REVISTA PRESEI - 01.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Au scăpat de TVA, dar nu şi de impozit

Dezvoltatorii imobiliari care şi-au construit case pe persoană fizică, fentând Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), plătesc acum sume suplimentare ca impozit pe proprietăţile rezidenţiale multiple. Sfârşitul lunii septembrie a însemnat pentru deţinătorii mai multor case un termen de plată care le-a uşurat serios buzunarele. Cei care au construit mai multe locuinţe pe persoană fizică au scăpat ca prin urechile acului de plata TVA retroactiv pentru proprietăţile lor. Acum însă, aceşti dezvoltatori plătesc impozit pentru fiecare casă în plus în afara celei în care locuiesc. Î

"Lupii tineri" din Guvernul Ponta

Social-democraţii au în lucru o variantă de Executiv care cuprinde 13 ministere. Moda guvernelor din umbră lansată de liberali i-a cuprins şi pe colegii lor de Opoziţie de la PSD. Lupta între seniorii şi tinerii social-democraţi ar putea fi câştigată de cei din urmă, creditaţi cu mari şanse să fie majoritari în viitorul Guvern social-democrat, potrivit unor surse din partid. Victor Ponta a promovat constant, mai ales după preluarea şefiei PSD, tabăra tânără, reprezentată de parlamentari ca Dan Şova, Nicu Bănicioiu, Valeriu Zgonea, Titus Corlăţean sau Georgian Pop, stârnind critici în surdină din partea unor seniori, susţin sursele citate.

"Politicienii confundă dorinţa cu putinţa!"

Atât guvernatorul BNR, cât şi FMI, spun că reţinerea în cheltuiala publică trebuie continuată. Deşi concedierile convenite cu finanţatorii externi nu s-au produs, Guvernul se grăbeşte să anunţe creşteri salariale de la anul. La numai două zile după ce vicepremierul Marko Bela anunţa majorarea lefurilor bugetare de la 1 ianuarie 2011, FMI a transmis, prin intermediul scrisorii de intenţie, că reducerea salariilor şi a transferurilor sociale trebuie să se menţină şi la anul. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atenţionat ieri asupra discursului public din România, care, dominat de capcana populismului, reprezintă "drumul spre iad".

România, agent electoral la Chişinău

Moldova se pregăteşte de alegeri parlamentare anticipate. România este acuzată că a intrat în jocul electoral. Marian Lupu, şeful democraţilor, face un joc mai nuanţat: el insistă că este nevoie de un tratat de bază şi de un acord pentru delimitarea frontierelor cu România. Aflat în Republica Moldova să inaugureze Institutul Cultural Român de la Chişinău, ministrul de Externe Teodor Baconschi a încurajat Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE, la guvernare) să rămână unită. El a dat de înţeles că, dacă va câştiga alegerile din 28 noiembrie, va fi "premiată" de Uniunea Europeană.

CURENTUL

Sorin Ovidiu Vîntu - ameninţare cu moartea la adresa lui Băsescu

"În trei luni de zile, Traian Băsescu trebuie să devină amintire în istoria politică a României, o amintire tristă, dar amintire!" - a declarat nervos pentru Realitatea TV inculpatul Sorin Vîntu, la o săptămână de la ieşirea sa din arestul Direcţiei de Cercetări Penale. O asemenea afirmaţie făcută de un fost puşcăriaş cercetat într-un nou dosar penal şi care mai are la activ câteva tentative nereuşite de asasinat, ar trebui să îngrijoreze în cel mai înalt grad SPP şi să determine o autosesizare din partea Parchetului General. Aşadar, Vîntu îl ameninţă public cu dispariţia pe preşedintele ales al României.

Viaţa lui Ion Iliescu aşa cum a fost, descrisă de el însuşi

De nouă luni de zile, presimţindu-şi probabil sfårşitul iminent, deja anunţat în câteva rânduri de comunitatea online, Ion Iliescu lucrează la editarea memoriilor sale. Redacţia "Curentul" a intrat în posesia manuscrisului Memoriilor lui Ion I. Iliescu - pe care surse divergente l-au creditat cu autenticitate convergentă. În exclusivitate, "Curentul" vă oferă crâmpeie din viaţa lui Ion Ilici Iliescu, cel care a marcat oribil, ca un blestem rusesc, viaţa noastră din ultimele două decenii.

Atestări, de Tia Şerbănescu

Dl Ghişe susţine că atestarea e în folosul ziaristului întrucât "face distincţia" între el şi "şoferul, femeia de serviciu sau cameramanul care lucrează în acelaşi trust de presă". Ce tâmpenie! Însuşi faptul că dl Ghişe a enumerat meseriile cu pricina (şofer, cameraman etc.) arată că acestea sunt distincte între ele şi numai un idiot le-ar putea confunda. Şi la Senat există şoferi, femei de serviciu şi poliţişti şi nimeni nu-i consideră senatori şi nu-i confundă cu dl Ghişe - deşi seamănă destul de mult cu poliţiştii. Mai ales cu cei care-şi aruncă şepcile ca să pară civili.

CURIERUL NAŢIONAL

Mai avem de lucrat la forţa de muncă

Taxarea extrem de agresivă dărâmă angajatorul şi angajatul şi încurajează munca la negru. Biriş: Ne e frică să spunem că muncim pentru că statul ne impozitează şi mai mult, acum zicem că prestăm servicii, inventăm sau creăm. Legislaţia forţei de muncă ar trebui numită "Codul Nemuncii", pentru că majoritatea legilor nu încurajează munca. Plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale e cuiul lui Pepelea. Prin ea, se stimulează într-un mod nemaiîntâlnit până acum munca, a declarat ieri Gabriel Biriş, la conferinţa de presă "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti", organizată de BNR şi revista Capital.

Depozitele bancare şi fluxurile de numerar, luate la puricat de ANAF

Măsura va servi reconstituirii veniturilor sau cheltuielilor, astfel încât să se perceapă impozitul corect. Metodele indirecte vor fi aplicate în funcţie de sursele de informaţii, înscrisurile identificate şi de complexitatea activităţii contribuabilului verificat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat un proiect de act normativ prin care stabileşte metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, astfel încât să se stabilească starea de fapt fiscală a unui contribuabil în vederea impozitării corecte.

România va avea primul corp profesional de intervenţie în decizia publică

Academia de Advocacy a lansat programul de training "Partener activ şi implicat". Scopul: Crearea unei mase critice de specialişti din rândul structurilor societăţii civile. Ştefan Varfalvi: Cred extraordinar de mult în valoarea educativă la un anumit nivel al societăţii civile. Opt sute de reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, sindicalişti, jurnalişti, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale vor avea ocazia să participe la programul de training "Partener activ şi implicat", coordonat de Academia de Advocacy, în urma căruia se va forma primul corp profesional de dialog social şi de intervenţie în decizia publică din România.

Piaţa carburanţilor îşi va mai face "plinul" ca în 2008, abia prin 2014

Reprezentanţii OMV Petrom spun că 2011 nu va fi un an de revenire. Anul acesta declinul va fi de 10%, faţă de 2009, pentru că România este încă în criză. Piaţa de carburanţi din România va reveni la nivelul din 2008 abia în 3-4 ani, iar în acest an va scădea cu 10%, din cauză că economia nu dă semne de revenire, a declarat, ieri, directorul rafinăriei Petrobrazi, deţinută de OMV Petrom (SNP), Alfred Leodolter.

Americanii vor investi la uzina din Craiova şi după 2013

Ford are un program de investiţii în următorii 3 ani de 765 mil. euro. Viitoarele planuri includ şi o posibilă extindere a facilităţilor. Compania americană Ford va continua să investească în fabrica de la Craiova şi după terminarea programului asumat până în 2013, cu o valoare totală de 765 milioane euro, a declarat Wolfgang Schneider, vicepreşedinte Ford Europa pe probleme guvernamentale şi de mediu. Este posibil să vorbim de suplimentarea investiţiilor, chiar începând cu 2014", a precizat Schneider, citat de Mediafax.

China, 61 de ani de dezvoltare până la rangul de a doua economie a lumii

Astăzi, se împlinesc 61 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, ani care au fost marcaţi de transformări importante şi de reforme structurale care au transformat China în una dintre cele mai importante şi dezvoltate economii ale lumii. Constituirea Republicii Populare Chineze a fost proclamată de către Mao Zedong, pe data de 1 octombrie 1949, în cadrul unei ceremonii în Piaţa Tiananmen. "Republica Populară a Chinei, Guvernul Popular, sunt create astăzi", a spus, atunci, Mao Zedong, primul preşedinte al Partidului Comunist Chinez.

România, a treia ţară care a recunoscut independenţa Republicii Populare Chineze

România este a treia ţară din lume care a recunoscut independenţa Republicii Populare Chineze, după URSS şi Bulgaria, şi a stabilit relaţiile diplomatice în data de 5 octombrie a anului 1949. Astfel, de peste o jumătate de secol, între România şi China există relaţii diplomatice, economice şi culturale. Acest parteneriat de 61 de ani a făcut ca în România să existe, în prezent, cea mai mare comunitate chineză din sud-estul Europei. Niro Investment Group este promotorul relaţiilor comerciale româno-chineze.

EVENIMENTUL ZILEI

BNR pune la zid impozitul progresiv al PSD

Oficialii băncii centrale susţin menţinerea cotei unice la nivelul actual şi o mai bună colectare a veniturilor din TVA pentru acoperirea găurilor pe care le are bugetul. "Modificarea cotei de impozitare nu va schimba în mod semnificativ nivelul veniturilor bugetare. Deci în niciun caz nu putem vorbi despre impozitul pe venit ca despre o sursă de echilibrare a veniturilor bugetare", a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de audit din banca centrală, ieri, la conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti", organizată de BNR şi revista "Capital". Potrivit lui, cea mai importantă măsură de politică fiscală din ultimii ani a fost reducerea impozitului pe profit şi pe venit, care a dus la încasări mai mari la vistieria statului.

Fraudă cu bani europeni la refacerea şcolilor

O licitaţie "cu cântec" de acum patru ani obligă Primăria Capitalei să restituie 5,2 milioane de euro către BEI. O suspiciune de fraudă planează asupra Programului de reabilitare a unităţilor de în văţământ finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). După ce inspectorii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) au descoperit nereguli la o licitaţie organizată acum patru ani, BEI cere o parte din banii daţi cu împrumut Primăriei Capitalei. Este vorba despre aproximativ 5,2 milioane de euro (4,7 milioane de euro din prima tranşă de împrumut plus 500.000 de euro reprezentând dobânda), care trebuie returnaţi instituţiei financiare până pe 20 octombrie.

FINANCIARUL

Pe Google Earth avem patru autostrăzi. Americanii au luat de bune termenele iniţiale de finalizare

În realitate, abia ne putem "mândri" cu o autostradă şi jumătate. Potrivit Google Earth şi Google Maps sunt deja gata tronsoanele Bucureşti-Ploieşti, Cernavodă-Constanţa şi jumătate din "Transilvania". Pe Google Earth sau Google Maps, România nu stă deloc rău la capitolul autostrăzi. Astfel, Autostrada Bechtel (A3) se întinde pe două tronsoane lungi, de vreo 200 de kilometri, Autostrada Bucureşti-Ploieşti este şi ea gata, iar spre litoral se circulă până la Constanţa pe autostradă, inclusiv pe centura de autostradă care porneşte de la Ovidiu şi se opreşte la sud de Portul Constanţa.

M. Isărescu: Capcana populismului reprezintă "drumul spre iad"

Guvernatorul a arătat că problema deficitului bugetar este tratată "cu o nonşalanţă înspăimântătoare". Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a criticat ieri, din nou, politicul, arătând că, în dezbateri, îşi fac din ce in ce mai mult loc promisiunile populiste, iar tendinţa este de creştere odată cu apropierea alegerilor. În opinia sa, această capcană a populismului reprezintă "drumul spre iad", iar în cazul în care cei care fac aceste promisiuni ar avea intenţii bune, acestea sunt insuficiente dacă economia nu permite să fie puse în practică.

Guvernul a promis FMI îngheţarea pensiilor, disponibilizarea a 89.000 de bugetari şi un curs de 3,98 lei/euro

Executivul va concedia 74.000 de bugetari până la sfârşitul anului, se arată în Scrisoarea de Intenţie dată ieri publicităţii de FMI, în afară de cei 27.000 daţi afară până acum. În 2011, alţi 15.000 de angajaţi din sistemul public vor rămâne fără locuri de muncă. O altă obligaţie asumată de guvern este aplicarea Legii salarizării unitare de la începutul anului viitor, în timp ce al 13-lea salariu şi primele de vacanţe nu se vor acorda. "Pensiile vor fi îngheţate, vor fi eliminate subvenţiile la încălzire, iar din reanalizarea sistemului asigurărilor sociale se va mai obţine o sumă echivalentă cu 0,2% din PIB", se arată în Scrisoarea de Intenţie.

Secretul bancar se mută din Elveţia în Hong Kong şi Singapore

Londra, New York şi Hong Kong controlează, împreună, peste 70% din piaţa mondială de acţiuni. După atacurile lansate de serviciile fiscale din Statele Unite şi Europa asupra băncii elveţiene UBS, s-a vorbit intens despre sfârşitul secretului bancar. Dar capitalul are nevoie de alternativă, descoperită în băncile din Singapore şi Hong Kong. Altfel spus, Asia are toate şansele să devină pentru oamenii cu bani o a doua Elveţie. Mai ales că, potrivit ultimului clasament al centrelor financiare mondiale, Hong Kong a urcat pe locul 3, imediat după Londra şi New York. Cadrul legislativ specific Asiei asigură servicii de depozitare bancară cu un grad ridicat de confidenţialitate. Este exact ceea ce caută marii bogaţi ai lumii.

Publicitatea online la nivel mondial: + 75%, până la nivelul de 97 mld. $

Specialiştii români apreciază că internetul va concura televiziunea în momentul când cele două canale vor avea audienţe comparabile. Mediul digital, cel mai dinamic dintre canalele de comunicare, va aduna în 2014 aproape 97 de miliarde de dolari la nivel mondial, un salt de 75% faţă de nivelul de anul trecut. Aproape jumătate din investiţii se va îndrepta către "search" advertising, urmată de display. Val Voicu, fondatorul regiei online AdEvolution, consideră că România se încadrează în trendul mondial al creşterii substanţiale a investiţiilor în publicitatea pe internet.

Mongolia, viitorul Kuweit al Asiei Centrale

Mongolia este pe punctul de a decola din punct de vedere economic. În orice caz, aşa susţin numeroşii analişti, uluiţi de bogăţia de materii prime de care dispune patria lui Gengis Khan. Ţinut mult timp într-o stare de stagnare, statul a devenit, după venirea la putere, în 2009, a unui partid "pro-business", o atracţie pentru întreprinderile străine în căutare de noi surse de profit. Astfel, noul preşedinte Elbegdorj Tsakhia a decis să suprime taxa de 68% la aur şi cupru, instituită de precedentul guvern. De asemenea, el a permis companiei canadiene Ivanhoe Mines să obţină drept de exploatare a zăcămintelor de aur şi cupru, evaluate la 5 mld. $.

Bursa nu e nici măcar la nivelul din 2005

În piaţă sunt de două ori mai puţini investitori locali faţă de acum cinci ani. În timp ce unii brokeri sau investitori suspină încă după vremurile "de glo­rie" ale bursei româneşti din 2007, piaţa se chinuieşte să-şi găsească ter­men de comparaţie în perioade mult mai îndepărtate, nu mai recente de anul 2005. Cifrele privind valoarea şi numărul tranzacţiilor derulate în primele nouă luni arată însă că Bursa nu este nici măcar la nivelurile de acum cinci ani, iar statisticile privind investitorii sunt şi mai dramatice, numărul acestora situându-se la jumătate.

GÂNDUL

Elena Udrea, despre scandalul frunzei: "O făcătură internă sau externă, pentru a face praf un lucru făcut în folosul ţării"

Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale crede că toate controversele legate de lansarea brandului turistic românesc sunt consecinţa unei "făcături" pornite atât din exteriorul ţării, cât şi din mediul intern, menite să compromită imaginea României. Site-ul unde aparea o frunza care semana cu cea din brandul romanesc "a disparut dupa o luna, pentru ca firma nu a existat niciodata, nu apare nicaieri in Registrul Comertului din Irlanda. Elena Udrea, care a fost prezenta, joi, la Râşnov, la o întâlnire de evaluare a pregătirilor pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013, a anunţat promovarea festivalului în cauză ca "proiect de interes naţional", pentru care va aloca şi "o parte din banii din fondurile europene destinate promovării noului brand turistic al României".

Cât costă rovinieta electronică. Ce amenzi şi despăgubiri plătesc cei care nu o cumpără

De la 1 octombrie, Compania de Autostrăzi introduce rovinieta electronică. Tarifele nu se modifică. Controlul se va face automat, iar amenzile vor fi trimise acasă. De la 1 octombrie şoferii vor trebui să îşi cumpere rovinieta electronică. Cei care vor fi surprinşi în trafic, de camerele video sau de echipe de controlori, fără documente care să ateste plata acesteia vor primi acasă amenzile, care variază între 250 şi 4.500 lei. În plus, pe lângă amenzi, vor trebui să achite şi despăgubiri, în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro. De exemplu, posesorii de autoturisme care nu vor avea rovinietă riscă amenzi între 250 şi 500 de lei.

Povestea Autostrăzii Zăpezii. Anul viitor urmează o nouă licitaţie

Tronsonul Comarnic-Braşov, de 55 kilometri, ar putea fi gata în 2014, dacă lucrările încep anul viitor. Autostrada Zăpezii Comarnic-Braşov ar putea avea un nou constructor abia în 2011. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii(MTI) intenţionează să organizeze anul viitor licitaţia privind construcţia celor 55 de kilometri. "Intenţionăm să scoatem la lici­taţie pentru concesiune tronsonul Comarnic-Braşov, sperăm cel mai târziu anul viitor, pentru a fi realizat până în 2014", a declarat secretarul de stat în MTI Eusebiu Pistru, în cadrul unei conferinţe organizate de Mediafax.

JURNALUL NAŢIONAL

Ţara târgurilor de toamnă

E timpul să redescoperim seninătatea şi simplitatea cu care îşi duceau traiul bunicii noştri. Fructe şi legume proaspete, produse autentice româneşti, must şi atmosferă de sărbătoare. În acest week-end vă puteţi bucura de ele la târgurile şi festivalurile de toamnă: Ziua Recoltei şi Târgul Anticarilor la Piaţa Obor, Răvăşitul Oilor la Bran, Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi în localitatea buzoiană Berca şi Festivalul Castanelor din localitatea Polovragi.

Colecţia de tâmpenii a Guvernului

Vă vine să credeţi? Vin chartere cu nemţi să joace la ruletă în cazinourile lui Udrea! Creşte turismul cu babaroasele. Nu avem reformă, nu avem creştere economică, nu avem autostrăzi, ni­ve­lul de trai este la genunchiul broaştei, 100.000 de oameni aşteaptă să fie concediaţi de stat până la anul. Aşa ara­tă realitatea în "presa mogulilor răi", conform spuselor lui Traian Băsescu şi ale trompetelor lui. Căci re­a­litatea nu este cea din ziare şi de la televizor, distorsionată de tonomatele pe euro, ci este altfel, roz, optimistă şi pozitivă.

România nu iese din prăpastie

De doi ani, de când criza zguduie lumea, România o duce bine. Pe hârtie. De la promisiunea făcută de autorităţi că ţara noastră o să fie ocoli­tă de criză până la imboldul dat românilor de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu de a cumpăra apartamente ieftine în SUA, România a dus-o bine.

ROMÂNIA LIBERĂ

Interviu cu Excelenţa Sa Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti. "Ne dorim ca Rusia să fie mai aproape de Europa"

Germania aniversează duminică 20 de ani de la reunificare. După două decenii dificile, unitatea a reuşit să fie asimilată în men­talitatea germanilor, în pofida celor 45 de ani de ruptură forţată, susţine ambasadorul Andreas von Mettenheim. Fost şef al secţiei de presă în cadrul mai multor ambasade, Andreas von Mettenheim pare degajat în prezenţa reporterilor. De­spre relaţiile cu Rusia, austeritatea bugetară şi Schengen, Von Mettenheim se exprimă reţinut, dar suficient pentru a sublinia esenţialul. Esenţial în relaţiile româno-germane pare să fie că acestea încep să se vindece după o răceală îndelungată.

Codul biblic, amprenta virusului care a atacat Iranul

Iranul a fost victima unui misterios virus informatic extrem de sofisticat, iar specialiştii încearcă să afle cine se află în spatele acestui atac cibernetic. Virusul informatic Stuxnet continuă să afecteze sistemele informatice industriale din Iran, fiind infestate 30.000 de calculatoare, în special la centralele nucleare Buchehr şi Natanz, existând suspiciunea că a fost lansat pentru a stopa programul nuclear al Teheranului. Stuxnet, considerat de experţi cel mai distrugător din generaţia sa, are capacitatea de a ataca bazele programelor computerizate industriale concepute de firma germană Siemens şi să organizeze transferul în străinătate al datelor piratate.

Schengen, un test politic

Membrii CSAT au ajuns ieri la concluzia că "România şi-a respectat toate angajamentele" pentru aderarea la Schengen. Tehnic vorbind, România poate respecta termenul de martie 2011, dar marea încercare este cea politică. Fiecare dintre cele 25 de state Schengen are drept de veto.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Capcana populismului este dominantă în discursul public şi reprezintă drumul spre iad.

Capcana populismului este dominantă în discursul public şi reprezintă "drumul spre iad", iar riscul de a promite mai mult decât îşi permite economia, care a făcut foarte mult rău României, este în creştere odată cu apropierea alegerilor, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, scrie Mediafax. "Nu este suficient să ai intenţii bune şi să vorbeşti bine la televizor, capcana populismului ne pândeşte şi este aproape dominantă în discursul public de astăzi şi este exact drumul spre iad(...) Riscul de a confunda dorinţa cu putinţa a făcut deja foarte mult rău României. Riscul ne pândeşte pentru că alegerile se apropie şi tentaţia de a promite mai mult decât poate acorda economia este mare", a spus Isărescu

Criza îngheaţă planurile de extindere a reţelei de unităţi a BCR

Cea mai mare bancă după active lasă pe mai târziu atingerea obiectivului de a ajunge la 700 de unităţi, renunţând la investiţiile pe această zonă de dezvoltare. BCR, cea mai mare bancă locală după active, intenţionează să încheie anul acesta cu o reţea teritorială de 668 de unităţi, faţă de 667 în prezent, renunţând deocamdată la planurile de a depăşi pragul de 700 de sucursale şi agenţii până la sfârşitul lui 2010. Prelungirea recesiunii şi prăbuşirea vânzărilor de credite de retail au condus la o nouă amânare a obiectivului mai vechi care prevedea ca banca să ajungă la 700 de unităţi. La sfârşitul lui 2009 BCR avea 661 de unităţi pentru clienţii persoane fizice şi firme mici, continuând în prima jumătate a acestui an să-şi îmbunătăţească acoperirea teritorială.

Depozitele în valută au rămas singurele care ţin economisirea pe un trend crescător

Euro devine din ce în ce mai atractiv nu numai pentru credite datorită dobânzilor mai mici decât la lei, ci şi pentru depozite, din cauza incertitudinilor privind cursul de schimb. Depozitele în valută au rămas pe creştere în ultimele luni, chiar dacă ritmul anualizat s-a temperat până la 13% în august, faţă de 17-18% în primăvară, în timp ce economiile în lei ale populaţiei au înregistrat o scădere anualizată, excluzând impactul inflaţiei, cu circa 3,8% în iulie şi august, arată datele BNR.

Băncile au şanse să câştige procesele cu clienţii pe dobânzi, spune un avocat

Băncile ar trebui să aibă câştig de cauză în procesele cu clienţii privind modul netransparent de stabilire a dobânzilor variabile la unele din creditele pe care le-au vândut, pentru că au respectat cadrul legal în vigoare la acel moment, spune Oana Gavrilă, avocat senior la Ţucă Zbârcea şi Asociaţii. "Cred că băncile au acţionat în limitele cadrului legal existent. Dacă vorbim de abuzuri, trebuie să ne raportăm la cadrul legal existent. Dacă acest cadru nu este conform din punct de vedere etic sau moral, legiuitorul trebuie să-l facă conform, iar până la acel moment să răspundă", a spus Gavrilă, în cadrul unui seminar organizat la Institutul Bancar Român (IBR).

Românii trimit bani acasă din peste 170 de ţări

Western Union, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global în transferul rapid de fonduri, cu prezenţă în peste 200 de ţări, a numărat mai bine de 170 de ţări de unde sunt trimişi bani spre România, spune Alexandru Bădulescu, director în cadrul companiei pentru România şi Bulgaria. "Evident, sumele mai mari sunt acolo unde există comunităţi mai mari de români, în Europa, Statele Unite ale Americii sau chiar Golful Persic. În general muncitorii români lucrează în construcţii, în industria energetică sau cea petrolieră.

Fiscul a pus ochii pe cei a căror avere creşte cu peste 50 de mii de euro pe an

Fiscul pregăteşte surprize, prin noi modificări legislative, pentru cei a căror avere creşte cu cel puţin 50 de mii de euro într-un an, obligându-i să depună, începând cu anul viitor, declaraţii de patrimoniu. Dacă declaraţiile de patrimoniu nu se potrivesc cu ceea ce Fiscul constată - în principal dividendele declarate de firmele deţinute de cei vizaţi - atunci averea nedeclarată va fi impozitată cu 16%, scrie ziarul Gându, citândul pe Marian Morcoşa, directorul Direcţiei de Control din ANAF.

Fercală a schimbat radical strategia SIF3 în doar şase luni

SIF Transilvania (SIF3), cel mai mare dintre cele cinci SIF-uri, şi-a schimbat radical strategia de investiţii de la "restructurarea şi lichidizarea totală a portofoliului" anunţată la începutul anului în strategia pentru 2010-2011, la "conservarea averii" aplicată în ultimele luni. Conducerea SIF3 îşi motivează schimbarea de optică prin înrăutăţirea situaţiei economice şi de pe piaţa de capital, deşi nici la începutul anului prognozele nu erau prea optimiste. Cu active nete de 1,5 mld. lei (353 mil. euro) în gestiune, SIF Transilvania este unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa locală de capital. În ultimele luni însă, societatea a fost însă aproape absentă din ringul bursier, preferând să vândă doar atunci când exitul i-a adus un câştig consistent şi să îşi conserve portofoliul "pentru vremuri mai bune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb