• ADEVARUL
• Klaus Iohannis, poziţie fermă împotriva unei Europe cu mai multe viteze
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Malta, Joseph Muscat, prilej cu care au fost discutate subiecte de actualitate europeană, precum viitorul UE. Şeful statului a subliniat că ideea unei Uniunii a "cercurilor concentrice" ar putea duce chiar la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat viziunea României pentru o "Europă puternică, consolidatată, unitară şi inclusivă". În acest sens, un program de integrare bazat pe viteze diferite nu ar fi benefic, ci ar face mai mult rău.
• Rise Project: Legătura lui Liviu Dragnea cu un milionar care s-a sinucis
O investigaţie a jurnaliştilor de la Rise Project arată legăturile dintre Liviu Dragnea, pe care îl numesc cel mai influent politician al momentului, şi sinuciderea unui milionar român: Costel Comana. Acesta s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica. Jurnaliştii de la Rise Project scriu într-o investigaţie publicată ieri că banii lui Costel Comana duc la Liviu Dragnea. Ei au mers pe urma banilor şi au descoperit în Brazilia afaceri secrete - toate pe numele prietenilor din tinereţe ai preşedintelui PSD. Mugurel Gheorghiaş, poreclit "Melcul" şi fost coleg de facultate, coleg de trupă rock de-al şefului PSD şi acţionar al firmei Tel Drum, a înfiinţat peste ocean o firmă pentru investiţii în hoteluri, restaurante şi alte imobiliare încă din 2010. El a introdus de cel puţin şase ori în Brazilia, în 2010-2011, bani descrişi drept "investiţii directe din România".
• Omul de afaceri Vasile Turcu, la Spitalul Floreasca, după ce ar fi încercat să se spânzure
Omul de afaceri Vasile Turcu (62 de ani), fost acţionar la FC Dinamo, a fost dus în stop cardio-respirator la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde medicii depun eforturi să îl stabilizeze. Surse din Poliţie spun că acesta ar fi încercat să se sinucidă prin spânzurare. Cea care a anunţat autorităţile este soţia afaceristului. Ea este şi cea care a tăiat cordonul cu care Turcu a încercat să se sinucidă. Vasile Turcu a lăsat un bilet în care îşi explica gestul, susţin apropiaţii. Surse apropiate familiei fostului acţionar dinamovist susţin pentru ProSport că Vasile Turcu este intubat şi are un hematom pe creier.
• Valul de pământ care ameninţă autostrada Orăştie-Sibiu
Valuri de pământ cu o deschidere de aproape 200 de metri alunecă în fiecare zi înspre maşinile care circulă cu 130 de km/h dinspre Sibiu către Orăştie, pe unul din cele mai noi loturi de autostradă din ţara noastră. Ajunse la 12 metri de calea de rulare, valurile noroioase au înaintat cu 30 de cm în ultimele două săptămâni, potrivit unei monitorizări realizate de "Adevărul". Dealul Bucium, din care s-au rupt valurile de pământ care alunecă spre autostradă, se află la aproximativ 20 de km de Sibiu, pe sensul de mers către Orăştie. Situat chiar înainte de viaductul de la Aciliu, din dealul respectiv au fost rase câteva milioane de metri cubi de pământ de către constructorii italieni de la Salini Impregilo SpA, în încercarea de a stopa alunecările de teren care au început să se manifeste încă din perioada de construire a autostrăzii.
• Casa Albă, pusă din nou la zid în scandalul legăturilor lui Trump cu Rusia
Casa Albă este acuzată că nu le-a spus congresmenilor americani dacă Donald Trump şi apropiaţi ai săi au primit sau nu împrumuturi de la o bancă din Cipru deţinută în parte de un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, relatează "The Guardian". Un grup de senatori democraţi aşteaptă de două săptămâni ca noul secretar al Comerţului, Wilbur Ross, care a fost vicepreşedinte al Băncii Ciprului (Bank of Cyprus), să răspundă unor întrebări care vizează posibile legături între această bancă, oficiali ruşi, administraţia Trump şi persoane care au fost implicate în campania electorală a actualului preşedinte.
• Cele mai puternice ţări din lume în 2050, Raportul PricewaterhouseCoopers
Schimbări importante se anunţă la orizont, cu certe implicaţii asupra întregului peisaj geopolitic. Calculele sunt făcute pe baza evoluţiei indicelui PPP, folosit de macroeconomişti pentru a determina productivitatea economică şi nivelul de viaţă dintr-o ţară pe o anumită perioadă de timp. Iar raportul descrie proiecţia făcută asupra creşterii economice pe termen lung în cazul a 32 de ţări ale căror economii reprezintă aproximativ 85% din GDP-ul mondial. În ordine crescătoare, iată principalul grup de ţări (pe baza GDP şi PPP): 10. Marea Britanie - $3.638 trillioane; 9. Mexic - $3.661 trillioane; 8. Brazilia - $4.439 trillioane; 7. Germania - $4.707 trillioane; 6. Rusia - $4.736 trillioane; 5. Indonezia - $5.424 trillioane; 4. Japonia - $5.606 trillioane; 3. India - $19.511 trillioane; 2. Statele Unite - $23.475 trillioane; 1. China - $38.008 trillioane
• Valery Kuzmin: Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru România
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a afirmat, miercuri, într-o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale de la Craiova, că ţara sa nu este o "ameninţare" pentru România. În acelaşi timp, reprezentantul diplomaţiei ruse a criticat extinderea NATO, continuată după 1996. Valery Kuzmin a afirmat că subiectul Brigăzii Multinaţionale a NATO de la Craiova e unul intern, subliniind că Federaţia Rusă nu reprezintă o ameninţare pentru România. De asemenea, Kuzmin a pledat pentru relaţii economice mai bune, în contextul forumului economic româno-rus. "Vom continua pregătirile pentru forumul economic ruso-român care sperăm că va avea loc la Moscova şi în celelalte oraşe ale ţării mele.Noi suntem într-o căutare a soluţiilor care pot duce la îmbunătăţirea comerţului nostru bilateral", a mai spus ambasadorul rus.
• Florian Coldea, audiat la Parchetul General în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă
Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, a fost audiat la Parchetul General, în dosarul în care se fac cercetări în urma înregistrărilor publicate de fostul deputat Sebastian Ghiţă, au confirmat, reprezentanţii biroului de presă al PÎCCJ. Potrivit sursei citate, Coldea a fost audiat săptămâna trecută de procurori, în calitate de martor în respectivul dosar, arată Agerpres. În acest dosar a fost audiat, în 17 ianuarie, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, în calitate de martor. Ancheta
• Surse: Printre firmele de la care Sebastian Ghiţă a cerut bani se numără UTI
Printre firmele cărora Sebastian Ghiţă le-a cerut bani în schimbul intervenţiei pe lângă autorităţi publice pentru buna derulare a contractelor se numără UTI, care a câştigat licitaţia pentru dosarul electronic de sănătate, dar şi asocierea dintre Telekom România Communications (fosta Romtelecon) cu firmele Bull România, Expert One Research, Deloitte şi Insoft Development & Consulting. Aceste societăţi au câştigat contractul ce are ca obiect "Cadru Instituţional Modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu". Fostul deputat Sebastian Ghiţă este suspectat că a cerut sume de milioane de lei unora dintre cele mai mari firme din domeniul IT pentru ca, în schimbul banilor, să intervină pe lângă autorităţi în vederea bunei derulări a contractelor.
• BANCHERUL
• BCR Banca pentru Locuinţe câştigă procesul cu Curtea de Conturi si se salvează de la faliment
Avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, a salvat de la faliment BCR Banca pentru Locuinţe, pentru care a obţinut ieri de la Curtea de Apel Bucureşti o sentinţa de anulare a unui raport al Curţii de Conturi potrivit căruia banca a prejudiciat statul român cu 70 de milioane de euro. Banca a fost acuzata că a plătit prime de stat de 250 de euro anual clienţilor care încheiau contracte de economisire-creditare (bauspar) pe o perioada de minim cinci ani, inclusiv minorilor si bătrânilor, fără ca aceştia să fie obligaţi să investească banii primiţi gratuit din fonduri publice in domeniul locativ (pentru construcţia, cumpărarea sau renovarea unei locuinţe), conform scopului programului finanţat de către stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice (MDRAP).
• COTIDIANUL
• Guran, Bădiţă, Poliţeanu şi revoluţia - Cornel Nistorescu
Liviu Dragnea cel Viteaz nu mai este chiar aşa de viteaz. Se teme să ceară demisia Laurei Codruţa Kovesi. De ce? Din cauza situaţiei sale! Din asta decurg şi un mod de a gîndi şi un fel de a fi. După ce s-a ars cu numirea doamnei Shhaideh ca premier, acum Dragnea suflă şi-n iaurt. Se teme. S-a prins că este mai mic şi mai slab decît credea că este. Şi mi se pare omeneşte să se teamă. Nu poţi fi vînjos şi nu te poţi lua cu toţi la trîntă, din moment ce eşti marcat de o asemenea vulnerabilitate. Dragnea nu zice mare lucru nici despre SRI, nici despre Parchetul General, nici despre preşedintele Iohannis. Politiceşte vorbind, Liviu Dragnea este un pesedist nul, care calcă pe vîrfuri şi cînd trece pe lîngă iepuri şi cînd ajunge în dreptul lupului.
• Anunţul candidatul dreptei, Francois Fillon, care i-a iritat pe opozanţi
Scandalurile continuă în Franţa înaintea alegerilor prezidenţiale. Francois Fillon va fi inculpat în dosarul în care este implicată soţia sa. Cu toate acestea, candidatul dreptei susţine că nu se va retrage din cursa prezidenţială, informează RT.com. "Nu voi ceda, nu mă voi preda, nu voi retrage, voi lupta până la capăt", a declarat Fillon, denunţând un "asasinat politic" menit să "submineze campania electorală". Francois Fillon nu renunţă după ce a fost citat de judecatori în cazul în care soţia sa este acuzată de angajări fictive în cadrul biroului parlamentar al politicianului. Justiţia franceză a deschis o anchetă în urma dezvăluirilor din presă despre salariile primite de Penelope Fillon în calitate de asistentă parlamentară a soţului său şi apoi a supleantului acestuia. Suma totală se ridică la peste 800.000 de euro brut între 1988 şi 2013.
• Piperea, despre fuziunea RADET-ELCEN
Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a anunţat, miercuri, că în urma fuziunii prin absorbţie a ELCEN cu RADET va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment faţă de Electrocentrale Bucureşti. Piperea a mai precizat că, din cele 3,6 miliarde de lei, datoria efectivă este de 230 de milioane de lei, restul reprezentând penalităţi, deoarece RADET nu a reuşit niciodată să îşi plătească facturile la timp. În acest sens, el a menţionat că subvenţiile către RADET au fost achitate aproape de fiecare dată cu întârziere, ceea ce a determinat de asemenea apariţia penalităţilor.
• Seara în care Donald Trump a devenit preşedintele SUA
La ceva mai mult de o lună de la un discurs de învestitură sumbru, în care a vorbit despre "carnagiul american", preşedintele Donald Trump şi-a schimbat radical tonul la primul său discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Congresului. Trump a fost, ca şi predecesorii săi, liderul optimist, unificator şi mesianic. A vorbit despre speranţă şi visuri, despre încrederea americanilor în forţele proprii şi în ţara lor. Trump a întins o mână rivalilor politici, a avut un discurs de neimaginat în timpul campaniei electorale şi chiar în primele zile la Casa Albă. The Washington Post mai scrie că marii învinşi în urma acestui discurs au fost toţi cei care credeau că Donald Trump este "terminat", pentru că preşedintele a demonstrat că a înţeles responsabilităţile ce-i revin.
• CURENTUL
• Jianu atacă PSD: numărul firmelor înregistrate în ianuarie 2017 a scăzut cu 33,94%
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, în luna ianuarie 2017, numărul înregistrărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut cu 33,94%, în top 3 aflându-se următoarele judeţe: -Vrancea (-56,19%), - Caraş-Severin (-47,67%), - Ialomiţa (-46,46%). "Consider că birocraţia şi lipsa prevenţiei în activităţile de control ale instituţiilor statului reprezintă un obstacol important în stimularea înfiinţării de noi firme. Nu în ultimul rând, slaba accesibilitate a fondurilor naţionale şi neaccesarea fondurilor europene a contribuit considerabil la scăderea atractivităţii înfiinţării unei firme. Lipsa susţinerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societăţii româneşti, dramă pe care reprezentanţii autorităţilor trebuie să o conştientizeze pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înfiinţării de noi firme şi extindere a dezvoltării celor deja existente! ", a precizat Florin JIANU.
• Ministerul de Finanţe a început controlul mesajelor publicitare ale companiilor
Ai o afacere şi te lauzi cumpărătorilor că ai cel mai mic preţ şi cel mai bun produs? Eşti amendat dacă nu poţi dovedi inspectorilor de specialitate cu hârţogăria aferentă că aşa e. Au trecut vremurile când reclama era sufletul comerţului. Ministerul Finanţelor Publice anunţă că derulează o campanie de informare şi verificare privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă la un eşantion de 447 de firme, dintre care 17 mari contribuabili, care comercializează produse alimentare, băuturi şi tutun (cod CAEN 4711). Programul are ca scop informarea comercianţilor privind prevederile legale în domeniul publicităţii înşelătoare şi comparative şi a consecinţelor defavorabile ale acestora.
• CURIERUL NATIONAL
• 17 supermarketuri, verificate de MFP
Finanţele au anunţat că vor verifica 447 de firme, dintre care 17 mari contribuabili, care comercializează produse alimentare, băuturi şi tutun (cod CAEN 4711). Controalele vizează publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă, dar şi mesajele publicitare din online, presa scrisă, panotaj stradal, broşuri, pliante. În cazul în care se constată încălcări ale legislaţiei în domeniu pot fi aplicate sancţiuni cuprinse între 3.000 şi 60.000 de lei.
• 5,71 mil. lei, amenzile date de ANAF în februarie
"În luna februarie, structurile antifraudă din cadrul ANAF au desfăşurat acţiuni de control la 1.844 de contribuabili, fiind stabilite sume în valoare totală de 7,35 de milioane lei (amenzi şi confiscări), valoarea amenzilor însumând 5,71 de milioane lei. Aproximativ 80% din cuantumul amenzilor, respectiv 4,58 de milioane lei, au fost aplicate unui număr de 574 de contribuabili care activau în zona comerţului cu produse accizabile precum băuturi alcoolice, ţigări, produse de tutun şi cafea", a informat ANAF. Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii a 51 de operatori economici.
• La Ankara - un "proces gigant" în care deocamdată sunt judecaţi 330 de militari, presupuşi pucişti
În Turcia a început marţi cel mai mare proces în care sunt judecate - de data aceasta cu sutele - persoane suspectate de a fi fost implicate în tentativa nereuşită de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut. Procesul va dura toată luna martie şi va judeca în total 1.200 de persoane. Corespondenţii agenţiilor internaţionale de presă, ziarişti locali au relatat că, pentru acest demers judiciar, a fost construită în apropiere de Ankara o imensă sală specială în care să poată fi judecaţi nu mai puţin de 330 de acuzaţi, din cei 1.200 ce urmează a fi judecaţi de-a lungul întregii luni martie. Cea mai mare parte dintre ei sunt membrii unei şcoli de ofiţeri.
• Sony a lansat proiectorul care transformă orice suprafaţă plană într-un ecran tactil virtual
Sony a lansat, la târgul MWC Barcelona, proiectorul Xperia Touch, care transformă orice suprafaţă plană într-un ecran tactil HD (de înaltă definiţie) cu diagonala de 23 de inci. Preţul recomandat este de 1.499 euro, iar lansarea este în această primăvară. "Xperia Touch este un proiector interactiv cu proiecţie pe distanţă scurtă şi orientare verticală sau orizontală a imaginii, care transformă orice suprafaţă plană într-un ecran tactil HD (de înaltă definiţie) cu diagonala de 23 de inci.(...) Interacţiunea prin atingere este posibilă graţie cooperării dintre avansatul transmiţător în infraroşu şi detectarea în timp real a mişcării prin intermediul camerei integrate, ce funcţionează la o frecvenţă de 60 de cadre pe secundă", spun cei de la Sony.
• EVENIMENTUL ZILEI
• O nouă lovitură pentru DNA. Un judecător a găsit nereguli grave într-un dosar de corupţie
Procurorii DNA primesc o nouă lovitură. Tribunalul Călăraşi le-a returnat dosarul în care fost prefect al judeţului Călăraşi, Jenel Şerban, a fost trimis în judecată, alături de şapte primari, pentru fapte de corupţie. Este vorba despre înstrăinarea abuzivă a unui teren ce aparţinea Institutului de Cercetare Fundulea. Judecătorul "constată neregularitatea rechizitoriului", iar actul de sesizare "nu este apt să investească instanţa de judecată din perspectiva modului de descriere a faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată inculpaţilor". Judecătorul dispune ca procurorul care a întocmit rechizitoriul "să precizeze detaliat, explicit şi distinct" faptele concrete de care este acuzat fiecare inculpat în parte.
• Banciu a provocat o AMENDĂ-RECORD PENTRU B1 TV
Consiliul National al Audiovizualului a amendat cu 25.000 de lei postul B1 în urma unor declaraţii xenofobe făcute de Radu Banciu la adresa minoritătii maghiare. CNA a dat sancţionat cu 20.000 de lei pentru emisiunea Lumea Lui Banciu si 5.000 de lei pentru Dosar de Politician. Propunerea a fost făcută de Radu Herjeu şi a fost votată de şase din cei nouă membri prezenţi la şedinţa CNA de azi: Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu, VIorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu, scrie Pagina de Media.
• SE RUPE PSD şi APARE UNPR 2? Discuţii informale în Parlament pentru un complot anti-Dragnea
În Parlament se vorbeşte despre apariţia unui nou grup politic de senatori şi deputaţi din PSD şi ALDE care să funcţioneze similar cu fostul UNPR condus de Gabriel Oprea. Robert Turcescu a declarat miercuri că a fost "martor" al unor discuţii informale care i-au lăsat impresia că "nu mai e mult" până la apariţia unui asemenea grup. "În linii mari este vorba despre o stare de tensiune din interiorul PSD dar şi din ALDE. Din discuţiile pe care le-am auzit, discuţii informale numeroase, am tras concluzia că lucrurile au ajuns la un anumit nivel. Nu cred ca mai este mult de asteptat", a spus Turcescu pentru EVZ.
• JURNALUL NATIONAL
• Semifinala Cupei Ligii: Steaua - Dinamo 1-3
Un nou meci PENIBIL pentru echipa lui Reghecampf. FC Dinamo Bucureşti s-a calificat în finala Cupei Ligii la fotbal, după ce a învins-o pe marea rivală FC Steaua Bucureşti cu scorul de 3-1 (1-0), miercuri seara, pe Arena Naţională din Capitală, într-un meci din manşa a doua a semifinalelor competiţiei. În tur, Dinamo s-a impus cu scorul de 4-1.
• În lipsa laboratoarelor, facem o comisie pentru combaterea fraudei alimentare
Decizia autorităţilor de la Bucureşti de a constitui o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în vederea stabilirii unor posibile diferenţe de calitate a produselor alimentare comercializate este un demers sortit eşecului. Mai direct, este doar praf în ochii consumatorului român pentru că la ora actuală România nu are un program strategic pentru depistarea fraudei alimentare, lipsindu-i laboratoarele specializate. Frauda alimentară este estimată la circa 800 de milioane de euro anual, ea crescând exponenţial în ultimii ani. Cu toate acestea, autorităţile asistă impasibile la dezastrul petrecut zi de zi sub nasul lor, mai ales că vorbim despre sănătatea noastră.
• Angajatii Dacia vor primi o mărire de salariu
Conflictul dintre sindicat şi managementul companiei Dacia s-a încheiat în ultima rundă de negocieri, angajaţii primind o mărire de salariu de 200 de lei plus alte beneficii, precum bonuri de masă şi o primă anuală. La începutul conflictului, sindicatele au cerut o creştere a salariului brut cu 450 de lei, echivalentul al 100 de euro, iar oferta managementului Dacia, cu care s-a plecat la discuţii, a fost de numai 90 de lei. Pe acest fond, Sindicatul anunţase că va sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş cu privire la declanşarea unui conflict de muncă. S-a ajuns la un acord în cele din urmă: printre alte beneficii primite de angajaţi se numără bonurile de masă şi prima anuală de 1.450 lei.
• NATIONAL
Gata, Dragnea sparge serviciile!
Liviu Dragnea pare conştient de faptul că nu prea îşi mai permite niciun pas înapoi, dacă vrea sa mai păstreze in mână frâiele puterii din partid. Aşa că si bagă o goneta la Tel Aviv, pentru "a lua lumină" si a şti cum să se poziţioneze, cel puţin până ce unda de soc a Administraţiei Trump va lovi si România. Iar după cum se şuşoteşte deja prin sistem, consilierii israelieni l-ar fi sfătuit deja pe preşedintele PSD să joace la rupere si să ocupe de urgenţă vidul care se prefigurează in serviciile zdruncinate de tot mai multele scandaluri răvăşitoare. PSD-ul a repurtat o victorie zdrobitoare in Parlament, luând "crema" Comisiei de Control a SIE. Apoi, la doar câteva ore distanţă, Dragnea l-a avertizat pe Iohannis ca nu cumva să facă vreo propunere înainte să-l consulte. Foarte posibil, Dragnea va veni cu propunerea in plic de la Tel Aviv.
• Justiţia si-o ia peste bot de la Bruxelles
Iată că, in timp ce România are încă un procuror general tentat de fantasmele Inchiziţiei, percepţia asupra Justiţiei se schimba radical. Ci nu la Bucureşti sau Sofia, ci tocmai la Bruxelles, acolo unde s-au înmulţit simţitor semnalele că Justiţia nu mai trebuie să fie ce-a fost până nu de mult. Astfel că, doar pe parcursul unei singure zile, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene si-a declarat "necompetenta" in judecarea recursului unor solicitanţi de azil, neintrând astfel pe "felia" naţională a judecătorilor din tarile membre. Iar după aceea, comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova a declarat ca, deşi nu a putut să-i convingă pe cei de la Volkswagen sa plătească vreo despăgubire pentru "scandalul noxelor", după model american, Justiţia europeana nu va întreprinde niciun demers împotriva cunoscutului producător de autoturisme.
• ROMANIA LIBERA
• Guvernul Tăriceanu a scumpit contractul cu Bechtel
Ministru al Transporturilor în 2005, Gheorghe Dobre a fost mandatat în anul 2005 de către premierul Călin Popescu Tăriceanu să renegocieze contractul semnat cu compania americană Bechtel pentru construcţia autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Într-un document oficial al Guvernului se menţionează că partea română a obţinut, în urma negocierilor, o reducere a costurilor în valoare de 126 milioane euro. Dintr-un alt document oficial emis de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, însă, rezultă contrariul: valoarea contractului nu a scăzut, ba din contră, a crescut. Cu 9,3 milioane de euro. Mai mult, în urma renegocierii, contractul cu Bechtel a fost secretizat. Apoi a dispărut fără urmă.
• Scopul Europei "cu două viteze": Supremaţia Germaniei
Declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor state membre să avanseze înaintea altora a stârnit valuri de indignare. Jean-Claude Juncker a prezentat Parlamentului European o "Carta Albă" pe care UE o poate parcurge după Brexit. Sunt mai multe variante cuprinse în "Carta Albă", care va fi dată şi liderilor naţiunilor UE, la întrunirea de la Roma, când se vor sărbători 60 de ani de "istorie comună". Juncker este considerat "omul care duce vorbele lui Merkel". Germania este ţara care încearcă să impună conceptul de "Europa cu două viteze", astfel putând să preia conducerea întregului continent. Deja este prima economie a UE, cu posibilităţi de a se dezvolta "în anumite domenii", cu precădere militar, fără să aştepte "fraţii" din UE.
• Surse News.ro: Premierul Sorin Grindeanu s-ar consulta frecvent cu Victor Ponta
Premierul Sorin Grindeanu ar discuta frecvent cu fostul şef al Executivului, Victor Ponta. Ultima discuţie dintre cei doi ar fi avut loc marţi, au declarat surse apropiate prim-ministrului, pentru News.ro. Sursele citate au precizat că premierul Sorin Grindeanu se consultă frecvent cu deputatul PSD Victor Ponta pe diverse teme. Totodată, sursele au precizat că întâlnirea de la Palatul Victoria pe care cei doi au avut-o în urmă cu aproape două săptămâni a fost la iniţiativa lui Sorin Grindeanu. La jumătatea lunii februarie, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta au avut o întâlnire la Guvern. Fostul premier spunea că a discutat cu Sorin Grindeanu despre mai multe subiecte, inclusiv despre guvernare.
• ZIARUL FINANCIAR
• Iulian Trandafir, director general al Farmexpert: "Exportul paralel este o anomalie. ANM trebuie să publice liste cu cât vinde fiecare distribuitor în ţară şi cât exportă"
Actuala metodologie de calcul al preţului la medicamente, care face ca în România se fie cele mai ieftine produse din UE, a avut trei efecte negative asupra pieţei, respectiv explozia exportului paralel, delistarea multor produse şi reţinerea producătorilor de a mai înregistra noi produse în România, este de părere Iulian Trandafir, director general al Farmexpert. "Moleculele noi, cu rezultate bune în tratarea unor boli grave şi care ajung în România cu cel mai mic preţ, sunt foarte cerute pe pieţele europene, în Olanda, Germania, Suedia, etc. Asta face ca ele să se exporte din România în cantităţi mari, 400-500 milioane euro pe an, enorm. Vânzarea distribuitorilor spre farmacii este de 3 mld. euro pe an şi ieşirea din farmacii este de 2,6 miliarde euro pe an, deci rămân 400 de milioane de euro care nu se regăsesc în vânzările farmaciilor. Este o anomalie", explică el.
• Europa cu două viteze, scenariu oficial la Bruxelles
Europa "cu două viteze", o Europă a "cercurilor concentrice", o Europă a "flexibilităţii" o "Uniune cu o geometrie variabilă" - ce nu avem acum din toate acestea? Şi ce ar urma să avem şi mai mult din această paletă largă de "opţiuni" începând cu anul viitor sau cel mai târziu de când ieşirea Marii Britanii din UE va deveni efectivă? În 25 martie, când UE va serba 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma care a pus bazele Comunităţii Europene, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker va veni cu un "plan", "o propunere", în orice caz va veni cu "ceva" care va fi supus meditaţiei statelor membre. O schiţă a fost prezentată ieri de Juncker în Parlamentul European şi nu este deloc clar dacă el va veni cu ceva nou pe 25 martie. O schiţă ce conţine cinci propuneri, de la păstrerea statu-quo-ului până la o integrare în grade diferite.
• Un angajat român în industria auto produce 3 maşini pe an, faţă de 16 cât produce un spaniol
Munca manuală în locul roboţilor şi fabricaţia de cablaje, nu de electronice trag în jos productivitatea angajaţilor români din auto. Raportat la producţia de maşini, un angajat român produce anual în medie trei maşini, faţă de 16 cât realizează un spaniol. Analiza este realizată la nivelul întregii industrii auto, iar diferenţa dintre români şi spanioli este dată printre altele de faptul că local se produc în special componente, pe când în alte ţări focusul este pe maşini.