REVISTA PRESEI 02.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 octombrie 2014

ADEVARUL

Sibiu-Piteşti nu va mai fi "Autostrada Dacia", ci doar un drum expres

Chiar dacă premierul Victor Ponta le-a promis producătorilor de automobile de la Mioveni că va susţine necondiţionat construcţia "autostrăzii" Sibiu-Piteşti, Ministerul Transporturilor arată, într-un document-cheie, că tronsonul nu se califică decât ca drum expres. Reprezentanţii Dacia se declară îngrijoraţi de această întorsătură. Master Planul General de Transport, documentul-cheie în baza căruia România va primi fonduri europene pentru infrastructură, prezentat miercuri în Parlament, arată între altele că tronsonul Sibiu-Piteşti va fi un drum expres, nu o autostradă. Acest verdict a fost anunţat la scurt timp după ce premierul Victor Ponta şi-a repetat promisiunea către producătorii de automobile Dacia că tronsonul Sibiu-Piteşti va fi o autostradă.

Elena Udrea a fost audiată ca martor mai bine de două ore de procurorii anticorupţie

Elena Udrea, candidat la alegerile prezidenţiale, a fost audiată ca martor, miercuri seară, mai bine de două ore de procurorii anticorupţie la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar în care este vizat primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. "Sunt în campanie, am avut o zi plină şi am dorit să vin pentru a da lămuriri. Am înţeles că vor să închidă dosarul şi am vrut să vin să dau declaraţie", a spus Elena Udrea la ieşirea din sediul DNA. Aceasta a precizat că procurorii i-au adresat întrebări despre procedurile urmate în cazul unor solicitări de alocări de fonduri pentru anumite evenimente ce aveau loc în judeţele din ţară. Udrea a ţinut să precizeze că toate solicitările primite în perioada în care a fost ministru au urmat procedurile legale. Elena Udrea a arătat că la Ministerul Dezvoltării "era întotdeauna coadă de primari" care solicitau fonduri.

Afacerea Microsoft a demarat în Parlament cu frâna de mână trasă

Aleşii au trimis către comisia juridică care a amânat 10 zile solicitarea Parchetului de începere a urmăririi penale pentru parlamentarii Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme. Ministerul Justiţiei a solicitat Parlamentului să încuviinţeze începerea urmăririi penale pentru senatorii PSD Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, zis "Miky Şpagă", şi a deputatului PMP Valerian Vreme. Numai că solicitarea Parchetului a venit în ultima zi de muncă a parlamentarilor. De mâine începe campania electorală, iar aleşii şi-au acordat singuri şase săptămâni de vacanţă sub pretextul oficial că sunt implicaţi în teritoriu pentru a-şi susţine candidatul. Astfel, ieri, la Parlament, cu greu s-au strâns câţiva aleşi din conducere pentru a asigura cvorumul necesar de şedinţă. La Senat, după o scurtă întrevedere a Biroului Permanent, preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că referatul DNA şi copiile materialului probator în cazul Microsoft au fost trimise la Comisia juridică, care are termen 15 zile calendaristice să facă raport.

Şeful STRATFOR: UE este o iluzie. Rusia se clatină

Preşedintele fondator Stratfor George Friedman a susţinut că viitorul regional şi politic al Republicii Moldova poate fi alături de România, fie că vorbim despre unire sau despre aplicarea modelul austriac - ori poate fi cu Rusia şi cu toate slăbiciunile sale istorice. Prezent la deschiderea filialei Chişinău a Fundaţiei Universitare a Mării Negre, George Friedman a precizat că această decizie stă la baza formării unei naţiuni şi nu doar a unui stat, subliniind că doar Republica Moldova se poate hotărî dacă vrea să facă istorie sau nu. În opinia sa, Republica Moldova este foarte tentantă în acest moment, dar atenţia trebuie focalizată pe Kiev, chiar dacă Uniunea Europeană întâmpină dificultăţi majore şi Rusia se clatină.

NATO trimite tancuri la frontiera instabilă a statelor baltice

În următoarele două săptămâni, trupe şi tancuri americane vor fi detaşate de-a lungul celor trei state baltice, dar şi a Poloniei. Misiunea este gândită pentru a trimite un mesaj clar pentru Moscova, privind implicarea NATO, notează "Reuters". Unitatea de cavalerie "Ironhorse", care curpinde aproximativ 700 de soldaţi, dar şi tancuri de luptă Abrams 20 M1A1 şi vehicule blindate Bradley şi Stryker, este una dintre cele mai impresionante forţe militare americane trimisă în fostul teritoriu sovietic. Câteva dintre bazele şi zonele de antrenament pe care va opera "Ironhorse" au fost construite pentru fosta Armată Roşie. Armata americană spune că este pentru prima dată când întăriri blindate sunt trimise în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, la începutul anilor '90.

Reţeaua transfrontalieră a interlopului "Căpcăun": maşini de lux şi teancuri de valută confiscate

O grupare condusă concomitent din România şi din Republica Moldova a fost destructurată de procurorii DIICOT Iaşi. Maşini Mercedes, BMW sau Porsche au fost confiscate de la suspecţi, conduşi de unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din Iaşi, Marian Chirilă Plugaru, zis "Căpcăunul". Procurorii ieşeni au efectuat aproape 40 de percheziţii în urmă cu două zile, tot atâtea persoane fiind chemate la audieri. Maşini de lux, valută sau arme albe au fost confiscate de la membrii reţelei, al cărei şef era interlopul ieşean Marian Chirilă Plugaru, zis "Căpcăunul" sau "Şarpele", un nume cunoscut în mediul infracţional ieşean. Potrivit autorităţilor, pe lângă traficul de ţigări, aduse prin diferite metode din Republica Moldova, membrii reţelei se ocupau şi cu coruperea poliţiştilor de frontieră sau a vameşilor, niciun funcţionar nefiind însă pe lista persoanelor acuzate.

Şefa Secret Service a demisionat în urma scandalurilor privind breşele de securitate de la Casa Albă

Şefa Serviciului Secret american, Julia Pierson, care avea ca sarcină paza şi protecţia preşedintelui Statelor Unite, a demisionat din funcţie în urma scandalurilor privind breşele de securitate de la Casa Albă, informează BBC. Potrivit BBC, Julia Pierson şi-a motivat decizia de a demisiona deoarece "crede că acest gest este în interesul Serviciului Secret". În această săptămână, ea a recunoscut că există o serie de breşe "inacceptabile" în cadrul serviciului prezidenţial de pază şi protecţie. Jeh Johnson a numit în funcţia de director interimar pe Joseph Clancy, retras din Secret Service în 2011. Cel mai recent incident în care a fost implicat serviciul de pază şi protecţie al preşedintelui american a avut loc acum trei săptămâni atunci când un bărbat înarmat cu un pistol a urcat în acelaşi lift cu Barack Obama, în timpul unei vizite la o instituţie.

Guvernul forţează creşterea accizelor pentru 2015

Potrivit Codului Fiscal în vigoare, românii ar trebui să plătească în 2015 pentru carburanţi, ţigări şi alcool o acciză calculată la o valoare atribuită cursului de schimb de aproximativ 4,5 lei/euro, însă Ministerul Finanţelor analizează metode de calcul care ar putea împinge cursul spre 4,85 lei/euro. Dacă Ministerul Finanţelor menţine actualul mod de calcul al accizelor şi în 2015, românii vor plăti anul viitor accize la un curs de aproximativ 4,5 lei/euro, mai mic cu 28 de bani decât cel din 2014. Instituţia analizează însă mai multe variante de calcul al accizelor în 2015, iar una dintre ele vizează o valoare atribuită cursului de peste 4,84 lei/euro.

BANCHERUL

Piperea, haiducul clientilor bancilor, nu se lupta cinstit in batalia conversiei creditelor din CHF in RON

Haiducul clientilor bancilor, Gheorghe Piperea, avocat si profesor universitar doctor la Facultatea de drept a Universitatii Bucuresti, manipuleaza pe Facebook si in ziarul Bursa opinia publica cu privire la procesele privind reconversia creditelor din CHF in lei in care el reprezinta grupuri de clienti impotriva mai multor banci, printre care Raiffeisen Bank, BCR, Volksbank sau Credit Europe. Dincolo de posibila incalcare a unor norme de deontologie profesionala, prin publicarea de informatii trunchiate si confuze pe Facebook si in presa pe teme care fac subiectul unui dosar ce se discuta intr-o sala de judecata si in care chiar el este implicat, Piperea a devenit sursa unor dezinformari, intr-un ziar, Bursa, cu care are o relatie speciala si care manipuleaza opinia publica cu privire la situatia reala a procesului in care este implicat si a problemei generale a conversiei creditelor din franci elvetieni in lei.

BNR vrea ca dobanzile ROBOR sa fie influentate doar de dobanda BNR

Mugur Isarescu, guvenatorul BNR, spune ca banca centrala va renunta treptat la politica dusa pana acum, de a mentine o volatilitate pe piata interbancara, cu scopul de a contracara efectele miscarilor de capitaluri straine in contextul crizelor din regiune, precum cea din Ucraina. In consecinta, dobanzile ROBOR se vor apropia tot mai mult de dobanda de politica monetara. "Dobanzile din piata trebuie sa se apropie de dobanda de referinta pe termen mai indelungat, dupa ce iesim dintr-o abordare de politica in care am lasat mai multa volatilitate pe piata monetara, pentru a absorbi socurile intrarilor sau iesirilor de capital", a spus Isarescu, in cadru briefingului de ieri de la BNR. Apropierea dobanzilor, a precizat Isarescu, se face prin utilizarea a doua instrumente: rata de referinta, care este coborata spre niveluri mai apropiate de cele ale pietei, si prin ingustarea intervalului de variatie dintre dobanda de referinta, de 3%, si cele doua facilitati permanente, de credit (Lombard), redusa la 5,75% si de depozit, mentinuta la 0,25%. Rezervele minime obligatorii pot sa influenteze si ele dobanzile, pentru eliberarea de lichiditati.

CURENTUL

Licitaţie ilegală cu fonduri europene pentru mită electorală mascată în 6,6 milioane pachete cu 18 kg de alimente

În data de 20 septembrie 2014, un anunţ de licitaţie organizată de MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE îşi făcea apariţia sub numărul 154048/20.09.2014. Ce anunţa Guvernul României? Că doreşte furnizarea de pachete cu alimente în cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Mai precis, asigurarea unui număr minim de 6.652.986 pachete cu alimente conform caietului de sarcini, prin furnizarea şi transportul acestora la centrele de distribuţie ale primăriilor, valoarea contractului fiind de aproximativ 100 milioane de EURO. Asta înseamnă peste 150.000 pachete pe fiecare judeţ. În primul rând că prin acest anunţ, Guvernul României susţine că în România sunt peste 6,5 milioane persoane "cele mai defavorizate". Atât timp cât dl. Ponta spune că avem doar 7% şomaj cum poate fi de 35% procentul persoanelor cele mai defavorizate? Prima ilegalitate! A doua ilegalitate: unii primari vor împărţi pachete de alimente în plină campanie electorală pentru turul al doilea la prezidenţiale, conţinând făină, mălai, ulei, zahăr, paste făinoase, conserve de carne şi pate, cântărind 18 kilograme fiecare pachet.

CURIERUL NATIONAL

Rusia şi Gazprom ne ţin tot în suspans

În ultimul timp Gazprom şi-a anunţat de mai multe ori intenţia de a reduce livrările de gaze naturale către România, una dintre ele concretizându-se potrivit Transgaz. În urma întâlnirii dintre ministrul pentru Energie şi Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti "nu s-a confirmat că situaţia nu va continua în acelaşi registru". Reprezentanţii Departamentului pentru Energie speră însă că recentele concluzii ale discuţiilor purtate între CE - Ucraina şi Rusia vor fi respectate de toate părţile.

Şefi ai Camerei de Comerţ Bucureşti, trimişi în judecată

Preşedintele Sorin Dimitriu, consiliera sa, directorul general Gabriel Mihuţ şi directorul economic sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi deturnare de fonduri UE. O parte din banii europeni obţinuţi prin POSDRU nu au ajuns la angajaţii care derulau proiecte, ci la fostul preşedinte CCIR Mihail Vlasov. După răsunătorul scandal din primăvară, soldat cu arestarea preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, şi trimiterea lui în judecată pentru luare de mită, procurorii anticorupţie au descoperit nereguli şi la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB), dispunând deja trimiterea în judecată a instituţiei, a preşedintelui acesteia - Sorin Dimitriu -, a consilierei sale - Gabriela Dumitriu -, a directorului general Gabriel Mihuţ şi a directorul economic Laurenţia Vasilescu.

Ole, Ole! Tehnologia unde e?

În condiţiile unor remuneraţii slabe, mediul antreprenorial a avut puţine stimulente pentru a achiziţiona tehnologia care să înlocuiască munca brută, după cum nu a avut minim interes pentru banala inovaţie. Aşa se face nu numai că am ratat conectarea din plin la revoluţia tehnologică, dar ne lipsesc în continuare datele pentru a o folosi din plin. Scandalul contractelor învăţământului românesc încheiate cu Microsoft declanşat în aceste zile, ne spune că la noi acest efort declarat pentru racordarea informaţională ni s-a întruchipat cu o faţă urâtă. Rămânem în precaritate cu hoţii noştri. Poate la următorul val de criză economică globală să prindem un tren de oportunităţi...

Cine este omul care a speriat Bursa japoneză

Piaţa tranzacţiilor extrabursiere a fost bombardată cu ordine eronate în valoare de 67,78 trilioane yeni, respectiv 617 miliarde dolari, echivalentul întregii economii a Suediei pe un an întreg transmite Bloomberg. Aceste ordine pe 42 de acţiuni nipone au fost anulate înainte de a fi fost executate. Cel mai mare ordin a fost pentru 1,96 miliarde acţiuni ale producătorului auto Toyota, reprezentând 57% din totalul acţiunilor acestui emitent. Alte anulări au vizat ordine introduse pentru acţiuni precum Honda Motor Co, Canon, Sony Corp. sau Nomura Holdings. Piaţa japoneză a fost marcată şi la început de an de anomalii în procesul de tranzacţionare. Un ordin de 300.000 de acţiuni SoftBank Corp. a fost activat pe 4 februarie la preţul de 6.714 yeni pe titlu, valoarea acestuia fiind de 20 milioane dolari. Bloomberg l-a identificat pe marele câştigător al acelei zile, care a ieşit din respectiva tranzacţie cu un câştig de 140,6 milioane yeni: este un tânăr care tranzacţiona de acasă în pijama într-o cameră în care pereţii sunt plini cu postere din benzile desenate.

EVENIMENTUL ZILEI

Cartierele în care poţi ajunge proprietar cu 5.000 de euro

Cartierele Ferentari, Rahova, Pantelimon, Berceni şi Ghencea-Drumul Taberei permit accesul la o locuinţă cu sub 5.000 de euro investiţi, iar timpul necesar achitării creditului din chirii a scăzut la 13 ani. Concret, pentru achiziţia unei garsoniere în cartierul Drumul Taberei, una dintre cele mai dinamice zone pe sectorul închirierilor, un investitor trebuie să acceseze un credit în valoare de circa 24.000 de euro. Cel mai ieftin credit în lei din piaţă este în prezent oferit de ING Bank, care are DAE de 5,22%. Pe această variantă, costurile iniţiale cu avansul şi notarul se ridică la un echivalent de circa 5.000 de euro, iar venitul minim necesar pentru accesarea împrumutului este de 1.900 de lei. Această locuinţă generează venituri medii lunare din închiriere de circa 200 euro fără contract sau de circa 180 de euro dacă se înregistrează contractul la Fisc şi sunt plătite impozitele şi taxele aferente. Astfel, creditul ajunge să fie stins din chiria încasată în circa 13 ani. Baza de calcul este chiria brută, ţinând cont că peste 90% din tranzacţiile de închiriere se realizează "la negru".

Afacerea Microsoft Florică, "Regele" şpăgilor pentru Guvernul României

Procurorii DNA au precizat ieri că Victor Ponta, al cărui nume este menţionat în declaraţiile unor martori, nu are nicio calitate în dosarul în care vor cercetarea a nouă foşti miniştri. Omul-cheie al întregii anchete este afaceristul Claudiu Florică.Martorii din dosar au explicat cum lucra acesta..Afaceristul Claudiu- Ionuţ Florică (46 de ani), fostul director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), este unul din principalii martori ai DNA în dosarul celor nouă foşti miniştri cercetaţi pentru fapte de corupţie. Ancheta a explodat după ce mărturiile unor martori din referatul DNA au fost date publicităţii. În centrul tuturor declaraţiilor se află Florică, cel care a dat o şpagă de 20 de milioane de dolari către înalţi funcţionari şi miniştri, pentru a câştiga contracte de aproape 260 de milioane de euro.

Ponta cere sesizarea CSM pentru decizia instanţei privind opera lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului"

Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", spunând că acel judecător ar trebui să plătească. Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 milioane euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, ori eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească", a spus Ponta la Digi 24.

Noul an universitar: studenţi puţini şi dezastru la privat

Anul universitar 2014-2015 s-a deschis într-o atmosferă festivă pentru 450.000 de studenţi, cei mai mulţi la universităţi de stat. Nu toate facultăţile căutate asigură şi job după absolvire. Profesiile în care cei mai mulţi dintre absolvenţi îşi găsesc un job în domeniul pentru care s-au pregătit sunt limbi moderne, agronomie sau medicină veterinară, potrivit ultimelor studii despre corelarea sistemului de învăţământ cu piaţa muncii. La polul opus sunt facultăţile de limba şi literatura română, istorie, jurnalism, actorie, administraţie publică. Concurenţa se menţine ridicată la toate, în ciuda lipsei de perspective.

JURNALUL NATIONAL

Băseştii, cumpăraţi de Bercea cu 280 euro. Moneda de aur primită la Costeşti este un ducat falsificat, bătut la Strehaia

Maria Băsescu a primit de la Bercea Mondial un ban de aur în momentul în care s-a născut marea prietenie dintre cele două clanuri. Cadoul oferit la Costeşti, la Festivalul romilor, în 8 septembrie 2009, s-a dovedit a fi otrăvit. Apropierea dintre Băseşti şi Clanul Bercea a declanşat un mega-scandal politico-financiar. Mircea Băsescu, care l-a năşit pe copilul Izaurei, este în arest; Bercea, condamnat, este în puşcărie, iar copiii lui prin anchete sub stare de reţinere. Banul de aur este depozitat în patrimoniul statului, familia prezidenţială s-a lepădat de cadou ca de un vis urât. El este inventariat şi Băsescu l-ar vrea îngropat. O minimă expertiză a monedei de aur primită de Băsescu arată că la Cotroceni este depus un fals: moneda nu este un ducat austriac autentic. Banul este bătut la Strehaia şi are doar jumătate din greutatea ducatului veritabil. El doar seamănă cu moneda lui Franz Iosef, dar este o contrafacere ordinară.

Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit şpagă de la Dinu Pescariu

Ancheta procurorilor anticorupţie în dosarul licenţelor IT furnizate de Microsoft scoate la iveală noi detalii inedite. Fostul soţ al Elenei Udrea, afaceristul Dorin Cocoş, a luat o şpagă de "8-9 milioane de euro", în timp ce primarul preferat de la Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti", s-ar fi ales cu doar 3 milioane de euro, pe durata derulării contractelor. Unul dintre martorii audiaţi le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş a primit în mare parte banii în numerar, "banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş". Interesant, în declaraţia de avere a Elenei Udrea din 2009 apare că a luat un împrumut în valoare de 200.000 de lei de la Dinu Pescariu. Tot prin Dinu Pescariu ar fi primit şpaga şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, care ar fi încasat 3 milioane de euro de la Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, pentru încheierea acordului 2009-2012 pentru închirierea licenţelor de la Microsoft. Banii i-au fost transferaţi într-un off-shore.

Un preot român cu studii la MIT propune schimbarea teoriei lui Einstein

"Teoria relativităţii a lui Einstein este incompletă şi trebuie schimbată cu o descriere microscopică în genul aceleia pe care am descoperit-o noi", susţine cu tărie preotul Iosif Bena ce "predică" şi faptul că "Universul nu e produsul unei întâmplări". Adevărat am descoperit! Un părinte fizician. Un reprezentant al bisericii îmbrăcat în haine de om de ştiinţă, un ocrotitor al rugului neîncrederii şi al necredinţei în acelaşi timp propovăduitor al curăţeniei sufleteşti. Iată cum s-ar putea întâmpla. Fizicianul întreabă, părintele răspunde. Şi invers. Uite, aici e raiul, ăsta e Universul! Ucigă-l toaca e un "monstru" din "carne" şi... elemente chimice? Sufletul e al lui Dumnezeu? Dar e de fapt energie pură. Cu stânga ne închinăm. Cu dreapta décorăm formule matematice. Asta e calea spre cer, dincolo e drumul spre cucerirea Universului. Doamne iartă-ne! Ar putea încăpea un fizician şi o faţă bisericească în aceeaşi piele? Ei bine, după cum vedeţi, da! Pe de o parte apără cu crucea, pe de alta fulgeră cu ştiinţa.

NATIONAL

Incepe marea imparteala a Serviciilor!

Multi, foarte multi dintre membrii clientelei politice cu valente de "jucatori" pe piata informatiilor vaneaza deja blana ursului din padure, dandu-se de unii singuri drept viitorii sefi ai serviciilor secrete. Ce-i drept, multi dintre acestia sunt incurajati in demersurile lor si de oameni politici care, ori ca sunt inconstienti, ori ca fac promisiuni pe care stiu ca nu le vor putea onora, amaneteaza deja posturile mult ravnite. Desi nici macar nu s-a intrat bine in campania electorala, concurenta pentru sefia Serviciului de Protectie si Paza depaseste pana si media de sapte pe un loc de la Facultatea de Medicina. Iar cei mai agresivi in tragerea sforilor pentru a prelua locul generalului Lucian Pahontu sunt oameni din sistem, sprijiniti politic mai ales de aliatii principalului partid de guvernamant.

Udrea, in razboi cu "intelectualii lui Basescu"

Criticata la scena deschisa de Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Cristian Preda si Theodor Paleologu, Elena Udrea a decis sa le raspunda cu o vorba din popor. "Unde e carte, e si prostie multa", le-a transmis sefa PMP celor despre care sustine ca sunt niste bieti oportunisti. Cu o simpla istorioara, Udrea a reusit sa-i puna la punct pe asa-zisii "intelectuali ai lui Basescu". Or fi ei toba de carte, dar stau prost cu caracterul, a lasat sa se inteleaga prezidentiabilul PMP. Mai exact, Elena Udrea a povestit că domnii acestia, care se intrec in jigniri la adresa ei, s-au certat ca niste tate din Obor pentru loc la europarlamentare.

S-au reluat luptele la Donetk. Rusii pregatesc alipirea Transnistriei

In ciuda armistitiului semnat la 20 septembrie la Minsk, confruntarile armate s-au intensificat in estul Ucrainei, in special in regiunea aeroportului din Donetk. Presedintele regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Sevciuk, a dat fuga la Moscova sa puna la punct scenariul de alipire "de nevoie" la maica Rusia. Scenariul este cel vehiculat intruna de autoritatile ruse, anume ca "Rusia isi va proteja cetatenii in caz de conflict armat". In Transnistria si oriunde exista vreo talpa de rus. Dupa o intrevedere cu Sevciuk, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a formulat din nou amenintari mascate si nu prea la adresa celor ce vor sa atenteze la "rolul istoric" al Rusiei in regiune. Moscova se pregateste "sa protejeze" cetatenii rusi din Transnistria, anexand provincia separatista, daca este nevoie.

PUTEREA

100.000 euro, oferta lui Marian Vanghelie pentru cumpărarea unui vot din opoziţie

Consilierii opoziţiei îl acuză pe Victor Ponta de complicitate la ilegalităţile comise de PSD şi Sorin Oprescu. Ilegalităţile în CGMB au început după spargerea USL şi trecerea celor 3 consilieri generali de partea opoziţiei. Pierderea majorităţii simple de către PSD a lovit năprasnic în orgoliul lui Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, care risca să-şi piardă poziţia politică în partid. Simpatizant declarat al PSD, primarul general a intrat în jocul politic şi a tergiversat convocarea şedinţelor ordinare ale CGMB. Conform legii administraţiei locale, acestea trebuie ţinute lunar. În luna iunie, Sorin Oprescu a refuzat să convoace Consiliul General. Între timp, Marian Vanghelie încerca să atragă de partea sa consilieri din alte partide. Oferta ajungea şi la 100.000 de euro, dar aleşii locali s-au temut să-i ia banii, mai ales că nu ştiau ce le va cere în schimb. Aşa că era nevoie de timp până ce Guvernul a emis OUG nr. 55 a migraţiei politice.

Fermierii, obligaţi să se înregistreze ca PFA

Ministerul Agriculturii pregăteşte reguli noi pentru fermieri. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi, spune că o parte dintre aceştia, şi anume cei care primesc subvenţii mai mari de 5.000 de euro pe an şi intră în verificarea de fermieri activi, vor trebui să se înregistreze cel puţin ca PFA (persoană fizică autorizată - n.r.), începând de anul viitor. Fermierii care nu vor avea un cod CAEN la ONRC (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), ca PFA, nu vor mai lua subvenţii. Această măsură va avea efect direct în fiscalizarea producţiei agricole comercializate. Potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, există fermieri care au 10.000 de oi, dar care nu plătesc nici un impozit la stat pentru că sunt persoane fizice.

Schimbare la conducerea NATO: Jens Stoltenberg, noul secretar general

Fostul premier al Norvegiei, Jens Stoltenberg, a devenit miercuri secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În vârstă de 55 de ani, este un politician cu multă experienţă. Intrat în politică la 14 ani, el s-a implicat în protestele din Norvegia faţă de războiul din Vietnam. Licenţiat în economie, admirator al lui Che Guevara şi consumator de haşiş, Stoltenberg a devenit în 1985 lider al organizaţiei de tineret a Partidului Muncitoresc Norvegian. În 2000, Stoltenberg a fost pentru o scurtă perioada prim-ministrul Norvegiei, dar adevărata carieră la conducerea Executivului de la Oslo a început abia în 2005. El a reuşit să conducă Guvernul norvegian până la alegerile din septembrie 2013, când coaliţia sa a pierdut în faţa dreptei conservatoare.

ROMANIA LIBERA

Baronii incompatibili, feriţi de verificările ANI

Primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene vor putea face parte din AGA fără a mai fi în pericol să fie declaraţi incompatibili. Baronii PSD, sprijiniţi de Liviu Dragnea, sunt la un pas să câştige bătălia cu ANI, declanşată în vara lui 2013. Senatorii s-au mobilizat, ieri, pentru a-i pune la adăpost pe primari şi pe preşedinţii de consilii judeţene de dosarele de incompatibilitate. Senatul a menţinut forma iniţială a legii, care elimină incompatibilitatea aleşilor locali membri în adunări generale ale serviciilor comunitare de utilităţi publice. Parlamentarii au respins cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a proiectului de lege. Raportul de respingere a cererii de reexaminare propus plenului de comisia pentru administraţie a întrunit 56 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Interesant este că legea care îi favorizează pe aleşii locali a fost una dintre ultimele decizii ale Senatului înainte de vacanţa electorală.

Începuturile americane ale celui mai important dosar de corupţie din 2014: "Microsoft - EADS - Informatizarea instituţiilor". Prejudiciile: peste un miliard de euro

Dosarul "Microsoft - EADS - Informatizarea instituţiilor statului" , cu mita de circa 60 de milioane de euro, nu ar fi apărut dacă FBI nu ar fi sesizat autorităţile române în urmă cu aproape un an şi jumătate, spun surse judiciare, confirmate de fostul şef SIE, Teodor Meleşcanu. DNA a început ancheta în luna mai 2013. Ce a făcut DNA din mai 2013? Politicienii puterii, care sunt cel mai afectaţi deoarece numai până acum au şapte miniştrii suspectaţi de infracţiuni grave ca spălare de bani, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, susţin că e dosar politic deoarece scandalul a izbucnit chiar înainte de campania prezidenţială, în condiţiile în care, spun ei, infracţiunile datează încă din 2001. Cei care fac astfel de declaraţii ştiu foarte bine că un dosar se face pe probe, că dacă nu există indicii de probă, nu pot fi chemaţi la audieri. De asemenea, că, fiind vorba de miniştri, există şi bariera imunităţii ministeriale şi că fără probe nu se poate cere ridicarea acestei imunităţi şi nu se putea solicita instituţiilor îndrituite să ceară începerea urmăririi penale a foştilor miniştri implicaţi.

ZIARUL FINANCIAR

10 miliarde de euro în IT din 2000 până în prezent. Cât a fost mita?

Dosarul achiziţiilor de licenţe Microsoft şi de software şi calculatoare pentru şcoli deschis de Direcţia Naţională Anticorup­ţie (DNA), în care până acum nouă foşti miniştri sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, trafic de influenţă sau de faptul că ar fi pretins şi primit mită de zeci de milioane de dolari şi euro de la câştigătorii contractelor, pune în prim plan haosul şi lipsa de transparenţă a achiziţiilor făcute de către stat, perpetuate de-a lungul anilor, care practic simplifică şi încurajează eventuale abuzuri cu banii publici. În ultimii 14 ani statul a cheltuit circa 10 miliarde de euro pe echipamente IT, software, servicii IT şi de comunicaţii, potrivit estimărilor ZF, care iau în calcul datele disponibile de pe piaţa IT&C, evoluţia cifrei de afaceri a companiilor din industrie, cât şi fondurile de aproximativ 20 de miliarde de euro pe an alocate investiţiilor şi bunurilor şi serviciilor de la buget.

E bine sau nu că se închide RASDAQ, vestul sălbatic al pieţei de capital?

Legea de clarificare a statutului pieţei RASDAQ, aprobată marţi din scurt de Parlament, a împărţit piaţa de capital în două tabere: cei care susţin că este o lege bună pentru că pune capăt unei perioade de opt ani de incertitudini, de numeroase scandaluri, amenzi şi abuzuri, şi cei care susţin că legea trebuia dezbătută mai mult timp şi că nu ar rezolva problema abuzurilor la care au fost expuşi acţionarii minoritari. Cert este că în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii piaţa RASDAQ, unde azi sunt listate 928 de companii în valoare de 7,5 miliarde de lei, îşi va înceta activitatea. În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare, "rasdacele" trebuie să îşi convoace acţionarii în adunare generală pentru a decide dacă se mută pe bursă sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare. Impactul legii este ridicat pentru că va schimba complet peisajul pieţei de capital. Din cele 928 de companii, doar 630 de companii se tranzacţionează de fapt, restul fiind suspendate

Firmele în insolvenţă şi faliment au ajuns la restanţe de 3,3 miliarde de euro în iulie

Sumele restante ale firmelor în insolvenţă şi faliment au crescut cu 23% în ultimul an şi cu echivalentul a 230 mil. lei doar în luna iulie. Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau întârzieri la plata creditelor în valoare de 14,7 miliarde de lei (3,3 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, ceea ce înseamnă că restanţele au reprezentat aproape 90% din totalul finanţărilor contractate de aceste societăţi de la bănci. "Cred că fenomenul de creştere a acestor restanţe o să înceapă să se stabilizeze. Evident că intervine şi cadrul legislativ, noua lege a insolvenţei, vom vedea care va fi impactul. Numărul falimentelor este legat de evoluţia economiei, dacă economia îşi revine, atunci şi falimentele se vor restrânge", a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb