprimat preferinţa pentru o remaniere mai extinsă, că nu le-a impus nimic, dar că va participa la reuniunea de azi cu parlamentarii în funcţie de decizia pe care o va lua la partid. Pe lângă numele deja vehiculate pentru remaniere - Mihail Şeitan de la Muncă, Gabriel Sandu de la Comunicaţii şi Mihai Dumitru de la Agricultură -, era încă în discuţie rămânerea la Finanţe a lui Sebastian Vlădescu. Susţinut puternic de Băsescu, Vlădescu este de-a dreptul urât de parlamentari, în primul rând pentru refuzul acestuia de a pune oameni de partid la Finanţele locale şi la Vămi.
• O notă internă aruncă în aer sistemul asigurărilor "obligatorii" de locuinţe: "Nu-i asiguraţi pe cei cu case în zone inundabile!"
SCANDAL. Companiile de asigurare îşi notifică agenţii să nu încheie poliţe pentru locuinţele din "zone inundabile frecvent", deşi legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor exceptează doar locuinţele fără autorizaţie de construcţie, nu şi pe cele din arii inundabile. Chiar dacă legea spune că sunt obligatorii, românii care locuiesc în zone inundabile nu vor putea să-şi cumpere o asemenea poliţă pentru casă, pentru că firmele de asigurări nu doresc să asigure aceste clădiri.
• Iliescu: "Nu am nimic personal cu Ponta, când spun că nu este obligatoriu ca să devină premier". De ce l-a botezat "cârlan"
Preşedintele de onoare al PSD e explicat pentru Gândul de ce l-a făcut "Cârlan nărăvaş" pe liderul în exerciţiu. Temerile lui Năstase, exprimat luni seara, la televizor, s-au dovedit întemeiate, atunci când spunea că preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu va fi de acord cu ideea sa, potrivit căreia şeful unui partid care formează guvernul ar trebui să preia funcţia de premier.
• Expresia "un cârlan nărăvaş" e de bine
Preşedintele de onoare a mai precizat pentru Gândul că expresia "un cârlan nărăvaş", cu care l-a gratulat zilele trecute pe Victor Ponta, nu conţine nicio conotaţie peiorativă şi jignitoare la adresa liderului social-democrat. "Nu e vorba de nimic jignitor. Eu m-am referit la trăsăturile sale de tânăr uneori impulsiv, încercând să-l mai temperez", a explicat Iliescu şi a precizat că această discuţie nu are niciun fel de legătură cu faptul că preşedintele partidului nu trebuie să devină, neapărat, şeful guvernului.
• România eoliană: 2 milioane de familii vor primi electricitate din vânt, mai eco, dar mai scumpă
Mai multe companii occidentale investesc miliarde de euro în vântul românesc. Statul acordă finanţări din taxele colectate de la cetăţenii români. Străinii sunt atraşi şi de faptul că sumele obţinute din exploatarea energiei eoliene nu trebuie investite în România. Energia furnizată de turbinele eoliene instalate pe teritoriul României, funcţionale la începutul anului 2011, va fi suficientă pentru ca peste 500.000 de gospodării medii să fie alimentate cu electricitate verde, obţinută din vânt.
• Investiţiile necesare în sursele de energie regenerabilă sunt foarte mari
Cele în energie eoliană sunt considerate "ieftine", dar tot ajung la 1,5 milioane de euro/MegaWatt (capacitate instalată zilnică), ceea ce înseamnă cu 50% peste investiţia într-o centrală pe gaze. Iar investiţia se recuperează abia în circa 20 de ani.
• Falimentul României, posibil în 2-3 ani
România, Ucraina şi Ungaria sunt statele "potenţial instabile" din Estul Europei, care ar putea falimenta, avertizează Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard. Profesorul spune că nu poate prevedea care dintre cei trei candidaţi la faliment este mai vulnerabil, dar crede că previziunea lui se va adeveri în 2-3 ani, într-un interviu din revista austriacă Profil, citat de Bloomberg.com. Un faliment în Estul Europei ar pune mari probleme Austriei.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Senzaţional: "Baronii roşii" din CPEx aveau un IQ peste medie
Expertizele psihologice ale elitei comuniste aflată în detenţie au demonstrat că, în marea lor majoritate, foştii demnitari aveau coeficient de inteligenţă foarte ridicat. Instrumentat în procesul "Lotului CPEx", Dosarul penal nr. 88/P/1990 conţine un set de informaţii excepţionale pe care, în alte condiţii, nu le-am fi cunoscut niciodată. Este vorba despre expertizele psihiatrice şi testele psihologice care au evaluat atât sănătatea mintală, cât şi nivelul performanţelor intelectuale ale foştilor demnitari comunişti. Iar rezultatele acestor investigaţii arată, poate într-un mod neaşteptat pentru mulţi dintre noi, că "Tovarăşii" nu erau, nici pe departe, troglodiţii pe care ni i-a prezentat, ani la rând, "democratica" presă postdecembristă.
• Debut tensionat de sesiune
Sesiunea parlamentară de toamnă care începe azi se anunţă a fi una tensionată, puterea fiind ameninţată cu o nouă moţiune de cenzură, după ce remanierea unor miniştri va fi devenit fapt. Opoziţia lasă totuşi o lună întreagă Guvernului înainte de a declanşa asaltul, PSD vorbind despre luna octombrie ca luna în care moţiunea de cenzură va fi depusă şi votată. Este de aşteptat, în perspectiva moţiunii de cenzură, ca presiunea asupra parlamentarilor să crească, nefiind excluse plecări dinspre PDL spre independenţi (cum au fost cazurile democrat-liberalilor Călin Potor sau Georgică Severin) sau dinspre independenţi către PSD sau PNL. Potrivit estimărilor PSD, Opoziţia ar mai avea nevoie de 23 de parlamentari ai arcului guvernamental care să voteze moţiunea de cenzură.
• Salariile scad la nivelul din 2005
Cheltuielile salariale în sectorul public din România vor fi reduse în anul 2011 la nivelul anului 2005, de 7,4% din PIB, a declarat ieri reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Tonny Lybek. El a adăugat că an de an, începând din 2005, cheltuielile salariale în sectorul public au crescut de la 8% din PIB în 2005 la 8,1% din PIB în 2006, 8,9% din PIB în 2007 şi 9,5% din PIB în 2008, iar pentru anul în curs sunt estimate să scadă la 8,2% din PIB.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Maladia East Dâmboviţa amplifică virusul West Nile
PROBLEME. Monitorizarea dezinsecţiei de către autorităţi reprezintă una dintre marile slăbiciuni ale sistemului. Autorităţile au fost anunţate cu privire la declanşarea infecţiei cu virusul West Nile, dar măsurile au întârziat să apară. În timp ce cazurile se înmulţesc, Primăria Capitalei nu a reziliat nici acum contractul cu firma căreia îi plăteşte servicii de dezinsecţie de 28 de ori mai scumpe decât cele de la Budapesta.
• România ar trebui să crească în criză. De ce scade?
În timp ce România parcă se zbate să se afunde în recesiune, la graniţe se întâmplă miracole economice. Puţine ţări au scăpat de criză când robinetele mondiale de bani au fost tăiate. Însă majoritatea au încercat să-şi găsească drumul de ieşire. Şi au reuşit. Culmea, ceea ce noi vedem ca dezavantaj - starea de semidezvoltare şi dependenţa financiară - pare să-i fi ajutat pe vecini. După ce a căzut violent în 2009, Turcia şi-a revenit spectaculos anul acesta: 11% creştere economică în primul trimestru şi 9% în al doilea. Turcia e o excepţie doar pentru că a crescut "chinezeşte", cu două cifre. Însă redresările spectaculoase sunt regula: Ucraina 6%, Rusia 5%, Slovacia - membră a zonei euro - tot 5%. Trei sferturi din membrii UE deja sunt pe creştere, chiar şi modestă, iar Polonia, care a reuşit să nu intre deloc în recesiune, întrece aşteptările şi mai pune 3,5% la PIB.
• Cel mai scump zvon: guvernatorul Băncii Chinei a dispărut!
China a infirmat ieri oficial un zvon ciudat despre dispariţia fără urmă a guvernatorului băncii centrale, Zhou Xiaochuan. Acesta ar fi urmat să fie arestat pentru o pierdere-gigant de 430 miliarde $. Pierderea este imposibilă, spun experţii financiari . Zvonul însă persistă. Deşi oficialul considerat unul dintre cei mai valoroşi finanţişti din China şi din lume apare în fotografii cu date recente, postate pe site-ul Băncii Populare Chineze, cum este denumită oficial banca centrală a Chinei, Zhou Xiaochuan nu a mai apărut în public şi nici în faţa camerelor de luat vederi, începând cu data de 28 august - ziua în care zvonul despre dispariţia sa a apărut pe internet, sub efigia unui ziar respectabil din Hong Kong.
• PSD s-ar mai înfrăţi o dată cu PDL până la anticipate
Social-democraţii se arată dispuşi să colaboreze "punctual" cu PDL, dacă actualul Guvern va fi înlocuit de un cabinet de serviciu care să organizeze alegeri anticipate în 2011. Schimbare de atitudine surprinzătoare la PSD. Principalul partid de opoziţie deschide o portiţă pentru democrat-liberali, pe care i-ar vedea în postura de parteneri, dar doar pe anumite teme "de interes public". Cel puţin asta reiese din strategia parlamentară a PSD, adoptată ieri de senatorii şi deputaţii partidului, în perspectiva unei noi sesiuni legislative. PSD face astfel un pas important înspre adversarii tradiţionali de la PDL, dând de înţeles că ar accepta chiar şi un compromis - intrarea temporară la guvernare într-un Executiv "de serviciu", cum l-a numit Adrian Năstase.
• Cum se plimbă o fantomă prin PIB fără să lase urme
INS face un pas înapoi: Firma din Hoghiz nu e în PIB pe 2009, nu ştim încă dacă s-o includem. INS încearcă să găsească rostul celor 3% din PIB, cât reprezintă cifra de afaceri a misterioasei firme American European Marketing & Enterprises. "Nu ne putem pronunţa dacă rezultatele acestei firme vor fi cuprinse în valoarea semidefinitivă şi definitivă a PIB-ului pe 2009", a scris ieri Vergil Voineagu, preşedintele INS, care spune că, după verificări, a rezultat că datele de bilanţ ale AEME n-ar fi fost incluse în calculul PIB, aşa cum declarase cu o zi înainte.
• ZIARUL FINANCIAR
• Trichet, şeful zonei euro, vine duminică la aniversarea BNR de 130 de ani
Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), vine duminică la Bucureşti pentru a ţine un discurs înaintea concertului de gală care va avea loc seara la Ateneul Român cu ocazia aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României (BNR). Concertul este susţinut de filarmonica George Enescu, condusă de Horia Andreescu. În prima parte a evenimentului vor mai avea speech-uri preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
• Notarii modifică grila la apartamente în cursul anului
Preţurile orientative din grila notarilor, de la care pleacă modul de calcul al onorariilor şi al taxelor într-o tranzacţie imobiliară, se reduc cu 10% de la 1 septembrie în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman. Motivul este "evoluţia pieţei imobiliare din România în primele şapte luni ale anului 2010 ca urmare a influenţei recesiunii economice", potrivit Uniunii Notarilor. Este pentru prima oară când declinul pieţei imobiliare îi face pe notari să schimbe grila în timpul anului, după mai bine de şapte ani de când ea se publică o singură dată pe an, la 1 ianuarie. Anul trecut însă, a mai fost operată o reducere de 15% în preţurile imobiliarelor, pentru a anihila de-precierea cursului de schimb, grila fiind exprimată în euro.
• Banca Carpatica mai cere acţionarilor 15 mil. euro la capital
Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), controlată de omul de faceri sibian Ilie Carabulea, a propus acţionarilor majorarea capitalului social cu 63,5 mil. lei (14,9 mil. euro) prin aport de numerar până la 342,4 mil. lei (80,5 mil. euro), pentru o rezistenţă mai bună în faţa şocurilor macroeconomice. "Majorarea de capital este menită să susţină activitatea băncii în continuare şi să asigure un indicator de solvabilitate confortabil. Carpatica, asemeni restului băncilor din sistem, trebuie să facă faţă unui cost al riscului de credit ridicat", a spus Nicolae Surdu, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica.
• Povestea speculatorului de aur din spatele Roşiei Montane
Cel mai important săptămânal de business din lume, Bloomberg Businessweek, prezintă în cel mai recent număr al său povestea speculantului Thomas Kaplan, finanţistul de profesie istoric ce se află în spatele Gabriel Resources, compania ce vrea să exploateze proiectul minier Roşia Montana. Miliardarul, preşedinte şi director de investiţii al grupului financiar Tigris Financial Group cu sediul în Manhattan, povesteşte cum s-a îndrăgostit de dealurile verzi din Transilvania, din inima României şi cum s-a lăsat convins de potenţialul proiectului Roşia Montana. El deţine 18% din acţiunile companiei canadiene Gabriel Resources care încearcă să redeschidă "ceea ce se crede că este cel mai mare depozit de aur din Europa, estimat la 310 tone de aur şi evaluat la 12 mld. dolari la preţul curent. Mai mult, la Roşia Montana se estimează că stau ascunse şi circa 1.478 de tone de argint", după cum scrie în articol.
• Băncile greceşti din top zece au rămas pe profit după şase luni
Majorarea veniturilor şi reducerea costurilor au permis bancherilor greci să rămână cu un profit după digerarea creditelor neperformante. Subsidiarele grupurilor financiare elene au fost afectate în mod diferit de riscul de credit în primele şase luni din 2010, astfel că în timp ce Bancpost şi-a stabilizat calitatea portofoliului de credite, Alpha Bank a constituit provizioane suplimentare de 47 mil. euro, în creştere de la 19,5 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Opinie Mişu Negriţoiu: De ce nu se pot împrumuta românii în euro la o rată a dobânzii de 4%
Aplicarea aşa-numitei rate de dobândă "prin decret" ar introduce distorsiuni masive în sistem şi ar bloca activitatea de intermediere financiară. Cetăţenii trebuie să înţeleagă poziţia băncilor comerciale care sunt "intermediari" finaciari şi nu au bani proprii (cred că nimănui nu i-ar conveni să ştie că banca sa e forţată să acorde credite în pierdere, fapt ce primejduieşte chiar depozitele populaţiei). Oamenii trebuie să ştie la cât pot să se împrumute. Şi că mai este cale lungă până când în România te vei putea împrumuta la aceeaşi rată a dobânzii ca în Germania. Şi această "cale lungă" se numeşte "convergenţă reală" a celor două economii în cadrul Uniunii Europene. Şi pe care ar trebui de fapt să se concentreze mai mult dezbaterea noastră publică. Pentru ca şansa românilor de a avea dobânzi mai mici depinde cel mai mult de progresul României.
• Strategii de bănci mari pe timp de criză: revin ambiţiile de creştere a cotelor de piaţă
BCR se luptă să atragă clienţi cu conturi de salarii pentru a creşte stabilitatea portofoliului n BRD pariază pe inovarea de produse care să aducă un plus de comisioane şi noi clienţi. Raiffeisen refinanţează datoriile clienţilor care au credite şi la alte bănci pentru întărirea relaţiilor. UniCredit are obiective ambiţioase de creştere a cotei de piaţă la creditare, pe mai multe segmente. Care sunt principalele strategii "vizibile" adoptate de bănci puternice de pe piaţă?
• Gheţea, ARB: Dacă vom fi obligaţi să ieftinim creditele vechi, le vom scumpi pe cele noi
Băncile vor scumpi considerabil creditele noi dacă vor fi obligate să micşoreze semnificativ costurile pentru clienţii care au împrumuturi în derulare, în urma aplicării Ordonanţei numărul 50/2010 în forma actuală, atenţionează Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al CEC Bank. "În condiţiile în care se dau acte administrative care se interpretează că în buzunarul fiecărui român intră 2-3% din dobânda plătită la credit, cum îl protejez pe viitorul consumator? Aceste costuri (suportate de bănci prin reducerea dobânzilor pentru creditele în derulare - n. red.) se vor reflecta în costul creditelor viitoare", a spus Gheţea, care a participat ca invitat special în cadrul întâlnirii "Meet the CEO", organizată de Business Magazin.
• Top 300 cele mai mari companii şi bănci
Cele mai mari 300 de companii, bănci, asigurători şi instituţii financiare nebancare au încheiat anul trecut cu afaceri în creştere cu 3% faţă de 2008, la aproape 389 de miliarde de lei (92 de miliarde de euro), arată datele trimise de Registrul Comerţului, la solicitarea ZF. Trei businessuri au trecut în 2009 de 10 miliarde de lei (2,4 mld. euro) n 95 de companii şi bănci de pe piaţa locală au raportat afaceri mai mari de un miliard de lei (238 mil. euro). Pragul minim pentru ca o firmă "să prindă" top 300 a fost în 2009 de peste 80 mil. Euro.