REVISTA PRESEI 02.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 august 2012

ADEVARUL

Meciul suspendării a intrat în prelungiri

Magistraţii CCR n-au luat ieri o decizie privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Ei vor relua astăzi dezbaterile. Şedinţa Curţii Constituţionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost amânată pentru astăzi, astfel încât Curtea să poată cere informaţii de la instituţii abilitate. Ar fi vorba de o solicitarea adresată Institutului Naţional de Statistică în privinţa recensământului, au afirmat surse apropiate de CCR. Amânarea unui verdict a venit după ce ieri magistraţii au dezbătut subiectul timp de şase ore. Magistraţii au început discuţia după ce Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Potrivit acestora, prezenţa la vot a fost de 46,24%.

Războiul pentru cvorum

După ce s-au aflat la mai puţin de patru procente de a obţine cvorumul care îl înlătura pe Băsescu de la Cotroceni, social-liberalii au încercat, pe ultima sută de metri, să influenţeze decizia Curţii Constituţionale(CCR) de a invalida referendumul. În 27 iulie, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), prin vocea ministrului Ioan Rus, anunţa că listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind înscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot. Listele permanente de alegători sunt întocmite de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), singura instituţie care are situaţia tuturor românilor cu domiciliul în România. Ca urmare, cvorumul pentru validarea referendumului s-a stabilit în raport cu numărul electorilor comunicat de MAI.

Curg dosarele penale pe numele lui Blejnar

Fostul şef al ANAF este cercetat într-un nou caz de evaziune fiscală, de către DIICOT Braşov. Ca şi în dosarul de la DNA, el este învinuit alături de Codruţ Marta. Procurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală împotriva lui Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, dar şi împotriva lui Codruţ Alexandru Marta. Blejnar a fost audiat de procurori, dar nu a oferit prea multe informaţii. A spus doar că a fost chemat să dea informaţii într-un dosar fără a preciza însă despre ce este vorba. Sorin Blejnar şi Codruţ Marta sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional şi complicitate la evaziune fiscală.

Societatea civilă: reconcilierea naţională, extremă urgenţă

Voci importante ale elitei româneşti se raliază apelului făcut de ziarul "Adevărul" către politicieni şi le solicită acestora să înceteze disputele care au răvăşit România. Iniţiativa de reconciliere a clasei politice lansată de ziarul "Adevărul" nu a rămas fără ecou. Personalităţi ale societăţii civile s-au declarat solidare cu acest demers, menit a pune capăt disputelor care au aruncat România într-o criză politică fără precedent. Potrivit acestora, politicienii trebuie să înveţe să pună interesul naţional înaintea intereselor de partid. Totodată, prestigioasa agenţie de presă France Presse a relatat pe larg despre demersul cotidianului "Adevărul".

Dezvăluire sau diversiune: şefii statului nu ar avea certificate ORNISS

Un document adresat unei jurnaliste şi care ar fi semnat de către şeful ORNISS ar conţine informaţia că preşedintele interimar şi alţi câţiva membri ai CSAT nu ar deţine certificate de la acest oficiu. Aceste certificate se acordă unor anumite categorii de persoane cu acces la informaţii clasificate, după ce s-au făcut verificări complexe asupra lor. Jurnalista Simona Ela Fica susţine că cererea făcută la ORNISS a făcut referire la Crin Antonescu, dar şi la unii membri ai Guvernului, precum ministrul de Interne, Ioan Rus, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, şi ministrul de Externe, Andrei Marga.

CME câştigă tot mai puţini bani în România

Veniturile din România ale Central European Media Enterprises (CME), grupul media care deţine Pro TV, au scăzut cu 16,9% în prima jumătate a anului, a doua scădere consecutivă după doi ani de creştere. Veniturile realizate de CME în ţara noastră s-au contractat cu 10 milioane de euro în al doilea trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 13,8 milioane de euro în primele şase luni ale lui 2012, potrivit raportului financiar lansat ieri de companie. Grupul condus de Adrian Sârbu a înregistrat venituri mai mici în toate cele şase ţări în care deţine operaţiuni, iar cei mai mulţi bani i-a pierdut în Cehia - 22,3 milioane de dolari în primele şase luni ale anului. Per total, grupul a înregistrat o scădere de 43,7 milioane de dolari în primele şase luni ale anului, ajungând la un venit de 378,6 milioane de euro.

Conflictul politic din România, dezbătut pe larg de presa internaţională

Referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi conflictul politic din România ţin capul de afiş al presei internaţionale, care insistă asupra faptului că o continuare a disputelor va avea efecte negative asupra stabilităţii ţării şi asupra economiei româneşti, transmite Mediafax. De la mineriadele din anii '90, presa internaţională nu a mai scris atât de mult despre România ca în ultimele două zile, în care a analizat critic referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, consemnând eşecul scrutinului şi faptul că politicienii români continuă disputele, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra ţării, notează sursa citată.

CURENTUL

Foc încrucişat al USL pentru a pune presiune pe judecătorii CCR

Presiunile asupra judecătorilor Curţii Constituţionale (CCR), cei care trebuie să decidă dacă referendumul este sau nu valid, au continuat şi ieri, aceştia fiind bombardaţi de USL cu tot soiul de plângeri al căror conţinut a fost ţinut la secret de către unii lideri ai Uniunii. Aceştia au făcut coadă ca la Mecca în dimineaţa zilei de ieri la CCR, acum unde au venit cu jalba-n proţap, sperând că vor răsturna decizia dintr-una legală într-una "morală". Pe tot parcursul zilei de ieri, o serie de presiuni au venit pe diverse canale pentru a-i determina pe judecătorii CCR să ia o decizie care să avantajeze Uniunea.

D-ale carnavalului: Mircea Diaconu ignoră justiţia şi ţine cu dinţii de privilegiile funcţiei de senator

Actorul Mircea Diaconu, efemerul şi penibilul interpret al rolului de ministru al Culturii se arată în continuare, dispus să se ia la harţă atât cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a declarat incompatibil cât şi cu magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care i-au confirmat, printr-o sentinţă definitivă, verdictul de incompatibilitate. Dar ce importanţă poate avea decizia instanţei supreme pentru histrionul politruc liberal? Crezându-se, probabil, pe scena unui cămin cultural dintr-un sătuc uitat de lume Mircea Diaconu se umflă în pene şi se răţoieşte, plin de ifose, la toată lumea: "Mă enervează că pare că sunt vinovat de ceva şi mă irită îngrozitor chestia asta. Nu sunt vinovat de nimic, niciodată, şi am încercat să trăiesc chiar onest în ţara asta".

CURIERUL NATIONAL

Paradoxul care ne scumpeşte medicamentele

Ministerul Sănătăţii are în vedere scoaterea din lista de medicamente compensate a acelor produse cu preţuri mai mici de 10 lei. Aceste medicamente reprezintă însă 50% din volumul produselor compensate, iar costurile lor sunt de doar 10% din totalul cheltuielilor. Vom plăti mai mult pentru unele tratamente sau ni se vor prescrie produse mai scumpe, dar compensate, nerealizându-se astfel nicio economie în bugetul CNAS.

Vîntu citeşte pe laptop materialul de urmărire penală în dosarul FNI

Procurorii i-au permis să ia aparatul sigilat având în vedere că dosarul are 50 de volume, iar starea de sănătate a omului de afaceri nu-i permite aducerea la sediul Parchetului. Conducerea penitenciarului va stabili programul, de câteva ore pe zi, în care SOV poate studia dosarul. Ieri i-au fost aduse la cunoştinţă şi acuzaţiile din dosarul Petromservice.

PDL construieşte dreapta

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri că PDL a început "discuţii informale" cu Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamţu, cu preşedintele PNŢCD şi cu Adrian Papahagi în vederea unei construcţii a dreptei. Blaga a fost întrebat când vor începe negocierile şi cu cine pentru noua construcţie a dreptei. "Discuţii informale vor începe astăzi (ieri - n.r.). Cu cei pe care i-aţi văzut pe scenă la toate mitingurile electorale, cu domnul Răzvan Ungureanu, cu domnul Neamţu, cu preşedintele PNŢCD, cu domnul Papahagi, cu ei vom începe", a precizat, într-o conferinţă de presă, Vasile Blaga. Mihai Răzvan Ungureanu este lider al Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta, Mihail Neamţu al Noii Republici, iar Adrian Papahagi al Fundaţiei Creştin-Democrate.

David Stockman: Piaţa de capital, filiala casino a băncii centrale

Fostul oficial al Administraţiei Reagan spune că manipularea ratelor de dobândă de către Rezerva Federală Americană a deturnat pieţele de capital de la funcţia lor. "Fed a distrus piaţa de bani. Fed a distrus pieţele de capital". Nivelul actual al datoriilor este nesustenabil însă pieţele financiare sunt împiedicate de imixtiunea băncilor centrale să lichideze creditul creat în exces, a declarat săptămâna trecută David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget (OMB).

India, în întuneric: un semn de rău augur pentru economiile BRIC?

Pana de curent care a afectat peste 600 de milioane de indieni evidenţiază problemele de infrastructură din India. O'Neill: Încetinirea economiei din India, o problemă mult mai importantă decât criza UE. Cedarea sistemului de electricitate al Indiei subliniază o altă preocupare la nivel mondial: încetinirea economiilor din statele în curs de dezvoltare. India a suferit marţi cea mai mare pană de curent care a cufundat nu mai puţin de jumătate din naţiune în întuneric, fiind a doua cea mai mare defecţiune masivă a sistemului de alimentare cu electricitate.

Concurenţa a avizat înfiinţarea Rompetrol Energy

Consiliul Concurenţei a avizat înfiinţarea societăţii Rompetrol Energy şi exercitarea controlului în comun asupra acesteia de către Uzina Termoelectrică Midia SA, pe de o parte şi Grupul Rompetrol prin Rominserv SRL şi The Rompetrol Group N.V., considerând că operaţiunea de concentrare economică "nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante". În urma obţinerii acestui aviz, Rompetrol Energy va proiecta, finanţa, construi, opera şi deţine proprietăţi asupra unei centrale termoelectrice în cogenerare noi, care va deveni operabilă începând cu 1 aprilie 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

Excursiile electorale din satul lui Bulă Jr.

Aproape 70.000 de turişti au luat cu asalt judeţul Olt, în ziua referendumului. Au vizitat bufetele săteşti, căminele culturale şi au votat. Datele oficiale au confirmat o prezenţă neobişnuită la vot în mai multe sate uitate de lume şi de timp. Comune fără nicio atracţie turistică au fost asaltate de turişti electorali în ziua referendumului. Unele secţii de votare din judeţele controlate de baronii USL au depăşit şi cu 200% prezenţa la urne. Este vorba de judeţele Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vrancea. Aproximativ 70.000 de turişti "au fost prinşi" de referendum în judeţul Olt şi au votat acolo.

Resemnarea Kremlinului

"Vocea Rusiei" recunoaşte victoria lui Băsescu şi se teme de unirea cu Moldova. După o propagandă furibundă care a sprijnit făţiş USL şi tentativa de demitere a lui Traian Băsescu, radioul oficial al Kremlinului, "Vocea Rusiei", pare să se fi resemnat cu revenirea acestuia la Cotroceni. "Băsescu, bineînţeles, demonstrează capacitatea sa de a rămâne la post în pofida unor circumstanţe fantastice. Nu este pentru prima oară când el este ameninţat de impeachment sau de diminuarea autorităţii. Însă totul se sfârşeşte într-un mod jalnic pentru adversarii săi", se arată în articolul intitulat: "Băsescu, căpitanul care nu se îneacă niciodată".

Cine mai are nevoie de companii de stat la Bursă?

Acţiunile giganţilor vestici au adus câştiguri net superioare celor româneşti. Listarea la bursa românească a acţiunilor mai multor companii mari din vestul Europei şi din SUA a fost privită de mulţi cu reticenţă. Şi totuşi, se pare că pe timp de criză acestea au fost o variantă de investiţie mai bună decât acţiunile firmelor româneşti. Aducerea primelor cinci companii americane la Bursa de Valori Bucureşti în luna aprilie de către firma de brokeraj Tradeville a fost până acum cea mai mediatizată dintre listările de acţiuni vestice. Printre cele cinci a fost şi cea mai valoroasă companie din lume, Apple, însă cele mai bune câştiguri de până acum le-au adus Coca-Cola şi Visa. Preţul acţiunilor acestora a crescut cu 19,11%, respectiv 18,43% de când se tranzacţionează şi la Bucureşti. Comparativ, indicele BET-XT, care conţine 25 dintre cele mai importante acţiuni româneşti listate a scăzut în aceeaşi perioadă cu peste 11%.

Şeful Pentagonului exclude un atac militar împotriva Iranului. Ehud Barak: "Decizia ultimă ne revine doar nouă"

Şeful Pentagonului, Leon Panetta, a încercat să-i convingă pe liderii israelieni să mai lase timp diplomaţiei şi sancţiunilor economice să convingă Iranul să renunţe la armamentul nuclear, şi a exclus orice opţiune imediată împotriva instalaţiilor nucleare ale Teheranului. ''Trebuie să epuizăm toate eforturile înainte de a recurge la opţiunea militară", a afirmat Panetta la Ashkelon, în sudul Israelului, în cursul unei vizite la sistemul antirachetă ''Dom de Fier'', finanţat în parte de către SUA. Afirmaţia a fost făcută într-o conferinţă de presă cu omologul său israelian, Ehud Barak, şi a făcut aluzie la sancţiunile economice şi presiunile diplomatice exercitate asupra Iranului pentru ca această ţară să renunţe la programul său nuclear.

JURNALUL NATIONAL

CCR a suspendat şedinţa. Judecătorii au cerut informaţii suplimentare privind NUMĂRUL DE ALEGĂTORI

Curtea Constituţională a anunţat că a amânat luarea unei decizii în privinţa validării referendumului pentru demiterea preşedintelui, desfăşurat în 29 iulie. CCR a solicitat instituţiilor abilitate - MAI şi INS, date suplimentare care să clarifice situaţia numărului persoanelor cu drept de vot, înscrise pe listele electorale la data desfăşurării referendumului. "Plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a solicitat informaţii necesare soluţionării contestaţiilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Institutul Naţional de Statistică. Până la momentul închiderii şedinţei, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a răspuns solicitării Curţii", se arată în comunicatul CCR.

Banca Centrală Europeană ar putea primi autoritatea de a închide băncile cu probleme din zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea primi autoritatea de a închide băncile cu probleme din zona euro , planul fiind dezbătut intens de BCE, Comisia Europeană şi statele membre, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Planul prevede, de asemenea, ca BCE să aibă competenţe asupra întregului sector bancar al zonei euro şi nu doar pentru cele mai mari 25 de instituţii de credit din zona euro , cum se anticipa anterior, au declarat surse europene. "Niciuna din problemele pe care le-am avut în trecut nu a fost legată de cele mai mari 25 de bănci. Ar trebui să fie vizate toate băncile. Cu cât sunt mai mici băncile, cu atât mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european. Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancară cu puteri sporite ar fi un element cheie pentru progresul către o uniune bancară în UE sau zona euro.

Afacerea Floreasca-Barbu Vacarescu: cati bani aduc birourile din noul pol de business

Zona Floreasca-Barbu Vacarescu a inceput sa se contureze ca un pol de business inca din perioada dinainte de criza , cand mai multi dezvoltatori cu experienta pe piata locala au cumparat terenuri pentru constructia de cladiri de birouri. In prezent, cele cinci proiecte finalizate genereaza afaceri de peste 25 de milioane de euro anual. In ultimii trei ani, pe bulevardul Barbu Vacarescu si pe Calea Floreasca au fost finalizate patru cladiri de birouri: Euro Tower (la intersectia cu Lacul Tei), Lakeview (vizavi de Hotel Caro), Floreasca Business Park (sau Floreasca 169A) si Nusco Tower.

România - lichidare de stoc. Ce a mai rămas de vânzare

Statul român deţine în prezent acţiuni la aproape 400 de societăţi privatizabile, iar valoarea de piaţă a pachetelor majoritare şi a celor minoritare susceptibile a fi vândute ajunge la 4,7 miliarde de euro . Această sumă se poate aduna doar ipotetic, pentru că este greu de crezut că în acest moment se găsesc clienţi dispuşi să ofere preţuri bune pentru toate activele statului şi că autorităţile, indiferent de culoarea lor politică, sunt dornice să iasă la vânzare cu tot ce au mai valoros în portofoliu.

Cum va "fugi" Fondul Proprietatea la Varşovia

Acţiunile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa din Varşovia prin intermediul băncilor custode unde îşi păstrează marii acţionari deţinerile, în ciuda opoziţiei oficialilor Bursei din Bucureşti şi a arbitrului pieţei româneşti (CNVM). Preşedintele Bursei din Varşovia nu a reuşit să-i convingă pe cei de la BVB să fie de acord cu listarea în Polonia, dar ar fi intervenit şi pe lângă oficiali apropiaţi Guvernului.

Cătălin Chelu ar putea lansa prin Electroargeş o ofertă de preluare a producătorului de ulei Argus

Omul de afaceri Cătălin Chelu ar putea lansa prin Electroargeş (ELGS) o ofertă de preluare a producătorului de ulei alimentar Argus Constanţa (UARG), firmă la care deţine indirect 43,4% din acţiuni şi al cărei control l-a preluat în luna septembrie. Producătorul de electrocasnice Electroargeş a transmis, miercuri, un convocator în care anunţă că trei acţionari persoane juridice au solicitat convocarea AGA având pe ordinea de zi "aprobarea depunerii documentaţiei privind oferta publică de preluare a acţiunilor emitentului Argus Constanţa, conform ordonanţelor CNVM".

Magnatul Gruia Stoica negociază preluarea locomotivelor Electroputere. L-ar costa doar 5 mil. euro

Compania Grup Feroviar Român negociază, de mai multe luni cu Electroputere preluarea diviziei de fabricare şi reparaţie de locomotive a fabricii craiovene. Compania lui Stoica are nevoie de locmotive pentru a-şi vedea realizat planul de a deveni un jucător regional în Europa. Grup Feroviar Român (GFR), companie deţinută de omul de afaceri Gruia Staicu, este în negocieri cu Electroputere Craiova pentru a prelua secţia de producţie şi reparaţie de locomotive la care fabrica craioveană a renunţat oficial în urmă cu patru luni. Patronii arabi ai fabrici craiovene ar vrea de la GFR 5 milioane de euro în această tranzacţie, potrivit lui Aurel Bojenoiu, liderul de sindicat de la Electroputere.

NATIONAL

Ioan Rus desfiinteaza pe sest serviciile secrete ale Ministerului de Interne

De cand a infiintat-o Vasile Blaga, "destructurarea" Directiei Generale Anticoruptie a fost o obsesie a tuturor celorlalti ministri de Interne care i-au succedat la functie "Buldogului". De asemenea, si reconstructia palidei Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a reprezentat o alta munca de Sisif. Acum a venit randul lui Ioan Rus sa-si incerce norocul si sa dea marea lovitura. Insa modul prin care s-a hotarat sa scape de cele doua structuri nu face decat sa intareasca misterul din jurul activitatii ministeriale din ultima vreme a "epigonului" de la Cluj al sefului SRI, George Maior. Astfel, in loc sa desfiinteze printr-un ordin de ministru cele doua Directii si, eventual, sa le reorganizeze sau sa le contopeasca intr-una singura, Rus a inceput sa le lase fara oameni.

"Regii asfaltului", 8,6 milioane de euro fara licitatie pentru canalizari in Bragadiru

SC Straco SRL, considerata firma de casa a PDL, a dat ieri un "tun" de 8,6 milioane de euro, pentru modernizarea retelei de canalizare si extinderea conductelor de apa din oraselul Bragadiru. Societatea care ii are actionari majoritari pe Alexandru si Traian Horpos, o firma obscura - Marconstruct Impex - si o companie din Spania au format consortiul ce se va ocupa de modernizarea si extinderea retelelor de apa si de canalizare din Bragadiru.

Pesedistii l-ar pensiona anticipat pe Antonescu

O eventuala demisie a lui Crin Antonescu nu ar destabiliza USL. O spune, cu subiect si predicat, social-democratul Mircea Dusa, care confirma astfel adversitatea pe care pesedistii o simt fata de liderul PNL. Inca de la formarea USL, Crin Antonescu le-a stat in gat pesedistilor, care nu s-au putut obisnui cu gandul ca vor fi obligati sa se incoloneze frumos in spatele liberalului la prezidentiale. Mai mult, demisia in caz de esec la referendum, pe care liderul PNL a anuntat-o in Parlament, i-a facut pe pesedisti sa declare "off the record" ca ar fi gata sa voteze pentru Basescu, doar ca sa-l pensioneze anticipat pe Antonescu.

Romania incepe returnarea celor 13 miliarde de euro de la FMI

Statul roman va incepe de saptamana viitoare restituirea celor peste 10 miliarde de euro imprumutate de la FMI in 2009, suma care, cu dobanzi cu tot, se va ridica la peste 13 miliarde de euro. Astfel, pe 6 august, statul va transfera in contul FMI peste 670 milioane de euro, o suma similara urmand a fi virata in noiembrie, iar in decembrie - 263,7 milioane de euro, rata pentru acest an totalizand peste 1,7 miliarde de euro. In 2013, Romania va avea de achitat cea mai scumpa rata, de peste 5,2 miliarde de euro, iar in 2014 - 4,85 de miliarde de euro, urmand ca pana in 2016 sa mai achitam (caci toti romanii vor contribui la plata, prin scaderea nivelului de trai) aproximativ 1,7 miliarde de euro.

PUTEREA

Crin se albeşte

S-a copt! Planul B, de rezervă, al senatorului Crin Antonescu a fost scos din creuzetul PNL şi frige! După ce Curtea Constituţională va invalida referendumul, actualul preşedinte intermiar îşi va da demisia din fruntea peneliştilor. Astfel, Antonescu se va ţine de cuvânt aşa cum a promis de la tribuna Parlamentului, în cazul în care Băsescu se întoarce la Cotroceni. Imediat după retragere, Crin Antonescu se va înrola într-o Organizaţie Civică liberală. Apoi, conform Planului B, el va reintra imaculat în politica dâmboviţeană. Crin va avea scris pe steag: "Eu sunt singurul politician care m-am ţinut de cuvânt"! Creatorii Planului B sunt convinşi că revenirea în politică a lui Crin Antonescu, pe un cal alb, va reprezenta renaşterea curentului liberal. De acest plan şlefuit cu singura demisie de onoare nu sunt străini riveranii lacului Snagov.

Bloc nou, cu pericol de explozie şi risc seismic în sectorul 3

Locatarii blocului de la adresa Mostiştea nr. 39 A, din sectorul 3 al Capitalei, se plâng că trăiesc într-un imobil nesigur, ce poate cădea la un cutremur mai puternic. Pentru acestea este vinovat, susţine Asociaţia de locatari, constructorul, care a finalizat blocul de locuinţe în 2008. La subsolul blocului se pot observa crăpături în grinzile care susţin tavanul. În plus, nu este respectată înălţimea minimă de la parcarea subterană, locatarii fiind nevoiţi să se aplece pentru a ajunge la automobilele parcate în spaţiul "special amenajat" de constructorul blocului. Constructorul nu a respectat nici planul clădirii, aprobat de administraţia locală, blocul fiind realizat cu o ieşire total modificată. Un raport al Pompierilor, prezentat de asociaţia de locatari ziarului PUTEREA, arată că instalaţia de gaze amplasată pe casa scării reprezintă un real pericol. În cazul unei scurgeri de gaze, există riscul producerii unei explozii, lipsind spaţiile vitrate de pe casa scării. Mai mult, clădirea trebuia iniţial să aibă doar patru etaje, dar Primăria a autorizat ridicarea a încă două niveluri, când etajul cinci era deja în construcţie.

Firme falimentare, dar şi "de fiţe", datoare la stat

Jolidon, Kenvelo, Zara, Lidl şi mai multe instituţii financiare şi nefinanciare sunt datoare la bugetul de stat, în primul semestru din acest an, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Jolidon Import Export a înregistrat o datorie de peste 18,3 milioane lei, la sfârşitul primului semestru, din care peste 6 milioane din dobânzi şi penalităţi de orice fel, iar 12,1 milioane lei din TVA. Fiscul a demarat executarea silită. O altă companie din domeniul textilelor, Zara Bucureşti, a înregistrat la finele lunii iunie datorii în valoare de 451.660 lei, suma provenind din impozitul pe venit din salarii. Firma are cereri de compensare în curs de soluţionare. De asemenea, Kenvelo România avea datorii de 391.759 lei, care provin din TVA, şi aceasta având cereri de soluţionare.

Criza îi îmbogăţeşte pe nemţi

Cotidianul german "Bild", cunoscut pentru atacurile sale împotriva Greciei şi luările de poziţie eurosceptice, a subliniat că "Germania câştigă bani datorită crizei din zona euro", transmite Agerpres. "În special statul şi consumatorii beneficiază de rate de dobândă scăzute", a scris "Bild" într-un lung articol de două pagini. Ministrul de Finanţe german "Wolfgang Schauble câştigă bani chiar şi îndatorându-se" datorită nivelurilor de dobândă negative, a explicat "Bild". "În ultimele 30 de luni, Germaniaa economisit peste 60 de miliarde de euro prin refinanţarea datoriei sale", a detaliat cotidianul, citând un analist. "Adăugând la această creştere venituri din impozite şi scăderea costurilor sociale, economiile ating între 70 şi 100 de miliarde de euro".

ROMANIA LIBERA

Lovitură grea pentru USL: MAI a transmis CCR că există 18,2 milioane de alegători. INS a informat Curtea că nu are căderea să se pronunţe

Poziţiile oficiale făcute cunoscute Curţii Constituţionale de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institutul Naţional de Statistică sunt de natură să contrazică abordarea USL din ultimele zile cu privire la condiţiile validării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie. Astfel, potrivit surselor RL, MAI şi-a menţinut afirmaţiile iniţiale, prezentându-le magistraţilor CCR documente din care ar rezulta că numărul alegătorilor înscrişi pe liste este de circa 18,2 milioane cetaţeni, situaţie în care prezenţa la vot necesară validării referendumului ar fi de peste 9,1 milioane de electori. De cealaltă parte, susţin sursele RL, INS a comunicat Curţii Constituţionale faptul că nu are căderea de a furniza datele respective.

Pod de bani transpartinic din vânzarea de energie ieftină

Scoaterea la lumină a mai multor documente semnate de oficiali din cadrul Hidroelectrica arată cum se făceau aranjamentele între în favoarea "băieţilor deştepţi" din energie de către oameni cu conexiuni în toate partidele politice. Prelungirea contractelor de livrare a energiei electrice ieftine produse de Hidroelectrica către băieţii deştepţi este unul dintre domeniile în care partidele politice s-au înţeles cu uşurinţă, fără a avea dispute, arată documente obţinute de Hotnews. Acestea se referă la prelungirea contractelor de export cu Energy Financing Team (EFT). Un proces verbal al unei şedinţe a Consiliului de Administraţie Hidroelectrica, ce a avut loc în aprilie 2010 şi în care s-a votat prelungirea cu 5 ani a contractului semnat cu EFT AG Elveţia arată că la discuţii au participat atât reprezentanţi ai PDL, cât şi ai PSD.

Proiectul Avatar vizează nemurirea

"Iniţiativa 2045" este numele de cod al proiectului unui miliardar rus, susţinut de Dalai Lama, care constă în obţinerea imortalităţii cibernetice. În 2045 vom fi nemuritori, promite un miliardar rus care a început să caute sponsorizare pentru realizarea acestei misiuni, considerată imposibilă. O tentativă ambiţioasă de a atinge viaţa veşnică stocând spiritele noastre pe avataruri holografice. Termen final: 2045! "Proiectul Avatar" prevede oferirea nemuririi prin transplantarea creierului nostru în corpuri robotizate şi apoi în holograme. Miliardarul rus Dmitri Iţkov, aflat la originea acestui proiect, s-a adresat deja celor 1.531 de miliardari aflaţi pe lista Forbes în scopul colaborării pentru finanţa­rea cercetărilor, iar Dalai Lama a binecuvântat această cauză.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari contracte de infrastructură în primele şase luni: compania de drumuri nu a dat niciun contract de autostrăzi

Două reabilitări de drumuri naţionale, trei centuri de oraş, hărţi topografice şi servicii juridice - acestea sunt principalele contracte atribuite de compania de drumuri în primul semestru. Nici măcar un contract de construcţie de autostrăzi nu a fost atribuit în primele şase luni ale acestui an. Topul celor mai mari 20 de contracte atribuite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în primul semestru al acestui an însumează 635,4 milioane de lei (144,5 milioane de euro), relevă o analiză a ZF pe baza datelor transmise de compania de drumuri. Ritmul de atribuire de contracte a scăzut puternic în acest an după ce la conducerea Ministerului Transporturilor s-au perindat trei miniştri - Anca Boagiu, Alexandru Nazare şi Ovidiu Silaghi -, iar la şefia CNADNR tot trei oameni - Daniela Drăghia, Mihail Başulescu şi Mircea Pop.

Pariurile pe cursul de schimb de la sfârşitul anului arată spre 4,6 lei/euro

Perioada de foc prin care leul a trecut în ultimele săptă­mâni nu s-a încheiat în ciuda aşteptărilor privind o eventuală stabilizare a situaţiei după votul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Situaţia politică nu s-a clarificat în contextul în care referendumul ar putea fi invalidat de Curtea Constituţională, iar Traian Băsescu s-ar întoarce la Cotroceni în ciuda votului a peste 7 milioane de români care au cerut demiterea. Leul va rămâne în acest context sub o presiune uriaşă, având în vedere şi tensiunile de pe pie­ţele financiare internaţionale, spun analiştii, care se aş­teap­tă mai degrabă la un euro cotat la peste 4,5 lei la sfârşitul anului. Analiştii Raiffeisen Bank şi-au modificat pentru a doua oară în decurs de numai câteva săptămâni prognoza de curs pentru finalul acestui an şi văd un euro de 4,65 lei în decembrie. Prognoza anterioară era de 4,4 lei/euro.

Brokerii lui Juravle, jumătate din tranzacţiile de pe bursă în iulie

Firma de brokeraj Swiss Capital, condusă de Bogdan Juravle, a intermediat în luna iulie tranzacţii cu acţiuni în valoare de 494 mil. lei (109 mil. euro) reprezentând 46% din tranzacţiile totale derulate pe bursă în această perioadă. Creşterea puternică a cotei de piaţă a Swiss a venit pe fondul scăderii tranzacţiilor totale de pe bursă, luna iulie fiind una dintre cele mai slabe din ultimul an, din cauza perioadei de concedii şi a apetitului redus pentru investiţii în acţiuni. Swiss Capital şi-a consolidat în ultimul an şi jumătate prima poziţie pe piaţa de brokeraj, în special datorită tranzacţiilor cu titlurile Fondului Proprietatea.

Cea mai mare incertitudine statistică a României nu este numărul de votanţi, ci numărul de salariaţi

Salariaţii din România sunt număraţi de câteva instituţii ale căror statistici finale diferă chiar în "curtea" proprie. Inspecţia Muncii, de exemplu, care numără salariaţii şi contractele de muncă active din economie (adică pentru care se plătesc taxele şi contribuţiile la zi) a "pierdut" câteva sute de mii de persoane angajate şi contracte de muncă atunci când şi-a schimbat programul soft­ware. Astfel, o situaţie înregistrată în luna octombrie a anului trecut arată astfel: 6,27 milioane de contracte de muncă active şi 5,25 milioane de salariaţi, conform HG 161 şi 5,44 milioane de contracte de muncă active şi 5,01 milioane de salariaţi la aceeaşi dată, conform HG 500. Practic, schimbarea softului Revisal a presupus o scădere de 830.000 de contracte de muncă şi de 243.000 de salariaţi într-o singură lună - octombrie 2011. INS spune că în economie lucrează 4,3 milioane de salariaţi, iar în raportările anuale spune că ar fi, de fapt, 6 milioane de angajaţi.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb