REVISTA PRESEI - 02.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 iunie 2011

ADEVĂRUL

Ne aşteaptă o vară caniculară

Meteorologii spun că vom avea o vară cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, mai ales în partea sudică a ţării. Potrivit informaţiilor furnizate de Centrul European pentru Prognoza Vremii de la Londra, luna iunie va fi una normală din punct de vedere termic, dar nu este exclus să avem zile în care temperatura aerului să depăşească 30 de grade Celsius mai ales în a doua parte a lunii. "Prognoza arată că regimul termic va fi unul normal în majoritatea zonelor, exceptând vestul şi sud-estul ţării, unde este posibil ca temperaturile să fie mai mari decât în mod normal", a explicat Elena Mateescu, şefa laboratorului de agrometeorologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Blat cu fonduri UE pe moşia lui Dragnea

Contractele semnate de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, cu firma lui "de casă" ar putea duce la pierderea unor finanţări de 743 de milioane de euro din bani de la UE. Un audit al Comisiei Europene a scos la iveală nereguli care ar putea duce la întreruperea plăţilor pe axa 2 a Programului Operaţional Regional pentru România. În urmă cu două luni, reprezentanţii Comisiei Europene au efectuat un audit în ţara noastră, în cadrul căruia au fost verificate mai multe contracte încheiate pe bani comunitari de autorităţile române cu diferite firme. Printre acestea, experţii au controlat şi două contracte semnate de Consiliul Judeţean Teleorman cu firma Tel Drum SA pentru reabilitarea a două drumuri, DJ 506 şi DJ 701.

Pro TV, scădere dramatică în audienţe

Postul de televiziune a fost lovit crunt în audienţe după terminarea emisiunii "Românii au talent" care a adus staţiei ratinguri istorice. Pro TV a înregistrat în mai o medie de 329.000 de telespectatori pe minut, în timp ce, cu o lună înainte, postul avea 396.000. Lipsa emisiunii cu oameni talentaţi s-a resimţit mai ales în segementul prime-time (19.00 - 23.00), unde staţia a suferit o pierdere de peste 200.000 de telespectatori în mai faţă de aprilie.

Guvernul a decis începerea concedierilor în ANAF, ANV şi Garda Financiară. Se înfiinţează un departament pentru controlul averilor mari

Executivul a decis, miercuri, desfiinţarea unui număr total 7067 de posturi de la Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. De la ANAF vor fi desfiinţate 4.927 posturi, dintre doar 1.200 sunt ocupate, numărul angajaţilor ANAF scăzând astfel la 29.100 de persoane. De asemenea, la nivelul direcţiilor de finanţe teritoriale vor fi desfiinţate 2.787 posturi, dintre care 300 ocupate, precum şi 550 posturi de conducere.

Ne-am putea plăti impozitele direct la UE

Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea ca o parte din impozitele şi taxele pe care le plătim să meargă direct la Bruxelles, fără guvernele naţionale drept intermediari. Una dintre cele mai mari probleme ale Comisiei este faptul că bugetul său este acoperit numai în proporţie de 12% prin resurse proprii, în timp ce 75% vine de la guverne. Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, va prezenta la 29 iunie noile propuneri pentru finanţele Comisiei pe perioada 2014-2020. Între acestea se va regăsi şi un nou plan privind "resursele proprii" ale Executivului European.

Băsescu presează revizuirea Constituţiei

Preşedintele a trimis ieri proiectul de modificare a Legii fundamentale la Consiliul Legislativ, al cărui aviz este necesar înaintea dezbaterii parlamentare. Puterea nu are majoritatea de două treimi necesară revizuirii. Traian Băsescu a susţinut însă că acesta nu ar fi un impediment. Şi în 2003, Constituţia a fost revizuită cu un Guvern minoritar", a susţinut el, invocând articolul 2 din actuala Lege fundamentală care ar obliga Legislativul să aplice rezultatele referendumului din 2009 privind introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Preşedintele va avea atribuţii sporite, potrivit proiectului de modificare a Legii fundamentale prezentat ieri de Băsescu.

Pupături calde după Războiul Rece, de Andrei Pleşu

Vladimir Putin pare să fie un ins foarte simpatic. "Omul anului" pentru "Time" în 2007 (acelaşi an în care declarase public că epurările staliniste au fost mai puţin dramatice decât bombardamentul atomic asupra Japoniei, ca şi cum asasinarea în masă a propriei naţii se poate compara cu o acţiune de luptă într-un război mondial), cel mai "cool" preşedinte din lume, cum îl numesc, mai în glumă mai în serios, unele grupaje de imagini postate pe internet, Vladimir Putin s-a împrietenit la cataramă cu George W. Bush, cu Jacques Chirac, cu Berlusconi şi, mai ales, cu fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schröder.

Tot mai mulţi milionari chinezi

Numărul milionarilor chinezi a depăşit un milion, în contextul creşterii economice de 10,3% înregistrate anul trecut. Creşterea numărului milionarilor chinezi a fost de 31% faţă de 2009, ajungând astfel la 1,11 milioane, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. Astfel, China a ajuns pe locul trei în rândul ţărilor cu cei mai mulţi milionari, fiind depăşită numai de Statele Unite ale Americii (5,22 de milioane) şi Japonia (1,53 milioane). Însă studiul nu a cuprins şi afacerile şi proprietăţile private, trecând astfel cu vederea o bună bucată din activele economice ale chinezilor, transmite agenţia de ştiri Bloomberg.

CURENTUL

Băsescu propune reformarea din temelii a României

Cel mai ambiţios proiect legislativ după Revoluţie: Dincolo de toate dezbaterile televizate şi de politizarea acestui eveniment, preşedintele Traian Băsescu a propus ieri cel mai îndrăzneţ proiect de reformă constituţională din ultimii 20 de ani, fenomen care s-ar putea înscrie în tradiţia reactualizării legii supreme, veche în ţara noastră de circa un secol şi jumătate. Noile modificări aduc atingere tuturor domeniilor importante şi pot fi catalogate drept cea mai mare reformă politico-economico-administrativă din istoria de după "89 a ţării noastre. În expunerea sa de ieri după-amiază, preşedintele a declarat că există trei motive care au stat la baza propunerilor sale de modificare a Constituţiei. Printre acestea se numără rezultatul referendumului din 2009 prin care 80% dintre romåni s-au declarat pentru un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

USL, speriat că ar putea pierde din primării

Legea care prevede alegerea primarilor din primul tur a băgat USL-ul în vrie, alianţă care acum atacă această măsură, pe fondul unei deprecieri a încrederii românilor în sondajele de opinie şi pe un trend uşor ascendent al PDL. Lideri PSD estimează că prin alegerea primarilor într-un tur, PDL îşi va menţine cele 15 primării din oraşele reşedinţă de judeţ, în timp ce USL ar putea pierde în patru din cele 18 deţinute în prezent. USL deţine acum 18 primării - Piteşti, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Târgu Jiu, Slobozia, Iaşi, Alexandria, Vaslui, Focşani, Bacău, Oradea, Călăraşi, Baia Mare, Giurgiu şi Zalău. PDL deţine 15 primării de mari oraşe: Alba Iulia, Arad, Botoşani, Braşov, Cluj, Târgovişte, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Slatina, Ploieşti, Suceava, Tulcea şi Râmnicu-Vâlcea.

CURIERUL NAŢIONAL

Benzinarii ne distrug maşinile pe banii noştri

Transportatorii au sesizat Protecţia Consumatorilor în privinţa calităţii slabe a carburanţilor. Şoferii se plâng că li se livrează carburant cu apă, cu o cifră octanică necorespunzătoare sau că plătesc mai mult decât primesc. FORT: Odată ce preţul carburanţilor din România este similar cu cel din ţările UE şi calitatea ar trebui să fie aceeaşi

Rocadă cu bani europeni în dezvoltarea rurală

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, ieri, că o sumă de 600 de milioane de euro va fi realocată între axe în cadrul PNDR, urmând să fie finanţate proiecte pentru ferme, fabrici de prelucrare şi întreprinderi mici şi mijlocii pentru servicii neagricole în mediul rural, citat de Mediafax. Flutur a spus, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene problemele majore sunt legate de lipsa cadastrului şi de reglementările privind achiziţiile publice, apreciind că trebuie găsite soluţii care să ducă la o creştere a absorbţiei acestor fonduri. Îngreunează implementarea investiţiilor întârzierea rambursărilor, dobânzile mari la creditele şi birocraţia. Principalele dificultăţi la contractarea şi implementarea proiectelor din fonduri UE sunt virarea cu întârziere a prefinanţărilor sau rambursărilor şi birocraţia excesivă, care în unele cazuri presupune zeci de bibliorafturi de documentaţii, potrivit unui sondaj.

Consiliul Concurenţei cere Parlamentului să nu mai acorde tratament preferenţial Loteriei Române

Cadrul legislativ trebuie modificat astfel încât Loteria să nu mai beneficieze de o măsură susceptibilă de a constitui ajutor de stat. Compania a prejudiciat statul prin neplata taxei aferente jocurilor de tip slot-machine pentru jocul numit "videoloterie".

Cât de supraevaluată este moneda naţională?

AOAR: "Cursul normal" ar fi de 4,7-4,8 lei/euro, aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor. Banca Naţională a României, "excesiv de prudentă" în privinţa capitalurilor speculative, afirmă Asociaţia. Un studiu al Economist Intelligence Unit (EIU) de la începutul anului arăta că leul este supraevaluat cu 13%.

EVENIMENTUL ZILEI

CONSTITUŢIA DUPĂ BĂSESCU: Averile ilicite vor putea fi confiscate

Averile ilicite vor putea fi confiscate, dacă noua Constituţie va fi adoptată. Reţinerea ar deveni de 48 de ore, iar parlamentarii ar rămâne fără imunitate. Sintagma "averea se prezumă a fi licită" nu se mai regăseşte în proiectul de revizuire a Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu declarând că România devenise unică în Europa cu o astfel de prevedere. Potrivit aceluiaşi proiect, senatorii şi deputaţii vor putea fi percheziţionaţi şi reţinuţi şi fără avizul Parlamentului, imunitatea vizând doar activitatea lor politică. Modificări survin şi în privinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): numărul magistraţilor din componenţa Consiliului s-ar putea reduce în favoarea reprezentanţilor societăţii civile, iar preşedintele va putea fi ales şi dintre aceştia din urmă. Totodată, durata ordonanţei de reţinere ar putea fi prelungită de la 24, până la 48 de ore.

Evoluţia şpăgilor din portul Constanţa

Înainte de "89 se ciordea cu sacul sau cu portbagajul. Azi, se fură cu containerul sau, mai rău, cu vaporul. Personajele porturilor, indiferent de pe ce continent şi din ce secol, au fost, de când se ştie, o adunătură heteroclită de indivizi puşi pe căpătuială. O cloacă de interese particulare, dirijate de cele ale şefilor de provincii sau de stat. Cu cât mai mare portul, cu atât mai mare miza. Marinarii, oamenii care au ales calea valurilor, sunt la mijloc. S-au adaptat. Oameni duri, pe care marea i-a acceptat cum sunt. Pe apă, comandantul răspunde în faţa lui Poseidon. Pe mare, Dumnezeu pare livresc. Pe uscat, oamenii mării devin unelte. Argumentul e şpaga. Corupţia din porturi a creat personaje literare încă din antichitate. Cele reale au rămas, în genere, necunoscute.

Adio autostradă! Bechtel îşi scoate utilajele din România

Vestita autostradă Transilvania nu pare a mai avea nici o şansă de a lega Braşovul de Borş. Cel puţin nu în viitorul apropiat. Motivul: proiectul a intrat în faza de conservare pe termen nelimitat, constructorul, compania americană Bechtel, având de recuperat de la Statul Român suma de 156 de milioane de euro, iar Ministerul Transporturilor nu şi-a respectat promisiunea că va achita datoria până la sfârşitul primului trimestru din acest an.

Ce depozit să alegi

Dobânzile la economiile în lei sunt mai mari decât la cele în euro. În primele patru luni ale anului, preferinţa românilor pentru depozitele în lei în raport cu cele în euro a fost evidentă. Astfel, la Bancpost circa 75% din opţiunile deponenţilor s-au îndreptat spre moneda naţională, cei mai mulţi clienţi ai Emporiki, BRD, Banca Comercială Carpatica şi ING alegând, de asemenea, leii. Evoluţiile dobânzilor şi inflaţiei pot oferi câteva indicii în privinţa preferinţelor din viitor ale românilor. Preferinţele românilor pentru perioadele şi monedele de economisire au rămas neschimbate, potrivit Raiffeisen Bank. Termenul mediu de economisire este de trei luni. Potrivit Bancpost, românii preferă în special depozitele clasice şi nu pe cele "sintetice", care oferă şi plasamente în fonduri de investiţii.

FINANCIARUL

Ultimele reguli de inregistrare ca platitor de TVA lovesc in firmele noi. Evazionistii - nederanjati

Legea nu se aplica pentru companiile vechi si nu afecteaza cazurile de evaziune deja existente. Noile conditii privind inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA restrictioneaza accesul businessurilor noi pe piata si nu rezolva evaziunea facuta de firmele deja existente, sunt de parere consultantii fiscali. Mai mult, legea are scapari si este usor de evitat, in pofida controalelor din partea comisarilor Garzii Financiare.

Orange Romania numeste un nou CEO. Prioritatea acestuia este readucerea companiei pe crestere

Mandatul noului director va dura cel putin pana la finalul anului 2015. Orange Romania a anuntat numirea oficiala a lui Jean-François Fallacher in functia de Chief Executive Officer al companiei, incepand cu 1 iulie. Acesta il va inlocui pe Thierry Millet, care a fost promovat si va reveni in Franta, unde va coordona activitatile de plati prin telefonul mobil si de dezvoltare a serviciilor de plati contactless in tarile in care este prezent Grupul.

Piata bunurilor de consum a cazut cu 29% in doi ani. Revenirea, in 6 ani

Anul trecut FMCG a realizat un rulaj de aproximativ 16 miliarde de euro, cu 29% mai putin fata de 2008 In 2011 se vor deschide 140 de noi magazine. Piata romaneasca de bunuri de larg con­sum (FMCG - Fast Moving Consumer Goods), care a scazut din 2008 cu 29%, pana la 16 miliarde de euro in 2010, va reincepe sa se dezvolte, cu un ritm de 5% pe an, po­trivit unui studiu efectuat de firma Contrast Manage­ment Consulting.

Taxarea inversa a comertului cu cereale nu are si norme de aplicare

OUG a fost aprobata in graba si publicata in Monitorul Oficial marti, dar fara niciun efect. Solicitarea pentru derogarea de la regulile Uniunii Europene a fost depusa inca de anul trecut si aprobata la inceputul lunii mai. Guvernul a declarat razboi firmelor fantoma si evaziunii fiscale in agricultura prin aplicarea de la 1 iunie a taxarii inverse la cereale si plante tehnice. Autoritatile sunt optimiste si spun ca, in doi ani cat se va aplica masura, firmele fantoma care au prejudiciat bugetul de stat vor disparea. Guvernantii au aprobat in acest sens o ordonanta de urgenta marti seara, intr-o sedinta extraordinara, aceasta fiind publicata chiar in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Specialistii contactati de "Fin.ro" sunt de parere ca, in lipsa normelor metodologice, respectiva OUG va putea fi pusa in practica doar din toamna.

Bulgaria propune achizitionarea de avioane de lupta "la comun" cu Romania, Croatia si Turcia

Cele patru state ar putea avea baze comune de antrenament pentru piloti si personalul tehnic. Autoritatile romane par sa fi abandonat ideea cumpararii unor aparate de zbor care sa inlocuiasca MIG-21 LanceR. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat la inceputul saptamanii ca Bul­ga­ria ar putea achizitiona avioane de lupta moderne impreuna cu Romania, Croa­tia si Turcia, potrivit editiei electro­nice a "Standart News".

Grecia risca sa piarda ultima transa de la FMI

Publicatia "Frankfurter Allgemeine Zeitung" sustine ca Grecia nu va primi, dupa toate probabilitatile, o noua tran­sa din ajutorul financiar acordat de FMI in cadrul amplului program de sustinere a economiei elene, in valoare totala de 110 mld. euro. Banii urmau sa ajunga la destinatie la sfarsitul lunii iunie. "Pana in momentul de fata este mai mult decat sigur ca FMI nu va debloca ultima parte a creditului", afirma cotidianul financiar, citand surse apropiate discutiilor.

JURNALUL NAŢIONAL

Constituţia lui Băsescu scoate Parlamentul din joc. Aleşii - reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi fără avizul Legislativului

Proiectul de Constituţie elaborat de echipa de consilieri prezidenţiali şi susţinut public deja de preşedintele Traian Băsescu a introdus o modificarea majoră în contextul reţinerii sau percheziţiilor cerute de atâtea ori în cazul unor parlamentari şi neacceptate de către camera din care făceau parte. Astfel, principala modificare introdusă arată că reţinerea, arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar poate fi făcută fără să mai fie necesar avizul Parlamentului. În cazul reţinerii, este stipulat că aceasta nu poate depăşi 48 de ore.

Azi prăznuim Înălţarea Domnului

Creştin ortodocşii prăznuiesc astăzi Înălţarea Domnului, o mare sărbătoare, unul dintre cele douăsprezece mari Praznice Împărăteşti. În prezenţa apostolilor, Mântuitorul Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, la 40 de zile de la Înviere, nu înainte de a le deschide Sfinţilor Apostoli mintea, să priceapă Scripturile: "«Acestea sunt cuvintele pe care vi le-am grăit pe când încă eram împreună cu voi, că toate cele scrise despre Mine în legea lui Moise, în profeţii şi în psalmi trebuie să se plinească».

Miniguvern pentru Elena Udrea. Ca să coordoneze strategia de turism, Boc a pus-o şefă peste patru miniştri.

Elena Udrea este noua şefă a miniştrilor Boa­giu, Funeriu, Cseke şi Borbely. Ea a fost numită, prin decizie a premierului Emil Boc, coordonator al comitetului interministerial pentru turism, din care fac parte miniştrii Transporturilor, Educaţiei, Sănătăţii şi Mediului. Miniguvernul Elenei Udrea se va ocupa de coordonarea şi monitorizarea strategiei pentru turism a Ro­mâ­niei, care trebuie să integreze toate domeniile gestionate de miniştrii sus-numiţi - infrastructură, educaţie, sănătate şi mediu.

NAŢIONAL

Vanghelie se antreneaza pentru Presedintie!

Chiar daca sustine ca este inca prea tanar, social-democratul Marian Vanghelie se pregateste sa joace in liga mare a politicii. Vizitele pe meleaguri straine i-au deschis noi orizonturi primarului de la 5. Dupa prima escapada in SUA, Marian Vanghelie a prins gustul contactelor politice la nivel inalt, lucru care l-a facut sa se gandeasca din ce in ce mai serios la o viitoare candidatura la presedintie. Coincidenta sau nu, primarul sectorului 5 calca pe urmele lui Mircea Geoana. Mai mult chiar, Vanghelie incerca, acolo unde se poate, sa dreaga busuiocul ofilit de fostul sau presedinte de partid.

Partidele umfla banii Parlamentului

Politicienii au descoperit o cale de a stoarce bani in plus de la buget: ii transforma pe deputatii si senatorii subventionati de stat in chiriasii partidelor. Si asta prin modificarea Legii de finantare a partidelor politice, operata marti de Camera Deputatilor. Concret, formatiunile politice care stau in sedii inchiriate au primit dreptul de subinchiria spatiul propriilor alesi, pentru deschiderea cabinetelor parlamentare.

Igas, inima de piatra!

Toate sperantele angajatilor din MAI ca au scapat de napasta disponibilizarilor in masa dupa votul negativ din Parlament s-au spulberat dupa ce Traian Igas a gasit o noua solutie de a-si duce planul la bun sfarsit. Astfel, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, cel care se conversa cu Laurentiu Mironescu cand "mascatii" au venit sa-l salte le-a cerut sefilor de structuri teritoriale sa decida singuri care oameni pleaca din sistem.

PUTEREA

Planul "Jucătorului" pentru salvarea PDL. Propunerea noii Constituţii lasă parlamentarii fără imunitate

PDL şi Traian Băsescu promit doar în campaniile electorale că vom avea o Constituţie mai bună. Deşi era gata de mai bine de un an, Cotrocenii abia ieri şi-au dat ok-ul pe textul propunerii legislative. Proiectul de modificare a Legii fundamentale trebuie aprobat printr-un referendum naţional, iar şeful statului a anunţat că îşi doreşte ca acesta să aibă loc anul viitor, în acelaşi timp cu alegerile locale. Reamintim că tema modificării Constituţiei a mai fost folosită de Traian Băsescu şi PDL tot într-un referendum susţinut simultan cu o campanie, cea prezidenţială din 2009.

Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare se spală pe mâini. Profesorii pensionari sunt păstraţi pe posturi, titularii sunt trimişi la ţară

Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare aflate în subordinea acestuia dau un nou sens zicalei "Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere", oferind continuitate la catedră pensionarilor, în oraşe mari ale ţării, în timp ce profesorii titulari sunt trimişi la ţară. Inspectoratele susţin că metodologia este respectată, în timp ce oficialii Ministerului Educaţiei refuză să comenteze, sub pretextul că nu au suficiente date.

AOAR: Colapsul economic ameninţă România

Fără dezvoltare economică, România este ameninţată de colaps economic, au avertizat ieri vicepreşedinţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) Constantin Savu şi Constantin Boştină. Pe de altă parte, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, a afirmat că rata de curs leu/euro este supraapreciată cu circa 16%

Senatorul PDL vrea SUP. Mircea Banias susţine că nu a intervenit pentru menţinerea în funcţie a directorului DSV Constanţa

Senatorul PDL Mircea Banias a declarat, ieri, la Curtea Supremă, unde a făcut plângere împotriva interdicţiei de a părăsi ţara, că este nevinovat şi că "ar fi firesc să se dea SUP (n.n. - scoatere de sub urmărirea penală)". El a mai declarat că nu a intervenit pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Constanţa, aşa cum reiese din actele procurorilor anticorupţie. "Cred că ar fi firesc să se dea SUP, pentru că nu există faptele incriminate de Codul penal, eu nu le-am săvârşit", a fost de părere Mircea Banias.

ROMÂNIA LIBERĂ

Conexiunile supreme ale liderului mafiei asiatice

În România doar patru magistraţi, toţi de la instanţa supremă, dau mandate de interceptare pe legea siguranţei naţionale. Unul dintre aceştia este judecătoarea Georgeta Barbălată, care a fost surprinsă într-o vacanţă în Malta cu vietnamezul Hoa Le Duc, important lider al mafiei asiatice din România, potrivit dosarului instrumentat de procurori. Conexiunile vietnamezului duc şi spre familia unui procuror din Ploieşti, dar şi spre afacerile ilegale din Portul Constanţa. Potrivit informaţiilor deţinute de România liberă, unele documente găsite de DIICOT la domiciliul lui Le Duc au şi constituit una din pistele principale de la care DNA a pornit recenta operaţiune de la Marea Neagră.

Muncitorii calificaţi au ajuns mai greu de găsit ca inginerii

Inginerii au fost depăşiţi de tehnicieni anul acesta în topul celor mai căutate calificări, arată două studii independente publicate ieri. Personalul calificat este "vânat" de angajatori, însă aceştia pun condiţii legate de experienţă şi "talent". Mai mult de jumătate dintre angajatori români (53%) reclamă diverse dificultăţi când încearcă să găsească candidaţi pentru posturile vacante, lipsa de experienţă a angajaţilor fiind una din cauze, potrivit studiului anual Manpower privind deficitul de talente. Cel mai greu de găsit sunt muncitorii calificaţi, inginerii şi managerii.

PSD şi PDL se încaieră la Bruxelles

Scandalul "Ţinutului Secuiesc" s-a mutat în Parlamentul European. Grupul PSD din Parlamentul European intenţionează să trimită o scrisoare preşedintelui Parlamenutlui, Jerzy Buzek, prin care îi solicită să nu participe la evenimentul de lansare a Biroului de Reprezentare "Ţinutului Secuiesc" şi îi cere să condamne public deschiderea unei astfel de reprezentanţe. Scrisoarea a fost semnată de aproape toţi europarlamentarii români, cu excepţia celor din PDL. Aceştia spun însă că vor să afle sub ce formă va fi deschisă reprezentanţa.

Proiectul nebunesc al Turciei, al doilea Bosfor, ar putea afecta Nabucco

Construcţia canalului navigabil din Istanbul, care ar urma să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara, ar putea afecta înţelegerile energetice existente în momentul de faţă, conform eurasianet.org. Principalul ambasador al canalului este premierul Turciei, Recep Erdogan, care vrea să facă din această construcţie faraonică, lungă de 48 de kilometri, o moştenire a funcţiei sale în fruntea guvernului turc. În timpul prezentării proiectului, care a avul loc în luna aprilie, într-o ambianţă garnisită cu muzică techno, premierul turc a declarat că această construcţie ar putea pune în umbră Canalul Suez şi Canalul Panama. Canalul Istanbul va aproape 50 de km lungime, o lăţime de 150 de metri şi o adâncime de 25 de metri şi va permite tranzitul a până la 160 de nave pe zi, inclusiv tancuri petroliere mari. "Va fi unul din cele mai mari proiecte ale secolului," a spus Erdogan.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea Euribor începe să-i ardă la buzunar pe cei cu credite în euro. Aveţi credit în euro? Pregătiţi-vă să plătiţi o rată mai mare

Luna aceasta majoritatea băncilor fac resetarea periodică a dobânzilor la creditele cu costul legat de indicatorul Euribor, care s-a dublat în ultimul an. Nivelul Euribor la trei luni (indicatorul de care sunt legate dobânzile la majoritatea creditelor în euro acordate de băncile locale) a crescut cu 0,3 puncte procentuale din martie până în prezent, la 1,43% pe an, ajungând astfel să fie dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta înseamnă că rata la un credit ipotecar de 50.000 de euro, acordat pe 25 ani la o dobândă efectivă de 8,5% pe an, va creşte la sfârşitul lunii cu 10 euro (40 de lei), până la 390 de euro.

Întărirea leului sufocă exporturile, susţin antreprenorii. BNR nu comentează

Antreprenorii readuc în discuţie nivelul cursului, cerând un leu mai slab care să le facă produsele mai competitive pe pieţele externe. BNR, care a privit de pe margine aprecierea de 4% a leului din această primăvară, evită să vină cu comentarii. Moneda naţională este supraevaluată, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, iar aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor, a căror dinamică este deja în scădere, şi implicit asupra şanselor de revenire a economiei, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Reţeta pentru România, încercată acum pe Grecia

Liderii europeni vor să convingă creditorii să nu îşi reducă expunerea faţă de Grecia, aşa cum au făcut-o în 2009 în Europa de Est prin intermediul Iniţiativei Viena, scrie Bloomberg. Pentru a scoate Grecia din criză, UE se inspiră din soluţiile care au avut succes în trecut - pentru reducerea deficitului prin intermediul privatizărilor este analizat cazul Belgiei din anii "90, iar pentru rostogolirea datoriilor Iniţiativa Viena, care a fost aplicată României în martie 1999 şi prin intermediul căreia băncile străine au fost convinse să nu îşi retragă banii de pe piaţa locală.

Statul a cedat Fondul Proprietatea cu un discount de 50%

Scăderea participaţiei statului la Fondul Proprietatea sub 33% mută controlul asupra activelor de 4 mld. euro ale fondului în mâinile investitorilor privaţi, care au cumpărat acţiuni în ultimii trei ani la jumătate din valoare. Statul încheie astfel cea mai mare privatizare din istoria României demarată odată cu înfiinţarea Fondului Pro­prie­tatea în 2005, fără a rezolva până la capăt problema pentru care a fost creat fondul, respectiv des­pă­gubirea justă a foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Opinie Dan Pascariu: BNR între profesorat şi (prim) ministeriat

Atragerea oamenilor valoroşi în politică şi în administraţia publică stă în mâinile domnului preşedinte şi ale domnului prim-ministru. Dacă domniile lor doresc cu adevărat acest lucru, ar trebui ca împreună cu domnii Ponta şi Antonescu să schimbe felul în care se face politică în România. Pentru asta e nevoie de leadership.Leadership-ul este cel care face diferenţa între mediocritate şi excelenţă, indiferent dacă vorbim despre companii, instituţii, organizaţii, comunităţi, oraşe sau chiar naţiuni. Eficienţa conducătorilor se judecă nu prin vorbele şi promisiunile lor, ci prin transformările sociale profunde pe care le produc acţiunile lor, măsurate prin intenţie şi prin rezultate. Dar pentru asta leadership-ul trebuie să pornească de la valorile, nevoile şi aspiraţiile oamenilor. Numai aşa leadership-ul poate să fie moral şi transformaţional.

Bogdan Ciobotaru a lăsat Morgan Stanley pentru ruşii de la Renaissance Capital

Bogdan Ciobotaru, fost director executiv pentru pieţele globale la banca americană Morgan Stanley, se va alătura băncii de investiţii ruseşti Renaissance Capital. El va coordona departamentul de finanţare pentru Europa Centrală şi de Est (CEE), Orientul Mijlociu şi Africa şi va lucra în birourile de la Londra şi Moscova ale băncii, potrivit reprezentanţilor Renaissance Capital.

Tranzacţia Romtelecom - Boom TV a fost finalizată

Preluarea bazei de clienţi a furnizorului de servicii de televiziune prin satelit DTH Television Group, care deţine Boom TV, de către Romtelecom a fost finalizată, a anunţat Andreea Anghelof, senior partner în cadrul Casa de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al Boom TV.

Ambasadorul Spaniei: România ar trebui să urmeze exemplul iberic în atragerea de fonduri europene. Nimic nu se face bătând din palme

Spania este ţara care a beneficiat cel mai mult de fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, reuşind să-şi pună la punct infrastructura cu ajutorul acestor bani. România ar trebui să valorifice din plin această oportunitate, urmând exemplul Spaniei, susţine ambasadorul spaniol la Bucureşti Estanislao de Grandes Pascual. În 1985, cu un an înainte ca Spania să adere la Uniunea Europeană, ibericii aveau puţin peste 2.000 de kilometri de autostradă, iar la sfârşitul lui 2008 aveau peste 13.500 kilometri, potrivit Eurostat. La polul opus, România are numai 314 kilometri de autostradă în prezent, cu doar 52 de kilometri în plus faţă de 2007, când a intrat în Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb