REVISTA PRESEI 02.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 2 mai 2017

REVISTA PRESEI 02.05.2017

ADEVARUL

Misterul jafului de 1,6 milioane de euro de la BCR Argeş

În octombrie 2013, Poliţie Argeş a primit 12 plângeri de la cetăţeni care reclamau că, din cutiile de valori pe care le aveau la sucursala Argeş a BCR, le-au dispărut mari sume de bani, valoarea totală a pagubei fiind estimată la aproximativ 1,6 milioane euro. Dosarul nu a fost finalizat nici acum. Mai mult, în dosar nu apare niciun suspect. Cazul a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, însă din păcate pentru păgubiţi nu s-a soluţionat nici până acum, dosarul fiind preluat în noiembrie 2013, de la IPJ Argeş, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care nu a finalizat nici până acum cercetarea. Primul dintre păgubiţi, omul de afaceri Eugen Florea, a dat în judecată BCR Argeş, iar primul termen din proces a avut loc luna trecută la Tribunalul Argeş.

Piaţa forţei de muncă se îndreaptă către o criză acută

Economia românească se îndreaptă către o criză acută pe piaţa forţei de muncă, numărul salariaţilor şi gradul de profesionalizare înregistrând o scădere în ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua în viitor. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice ale Institutului Naţional de Statistică (INS), ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) şi ale Eurostat, legate de piaţa muncii din ultimii 10 ani. Nu există, probabil, firmă în România care să nu se confrunte în prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent că vorbim de programatori IT, ingineri sau specialişti în finanţe, sunt tot mai multe companii care reclamă faptul că nu găsesc personal calificat, potrivit KeysFin.

Ce face un magistrat mason care trebuie să soluţioneze dosarul unui coleg de lojă

Magistraţii şi demnitarii care sunt membri ai unor loje masonice au obligaţia de a arăta acest lucru în declaraţiile de interese pe care le depun. Într-o anchetă fără precedent în justiţia din România, procurorii DNA i-au acuzat de fals în declaraţii pe fostul şef al poliţiei Române, Liviu Popa şi pe judecătorul Ovidiu Galea. Interceptările telefonice, mărturiile altor masoni şi documentele transmise de MLNR au arătat că cei doi erau membrii ai Lojei "Ţara Crişurilor". Popa ar fi fost mason din 2007 şi a primit gradul de "Mare Mason" în 2009. Chestorul a condus practic Loja "Ţara Crişurilor", în perioada 2015-2016, atunci când a ocupat funcţia de Mare Venerabil. În niciuna din declaraţiile de interese depuse în perioada 2008-2016, Popa nu a declarat apartenenţa la Masonerie.

Satul cu cel mai scump teren agricol din România

Localitatea Matca din Galaţi poate fi rezumată simplu: 12.000 de suflete, 3.000 de ferme legumicole, 1.000 de hectare de solarii, 200 de milioane de kilograme de legume pe an (13,5% din consumul românilor), 50 de milioane de ouă şi preţuri-record de 40.000 de euro pe hectarul de teren agricol. În ultimele decenii, satul gălăţean Matca a devenit, alături de la fel de faimoasele aşezări legumicole de la Dăbuleni, Vidra sau Băleni, un soi de brand de ţară. Căci faima legumelor produse de mătcaşi (să nu uităm că satul cu 12.000 de suflete din sudul Moldovei este responsabil cu producerea a 8% din volumul naţional de legume cultivate în spaţii protejate) a depăşit demult graniţele, ajungând, odată cu tirurile încărcate cu castraveţi, roşii, vinete şi altele, în peste 20 de ţări ale Europei.

Ce ar însemna un conflict militar cu Coreea de Nord

Tensiunea în Peninsula Coreeană rămâne la cote înalte în contextul în care regimul de la Phenian continuă să facă teste balistice şi nu este interesat deloc de denuclearizare, în pofida presiunilor comunităţii internaţionale. Şi nu numai vecinii Coreei de Nord sunt îngrijoraţi, ci şi SUA. Temerile sunt justificate, având în vedere că, potrivit estimărilor, un război în Peninsulă s-ar solda cu cel puţin un milion de morţi şi pagube enorme. De altfel, directorul CIA, Mike Pompeo, a venit la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită neanunţată în Coreea de Sud pentru discuţii privind situaţia din Coreea de Nord, relatează agenţia Yonhap, citând surse locale. Şeful CIA a ajuns sâmbătă la baza aeriană Osan, situată la sud de Seul, la numai 12 ore după ce Coreea de Nord a efectuat un test cu rachetă.

Poliţiştii şi procurorii corupţi din Alba îl voiau pe comisarul Berbeceanu cu "pantofi de lac şi vată în nas"

Cei trei procurori şi poliţişti condamnaţi că i-ar fi fabricat un dosar penal comisarului Traian Berbeceanu doar pentru că acesta a avut curajul să-i acuze de corupţie trebuie să-şi execute condamnarea în penitenciar. Aşa susţin magistraţii Curţii Supreme în motivarea sentinţei pronunţată în cea mai controversată conspiraţie din sistemul judiciar românesc. "Să-l ierte Dumnezeu şi să-l hodinească! Exact ce i-am dorit, pantofi de lac şi vată în nas....", spunea, într-o discuţie telefonică, fostul procuror Nicolaie Cean de la Parchetul Alba, condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

România, echilibristică pe axa Moscova-Ankara

Între doi adversari istorici, Rusia şi Turcia, care şi-au disputat supremaţia în Balcani şi mai ales asupra Mării Negre, România are un rol strategic în securitatea întregii Europe şi în păstrarea balanţei pe plan mondial. Experţii sunt de părere că ţara noastră trebuie să se apere, în primul rând, de nerespectarea termenilor impuşi de parteneriatele strategice care ne asigură liniştea. Cu amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu, sporirea trupelor NATO de la Mihail Kogălniceanu şi intensificarea exerciţiilor militare din Marea Neagră la care participă efective-record (peste 40.000 militari din 20 ţări), România se poate considera "apărată" - în opinia militară sau "ţintă" a unor eventuale atacuri - în opinia oamenilor de rând.

Campania prezidenţială din Franţa, pe ultima sută de metri

Bătălia pentru obţinerea victoriei în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa a început miercurea trecută la fabrica Whirlpool din Amiens, ai cărei angajaţi riscă să fie disponibilizaţi. În timp ce candidatul mişcării centriste "En Marche!" ("Înainte!") Emmanuel Macron, discuta cu lideri sindicali locali despre consecinţele mutării fabricii în Polonia, Marine Le Pen, se întâlnea cu muncitorii pentru a-şi promova agenda antiglobalizare. "Emmanuel Macron este cu oligarhii. Eu sunt alături de muncitorii francezi", s-a adresat întregii ţări Le Pen. Simţindu-se sabotat, fostul ministru al Economiei i-a răspuns rivalei sale că "foloseşte situaţia în scopuri politice". Potrivit ultimului sondaj Ifop-Fiducial, publicat luni, Emmanuel Macron ar urma să câştige alegerile cu 59% din voturi.

Angela Merkel, fără văl islamic la întâlnirea cu regele Salman al Arabiei Saudite

Cancelarul german Angela Merkel nu a respectat, în weekend, codul vestimentar strict impus de liderii saudiţi şi a refuzat purtarea vălului islamic la întâlnirea cu regele Salman, desfăşurată la Djedda, pe malul Mării Roşii, transmite The Independent. Legislaţia saudită le obligă pe femei să poarte de obicei burka şi să-şi acopere părul în public, dar Angela Merkel a devenit ultima dintr-o serie de politicieni occidentali care au refuzat să se acopere în timpul unor vizite în Arabia Saudită. Theresa May a refuzat luna trecută să poate tradiţionala abaya, iar printre alte femei care au refuzat anterior acest protocol se numără Hillary Clinton şi Michelle Obama.

BANCHERUL

Băncile câştigă din schimburile valutare milioane de lei zilnic

Raiffeisen Bank a câştigat anul trecut 285 milioane lei din schimburile valutare efectuate de clienţi, mai exact din diferenţa dintre cursul la care banca vinde o valută, de regulă euro, dar si franci elveţieni (CHF) pentru cei care au credite in aceasta monedă, si cursul la care cumpără valuta.

CAPITAL

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Impozitarea pe gospodării e încă o ecuaţie complicată, cu multe necunoscute

Codul fiscal şi Legea redevenţelor se modifică din temelii. Iar investiţiile statului au fost încetinite în primele trei luni ale anului de vremea rea. Impozitul pe gospodării, dar şi modificări la regimul de TVA şi cel al contribuţiilor sociale vor fi anunţate în maximum două luni. Asta a susţinut ministrul Finanţelor Publice în interviul acordat revistei Capital. Impozitul pe gospodării, reducerea cotei unice la 10% pentru veniturile peste 2.000 de lei, reducerea contribuţiilor sociale şi eliminarea a patru dintre acestea, inclusiv cea de şomaj, trecerea obligaţiilor de la pensii şi sănătate în sarcina angajatului sunt principalele modificări anunţate, până acum, de Finanţe. Urmează şi altele, spune ministrul Viorel Ştefan, care vor fi cuprinse într-un Cod Economic al cărui draft va fi pus în dezbatere publică în aproximativ două luni.

KeysFin: România se îndreaptă către o criză acută de personal calificat

Economia românească se îndreaptă către o criză acută pe piaţa forţei de muncă, numărul salariaţilor şi gradul de profesionalizare înregistrând o scădere în ultimii ani, iar acest fenomen s-ar putea accentua în viitor, în condiţiile în care datele statistice arată că numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 în 2009 la 59.753 în 2016, relevă un studiu efectuat de KeysFin referitor la piaţa muncii din România.

Bilanţ la trei luni: Guvernul Grindeanu nu a investit nici 4% din banii promişi

Investiţii record în şcoli, spitale, drumuri şi servicii publice! Asta era promisiunea guvernului la începutul mandatului. Grindeanu s-a angajat, prin programul de guvernare, să aloce doar în acest an fonduri de 39 miliarde de lei pentru investiţii. În realitate, lucrurile stau altfel. Dacă ne uităm la execuţia bugetară, cheltuielile de investiţii, în primele trei luni, sunt la minimul ultimilor zece ani, iar lista de proiecte cuprinde lucrări pe ultima sută de metri sau, în contrast, care nu există nici măcar pe hârtie. Cheltuielile de capital au fost de 1,059 miliarde de lei în primele trei luni ale lui 2017.

COTIDIANUL

Ce fel de români ne urmează? - Cornel Nistorescu

Cei mai mulţi sunt hiperactivi pe computer, dar nu prea ştiu limba română. Nu folosesc nici diacriticele. Dispreţuiesc toată dantelăria limbii materne, cea care o diferenţiază şi mai mult de limbile romanice. Scriu prescurtat sau ciopîrţesc cuvintele. Le reduc la jumătate sau la o literă, la cifre şi simboluri. Folosesc un soi de păsărească amestecată din litere, cuvinte, limbaj la figurat, engleză, slang etc. Nu fac priză la reguli. Nici la cele profesionale, nici la cele morale. Nivelul lor de cunoaştere scade pe zi ce trece. În acelaşi timp, se adîncesc pe o nişă îngustă, tăiată ca o prăpastie prin viaţa lor. În asta se afundă, din asta trăiesc şi cînd ies din ea sunt neajutoraţi, disperaţi, stresaţi, gata să izbucnească prosteşte. De asta petrecerile lor sunt excesive, violente, dezmăţate, disperate chiar.

Tony Blair a decis să revină în politică

Fostul premier laburist Tony Blair a decis să revină în politică şi "să-şi murdărească din nou mâinile". "Brexitul m-a făcut să fiu mai implicat în politică. Trebuie să-mi murdăresc mâinile, trebuie să o fac. Nu vreau să fiu în situaţia de a nu fi spus nimic în acest moment istoric, pentru că asta ar însemna că nu am făcut nimic pentru ţara mea. Şi nu este cazul", a spus Blair, care a promis că va lupta împotriva ieşirii Marii Britanii din UE. El a precizat însă că nu va candida la alegerile anticipate de pe 8 iunie. Blair nu are o imagine bună în rândul britanicilor. În opinia lui Blair, Marea Britanie va reveni în UE. "Previziunea mea este că va trebui să treacă o generaţie, dar la un moment dat vom dori să revenim in UE"

CURIERUL NATIONAL

Clădirile degradate, impozitate de 6 ori

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o hotărâre care permite majorarea impozitelor pe clădirile degradate cu până la 500%. Firea: Într-o şedinţă viitoare vom veni cu o nouă propunere în acest sens, prin care să introducem un sistem de amenzi, deloc modice, pentru proprietarii care nu-şi întreţin faţadele clădirilor. Hotărârea CGMB, adoptată deja săptămâna trecută, se va aplica tuturor celor şase sectoare ale Capitalei.

Managerii estimează creşteri ale afacerilor în următoarele 3 luni

Un sondaj realizat de INS în rândul managerilor din diferite domenii de activitate arată că aceştia sunt optimişti în privinţa creşterii economice din următoarele 3 luni.Potrivit INS, în cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +62%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

China cere Coreei de Nord să stopeze testele nucleare

China ia problema testelor nucleare ale Coreei de Nord în serios şi pune presiune din ce în ce mai mare pe Phenian. Conform secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, China a ameninţat că va impune sancţiuni suplimentare asupra Coreei de Nord dacă va efectua alte teste nucleare. "China se află în contact cu regimul de la Phenian", a declarat Tillerson pe Fox News Channel. "Ei ne-au confirmat că au cerut regimului Kim Jong Un să nu mai efectueze un alt test nuclear". Tillerson a mai declarat că responsabilii chinezi au comunicat omologilor americani că au informat Coreea de Nord că "dacă ar efectua teste nucleare suplimentare, China ar lua măsuri de sancţionare pe cont propriu".

Înainte de Brexit, Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii, la nivel global

Incertitudinea geopolitică nu a diminuat apetitul pentru achiziţii al directorilor executivi, arată cea de-a şaisprezecea ediţie a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer. Barometrul, care are la bază un sondaj derulat în rândul a peste 2.300 de directori executivi din 43 de ţări, scoate în evidenţă faptul că, în ciuda schimbării rapide a condiţiilor de piaţă, 56% dintre companii se aşteaptă să se implice în tranzacţii în următoarele 12 luni - o creştere de şase procente faţă de anul trecut. Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinaţie pentru tranzacţii. Topul principalelor destinaţii este completat de Statele Unite (locul 1), China (locul 2), Germania (locul 4) şi Canada (locul 5).

ANAF: Transmiterea de date din casele de marcat va începe în 2019

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a finalizat specificaţiile tehnice şi structura fişierelor pe care casele de marcat urmează să le trimită către ANAF în conformitate cu Hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003. Legea prevede că, la 1 noiembrie 2018, preşedintele ANAF trebuie să emită un ordin care să precizeze data la care casele de marcat trebuie să transmită informaţiile către serverele instituţiei. Acest proiect vizează conectarea a peste 1 milion de case de marcat la serverele ANAF, astfel încât transmiterea de date să înceapă la jumătatea anului 2019", a informat ANAF.

EVENIMENTUL ZILEI

DNA, sub conducerea lui Kovesi, ocoleşte contractele dintre firmele lui Ghiţă şi SRI

O amplă investigaţie a jurnalistei Sorina Matei scoate în evidenţă legăturile de afaceri dintre firmele lui Sebastian Ghiţă şi SRI, pe vremea când era condus de Florian Coldea şi George Maior. Relaţiile, susţine Sorina Matei pe site-ul ei, nu erau deloc dezinteresate, aducând drept dovezi contractele atribuite de SRI firmelor lui Ghiţă şi vacanţele exotice plătite de acestea, în care apăreau constant Florian Coldea şi George Maior împreună cu familiile. În perioada 2015-2017, DNA a deschis cinci dosare penale pe numele lui Sebastian Ghiţă. Deşi unele din speţe includ sau invocă operaţiuni financiare derulate prin firmele "Grupului Asesoft", care au avut de-a lungul timpului contracte cu SRI, niciunul dintre dosare nu include şi nu investighează şi tranzacţiile cu SRI ale respectivelor firme anchetate de procurori.

Tăriceanu pregăteşte divorţul de Dragnea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a început să-şi construiască platforma pentru o viitoare candidatură la alegerile prezidenţiale prin delimitarea de principalul partid de guvernământ PSD, au explicat pentru EVZ surse din interiorul coaliţiei. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, săptămâna trecută, fără o discuţie în prealabil în coaliţia de guvernare, că susţine eliminarea totală a venitului minim garantat pentru că este "o invitaţie la nemuncă", măsura liderului ALDE fiind o lovitură directă pentru electoratul PSD. Potrivit Guvernului, în luna martie, la nivelul întregii ţări au beneficiat de venitul minim garantat 248.477 de români, suma totală suportată din bugetul de stat fiind de aproape 70 de milioane de lei.

Elena Udrea, din nou SEXY pe litoral, în haine de 4.000 de euro!

Într-o fotografie făcută zilele acestea la Mamaia, Elena Udrea apare îmbrăcată cu haine care valorează, în total, 4.000 de euro, după cum estimează publicaţia tabloidă Click. "Nici la Săptămâna Modei de la Paris nu găseşti atâtea firme de lux laolaltă", scrie sursa citată, care enumeră câteva dintre obiectele de vestimentaţie pe care Udrea le poartă în poza: sandale Tom Ford cu lăcăţel (1.000 de euro), poşetă Yves Saint Laurent (1.800 de euro), ochelari de soare Christian Dior (500 euro) şi curea Hermes (700 de euro). De altfel, Udrea s-a etalat din plin, alături de partenerul ei, Adrian Alexandrov, la unul dintre cele mai fiţoase cluburi din Mamaia, semn că a trecut cu bine de sentinţa din dosarul Gala Bute, unde a fost condamnată la şase ani închisoare cu executare.

JURNALUL NATIONAL

Reprezentanţii României la Eurovision 2017 au plecat spre Kiev

Reprezentanţii României la Eurovision 2017 - Alex Florea şi Ilinca Băncilă, au plecat luni spre Kiev, unde va avea loc concursul cântecului European, şefa delegaţiei române, Iuliana Marciuc, afirmând că speră ca artiştii să fie, după finala din 13 mai, în "Top 5". Ea a vorbit despre cum este apreciată piesa României, "Yodel It!", înainte de startul competiţiei muzicale. "M-am uitat la topurile ziariştilor, la topurile fanilor. M-am bucurat că suntem în Top 10", a spus Iulian Marciuc, mărturisind că speră la un loc de "Top 5". Referitor la show-ul României la Kiev, reprezentanta TVR a declarat că deocamdată a văzut scena doar în fotografii, iar marţi este o zi crucială, cea a primei repetiţii a României.

De ieri, românii pot călători în Canada fără viză

Ambasada Canadei la Bucureşti a anunţat că de la 1 mai cetăţenii români care au avut în ultimii zece ani viză pentru Canada sau au în prezent viză SUA pot călători în Canada doar completând un formular pentru autorizaţie de călătorie. "De la data de 1 mai 2017, cetăţenii români şi bulgari vor putea să călătorească în Canada sau să tranziteze în baza Autorizaţiei Electronice de Călătorie ( Electronic Travel Authorization), în loc de viză dacă: au avut în ultimii zece ani o viză pentru a vizita Canada sau dacă au o viză tip nonimigrant SUA valabilă. De asemenea, Guvernul Canadei a anunţat că intenţionează ca de la 1 decembrie 2017 să ridice vizele pentru cetăţenii români şi bulgari", a transmis, pe 14 aprilie, reprezentanţa diplomatică canadiană, într-un comunicat de presă.

România trebuie să plătească 35,8 milioane de euro către Banca Mondială şi UE, luna următoare

România trebuie să plătească 35,8 milioane de euro, în mai, către Uniunea Europeană şi Banca Mondială (BM), din împrumutul stand-by contractat în 2009, întreaga sumă reprezentând dobânzi şi comisioane, potrivit datelor transmise AGERPRES de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Cea mai mare parte a sumei trebuie rambursată către Uniunea Europeană, respectiv 33,8 milioane de euro, iar restul de 2 milioane de euro, către BM. În total, România trebuie să plătească 1,26 miliarde de euro către Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în 2017. Din această sumă, 1,15 miliarde de euro reprezintă rate de capital, iar restul dobânzi şi comisioane.

PUTEREA

Începe EVALUAREA NAŢIONALĂ pentru elevii clasei a IV-a

Elevii de clasa a IV-a vor susţine, săptămâna viitoare, probele la Limba română şi matematică şi ştiinţele naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. După ce colegii lor mai mici, din clasele a II-a, au trecut prin evaluarea naţională la mijlocul lunii aprilie, săptămâna viitoare, începând de miercuri, este rândul elevilor de clasa a IV-a să susţină această testare. Evaluarea competenţelor este programată astfel: limba română - 3 mai, matematică - 4 mai, limba maternă - 5 mai. Durata alocată rezolvării testelor de evaluare este de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat. De asemenea, în intervalul 10-11 mai, sunt examinaţi elevii din clasa a VI-a, care vor trebui să se pregătească la disciplinele limbă şi comunicare şi matematică şi ştiinţe ale naturii.

Cum a rămas Dragnea REPETENT în facultate

Mircea Opran, ginerele lui Nicolae Ceauşescu (soţul Zoiei Ceauşescu) şi profesor universitar la Politehnică, a povestit la Antena 3, într-o emisiune moderată de Mihai Gâdea şi Mircea Badea, cum Liviu Dragnea a rămas repetent în facultate. Profesorul Opran a fost întrebat, la un moment dat, ce studenţi celebri a avut, el amintindu-i pe Miron Mitrea, care "era foarte bun" şi pe Liviu Dragnea. Opran, care preda la Politehnică "Transmisii pentru automobile", a povestit despre actualul lider PSD că "atunci erau două direcţii, direcţia asta la care eram eu, cu transmisii automate, şi o altă direcţie cu service-uri, cu întreţinere. N-a venit pe direcţia mea, că era mai greu, a mers pe cealaltă. Dar şi aşa a rămas repetent!".

Băsescu, în RĂZBOI cu ginerele lui Nicolae Ceauşescu: "E o minciună!"

Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu, a afirmat, la Antena 3, că o tranzacţie comercială româno-americană ar fi fost împiedicată de către Traian Băsescu, în perioada în care era reprezentant al companiei Navrom la Anvers, deoarece ar fi trimis vaporul închiriat pentru transbordarea mărfurilor să facă "bişniţă", incidentul fiind muşamalizat cu ajutorul Securităţii. Traian Băsescu a reacţionat luni la România Tv, spunând că "este o minciună". "Ce a spus ginerele fostului preşedinte Ceauşescu este o minciună. Nu noi angajam nave de transport. În ceea ce priveşte protecţia securităţii, pentru aşa o prostie pentru o poveste ca cea debitată de dl Oprean te spânzura pe vremea lui Ceauşescu. Cum să angajezi un vapor să-l încarci cu blugi şi ţigări. Astea-s fabulaţii.

ROMANIA LIBERA

Toţi oamenii mogulului. Bilanţul contractelor cu statul din care s-a îmbogăţit Ghiţă

Sute de milioane de euro. Mii de contracte. Zeci de instituţii publice. Acesta este bilanţul afacerilor cu statul ale lui Sebastian Ghiţă. Un personaj care, până nu demult, se putea lăuda cu protecţia celor mai înalţi demnitari români. Inclusiv a şefi lor serviciilor secrete, alături de care îşi petrecea vacanţele. Azi, Ghiţă e într-o închisoare din Serbia, în aşteptarea extrădării. Acuzaţiile împotriva lui sunt deocamdată minore în comparaţie cu anvergura caracatiţei economice pe care a coordonat-o.

Primăria Capitalei a repetat o licitaţie, ca să câştige vânătorul lui Dragnea

Pentru ca şeful asociaţiei de vânători a lui Dragnea să primească 23.000.000 de lei de la Primăria Bucureşti, instituţia a trebuit să anuleze o licitaţie în curs. Dar a anulat-o ilegal, iar banii au fost mutaţi la o instituţie subordonată. Care i-a dat banii firmei omului lui Dragnea, deşi aceasta abia se înfiinţase, printr-o licitaţie foarte îndoielnică. Firma proaspăt-înfiinţată, Fitodep Viridana SRL, din Teleorman, este deţinută de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi "Turris" din Teleorman. Asociaţia de vânătoare a fost înfiinţată de Liviu Dragnea, actualul şef al PSD, în anul 1998. Fitodep Viridana SRL a fost înfiinţată în august 2016, cu obiectul de activitate "comerţul cu ridicata al produselor chimice".

Pâine şi sânge! "Tiparul" căderii regimurilor comuniste. Venezuela se prăbuşeşte sub Administraţia Maduro

Venezuela. Prima în topul ţărilor exportatoare de petrol din America Latină. Prima, la nivel mondial, din punct de vedere al resurselor bogate în petrol. Venezuela. 68% din produsele de bază lipsesc de pe piaţă. Poporul a ajuns la capătul puterilor. Proteste masive, arestări, ucideri, tortură, dictatură comunistă, "tipar" de ţară bogată ajunsă sub pragul supravieţuirii decente. "Tiparul" decăderii este arhicunoscut: cozile! Emblema regimurilor pe cale de a-şi pierde legitimitatea, din moment ce nu mai sunt în stare nici să asigure hrana de bază a poporului. Populaţia intră într-o cursă pentru a-şi procura produsele de necesitate zilnică, stă la cozi interminabile, zi şi noapte. Într-o ţară cu asemenea resurse de energie, curentul se asigură doar pentru câteva ore pe zi.

ZIARUL FINANCIAR

România paradoxului: 3 milioane de români au avut puterea să plece la muncă în afară, în schimb numai 134 de companii româneşti au avut puterea să facă investiţii în afară

România este la extreme: are peste 3 milioane de români la muncă în afară, în toată lumea, cea mai mare comunitate din est în Europa, dar are numai 134 de companii româneşti (deţinute de antreprenori) cu investiţii străine în afară, conform unui studiu al BNR pe datele de la finalul lui 2015. Ca o comparaţia, Ungaria are în România 13.000 de companii. Investiţiile străine în România au fost la finalul lui 2016 de 67 mld. de euro (sold), în schimb investiţiile companiilor româneşti în afară sunt la nivelul sutelor de mii de euro. De asemenea, ponderea exporturilor şi a importurilor în PIB, de data asta atât din partea multinaţionalelor cât şi a companiilor româneşti, o măsură a gradului de internaţionalizare, de deschidere şi de competitivitate este de numai 82%, faţă de 95% în cazul Poloniei, 131% în cazul Bulgariei, 160% în cazul Ciprului şi 176% în cazul Ungariei.

Proiectele de birouri vor aduce în total 17 mil. euro la bugetul Bucureştiului între 2016 şi 2018

Noile proiecte de birouri reprezintă o sursă importantă de venituri la Primăria Capitalei datorită taxei pe construcţii, pe lângă investiţiile realizate în construirea efectivă a acestora şi locurile de muncă nou-create. "Anul 2016 a fost unul record pentru livrările de spaţii de birouri, acestea înregistrând cel mai ridicat nivel din perioadă post-criză. Peste 250.000 mp de birouri au fost livraţi pe piaţă din Bucureşti, cee ce a însemnat o contribuţie anuală de aproximativ 5 milioane de euro la bugetele locale, având în vedere taxa pe construcţii", a spus Anca Bâldea, Colliers România. De asemenea, potrivit companiei de consultanţă, proiectele aflate în curs de construcţie, cu termen de finalizare în perioada 2017 - 2018, vor aduce o contribuţie anuală de circa 7 milioane de euro la bugetele primăriilor de sector din Bucureşti.

Cum poate un investitor să cumpere acţiuni la Digi: să aibă minimum 2.800 de lei, iar banii să fie în cont

Un investitor care vrea să cumpere acţiuni în oferta de vânzare a RCS&RDS (Digi) la bursa românească trebuie să aibă minimum 2.800 de lei având în vedere faptul că pragul minim de subscriere este de 50 de acţiuni, la preţul de 56 lei/acţiune. Totodată investitorul trebuie să aibă banii decontaţi, şi nu poate subscrie prin asumare, adică de exemplu dacă investitorul dispune de 5.000 de lei, el nu poate plasa la broker un ordin de 10.000 de lei. O altă caracteristică a vânzării de acţiuni RCS&RDS, derulată în perioada 28 aprilie-10 mai, este discountul de 7% până vineri 5 mai, mai ridicat decât la precedentele oferte de listare. Dacă investitorul cumpără acţiuni RCS în perioada 8-10 mai, el beneficiază de un discount de 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb