REVISTA PRESEI 02.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 2 februarie 2013

ADEVARUL

Interesele care îngroapă o investiţie de un miliard de euro. Cum a fost anulat Intercity Bucureşti-Constanţa

De astăzi, trenurile Intercity nu mai circulă până la mare. Decizia controversată luată de Ministerul Transporturilor este motivată de furturile care nu pot fi oprite pe calea ferată, de parcă România ar fi un sat fără câini, transmite ProTv. Dar mizele acestei povesti ar putea fi altele. Sindicalistii sugereaza ca sefi importanti din CFR au tot interesul ca pe ruta Bucuresti - Constanta calatorii sa aleaga microbuzele pentru ca respectivii ar avea actiuni la aceste firme de transport. Peste un miliard de euro au costat lucrarile de reabilitare pe calea ferata Bucuresti-Constanta. 10 ani de munca pentru ca trenurile sa circule cu ametitoarea viteza de ...20 de km la ora. Pe linia Constanta - Bucuresti nu mai functioneaza nici un semnalizator asa ca mecanicii conduc trenurile in sistem de avarie. La iesirile si intrarile in statie viteza maxima admisa este de 20 km la ora iar in rest de 60 km.

Preţul gigacaloriei, oraş cu oraş. Cât plătim la căldură pentru luna ianuarie

Tariful gigacaloriei variază, de la o localitate la alta, între 160 de lei şi 387 de lei. În unele oraşe locuitorii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire şi au ales centralele de apartament. La Iaşi, spre exemplu, chiar dacă oamenii nu mai sunt branşaţi la CET primesc în continuare facturi-gigant la căldură. Preţul gigacaloriei plătit de către populaţie diferă considerabil de la oraş la oraş. Astfel, dacă arădenii plătesc 290 de lei pentru gigacalorie, la Reşiţa preţul energiei termice ajunge la 387,9 lei. În acelaşi timp, locuitorii Tulcea plătesc 150 de lei gigacaloria, iar cei din Suceava şi din Focşani plătesc tarife cuprinse între 185 lei şi 190 de lei. Bucureşti: Pentru că în Capitală temperatura medie exterioară a fost de plus 3,3 grade Celsius, facturile la întreţinere au crescut considerabil. Astfel, cele mai mari diferenţe le-au resimţit cei care locuiesc în apartamente cu trei sau patru camere care au avut de dat către RADET cu aproximativ 100 de lei în plus faţă de luna noiembrie.

Poliţist în greva foamei. Agentul şef Şerban Mihalcea protestează la adresa corupţiei din MAI

Asistentul medical de la Centrul Medical Judeţean Constanţa al Ministerului Afacerilor Interne declară greva foamei începând de luni, 4 februarie. Şerban Mihalcea protestează astfel la adresa "relei-credinţe cu care au fost întâmpinate demersurile anticorupţie" făcute de el. Agentul şef Şerban Mihalcea a reclamat fapte de corupţie din instituţia la care lucrează, dar sesizarea s-a întors împotriva lui. El a fost pus tocmai la dispoziţia superiorilor săi pe care i-a acuzat. Poliţistul Şerban Mihalcea a declarat pentru Adevărul Constanţa că va continua să meargă la muncă pentru a nu i se desface contractul de muncă, iar după terminarea programului va merge acasă. Grevistul va fi supravegheat non-stop de autorităţi, acţiunea sa fiind o premieră în Poliţia constănţeană.

Atac sinucigaş cu bombă în faţa Ambasadei SUA din Ankara. Două persoane au murit

În faţa Ambasadei Statelor Unite ale Americii a avut loc o explozie puterinică, transmite Reuters, citând presa din Turcia. Cel puţin trei persoane au fost ucise, şi mai multe rănite, potrivit Associated Press. Atentatul nu a fost încă revendicat, însă mai multe grupări rebele kurde şi militanţi islamişti au ameninţat SUA în ultima perioadă. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, după atentatul sinucigaş comis la ambasada SUA la Ankara, că Turcia va continua să dea dovadă de unitate în lupta împotriva terorismului. Ministrul de Interne al Turciei, Muammer Güler, a afirmat că autorul atentatului de vineri, de la ambasada SUA din Ankara, era probabil membru al unei organizaţii de extremă strânga, relatează AFP.

Adrian Năstase pe cale să fie executat silit pentru prejudiciul de 3 milioane de lei din dosarul "Trofeul Calităţii"

Judecătoria Sectorului 1 a admis, vineri, cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei, prejudiciul din dosarul "Trofeul calităţii", decizia neputând fi contestată. Astfel, judecătorii au constatat legalitatea şi existenţa bunurilor lui Adrian Năstase. Decizia nu atrage după sine executarea silită, pentru care urmează ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să deschidă o acţiune separată în justiţie. În procesul ce urmează să-i fie intentat, în cazul în care consideră decizia nedreaptă, Năstase dispune de toate căile de recurs normale într-un asemenea proces.

Contractul pentru Digul Constanţa, bătut în cuie la Transporturi: olandezii de la Van Oord îl vor extinde cu un kilometru

Contractul prin care digul de larg din Portul Constanţa va fi extins cu un kilometru a fost semnat ieri, la Ministerul Transporturilor, după trei ani de tergiversări şi contestaţii. Constructorul care va executa lucrarea în valoare de aproape 100 de milioane de euro este compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors, care în România este consiliată juridic de către casa de avocatură Dragomir şi Asociaţii. Semnarea contractului, care de fapt putea fi pus în aplicare încă din februarie 2010, a întârziat atât de mult din cauza contestaţiilor introduse de societatea românească Grup Servicii Petroliere, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Un gest de neînţeles al premierului! Victor Ponta atacă EVZ ca să protejeze Antena 3

Premierul a acuzat ieri "Evenimentul zilei", fără nicio probă, că presează Justiţia în chestiunea suspendării licenţei OTV şi contestă deciziile CNA, lucruri care contravin raportului MCV. Ignorând complet ceea ce se întâmplă la postul Antena 3 în ultimele luni, premierul Victor Ponta a adresat ieri o scrisoare deschisă conducerii "Evenimentul zilei", în care acuză publicaţia noastră că ar "încălca şi submina" independenţa Justiţiei şi statul de drept. Şeful Guvernului susţine, fără ezitare, că în acest fel se supune recomandărilor Comisiei Europene şi ne anunţă că nu va ezita să evidenţieze prin poziţii publice "greşeala pe care publicaţia (Evenimentul zilei - n.red.) o comite".

Ion Cristoiu, despre scrisoarea trimisă de Ponta EVZ: "Nu cred că era beat când a făcut gestul ăsta"

Jurnalistul Ion Cristoiu crede că premierul Victor Ponta, care a acuzat "Evenimentul zilei" că subminează statul de drept, foloseşte Guvernul României pentru a-i da o mână de ajutor lui Dan Voiculescu, în strădania acestuia şi a subordonaţilor săi de a convinge că e vorba şi de alte instituţii de presă decât de Trustul Intact. Pe lângă faptul că Victor Ponta îşi asumă o ipostază pe care Comisia Europeană nu i-a dat-o - cea de cenzor al presei româneşti în chestiuni privind justiţia - să remarcăm faptul că EVZ nu a contestat niciodată decizia justiţiei în chestiunea închiderii OTV, din simplul motiv că OTV nu a fost închis de o instanţă judecătorească, ci de o instituţie de stat ultrapolitizată- CNA- condusă de o fostă funcţionară a Guvernului Ponta parvenită la postul de ministru.

EDITORIALUL EVZ: Sufletul chinuit de procuror al lui Victor Ponta. Autor: Dan Andronic

De fiecare dată când prinde ocazia Victor Ponta ne precizează faptul că judecă lucrurile nu numai ca politician, ci şi ca fost procuror. Cu alte cuvinte judecă realitatea românească mult mai necruţător, din perspectiva respectării legii, a identificării şi pedepsirii vinovaţilor, cu înţelegerea celui care a instrumentat dosare penale. M-am întrebat, citindu-i declaraţiile legate de modul în care merge Justiţia în România, dacă poate dormi noaptea atunci când vede manevrele lui Dan Voiculescu, care încearcă să plimbe dosarul ICA de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti dându-şi demisia, fiind ales, amânând jurământul de senator şi apoi demisionând din nou. Făcând în ciudă procurorilor care au instrumentat dosarul. Ca să fie clar, nu vreau să pun în discuţie drepturile lui Dan Voiculescu de a fenta procedurile, ci zbuciumul sufletesc prin care trece Ponta.

NAŢIONALIZARE, EPISODUL II. Ministrul Nicolăescu vrea să controleze toţi banii din Sănătate

Eugen Nicolăescu ia în calcul transformarea CNAS într-o agenţie de plăţi care să îi fie direct subordononată. Măsura apare în buget şi are termen până în 2016. Un plan mai vechi al ministrului Eugen Nicolăescu începe să prindă contur. Intenţia de desfiinţare a CNAS, exprimată deschis încă de anul trecut, se regăseşte acum într-un document oficial. Un pasaj din anexa 3 a Legii Bugetului, care prezintă strategia Ministerului Sănătăţii pentru anul în curs şi perioada 2014-2016, vorbeşte la trecut de Fondul Unic de Asigurări de Sănătate şi prevede transformarea lui într-o agenţie de plăţi din subordinea MS.

Străinii întăresc leul. O nouă criză politică ar putea reîntoarce moneda naţională pe scădere

Moneda naţională a câştigat teren în faţa euro pe fondul "banilor fierbinţi" aduşi de străini în titluri de stat. Sfârşitul lui 2012 a adus o evoluţie bună pentru moneda naţională, care ar putea să se menţină şi în perioada următoare, apreciază analiştii din piaţă, cu condiţia să existe stabilitate politică în ţară. Leul a început să se întărească în raport cu euro imediat ce au fost aflate rezultatele alegerilor parlamentare, trendul fiind continuat şi la început de 2013. Numai în ianuarie, leul s-a apreciat cu 1,5% faţă de euro, pe fondul unui cumul de factori favorabili. Potrivit dealerilor, aprecierea leului a fost frânată de intervenţiile BNR, pentru evitarea fluctuaţiilor bruşte. Ei spun că banca centrală a cumpărat peste 1,5 miliarde de euro, refăcând o parte din rezerva vândută pe parcursul crizei politice din 2012.

Realizatorul Vieţii Satului va conduce TVR 1

Noii manageri, rezultaţi în urma contestatului proces de triere, sunt în bună măsură cei care au coordonat concursurile. De la 1 februarie a intrat în pâine noua echipă care, sub conducerea lui Claudiu Elwis Săftoiu, ar trebui să scoată Televiziunea publică din faliment, dar şi să îi dea un profil publicistic nou. Prin Ordinul Preşedintelui-Director General noile structuri ale TVR vor fi conduse de coordonatori interimari cu atribuţii de directori. Majoritatea celor numiţi au făcut parte din comisiile care au evaluat personalul SRTV, pentru a se opera tăierile masive de personal. Unele nume, precum Liana Săndulescu sau Irina Radu se vehiculau încă de la sfârşitul anului trecut. O surpriză de proporţii o reprezintă persoana care va conduce TVR1. Marele perdant este Corneliu Calotă. În locul său, ca director al TVR1, a fost desemnat Gabriel Gherghescu, până de curând realizator al emisiunii "Viaţa Satului".

ŢARA în care orice român ar vrea să locuiască. AICI nu se plătesc niciun fel de taxe

Noi şi noi taxe sunt inventate şi introduse de oficialii de la Bucureşti, iar impozitele sunt mărite în fiecare an. Cu toate acestea avem cele mai mici încasări la bugetul de stat pentru că, atunci când vine vorba să adune banii, statul nu reuşeşte să strângă decât 33% din toate contribuţiile, în comparaţie cu 42-43% cât este media la nivel European. La polul opus se află o ţară care nu percepe nicio taxă locuitorilor săi. Este vorba de EAU sau Emiratele Arabe Unite. EAU dispune de unul din cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, 48.200 dolari şi nu percepe impozit pe venit sau pe agoniselile antreprenorilor.

Prigoană şi-a făcut cadou un Maybach de 380.000 euro

Deşi copiilor pe care îi are cu Adriana Bahmuţeanu le-a dat pensie alimentară de 1.000 de euro pe lună, politicianul o duce boiereşte. Familia Prigoană s-a apucat serios de cumpărături. După ce fiul cel mare, Hororius (25 de ani), şi-a achiziţionat de curând un bolid de lux, estimat la 200.000 de euro, tatăl, Silviu Prigoană, a fost surprins de fotoreporterii Click! la volanul unui Maybach 57 S nou-nouţ. Acesta costă în jur de 380.000 de euro. "Mă bucur pentru Honorius. Ştiu că îşi dorea o maşină bună. Ştiu şi că Prigoană şi-a luat Maybach. Ce să zic? Eu nu mai spun nimic, dar o să-l judece copiii noştri când vor creşte, că tata mergea cu Maybach şi mama cu Dacia", ne-a declarat Adriana Bahmuţeanu.

Iată ce spun serviciile americane de informaţii despre agricultura anului 2030

Pînă în 2030 cererea de alimente va creşte la nivel global cu 35%, cea de apă cu 40%, de energie chiar cu 50% iar episoadele de secetă cum a fost cel din vara lui 2012 se vor înmulţi - aşa arată, spus foarte pe scurt viitorul apropiat în estimărilor analiştilor americani de la National Intelligence Council (NIC). România se află geografic mult prea aproape de Europa de Sud - regiune pentru care analiştii NIC iau în calcul o reducere majoră a nivelului precipitaţiilor - pentru a nu fi afectată măcar "semnificativ" sub acest aspect - aceasta ar însemna necesitatea de a dezvolta cât mai rapid un sistem extins de irigaţii "inteligente" şi de implementare a unor soiuri rezistente la secetă.

JURNALUL NATIONAL

Avocatul lui Adrian Năstase: Fostului premier nu i-a fost sechestrat niciun imobil. Are sechestrată suma de 118.000 dolari

Apărătorul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a declarat că decizia pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 privind executarea silită a fostului premier nu poate fi atacată, însă după începerea executării aceasta poate fi contestată, dar Adrian Năstase are sechestrată o sumă de bani, şi nu vreun imobil. "Domnul Năstase are sechestrată doar o sumă de 118.000 de dolari, ce va fi executată. Apoi, vor fi executate imobilele celorlalte persoane şi se va vedea dacă se acoperă suma respectivă. De-abia apoi se poate trece la executarea vreunui imobil al domnului Năstase. E cale lungă", a spus Ioan Cazacu, potrivit Agerpres. Judecătoria Sectorului 1 a decis vineri executarea silită a lui Adrian Năstase în dosarul în care Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut recuperarea prejudiciului adus statului de fostul prim-ministru şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii", care se ridică, potrivit ISC, la 1.4 milioane de euro.

Judecătoarea Iulia Motoc cere pe Facebook multinaţionalelor să nu mai dea publicitate trustului Intact

Judecătoarea Iulia Motoc, de la Curtea Constituţională, îşi varsă frustrările pe Facebook, făcând o declaraţie uluitoare pentru un magistrat ajuns într-una dintre cele mai importante funcţii publice. Justiţiara blondă cere multinaţionalelor, într-o formulare semi-analfabetă, să nu mai dea publicitate trustului Intact. "Firmele multinationale care incalca drepturile omului sunt boicotate, in sensul ca nu se cumpara produse de la cei care utilizeaza copii ca forta de munca. Daca un trust de presa violeaza drepturile omului, ar trebui sa nu i se ofera publicitate si audienta", scrie judecătoarea pe Facebook.

Turcia: Si atunci vom spune "adio" Uniunii Europene

Dezamagirea generata de opozitia existenta in UE privind aderarea Turciei la marea familie europeana il obliga pe premierul Erdogan sa vorbeasca deschis despre posibilitatea intrarii tarii sale in Organizatia de la Shanghai, infiintata de China, Rusia si state central-asiatice, scrie publicatia austriaca Die Presse. Ankara incearca sa sporeasca presiunea asupra procesului de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeana si ameninta cu o noua orientare a Turciei in directia Estului. Intr-un recent interviu televiziat, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca l-a rugat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa accepte primirea Turciei in Organizatia de cooperare de la Shanghai. "Dupa aceea, vom spune adio Uniunii Europene", a adaugat el. Afirmatie care a reaprins discutiile interne legate de indepartarea Turciei de orientarea ei traditionala spre Vest.

Ministerul Transporturilor asteapta un castig de peste 60 de milioane de euro prin vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa

Ministerul Transporturilor se asteapta sa castige din vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa cel putin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), suma rezultata dupa plata cheltuielilor legate de privatizare si programate in acest an la circa 22 milioane lei. Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2013, citat de Mediafax, institutia va vira la buget suma de 268,75 milioane lei in urma vanzarii a 51% din capitalul CFR Marfa, in conditiile in care in acest an asteapta venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb