REVISTA PRESEI 02.05.2012

Willy Homner
Revista Presei / 2 mai 2012

ADEVARUL

Noul Guvern al României

Ioan Rus (Interne), Andrei Marga (Externe), Titus Corlăţean (Justiţie), Eduard Helvig (Dezvoltare) se numără printre membri Guvernului Ponta. "Guvernul României va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nu de la sediul PSD, nu de la sediul PNL", a explicat Victor Ponta la prezentarea listei. Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut, ieri, mai multe runde de discuţii pe tema componenţei Executivului USL. Pe de o parte, cele două părţi au discutat, până în ultimul moment, ce ministere va avea fiecare partid, pentru a respecta paritatea convenită prin protocolul USL. În plus, dincolo de paritate, cele două părţi au încercat să îşi asigure, fiecare, accesul la ministerele importante.

Rezultate mai slabe pentru cele mai mari bănci din România

Continuarea crizei economice din România şi-a pus amprenta şi asupra activităţii celor mai mari bănci de pe piaţa locală în funcţie de active. Rezultatele financiare ale BCR şi BRD au fost în primul trimestru din 2012 mai slabe decât în acelaşi interval de anul trecut. Grupul BCR a raportat pentru primul trimestru o pierdere după taxe şi interese minoritare de 307 milioane de lei (70 de milioane de euro), faţă de un profit de 76 de milioane de lei obţinut în aceeaşi perioadă din 2011. În acelaşi interval, profitul net al BRD a scăzut cu 39%, la 83 de milioane de lei (19 milioane de euro), faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut. Rezultatul a fost influenţat de creşterea provizioanelor cu 58%, la 337 de milioane de lei (77,4 milioane de euro).

Bloomberg: BNR nu va reduce dobânda-cheie, leul fiind afectat de instabilitatea politică

Banca Naţională a României probabil va evita să reducă dobânda-cheie, pentru a cincea întâlnire consecutivă, după ce prăbuşirea guvernului pentru a doua oară în acest an a slăbit moneda naţională. Banca centrală îşi va păstra dobânda-cheie la 5,25% şi după întâlnirea care va avea loc pe 2 mai, conform economiştilor de la Bank of America Merrill Lynch, Capital Economics Ltd şi Banca Comercială Română SA, intervievaţi de agenţia de ştiri Bloomberg. Aceştia prevăzuseră că BNR va reduce dobânda cheie cu un sfert de punct înainte de prăbuşirea guvernului Ungureanu pe 27 aprilie.

Negocieri la vârf în Spania asupra creării unei "Bănci Toxice"

Guvernul Spaniei şi sectorul bancar sunt în negocieri asupra modalităţii segregării împrumuturilor imobiliare toxice în cadrul uneia sau mai multor companii de gestionare a activelor pentru a uşura povara acestora asupra instituţiilor de creditare spaniole. Schema "băncii toxice" este ultima încercare a guvernului lui Mariano Rajoy să evite ca ţara sa să fie forţată să apeleze la un program de asistenţă financiară de tipul celui acordat Greciei, Irlandei sau Portugaliei, anunţă CNBC.

Statuia lui Traian, hidoşenie de serie

Sculptura-hibrid amplasată pe scările Muzeului de Istorie, care i-a îngrozit pe români, mai are două copii peste hotare, ascunse de ochii lumii. În ziua în care s-a înscris oficial în cursa electorală pentru un nou fotoliu de primar, Sorin Oprescu a crezut că va bifa evenimentul printr-un moment cultural remarcabil. A dezvelit o statuie cu Împăratul Traian, gol-puşcă, care ţine în braţe o lupoaică cu un apendice care îi iese din gât, amplasat fix pe scările Muzeului de Istorie a României, exact ca nuca-n perete. Dacă pentru unii a constituit motiv de amuzament, alţii s-au simţit sfidaţi de "monstruozitatea" ieşită din mâinile sculptorului Vasile Gorduz, mort în urmă cu patru ani.

CURENTUL

Incompatibilul Alistar- în echipa miniştrilor lui Ponta

După patru zile de discuţii, negocieri şi presiuni politice , Victor Ponta a obţinut ieri dimineaţă binecuvântarea lui Dan Voiculescu, iar spre seară ne-a anunţat componenţa echipe sale, asigurându-ne ferm că decizia finală a USL a fost bazată pe profesionalismul şi experienţa celor aleşi. Nu ştim cum se măsoară profesionalismul la nivelul USL, dar Victor Ponta are deja o problemă reală, după ce l-a anunţat în echipa sa ca ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă pe Victor Alistar, personaj controversat, declarat incompatibil chiar de către Curtea Constituţională. Chestionat în legătură cu acest aspect, Ponta a precizat că Alistar l-a informat că şi-a rezolvat problemele de incompatibiliate în justiţie şi că poate fi numit în funcţii publice.

Crin Antonescu: Mergem cu schimbările până la femeia de serviciu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca Guvernul Ponta va schimba orice om numit pe criterii politice, chiar daca e femeie de serviciu. "Vrem schimbarea incompetentilor si a coruptilor sau a celor numiti pe criterii politice. Daca femeia de serviciu a fost numita pe criterii clientelare, o schimbam. Nu va fi inlocuita cu o numire pe criterii politice, nu vor fi mai jos de nivelul de secretar de stat in jos", a spus Antonescu la Antena 3. El a adaugat, intrebat cu cine vor fi inlocuiti acestia, ca "exista tehnocrati, exista concursuri". "E foarte posibil sa dam afara prefecti pusi de PDL, dar nu va urma impartirea "tu iei 2 prefecti, eu iau unul la Alba". Victor Ponta nu va schimba prea multi prefecti", a adaugat liderul PNL. El a spus si ca primii care vor fi pusi in functii sunt cei 20 de prefecti si inspectori guvernamentali care si-au castigat in instanta repunerea in functii.

CURIERUL NATIONAL

Cum se va uita Guvernul nou la copaia veche?

Se schimbă Puterea... Anticipat, cu jumătate de an înainte de termen. Şi fără să fi fost măcar nevoie de alegeri anticipate. Deja un Guvern format de Uniunea Social Liberală se va prezenta în faţa Parlamentului. La doar câteva luni de la manifestaţiile de stradă de la acest început de an, alternanţa la putere se prefigurează, iar vechea coaliţie, prăbuşită în ochii electoratului, îşi caută drumul spre Opoziţie. Tot suduim clasa politică românească pentru toate nenorocirile din societate, dar de data asta trebuie să recunoaştem că establishment-ul a fost cel care a grăbit o soluţie la impasul politic şi blocajul de încredere la nivelul opiniei publice.

Este timpul să pariem contrar?

David Rosenberg, fost economist-şef la banca de investiţii Merrill Lynch, spune că investitorii şi-au aglomerat preferinţele pe anumite instrumente unde deja se poate miza invers. Un sondaj recent spune că 55% dintre investitori preferă acţiunile, deşi acestea au bătut pasul pe loc în ultimii 12 ani. Prin contrast, aurul şi bondurile, singurele instrumente pe care s-au mai făcut bani în ultimii ani, sunt detestate de participanţii la piaţă. Investitorii au devenit periculos de optimişti, în raport cu realităţile unei economii slabe şi ale unor preţuri ridicate ale activelor de risc, apreciază David Rosenberg, strategist la compania financiară canadiană Gluskin Sheff şi fost economist-şef la banca americană de investiţii Merrill Lynch.

Obama a avertizat Coreea de Nord că era "provocărilor" s-a încheiat

Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat luni Coreea de Nord că era "provocărilor" s-a încheiat şi că Statele Unite nu vor încerca să cumpere "o conduită bună" din partea acestei republici comuniste, informează Mediafax. "De la începerea mandatului meu, am încercat să fac în aşa fel încât nord-coreenii să înţeleagă că vechea schemă consistând în a provoca pentru a atrage atenţia, încercând să oblige comunitatea internaţională să le cumpere o conduită bună, s-a terminat", a declarat Obama în timpul unei conferinţe de presă de la Washington, avându-l alături pe premierul japonez, Yoshihiko Noda.

EVENIMENTUL ZILEI

Guvern nou, feţe vechi

Cei mai mulţi miniştri au mai făcut parte din cabinetele Năstase, Tăriceanu şi chiar Văcăroiu. Premierul desemnat Victor Ponta a prezentat, ieri, structura şi componenţa Guvernului pe care îl va prezenta, luni, Parlamentului spre validare. Premierul desemnat a precizat că i-a prezentat preşedintelui Băsescu lista cu miniştri cu două ore înainte de a o anunţa public. Guvernul Ponta va avea 17 ministere plus patru miniştri delegaţi (fără portofolii). Unul dintre aceştia este ministru delegat pe lângă prim-ministru pentru strategii guvernamentale. "Acest guvern va fi condus de la Palatul Victoria. Nu de la Cotroceni, nu de la sediul PSD sau cel al PNL", a ţinut Victor Ponta să precizeze. La capitolul obiective, premierul a etalat: "domnia legii", repararea inechităţilor, respectarea puterii Parlamentului asupra Executivului.

USL îl vrea pe Băsescu spectator

În timp ce Victor Ponta se pregăteşte să se instaleze la Palatul Victoria, voci din PNL reiau tema suspendării şefului statului. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni seara că USL nu va admite intervenţii ale preşedintelui Traian Băsescu în activitatea Guvernului condus de Victor Ponta. În caz contrar, acesta riscă să se confrunte din nou cu prespectiva suspendării din funcţie. Din comentariile făcute de Antonescu rezultă că lista de lucruri pe care Traian Băsescu le poate face fără să rişte suspendarea este destul de restrânsă. Liderul liberal a spus că USL "nu va permite niciun fel de sugestie, de insistenţă sau de condiţionare a preşedintelui legată de componenţa guvernului, de titularul unui minister sau altul, de structura guvernului, de o decizie sau alta a guvernului".

Ce va descoperi auditul guvernului Ungureanu

Bugetul s-a consolidat din punct de vedere financiar, dar este vulnerabil la riscuri de ordin juridic şi procedural. Premierul desemnat Victor Ponta a sugerat deja tema "grelei moşteniri", care îl va împiedica să îşi îndeplinească toate promisiunile, anunţând un audit al bugetului care să fie gata în termen de o lună de la preluarea mandatului. Trezoreria are disponibilităţi de 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei. Aceşti bani nu pot fi folosiţi decât pentru cheltuielile deja bugetate. Ei sunt utili pentru a acoperi vârfurile de plăţi externe şi deficitul bugetar fără ca Ministerul Finanţelor să fie presat să se împrumute la dobânzi dezavantajoase.

Ministerul Agriculturii, o miză de 60.000.000 euro pentru Voiculescu

După profiturile uriaşe obţinute de Grivco din contractele de energie încheiate cu statul pe când Codruţ Şereş era ministrul Economiei, grupul Voiculescu ţinteşte portofoliul Ministerului Agriculturii. Miza depăşeşte 60 de milioane de euro. Preluarea portofoliului Ministerului Agriculturii este o ţintă vitală pentru afacerile grupului controlat de magnatul Dan Voiculescu. În primul rând, Ministerul Agriculturii cere 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi de la persoane din grupul acestuia, sumă pentru care s-a constituit parte civilă în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). E lesne de bănuit cu câtă vehemenţă ar solicita Daniel Constantin, ca ministru al agriculturii, 60 de milioane de euro, de la mentorul său politic. Nu în nume propriu, ci pentru bugetul statului.

PRIMA MĂSURĂ A GUVERNULUI USL: Victor Ponta anulează Programul de investiţii de 4 miliarde de euro ca să dea salarii şi pensii

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, spune că a aflat în premieră de la Victor Ponta, prim-ministru desemnat, "prima măsură pe care o ia guvernul USL": anularea investiţiilor pentru a se creşte pensiile şi salariile, în trei tranşe, până la 1 septembrie. Totul, pentru câştigarea alegerilor locale şi generale.

România are şanse să câştige războiul economic cu Ungaria

De zeci de ani privim cu jind spre vecinii mai înstăriţi de la vest. E oare posibil să le egalăm nivelul de dezvoltare? Evoluţia ultimelor decenii sugerează că merită să încercăm. În ultimele luni, indicatorul de sentiment economic ZEW-Erste Group arată că România are unele dintre cele mai bune perspective economice pe termen scurt din regiune. Marea majoritate a oamenilor de afaceri şi experţilor intervievaţi au indicat, în schimb, o lipsă totală de încredere în viitorul apropiat al economiei maghiare. În acelaşi timp, dacă Moddy's a menţinut România în categoria "investment grade" pe întreaga perioadă a crizei economice, iar Fitch ne-a readus în iulie 2011 în rândul economiilor în care este sigur să investeşti (doar Standard&Poor's plasându-ne în continuare în rândul investiţiilor speculative), economia maghiară a fost coborâtă, în urmă cu câteva luni, în categoria "junk" de către toate cele trei mari agenţii de rating.

Dacă pui 1.000 de lei la bancă, ieşi în pagubă

Pentru un depozit bancar de 1.000 de lei cu maturitate la trei luni nu vei avea niciun câştig, ba chiar pierzi din cauza erodării prin inflaţie. Dobânda medie pentru un depozit la termen în lei este de circa 5 - 5,5% pe an, ceea ce înseamnă grosso modo, circa 1,25% - 1,3% pe trimestru, trei luni fiind maturitatea medie a economiilor ţinute de români în bănci. Prin urmare, pentru economii în valoare de 500 de lei banca plăteşte o dobândă de 21 de lei pe an şi aproximativ 5 lei pe trei luni, scăzând şi impozitul de 16%. Însă banca percepe comisioane. Circa trei lei poate costa deschiderea depozitului, deşi doar unele bănci au acest cost. Încă 2,5 - 6 lei poate fi suma minimă fixă de desfiinţare a acestuia oricum, nu mai puţin de 0,2 - 0,6% din suma retrasă.

JURNALUL NATIONAL

Dan Voiculescu: "Traian Băsescu va fi suspendat, dacă nu-şi dă demisia în 30 de zile de la investirea guvernului"

Invitat al lui Mihai Gâdea în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", la Antena 3, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat că, dacă nu îşi va prezenta demisia în maxim 30 de zile de la investirea noului guvern, preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat în următoarele luni. "Dacă Traian Băsescu nu-şi dă demisia în 30 de zile, oricum va fi suspendat în 60 de zile," a declarat senatorul Dan Voiculescu. Liderii USL au anunţat, la sfârşitul anului trecută că au decis declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Crin Antonescu spunea atunci că acest demers al USL "nu e un moft, nu e o invenţie de agendă". El declara că, probabil după o săptămână, cererea de suspendare va fi discutată de grupurile parlamentare ale opoziţiei iar, dacă aceasta va fi asumată, se va iniţia procedura prevăzută de Constituţie

Bancherii se vor putea reclama unii pe alţii în privinţa bonusurilor, la o autoritate creată de G20

Bancherii se vor putea reclama unii pe alţii la Comitetul de Stabilitate Financiară, autoritate de reglementare a sectorului financiar creată de G20, în cazul în care au dovezi solide de încălcare a regulilor referitoare la acordarea bonusurilor, transmite Reuters. Bonusurile bancherilor au scandalizat opinia publică din Statele Unite şi Europa, în condiţiile în care veniturile populaţiei au scăzut din cauza problemelor economice. Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii, reunite în G20, au convenit în 2009 limitarea bonusurilor, iar Comitetul pentru Stabilitate Financiară monitorizează aplicarea regulilor.

Alinare pentru cei cu credite în euro după deprecierea leului: Euribor la 6 luni a căzut sub 1%

Dobânzile de pe piaţa interbancară europeană sunt în continuă scădere de la începutul anului. Referinţa Euribor la 6 luni a coborât sub pragul de 1% pentru prima oară din iunie 2010, veste care vine să amelioreze situaţia celor cu credite în euro, care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar ca urmare a deprecierii leului.

Insolvenţa Asmita Garden: preţurile au scăzut la jumătate

Cu preţuri la aproape jumătate de preţ faţă de perioada de boom-imobiliari, cei care ar avea de câştigat dintr-un proiect aflat în insolvenţă şi finalizat sunt cumpărătorii. Administratorul judiciar al Asmita Gardens a demarat în perioada 23-29 aprilie o campanie de marketing cu reduceri de 10.000 de euro pentru apartamentele cu trei şi patru camere. Clienţii portalului imobiliare.ro interesaţi de achiziţia unei locuinţe în proiectul Asmita Gardens trebuiau să printeze voucherul cadou, iar achiziţia apartamentului se poate face până spre sfârşitul lunii mai. Preţurile pornesc de la 110.000 de euro.

NATIONAL

La motiune, SRI a trimis SIE in Opozitie

Afirmatie deloc surprinzatoare daca se tine cont de rivalitatea dintre cele doua servicii. O rivalitate personificata la varf de duelul George Maior - Razvan Ungureanu. Luat si el in calcul pentru preluarea guvernarii post-Boc, directorul SRI, George Maior, nu a vazut cu ochi buni alegerea "amicului" Ungureanu. Motiv pentru care s-a spus ca a si inceput sa-l "lucreze" cu mijloace specifice. SRI a sesizat oportunitatea de a reveni in prim-plan, dupa ce SIE ii luase fata prin numirea lui Ungureanu in functia de premier. Si asa au inceput parlamentarii PDL sa tradeze pe capete, fara ca nimeni sa inteleaga de ce, din moment ce USL nu avea practic ce sa le ofere.

Pedelistii vor sa scape cat mai repede de Boc

Considerandu-l pe Emil Boc responsabil de aterizarea partidului in opozitie, pedelistii cer congres si alegeri. Pierderea guvernarii nu a domolit tensiunile din PDL, ci dimpotriva. In doar patru zile, de la criticile exprimate la adresa conducerii Boc s-a trecut la solicitarea demisiei actualului lider al partidului, cerere facuta cu subiect si predicat de catre sefii filialelor Mehedinti si Neamt, Mihai Stanisoara si Gheorghe Stefan Pinalti. La polul opus, Elena Udrea crede ca schimbarea liderului ar trebui amanata dupa alegerile din acest an, date fiind competitiile interne care insotesc evenimentul.

Euro si agentiile de rating ameninta Romania

Caderea guvernului la nici trei luni de la investire si promisiunile viitorului cabinet intr-un an electoral au slabit simtitor moneda nationala. Aceasta se tranzactiona ieri pe pietele internationale cu aproape 4,5 lei/euro, iar agentiile de rating sunt pregatite sa penalizeze Romania in toamna.

PUTEREA

Bechtel a încuiat Curtea de Conturi

Secretele contractului dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Bechtel ascund plăţi de aproape 27 milioane de euro/km de autostradă. Chiar dacă au dat în folosinţă doar 52 km din Autostrada Transilvania, americanii de la Bechtel au încasat, din 2004 până la sfârşitul anului trecut, aproximativ 1,26 miliarde de euro, conform auditorilor Curţii de Conturi. Dacă tot s-a "prăduit" vistieria CNADNR, angajaţii statului au avut grijă să "dispară" anumite documente referitoare la contractul autostrăzii Braşov-Borş. Inspectorii Curţii de Conturi (CC) au finalizat un raport asupra modului în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a cheltuit banii pe autostrăzi în ultimii ani.

Profitul OMV Petrom, împărţit acţionarilor

OMV Petrom nu va aloca nimic către salariaţi din profitul realizat în 2011, potrivit unei decizii a ultimei Adunări Generale a Acţionarilor. "Acţionarii aprobă să nu se stabilească un fond de premiere a angajaţilor din profitul societăţii pentru anul financiar 2011, în conformitate cu prevederile articolului 106 din Contractul Colectiv de Muncă al Societăţii în vigoare şi, drept urmare, să nu se efectueze nici o plată aferentă anului financiar 2011", se arată în decizia AGA trimisă Bursei de Valori Bucureşti. Nici anul trecut, angajaţii Petrom nu au primit prime ca urmare a profitului realizat în 2010, informează economica.net.

Economia, lovită în plex după căderea Guvernului

Căderea guvernului Ungureanu s-ar putea dovedi de-a dreptul nefastă atât pentru situaţia economică a României, cât şi pentru percepţia ei externă, consideră analiştii economici. Aceştia sunt sceptici în privinţa şanselor noului Executiv de a găsi banii necesari pentru a-şi onora promisiunile făcute înainte de detronarea lui MRU. Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că "războiul" de pe scena politică va deteriora toţi indicii economici interni şi externi, incluzând şi ratingul de ţară. Ilie Şerbănescu, analistul economic, se declară sceptic în privinţa capacităţii Guvenului USL de a-şi menţine promisiunile, în condiţia în care banii disponibili sunt aceiaşi ca până acum.

Giganţi mondiali, datori la Fiscul român

Fiscul a actualizat, la finele lunii martie, lista cu datornicii la bugetul de stat, iar printre numele care apar sunt şi câteva ale unor companii globale, prezente în România. Toate aceste mari firme se află în procedura de executare silită, informează ANAF. Carrefour România SA apare pe lista datornicilor la bugetul de stat cu o datorie de 31,4 milioane de lei, la data de 31 martie a.c., reprezentând TVA neplătită. Totodată, pe listă apare şi cunoscutul producător american de ulei comestibil Cargill Oils, cu aproape 117.000 de lei, sumele fiind restanţe la plata impozitului pe venitul aferent salariilor angajaţilor. Grupul german E.ON, care deţine distribuţii de gaz şi electricitate în România, apare şi el pe lista datornicilor.

Austriecii acaparează piaţa asigurărilor

Fuziunea dintre BCR Asigurări Vienna Insurance Group, în calitate de societate absorbantă şi Omniasig Vienna Insurance Group, în calitate de societate absorbită, s-a încheiat cu succes, pe 1 mai, au anunţat, marţi, reprezentanţii celor două companii. "Începând cu data de 1 mai 2012, noua companie devine funcţională, iar vechiul Omniasig Vienna Insurance Group îşi încetează activitatea.

Raiffeisen a preluat o bancă din Grupul elen EFG Eurobank

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent şi pe piaţa din România, a finalizat tranzacţia vizând preluarea unui pachet majoritar de acţiuni la Polbank, divizie a grupului bancar grec EFG Eurobank Ergasias, la un preţ mai mic decât cel convenit în urmă cu un an, transmite Reuters. RBI a precizat că a plătit 460 milioane de euro în numerar pentru un pachet de 70% din acţiunile Polbank, în condiţiile în care preţul convenit în luna februarie 2011 era de 490 milioane de dolari. Preluarea Polbank va face din Raiffeisen unul din principalii creditori din Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est.

ROMANIA LIBERA

Premierul desemnat a început cu stângul. A numit în posturi de miniştri doi incompatibili. Vezi de ce l-a acuzat BNR pe un al treilea

Premierul desemnat Victor Ponta a numit în viitorul său cabinet două persoane împotriva cărora există decizii de incompatibilitate - Victor Alistar, ca Ministru pentru strategii Guvernamentale, şi Mircea Diaconu, ca Ministru al Culturii. Lucian Isar, desemnat ministru delegat pentru mediul de afaceri, se află printre bancherii acuzaţi de BNR că au profitat de atacului speculativ asupra leului în 2008. Aceste nominalizări controversate coincid cu descinderea de azi a celei de-a doua misiuni a Comisiei Europene, pentru a evalua în principal cum se aplică pedepsele pentru incompatibilităţi şi conflicte de interese.

Promisiunile USL, la momentul adevărului

Indiferent cine va face parte din noul guvern condus de Victor Ponta, acesta va trebui să răspundă unei dileme morale: să-şi asume măsurile de austeritate adoptate de guvernele precedente şi să recunoască în acest fel că nu are alternativă sau să le denunţe şi să se arunce într-o spirală a cheltuielilor populiste. În primele zile de când a fost nominalizat, Ponta s-a întors deja, spăşit, la discuţiile cu FMI.

Germania ar putea organiza EURO 2012 în locul Ucrainei

Berlinul creşte presiunile asupra guvernului de la Kiev; mai mulţi politicieni germani cer eliberarea imediată a fostului premier Iulia Timoşenko, propunând totodată mutarea Campionatelor Europene de Fotbal în altă ţară. Cu doar cinci săptămâni înainte de începerea turneului final al Campionatelor Europene de Fotbal din Polonia şi Ucraina, condiţiile de detenţie ale Iuliei Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, reuşesc să capteze atenţia presei din Germania mai mult decât propriul lot naţional.

ZIARUL FINANCIAR

2.000 de oameni tropăie să ocupe posturi de miniştri, consilieri şi directori în noul guvern. Şi toţi se înghesuie la un salariu de maxim 1.000 de euro/lună

20 de miniştri, 200 de consilieri de miniştri, 360 de secretari de stat şi consilierii lor, 1.500 de şefi de "deconcentrate" în judeţe - o armată care caută avantajele funcţiei. Peste 2.000 de consilieri, secretari de stat şi şefi ai instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerelor urmează să fie înlocuiţi în noul guvern condus de Victor Ponta, iar miza pentru o funcţie în înalta administraţie publică nu o reprezintă salariile, care nu depăşesc 1.000 de euro pe lună, ci posibilitatea afacerilor colaterale care vin odată cu poziţia.

Pe 1 mai, ziua internaţională a muncii, Europa a devenit un vulcan de proteste antiausteritate

Ziua de 1 mai, ziua internaţională a muncii, este o sărbătoare veche de mai mult de un secol care în mod normal este celebrată de europeni prin picnicuri în aer liber şi marşuri de afirmare ale muncitorilor. Ieri însă sărbătoarea a fost marcată în Europa şi alte state ale lumii de proteste împotriva austerităţii, a tăierilor salariale sau îndreptate contra guvernanţilor în ţări problematice ca Spania, Portugalia şi Grecia, dar şi în state dezvoltate precum Franţa. În Franţa, 1 mai este, tradiţional, pretextul unui marş anual al partidului de ex­tre­mă dreapta Frontul Naţional, condus de carismatica Marine Le Pen, scrie BBC. Anul acesta liderul extremist, surpriza primului tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a condus susţinătorii prin Paris spre statuia Ioanei d'Arc, o figură iconică a extremei dreapta.

Pe ce acţiuni trebuia să pariaţi în ianuarie ca să câştigaţi peste 30%

Cine cumpăra în urmă cu patru luni acţiuni la producătorul de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) sau Banca Transilvania (TLV) acum era cu 40% mai bogat. Cine avea însă inspiraţia să mizeze pe acţiuni mai puţin lichide, precum cele ale producătorului de abrazivi Carbochim Cluj-Napoca (CBC) şi producătorul de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE) şi-ar fi dublat banii de la începutul anului. Dacă creşterile acţiunilor Carbochim şi Artego au venit ca o surpriză, fiind greu de anticipat la începutul anului, în cazul acţiunilor Azomureş şi Banca Transilvania existau încă de anul trecut semne care să indice evoluţia acestor acţiuni.

Drăgoi, fost ministru de Finanţe: Economia României a crescut 1,5 % în T1, în ciuda vremii nefavorabile

România a înregistrat în primul trimestru o creştere economică de 1,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit lui Bogdan Drăgoi, fost ministru de Finanţe în cabinetul Ungureanu. Datele preliminare vor fi anunţate în 15 mai de Institutul de Statistică. Faţă de ultimul trimestru de anul trecut cel mai probabil economia a înregistrat o nouă scădere. Anul trecut economia a înregistrat o creştere de 2,5%, după doi ani de recesiune, fiind sprijinită în prima parte a anului de cererea solidă pentru exporturi către zona euro şi în semestrul al doilea de recolta agricolă foarte bună.

Cum grevele muncitorilor germani ar putea salva euro

Sindicatele germane cer salarii mai mari, iar autorităţile le vor accepta, probabil, pretenţiile. Solicitările ar putea avea un efect neaşteptat, reducerea decalajului de competitivitate dintre economia germană, cea mai mare din zona euro, şi cele de la periferia Uniunii Europene. Majorarea salariilor ar permite germanilor să cumpere mai mult şi ar încuraja importurile. Astfel, ţările de la periferia UE ar putea exporta mai mult către Germania, devenind mai competitive, scrie Bloomberg. Până în prezent, Germania şi-a menţinut competitivitatea în interiorul UE prin productivitate mare şi costuri mici, mai ales în privinţa muncii. Cu ajutorul exporturilor, PIB-ul Germaniei a crescut cu 3% în 2011. În martie anul acesta rata şomajului a fost de 6,7%, cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb