REVISTA PRESEI 01.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 septembrie 2011

ADEVARUL

Cum pierde România bani în faţa Bulgariei

Taxele şi impozitele mai mici, legislaţia permisivă şi o politică economică stabilă sunt atuurile pe care bulgarii mizează în "războiul" de la distanţă cu românii. Mergem în concediu pe litoralul bulgăresc, ne înmatriculăm maşinile şi ne mutăm firmele la Ruse. Cum reuşeşte Bulgaria să ne depăşească în aproape orice? Litoralul Mării Negre, sezonul estival 2011. Staţiunile bulgăreşti sunt vizitate de două milioane de turişti străini. Aceştia se cazează în hoteluri de cinci stele, care oferă servicii în regim all-inclusive, cu piscine exterioare şi interioare, săli de fitness şi centre spa. Câţiva zeci de kilometri mai la nord, România întâmpină numai un milion de turişti străini pe an.

Guvernul intră în toamnă cu temele FMI nefăcute

Până la 1 septembrie, Compania de Autostrăzi trebuia să-şi plătească datoriile către partenerii privaţi, iar CFR trebuia să scoată din uz 1.000 de kilometri de cale ferată. În scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, Guvernul s-a angajat să rezolve, până azi, câteva dintre problemele structurale din sectorul transporturilor. Dintre măsurile convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) care trebuiau bifate la 1 septembrie, doar înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Tranzit şi, bineînţeles, majorarea tarifelor de călătorie cu trenul şi cu metroul au fost realizate.

Elveţia cheltuieşte 1,1 miliarde de dolari pentru a controla francul

Guvernul elveţian va cheltui 1,1 miliarde de dolari pentru înfrâna aprecierea tot mai rapidă a monedei naţionale, francul elveţian. Autorităţile de la Berna susţin în continuare că francul este "masiv supraapreciat", afectând performanţele companiilor autohtone. Îngrijoraţi de aprecierea rapidă a francului (un adevarat refugiu pentru investitori în perioade instabile din punct de vedere economic), guvernanţii elveţieni au elaborat un nou pachet de măsuri pentru a controla cursul monedei naţionale. Aceştia au anunţat că vor aloca 870 de milioane de franci (1,1 miliarde de dolari) pentru a sprijini industria turistică şi exporturile, salvând astfel nenumărate locuri de muncă.

Economia Canadei scade pentru prima dată din 2009

Economia Canadei a înregistrat o contracţie de 0,4% în cel de-al doilea trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Este prima scădere a economiei canadiene de la izbucnirea crizei mondiale. Volumul mai mic al exporturilor şi dezastrele naturale care au forţat marile companii să sisteze producţia au fost e ajuns pentru a spulbera revenirea economică a Canadei. n primele trei luni ale anului, creşterea economiei canadiene s-a ridicat la 3,6%. Acum, analiştii spun că după această scădere, în cel de-al treilea trimestru economia va stagna. Canada ocupă locul 10 în rândul celor mai puternice economii din lume. Din acest top, numai Canada şi Japonia (a treia economie mondială) au înregistrat o contracţie economică în cel de-al doilea trimestru.

Sfaturi practice: cum distrugi un gigant IT

Cotidianul "The Wall Street Journal" demonstrează că fiecare decizie luată de conducerea HP din vara lui 2010 încoace a fost dezastruoasă pentru companie. Noul director general executiv (CEO) al HP, Leo Apotheker, a reuşit într-un singur an să ducă gigantul IT în pragul colapsului. Vrei să prăbuşeşti o companie uriaşă şi nu ai nicio idee despre cum ai putea să faci asta într-un singur an? "The Wall Street Journal" publică un articol ironic referitor la deciziile luate în ultimul an de către conducerea Hewlett-Packard (HP), arătând că acestea au fost una mai proastă decât alta şi au dus în final compania în pragul colapsului.

Boc s-a ţinut de cuvânt: a eliminat subvenţiile la căldură

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru combustibilul centralelor termice şi majorarea plafonului de venituri până la care se vor acorda ajutoare sociale pentru încălzirea în sezonul rece. Plafonul de ajutoare sociale directe, care se acordă prin intermediul Ministerului Mediului, a fost majorat până la 786 de lei pe membru de familie, faţă de 615 lei, cât era până acum. Pentru persoanele singure, acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Subvenţii masive pentru presa din Vest

Presa străină doboară recorduri privind subvenţiile de la stat. Mass-media din Germania primeşte cei mai mulţi bani drept subvenţii, înregistrând în 2008 un total de 7,7 miliarde de dolari. Franţa, Finlanda, Marea Britanie, SUA şi Italia se clasează şi ele în topul realizat de "Reuters Institute for the Study of Journalism" - un studiu care se referă la situaţiile din anul 2008 - citat de portalul francez "les Echos". Astfel, pe locul doi se situează Marea Britanie, care a obţinut subvenţii în valoare de 4,9 miliarde de euro, urmată de Franţa, care primeşte "doar" 4,3 miliarde de euro.

Ucraina face un pas înaintea României în bătălia gazelor

Ucraina ne-a luat-o deja înainte cu planurile de a construi un terminal de gaze lichefiate. România intenţionează să construiască un astfel de terminal la Constanţa încă din 2008 (în cadrul proiectului AGRI), în timp ce Ucraina a venit cu ideea abia anul trecut. Acum, statul vecin este în etapa de selecţie a companiei care va efectua studiul de fezabilitate, care va fi cunoscută în 10 septembrie, scrie cotidianul "The Kyiv Post". Aceasta în timp ce noi abia în toamnă vom începe procedurile pentru selecţia celor care vor face studiul.

Statul iartă firmele de penalităţi cu condiţia achitării datoriilor până la sfârşitul anului

Guvernul a aprobat miercuri modificările Codulului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală. Astfel, firmele care vor plăti datoriile către stat până la sfârşitul anului nu vor achita penalităţi, a anunţat premierul Emil Boc. De asemenea, companiile care vor achita principalul şi dobânzile în primul semestru din 2012 vor beneficia de reducerea cu 50% a penalităţilor. Mediul de afaceri a mai primit şi alte veşti bune. Firmele mici, cu trei angajaţi şi o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro, vor putea depune declaraţia unică trimestrial, nu lunar, ca până în prezent. Boc estimează că în jur de 54% dintre firmele din România vor beneficia de această facilitate.

Datoria publică a României se apropie de 40%

Datoria publică a României a ajuns la 214 miliarde de lei la mijlocul acestui an, echivalentul a 39,4% din PIB, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Faţă de luna anterioară, datoria publică a crescut cu 14 miliarde de lei, în special pe fondul lansării emisiunii de eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro şi a unor împrumuturi pe termen scurt. La sfârşitul anului trecut, România avea o datorie publică de 194,4 miliarde de lei (37,86% din PIB), în creştere de la 109,1 miliarde de lei (21,65% din PIB), la finele anului 2008. Ţările europene trebuie să respecte un plafon maxim de îndatorare de 60% din PIB, conform Tratatului de la Maastricht.

Deciziile din ultimii patru ani au ciuruit bugetul de pensii

Potrivit studiului BNS "De ce nu sunt bani la pensii?", 42% din deficitul de anul acesta provine din majorările făcute în 2007 şi 2008. Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat ieri că dobânzile la creditele pentru plata la zi a pensiilor vor duce, în doi-trei ani, la colapsul sistemului public. Studiul, realizat de mai mulţi economişti şi statisticieni, în cadrul unui proiect pe bani europeni derulat de BNS, face o comparaţie între bugetul de pensii din 2007 (când era în echilibru) şi fondul pe anul în curs, când se estimează un deficit record de 14,9 miliarde de lei. Acest gol reprezintă 2,75% din PIB‑ul prognozat pe 2011.

După revoluţie, Egiptul pierde controlul în Peninsula Sinai

Ocupată cu revoluţia din Piaţa Tahrir şi cu alte revolte din Orientul Mijlociu şi Africa, presa şi chiar şi autorităţile de la Cairo au scăpat din vedere un lucru: Egiptul pierde controlul în Peninsula Sinai. Primele semnale au apărut după atacurile asupra conductei ce aprovizionează cu gaz egiptean Israelul şi Iordania şi apoi atentatele de la jumătatea lunii august soldate cu uciderea a opt israelieni lângă Eilat, localitate de pe malul Mării Roşii. Ministrul Apărării, Ehud Barak, i-a făcut responsabili pe "teroriştii din Gaza" care au venit prin Sinai. Grupuri jihadiste care pretind că ar fi afiliate organizaţiei teroriste Al-Qaida susţin crearea unui emirat islamic în Sinai.

CURENTUL

Liliana Mincă a bulibăşit "loteria" declaraţiilor de avere

Fauna ciudaţilor care forfotesc prin studiourile Antenelor cîrmuite din umbră de turnătorul Felix s-a îmbogăţit, în ultimul timp, cu un nou "deontolog". Sau o "deontoloagă", dacă ni se permite să-i spunem aşa. Fostă Ghervasuc, acum Mincă, - după cum scrie în certificatul care-i confirmă statutul de femeie măritată - noua conştiinţă a neamului ne era deja cunoscută ca "Madam 6 din 49". Dincolo de aparenţe, cucoana este modelul clasic al persoanei pe care capitalismul nostru de cumetrie a cocoţat-o în nişte poziţii la care, în alte vremuri, nu ar fi putut nici măcar să viseze.

Taxa auto scade cu până la 25%

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, proiectul privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Astfel, taxa auto scade cu pånă la 25%. Dacă taxa de poluare plătită începånd cu 1 iulie 2008 este mai mare decåt cea rezultată din aplicarea noii legi, contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani, potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Mediului. Taxa urmează să se aplice şi maşinilor care au fost înmatriculate pånă în 2007 şi care vor fi våndute pentru prima dată pe teritoriul Romåniei.

Filat şi Ghimpu fac front comun pentru reintroducerea oficială a limbii române peste Prut

Ieri, cu ocazia serbării pe 31 august a Limbii Române, şeful Executivului de la Chişinău, Vlad Filat, a declarat că în eventualitatea modificării Constituţiei să fie schimbat şi articolul referitor la limba Republicii Moldova, pentru introducerea limbii române ca limbă oficială, apreciind că este vorba despre o "cerinţă firească". "Nu cred că mai este cineva care, sincer, crede că vorbeşte altă limbă decât cea română. Este evident că trebuie să aducem în concordanţă această normalitate şi în Constituţia Republicii Moldova.

CURIERUL NATIONAL

Acum vedem declinul din imobiliare!

Dacă la nivelul preţurilor cea mai mare parte a picajului a fost în 2009, volumul construcţiilor abia în 2010 şi 2011 a coborât accelerat. Numărul autorizaţiilor de construire a scăzut în primele şapte luni din acest an la 22.822, faţă de 31.768 aprobări în acelaşi interval din 2009. Factori precum oprirea creditării, scăderile remiterilor din străinătate, corecţia bugetară şi sporul demografic negativ au condus la adâncirea crizei. Din 2008 sectorul de construcţii a înregistrat scăderi importante, iar potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) numărul autorizaţiilor de construire acordate în România s-a împuţinat de la un an la altul, ajungând la 22.822 pentru intervalul ianuarie-iulie 2011, cu 35% mai mic decât în perioada similară a anului 2008, când numărul de aprobări a fost de 35.233.

Boc: În septembrie va fi asigurată aderarea la Schengen pentru 2012, mai sunt rezerve în UE

Primul-ministru Emil Boc a declarat că se aşteaptă ca în luna septembrie să fie asigurată aderarea României la spaţiul Schengen în cursul anului viitor, subliniind că trebuie contrabalansate sensibilităţile şi rezervele subiective sau politice manifestate încă în rândul unor parteneri europeni, citat de Mediafax. Boc a mai arătat că toamna acestui an şi anul 2012 vor avea multiple provocări în plan european, pentru politica externă românească fiind prioritare, pe lângă aderarea la Schengen, gestionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, negocierile asupra perspectivei financiare 2014-2020 a UE, implementarea Strategiei Dunării, menţinerea interesului UE pentru vecinătatea estică, precum şi problematica subsumată regiunii extinse a Mării Negre.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Daniel Boda, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, acesta fiind acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 5.000 de euro de la administratorii unei firme de farmaceutice, pentru restituirea autorizaţiei de funcţionare. În dosar mai sunt judecate alte şapte persoane

La Oltchim, Roibu nu se împiedică de PCC SE

Acţionarii Oltchim (OLT) nu au numit ieri în AGA un nou preşedinte al CA al combinatului chimic, astfel că actualul deţinător al funcţiei, Constantin Roibu, va rămâne interimar până săptămâna viitoare, când acţionarii se vor întruni din nou. "Numirea unui preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim revine Consiliului şi nu Ministerului Economiei. Este o confuzie făcută de minister. Astfel, Roibu va fi preşedinte interimar până săptămâna viitoare, când va avea loc o nouă AGA", au declarat pentru Mediafax surse apropiate conducerii Oltchim.

Isterie generală: revine goana după aur

Întotdeauna lumea a avut o atracţie pentru aur, însă în ultimii ani nivelul de interes pentru a investi în acest metal preţios a atins noi culmi. În prezent aurul se vinde pe piaţă cu 1.830 de dolari/uncie, în creştere cu aproape o treime în decursul acestui an. Ce are aurul de oamenii sunt atât de pasionaţi şi înnebuniţi după acest metal preţios? În timp ce preţul aurului stagnează aproape de nivelul record atins, oamenii din Spokane şi până în Bangkok vând bijuterii sau cumpără lingouri, iar unii dintre ei chiar renunţă la locurile lor de muncă stabile pentru a deveni căutători ai metalului galben: aurul. Nu degeaba a fost numit "Sfântul-seducător din metal".

Finanţele vor verifica cum cheltuie statul banii publici

Regiile, companiile de stat şi societăţile cu capital majoritar de stat vor da socoteală şi asupra gestionării bunurilor publice. Sumele cuvenite bugetului de stat devin creanţe şi se colectează conform legii. Modul în care regiile, companiile şi întreprinderile de stat gestionează bunurile publice sau utilizează fondurile publice, cu excepţia celor comunitare, va fi verificat periodic, la fiecare exerciţiu financiar, de către Ministerul Finanţelor Publice, se arată în forma finală a proiectului de modificare a Legii 30/1991 privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar şi a Gărzii Financiare, aflat în discuţii la Consiliul Economic şi Social.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta şi Crin Antonescu caută baroni de sacrificiu

Negocierea şi împărţirea candidaturilor pe judeţe între PSD şi PNL vor duce la debarcarea unor personaje incomode pentru liderii celor două partide. Victor Ponta şi Crin Antonescu au intrat în linie dreaptă cu operaţiunea de împărţire a poziţiilor de candidaţi pentru şefii de CJ şi primari de reşedinţe de judeţ. Cei doi vor prezenta azi în forurile de conducere ale PSD, respectiv PNL stadiul negocierilor, lista cu judeţele unde s-au înţeles asupra candidaţilor, dar şi locurile unde sunt încă divergenţe.

Suspans maxim la Bac: un crah de 50 milioane de euro pândeşte universităţile

Încasările din taxa şcolară la studenţii din anul I ar putea fi cu 50% mai mici decât în 2009, din cauza Bacului. Multe buticuri universitare vor falimenta. Rectorii din toată ţara stau cu lunetele fixate pe actuala sesiune de Bacalaureat. La actualul număr de absolvenţi cu diplomă de Bac, se anunţă o criză fără precedent pentru învăţământul superior. Rezultatele după prima sesiune pot trimite în faliment mai multe universităţi din ţară. Cele private stau pe marginea prăpastiei. Rectorii încă nu şi-au revenit din buimăceală: întâi a fost criza economică. "1.000 de studenţi au cerut reeşalonare la plata taxelor", a spus un rector de la privat.

Extrădarea lui Omar Hayssam în România, blocată în Parlament

Comisia de politică externă a Senatului a blocat, încă din luna iunie, ratificarea acordurilor cu Siria privind extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate. Declaraţia a fost făcută astăzi de preşedintele Comisiei, Titus Corlăţean(PSD). Decizia a fost luată cu unanimitatea membrilor comisiei, a declarat pentru EVZ, senatorul PDL, Marian Răsăliu, care invocă la fel ca şi Corlăţean, cutuma ţărilor membre NATO de "îngheţare" a relaţiilor cu statele afectate de tulburări politice sau dictaturi.

Oprescu se vrea egalul, nu subordonatul USL: Rămân independent. Nimeni nu-mi spune ce trebuie să fac

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a respins cererea ultimativă a liderului PNL, Crin Antonescu, de candidatură pentru un al treilea mandate sub sigla USL. Oprescu a anunţat astăzi că deocamdată rămâne un primar independent. Cât despre poziţia exprimată de liderul PNL, edilul Capitalei a replicat că nu o să-i spună nimeni ce să facă.

A cumpărat Verestoy Attila IRS de la Cristian Burci?

Parlamentarul UDMR Verestoy Attila a preluat recent International Railway Systems (IRS) de la omul de afaceri Cristian Burci, un business evaluat de experţi financiari la 100 mil euro, spun surse din industria feroviară. Contactat de capital.ro, Attila nu a infirmat, dar nici nu a confirmat această informaţie. A răspuns simplu: "Este în formare o nouă societate, în restructurare, unde voi avea un rol activ. Este tot ce vă pot spune". IRS este înregistrată în Luxemburg şi deţine, printre altele, la nivel local, companiile producătoare de vagoane de marfă Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal şi Meva Drobeta Turnu Severin, operatorul de transport feroviar Servtrans Invest, o parte din acţiunile constructorului naval Severnav.

Preşedintele SUA, Barack Obama: Economia SUA, un pacient care se vindecă prea încet

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat marţi că economia americană a suferit o "criză cardiacă" de pe urma căreia se reface într-un ritm prea lent, în contextul în care liderul de la Casa Albă se pregăteşte să anunţe un nou plan de relansare economică, transmite AFP. Şeful administraţiei americane va prezenta săptămâna viitoare un nou plan de luptă împotriva deficitului bugetar şi a şomajului. Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, şi-au manifestat deja opoziţia faţă de măsurile pe care intenţionează să le anunţe preşedintele. În opinia lor, soluţia constă într-o diminuare a implicării statului federal în viaţa economică a ţării.

JURNALUL NATIONAL

România bogată văzută de la Guvern vs România reală

Explicaţiile aiuritoare ale unui ministru trimis să ne convingă că trăim bine: 40% dintre angajaţi sunt bogaţi pentru că au 800 lei pe lună! În 17 august, invitat la Realitatea TV, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a bulversat România ex­pu­nându-şi teoria despre bogaţi şi săraci: cei cu peste 8 milioane lei vechi pe membru de familie intră în categoria "bogaţii României". Toate frustrările slujbaşului obişnuit, cu un venit aproape de minimul legal, s-au risipit brusc, o dată cu propulsarea în categoria elitistă a "bogaţilor". Vestea nu a mai fost atât de bună după completarea explicaţiilor cu anunţul de tăiere în curând a ajutoarelor sociale pe care le primeau "săracii închipuiţi", care s-au dovedit a fi unii şi aceiaşi cu "bogaţii" identificaţi mai sus.

Soluţia disperării: buy back-ul imobiliar

Doar 1.500 de apartamente noi au fost vândute anul trecut în Bucureşti, dintr-un total de 20.000 de tranzacţii încheiate. Dezvoltatorii imobiliari nu ştiu ce soluţii să mai găsească pentru a-şi vinde apartamentele noi. Ultima noutate, buy back-ul imobiliar. Adică potenţialii clienţi pot să-şi achite avansul la un apartament nou cu vechiul apartament în care pot şi locui până la finalizarea noii locuinţe fără să plătească chirie. Totuşi, având în vedere numărul foarte mare de locuinţe finalizate, oamenii aleg un apartament terminat în care se pot muta imediat, aşa că varianta de buyback utilizată în prezent este mult simplificată. Peste 12 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti practică acest sistem, cu oarecare succes susţin reprezentanţii dezvoltatorilor.

NATIONAL

Circul merge la Cotroceni!

Alegerile prezidentiale nu vor aduce paine poporului, ci doar o distractie pe cinste. Comediantii de serviciu vor fi chiar aspirantii la prima functie in stat. In momentul de fata, Romania are candidati, dar nu are un prezidentiabil. Culmea este ca nici nu se intrezareste la orizont vreo figura care sa starneasca interesul alegatorilor. Candva, de mult, favorit in cursa pentru Cotroceni era Crin Antonescu. Asta inainte ca liberalul sa-si uneasca destinul cu pesedistul Victor Ponta.

Udrea: Titlurile de proprietate depasesc suprafata tarii

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, sustine ca daca s-ar aduna suprafetele din titlurile de proprietate emise in ultimii 20 de ani s-ar constata ca s-a depasit teritoriul tarii. Odata cu preluarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara de la MAI, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, intentioneaza sa realizeze cadastru imobiliar in toata tara. Totodata, democrat-liberala sustine ca trebuie luate masuri si in ceea ce priveste titlurile de proprietate, care, daca ar fi adunate, ar depasi suprafata Romaniei.

Scutirea sarmanilor de la plata ratelor bancare, o aberatie

Ca sa castige simpatia alegatorilor, politicienii, atat de la Putere cat si din Opozitie, propun proiecte de lege populiste si aberante. O astfel de initiativa, intitulata sugestiv "Masuri de combatere a saraciei extreme", propune ca cei care nu-si mai pot achita ratele la banci sa fie scutiti de aceasta obligatie pe o perioada de trei ani. Potrivit documentului, ratele nevoiasilor ar urma sa fie suportate de stat din rezerva Bancii Nationale a Romaniei. "Este un proiect legislativ stupid. Bancile sunt institutii private, prin urmare statul nu poate interveni in politicile lor. Putea sa o faca daca regulile jocului erau altele. Dar aceste reguli au fost deja stabilite. Pe de alta parte, nicio banca privata din Romania nu va accepta sa piarda nici macar un banut si va transfera paguba pe spinarea clientilor de buna credinta", a declarat Ilie Serbanescu.

PUTEREA

Gigacaloria pe scara lui Boc

Cât vom plăti factura de întreţinere în această iarnă? Nimeni nu pare să ştie încă. Opoziţia acuză Guvernul că, prin ministrul Sebastian Lăzăroiu, tocmai a luat decizia de a tăia subvenţia pentru căldură pentru o largă categorie de cetăţeni. Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că Executivul se foloseşte de transformarea subvenţiei la încălzire în ajutoare sociale pentru a-i "pedepsi" pe alegătorii din oraşele conduse de primari USL. Ziarul "Puterea" a stat de vorbă cu primarii din mai multe oraşe pentru a încerca să aflăm cât va costa întreţinerea la iarnă.

Creşterea şi descreşterea agentului imobiliar

Cât costa un apartament cu trei camere în cartierul Rahova prin 2008? 150.000 de euro! Şi erau o groază de oameni îmbătaţi de salariu măricel de la serviciu, ofertele de la bănci şi asigurările guvernului că economia duduie şi o va ţine aşa până când ei, clienţii agenţiilor imobiliare, vor ajunge la senectute, vor termina de plătit creditele şi în sfârşit vor deveni proprietari pentru o scurtă perioadă de timp. Nu războiul, nu foametea, ci criza imobiliară a adus criza, care a început în 2008 în SUA. Tăvălugul a ajuns şi în România şi cei mai mulţi ştim la ce s-a ajuns.

Frăţia petrolului între SUA şi Rusia

Surpriză de proporţii din partea ruşilor şi americanilor. Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, a câştigat un premiu mult râvnit în industria de petrol de la nivel mondial: un acord de a explora petrol din zona arctică a Rusiei. Semnarea acordului cu compania rusă Rosneft, care a beneficiat prezenţa premierul Vladimir Putin, reprezintă cea mai mare tranzacţie de afaceri dintre SUA şi Rusia de când preşedintele Barack Obama a avut ca prioritate a politicii externe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.Potrivit lui Putin, investitiţia este foarte mare şi nici măcar nu se pot rosti cifrele uriaşe. Agenţiile ruse de ştiri au anunţat că potenţiale investiţii de către ambele companii a fi de peste 500 miliarde de dolari.

Se schimbă Guvernul

Elena Udrea, ministru al turismului şi vicepreşedinte PDL, dă asigurări că în toamnă Guvernul va fi schimbat. Ea a declarat miercuri că, în scurt timp, va fi înfiinţat un nou minister, cel destinat atragerii fondurilor europene. Ministrul nu a spus cine va fi cel propus să-l conducă, limitându-se a afirma doar că "va fi cu certitudine un om ce are o bună imagine la Bruxelles". Menţionăm că pentru a înfiinţa un nou post de ministru, întregul Cabinet Boc are nevoie de un vot de încredere al Parlamentului. Reamintim că Elena Udrea declarase recent şi că se impune o remaniere guvernamentală "pe ici, pe colo".

ROMANIA LIBERA

5 motive pentru care nu sunt bani la Sănătate

Fiecare ministru care a condus Sănătatea în ultimii 20 de ani a promis la învestire că va lupta pentru reducerea pierderilor imense din sistemul medical. Au fost 19 miniştri, dar sistemul a rămas la fel de corupt şi ineficient. RL a identificat cinci mari metode de sifonare a banilor din Sănătate. România alocă pentru sănătate 3% din PIB, adică 5 miliarde euro pe an, în condiţiile în care media din ţările vest-europene este de 7,4%. Banii sunt puţini dacă facem comparaţie cu sumele alocate de alte state, dar chiar şi în aceste condiţii risipa din sistemul românesc este enormă.

Cele două obsesii ale USL şi cum va fi păcălit PNL

Crin Antonescu şi Victor Ponta, cei doi lideri ai alianţei, se transformă încet, dar sigur, din lideri politici în persoane instabile cu obsesii aproape convulsive. Spre deosebire însă de Ponta, liderul liberal şi-a păstrat pe masă doar cărţi necâştigătoare. Cei doi nu pot face evaluări politice, nu pot articula păreri economice pertinente şi probabil că nici nu vor, fiindcă sunt asediaţi de cel puţin două obsesii: suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi dispariţia PDL. Dacă USL nu reuşeşte să câştige alegerile, atunci singura scăpare a liberalilor este să revină cu coada între picioare sub umbrela lui Traian Băsescu, în condiţiile impuse de preşedinte. PNL va ieşi oricum pierdere, pentru că şi în varianta câştigătoare, va fi păcălit de PSD, iar electoratul liberal se va uita la acest partid ca la o amantă nesătulă care a sărit dintr-un pat în altul doar pentru beneficii materiale şi care, în cele din urmă, a ajuns pe stradă.

ZIARUL FINANCIAR

Autostrada Soarelui a fost făcută degeaba din punctul de vedere al traficului. Nu intră în primele zece cele mai circulate drumuri. Cum comentaţi?

Ziarul Financiar publică topul celor mai circulate zece drumuri din România. La solicitarea ZF, CNADNR a trimis rezultatele recensământului general al circulaţiei rutiere, realizat în 2010. Surprinzător, Autostrada Soarelui este mai puţin circulată decât cel puţin alte 10 drumuri din România. În topul celor mai circulate drumuri din România conduce DN 1 Bucureşti-Borş, care are un trafic însumat al sectoarelor ce îl compun de aproape 720.000, fiind urmat la distanţă considerabilă de DN 2 Bucureşti-Siret, cu puţin peste 400.000 de ve­hicule zilnic, arată o analiză a ZF pe baza re­cen­sământului general al circulaţiei rutiere realizat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Pieţele au câştigat bătălia cu statele. Ce trebuie să facă România în "noua ordine mondială"

Destulă îngrijorare ieri la reuniunea anuală a diplomaţiei române. Premierul Emil Boc le cere diplomaţilor români din misiunile în străinătate mai multă implicare în promovarea afacerilor româneşti, anunţând demararea proiectelor de deschidere a unor centre de promovare a afacerilor la Moscova, Beijing, New York şi Bruxelles. Ministrul de externe Teodor Baconschi admite constrângerile crizei, dar spune că are nevoie de mai mulţi oameni pentru a păstra diplomaţia la un înalt nivel calitativ. Şeful misiunii permanente a României pe lângă UE, ambasadorul Mihnea Motoc, crede că statele au pierdut lupta cu pieţele, dar punctează lucrurile pozitive: pieţele au obligat statele să examineze cu seriozitate impasul în care au intrat şi tot ele vor dicta limitele până la care va ajunge guvernanţa economică la nivelul euro sau al întregii Uniuni.

România va deveni a doua piaţă a mallurilor din regiune până în 2013. Va depăşi Cehia, dar va rămâne în urma Poloniei

În următorii doi ani România va deveni a doua piaţă din regiune în funcţie de stocul de centre comerciale realizate, după Polonia, dar înaintea Cehiei şi Ungariei, pe fondul continuării dezvoltării pieţei, potrivit raportului "Centre Comerciale în Europa Centrală 2011", realizat de compania de cercetare PMR Publications. Dacă în 2007 România avea o cotă de piaţă de doar 9% în ceea ce priveşte mallurile din şase ţări din regiune (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România), în 2010 cota a crescut la 16%, dintr-un stoc de 12 mil. mp. Până în 2013 cota pieţei locale de centre comerciale ar urma să ajungă la 18%, potrivit sursei citate.

Pe ce dau banii giganţii de stat: Romgaz, în fruntea unei liste de 19 companii cu investiţii de 6 miliarde de euro

Ministerul Economiei, proprietarul celor mai importante companii de stat printre care se află Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, a realizat pentru prima dată un bilanţ al investiţiilor realizate de firmele din subordine în perioada 01.01.2009 - 31.12.2011, adică exact de când PDL a luat acest portofoliu de miliarde de euro. Prezentarea investiţiilor vine în contextul în care săptămâna trecută premierul Emil Boc le-a cerut tuturor miniştrilor să afişeze pe site-ul instituţiilor pe care le conduc, până pe data de 31 august, o listă a obiectivelor de investiţii pe care le finalizează sau le dau în exploatare anul acesta, proiectele din ultimii doi ani, iar până la 1 octombrie să stabilească priorităţile de investiţii pentru 2012 şi 2013.

Listarea BCR, misiune imposibilă pentru SIF-uri

Acordul încheiat în septembrie 2009 între grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, şi SIF-uri face aproape imposibilă listarea la bursă a celei mai mari bănci româneşti. SIF Moldova a publicat pe pagina de internet proprie acordul privind prelungirea cu doi ani a termenului până la care Erste era obligată să listeze cea mai mare bancă românească. Toate cele cinci SIF-uri trebuie să se pună de acord pentru ca Erste să fie obligată să iniţieze listarea BCR. Însă asta nu e tot, deoarece obligaţia de efectuare a listării BCR va fi precedată de realizarea unui raport de evaluare care să demonstreze "existenţa unor pieţe financiare şi de capital stabilizate şi remediate la nivel intern şi internaţional".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb