REVISTA PRESEI 01.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 noiembrie 2013

ADEVARUL

Oficial american: aviaţia militară israeliană a atacat poziţii pe teritoriul Siriei

Aviaţia militară israeliană a efectuat două raiduri pe teritoriul Siriei, în regiunea Damasc şi în provincia Latakia, afirmă un oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama, citat de CNN. Un membru al organizaţiei nonguvernamentale Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a declarat a declarat că "mai multe explozii au putut fi auzite dinspre o bază aeriană", potrivit BBC. Corespondentul BBC din Beirut, Jim Muir, a declarat că din primele informaţii venite armele distruse de israelini sunt de provenienţă rusească. Un oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama a declarat pentru CNN că avioane militare israeliene au atacat o bază militară din portul sirian Latakia. Potrivit oficialului citat, raidul aerian a vizat rachete şi alte echipamente militare care, potrivit Israelului, urmau să fie transferate mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu regimul Bashar al-Assad. Oficialul american a preferat să rămână anonim. Atacul nu a fost confirmat de Guvernul israelian. Postul tv Al-Arabiya a relatat că aviaţia militară israeliană a atacat două poziţii din Siria în cursul nopţii de miercuri spre joi - în oraşul-port Latakia şi în Damasc.

Ucraina dă verde gazelor de şist

Guvernul de la Kiev a acordat companiei americane Chevron licenţă de exploatare pentru resursele de gaze de şist din regiunea vestică Oleska. Directorii Chevron şi guvernanţii ucraineni au semnat joi un contract pentru exploatarea în parteneriat a resurselor de gaze neconvenţionale din Oleska, regiune despre care se crede că este printre cele mai bogate în astfel de zăcăminte din Europa. Filiala ucraineană a companiei americane cu sediul central în San Ramon, California, va extrage gazele prin metoda fracturării hidraulice alături de compania de stat Nadra Oleska. Acordul între Kiev şi Chevron cuprinde licenţele de explorare şi exploatare şi o concesiune pe 50 de ani a mai multor perimetre din Oleska, mai exact în zonele Lvov şi Ivano-Frankovsl. Americanii s-au angajat să investească în primă fază 350 de milioane de dolari pentru efectuarea forărilor de explorare, urmând ca valoarea totală a investiţiilor realizate să se ridice la 10 miliarde de dolari în următorii ani.

Pungeşti - Chevron. Scorul antişist: 3-1

Ameninţaţi de Prefectura Vaslui cu procese şi de localnici cu "voinţa poporului", consilierii locali din Pungeşti s-au strâns, ieri, la a patra şedinţă din acest an pe tema gazelor de şist, votând încă o dată o hotărâre ilegală: interzicerea explorării gazelor de şist în comună. După două săptămâni de acalmie, atmosfera din Pungeşti s-a inflamat din nou, în această după-amiază, la vestea că în Consiliul Local "se dospeşte" încă o şedinţă pe problema gazelor de şist. Convocarea şedinţei a fost forţată de o adresă trimisă de la Prefectura Vaslui prin care li s-a cerut pungeştenilor să anuleze hotărârea luată pe 17 octombrie de forul legislativ local privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist. Prefectura a avertizat că, în caz contrar, Consiliul Local Pungeşti va fi acţionat în justiţie, în contencios administrativ.

Crin Antonescu, întâlnire de taină cu Cozmin Guşă. Ioan Niculae a trecut "întâmplător" prin zonă

Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a întâlnit joi cu Cozmin Guşă. Din acelaşi hotel a fost văzut ieşind şi Ioan Niculae, cel mai bogat om de afaceri din România, Crin Antonescu a negat însă că s-ar fi întâlnit cu acesta, conform RomâniaTV. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, admite că s-a întâlnit cu Cozmin Guşă, însă neagă că a participat la o întâlnire în trei, la care să fi luat parte şi Ioan Niculae. "Întâmplător, nu l-am întâlnit niciodată în viaţa mea pe domnul Niculae (...) Am avut o întâlnire cu domnul Rareş Bogdan pe la care a trecut şi domnul Guşă, cu care m-am salutat şi am băut o cafea", a declarat Antonescu la România TV. Întrebat de România TV de ce s-a întâlnit cu Guşă, în condiţiile în care acesta este urmărti penal, Antonescu a motivat: "Zilnic mă întâlnesc cu urmăriţi penal prin forţa lucrurilor, de la domnul Liviu Dragnea la Relu Fenechiu (...)Guşă este urmărit penal în Dosarul Realitatea Media, în acelaşi dosar miliardarul Ioan Niculae fiind audiat miercuri la DNA, în calitate de martor, după ce s-ar fi arătat interesat să cumpere trustul de presă.

"Băieţii răi" l-au înfundat pe Traian Berbeceanu. Greşelile "Comisarului Cattani" în faţa judecătorilor

Peste 20 de martori au depus declaraţii în dosarul fostului şef de la Crimă Organizată Alba Iulia, Traian Berbeceanu. Cei care l-au "turnat" procurorilor sunt nimeni alţii decât capi ai lumii interlope. Daniel Tiliciu, apărătorul lui Berbeceanu, a precizat că mulţi dintre cei care l-au pârât pe clientul său de comiterea unor ilegalităţi au fost tocmai oamenii pe care acesta i-a cercetat, în trecut, pentru infracţiuni grave, iar printre declaraţiile lor au încercat să îl decredibilizeze. Pe listă sunt foşti inculpaţi în dosarele aurului dacic, pentru trafic de obiecte de patrimoniu furate din siturile arheologice, Ovidiu Ioiescu "Pera" (condamnat în Dosarul "Spumă şi Bibanu"), Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei, Dorin Cupeţiu (judecaţi în dosarul mafiei fierului din Hunedoara, cu prejudiciu de aproape două milioane de euro), Gheorghe Bota, Alin Simota, Lăcătuş Valer, Cristian Litera, Mirela Litera.

CURENTUL

Adevărata bogăţie de la Roşia Montană: metale rare de valoarea PIB-ului Japoniei Scris de George Roncea

Valoarea aurului de la Roşia Montană - cu mult sub valoarea metalelor rare. Un studiu cu privire la bogăţiile perimetrului Roşia Montană ne-a fost remis la redacţie de inginerul sibian Doru Apostol. In materialul remis la redacţie de inginerul Doru Apostol se pune în discuţie valoarea altor metale prezente în sutele de milioane de tone ce se preconizează a fi exploatate, valoare mult mai mare decât a aurului de la Roşia Montană. Valoarea elementelor extrase dintr-o tonă de minereu ajunge la 28.973,91 USD. Din aceasta, valoarea aurului şi a argintului însumată ajunge la doar 95,10 USD, din care statului român îi revin doar 6 %. Raportul între valoarea elementelor şi valoarea încasată de stat este de aproape 4.829 : 1. Cantitatea ce va fi exploatată a crescut la 218 milioane de tone. Având valoarea unei tone de minereu şi ştiind cantităţile ce se vor exploata, putem face mai departe calculele. Astfel: 28.973,91 USD/tona × 218 milioane tone = 6.316.312,38 milioane USD." Peste 6000 de miliarde de dolari. Ceva mai mult decât PIB-ul Japoniei, sau puţin sub jumătate din PIB-ul SUA. Acesta este calculul realizat de inginerul sibian Doru Apostol, pe baza datelor publice.

Arme din România au ajuns în mâinile rebelilor sirieni

Un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a trimis ilegal în Siria, în ultimele 18 luni, o cantitate importantă de armament, cumpărat în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România, dez­văluie joi postul public de radio suedez. Potrivit unor surse citate de post, acest cetăţean suedez este una dintre cele mai importante persoane implicate în aprovizionarea cu armament a rebelilor sirieni, în contextul în care aceştia se confruntă încă de la începutul războiului civil, în urmă cu peste doi ani, cu problema accesului la arme, pentru a se putea apăra împotriva armatei bine echipate a preşedintelui Bashar al-Assad. Timp de mai mulţi ani, suedezul a fost imam într-una dintre principalele moschei suedeze, însă în ultimele 18 luni a ajutat opoziţia siriană şi a făcut trafic de arme, afirmă surse atât surdeze cât şi străine citate de post.

CURIERUL NATIONAL

Zonele poluate ne vor costa "doar" 10 mld. euro

Ministerul Mediului elaborează pe bandă rulantă strategii de decontaminare a siturilor poluate în urma activităţilor industriale, ajungând la performanţa de a o realiza pe cea de-a treia în numai doi ani şi patru luni. Cea de-a treia strategie prevede costuri medii de aproximativ 6 mil. euro pentru fiecare dintre cele 1.682 situri contaminate şi potenţial contaminate. Costul mediu este de 250 de ori mai mare faţă de cel prevăzut în prima strategie, când decontaminarea unui singur sit dintre cele 575.500 ar fi costat în medie doar 24.061 euro. Decontaminarea tuturor siturilor este prevăzută a avea loc până în 2050, dacă în 2014 se vor face legile necesare, iar din 2015 se va găsi finanţarea. Conform ultimei Strategii Naţionale de Gestionare a Siturilor Contaminate din România (care, de această dată, include şi un plan parţial de acţiune), costurile sunt diminuate cu aproape 4 miliarde euro faţă de cea de-a doua strategie, de la 13.994.540.000 euro la 10.133.540.000 euro.

Pericolele din pieţele financiare, văzute cu un ochi de "vultur"

Miliardarul american Paul Singer ale cărui fonduri controlează 15% din Fondul Proprietatea, spune că întregul climat investiţional mondial se află sub semnul unor primejdii iminente. Într-o scrisoare către partenerii de investiţii ai acestuia preluată de portalul financiar Zero Hedge, acesta afirmă că programele de relaxare cantitativă au distorsionat preţurile acţiunilor şi bondurilor, astfel încât nimeni nu poate să determine cum ar arăta peisajul investiţional sau în ce condiţii s-ar regăsi economia şi sistemul financiar în absenţa achiziţiilor de obligaţiuni din pieţele secundare ale băncii centrale a SUA. Sistemul financiar nu este mai sănătos decât în timpul crizei în măsura în care băncile rămân supraexpuse pe efectul de levier şi au o contabilitate netransparentă. Ţările dezvoltate sunt de facto insolvente şi încercarea acestora de a se salva de la faliment prin tipărirea de bani, este încă şi mai grav, acest lucru urmând să conducă lumea către ruina totală, spune Singer, cel care are în pieţe reputaţia unui "vultur" pentru cum vânează câştigurilor din sfârtecarea creditului deteriorat.

GFR va primi undă verde pentru a doua etapă de privatizare a companiei de cale ferată din Grecia

Companiile Grup Feroviar Român (GFR), SNCF (Franţa) şi RZD (Rusia) vor primi avizul pentru a participa la etapa a doua a privatizării companiei feroviare de transport marfă şi pasageri TRAIN OSE din Grecia, întrucât respectă condiţiile, inclusiv cea privind capacitatea financiară, scrie presa elenă. Conducerea agenţiei de privatizare din Grecia (TAIPED) se va reuni joi pentru a aproba lista companiilor care vor participa la privatizarea TRAIN OSE şi la cea a companiei de mentenanţă a materialului rulant ROSCO. Pentru ROSCO licitează operatorul de cale ferată RZD (Rusia), Alstom (Franţa) şi Siemens (Germania). Atât în cazul TRAIN OSE, cât şi în cel al ROSCO, toate companiile care au transmis scrisori de intenţie în prima etapă a privatizării vor primi acordul pentru a trece în faza a doua, cea a transmiterii de oferte angajante, întrucât îndeplinesc condiţiile minime cerute, respectiv criteriile referitoare la capacitatea financiară şi know-how, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul elen Kathimerini.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Asistăm, oare, la fabricarea unui nou lider- Claudiu Crăciun - prin clasicul procedeu al victimizării?!

Ce se vede imediat în tărăşenia cu Claudiu Crăciun? Că distinsul profesor la SNSPA, doctor în ştiinţe politice, liderul demonstranţilor USL din ianuarie 2012, distinsul reprezentant al intelectualităţii USL-iste la o reuniune a Parlamentului European, e hărţuit în aceste zile tocmai de regimul USL. Ce interes ar avea Victor Ponta să toarne gaz pe foc, radicalizînd protestul, prin nedreptatea izbitoare care e acuzarea liderilor Mişcării? Posibil răspuns: Victor Ponta are un interes personal, altul însă decît intimidarea Mişcării. Şi anume: Compromiterea PNL în ochii electoratului de Dreapta. Pînă la urmă, revolta se va îndrepta asupra liberalului Daniel Barbu, care, după ce că-şi plimba posteriorul prin automobile guvernamentale, mai are şi nesimţirea de a cere anchetarea liderilor. Dar nu numai Victor Ponta are interes în transformarea lui Claudiu Crăciun într-o victimă, ci şi Structurile, cele care testează piaţa pentru a descoperi şi cultiva pe viitorul lider... Şi cînd dau de el purced la fabricarea imaginii sale publice. Asistăm, oare, la fabricarea unui nou lider, Claudiu Crăciun, prin procedeul clasic al victimizării?!

România se împrumută cu peste un milion de euro pe oră

Ministerul Finanţelor Publice a programat să atragă de la băncile locale un volum indicativ între 13 şi 15 miliarde de lei în ultimul trimestru al anului 2013, potrivit site-ului instituţiei. De la începutul anului, MFP a împrumutat de la băncile locale aproape 40 de miliarde lei. La un calcul simplu, în cele 301 de zile trecute de la începutul anului până acum, suma împrumutată de stat este de 132,8 milioane de lei, zilnic, ceea ce înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât 5,5 milioane de lei pe oră. La un curs de 4,5 lei pentru un euro, putem spune că România s-a împrumutat, în medie, cu un ritm de peste un milion de euro pe oră în 2013. Din 2008 încoace, a apărut un dezechilibru macroeconomic cronic. Acesta a fost creat prin alocarea de către stat a unor sume exagerat de mari în raport cu încasările, pentru susţinerea unei valori nerealiste a punctului de pensie. Sume situate peste posibilităţile reale de taxare a veniturilor generate de munca salariată şi care grevează asupra competitivităţii întreprinderilor.

JURNALUL NATIONAL

Făţărnicia numită Schengen. Cum ajung în spaţiul de liberă circulaţie neeuropenii înstăriţi, contra unor investiţii în imobiliare

Sute de refugiaţi economici se îneacă în Mediterana. Milioane de români şi de bulgari, cetăţeni ai Uniunii Europene, aşteaptă să fie acceptaţi în spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi se lovesc de amânări. În paralel, ruşi, chinezi sau arabi înstăriţi obţin destul de uşor drept de rezidenţă în Europa. Este un adevărat fenomen, descris de jurnaliştii de la Der Spiegel şi preluat de Courrier International, care îl cataloghează drept "un business". Programul intitulat "Residence Permit" atrage mii de străini în Letonia. Rari sunt cei care chiar doresc un domiciliu în această ţară, dar fiecare cetăţean străin care cumpără un bun imobiliar cu o valoare de minimum 70.000 de euro în provincie sau de 140.000 în Capitală, obţine un permis de rezidenţă de cinci ani! Altfel spus, un acces liber la Spaţiul Schengen al celor 26 de state europene, scrie sursa citată. În Spania, o nouă lege a intrat în vigoare la 1 octombrie . Ea le permite străinilor care achiziţionează un bun imobiliar de cel puţin 500.000 de euro să obţină permis de rezidenţă. Profesioniştii din domeniu se aşteaptă să primească până la 300.000 de noi clienţi.

Se scumpeşte transportul cu metroul. Care vor fi noile tarife

Tarifele pentru călătoria cu metroul se vor scumpi cu 25%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, a celei cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar cu 62 de călătorii pasagerii vor scoate din buzunar 65 lei, de la 50 lei în prezent. Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii va urca de la 60 lei la 75 lei, anunţă Mediafax. Pentru un abonament de o zi va fi achitată suma de 8 lei, faţă de 6 lei în prezent. Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.

Prinţul Charles: România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră

Prinţul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părţii a treia a documentarului "Wild Carpathia", că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate. În cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a spus că este foarte bucuros să fie alături de cei prezenţi la manifestare pentru a sprijini acest proiect româno-britanic, "care are scopul să protejeze şi să promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei". "Eu am călătorit mult în România, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea şi patrimoniul României. Apreciez şi faptul că din ce în ce mai mulţi turişti din Marea Britanie au descoperit această ţară minunată", a spus ambasadorul Martin Harris,

NATIONAL

Ioan Rus vine sef la SRI!

S-a decis numele celui care il va inlocui pe George Maior la conducerea celui mai puternic serviciu secret din Romania. Vicepresedintele american i-a instiintat recent atat pe presedintele Traian Basescu, cat si pe premierul Victor Ponta, ca alesul este Ioan Rus. Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, urmatorul loc de munca al lui George Maior va fi, totusi, la Washington. Si chiar daca postul de ambasador a fost ocupat intre timp, actualul sef al SRI va intra in diplomatie din postura de atasat pe langa Ambasada Romaniei la Washington. Post pe care insa nu-l va ocupa prea mult, poate cel mult sase luni, pentru ca, dupa cum sustin sursele National, destinul lui Maior va fi strans legat, pentru urmatorii ani, tot de Bucuresti.

Florin Calinescu, in razboi cu Pro Tv pentru "Tanti Florica"

Pare greu de crezut, dar Florin Calinescu e in scandal cu postul de televiziune pentru care lucreaza. Ce au de impartit celebrul actor si Pro Tv-ul ? Simplu, chiar pe "Tanti Florica". Supararea a inceput dupa ce Florin Calinescu, starul, dar si unul dintre regizorii si scenaristii sitcomului de miercuri seara, a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) marca " La Tanti Florica". Povestea nu le-a picat deloc bine celor de la Media Pro Pictures, care au contestat inregistrarea facuta de Calinescu si firma sa, Florin Calinescu Media Company Impex. Practic, fiecare dintre cei implicati se considera indreptatit sa aiba drept de viata si de moarte asupra bietei "Tanti Florica", asa incat nu e de mirare ca s-a ajuns la un razboi in toata regula. Serialul este de fapt, o transpunere in limba romana si o adaptare la realitatile noastre a unuia dintre cele mai iubite show-uri de televiziune din Marea Britanie, "Mrs. Brown's Boys".

Marile banci ale lumii si-au interconectat tiparnitele de bani

Federal Reserve SUA (Fed) a anuntat, ieri, ca s-a interconectat cu marile banci ale lumi prin acorduri swap, pentru a preintimpina o criza de lichiditati, precum cea care s-a declansat in SUA, apoi si in UE, in 2008. Aranjamentele swap reprezinta o metoda prin care bancile centrale din doua state, de exemplu, se pot credita reciproc cu un nivel echivalent al valutei detinute, astfel ca guvernele celor doua state sa poata apela, in caz de nevoie, la o rezerva svalutara suplimentara. Fed a anuntat ca actualele aranjamente bilaterale cu Bank of Canada, Bank of England, Banca Japoniei, Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Elvetiei se vor mentine cate va fi necesar, pentru evitarea unei crize de lichiditati.

PUTEREA

Gerea trimite Corpul de Control la companiile subordonate

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, va lua la puricat activităţile tuturor companiilor subordonate. Cine nu îşi face treaba va pleca acasa, ameninţă ministrul. În plus, scaunele şefilor companiilor de stat se clatină. Andrei Gerea a declarat pentru cotidianul PUTEREA că, odată instalat în fruntea Ministerului Economiei, vrea să examineze atent activitatea şi eficienţa fiecărei companii în parte pe care o are în subordine. "Cine nu îşi face treaba va fi dat afară", ameninţă ministrul. Mai mult, anumiţi şefi de companii vor fi daţi afară. În prezent, ministrul Economiei are în subordine circa 30 de companii, agenţii şi instituţii, însă jumătate dintre acestea au probleme. Cea mai importantă este cu siguranţă Oltchim, pentru care autorităţile încearcă de zor să găsească un "investitor serios".

Ecologistul Claudiu Crăciun riscă între doi şi şapte ani de închisoare

Ecologistul este acuzat de ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă şi tulburarea liniştii publice. El ar putea fi condamnat la o pedeapsă între doi şi şapte ani de închisoare. Avocatul Daniel Ciuglea a anunţat joi, după ce Claudiu Crăciun a ieşit de la audieri, că acesta riscă între doi şi şapte ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă şi tulburarea liniştii publice. În ceea ce îl priveşte, Claudiu Crăciun a precizat că a avut o discuţie tehnică şi intenţionează să colaboreze cu autorităţile. "A fost o discuţie tehnică, colaborez cu organele de anchetă. Din nefericire, acest incident este exagerat, în condiţiile în care este de fapt un incident minor şi regretabil, pe care eu personal îl regret", a spus Crăciun, citat de Mediafax.

Avocatul Remus Borza, audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie

Remus Borza a venit joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurorii instituţiei. La venire, avocatul a declarat că a fost citat de marţi, dar nu s-a putut prezenta până în acest moment din motive obiective. Borza nu a dorit să spună în ce dosar va fi audiat, dar a promis că va da mai multe declaraţii la ieşirea din sediul DNA. Conform Mediafax, numele lui Borza este legat de dosarul de mită de la Hidroelectrica. Ioan Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Eugen Brădean este acuzat de complicitate la luare de mită şi la dare de mită. Dosarul de mită vizează vânzarea de energie electrică în valoare de 263 milioane de euro.

CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 de lei pentru discriminare sexuală

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, în şedinţa de joi, postul Realitatea TV cu 10.000 de lei pentru discriminare sexuală. Motivul l-au constituit o serie de afirmaţii ale jurnalistului Rareş Bogdan despre Monica Macovei şi Elena Udrea, făcute în emisiunea "Ştirile de la ora 14.00". Bogdan a comentat telefonic afirmaţiile făcute de preşedintele României şi de premier despre exploatarea minieră de la Roşia Montană. În acest context, angajatul Realitatea TV a făcut referire la Monica Macovei şi Elena Udrea. "Traian Băsescu ne spunea tot la intervenţii acum vreo două ore cât de grozave sunt cele două dive pe care le are - una blondă şi una brunetă. Monica Macovei şi Elena Udrea. E dureros pentru România că are de ales între nişte personaje fără forţă, fără puterea de a-şi asuma anumite lucruri, fără strategii - deci, mă refer la Victor Ponta, de cealaltă parte alternativa absolut sinistră - nişte muieri care ar trebui să-şi vadă liniştite de orice altceva decât de a mai critica fad, lipsit de consistenţă, un Guvern oricum suficient de prost", a spus Rareş Bogdan.

ROMANIA LIBERA

Cum au ascuns parlamentarii Roşia Montană în legea exploatărilor miniere

Comisia parlamentară pentru Roşia Montană a operat o serie de modificări în proiectul elaborat de guvernul Ponta. Modificările au fost votate de PSD, PPDD şi PC, în timp ce PNL şi UDMR au cerut respingerea proiectului. În varianta discutată în comisie, nu mai există nicio referire la exploatarea de la Roşia Montană, nici măcar în titlu. Însă, legea reglementează exploatarea minereurilor auro-argentifere "de interes public deosebit", definite drept proiectele prin care se extrag anual cel puţin cinci tone de aur. Or, o singură exploatare se încadrează 100% în această categorie - cea de la Roşia Montană, unde firma canadiană estimează să exploateze 15 tone anual. Unul dintre membrii comisiei speciale, Attila Korodi (UDMR), a identificat şi o altă miză: devierea cursurilor de apă. "Parlamentul nu că deleagă aceste prerogative, ci pur şi simplu statuează că pentru orice proiect de dimensiunea aceasta minieră este automat posibilă transferarea albiei pârâurilor", a explicat Korodi.

Povestea spectaculoasă a ultimului martor al execuţiei lui Antonescu

Fostul subofiţer de jandarmi Costică Gălăvan a povestit, pentru RL, atmosfera de la locul în care Ion Antonescu a fost împuşcat şi care au fost ultimele cuvinte ale mareşalului. În perioada în care regimul comunist se instaura în România, Costică Gălăvan, acum în vârstă de 89 de ani, a participat la manifestaţia partidelor istorice din 8 noiembrie 1945, la procesul lui Iuliu Maniu şi l-a păzit în domiciliu forţat pe Gheorghe Tătărescu (ianuarie-martie 1949). Costică Gălăvan a fost martor la multe momente importante ale istoriei postbelice româneşti. A participat, în calitate de comandant de grupă şi ajutor comandant de pluton la Regimentul de Jandarmi Bucureşti, la procesul în care a fost judecat lotul criminalilor de război, din care făcea parte şi mareşalul Ion Antonescu.

Antonescu: Sunt dezamăgit de Victor Ponta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că este dezamăgit de atitudinea din ultima perioadă a liderului PSD Victor Ponta. "Sunt dezamăgit de Victor Ponta, dar asta nu înseamnă că nu mergem mai departe împreună", a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV. Liderul PNL a mai declarat, joi, deşi nu îşi doreşte acest lucru, este pregătit să candideze doar din partea PNL la Preşedinţie. "Dacă în PSD va exista un curent de opinie puternic pentru susţinerea unui candidat social-democrat, eu sunt pregătit să candidez doar din partea PNL la Preşedinţie", a spus Crin Antonescu la Realitatea TV. Antonescu a ţinut să sublinieze că această variantă ar fi însă un eşec al său, al lui Victor Ponta şi al USL.

Corupţie şi taxe, cu Victor Ponta

Pe măsură ce dimensiunile statului se extind, corupţia se va extinde, la rândul ei, la toate nivelurile guvernării USL, cheltuielile guvernamentale vor spori, povara asupra cetăţeanului şi a afacerilor va deveni mai grea iar taxele şi impozitele vor creşte inevitabil. Bun venit în lumea fantastică a lui Victor Ponta. Ponta pare să creadă că, o dată Băsescu înlăturat, lucrurile pot fi reluate de acolo de unde le-a lăsat Năstase acum zece ani. Dar Năstase avea ceea ce Ponta nu are şi nici nu mai poate obţine decât dacă scoate ţara din UE: controlul asupra Justiţiei şi un control (relativ) asupra serviciilor de informaţii. Fără acest control, nemulţumirea baronilor şi clientelei va creşte astfel încât Ponta va trebui să îi cumpere cu funcţii şi sinecuri. Deocamdată, Ponta se abţine să atace frontal DNA, ANI şi serviciile secrete, deşi nu oboseşte să abuzeze verbal "băsiştii, macoveiştii şi morariştii". Dar adevărul nu va putea fi ascuns multă vreme. La un moment dat, probabil după ieşirea lui Traian Băsescu din scenă, va trebui să mute împotriva statului de drept din motivele arătate mai sus.

ZIARUL FINANCIAR

Interes uriaş pentru Romgaz: "micii" investitori au subscris acţiuni de peste 4,9 miliarde de lei

"Mulţi şi-au pus la bătaie tot ce au avut, portofoliul, averea, unii s-au împrumutat de la rude doar pentru a cumpăra acţiuni la Romgaz." Investitorii "mici" au subscris peste 153 de milioane de acţiuni în oferta publică prin care statul vinde pe bursă 15% din Romgaz Mediaş, cea mai valoroasă companie a statului, la preţul maxim de 32 de lei, valoarea ordinelor ridicându-se la peste 4,9 miliarde de lei (1,1 mld. euro), conform datelor disponibile ieri la ora 19:00, când intermediarii nu finalizaseră încă introducerea ordinelor de subscriere în sistemul bursei. Nivelul cererii de pe tranşa de retail este de aproape trei ori mai mare decât întreaga ofertă, de 57,8 milioane de acţiuni, astfel că statul ar putea să suplimenteze pachetul alocat pe această tranşă, de 8,67 milioane de acţiuni sau 15% din ofertă, luând din tranşa investitorilor instituţionali. Interesul uriaş al investitorilor de retail pentru acţiunile Romgaz arată că existau suficienţi bani pe piaţa locală pentru acoperirea ofertei şi că nu ar mai fi fost necesar ca statul să vândă şi certificate de depozit (GDR) pe bursa de la Londra, aşa cum a fost aproape forţat de americanii de la Goldman Sachs, liderul consorţiului de intermediere.

Acţiunile elene au devenit cele mai profitabile din lume, odată cu apropierea ieşirii din recesiune a Greciei

Acţiunile elene, care după declanşarea crizei au fost evitate de investitorii îngrijoraţi că Grecia ar putea intra în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro, au devenit cele mai profitabile din lume, odată cu apropierea ieşirii din recesiune, relatează Bloomberg. Din 5 iunie 2012, cu două săptămâni înainte ca operatorul indicelui mondial MSCI să anunţe că va reclasifica Grecia drept piaţă emergentă, indicele ASE al bursei din Atena a crescut cu 146%, limitând declinul de la nivelul record atins în 2007 la 79%. Creşterea indicelui ASE a fost mai mare decât cea înregistrată de 94 de indici bursieri naţionali la nivel global, din perioada respectivă, cu excepţia Venezuelei. Randamentul obligaţiunilor Greciei pe termen de 10 ani a scăzut la 8,31%, de la un maxim de 33,7% atins în martie 2012. Fondul de investiţii Paulson şi banca JPMorgan Chase au compărat acţiuni elene, pe fondul interesului exprimat de fonduri de investiţii pe pieţele emergente ca Renaissance Capital Holdings şi Templeton Emerging Markets Group.

Cât valorează o bancă centrală: 7 miliarde euro cea a Italiei

Banca centrală a Italiei ar putea valora până la 7 miliarde de euro, a afirmat ministrul italian al economiei, Fabrizio Saccomanni, făcând astfel unul dintre cei mai mari paşi din ultimii ani în încercarea de a da acţiunilor instituţiei o valoare cât mai aproape de realitate. Banca centrală a Italiei este printre puţinele din Europa la care băncile comerciale deţin acţiuni, scrie The Wall Street Journal. Instituţia a alcătuit o echipă de lucru cu scopul de a evalua acţiunile, care au fost emise în 1936 şi niciodată reevaluate. Cele mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, deţin cele mai mari participaţii, de 42,5% respectiv 22,1%. Estimarea lui Saccomanni a stârnit deja critici. Renato Brunetta, fost ministru al administraţiei publice într-unul din guvernele lui Silvio Berlusconi, pe baza profitului net de 2,5 miliarde de euro realizat de banca centrală anul trecut, a calculat că acţiunile valorează 25 de miliarde de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb