• ADEVARUL
• Ponta pune lacăt comisiei de plagiat
Consiliul care a decis că premierul a plagiat a fost desfiinţat chiar în momentul dezbaterilor. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a pronunţat vineri în privinţa acuzaţiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Lucrarea sa de doctorat "Curtea Penală Internaţională" a fost analizată pagină cu pagină, iar comisia "a constatat că 85 de pagini din cele 307, cât cuprinde partea propriu-zisă a tezei de doctorat, fără anexe, reprezintă copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat". Potrivit anunţului, plagiatul este unul grosolan, de tipul copy/paste, adică există preluări de pagini întregi, fără citare, din diverşi autori. Printre fragmentele copiate de Ponta au fost depistate 44 de pagini preluate dintr-o lucrare a profesorului Vasile Creţu, lucrare care nu a fost menţionată în bibliografie.
• Gafele delegaţiei României la Bruxelles
Premierul ţării şi-a luat singur dreptul de a reprezenta interesele naţionale, ignorând decizia Curţii Constituţionale care reconfirma acest drept şefului statului. Acesta a fost tonul majorităţii relatărilor din presa internaţională referitoare la "telenovela rumana", aşa cum ştiau jurnaliştii spanioli, despre scandalul delegaţiilor României la acest summit. Prima gafă a fost transferul conflictului politic intern la Bruxelles, preluat de grupurile politice europene şi liderii lor. Ponta intră extrem de tensionat în summitul Partidului Socialiştilor Europeni, reuniune de dinaintea oricărui Consiliu European. Nu ştia la acel moment dacă Băsescu va veni sau nu. Iese "calmat" şi "împăciuitor" după ce are o discuţie cu şefii săi politici de la Bruxelles, austriacul Hannes Swoboda şi neamţul Martin Schulz.
• De la 1 iulie, trăim sub un nou regim fiscal
Ieri au intrat în vigoare ultimele modificări aduse Codului fiscal. Accizele cresc, plafonul TVA se majorează, scutirea de penalităţi dispare, iar liber-profesioniştii vor plăti contribuţii după reguli noi. Prima zi a lunii iulie a venit cu o serie de modificări ale legislaţiei economice şi cele mai multe schimbări au în vedere regimul fiscal în care îşi desfăşoară activitatea persoanele fizice şi juridice. Celelalte noutăţi constau în scăderea unor tarife la telefonia fixă şi mobilă, dar şi într-o scumpire cu 5% a curentului electric. "Adevărul" vă prezintă o trecere în revistă a noilor norme, realizată cu ajutorul experţilor în fiscalitate din cadrul companiilor de consultanţă financiară.
• Un comunist la şefia UE, pentru şase luni
Ciprul a preluat, ieri, de la Danemarca, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Şeful statului cipriot, Demetris Christofias, va sosi, mâine după-amiază, la Strasbourg, unde are programată o întrevedere cu şeful Parlamentului European , socialistul Martin Schulz. Miercuri, Christofias va merge în plenul Legislativului european pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei cipriote a UE. Actualul preşedinte cipriot, în vârstă de 66 de ani, a studiat la Moscova, între 1969-1974, la Academia de Ştiinţe Sociale. El s-a alăturat de foarte tânăr organizaţiilor de tineret ale Partidului Progresist al Muncitorilor din Cipru, iar după moartea liderului formaţiunii, Ezekias Papaioannou, în 1988, a fost ales secretar general al partidului.
• Noul "WSJ" devine centrul imperiului de presă deţinut de Murdoch
Prestigiosul ziar economic "Wall Street Journal" îşi schimbă denumirea în "WSJ" şi devine un model de business de presă prin care Murdoch vrea să obţină venituri de pe platforme diferite. Murdoch a declarat într-un interviu pentru CNBC că ziarul de business pe care l-a cumpărat în 2007 ar putea fi inima noii companii de publishing derviată din News Corporation. Noua entitate va cuprinde şi titlurile britanice "The Sun", "The Times" şi "The Sunday Times", scrie "The Guardian". Analiştii spun că "WSJ", care are 1,3 milioane de abonaţi digitali este un model pentru sectorul de presă tipărită deţinut de Murdoch iar redenumirea este un indiciu al consolidării titlului.
• Euro Insol: Dacă "băieţii deştepţi" nu acceptă condiţiile, denunţăm acordurile cu Hidroelectrica
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat că vrea soluţii amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să iniţieze în iulie discuţii cu beneficiarii acordurilor, dar că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.
• Efectele legăturilor bolnăvicioase cu "băieţii deştepţi": Vulpescu pleacă din CA al Transelectrica
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi, totodată, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, a demisionat din funcţia de administrator al Transelectrica invocând o presupusă legătură dintre un alt administrator cu unul dintre aşa-zişii "băieţi deştepţi" din energie, Energy Holding. El a precizat că nu va demisiona din CA de la Hidroelectrica sau de la conducerea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Transelectrica a anunţat marţi că deputatul PNL Mircea Ciopraga a fost numit membru al Consiliului de Administraţie, în locul demisionarului Gheorghe Ştefan, urmând să preia şi conducerea interimară a Consiliului.
• CAPITAL
• Insolvenţa Hidroelectrica loveşte şi în dividendele acţionarilor FP
n timp ce se luptă să restrângă efectele negative ale insolvenţei Hidroelectrica, managerul Fondului Proprietatea a decis să caute investitori şi la Bursa din Varşovia. Insolvenţa Hidroelectrica a lovit puternic în companii care nu ar fi trebuit, în mod normal, să aibă de suferit. Cum este cazul Fondului Proprietatea (FP), care îşi vede diminuată valoarea activelor nete (NAV) cu 3,29 miliarde lei, din cauză că este obligat, prin lege, să reducă la zero valoarea deţinerilor la o companie aflată în insolvenţă. Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton Emerging Markets, a precizat, în prima fază, adică în prima zi când s-a aflat despre insolvenţă (pe 18 iunie), că NAV-ul FP va fi diminuat în consecinţă.
• Tot mai multe companii din România şi Grecia se înregistrează în Bulgaria
Numărul de firme cu capital românesc sau grecesc care renunţă la ţara de origine pentru a îşi plăti taxele în Bulgaria este într-o creştere accelerată. Conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de la Sofia, numărul companiilor venite din România a crescut cu circa 50% în timp ce al celor greceşti cu nu mai puţin de 75%. Conform unui raport Bloomberg citat de Novinite, motivele acestei migraţii sunt legate de impozitele mici din statul de la sud de Dunăre, dar şi de stabilitatea monedei şi a legislaţiei. Jurnaliştii menţionează că Bulgaria a reuşit să depăşească mare parte din criza europeană fără să apeleze la ajutor financiar sau la un plan internaţional de salvare. Datoria guvernamentală este de numai 16% din PIB (n.n. - a doua cea mai mică din UE, după Estonia), în timp ce în România acest indicator a crescut la 33%, iar în Grecia a ajuns la nu mai puţin de 161%.
• SOLUŢIE INCREDIBILĂ: Grecii îşi pot cumpăra singuri libertatea cu doar 3.000 de euro
Magnatul grec Peter Nomikos consideră că a găsit o soluţie rapidă şi sigură prin care Grecia poate scăpa de datorii. Acesta a creat o fundaţie non-profit prin care "orice grec îşi poate cumpăra libertatea". Conform lui Nomikos, dacă împarţi datoria Greciei la fiecare cetăţean în parte ajungi la concluzia că orice grec datorează circa 25.000 de euro. Dacă toţi cetăţenii greu încercatului stat ar plăti această sumă, Grecia ar putea scăpa pe loc de datoriile imense acumulate în trecut. Cum obligaţiunile greceşti de stat cu o valoare nominală de un euro pot fi cumpărate acum cu doar ceva mai mult de 12 cenţi, rezultă, în opinia lui Nomikos, că, plătind 3.000 de euro, fiecare grec îşi poate răscumpăra libertatea".
• Sancţiunile UE împotriva Iranului ar putea genera cea mai mare perturbare a livrărilor de petrol după Libia
Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva exporturilor de petrol ale Iranului, care au intrat pe deplin în vigoare duminică, riscă să genereze cea mai mare perturbare a livrărilor de ţiţei ale OPEC după războiul din Libia, informează Bloomberg. Sancţiunile au intrat pe deplin în vigoare după expirarea unor excepţii legate de contracte şi asigurări, sporind presiunile asupra Iranului să oprească programul de îmbogăţire a uraniului. Reducerea exporturilor iraniene ar putea provoca cea mai mare întrerupere a unui stat membru OPEC se la conflictul din Libia de anul trecut, potrivit Agenţiei Internaţionale a energiei.
• CURENTUL
• SMART SA sifonează bani de la Transelectrica către băieţii deştepţi
Activitatea economică din zona energiei a atras, în afara aşa-numiţilor "băieţi deştepţi" - personajele care cumpărau ieftin energie, la preţuri preferenţiale, şi o vindeau apoi la preţul pieţei, care era de câteva ori mai mare decât cel de achiziţie - şi firme-căpuşă, abonate la bani publici, care primesc contracte pe bandă rulantă fără să participe la licitaţii. După cazul Hidroelectrica, în care s-a ajuns recent la începerea procedurilor pentru declararea insolvenţei în instanţă, societatea având pierderi uriaşe din cauza contractelor păguboase de mentenanţă şi a celor încheiate cu "băieţii deştepţi", se profilează un nou scandal în energie legat de Transelectrica SA.
• În atenţia preşedintelui Traian Băsescu: Ecaterina Andronescu a coordonat un doctorat plagiat
După expirarea mult aşteptată a interimatului lui Liviu Pop, Ministerul Educaţiei e pe cale să se procopsească în fruntea sa cu alt ministru controversat, de data aceasta în persoana Ecaterinei Andronescu, propusă deja de Victor Ponta. Andronescu a mai fost ministru al Educaţiei în perioada 2000-2003 şi în 2009, vremuri de care ar trebui să ne amintim acum, în prag de nou mandat al doamnei Andronescu. Întorcându-ne puţin în timp, prezentăm celor care cred că plagiatul şi furtul intelectual ar fi vreo găselniţă nouă, episodul în care Ecaterina Andronescu a coordonat, chiar pe vremea când era ministru al Educaţiei, un plagiat de toată jena. Astfel, în 2003, doamna ministru Andronescu devenea coordonator de doctorat al Cristinei Nechifor, sef de lucrări la Facultatea de Chimie din cadrul "Universităţii Politehnică" din Bucureşti.
• CURIERUL NATIONAL
• Toate companiile de stat ar trebui să intre în insolvenţă
OPSPI: Aceste societăţi de stat nu ar trebui neapărat să contribuie la arierate şi să nu mai beneficieze de infuzii din partea statului. Săptămâna aceasta vor avea loc negocieri cu toţi traderii Hidroelectrica. Dacă nu vor fi de acord cu noile contracte, cele vechi vor fi reziliate. Euro Insol: Vor fi verificate toate contractele Hidroelectrica, inclusiv cele de pază, pentru care se plătesc 24 lei pe oră, faţă de preţul pieţei, de 7 lei pe oră. Toate companiile de stat "ar trebui să treacă prin purgatoriul procedurii de insolvenţă", astfel încât să nu mai fie nevoie în permanenţă de infuzii din partea statului, au declarat ieri şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, şi administratorul judiciar al SC Hidroelectrica - Remus Borza.
• Administratorii Romgaz au respins descărcarea de gestiune
La şedinţa AGA de mâine vor discuta şi despre cheltuielile nejustificate de 53 mil. euro. Din cauza acestora, Ministerul Economiei a primit numai 850 mil. lei drept dividende cuvenite ca acţionar majoritar. Consiliul de Administraţie al Romgaz a respins cu unanimitate de voturi descărcarea de gestiune aferentă anului 2011, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, stabilind ca aceste două puncte să fie abordate la următoarea şedinţă, stabilită pentru mâine 3 iulie.
• Păşim cu optimism către un viitor dominat de pesimism
Robert Prechter (Elliott Wave International) spune că, după decenii de optimism nemaiîntâlnit la scară istorică, oamenii vor fi tot mai înclinaţi către o viziune sumbră asupra lumii. Această schimbare de percepţie se va răsfrânge şi asupra pieţelor unde datoriile acumulate în baza unor aşteptări pozitive vor intra în colaps, lăsând loc deflaţiei. Autorităţile şi băncile centrale vor fi neputincioase în faţa a şase miliarde de oameni cuprinşi de pesimism.
• Moody`s a înrăutăţit perspectiva ratingului României
"Legăturile României cu zona euro prin canale comerciale, de investiţii şi financiare amplifică riscurile la care este expusă economia în următoarele 12-18 luni". Moody's a înrăutăţit vineri perspectiva ratingului Baa3 al României pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare, informează Mediafax. Agenţia de evaluare financiară a reconfirmat ratingul României pentru monedă străină şi monedă locală, la Baa3, menţinând astfel calificativul în categoria investment grade, cu risc scăzut pentru investiţii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Victor Ponta îi propune lui Traian Băsescu o dublă demisie pentru anticipate
Premierul Victor Ponta a anunţat, aseară la Antena 3, că propune ca atât el, cât şi preşedintele Traian Băsescu să demisioneze pentru a declanşa alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, spunând că speră că şeful statului va fi de acord cu această variantă. "În mod onest şi sincer putem să avem o asemenea soluţie, a întoarcerii la oameni. Pleaca şi preşedintele, şi prim-ministrul, şi cetăţenii decid prin vot. Dacă preşedintele acceptă, putem amândoi să ne depunem demisiile şi să ne întoarcem la popor", a răspuns Victor Ponta. Legat de scandalul plagiatului, Victor Ponta a spus: "Am muncit foarte mult la teza mea de doctorat, sunt foarte mândru de ea. Din punctul meu de vedere, chestiunea cu plagiatul este o mizerie politică. Nu voi folosi titlul de doctor, dar nici nu voi renunţa la el".
• Voiculescu se bălăceşte în bani europeni: Îi învaţă pe ţărani să picteze
Ponta vorbeşte de jaful banilor europeni. Patronul Antenelor este principalul beneficiar. Înainte de a demisiona din Senat, Dan Voiculescu a apucat să-şi declare afacerile cu statul. În condiţiile în care Victor Ponta denunţa "jaful" de la POSDRU şi salariile de 10.000 de euro, Dan Voiculescu este beneficiarul unui contract de un milion de euro, bani europeni. De doi ani, Felix învaţă ţăranii din patru sate să picteze, să împletească coşuri din nuiele, să sculpteze lemnul şi să fabrice ceramică. De altfel, în ultimii doi ani, fundaţiile lui Voiculescu au mai beneficiat de contracte finanţate din fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 11 milioane de lei, bani folosiţi pentru formare profesională.
• Valentin Stan: "Brava delegaţie a domnului Victor Ponta a avut cea mai dezastruoasă prestaţie la un Consiliu European"
Valentin Stan l-a criticat dur pe premierul Victor Ponta pentru prestaţia sa de la Consiliul European de la Bruxelles. "Cea mai dezastruoasă prestaţie la un Consiliu European din istoria Uniunii Europene s-a comis de către români şi este vorba de brava delegaţie condusă de primul ministru al ţării, domnul Victor Ponta", şi-a început Valentin Stan emisiunea de pe postul Antena 3. "Ştiţi că domnul Ponta e prieten cu Hollande, preşedintele Franţei? Nu vreţi să vedeţi cum l-a tratat Hollande, pentru că voi credeţi că l-a tratat foarte bine", a mai spus realizatorul, adăugând: "Ştiţi că domnul Hollande vrea să modifice Parlamentul European, pe problematici de zonă euro să voteze doar parlamentarii din această zonă? V-a spus Ponta asta la conferinţa de presă? Nu. Ştiţi de ce? Pentru că nu ştie şi n-a avut mandat. N-a negociat nimic şi s-a făcut de râs".
• DOCTORATUL LUI PONTA. Liviu Pop depune plângere împotriva şefului Consiliului care a dat verdictul:PLAGIAT
Minstrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, aseară, într-o intervenţie telefonică la emisiunea " Sub semnul întrebării" , difuzată de B1 TV, că doreşte să depună plângere penală împotriva Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), lucru pe care îl va face în cel mult două zile. "Acest Consiliu nu avea dreptul şi nu are dreptul să analizeze aceste teze. Credeţi-mă că ştiu legislaţia şi ca să dovedesc acest lucru mâine, în cel mai rău caz poimâine, voi depune plângere penală," a spus ministrul, la B1TV.
• Hidro ridică 3 întrebări uriaşe
În epopeea Hidroelectrica urmează episoade interesante. Cel puţin aşa a reieşit ieri din discuţiile pe care Remus Borza, administratorul judiciar, şi Remus Vulpescu, administratorul special al companiei, le-au avut cu jurnaliştii de la Pro TV. Cele 3 "mistere" pe care încă le ascunde cazul Hidro sunt, după cum urmează. 1. Vinovaţii pentru soarta Hidro sunt necunoscuţi. Remus Borza, administratorul juridic, va prezenta în circa o lună raportul privind cauzele care au generat starea de insolvenţă. 2. Valoarea prejudiciului total al Hidroelectrica, necunoscută de asemenea. Potrivit FMI, din cauza contractelor bilaterale, compania pierdea anual între 175 şi 275 de milioane de euro. 3. Nu se cunoaşte nici viitorul contractelor bilaterale. Remus Vulpescu spune că nu pot fi întrerupte fără acordul ambelor părţi.
• JURNALUL NATIONAL
• CNATDCU, echipa lui Funeriu, scoasă la luptă politică. Prietenii, obligaţii financiare şi politice scufundă Consiliul Naţional în jocuri periculoase
Până la seria de scandaluri în cazuri de plagiat, Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) era o instituţie anonimă marelui public. Şi-a câştigat notorietatea brusc, atunci când a devenit placa turnantă folosită de PDL şi Preşedinţie pentru un atac politic dur împotriva lui Victor Ponta. Derularea evenimentelor din ultimele zile ale săptămânii trecute a arătat cum, sub masca unei probităţi ştiinţifice alocate instituţional se ascund jocuri politice cu miză excepţională pentru instituţiile statului. "Plagiatul" lui Ponta a fost instrumentat cu mare abilitate şi atunci când Traian Băsescu a transmis mesajul cifrat către "Dottore" era clar că urmează o bombă cu magnitudine programată să schimbe cursul politic al ţării.
• Tun de 100 de milioane de euro la Poştă. Societatea a ajuns în pragul falimentului căpuşată trei ani de fosta conducere. Guvernul va sesiza DNA.
Executivul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru grave nereguli descoperite de Corpul de Control al Guvernului, în activitatea Poştei Române, inclusiv a sucursalei acesteia, Fabrica de Timbre. Fosta conducere a căpuşat societatea de stat prin atribuirea frauduloasă de contracte unor firme apropiate de PDL, în perioada 2009-2011 şi a încălcat normativele legale de cheltuieli. Aceste nereguli au fost asociate de inspectorii Corpul de Control al Guvernului cu posibile fapte penale asociate cu infracţiunea de abuz în serviciu. Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a declarat în luna mai că Poşta Română a înregistrat în ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, peste 100 milioane de euro, pentru că "a fost furată mult şi sistematic" de protejaţii cuplului Boc-Anastase.
• Al-Qaida pregăteşte deturnarea şi prăbuşirea unui avion de pasageri în timpul JO
Organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia pregăteşte deturnarea unui avion de pasageri american şi prăbuşirea acestuia în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, dezvăluie publicaţia Sunday Times, citată de ziarul israelian Haaretz. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii citate de Sunday Times, filiala reţelei teroriste Al-Qaida a recrutat un norvegian convertit la islam care ar urma să deturneze un avion comercial american şi să îl prăbuşească, probabil pe o locaţie a Jocurilor Olimpice, care se vor desfăşura la Londra în perioada 27 iulie - 12 august.
• România fără farduri: o ţară de profesori, vânzători şi paznici
Cei mai mulţi români lucrează ca profesori de gimnaziu şi liceu, ca vânzători, muncitori necalificaţi şi paznici, potrivit măsurătorilor oficiale, obţinute de ECONOMICA.NET. Aceasta e România reală, care spulberă marile promisiuni ale universităţilor de duzină despre cât de competenţi şi de angajabili sunt absolvenţii lor şi care ţine în şah aspiraţiile şi pretenţiile licenţiaţilor care au urmat o facultate de dragul diplomei şi atât. Cei mai mulţi angajaţi români sunt profesori de gimnaziu şi liceu. În cifră absolută, 114.700. La distanţă sensibilă de profesori se situează vânzătorii. Ca să fie mai limpede, în clasamentul ocupaţiilor românilor, cea de vânzător se află pe poziţia a doua. Peste 107.000 de români lucrează ca vânzători, potrivit datelor transmise de INS. Peste 99,100 de români lucrează ca muncitori necalificaţi în industria prelucrătoare şi peste 82,000 de salariaţi români lucrează ca şoferi. Poziţia a cincea din clasament este ocupată de paznici. Peste 72,200 de români îşi câştigă existenţa ca paznici.
• NATIONAL
Securistul Giugula, conflict banos de interese
Politie politica, proiecte votate pentru a stoarce bani publici si combinatii cu exproprieri de milioane de euro - acestea sunt doar cateva dintre acuzatiile ce planeaza asupra consilierului PSD Doru Giugula, pe care Agentia Nationala de Integritate il "verifica" de mai bine de doi ani. In urma cu doi ani, avocatul Doru Giugula a fost acuzat de conflict de interese, intrucat, pe linga calitatea de consilier municipal, el reprezenta in instanta diferite persoane aflate in litigii cu Primaria Capitalei.
• Morar si Kovesi il lasa in ofsaid pe Corlatean
Ministrul Justitiei pare un incasator chiar mai bun decat Lucian Bute. Dupa ce si-a luat angajamentul in fata partidului ca va readuce Justitia sub pulpana social-democrata, Titus Corlatean se dovedeste acum fara replica la contraatacul procurorilor. Ultima lovitura primita in plin de Corlatean vine din partea Laurei Codruta Kovesi, care a reinnoit mandatele adjunctilor sefilor DNA. Prins pe picior gresit, ministrul Justitiei ar putea fi facut "K.O" in zilele urmatoare cu solicitarea oficiala prin care Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi intentioneaza sa-i ceara public prelungirea propriilor mandate la conducerea DNA si a Parchetului General.
• Marga, prins cu lectia neinvatata la summitul de la Bruxelles
Prestatia slaba a delegatiei care a reprezentat Romania la Bruxelles si pe care cu onor a condus-o premierul Victor Ponta nu a fost comentata doar in tara, ci si in presa internationala. "Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru summitul european. Intrebat de presa din Romania care este pozitia Bucurestiului la summit, purtatorul sau de cuvant a declarat ca domnul Marga nu a avut timp sa < proceseze informatiile >", noteaza The Economist.
• Angela Merkel, invinsa de "bilderbergii" Italiei si Spaniei
Bataiosul cancelar al Germaniei a batut in retragere la summitul anticriza de la Bruxelles. Angela Merkel a fost nevoita sa permita finantarea Italiei si Spaniei, fara obligatii din partea acestora. Daca inainte de summit, ea declara ritos ca "atat timp cat va trai", datoriile tarilor zonei euro nu vor fi unificate in aceeasi "cosnita" si ca in tarile cu probleme este nevoie de mai multa austeritate, in a doua zi de negocieri cancelarul a batut in retragere. "Este cel mai bun compromis pe care il puteam obtine",a spus Merkel, desi inainte de summit parea ca nu cunoaste cuvantul "compromis".
• PUTEREA
• Ponta Habarnam
România practic nu a fost reprezentată la Consiliul European din 28-29 iunie 2012. Declaraţiile făcute presei de Victor Ponta în timpul desfăşurării consiliului demonstrează că premierul României nu a prea înţeles substratul discuţiilor la care a participat. Ceea ce spune premierul Victor Ponta nu coincide cu documentul final al Consiliului European, ba mai mult, declaraţiile primului-ministru sunt în unele cazuri în totală contradicţie cu documentul oficial al Uniunii Europene. Analistul Valentin Stan a apreciat că: "Cea mai dezastruoasă prestaţie la un Consiliu European din istoria Uniunii Europene s-a comis de către români şi este vorba despre brava delegaţie condusă de primul-ministru al ţării, domnul Victor Ponta". Valentin Stan a arătat că nici unul din obiectivele României nu a fost atins la acest Consiliu European.
• Minus un miliard de lei pentru Silaghi
Guvernul Ponta pregăteşte prima rectificare bugetară din acest an, alocaţiile financiare pentru instituţiile din subordinea Ministerului Transporturilor fiind diminuate considerabil. Compania Naţională de Autostrăzi, Metrorex şi cele trei societăţi feroviare, CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă vor fi obligate să modifice schema alocaţiilor bugetare pentru acest an în minus, cu circa 10%. Numai din bugetul Transporturilor, Ministerul Finanţelor ar putea tăia cel puţin un miliard de lei, ceea ce înseamnă că multe din investiţiile aflate în derulare vor fi îngheţate. Între 15 iulie şi 1 august, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va opera prima rectificare bugetară din acest an.
• Remus Borza: Hidroelectrica are un profit caraghios
Remus Borza, coordonatorul societăţii Borza&Asociaţii, administratorul judiciar al Hidroelectrica, are o experienţă de invidiat în domeniul consultanţei juridice şi al insolvenţei. Se mândreşte cu un succes unic în România ultimilor 17 ani - scoaterea din insolvenţă a unei mari companii de stat, Plafar, prin achitarea tuturor creanţelor şi retehnologizarea la nivel ridicat. A vorbit despre vinovaţii intrării în insolvenţă a Hidroelectrica şi despre planurile de reorganizare. Este prematur să vorbim despre creditori câtă vreme termenul-limită pentru înscrierea creanţelor este 4 august.
• De ce a crescut abrupt deficitul bugetar?
Creşterea abruptă a deficitului bugetar în primele cinci luni ale anului 2012 se datorează atât reintrării României în recesiune, cât şi calculelor defectuoase ale FMI cu privire la creşterea economică, consideră analistul economic Ilie Şerbănescu. "Motivul creşterii deficitului este unul simplu. INS a anunţat că am reintrat în recesiune şi fostul guvern şi FMI au prevăzut creşteri economice şi au calculat bugetul în conformitate. Acordul cu FMI este un mare eşec. Dovada principală este că economia românească încă nu şi-a revenit. Mai mult, de şapte semestre încoace, FMI prevede ceva şi apoi îşi revizuieşte în jos propria prognoză. Practic, de şapte ori FMI ne-a minţit că vom avea creştere economică şi noi am avut proasta inspiraţie să ne facem bugetul pe previziunile lor", ne-a declarat Ilie Şerbănescu.
• ROMANIA LIBERA
• Ce l-ar putea determina pe preşedintele Traian Băsescu să DEMISIONEZE
Victor Ponta i-a propus, duminică seara, preşedintelui statului să demisioneze împreună. În luna martie, preşedintele Traian Băsescu declarase că era disponibil să demisioneze în schimbul revizuirii Constituţiei, potrivit realitatea.net. Premierul Victor Ponta a anunţat că propune ca el şi preşedintele Traian Băsescu să demisioneze împreună pentru a se ajunge la alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Ponta: Îi propun lui Traian Băsescu să demisionăm împreună. În luna martie, la postul public de televiziune, şeful statului şi-a reiterat disponibilitatea de a-şi scurta mandatul în schimbul revizuirii Constituţiei, pentru revenirea la mandatul prezidenţial de patru ani.
• Insolvenţa Hidroelectrica, un glonţ care loveşte întreaga economie
Decizia luată săptămâna trecută nu priveşte doar producătorul naţional de energie şi pe cei 10-15 "băieţi deştepţi" care au tras-o în prăpastie. Efectele se rostogolesc şi ameninţă şi alte sectoare şi companii. Intrarea în insolvenţă a companiei de stat Hidroelectrica, principalul producător naţional de energie electrică, ce are o cotă de piaţă de 25-30%, este o lovitură dată întregii economii naţionale, dar şi sectorului bancar. Aceasta este opinia economiştilor, care infirmă astfel liniştea oficială dinspre Guvern.
• Eşecuri răsunătoare ale agenţiilor de rating
Senatul francez a dat publicităţii un raport privind cele trei mari agenţii internaţionale de rating - Standard and Poor's, Moody's şi Fitch - care au contribuit la declanşarea crizei financiare din 2008 prin numeroase erori. Unele răsunătoare, precum Lehman Brothers, Enron, Parmalat şi Grecia. Pentru realizarea raportului, misiunea Senatului francez s-a deplasat la New York, Londra şi Bruxelles, a realizat zeci de audieri şi a analizat 30.000 pagini de informaţii furnizate de Standard and Poor's, Moody's şi Fitch. Rezultatul este că cele trei mari agenţii internaţionale de rating au multiplicat "fiasco"-urile şi "erorile majore", ducând uneori spre crize grave.
• ZIARUL FINANCIAR
• De ce i-a fost frică lui Isărescu, n-a scăpat: BNR a început să finanţeze atât creditele cu buletinul, cât şi fuga banilor băncilor străine
Undeva pe la finalul lui 2008, când încă nu ştia ce criză va urma, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, se întreba public de ce trebuie ca statul să salveze sectorul privat, care s-a îndatorat până peste cap. Fără să o spună direct, dar probabil o gândea, se întreba de ce ar trebui ca Banca Naţională să salveze băncile comerciale prezente pe piaţa românească, în special cele aparţinând unor grupuri financiare străine, care au dat credite în neştire fără să evalueze vreun risc. Guvernatorul se întreba de ce BNR ar trebui să salveze creditele date cu buletinul, împrumuturile date pentru vacanţă, maşini, iahturi sau avioane sau finanţările acordate pentru construcţia în plin câmp arabil a unor ansambluri rezidenţiale cu piscină.
• Urcă tensiunea în mediul de afaceri: asumaţi-vă obiective concrete şi opriţi scandalul politic
Oamenii de afaceri acuză lipsa de măsuri pentru repornirea economiei şi capturarea Guvernului în dispute politice nesfârşite. La două luni de la instalare guvernul actual s-a remarcat în primul rând prin dispute politice şi nu a venit cu nicio iniţiativă concretă de relansare a economiei, în condiţiile în care agenţiile de rating avertizează că ar putea reduce nota României, exporturile şi producţia industrială stagnează, iar băncile străine îşi reduc expunerea pe piaţa locală. Din ce în ce mai nemulţumiţi, oamenii de afaceri vor asumarea unor obiective concrete: autostrăzi, termoizolări, încurajarea industriei autohtone, baze complete de date în agricultură pentru elaborarea unor politici adecvate.
• Petrom şi SIF-urile, de zece ori mai profitabile decât depozitele
Petrom, SIF-urile şi Fondul Proprietatea, adică cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursă, au adus câştiguri semnificative în primul semestru, pornind de la 9% în cazul SIF Transilvania şi ajungând la 40% în cazul Petrom. Randamentele au fost calculate pe baza evoluţiei preţului acţiunilor, dar şi a dividendelor plătite de companii din profiturile de anul trecut. Astfel, cine ar fi pariat la începutul anului pe Petrom, SIF Muntenia sau SIF Moldova ar fi obţinut câştiguri de zece ori mai mari decât dobânzile plătite de bănci la depozite, care nu au depăşit 3,5-4% în aceeaşi perioadă. Şi acţiunile Băncii Transilvania sau Erste au oferit câştiguri de peste 10%, deşi sectorul bancar nu traversează cea mai bună perioadă.
• Rezultatul summitului Uniunii Europene este echilibrat, neexistând "câştigători şi perdanţi"
Zona euro a câştigat un răgaz prin acordul convenit la summitul de la Bruxelles care are meritul să satisfacă pe toată lumea într-o anumită măsură, dar există numeroase incertitudini care trebuie clarificate rapid de miniştrii de finanţe din zona euro, relatează AFP. Preşedintele UE Herman Van Rompuy a apreciat vineri că acordul este echilibrat, neexistând "câştigători şi perdanţi", întrucât toată lumea a făcut concesii. Astfel, preşedintele francez François Hollande a renunţat la renegocierea pactului bugetar în schimbul planului de creştere economică de 120 mld. euro. Şeful guvernului italian Mario Monti a fost de acord ca eventualele achiziţii de obligaţiuni suverane ale ţărilor cu probleme financiare să fie condiţionate de un calendar strict de reforme.