REVISTA PRESEI 02.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 aprilie 2012

REVISTA PRESEI 02.04.2012

ADEVARUL

Premierul, umăr la umăr cu Ponta şi cu Antonescu

De când s-a instalat la Palatul Victoria, noul premier are o cotă de încredere comparabilă cu a liderilor Opoziţiei, potrivit barometrului "Adevărul", realizat de IMAS. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu pare să fi echilibrat lupta politică, fiind primul personaj din tabăra PDL aflat în topul încrederii după mai 2010, când guvernanţii au tăiat salariile şi au crescut TVA. Fără un astfel de "balast" în spate, Ungureanu se bucură încă de un cec în alb. Astfel, potrivit sondajului IMAS pe luna martie, liderul PSD, Victor Ponta, este cotat cu 25,9% în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu are 25%, iar liderul liberal, Crin Antonescu - 24,6%. Şi în luna februarie, cei trei politiceni aveau cote apropiate. Astfel, liderul PSD, Victor Ponta, era cotat cu 23,7%, şeful PNL, Crin Antonescu, cu 23,3%, iar Mihai Răzvan Ungureanu cu 22,3%.

România, locul cinci în UE după recolta de grâu, locul doi după cea de porumb

Producţia de cereale a României a crescut anul trecut cu 24,3% până la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone în 2010. România a ocupat locul 5 în UE după producţia de grâu şi locul 2, în urma Franţei, după producţia de porumb. Potrivit raportului de cercetare "Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2011", realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), şi publicat vineri, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană după suprafaţa cultivată cu porumb, şi a ocupat locul doi după producţia obţinută. Studiul arată că suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe - grâu, porumb, orz, orzoaică şi ovăz, a crescut de la 5,04 milioane hectare în 2010 la 5,24 milioane hectare la finele anului trecut.

Investitorii din oferta Transelectrica au deja câştiguri de până la 7%

În prima şedinţă de după închiderea ofertei Transelectrica, preţul de piaţă al respectivelor acţiuni era de 15,9 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că portofoliul celor care au cumpărat în ofertă este deja pe plus. În urma închiderii ofertei Transelectrica investitorii instituţionali au primit acţiuni la un preţ de 14,9 lei pe acţiune, iar micilor investitori le-au revenit acţiuni la preţul de 15,71 lei pe acţiune. "Acţiunile subscrise în oferta publică a Transelectrica vor putea fi cel mai probabil efectiv tranzacţionate începând de luni, 2 aprilie, după ce va fi finalizată procedura tehnică de încărcare a respectivelor acţiuni în conturile investitorilor" a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

Mittal va primi din nou energie ieftină

ArcelorMittal Galaţi va lua din nou energie la un preţ mai mic decât cel al pieţei, după ce oficialii companiei s-au întâlnit cu premierul Ungureanu. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator de electricitate al ţării, a cumpărat, timp de doi ani, energie ieftină de la Hidroelectrica, prin contracte extrem de controversate. Chiar dacă au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM, aranjamentele au fost făcute dinainte.

Cumpărătorii Cupru Min promit creşterea producţiei, investiţii în mediu şi locuri de muncă

Compania canadiană Roman Copper Corp. a fost înfiinţată în 2011 cu scopul exclusiv de a participa la privatizarea exploatării miniere Cupru Min SA Aburd. Informaţia a fost făcută de reprezentanţii companiei, care oferă şi alte detalii despre planurile investiţionale din România. Pentru prima dată de la câştigarea licitaţiei pentru Cupru Min, în schimbul a 200,7 milioane de euro, reprezentanţii companiei canadiene au oferit detalii oficiale despre ceea ce vor să facă în România. Numele societăţii ales pentru legătura cu "rădăcinile latine ale României". Declaraţiile sunt consemnate într-un articol apărut la sfârşitul săptămânii trecute în publicaţia canadiană Financial Post şi aparţin lui Mike Curtis, unul dintre acţionarii BayFront Capital Partners, proprietarul Roman Copper Corp.

Coreea de Sud, şablon pentru succes

Economia sud-coreeană a reuşit să treacă cu brio prin criză datorită modelului de creştere sustenabilă şi pătrunde cu paşi repezi în lumea dezvoltată. În 1960, Coreea de Sud era unul dintre cele mai sărace state din lume, la acelaşi nivel cu ţările din Africa. La sfârşitul lui 2011, Republica Coreea era mai bogată decât media UE: PIB pe cap de locuitor se ridica la 31.750 de dolari, faţă de 31.550 de dolari la nivelul UE. Cu o populaţie activă de 24,2 milioane de locuitori şi un PIB de peste 1.000 de miliarde de dolari în 2011, economia Republicii Coreea ocupă poziţia a patra în Asia (după China, Japonia şi India) şi locul 13 în lume.

Japonezii intră şi pe piaţa berii. Prietenii ştiu de ce

După preluarea unor combinate industriale, investitorii niponi cumpără producătorul de bere StarBev, care deţine brandurile Bergenbier, Noroc şi Staropramen. La sfârşitul săptămânii trecute, presa internaţională a preluat o relatare a agenţiei Reuters potrivit căreia producătorul japonez de bere Asahi lucrează la finalizarea achiziţiei companiei StarBev - deţinătorul, în România, al brandurilor Bergenbier, Noroc şi Staropramen. StarBev ar fi preluată, potrivit Reuters, de la fondul de investiţii CVC Capital Partners, într-o tranzacţie evaluată la circa trei miliarde de dolari.

CAPITAL

Tranzacţie îndeplinită. Cel mai bogat român primeşte astăzi 1,5 miliarde de dolari

African Minerals Limited şi Shandong Iron& Steel Group au finalizat tranzacţia-investiţie de 1,5 miliarde de dolari ce vizează 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlată de Frank Timiş, cel mai bogat român potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital. Fondurile au fost transferate încă de vineri, urmând a fi primite în cursul zilei de azi. Cui Jurong, vice preşedinte al Shandong Iron, a fost nominalizat pentru o poziţie în conducerea African Minerals. "Ne bucurăm de colaborarea cu Shandong Iron& Steel Group, unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume. Acest parteneriat confirmă potenţialul unei ţări ca Sierra Leone de a ajunge unul dintre cei mai importanţi producători de fier la nivel mondial", a declarat Frank Timiş.

Cristescu şi Călburean se bat pe o piaţă de peste 200 mil. euro

Preţul gazelor va fi liberalizat în 2013 pentru firme şi în 2015 pentru populaţie. Rezultă o creştere a preţului de la 170 dolari la 350 de dolari mia de metri cubi, nivel care ridică miza pentru marii jucători din piaţă. Marile firme internaţionale de foraj au o cifră de afaceri de câteva ori mai mare decât întreaga piaţă de foraj onshore (pe uscat) din România. Situată la finele lui 2011 la sub 100 de milioane de euro, piaţa locală de foraj terestru se împarte între Dafora SA, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Iernei, fiecare dintre ele cu o cotă de piaţă de peste 30%. Foraj Sonde Craiova deţinută de fraţii Marius şi Emil Cristescu are o capitalizare de piaţă de 134,46 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro în 2011. Dafora SA deţinută majoritar de omul de afaceri Gheorghe Călburean are o capitalizare de piaţă de 59,7 milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 158,64 milioane lei în 2011 şi un profit net de 3,86 milioane de lei.

MIŞCAREA BOGAŢILOR: Vom asista la cel mai mare transfer de avere din istoria omenirii

Până în 2020 vom asista la cel mai mare transfer de avere de până acum. Cel puţin 5.000 mld. dolari vor fi mutate în conturile noii generaţii, potrivit Wealth Report 2012, studiu care urmăreşte comportamentul indivizilor cu venituri nete mari. Anul trecut, 11% din averea bogaţilor lumii a mers către acte filantropice, ceea ce reprezintă o creştere de 10% faţă de anul anterior. Cele mai mari donaţii au venit de la miliardarii din America de Nord şi din Asia Pacific. În ceea ce priveşte metodele alese de bogaţi pentru transferul averilor către noile generaţii, 70% dintre aceştia merg pe varianta testamentelor şi a planurilor de succesiune, în timp ce 25% preferă să transfere gradual averea succesorilor pe timpul vieţii lor. Circa 5% din bogaţii lumii nu sunt siguri în privinţa modului în care vor pasa avuţia moştenitorilor.

Asia şi Japonia au mai mulţi milionari în dolari decât America şi Europa

Raportul comandat de City Private Bank confirmă redistribuirea averii către zona Asia-Pacific: regiunea ce acoperă China, sud-estul Asiei şi Japonia are acum mai mulţi milionari cu averi de peste 100 de milioane de dolari în active decât America de Nord sau Europa de Vest. Economiile emergente au continuat să îşi dezvolte influenţa semnificativă asupra pieţelor imobiliare în locaţiile consacrate: în 2011, mobilitatea averilor dinspre economiile emergente a susţinut nivelul preţurilor pe pieţele de imobiliare de lux consacrate din America de Nord şi Europa - Miami, Vancouver şi Londra. La nivel mondial, Londra, New York, Hong Kong şi Paris sunt considerate cele mai importante oraşe din perspectiva celor cu disponibilităţi financiare semnificative. Beijing şi Shanghai sunt oraşele cu cea mai rapidă creştere în importanţă pentru persoanele cu disponibilităţi financiare semnificative.

CURENTUL

Alegerile locale pun capăt lunilor de miere dintre PDL şi UNPR

Nemulţumirile au plecat de la pierderea de către UNPR a candidatului Cristian Piedone-Popescu care s-a sucit pe ultima sută de metri şi a decis să candideze din partea USL. Acest moment a reprezentat declicul necesar pentru ca PDL să îl arunce în luptă pe candidatul Silviu Prigoană. Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a anunţat, sâmbătă, că PDL va merge la locale în Capitală cu candidaţi proprii, candidatul pentru Primăria Capitalei fiind Silviu Prigoană, iar la Sectorul 1 va candida Teodor Paleologu, la Sectorul 3 - Liviu Negoiţă, iar la Sectorul 6 - Cristian Poteraş. Ea a mai spus că protocolul cu UNPR pentru alegerile locale la Capitală nu va mai fi semnat.

Fraudă de milioane de euro din fonduri europene la primăria Bârlad

Un proiect generos de peste 16 milioane de euro, finanţat în proporţie de peste 90% din bani europeni, destinat reabilitării străzilor din municipiul Bârlad, a fost transformat de către autorităţile locale într-un veritabil manual de fraudare a banilor europeni, operaţiunea fiind pusă la cale încă din faza anunţului de licitaţie publică. Protagoniştii acestei afaceri cu dâre penale adânci sunt primarul oraşului Bârlad, Constantinescu Constantin (PSD) şi bunul său prieten, cumătru şi coleg de partid, Viorel Dumitraşc, fost consilier local. În prezent, Dumitraşc, în calitatea sa de patron la Urbanproiect Bărlad este norocosul câştigător, în parteneriat cu firma Transmir Murgeni , al licitaţiei pentru reabilitarea străzilor oraşului din bani europeni.

CURIERUL NATIONAL

Legea taximetriei se loveşte de Concurenţă

Consiliul le-a cerut parlamentarilor să o respingă, întrucât legiferarea unui tarif unic ar echivala cu consacrarea existenţei unor carteluri. Disputele din ultima jumătate de an purtate între diferiţi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale din domeniul taximetriei, pe de o parte, şi pe de alta între aceştia şi autorităţi, au stârnit inclusiv interesul Consiliului Concurenţei. Instituţia s-a alăturat unora dintre demersurile patronatelor din transporturi, cerând parlamentarilor să respingă modificările aduse Legii taximetriei, întrucât acestea conţin "prevederi aflate în contradicţie cu principiile liberei concurenţe". "Este vorba de iniţiativele care au în vedere stabilirea unor tarife unice pentru operatorii de taximetrie şi de cele care vizează limitarea severă a posibilităţii de a efectua activităţi în acest domeniu în afara ariei localităţii în care este emisă licenţa de transport.

Banii UE pentru 2014-2020 depind de cât atragem acum

"Ministerul Agriculturii are o rată de absorbţie de peste 40% la fondurile UE. În acest an instituţia şi-a propus să absoarbă 2,5 miliarde de euro, din care a atras deja peste un miliard de euro". Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, spune că, dacă România nu va absorbi toţi banii europeni disponibili în acest moment pentru sectorul agricol, va fi foarte greu să ceară Comisiei Europene sume consistente pentru viitorul cadru financiar, 2014-2020. Fuia consideră că dezvoltarea agriculturii a fost influenţată negativ, printre altele, de reticenţa băncilor privind finanţarea fermierilor, deşi dobânzile la credite sunt mai mari decât în alte ţări.

Transelectrica, vedeta de pe Bursă cu buzunarele goale

Încheierea cu succes a ofertei pentru un pachet de 15% la transportatorul energetic reprezintă un pas pozitiv pentru piaţa de capital, mai ales prin prisma interesului investitorilor. Totuşi, funcţia Bursei de finanţare a economiei nu a fost îndeplinită în acest caz, iar banii se vor duce la stat, în loc să rămână în compania care are nevoie de investiţii, arată analistul financiar Adrian Mitroi. Doru Lionăchescu (Capital Partners): Listarea aceasta nu ajută nici compania şi nici restructurarea sectorului energetic.

Publicitarii nu mai pariază în acest an pe SUA

Agenţiile de publicitate consideră că avansul pieţei din acest an nu va fi susţinut de piaţa din Statele Unite, potrivit unui studiu realizat de Federaţia Mondială a Agenţiilor de Publicitate, citat de Adage. Astfel, într-un studiu realizat între membrii Federaţiei, aproape 60% din respondenţi au afirmat că se vor axa pe pieţe emergente, iar aproximativ 95% dintre aceştia au spus că se aşteaptă ca avansul pieţei să vină din afara Statelor Unite. Cu toate că agenţiile de publicitate se uită mai mult acum la pieţele în curs de dezvoltare, Statele Unite continuă să aibă o influenţă importantă asupra industriei de publicitate.

FMI: Ajustarea fiscală din România putea fi făcută gradual

Ajustarea fiscală, care a presupus măsuri precum tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, reducerea prestaţiilor sociale sau creşterea TVA, putea fi făcută gradual, cu un impact mai redus asupra economiei, mai ales ţinând cont de nivelul scăzut al datoriei de stat, potrivit unui raport al FMI, informează Mediafax. FMI arată că acordul stand-by cu România derulat în perioada 2009-2011 şi-a atins obiectivele, contribuind la stabilitatea economică şi soliditatea sistemului financiar, potrivit unui raport de evaluare a programului convenit cu Guvernul român, prezentat recent de Fond.

EVENIMENTUL ZILEI

Nicuşor Dan: 100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale lui Sorin Oprescu

Nicuşor Dan trage un semnal de alarmă în legătură cu Sorin Oprescu. El candidează pentru funcţia de primar general. Nicuşor Dan a făcut pentru EVZ un inventar al tuturor promisiunilor nertespectate cu care Sorin Oprescu a încercat să seducă electoratul bucureştean începând cu 2008. Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi candidat independent la Primăria Capitalei, consideră că Oprescu este "o gogoaşă" umflată mediatic şi că sunt şanse ca acesta să piardă alegerile.

e-Represiune în China. Cenzură şi arestări

Site-uri închise şi persoane arestate pentru că au "difuzat zvonuri politice. Peste 1000 de oameni au fost închişi de la jumătatea lui februarie. De sâmbătă, China a strâns şi mai tare şurubul. Regimul a lansat o vastă operaţiune pe Internet, pentru a stopa orice referiri la posibilitatea unei lovituri de stat. Ţinta o constituie mai ales site-urile de micro-bloguri. Măsura cea mai spectaculoasă şi impopulară a fost suspendarea comentariilor pe cele mai importante site-uri de micro-bloguri: Weibo şi QQ, scrie Le Figaro. Motivaţia oficială: lupta împotriva "zvonurilor dăunătoare". "Este nevoie de o curăţenie", a anunţat Tencent, operatorul QQ. Chinezii sunt liberi până pe 3 aprilie, datorită "Sărbătorii morţilor", iar autorităţile se tem că timpul liber le va da idei.

12 domenii în care România poate fi competitivă

Ţara noastră are o serie de avantaje care, dacă ar fi dezvoltate, ne-ar aduce printre primele şapte state din UE. România ar trebui să se axeze, în următorii opt ani, pe domenii precum agricultură, IT, energie verde sau cercetare - dezvoltare, potrivit co-preşedintelui Consiliului Naţional pentru Competitivitate (CoNaCo), Andreea Paul. Consiliul a identificat 12 avantaje ale României care, în viitor, pot creşte competitivitatea economiei naţionale. Obiectivul Strategiei Naţionale de Competitivitate aflată în curs de elaborare este ca România să ajungă între primele şapte economii competitive din Europa, de pe penultimul loc ocupat în prezent. Cheia acestei ascensiuni ar fi ca România să devină "inima creativităţii Europei".

Putin pregăteşte arma zombi

Noul preşedinte rus a dat OK-ul pentru dezvoltarea armelor psihotronice performante, ce atacă sistemul nervos. Aceste super arme pot fi folosite împotriva duşmanilor Rusiei, dar şi a disidenţilor regimului, consideră experţii. Conform unor surse de la Moscova, Vladimir Putin ar fi descris aceste arme, care folosesc radiaţiile electromagnetice, drept "instrumente pentru atingerea scopurilor stra­tegice şi politice". Noul lider de la Kremlin a explicat că acest sistem performant ar fi "comparabil ca efect cu cel al armelor nucleare, însă mult mai acceptabil din punctul de vedere al ideologiei politice şi militare". Planul fabricării acestor super-arme, pe care Rusia le experimentează încă din anii "20 - "30, a fost anunţat, cu discreţie, săptămâna trecută, de ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov. Oficialul rus a precizat că dezvoltarea unor astfel de arme, alături de cele genetice şi geo­fizice, face parte din programul rus de înarmare pentru 2011-2020.

JURNALUL NATIONAL

Chevron a anunţat SISTAREA explorării gazelor de şist în România pe parcursul acestui an

În emisiunea Sinteza Zilei, Mihai Gâdea a discutat împreună cu invitaţii săi decizia companiei Chevron, care în urma emisiunilor Antenei 3 a anunţat oficial printr-un comunicat de presă sistarea activităţilor de exploatare a gazelor de şist pe parcursul acestui an. De asemenea, Chevron a anunţat că nu are nimic împotriva desecretizării contractului cu privire la exploatarea gazelor de şist. Cu alte cuvinte, nu Chevronul este vinovat în toate aceste probleme, ci puterea din România care, printre altele, nu doreşte desecretizarea contractului. Joi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a aprobat începerea exploatării gazelor de şist în 3 perimetre din zona Mării Negre. Este vorba despre Vama Veche, Adamclisi şi Costinesti.

Fond european de salvare împotriva crizei, în valoare de 800 miliarde euro

Cele 17 state membre ale zonei euro au decis vineri la Copenhaga construirea fondului de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro (1.100 miliarde de dolari), a anunţat ministrul austriac de finanţe Maria Fekter, transmite AP. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a respins de facto joi seara ideea apărată de Franţa şi OCDE referitoare la un fond de salvare pentru zona euro în valoare de 1.000 miliarde de euro. Incluzând împrumuturile deja acordate şi pe cele promise de Europa ţărilor aflate în dificultate, la diverse termene, şi adăugând Mecanismul european de stabilitate (MES) ce va fi activat în iulie, se ajunge la un sistem de apărare împotriva crizei de circa '800 de miliarde euro', a afirmat el în prezenţa jurnaliştilor.

NATIONAL

Combinatiile Raycap-Romtelecom, anchetate de DNA

Afacerile banoase ale tandemului Romtelecom-Raycap, privind instalarea de cabinete stradale, au intrat in atentia procurorilor anticoruptie! Dupa dezvaluirile facute de "National", referitoare la licitatiile dubioase, procurorii DNA au fost sesizati in mod oficial si au declansat o ancheta. Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat, vineri, o plangere penala impotriva companiei Raycap, care e acuzata ca a castigat in mod ilicit licitatiile organizate de Romtelecom pentru instalarea cabinetelor stradale.

Cine o vinde pe Roberta Anastase?

Dezertarile din tabara PDL-ului au renascut speranta USL de a o debarca pe Roberta Anastase de la sefia Camerei Deputatilor, declansand si anticipate totodata. Ponta crede ca a venit momentul declansarii unei actiuni "indreptatite si corecte" de inlaturare din functiei a Robertei Anastase. Anuntul surpriza lansat de Ponta mai poate insemna si ca partenerii de coalitie ai PDL ar fi dat semne ca sunt dispusi sa o vanda pe Anastase. Lucru deloc imposibil din moment ce uneperistii sunt liberi acum de contractul cu PDL, dupa esuarea formarii frontului electoral comun in Capitala, iar udemeristii tocmai negociaza de zor o apropiere de PNL.

Boc a "uitat" sa dubleze redeventele miniere

Fostul premier Emil Boc a omis, voit sau nu, sa semneze anul trecut o ordonanta de guvern prin care o serie de redevente ar fi urmat sa se dubleze sau sa se majoreze semnificativ. Statul castiga doar 4% din valoarea aurului si cuprului exploatat si doar 2 bani pe litrul de apa minerala. PSD cere Procurorului Romaniei anchetarea privatizarii Cupru Min. Reprezentantii actualului guvern o vor dezbate din nou, dar ramane de vazut daca va fi aprobata, deoarece ar duce la dublarea redeventelor miniere. E drept ca acestea sunt atat de mici, incat nici triplarea lor nu i-ar pagubi prea tare pe "marii investitori" din minerit.

Scenariul apocaliptic in care un tsunami de 35 de metri ar lovi Japonia

Un val gigant avand 35 de metri inaltime ar putea acoperi coasta japoneza, in caz de cutremur, spun oamenii de stiinta japonezi, care au revizuit in crestere previziunile lor privind eventualitatea unui tsunami dupa dezastrul din 11 martie 2011, relateaza AFP. In cazul unui cutremur de magnitudine 9 provenind din zona seismica Nankai, la sud-vest de coasta Japoniei, portiuni mari din zonele de coasta ar putea fi acoperite de apa, valuri avand peste 20 de metri inaltime pornind dinspre Tokyo spre insula Kyushu (sud-vest), conform acestor oameni de stiinta care fac parte din cabinetul premierului. Guvernul va elabora masuri de urgenta bazate pe concluziile acestui raport.

"Regiunea pivot" a lumii, reduta celui de-al Treilea Razboi Mondial

Conform geostrategilor, Kazahstan, Kirgizstan, Tajikistan, Turkmenistan si Uzbekistan formeaza "regiunea pivot" a scenei politice internationale. Atat datorita amplasarii geografice, cat si datorita vastelor depozite de resurse naturale valoroase, precum aur, gaze naturale, petrol si uraniu, cele cinci state din Asia Centrala au devenit cheia conflictului mondial care se prefigureaza. Geostrategii de la Al Jazeera noteaza ca acolo se intersecteaza interesele SUA, UE - cu bratul armat NATO - Chinei si Rusiei. China considera Asia Centrala "frontiera critica" pentru domeniul energetic in special. Prestigioasa publicatie Foreign Policy a dezvaluit, citand o sursa din cadrul serviciilor secrete americane, ca Israelul a cumparat un aeroport in Azerbaigean, dintr-o fosta baza aeronautica sovietica.

PUTEREA

Gaură de 16 milioane de euro din anveloparea blocurilor. "Tunul" lui Poteraş

Primarul PDL al sectorului 6, Cristian Poteraş, trimis în judecată de DNA în 2011 pentru abuz în serviciu şi foloase materiale necuvenite, girează o "gaură" de 16 milioane de euro în cadrul programului de reabilitare termică a blocurilor. Banii sunt împărţiţi frăţeşte în cadrul unei asocieri de firme ale căror interese gravitează în jurul actualei Puteri. Deşi Guvernul României a adoptat încă din 2010 lista standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice, respectiv reabilitarea termică a imobilelor, costul acestora având un preţ unitar de 55 euro pe mp la un curs de 4,20 lei, Poteraş este chitit să facă reabilitarea termică a celor 56 de blocuri din sectorul pe care îl păstoreşte la un cost cu 61% mai mare faţă de cât prevede legea.

Bode vrea să redeschidă minele

Ministrul economiei, Lucian Bode, a declarat, la Baia Mare, că susţine reactivarea perimetrelor miniere din judeţul Maramureş închise în anul 2007. "Intenţia noastră este să redeschidem acele perimetre miniere rentabile, dar şi altele noi care ar putea spori capacitatea de extracţie a metalelor neferoase. Acest fapt se poate consuma într-un parteneriat public-privat, în condiţiile legiferate şi altele care ar trebui îmbunătăţite. Noi urmărim să creăm noi locuri de muncă şi de aceea susţin redeschiderea perimetrelor miniere rentabile, dar în condiţii de protejare a mediului. Din datele tehnice deţinute de minister, rezultă că Maramureşul deţine o cantitate importantă de zăcăminte neferoase", a spus Lucian Bode, citat de Agerpres.

România, din nou în recesiune economică

Statutul economic al României este încă nesigur. În timp ce politicienii fac declaraţii privind reintrarea ţării în recesiune, unii analiştii îi contrazic, spunând că România încă este, per ansamblu, pe un trend ascendent. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că România a reintrat în recesiune, după două trimestre consecutive cu scădere economică. Recent, şi ministrul finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat că în primul trimestru al anului este posibilă intrarea României în recesiune, mai ales din cauza situaţiei meteorologice de la începutul anului.

Specialiştii lui Victor Ponta

Victor Ponta a anunţat la o conferinţă de presă că a cooptat la echipa PSD de consultanţi "trei nume recunoscute în societatea civilă şi mediul academic", referindu-se la Daniel Dăianu, Liviu Voinea şi Bogdan Teodorescu. "De astăzi, s-au alăturat echipei USL trei nume recunoscute în societatea civilă şi mediul academic: Liviu Voinea şi Daniel Dăianu vor fi consultanţi economici, iar Bogdan Teodorescu va fi consultant politic al echipei noastre. Sunt personalităţi pe care le respect şi al căror sprijin îl apreciez foarte mult", spune Ponta şi pe pagina sa de Facebook.

ROMANIA LIBERA

Lumea OTV se varsă în politică. Cine sunt oamenii lui DD. Pe mâna cărei hidre riscă să încapă România

Afacerişti dubioşi, funcţionari necinstiţi, traseişti politici sau amanţi celebri. Aceasta este oferta politică a lui Dan Diaconescu pentru 2012. Formaţiunea creată de Dan Diaconescu ameninţă să devină o forţă importantă pe scena politică. Ultimul sondaj de opinie credita Partidul Poporului cu 14% intenţie de vot, plasându-l pe locul 2 după USL, dar înaintea PDL. În aceste condiţii, trebuie să ne aşteptăm ca, din acest an, oamenii politici lansaţi de patronul OTV să aibă un cuvânt greu de spus în politica românească. Vestea nu este chiar plăcută dacă ţinem seama de calitatea multora dintre cei care conduc filialele judeţene ale partidului. RL vă prezintă câteva exemple interesante.

Tentaculele elveţiene ale caracatiţei Gazprom

Gigantul rus al gazului, Gazprom, a ales Elveţia pentru a-şi stabili principalele sale societăţi afiliate şi Zug serveşte drept sediu atât pentru diverse consorţii de construire a gazoductelor, cât şi pentru misterioşii intermediari ce negociază gazul din Asia Centrală. Elveţia este percepută ca un teren ideal pentru clădirea unor structuri comerciale opace şi preşedintele rus, Vladimir Putin, recent reales, a optat încă de la prima sa venire la Kremlin ca petrolul şi gazul natural să fie comercializate prin firme instalate pe solul elveţian. Putin, fost ofiţer KGB, şi-a numit apropiaţii în fruntea principalelor întreprinderi din Rusia şi clanul său, aşa cum dezvăluie adesea ziare britanice şi americane, a pus la punct o schemă opacă de firme off-shore şi hedge fund. Punctele finale ar fi în Zug şi în Liechtenstein.

ZIARUL FINANCIAR

Fondurile de acţiuni au spart orice aşteptări: randamente în trei luni cât dobânda pe trei ani

Fondurile de acţiuni le-au adus investitorilor dispuşi să rişte randamente de până la 26% în primul trimestru, profitând de revenirea bursei, în care SIF-urile, Fondul Proprietatea şi Petrom au fost lideri de pluton la creşteri. Primele trei poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale sunt ocupate de fondurile pe indice, care nu fac altceva decât să copieze structura unor indici bursieri şi să crească sau să scadă odată cu piaţa. Performerul primului trimestru este fondul Certinvest BET-FI Index, care reproduce structura indicelui bursier BET-FI din care fac parte acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) cu un randament de circa 26%.

Ministrul transporturilor Alexandru Nazare: În infrastructură a lipsit prioritizarea, de aceea am cheltuit bani fără rezultate

"În primul rând, lipsa unei planificări adec­vate, lipsa unui portofoliu de proiecte clar şi în special coerenţă în prioritizare (sunt motive pentru care s-au cheltuit miliarde de euro în infrastructură, dar nu există rezultate - n.red.). Noi am vorbit abia în ultimii doi ani de zile clar despre Coridorul IV paneuropean, şi rutier şi feroviar, şi am încercat să imprimăm acest obiectiv ca prioritate şi nu întâmplător. (...) Dar nu era foarte clară în trecut această prioritate", a spus ministrul Nazare. Şeful Transporturilor, recent instalat în aceas­tă funcţie, este mai puţin vehement în de­claraţii decât predecesoarea sa Anca Boagiu, care spunea în urmă cu un an, într-un interviu pentru ZF, că nu au existat rezultate notabile în dezvoltarea infrastructurii "din cauza ig­noranţei, nepăsării, neştiinţei sau rea-voinţei, pentru că ministerul a avut tot timpul bani".

Afaceri "în familie" în agricultură: FirstFarms vrea să îşi pună la comun afacerile cu alţi investitori danezi în România şi Slovacia

FirstFarms, companie deţinută de investitori danezi care operează o fermă de 7.600 de hectare în apropierea oraşului Buzău, vizează fuziunea cu alte companii daneze care operează în agricultură în Europa de Est după ce în ultimii doi ani focusul a fost pe stabilizarea operaţiunilor de pe piaţa locală. "Compania a finalizat o bună parte din restructurarea la care s-a lucrat în ultimii doi ani, iar acum FirstFarms se va concentra pe realizarea principalului obiectiv, acela de a deveni o firmă agricolă mare şi eficientă cu focus iniţial pe România şi Slovacia. În acest sens, noul CEO Anders Norgaard se va concentra, printre alte lucruri, pe creşterea afacerii prin fuziuni cu alte proiecte agricole daneze în Europa de Est", se arată într-un raport al FirstFarms.

Încă un proiect pentru desfiinţarea RASDAQ

Toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei, care va stabili o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei, potrivit unui proiect de instrucţiune pus în dezbatere joi pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Dacă proiectul va fi aprobat, firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al BVB în termen de două săptămâni de la avizarea instrucţiunii.

Swiss Capital rămâne lider în topul brokerilor după primul trimestru

Swiss Capital, firma de brokeraj controlată de Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, a intermediat în primul trimestru tranzacţii cu acţiuni în valoare de aproape 240 mil. euro, de peste două ori mai mari decât ING şi UniCredit CA IB Securities, principalii competitori. Portofoliul de clienţi al firmei, care cuprinde unele dintre cele mai mari fonduri de investiţii străine active pe bursă, dar şi nume grele din mediul de afaceri local, i-a permis să-şi menţină dominaţia în top chiar şi după retragerea belgienilor de la KBC din acţionariat. Swiss Capital a fost pe primul loc şi în martie după ce a intermediat alături de BCR şi Intercapital Invest oferta prin care statul a vândut pe bursă 15% din Transelectrica, în valoare de 37,7 mil. euro.

Are şanse România să ajungă pe primul loc în Uniunea Europeană la grâu şi porumb?

România va deveni numărul unu în Uniunea Europeană pentru producţia de porumb şi numărul patru pentru grâu dacă va creşte cu 20% productivitatea pentru porumb şi cu 100% pe cea de la grâu. Acum România este pe locul doi la producţia de porumb şi pe locul patru la grâu în condiţiile în care randamentul la hectar este la jumătate faţă de cel al Franţei, conform datelor de producţie pe 2011 ale Institutului Naţional de Statistică (INS). În 2011, cel mai bun an agricol al României din ultimii cinci, fermierii au recoltat în total 20,8 mil. tone de cereale, în creştere cu 24% faţă producţia din 2010. Productivitatea medie la hectar în România este însă la jumătate faţă de cea din Franţa sau Germania, doi dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană.

SIF Oltenia a luat singură 17% din oferta Transelectrica, mai mult decât toată tranşa de retail

SIF Oltenia (SIF5) este cel mai mare cumpă­rător raportat până acum în oferta publică prin care statul a vândut pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL), compania care deţine monopolul transportului de energie din România. SIF Oltenia a cumpărat 1,855 milioane de acţiuni, reprezentând aproape 17% din numărul total de acţiuni disponibile în ofertă, plătind în total 27,6 mil. lei (6,3 mil. euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb