REVISTA PRESEI 02.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 septembrie 2014

ADEVARUL

Preşedintele german, Gauck: "Rusia a pus capăt parteneriatului său cu Europa"

Tensiunea dintre Rusia şi Ucraina dă naştere unui război al declaraţiilor. După ce cancelarul Angela Merkel a cerut Occidentului să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck a ieşit la rampă, cu o declaraţie făcută în Polonia. Rusia a "pus capăt de facto parteneriatului său" cu Europa, a declarat luni, la Gdansk, în Polonia, preşedintele german Joachim Gauck, invocând "un nou conflict armat la frontierele Europei", în Ucraina, după cum relatează AFP. "Dorim un parteneriat şi relaţii de bună vecinătate (cu Rusia) în viitor", dar cu condiţia ca Moscova să-şi schimbe politica şi să "revină la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Corespondenţă de la Beijing: România şi China au trecut la faza contractelor

Energia, construcţia de locuinţe, agricultura şi infrastructura sunt principalele domenii în care investitorii chinezi şi-au luat angajamente ferme că vor interveni, semnând acorduri şi contracte bilaterale. Luni, 1 septembrie, a fost o zi plină pentru delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta, care vizitează China în această perioadă. Dincolo de declaraţiile optimiste inerente unui asemenea eveniment, părţile română şi chineză au semnat şi câteva documente care preconizează investiţii concrete. China National Electric Engineering Construction Corporation va moderniza Grupul 4 şi va realiza instalaţiile de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva (Mintia), în cadrul unui contract în valoare de circa 271 de milioane de dolari. În cadrul unei întâlniri a premierului Victor Ponta cu oameni de afaceri chinezi, ministrul Economiei, Constantin Niţă, i-a invitat pe investitorii chinezi să ia parte în domeniul energiei şi la proiecte precum hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopole.

Ucraina: Separatiştii au preluat controlul asupra aeroportului din Lugansk. Soldaţi ruşi au intrat şi în Doneţk

Armata ucraineană duce lupte dure împotriva unui "batalion de tancuri ruseşti" pe aeroportul din Lugansk, un bastion al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Leonid Matiuhin, asta în timp ce soldaţi ruşi au pătruns şi în Doneţk pentru a-i ajuta pe separatiştii pro-ruşi, a confirmat ministrul ucrainean al Apărării. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că trupele guvernamentale s-au retras luni de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, după ce s-au confruntat cu tiruri de artilerie ale "armatei ruse".

Actul fondator NATO-Rusia împiedică staţionarea permanentă a trupelor aliate în statele ex-comuniste

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că NATO va lua măsuri pentru ca mii de soldaţi să poată fi mobilizaţi rapid în estul Europei, dar aceştia nu pot staţiona permanent din cauza Actului Fondator NATO-Rusia care stipula acest lucru. Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice cer denunţarea acestui acord. Cei 28 de şefi de stat ai Alianţei Nord Atlantice urmează să adopte la summitul de joi şi vineri un plan de reactivitate, în replică la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, considerată o ameninţare directă de aliaţii din regiune (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria). Mii de soldaţi ai forţelor aeriene, terestre şi maritime, susţinuţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi "în câteva zile". "Acest lucru înseamnă o prezenţă mai vizibilă a NATO în estul" Europei, cât timp va fi necesar, a afirmat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

ASF: Sectorul asigurărilor va fi supus unui test de stres, iar bilanţurile firmelor vor fi evaluate independent

Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au agreat elementele cheie pentru evaluarea de către organisme independente a sectorului de asigurări din România, care va include o analiză de bilanţ şi un test de stres. "Exerciţiul vine în urma misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, care s-a desfăşurat în Bucureşti în luna iunie (MEMO/14/420), şi care a avut loc în contextul celei de-a treia evaluări a aranjamentului stand-by încheiat cu FMI şi a primei evaluări din programul preventiv de balanţă de plăţi încheiat între România şi Uniunea Europeană", potrivit unui comunicat. O evaluare a activelor şi pasivelor asigurătorilor, care include nivelul provizioanelor tehnice, aspecte legate de guvernanţă şi teste de stres individuale sunt parte din exerciţiu. Asigurătorii care participă la evaluarea independentă vor reprezenta cel puţin 80% din piaţa din România.

S-a stins "lordul roşu" al diplomaţiei româneşti

Fostul ministru de Externe Ştefan Andrei a murit duminică după-amiază. A fost unul dintre cei mai influenţi demnitari comunişti, iar după Revoluţie a ajuns după gratii pentru "genocid". Atunci, Adrian Păunescu i-a dedicat poezia timpurilor revanşarde. Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României între 1978 şi 1985 şi unul dintre cei mai influenţi şi respectaţi demnitari din perioada comunistă, s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 83 de ani. Fostul diplomat avea multiple probleme de sănătate, printre care diabet şi Alzheimer. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus ieri la Capela Snagov, iar astăzi la ora 14.00, tot la Snagov, va avea loc înmormântarea.

BANCHERUL

Trei termeni de specialitate din domeniul bancar ce ne afecteaza pe toti, explicati pe intelesul tuturor de seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza

Deleveraging, provizioane, credite neperformante. Sunt trei cuvinte din jargonul bancar ce nu inseamna nimic pentru cei mai multi romani, dar care exprima niste fenomene din piata bancara cu un impact nebanuit pentru banci dar si pentru toti cei care au conturi, credite, depozite bancare. Seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, explica, pe intelesul tuturor, care este intelesul celor trei cuvinte si cum se reflecta acestea in masurile de supraveghere a bancilor pe care le adopta banca centrala, in activitatea bancilor si a relatiei acestora cu clientii. Deleveraging (dezintermediere) este un cuvant rostit tot mai des in ultimul tip de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aparut in vocabularul nostru imediat dupa criza, atunci cand bancile straine au inceput sa-si retraga imprumuturile acordate subsidiarelor locale, imprumuturi utilizate de acestea pentru acordarea de credite in Romania.

Seful grupului Piraeus Bank afirma angajamentul bancii de a ramane pe termen lung si a se extinde in Romania

Iannis Kyriakopoulous (foto), seful grupului Piraeus Bank, a doua banca dupa marime din Grecia, spune ca subsidiara din Romania este o poveste de succes, fiind o banca profitabila, motiv pentru care va ramane in Romania pe termen lung, continuand planurile de extindere, ca parte a strategiei de restructurare a grupului grecesc aprobat de Comisia Europeana. "Piraeus Bank este prezenta pe piata din Romania de 14 ani, timp in care compania a cunoscut o dezvoltare continua si a devenit una dintre cele mai mari si mai importante operatiuni externe pentru banca mama. Evolutia Piraeus Bank Romania este o reusita care confirma decizia noastra de a ramane in Romania pe termen lung si care sa ne face sa ne dorim extinderea pe piata locala de banking", spune Iannis Kyriakopoulous, General Manager Piraeus Bank Group, citat intr-un comunicat al bancii.

CURENTUL

ANAF a confiscat banii din conturile lui Voiculescu

ANAF a confiscat toţi banii din conturile lui Dan Voiculescu. În total, cei de la ANAF au luat din conturile omului de afaceri aproximativ 3 milioane 5 sute de mii de euro şi 6 milioane de lei. În tot acest timp, avocaţii firmelor deţinute de Voiculescu cer retragerea contestaţiilor pe sechestru pentru că în complet este şi Camelia Bogdan, cea care l+a condamnat pe omul de afaceri. Şase din ele se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care l-a trimis pe Dan Voiculescu la închisoare, pentru următorii 10 ani.

Toamnă - scris de Tia Serbanescu

S-a dus şi vara asta. Pe litoral, sfârşitul anotimpului a fost sărbătorit cu un carnaval monstru în care primarul Mazăre ieşea din sarcofag - ca mumie a faraonului Ramses al II-lea. Cum altfel să ieşi din sarcofag? Carul alegoric era populat de cele 14 neveste ale lui Ramses despre care Mazăre a declarat că "fac parte din viaţa mea personală". Cât o fi costat kitschul ăsta? Şi din ce bani se plătesc toate carnavalurile în care Mazăre îşi satisface boala personalităţii multiple? Picând testul Ucraina (ca toţi ceilalţi prezidenţiabili), Ponta a preferat să lupte tot cu dl. Băsescu: există o poziţie unitară a UE de sprijin pentru Ucraina dar ideea unei intervenţii militare a României, a NATO, "trebuie privită cu multă precauţie" în ciuda unor declaraţii de la Bucureşti. Dl. Iohannis, e divulgat de Codruţ Şereş că ar fi fost la Grivco în biroul lui Felix unde veneau Geoană şi Antonescu să-şi prezinte omagiile şi propunerile şi unde şi Ponta pretinde că l-ar fi întâlnit pe Klaus. De unde rezultă că Geoană, Antonescu şi Ponta erau sub papucul lui Felix. Iohannis susţine însă că el n-a fost la Grivco. Costa prea mult, serviciile erau proaste şi damele erau deja consumate. Aşa că a ieşit de-acolo fără să mai intre.

CURIERUL NATIONAL

Cum a ajuns Astra cu un picior în groapă

Compania Astra Asigurări este încă foarte departe de a-şi rezolva problemele financiare, dovadă în acest sens stând numeroasele petiţii întemeiate înregistrate din partea asiguraţilor, dar şi informările transmise presei de către administratorul special KPMG.De când e în administrare specială, compania a reuşit "performanţa" de a diminua de patru ori lichidităţile, până la nivelul de 0,03, deşi ASF cere un coeficient de "1". Service-urile spun că există sute de dosare de daună neachitate, unele dintre ele datând din septembrie 2013, a căror sumă depăşeşte valoarea de 525.000 lei. ASF se spală pe mâini de responsabilitate, spunând că Astra este administrată de KPMG, iar Autoritatea trebuie să protejeze asiguraţii, nu service-urile. Compania Astra Asigurări este încă foarte departe de a-şi rezolva problemele financiare, dovadă în acest sens stând numeroasele petiţii întemeiate înregistrate din partea asiguraţilor, dar şi informările transmise presei de către administratorul special KPMG.

De ce economia SUA îşi revine, iar cea a Europei încă întâmpină probleme

Modul de abordare diferit al crizei şi-a spus cuvântul în cazul Statelor Unite şi zonei euro. Mai mult decât atât, zona euro este ameninţată de intrarea într-o nouă recesiune din cauza sancţiunilor impuse de către Rusia, cel mai mare partener comercial al său. Diferenţele în modul în care Statele Unite şi Europa au abordat criza financiară globală, pot explica în prezent de ce economia SUA îşi revine, în timp ce zona euro se află încă într-un deceniu pierdut. În Statele Unite, criza financiară globală a fost declanşată de pieţele imobiliare şi sectorul financiar, care a provocat o contracţie dramatică şi un şomaj în masă masiv. Pachetul de stimulare al administraţiei americane, care ulterior a fost revizuit la 831 miliarde de dolari, incluzând cheltuielile în infrastructură, sănătate şi energie, stimulente fiscale federale, extinderea ajutorului de şomaj şi a altor dispoziţii de asistenţă socială. Acest lucru a ajutat la amplificarea inovării şi la sprijinirea competitivităţii.

Confiscările, pericolul pe care investitorii nu trebuie să-l ignore

Un material al Casey Research avertizează asupra tendinţelor FMI şi ale guvernelor lumii de a introduce restricţii în mişcarea capitalului. Limitarea transferurilor transfrontaliere, confiscarea depozitelor bancare, naţionalizările fondurilor de pensii şi măsurile preconizate la nivel european reprezintă pericolele principale. Ce facem dacă statul dă iama în conturile noastre?! Este întrebarea pe care investitorii şi-o pun prea puţin având în vedere semnalele tot mai clare pe care guvernele supraîndatorate ni le transmit că sunt cu ochii pe banii noştri, spune analistul financiar Jeff Clark într-o postare pe portalul companiei de cercetare a pieţei Casey Research. "Cel mai mare risc nu este investiţia greşită, ci expunerea politică", scrie acesta într-un material preluat de publicaţia în format electronic Zero Hedge.

Încă odată, Dacia peste Renault în Franţa

Dacia rămâne extrem de performantă în Franţa, în ţara grupului Renault din care face parte, iar la 8 luni din 2014 are al treilea cel mai rapid ritm de creştere de pe piaţa auto din Hexagon, cu mult peste ritmul de creştere al constructorului francez. Înmatriculările Dacia în Franţa au crescut cu 18,9% în primele opt luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 74.688 unităţi, într-o piaţă aflată într-o urcare uşoară de 1,3%, la aproape 1,43 de milioane de vehicule comercializate, potrivit datelor prezentate de Asociaţia Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). Cota de piaţă a Dacia în Franţa a urcat la 5,25%, de la 4,47% în primele opt luni ale anului trecut.

Danezii de la Ecco deschid 2 magazine în Capitală

Retailerul danez de încălţăminte şi accesorii Ecco deschide săptămâna aceasta încă două magazine în Capitală, în centrele comerciale Bucureşti Mall şi Plaza România, urmând să ajungă astfel la 18 unităţi la nivel naţional, şi are în plan alte două deschideri în această toamnă. După aceste deschideri, Ecco va avea opt magazine în Bucureşti. Compania mai are unităţi şi în Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara, dar şi un magazin online. Noua unitate din Bucureşti Mall se deschide pe 4 septembrie, iar cea din Plaza România pe 5 septembrie. "Planurile pentru următorii ani vizează deschiderea a câte două magazine pe an. În 2014 s-a alocat un buget de investiţii de 300.000 euro pentru deschiderea de noi magazine şi reamenajarea altora două sub un nou concept", a declarat Victor Tighinean, managing director al Ecco România, într-un comunicat.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Decizie radicală la Transporturi: Ministrul Ioan Rus vrea să scape de moştenirea lui Relu Fenechiu şi Dan Şova

Ministrul Transporturilor vrea să regândească modalitatea de construire a drumurilor şi de numire a managerilor privaţi. El aşteaptă acum ca inspectorii Curţii de Conturi să îi spună ce probleme au lăsat în urmă ceilalţi miniştri. Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat ziarului "Evenimentul Zilei", că a început un control al Curţii de Conturi - pentru a vedea dacă sunt probleme în instituţia care o conduce, că va reevalua managerii privaţi ai companiilor aflate în subordine şi că vrea să modifice legislaţia şi modalitatea de construire a drumurilor. Ioan Rus: Masterplanul este gata şi există un prim acord informal al Uniunii Europene. În prima decadă a lunii septembrie urmează să avem o nouă discuţie cu cei care avizează acest document. Bănuiesc că în jurul datei de 15-18 septembrie vom face lansarea lui în dezbatere publică.

Război în Irak: Rachete antitanc şi puşti de asalt germane pentru kurzii din Irak

Germania va face o primă livrare de arme de 30 de rachete antitanc şi mii de puşti de asalt pentru kurzi, pentru a-i ajuta să lupte împotriva Statului Islamic în nordul Irakului, a anunţat duminică seară guvernul german, informează AFP. 'Situaţia din Irak este extrem de critică. Este de datoria comunităţii internaţionale să-i sprijine pe cei care sunt persecutaţi', a declarat ministrul apărării, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună la Berlin cu ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. 'Noi nu trebuie să stăm deoparte', a afirmat Steinmeier, avertizând împotriva ameninţării jihadiştilor Statului Islamic, nu numai pentru Irak şi regiunile învecinate, dar de asemenea pentru Europa şi Germania. Potrivit dnei von der Leyen, primele livrări germane de arme vor permite echiparea până la sfârşitul lunii septembrie a aproximativ 4.000 de soldaţi.

Klaus Iohannis, despre Sereş şi întâlnirea de la GRIVCO: Simple dezinformări

Preşedintele PNL s-a delimitat, astăzi, din nou, de afirmaţiile fostului ministru al Economiei, Codruţ Sereş, care a declarat că Iohannis a avut o întâlnire cu Dan Voiculescu, la sediul GRIVCO. "Nu au existat niciodată astfel de negocieri fiindcă pur şi simplu nu m-a interesat acel partid, indiferent cum s-o fi numit el pe parcurs. Sunt simple dezinformări. Probabil a primit o temă. Nu mă interesează nici dl. Sereş, nici divagaţiile sale", a explicat Klaus Iohannis, la o conferinţă de presă, cu privire la declaraţiile lui Codruţ Sereş, care a afirmat că încă din 2005-2006 Iohannis ar fi discutat cu Dan Voiculescu. Liderul PNL a subliniat că nu s-a întâlnit niciodată în particular cu Dan Voiculescu şi nici că ar fi participat la negocieri în prezenţa acestuia. "Nu m-a interesat nici persoana Voiculescu, nici partidul Voiculescu sau cum s-o fi numit el pe parcurs în diferite etape. Nu am negociat niciodată ceva", a conchis Iohannis.

JURNALUL NATIONAL

Este posibil, accize mai mici în 2015! Scade şi preţul combustibililor?

2015 poate fi anul care 1ncepe sub cele mai bune auspicii, prognozele privind cursul de schimb valutar folosit la calculul accizelor indicând o scădere a acestuia faţă de 2014. Cursul de schimb folosit pentru calculul accizei în 2014 este de 4,7380 lei/euro. Cel valabil pentru 2015 va fi calculat, conform normelor din Codul Fiscal, în următorul mod: în condiţiile în care cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cel existent în anul anterior celui precedent, atunci se va lua în calcul cursul din anul anterior anului precedent. Acesta va fi actualizat cu media anuala a indicelui preţurilor de consum (IPC) din luna septembrie a anului precedent, anunţată de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie.

DNA cere majorarea pedepsei pentru Dan Diaconescu în dosarul de şantaj

Direcţia Naţională Anticorupţie cere majorarea pedepsei aplicate lui Dan Diaconescu în dosarul de şantaj în care este implicat. ''Sentinţa este netemeinică sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reţinerea de circumstanţe atenuante în favoarea inculpaţilor Cristian-Dan Diaconescu, Petru Dorel Pârv şi Mitruş Gheza. (...) În temeiul dispoziţiilor art. 421 pct. 2 lit. a solicităm instanţei de control judiciar admiterea apelului, desfiinţarea în parte a sentinţei apelate, iar în rejudecare majorarea pedepselor aplicate inculpaţilor Cristian-Dan Diaconescu, Petru Dorel Pârv şi Mitruş Gheza'', se arată în motivele de apel ale DNA faţă de sentinţa dată. Dan Diaconescu a fost condamnat, în decembrie 2013, la trei de ani de închisoare pentru şantaj. Potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 1, lui Dan Diaconescu i se vor interzice mai multe drepturi, printre care acela de a fi ales într-o funcţie publică, timp de trei ani după executarea pedepsei principale cu închisoarea.

O bursă de...100.000 de dolari pentru a renunţa la studii!

Un antreprenor din Silicon Valley consideră că universităţile sunt cele care distrug proiectele de antreprenoriat ale studenţilor. El a creat o bursă pentru a le permite studenţilor să-şi lase baltă studiile, pentru a se putea consacra proiectelor personale. Şi uite aşa a apărut ideea unei burse de 100.000 de dolari pentru încetarea studiilor, scrie Le Figaro. Un acord tentant, nu? Din păcate, proiectul lui Peter Thiel, cofondatorul PayPal şi figură marcantă a Silicon Valley, nu este pentru a-i face pe studenţi să profite mai abitir de vacanţă. Şi încă una de lux! Prin intermediul fundaţiei sale, el finanţează proiecte inovatoare ale unor studenţi străluciţi, dar cu o singură condiţie: ca aceştia din urmă să abandoneze universităţile pentru a se consacra pe deplin proiectelor lor.

NATIONAL

"Spovedania" avocatului Bostina arunca 40 de demnitari in ghearele DNA!

DNA este la un pas de a declansa cea mai complexa operatiune derulata vreodata in justitia din Romania, sursele noastre sustinand ca nu mai putin de 40 de nume grele ale vietii politice, dar si ale mediului de afaceri, urmeaza a se confrunta cu procurorii anticoruptie. Ancheta subalternilor Laurei Codruta Kovesi impresioneaza nu doar prin numarul imens de demnitari implicati in dosarul Microsoft - EADS, dar si prin faptul ca "grupul infractional" este practic unul transpartinic, suspectii facand parte din conducerile tuturor partidelor care s-au perindat la guvernare in ultimii ani. Extrem de interesant este ca, pe langa atatia politiceni de marca, in acest dosar ar aparea si numele magnatului Ion Tiriac.

iPhone 6 va inlocui banii si cardurile

Un manual de utilizare a noului iPhone 6, "scapat" pe net, dezvaluie ca smartphone-ul ce va fi lansat de Apple pe 9 septembrie va inlocui, datorita functiilor sale, plata cu bani sau cu cardul. Se aude ca Apple ar fi semnat deja un parteneriat cu mari banci si retele de plata, printre care MasterCard si Visa, urmand ca noul iPhone 6 sa devina, practic, un portofel electronic in adevaratul sens al cuvantului. Posesorii acestui nou smartphone vor putea efectua plati in magazine prin simpla atingerea ecranului. Pentru ca nicio persoana straina sa nu poata cheltui banii proprietarului telefonului inteligent, plata se va putea efectua doar dupa identificarea amprentei, prin tehnologia Touch ID. Noul smartphone al Apple va fi lansat pe piata in 9 septembrie.

Serghei Lavrov: Rusia nu va interveni militar in Ucraina

In vreme ce o coloana de tancuri rusesti se angajase, ieri dimineata, in lupta cu un detasament al parasutistilor ucrainieni de pe aeroportul din Lugansk, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut incetarea focului de ambele parti si a dat asigurari ca Rusia nu va interveni militar in Ucraina. "Nu va fi nicio interventie militara, suntem in favoarea unei rezolvari pasnice a acestei crize", a declarat Lavrov, in vreme ce parasutistii ucrainieni si tanchistii rusi se luptau de zor pe aeroportul din Lugansk.

Obama si Angela Merkel, interzisi in magazinele din Vladivostok

Sanctiunile impuse Rusiei in urma crizei din Ucraina genereaza si proteste usor hilare. Magazinele duty-free din Valdivostok, din Siberia, au lipit afise pe geamuri prin care le aduc la cunostinta lui Barack Obama, Angelei Merkel si altor lideri occidentali ca nu li se permite accesul in incinta. Pe hartia cu pricina, lipita pe geamurile magazinelor duty free din Vladivostok scrie, in culori ca urmatoarele persoane nu sunt binevenite si nu vor fi servite in magazin: presedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, premierul canadian Stephen Harper, cel japonez Shinzo Abe, cel australian Tony Abbott, alaturi de presedintele ucrainian Petro Porolsenko.

PUTEREA

Comisarul Creţu. Pesedista Corina Creţu i-a luat faţa lui Dacian Cioloş la Comisia Europeană

Este oficial, Corina Creţu a fost nominalizată pentru funcţia de comisar european. Victor Ponta i-a transmis sâmbătă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Ponta i-a transmis lui Junker că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura: "Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior".

Vin cadourile electorale. Propuneri legislative care ar putea fi adoptate înainte de alegerile prezidenţiale

Majoritatea parlamentară formată din PSD şi sateliţii săi pregăteşte mai multe acte normative care vor fi controversate deoarece, prin beneficiile pe care le aduc unor categorii de cetăţeni şi pentru că vor fi adoptate înainte de alegerile prezidenţiale, pot fi considerate cadouri electorale, pe lângă reducerea CAS şi amnistia fiscală pentru pensionari şi mame. În această sesiune, senatorii urmează să voteze o propunere legislativă care ar putea permite pensionarilor care mai lucrează în sistemul public şi care au venituri care depăşesc nivelul salariului mediu brut pe economie să cumuleze pensia cu salariul ca angajaţi la stat.

ROMANIA LIBERA

Primarul Vrabie întoarce ordonanţa lui Ponta împotriva PSD

Comuna Peştera din Constanţa a fost dată exemplu, în mai anul trecut, de preşedintele Traian Băsescu. "Am intrat pe internet şi am văzut că este o comună autofinanţată, ceea ce la momentul ăsta poate fi o lecţie pentru foarte mulţi primari", spune el, la zilele comunei. Primarul de acolo, Valentin Vrabie, spune că succesul în administraţie se datorează faptului că nu este înregimentat politic. Acum, când Guvernul Ponta a dat liber migraţiei aleşilor locali, edilul consideră că marea oportunitate este aceea de depolitizare a administraţiei. Soluţia sa: aleşii locali să aleagă independenţa, depolitizarea instituţiilor publice. "Ieşirea din cămaşa de forţă a politicului nu mai este o opţiune, ci o cerinţă, este o obligaţie, o deviză a noastră, a tuturor. Trebuie să ne stabilim acest obiectiv, altfel, vom merge mereu la vot, în turmă, cu mintea aplatizată, distrugându-ne cu bună ştiinţă viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, care vor fi şi mai umiliţi şi mai subjugaţi", spune Vrabie, într-o scrisoare deschisă.

Ce aduce sesiunea electorală: bătălie pe mame şi pensionari

Reducerea CAS şi a TVA, scutirea mamelor, pensionarilor şi funcţionarilor publici de returnarea banilor încasaţi fără drept sau anularea accizei suplimentare la carburanţi sunt doar câteva dintre proiectele pe care puterea şi opoziţia le vor dezbate cu foc în sesiunea parlamentară. Totul, evident, cu gândul la procente şi la alegeri. După un şablon deja bine definit, în lunile care preced un scrutin important, alegerile prezidenţiale în cazul de faţă, pe agenda parlamentară sunt înghesuite proiecte de lege cu impact la electorat. Unele au fost mai demult depuse, dar s-a temporizat dezbaterea lor, altele de abia acum vor fi înregistrate, chiar dacă nu există şi un fundament economic pentru ele. Cu toate vor servi însă puterii şi opoziţiei în campania electorală, fiecare parte urmând să o acuze pe cealaltă că se opune adoptării unor măsuri bune pentru populaţie.

Cine sunt oamenii din spatele mişcării "Motivaţia: România"

O nouă mişcare apărută şi intitulată "Motivaţia: România" îşi propune să acţioneze pentru redobândirea libertăţii şi demnităţii naţionale şi individuale. Manifestul este semnat de 23 de persoane. "Suntem un grup de persoane de profesii şi cu preocupări diferite, unite prin credinţa în Hristos şi dragostea de neam şi ţară. Înainte de a fi gânditori sociali, autori de strategii de dezvoltare, informaticieni, comunicatori, teologi, agricultori, profesori, militari sau orice altceva, ne socotim şi ne dorim a fi buni români", se arată în manifestul Mişcării, care a fost postat pe pagina lui Călin Georgescu, cel care este şi preşedintele acestei iniţiative.

ZIARUL FINANCIAR

Taxa "Voinea-Gherghina" pe construcţii speciale a invitat recesiunea în România

Impozitul pe construcţii speciale introdus pentru prima dată de guvern în 2014 a adus la buget suma de 751 de milioane de lei pe primul semestru şi se estimează că va aduce dublu pe tot anul, adică 1,5 mld. lei (340 mil. euro). Aceştia sunt bani luaţi din economie, luaţi de la investiţiile companiilor al căror efect de multiplicare a fost astfel anulat. De fapt este vorba de un efect de de-multiplicare pe care noua taxă pe stâlp îl are şi de aici recesiunea. Taxa născocită de Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina, care au ţinut frâiele bugetului în ultimii doi ani, înseamnă chiar 0,2% din PIB, adică exact cu cât a scăzut economia în primul trimestru faţă de acelaşi trimestru din anul anterior, astfel încât împreună cu scăderea mult mai semnificativă de 1% a PIB-ului din trimestrul doi faţă de trimestrul unu să fim astăzi în recesiune.

Şeful Raiffeisen Leasing: Vedem clar o schimbare în piaţă. Clienţii s-au maturizat

Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing, al doilea jucător din topul companiilor de leasing financiar afiliate băncilor, spune că vede clar o schimbare de dinamică a pieţei de leasing şi că există semnale de maturizare a clienţilor, ceea ce ar putea asigura revenirea industriei după cinci ani de criză. "Clienţii s-au maturizat şi de aceea nu cred că ar trebui să mai vedem scăderi pe piaţa de leasing. Am traversat deja cinci ani de criză. Acum este foarte clar că pe această piaţă există o schimbare de dinamică. (...) Clienţii vor să se eficientizeze. Dacă vrei să fii competitiv pe pieţele externe trebuie să-ţi îmbunătăţeşti tehnologia. Nu mai poţi să operezi cu tehnologie perimată", a declarat Daniliuc într-un interviu pentru ZF.

România îi oferă Chinei contracte de sute de milioane de dolari şi speră să-i vândă câteva mii de vaci

Modernizarea grupului 4 şi con­stru­i­rea instalaţiilor de desfăşurare a grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva vor fi realizate de compania China National Electric Engineering Construction Corporation în cadrul unui contract cu o valoare estimativă de 271 de milioane de dolari. Chinezii de la compania Shandong vor construi în Craiova un cartier cu 35 de blocuri a câte 10 etaje pentru 35 de milioane de euro, în vreme ce China Communications Construction Ltd., una dintre cele mai mari companii de infrastructură de transport din China, aşteaptă invitaţia Guver­nului României de a începe procedura de dia­log competitiv pentru con­struirea autostrăzii Piteşti - Craiova. În schimb, o companie româno-chineză din Braşov intenţionează să exporte în această toamnă primele 5.000 de vaci în China.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb