REVISTA PRESEI 02.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 mai 2011

REVISTA PRESEI 02.05.2011

ADEVĂRUL

Realitatea îşi ia Elan

Sorin Ovidiu Vîntu a găsit rezolvarea scandalului cu Sebastian Ghiţă: i-a vândut Realitatea TV lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri a confirmat, sâmbătă, preluarea a 92 la sută din acţiunile postului de televiziune. Acest lucru nu afectează contractul de management al lui Sebastian Ghiţă. Elan Schwartzenberg a anunţat că va susţine, astăzi, o conferinţă de presă în care va da mai multe lămuriri în privinţa acestei achiziţii surprinzătoare. Afacerea ar fi fost perfectată în Cipru, împreună cu cei doi copii ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ şi Ioana, despre care omul de afaceri spune că sunt proprietarii Realităţii TV. Aceasta ar putea fi surpriza pe care Vîntu i-a promis-o, pentru astăzi, lui Traian Băsescu. "Venirea lui Elan Schwartzenberg la Realitatea este un lucru extraordinar, din punctul meu de vedere. Iar renunţarea la contractul cu Sebastian Ghiţă stă de acum în puterea noului acţionar majoritar", ne-a declarat Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea Media.

Şeful de la Bruxelles al Elenei Băsescu, Joseph Daul: Îi sunt recunoscător preşedintelui că nu m-a întrebat niciodată ce face fiica sa

Politician francez, Joseph Daul, 64 de ani, se autocaracterizează drept un ţăran alsacian. El administrează şi astăzi o fermă pe care a început să o exploateze pe când avea 20 de ani. A intrat în mişcarea sindicatelor din agricultură şi în politică. În 1999 este ales în Parlamentul European şi intră în Grupul Popular. În 2007, devine preşedinte al Grupului, înlocuindu-l pe germanul Hans-Gert Pottering. Joseph Daul se află la conducerea celui mai numeros grup politic din Parlamentul European, grup din care face parte şi Elena Băsescu. Deşi, relaţiile franco-române traversează momente delicate, mai ales din cauza dosarului Schengen, Joseph Daul spune că popularii europeni vor susţine, în totalitatea lor, România. Daul afirmă că preşedintele român nu a deschis niciodată discuţia privind activitatea Elenei Băsescu în Parlamentul European. El mai spune că regulile sunt aceleaşi pentru toţi membrii PPE.

Cum să profiţi de deprecierea dolarului

Pentru investitori şi marile companii, slăbirea monedei americane reprezintă o mană cerească: profiturile au crescut şi au apărut noi oportunităţi de afaceri. Cursul de schimb al dolarului a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în raport cu alte valute, însă pieţele financiare americane doboară recorduri. Problemele fiscale, rezultatele sub aşteptări din sectorul imobiliar şi datoria publică uriaşă şi-au pus amprenta pe cursul de schimb al monedei americane. Săptămâna trecută, dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite ale Americii (euro, yenul japonez, dolarul canadian, lira sterlină, coroana suedeză şi francul elveţian).

CFR Călători încasează ilegal tichete de viteză

Dacă acceleratele, rapidele şi trenurile InterCity întârzie astfel încât media orară scade sub cea corespunzătoare rangului lor, suplimentul de viteză nu mai are bază legală. Rapidul şi InterCity trebuie să atingă media orară de 55 km/h, iar acceleratul - de 45 km/h pentru ca tichetul de viteză să se justifice. În caz contrar, cereţi banii înapoi! Bucureşti-Braşov, 166 de kilometri pe calea ferată. O distanţă pe care - potrivit Mersului Trenurilor - acceleratele şi rapidele o parcurg în mai mult de trei ore şi jumătate, adică la limita mediei orare de 45 km/h, respectiv 55 km/h, impusă prin normativele în vigoare privind împărţirea pe ranguri a trenurilor. În cazurile (tot mai dese) în care trenul întârzie, performanţa acestuia îl retrogradează automat într-un rang inferior.

Fericitul Ioan Paul al II-lea

Credincioşi din toată lumea s-au rugat ieri la Vatican pentru cel supranumit "Papă al sufletelor". Ioan Paul al II-lea a devenit ieri "fericit", un nou pas pentru a primi titlul de "sfânt". Pentru creştini şi nu numai, Papa Ioan Paul al II-lea a fost un om care a reuşit să schimbe lumea şi trimisul lui Dumnezeu care a supravieţuit celor trei tentative de asasinat.

Ce înseamnă beatificarea

Beatificarea, sau declararea unei persoane "preafericite", reprezintă recunoaşterea acordată de către Biserica Catolică intrării unei persoane decedate în Rai. Beatificarea este al treilea din cei patru paşi din cadrul procesului de canonizare (recunoaşterea sfinţeniei unei persoane în Biserica Catolică). Pentru a fi declarat sfânt, Vaticanul ar trebui să-i mai atribuie un miracol lui Ioan Paul. Iniţial, această onoare se practica doar la nivel local şi se transmitea de la o eparhie la alta, cu permisiunea episcopilor. Acest lucru reiese din faptul că cimitirele creştine timpurii conţin picturi numai cu martiri locali.

Arşinel, acuzat de găinării cu chioşcuri în Herăstrău

Maestrul Alexandru Arşinel este acuzat de găinării cu spaţii comerciale în cel mai mare parc din Capitală.Scandalul a pornit de la câteva terenuri pe care actorul le-a închiriat vânzătorilor ambulanţi, în incinta Teatrului de Vară pe care îl administrează. Reprezentanţii societăţilor comerciale care au "primit" spaţiu pentru chioşcuri spun că Arşinel le-a luat banii pe chiria stipulată în contract, dar nu le-a permis să-şi desfăşoare activitatea.

Vrem bani UE într-un an cât în ultimii patru

Autorităţile române au obiective ambiţioase în ceea ce priveşte atragerea banilor europeni. Cătălin Vătafu, consilier al premierului Emil Boc, a declarat recent că gradul de absorbţie de fonduri structurale ar putea ajunge până la finele anului la 25%. Adică de peste două ori mai mult decât a atras România în ultimii patru ani. Până la 22 aprilie, ţara noastră a absorbit fonduri europene în valoare totală de 2,35 miliarde de euro, adică 11,6% din totalul sumelor alocate de Uniunea Europeană în perioada 2007-2013. Atingerea acestui grad de absorbţie depinde însă în foarte mare măsură de autorităţi, de mediul de afaceri, dar şi de băncile comerciale, care au un rol foarte important în asigurarea cofinanţării proiectelor.

Şeful SIE: Au existat atacuri serioase asupra monedei naţionale

În cadrul emisiunii "După 20 de ani", Mihai Răzvan Ungureanu a dezvăluit că Serviciul de Informaţii Externe, pe care îl conduce, acordă atenţie fenomenelor economice internaţionale care pot influenţa situaţia internă a Românie. El a explicat că sunt urmărite previziuni monetare, variaţii de bursă, diferite tipuri de contracte, alcătuirea sau desfinţarea unor monopoluri. Întrebat când s-au înregistrat aceste atacuri asupra monedei naţionale, şeful SIE a răspuns: "Daţi-mi voie să nu fiu precis cu data, vă pot confirma însă acest lucru: au existat atacuri serioase asupra monedei naţionale". Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că cei care au efectuat aceste "operaţiuni comerciale licite" sunt "speculatorii care au atacat şi alte monede naţionale în perioada pe care o descrieţi" (n.r. în sau după octombrie 2008). El a adăugat că una din atribuţiile SIE este şi informarea BNR asupra unor astfel de atacuri, transmite Mediafax.

CURENTUL

Surpriza lui Vîntu: Mimi!

Ieri, mult aşteptata surpriză a lui Vîntu a divizat publicul romånesc, credul pånă la un punct, dar nu chiar într-atåt încåt să nu mai aibă criterii deloc. După ce bursa pariurilor, pe online, îl credita pe SOV fie cu scoaterea la iveală a unor poze cu Băsescu şi Elodia, în liceu, fie cu surpriza reîncălzită că-l suspendă pe 25 martie, comentatorii de ziar, analiştii cum ar veni, au susţinut că surpriza anunţată de Vîntu cu dedicaţie către Băsescu ar fi scoaterea din tichiuţă, de către michiduţa de SOV, a lui Elan, micuţul ovreiaş din Hårlău alintat duios, în intimitate, Mimi, conform surselor noastre, diminutiv ce vine de la numele său autentic, Emilian. Elan ar fi un fel de nom de guerre, mai potrivit unui fel de dublură a lui 007, cum se imaginează el, în visele sale umede.

Blaga: nu doresc să reinventez apa caldă, vreau să conduc PDL cum a fost condus în perioada 2001-2004

Principalii contracandidaţi la şefia PDL, Vasile Blaga şi Emil Boc, s-au aflat la sfârşitul săptămânii în campanie internă în Moldova. Prezent la Vaslui, unde şi-a prezentat moţiunea în faţa organizaţiei judeţene a partidului, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat că nu doreşte să reinventeze apa caldă, ci vrea să conducă partidul aşa cum a fost condus în perioada lui de reconstrucţie puternică, 2001-2004. "Nu doresc să reinventez apa caldă, ci doresc să conduc partidul aşa cum a fost condus în perioada lui de reconstrucţie puternică, 2001-2004, atunci când cuvântul de ordine la PSD era < destructuraţi Partidul Democrat >. Dacă atunci a fost condus autoritar şi a ajuns la succesele la care a ajuns, atunci şi eu îl voi conduce autoritar", a afirmat Blaga, după întâlnirea cu membrii PDL Vaslui.

De 1 Mai pe litoral au fost 20.000 de turişti români

Preşedintele Asociaţiei Litoral şi al ANAT, Corina Martin, susţine că de 1 Mai peste 20.000 de turişti s-au aflat în acest sfârşit de săptămână pe litoralul românesc, faţă de numai 7.000 de turişti români care au ales să meargă la mare în Bulgaria, transmite corespondentul Mediafax. "Estimările noastre au fost depăşite, aşa cum am şi sperat. Peste 20.000 de turişti români au ales în această minivacanţă litoralul românesc, iar din cifrele pe care le avem noi aproximativ 7.000 de turişti români sunt în acest moment pe litoralul bulgăresc", a declarat, ieri, Corina Martin. Ea a precizat că acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut de 1 Mai, în timp ce de Paşti mai mulţi turişti au preferat litoralul bulgăresc decât cel românesc.

CURIERUL NAŢIONAL

Vor performa de-acum şefii companiilor de stat?

Potrivit unei OUG, managerii regiilor şi firmelor de stat vor fi obligaţi la performanţă, altfel riscă amenzi sau chiar demiterea. Fostul sef al AVAS, Razvan Orăşanu: Nu este important criteriul de performanţă, ci reperul de la care pleci contează foarte mult. "Problema cea mai gravă a companiilor de stat este la contabilitate, care nu este certificată". Regiile autonome şi companiile de stat vor fi obligate să informeze Ministerul Finanţelor, lunar sau trimestrial, asupra evoluţiei indicatorilor financiari şi să respecte anumite criterii de performanţă pentru încălcarea cărora managerii vor fi amendaţi cu 5.000-10.000 lei sau destituiţi din funcţie. Decizia a fost luată în şedinţa de vineri a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă, informează Mediafax.

Ofensivă românească în Orient

România încearcă să atragă investiţii din Golf, dar vrea să devină şi o platformă între Orient şi Europa de Est. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, tocmai a încheiat un turneu în Arabia Saudită şi Qatar, un turneu care vine după o serie recentă de contacte foarte dese între România şi statele arabe, în care subiectele economice au dominat discuţiile. Teodor Baconschi a explicat că interesul României pentru regiune este simplu de înţeles. "Este o zonă prinsă într-o frământare revoluţionară care va schimba întregul peisaj în vecinătatea sudică a UE şi mi se pare normal ca România să dea semnalele corecte şi să fie prezentă cu promptitudine pe scena acestor transformări istorice".

Emil Boc: Încetul cu încetul, dar sigur, gogoaşa Ponta-Antonescu se dezumflă

"Eu spun că prin ceea ce am făcut şi prin ceea ce facem vrem să ne asigurăm că România va fi performantă şi PDL va câştiga". Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la Bacău, că "încetul cu încetul, dar sigur, gogoaşa Ponta-Antonescu se dezumflă" şi că locul celor doi lideri este cel pe care îl au şi astăzi, adică în opoziţie şi pentru următorul mandat, conform Mediafax.

Care sunt cele mai costisitoare Case Regale din lume?

Familia regală britanică se află în topul celor mai costisitoare Case Regale din Europa, fiindcă are nevoie într-un an de o sumă de 70 milioane de euro. Deşi majoritatea familiilor regale europene primesc anual mai mulţi bani publici, misterul ce înconjoară averile lor rămâne unul greu de descoperit. Ca şi restul oamenilor de pe glob, lumea capetelor încoronate a fost zguduită şi ea de criza economică. Controlul cheltuielilor şi reducerea acestora sunt astăzi un lucru la ordinea zilei. Deşi familiile regale şi-au prezentat măsurile de austeritate pe care le-au adoptat, totuşi criticile la adresa lor sunt numeroase, conform revistei Las Vanidades. Printre acestea la loc de cinste stă reproşul că membrii caselor regale aruncă banii pe fereastră, în timp ce oamenii de rând sunt puternic afectaţi de recesiunea economică.

Ne încăpăţânăm să trecem la euro în 2015

Guvernul menţine obiectivul de adoptare a monedei europene, însă data exactă va fi stabilită prin discuţii cu partenerii europeni. Cabat: Tehnic acest lucru pare imposibil de realizat, pentru că nu mai avem timp să ne încadrăm în data menţionată. Executivul a decis înfiinţarea unui comitet interministerial care va monitoriza îndeplinirea obligaţiilor aferente aderării la euro. Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015, declarau vineri surse oficiale.

EVENIMENTUL ZILEI

Dinu Patriciu falimentează Adevărul Holding

Mai multe firme cer la Tribunalul Bucureşti falimentul companiei Adevărul Holding. Dinu Patriciu nu mai pare dispus să finanţeze, la nesfârşit, "gaura neagră" din afacerea sa media. Cinci societăţi comerciale cer în instanţă falimentul companiei care editează cotidianul "Adevărul" - Adevărul Holding SRL -, din cauza neachitării unor datorii. Deşi sumele aferente acestor procese nu sunt foarte mari, surse EVZ susţin că acesta ar fi doar "vârful aisbergului" şi că trustul ar întâmpina dificultăţi mari în piaţă. De altfel, surse apropiate Adevărul Holding spun că societatea înregistrează datorii mari şi către diverşi furnizori - reţele de distribuţie, firme de leasing, agenţii de publicitate, dar şi televiziuni.

Cum văd Cristoiu şi CTP mutarea de la Realitatea TV

ANALIZĂ . În timp ce Ion Cristoiu crede că avem de-a face cu o "falsă vânzare" pusă la cale de Vîntu, Cristian Tudor Popescu e de părere că schimbarea de acum înseamnă dispariţia personajului public SOV. "Luni (azi - n.r.) i-am pregătit şi eu o surpriză domnului Traian Băsescu", anunţa Sorin Ovidiu Vîntu vineri, înainte de a intra în arest. Surpriza n-a avut însă atâta răbdare: sâmbătă, EVZ anunţa în exclusivitate că postul Realitatea TV va fi preluat de omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Acesta va deţine 92% din acţiuni. Tranzacţia urmează să fie anunţată oficial în cursul zilei de astăzi.

CRISTIAN TUDOR POPESCU: "Cunosc eu cazuri în care lua tot felul de beţivi, de rataţi cărora le dădea pălării de bani, numindu-i şefi"

EVZ: Cum a schimbat personajul Sorin Ovidiu Vîntu presa românească? Sunt mai mult de cinci ani de la celebra ieşire pe sticlă în care anunţa că este proprietarul Realitatea TV.-Cristian Tudor Popescu: A schimbat-o în rău. Chiar şi în perioada în care Realitatea TV a fost un post de televiziune jurnalistic, care nu făcea concesii mari soluţiilor facile, divertismentului, personajelor promovate de OTV, Vîntu a făcut rău prin cantităţile mari de bani pe care le-a injectat în presa românească, bani aduşi din afara presei. În felul acesta a modificat grilele de salarizare din presă, ceea ce a scăzut mult posibilitatea organismelor profesionale şi, în general, capacitatea deontologiei profesionale de a ţine în frâu breasla.

Noul Cod al Muncii a intrat în vigoare. VEZI cele mai importante schimbări!

De astăzi a intrat în vigoare Noul Cod al Muncii, adoptat de guvern prin asumarea răspunderii şi în ciuda opoziţiei sindicatelor. Iată principalele schimbări pe care le propune noul Cod al Muncii: Contractul individual de muncă trebuie să fie obligatoriu încheiat în fomă scrisă înainte de începerea activităţii. Nu mai este interzisă încheierea contractului individual de muncă în scopul prestării unei munci imorale. Angajatorul trebuie să stabilească "criterii de evaluare a activităţii profesionale a salariatului", "obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora", menţionate de la angajare, criterii în funcţie de care se vor face şi concedierile colective. Angajatorul poate renunţa unilateral la clauza de neconcurenţă prevăzută în contract, plata indemnizaţiei de neconcurenţă încetând din luna următoare notificării scrise a angajatului privind denunţarea acesteia.

Incidentele din Libia au pus în umbră nunta regală

Doar steagurile de la ferestrele puburilor mai amintesc de "nunta secolului", britanicii arătându-se mai interesaţi de evenimentele internaţionale. După câteva luni în care presa britanică a acordat spaţii ample căsătoriei Prinţului William, imediat după eveniment, atenţia asupra proaspătului cuplu a început să se estompeze. Sâmbătă noaptea şi duminică, jurnalele de ştiri acordau spaţii ample bombardamentelor trupelor NATO asupra reşedinţei liderului libian Muammar Gaddafi, beatificării Papei Ioan Paul al II-lea sau dezastrului din SUA, amintind doar în treacăt de plecarea cuplului proaspăt căsătorit cu elicopterul (într-o direcţie necunoscută) şi de faptul că luna de miere a fost amânată deoarece locotenentul de aviaţie Walles trebuie să se întoarcă la munca sa de pilot de cercetare şi salvare din cadrul aviaţiei britanice.

FINANCIARUL

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: ,,Inghetarea preturilor la carburanti e o masura populista"

Intentia guvernantilor de a bloca preturile la pompa nu va avea efecte de durata pentru consumatori, spune managerul Petrom. Premierul a cerut Consiliului Concurentei sa verifice legalitatea unei astfel de masuri. Pana in prezent, nicio tara din UE nu a inghetat pretul carburantilor. Managerul celei mai mari companii romanesti a sosit la redactie inainte de ora sta­bilita si s-a aratat nerabdator sa inceapa discutia cu reporterii ,,Fin.ro" si ,,Saptamana Financiara". Timp de o ora Mariana Gheorghe s-a prezentat ca fiind o persoana optimista si increzatoare in capacitatea economiei autohtone de a raspunde provocarilor date de criza financiara.

Deocamdata indeplinim doar doi indicatori de convergenta din cinci

Este posibil ca, in primul an, moneda euro sa circule in paralel cu leul. Pentru a adopta moneda euro­peana in 2015, Romania trebuie sa indeplineasca cele patru criterii stabilite prin Tratatul de la Maastricht, care contin cinci indicatori de convergenta nominala: rata inflatiei, rata dobanzilor pe termen lung, cursul de schimb fata de euro, deficitul bugetului consolidat si datoria publica. Guvernul a decis constituirea unui comitet care va monitoriza indeplinirea obligatiilor aferente aderarii la zona euro. Guvernul a aprobat Programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015.

FP a pierdut jumatate de miliard de euro din momentul listarii

Suspendarea actiunilor Fondul Proprie­ta­tea in sedintele de miercuri si joi pentru intru­nirea AGA a fost benefica pentru lichi­ditatea acestora la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Dupa ce actionarii au aprobat acordarea unui dividend dublu fata de cel propus ini­tial de administratorii Fondului, actiunile au revenit vineri la tranzactionare cu o va­loa­re a tranzactiilor ce aminteste de euforia primelor zile de la listarea la BVB. Pana la finalul zilei au fost transferate 73,11 mil. actiuni FP pe piata principala, la care se mai adauga inca 6 mil. titluri implicate in trei tranzactii deal, valoarea totala a transfe­ru­rilor ajungand la 44,4 mil. lei. Prin prisma cotatiei insa, sfar­situl de saptamana nu a fost la fel de bun pentru actiunile FP, pri­mele 20 de minute marcand cea mai pu­ter­nica scadere de la listare.

OTP Bank negociaza preluarea sucursalei RBS din Romania

OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, cu active de aproximativ 37 de miliarde de euro, negociaza preluarea sucursalei RBS din Romania si va inainta o oferta financiara in urmatoarele doua saptamani, au declarat surse din piata bancara. ,,OTP are datele financiare ale bancii, le analizeaza si va inainta un pret pana la jumatatea lunii mai. RBS este o banca foarte buna, dar OTP trebuie sa analizeze riscul semnificativ in ceea ce priveste fidelizarea pe viitor a marilor clienti corporate, principalul activ al bancii", au explicat sursele citate. Conducerea a anuntat, vineri, la Budapesta, ca grupul ungar vrea sa cumpere o anumita banca pe piata romaneasca, precizand ca nu este vorba de MKB Romexterra.

Valoarea dividendelor corporatiilor americane cotate in S&P 500 se apropie de 200 mld. $

Refacerea treptata a economiei ame­ricane si beneficiile tot mai mari realizate de reprezentantii ei din diferite domenii ofera investitorilor sansa de a se imbogati din dividende. Business­week arata ca, in perioada ianuarie-aprilie 2011, investitorii in actiunile companiilor care figureaza pe lista S&P 500 au primit sub forma de dividende cu 20.985 mld. $ mai mult decat in ace­lasi interval din 2010. Analistii subliniaza ca per ansamblul anului trecut dividendele au progresat cu 20,65 mld. $ fata de 2009. Un calcul aproxi­mativ arata ca, in primele patru luni din 2011, procentul de crestere a dividendelor a fost de 9,74%, cu posibi­litate de a atinge 17,9% pana la sfarsitul anului.

JURNALUL NAŢIONAL

Biografia lui Nicolae Ceauşescu

Fără prejudecăţi, fără părtinire şi fără patimi, începând de azi, un serial marca Jurnalul Naţional despre cel mai controversat personaj din istoria României. Documentată pe baza literaturii de specialitate, surse de arhivă - istorice şi de presă,...

Seful SIE: "Criza economica nu ne-a luat prin surprindere"

Pe când fostul premier Călin Popescu Tăriceanu se bucura că piaţa imobiliară din SUA s-a prăbuşit iar casele de peste Ocean vor deveni un chilipir chiar şI pentru români, iar preşedintele Traian Băsescu plângea de mila profesorilor ale căror salarii nu erau majorate cu 50% din reaua-voinţă a Guvernului, spionii SIE trimiteau o avalanşă de avertizări cum că, de fapt, ne paşte o gravă criză economică. Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV, că instituţia pe care o conduce i-a avertiza din timp pe politicieni privind apariţia crizei economice, dar modul în care aceştia au folosit informaţiile nu ţine de obligaţiile Serviciului.

NATIONAL

Din arest, SOV continuă războiul cu managerul Realitatea TV: Ghiţă, te-aştept diseară la portiţă!

"Bomba" anunţată din uşa arestului de către Sorin Ovidiu Vântu pentru ziua de astăzi a fost fezandată înainte de trecerea a 92 % din acţiunile trustului său de presă către noul patron, Elan Schwartzenberg. Prima reacţie a avut-o cel care, probabil, s-a simţit şi cel mai vizat de această mutare spectaculoasă. Sebastian Ghiţă a ripostat imediat, declarând că doar el rămâne managerul Realitatea. Şi-a adus însă cu siguranţă aminte de premoniţia - avertisment a lui SOV despre "în ziua în care ajung în arest nu o să mai fi nici tu manager"! Iar cu doar câteva zeci de minute înainte să intre singur în celula de la Cercetări Penale, copiii lui Vântu vindeau afacerea. Şi se pare că "surprizele" nu se vor opri aici...

Joacă pe mai multe fronturi la alegerile din 2012. Băsescu spală păcatele guvernării Boc cu un partid nou-nouţ

La câteva zile după ce Ioana Băsescu a înregistrat "Mişcarea Populară" la OSIM, un alt apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi-a asigurat exclusivitatea asupra unei formaţiuni politice. "Naţional" a aflat că este vorba de "Partidul Democrat Popular", înregistrat de Ioan Nastea, colaborator de nădejde al şefului statului. Apariţia celor două formaţiuni face parte se pare dintr-o strategie fabricată în laboratoarele Cotroceniului. Strategie prin care preşedintelui Traian Băsescu urmează să-i fie puse la dispoziţie mai multe "bărci de salvare" în cazul în care PDL fie intră rău la apă, fie nu se va mai ridica la standardele prezidenţiale. Deşi un pic fantezistă, în calcul a fost luată şi varianta ca democrat-liberalii să fie ei cei care îi trântesc uşa în nas actualului şef al statului.

PUTEREA

Într-o locaţie MApN, UNPR sărbătoreşte. Petrecere privată la Clubul Generalilor plănuită de generalul-ministru Oprea

Oamenii generalului Oprea dau petrecere mare la finele săptămânii viitoare, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, convocat pe 7 mai la Bucureşti. Motivul de sărbătoare este dublu: un an de la înfiinţarea UNPR, dar şi 25 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor de echipa de fotbal Steaua Bucureşti. Locaţia: una care aparţine Ministerului Apărării Naţionale.

Pesediştii au fost invizibili de ziua Muncii. Victor Ponta a regizat cel mai discret 1 Mai

Ziua Internaţională a Muncii, eveniment sărbătorit de partidele de stânga, a trecut aproape neobservat în Capitală, după ce Victor Ponta a interzis petrecerea cu mici şi bere din Parcul Izvor. În locul ei, preşedintele PSD a încercat o acţiune ecologistă, care nu s-a bucurat însă de succesul de altădată. Mediatizarea acţiunilor pesediste s-a făcut în acest an pe site-urile de socializare. Rivalitatea dintre Marian Vanghelie şi Victor Ponta a dus la eliminarea din programul PSD a petrecerii tradiţionale din Parcul Izvor. Cum micii şi berea au dispărut, pesediştii nu s-au înghesuit la acţiunile ecologiste promovate de preşedintele partidului.

Ceauşescu a intervenit pe lângă liderul comunist Carrillo pentru a netezi urcarea pe tron a lui Juan Carlos I

Ultima nuntă regală - căsătoria dintre prinţul William şi Kate Middleton - a făcut întreaga lumea să viseze cu ochii deschişi. ●Monarhia fascinează, iar impactul mediatic al nunţii princiare dovedeşte din plin acest fapt. ●Chiar şi liderii comuniştii, printre care Nicolae Ceauşescu, au fost seduşi de strălucirea curţilor imperiale. ●După cum am mai scris, puţini ştiu că omul care se declara un comunist convins a pus umărul la urcarea lui Juan Carlos I pe tronul Spaniei.

Şeful SIE: "Nu exclud o candidatură la preşedinţia României"

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat la emisiunea "După 20 de ani" că nu exclude să candideze la preşedinţia ţării după ce nu se va mai afla în fruntea seviciului de informaţii "Nu m tentaţii de acest gen. Îmi refuz asemenea tentaţii, ar fi cred neplăcut pentru cineva care se află într-o poziţie de responsabilitate să vorbească despre aşa ceva. Vă pot însă spune că acolo unde este nevoie de mine şi unde cred că pot face ceva în beneficiul ţării o voi face", a declarat conform NewsIn, Ungureanu. El a precizat că nu exclude o astfel de variantă, dar nici nu "o acceptă". Fost liberal şi ministru de Externe în timpul guvernării Tăriceanu, Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns directorul SIE în 2007, după ce a părăsit Palatul Victoria în urma unei divergenţe avute cu premierul de la acea dată. Ulterior, numele său a fost vehiculat în mass-media drept potenţial candidat din partea PDL pentru alegerile prezidenţiale.

ROMANIA LIBERĂ

Secretele "murdare" ale alimentelor chilipir

Unt - 2 lei pachetul, lapte - 2,7 lei litrul, ciocolată - 1,5 lei tableta sau suc de portocale - 1 leu sticla de doi litri. Nu vă grăbiţi să întrebaţi: "Unde?". Nu avem de-a face cu promoţii, ci cu alimente care doar încearcă să pară a fi ceea ce categoric nu sunt. România liberă a identificat cel puţin cinci produse care, datorită preţurilor tentante, şi-au făcut loc în frigiderul multora dintre români. Câţi dintre clienţi au conştientizat însă cu adevărat ce cumpără? Problema "untului", "laptelui" sau a "ciocolatei" superieftine este aceea că doar în aparenţă reprezintă produsele menţionate mai sus. Ce sunt în realitate?

Raport. Curtea de Conturi constată prejudicii de milioane de euro. Câţi bani a cheltuit ilegal Primăria Capitalei

130.000 de euro din contractul pentru dezinsecţie, aproape două milioane de euro pentru un teren, 250.000 de euro plătiţi nejustificat unei asociaţii - acestea sunt doar câteva nereguli constatate la Primăria Bucureşti de Curtea de Conturi. Contractul încheiat de municipalitate pentru stârpirea ţânţarilor valora peste 4 milioane de euro, adică de 28 de ori mai mult decât a plătit Budapesta pentru aceleaşi servicii. Curtea de Conturi a descoperit că, din aceşti bani, aproape 130.000 de euro (510.000 de lei) au fost daţi ilegal anul trecut, pentru că suma a fost decontată în plus faţă de volumul de operaţiuni prevăzut prin contract şi pentru servicii de deratizare pentru suprafeţe care nu există în realitate.

De ce nu îl salvează SISTEMUL pe Vîntu

Reţinerea, în urmă cu o săptămână, a lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea partenerului său de afaceri, Sebastian Ghiţă, a fost un bun moment pentru a rememora modul în care un contabil anonim din Roman, condamnat pentru delapidare înainte de 1990, a ajuns unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din România. Şi în special pentru a reaminti legăturile sale cu foşti şefi ai Securităţii, politicieni şI magistraţi, care l-au ajutat să îşi clădească averea şi să scape nepedepsit. Respingerea cererii de arestare, pronunţată a doua zi, a reamintit multora rolul jucat de SISTEM în ascensiunea şi protejarea "părintelui FNI". Astăzi, după răsturnarea acelei decizii, prin admiterea recursului făcut de procurori, în urma căreia Vîntu a fost arestat pentru 29 de zile, este obligatoriu să punem din nou în discuţie relaţia dintre Vîntu şi SISTEM.

FINANŢE. Mario Draghi a devenit succesorul aproape sigur la conducerea Băncii Centrale Europene. Cine este omul care va arbitra intrarea României în zona euro

Cu un italian în fruntea BCE până în 2019, România ar avea mai multe şanse să adopte moneda unică. Mario Draghi, unul dintre cei mai reputaţi finanţişti de la Banca Centrală Europeană dar şi fost oficial la vârf al controversatei bănci Goldman Sachs, a devenit practic singurul candidat cu şanse la conducerea instituţiei după ce a obţinut şi sprijinul Germaniei. Nominalizarea lui Draghi este o lovitură de teatru în jocurile de putere dintre statele membre euro, în special între grupul nordic, al susţină-torilor austerităţii, şi cel sudic, al ţărilor care caută rezolvarea crizei în inflaţie.

SĂPTAMÂNA FINANCIARĂ

Oficial, ne merge bine. Cu deficitul stăm mai rău.

Năravul raportărilor triumfaliste nu a dispărut odată cu Revoluţia din 1989. S-a schimbat doar autoritatea centralizatoare: Comisia de planificare centrală a fost înlocuită de Eurostat. Trebuie să clarificăm cine are dreptate, Banca Naţională sau Institutul Naţional de Statistică, a fost reacţia stupefiantă a ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, la anunţul că Eurostat are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România. Deşi a fost principala instituţie ce a beneficiat de pe urma acestor raportări, Guvernul României se spală pe mâini şi aruncă vina pe umerii altora. Ca şi cum deficitul bugetar ar fi fost realizat de altcineva. Mai grav este însă că, în urma revizuirilor, datoria publică a României va depăşi mai mult ca sigur 40% din PIB încă din acest an.

Depozitele în euro aduc mai mult pierderi

Câştigurile la economiile în euro sunt erodate de comisioanele băncilor. Românii preferă să economisească în lei, chiar dacă se împrumută în euro. Aceste preferinţe sunt justificate de nivelul mai scăzut al dobânzilor practicate la moneda europeană, care încurajează împrumuturile, dar nu şi economisirea . Constituirea unui depozit de 500 de euro pe trei luni le aduce pierderi clienţilor noi care optează să economisească la şapte din cele mai mari bănci de pe piaţă din cauza comisioanelor de administrare a contului curent sau de retragere de numerar. Valoarea acestora reuşeşte să înghită bonificaţii de până la 2,75% pe an. Cea mai mare pierdere provocată de aceste costuri, de 8 euro, se înregistrează în cazul constituirii unui astfel de depozit la UniCredit Ţiriac de către un client nou al băncii.

Mariana Gheorghe: "Dacă Guvernul reduce taxarea, şi noi vom reduce preţurile"

CEO-ul OMV-Petrom a explicat, la interviurile SFin + Fin.ro, de ce compania nu este interesată de acţiunile scoase la vânzare de Guvernul României. Preţul barilului de petrol la nivel internaţional va scădea în a doua jumătate a anului, media anuală urmând a se situa undeva la 80-100 de dolari, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV-Petrom. În opinia sa, Guvernul dă dovadă de inconsistenţă când, în calitate de acţionar, vrea să obţină cel mai mare preţ pe pachetul de 9,84% din acţiunile Petrom scoase la vânzare, în timp ce, în calitate de regulator, vrea să impună un preţ maximal la combustibili.

ZIARUL FINANCIAR

BNR ţine cu dinţii de adoptarea euro în 2015 şi propune 11 luni de "prelungiri"

În faţa indeciziei guvernului, banca centrală susţine ferm aderarea la euro tot în 2015. Euro şi leul vor circula 11 luni în paralel. Euro ar putea să intre în circulaţie în România în ianuarie 2015, conform calendarului iniţial, însă va fi utilizat în paralel cu leul încă 11 luni, o perioadă mult mai lungă decât cea standard de două luni utilizată la aderarea sau adoptarea euro până acum. Noutatea este că apare o "rezervă" de timp de 11 luni. Între 1 ianuarie 2015 şi 1 decembrie 2015 euro şi leul ar urma să circule în paralel. În mod normal tranziţia durează două luni.

Profitul BT din trimestrul 1, dublu faţă de anul trecut

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare bancă cu capital privat românesc, a câştigat 31,76 milioane de lei în primele trei luni din an, înregistrând astfel cel mai mare profit net din acest trimestru de la declanşarea crizei din iarna 2008-2009. În primul trimestru din 2010 profitul net al băncii a fost de 16 mil. lei, în acelaşi interval din 2009 - un milion de lei, iar în primele trei luni din 2008, profitul net a fost de 49,3 mil. lei. "Au apărut semne de îmbunătăţire în ceea ce priveşte creditele neperformante în întreg sistemul bancar", a spus Adrian Danciu, analist la casa de brokeraj Broker Cluj.

Sibex intră în era lui Cristian Sima. Sibiul a votat pentru fuziune

Cristian Sima, proprietarul firmei de brokeraj WBS România, a fost numit la finele săptămânii trecute atât preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al Sibex Sibiu (SBX), cât şi director general interimar al operatorului bursier pentru o perioadă de şase luni. Sima şi-a dat demisia săptămâna trecută din funcţiile de preşedinte şi director general al WBS România anticipând votul administratorilor şi al acţionarilor Sibex. Teodor Ancuţa, fondatorul instituţiei, a pierdut toate funcţiile de conducere din cadrul Sibex, el declarând anterior că vrea să se retragă de la şefia operatorului bursier.

Boc a cerut miniştrilor să evite achiziţii de echipamente inutile

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să prezinte în Guvern, în următoarea şedinţă, o situaţie a bunurilor aflate în administrarea instituţiilor, pentru a evita achiziţii inutile de echipamente care să rămână pe stoc, după "modelul Necolaiciuc", au declarat surse oficiale. Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) Mihai Necolaiciuc, extrădat, în 20 aprilie, din SUA, a fost trimis în judecată în patru dosare pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro.

Boc spune că toate companiile de stat vor avea management privat

Premierul Emil Boc a susţinut ieri că Executivul doreşte instituirea managementului privat la companiile de stat ca o alternativă la situaţia actuală, aceasta fiind o soluţie pentru îmbunătăţirea actului de conducere a acestor companii. "Este o poziţie a Guvernului României de a gândi la toate companiile de stat instituirea managementului privat ca o soluţie alternativă la ceea ce există în momentul de faţă. Este o soluţie pe care Guvernul o analizează în acest moment, dar nu pentru un caz punctual, ci pentru tot ce înseamnă companii naţionale şi regii. O soluţie pentru îmbunătăţirea actului de conducere a acestor companii", a spus Boc.

Valeriu Tabără: Nu mai este necesară taxarea terenurilor nelucrate

Ministrul agriculturii Valeriu Tabără afirmă că proprietarii de terenuri nu pot fi taxaţi pentru că nu le lucrează şi crede că mai importantă ar fi stimularea arendei, în timp ce ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu vrea să îi sancţioneze "cât mai repede" pe cei care nu cultivă pământul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb