REVISTA PRESEI - 02.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 2 decembrie 2011

ADEVĂRUL

Faţa urâtă a României de ziua ei

Premierul Emil Boc a fost huiduit la Alba Iulia, un adolescent a murit alergând la un maraton dedicat zilei de 1 Decembrie, iar militarii au fost scoşi forţat din case la paradă. "Marea fasoleală" a putut fi urmărită live pe toate televiziunile de ştiri din România. Nu mai este nimic de spus despre "omorul" care a avut loc pentru un blid de mâncare. În rest, ţuică, hore şi parade militare încununate cu depuneri de coroane. Politicieni care-şi pleacă frunţile teatral în faţa monumentelor eroilor, protestatari scoşi din case pentru a striga "hoţii!" şi preoţi care au tămâiat monumentele funerare. În Bucureşti, militarii au fost îmbrăcaţi în civil şi scoşi cu forţa la parada militară de sub Arcul de Triumf . Aşa poate fi descrisă faţa urâtă a României în ziua de 1 Decembrie, Zi Naţională.

Cum ar arăta piaţa de energie fără "băieţii deştepţi"

Cantitatea de energie livrată "băieţilor deştepţi" ar putea acoperi consumul populaţiei, la un preţ mai mic. De "băieţii deştepţi" din energie se vorbeşte deja de mai bine de cinci ani, dar până acum nimeni nu a reuşit să rezilieze contractele lor pe termen lung cu Hidroelectrica, deşi toată lumea este de acord că aduc prejudicii enorme companiei, statului român şi tuturor consumatorilor de energie din ţară. Prin aceste contracte, cel mai ieftin producător de energie din ţară vinde electricitate la preţuri mult mai mici decât media pieţei. Anul trecut, preţul mediu pe bursa de energie OPCOM a fost de aproximativ 170 de lei pe MWh, iar "băieţii deştepţi", majoritatea traderi, au plătit între 103 şi 135 de lei pe MWh. Iar cantitatea de energie este uriaşă, 15 TWh, adică 25% din consumul total al ţării, în condiţiile în care populaţia nu utilizează mai mult de 12 TWh.

Planul Marshall al UE aduce României 714.000.000 euro

Parlamentul European a aprobat aseară ceea ce şeful Comisiei Europene numea "un nou Plan Marshall" pentru Europa, care va accentua absorbţia fondurilor europene. UE va suporta cu zece procente mai mult din finanţarea proiectelor de dezvoltare regională din Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria pentru redresarea acestora, au decis ieri eurodeputaţii, în plen, la Bruxelles. Cele şase guverne vor avea de susţinut un efort semnificativ mai mult la cofinanţarea proiectelor europene. Beneficiarii priectelor vor avea de suportat acelaşi procent din finanţare ca şi până acum.

Bucureştiul încă nu ştie pe ce va cere banii

Ministerul Afacerilor Europene încă nu a stabilit lista cu proiecte ce se vor bucura de această facilitate, dar a precizat că până pe 10 decembrie va trimite Comisiei Europene cererea pentru România. Cel mai important avantaj, din perspectiva Ministerului Afacerilor Europene, este faptul că măsura se aplică retroactiv, adică de finanţarea de 95% se poate aplica pe programele din perioada 2010 - 2012. Depunerea cererilor se încheie în mai anul viitor, iar facilitatea va deveni operaţională cel mai probabil în ianuarie. Tradus în rata de absorbţie, România ar urma să înregistreze o creştere de 25%, ceea ce este semnificativ având în vedere că are cea mai slabă performanţă din UE.

Şapte zile pentru salvarea euro

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, dau semnale că nu se înţeleg asupra schimbărilor Tratatului UE, înaintea summitului decisiv din 9 decembrie. Franţa şi Germania rămân pe poziţii destul de diferite privind schimbarea Tratatului UE. Aceasta în ciuda promisiunii făcute de cancelarul german, Angela Merkel, şi de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, de a veni cu propuneri comune de reformă economică şi bugetară în ţările eurozonei înainte de Summitul UE din 9 decembrie.

De ce bagă nemţii sute de miliarde în euro. Cât ar pierde Germania dacă s-ar întoarce la marcă

Scenariile privind destrămarea zonei euro se înmulţesc pe zi ce trece. Odată cu ele, o idee este reluată aproape fără sfârşit: Germania ar câştiga de pe urma acestui scenariu. Sau măcar n-ar suferi la fel de tare ca alţii. Economiştii spun însă că statul german ar fi poate cel mai lovit de o astfel de situaţie. Speculaţiile privind destrămarea zonei euro cresc pe zi ce trece, la fel şi cele privind desfiinţarea totală a monedei unice. În majoritatea scenariilor pare că Germania nu ar avea prea multe de pierdut. În realitate, consecinţele ar fi dezastruoase pentru Uniunea Europeană şi pentru cea mai mare economie a ei, Germania, notează publicaţia germană "Der Spiegel".

Criza europeană ajunge la producătorii chinezi

Scăderea exporturilor către UE a determinat reducerea activităţii sectorului industrial al Chinei pentru prima dată în ultimii trei ani. Problemele cu care se confruntă zona euro au început deja să afecteze şi "fabrica lumii". China, a doua economie a lumii (depăşită doar de SUA), îşi vede acum în pericol principalul pilon. Sectorul industrial a înregistrat, în noiembrie, prima contracţie din ultimii trei ani. Scăderea cererii de pe piaţa europeană a lovit livrările externe ale celui mai mare exportator mondial.

Băncile europene rămân nesalvate

Planul elaborat de şase dintre cele mai mari bănci centrale din lume (cele din SUA, Japonia, Elveţia, Canada, Marea Britanie şi Banca Centrală Europeană) de a împrumuta băncile comerciale pentru a calma temerile investitorilor nu este unul suficient pentru a evita o criză a creditării, avertizează analiştii. Mişcarea nu face altceva decât să "cumpere timp" liderilor europeni, până când aceştia vor găsi o strategie fermă şi coordonată pentru a rezolva problemele fundamentale ale Uniunii, cele legate de datoriile de stat, spun aceştia. Toate speranţele rămân însă la Banca Centrală Europeană (BCE), care va avea şedinţă de politică monetară la 8 decembrie. Analiştii se aşteaptă ca instituţia să scadă dobânda-cheie şi să ofere împrumuturi extraordinare cu scadenţe de până la trei ani băncilor comerciale.

CURIERUL NAŢIONAL

Cu ce condiţii BCE ar asigura sprijin mai puternic împotriva crizei?

Banca centrală se află sub o presiune uriaşă din partea politicienilor şi pieţei financiare în vederea accelerării achiziţiilor de obligaţiuni ale statelor cu probleme din zona euro. Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să sprijine mai puternic lupta împotriva crizei datoriilor, dacă liderii politici se pun de acord săptămâna următoare asupra unui control mai strict al bugetelor celor 17 state membre ale uniunii monetare, a indicat preşedintele BCE, Mario Draghi. Într-un discurs la numai o zi după ce miercuri şase mari bănci centrale, între care şi BCE, au anunţat măsuri coordonate pentru asigurarea de finanţări în dolari băncilor europene, Draghi a prezentat o imagine sumbră a sistemului bancar, transmite Reuters.

Criza se vede în topul corupţiei mondiale

Ţări afectate de condiţiile dificile, precum Italia, România, Grecia şi Bulgaria, au obţinut sub 4 puncte, picând examenul privind indicele de percepţie a corupţiei. Şi ocupantul primului loc s-a schimbat, Danemarca fiind retrogradată pe locul doi de către Noua Zeelandă. Ţările europene lovite de criză au devenit mai corupte decât în anii precedenţi, România clasându-se pe locul 75 dintre cele 183 de state cuprinse în raportul Transparency Internaţional privind indicele de percepţie a corupţiei. Astfel, România a colectat 3,6 puncte anul acesta (pe o scară de la 0 la 10, unde 0 înseamnă foarte corupt, iar 10 foarte curat), faţă de 3,7 cât avea în 2009. Situaţii asemănătoare s-au înregistrat şi în Italia (locul 69 - 3,9 puncte), Grecia (locul 80 - 3,4 puncte) şi Bulgaria (locul 86 - 3,3 puncte).

România pedepseşte temporar Rusia

România adoptă contramăsuri împotriva Federaţiei Ruse din cauză că aceasta nu aplică Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa. România este doar una dintre ţările membre NATO care vor aplica aceste contramăsuri, deşi decizia nu a fost luată de toţi aliaţii. Anunţul a fost făcut la Viena, în cadrul unei reuniuni a Grupului Consultativ Comun privind adoptarea de contramăsuri faţă de Federaţia Rusă privind implementarea Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE). România a decis să oprească temporar furnizarea de informaţii către Federaţia Rusă, în cadrul obligaţiilor ce îi revin din aplicarea Tratatului privind forţele convenţionale în Europa.

Ce facem cu datoriile care nu ar fi trebuit să existe niciodată?

Criza economică pe care o traversăm este una profundă şi aceasta se va prelungi cu atât mai mult cu cât se va întârzia în eliminarea creditului creat în exces în ultimele zeci de ani, a declarat săptămâna trecută, pentru BBC News, Steve Keen, profesor la University of Western Sydney din Australia. El propune soluţia radicală a ştergerii datoriilor pornind de la premisa că acestea nu ar fi trebuit niciodată generate şi că cea mai mare parte a volumului creditului nu a urmărit finanţarea investiţiilor, ci antrenarea unor baloane speculative pe activele financiare şi în sectorul imobiliar. Keen a anticipat încă din prima jumătate a deceniului trecut criza financiară identificând principala sursă a acesteia, cantitatea excesivă a datoriilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta şi Antonescu încearcă Ardealul cu degetul

În căutare de noi votanţi, liderii USL au început, săptămâna aceasta, campania pe teritoriul electoral al dreptei, în câteva judeţe importante ale Transilvaniei, dominate de PDL. Plecând de la ideea că Bucureştiul este ca şi câştigat cu Sorin Oprescu candidat, Crin Antonescu şi Victor Ponta mai atacă un fief electoral al dreptei: Transilvania. Mai precis, liderii USL au descins chiar în nucleul electoral al PDL - Bistriţa-Năsăud - Cluj - Alba. După ce au "rezolvat", problema noului şef al Senatului, Antonescu şi Ponta au plecat în campanie. Primul popas: Bistriţa, fieful secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

Ce se întâmplă când o bancă se retrage din România

Perioada următoare ar putea aduce mai multe fuziuni între instituţiile de credit locale. Acestea sunt bine capitalizate, aşa că probabilitatea unui faliment este aproape zero, spun specialiştii. Lucrurile se precipită în zona euro, ceea ce afectează piaţa bancară locală. Băncile austriece au anunţat deja că vor trimite mai puţini bani filialelor, iar la nivelul BNR se vorbeşte despre un vehicul care va prelua băncile în dificultate. Pe piaţă avem deja instituţii scoase la vânzare şi altele care vor să cumpere. Grupurile bancare îşi reevaluează acum prezenţa pe pieţele Europei de Est, iar lista instituţiilor care îşi caută cumpărător s-ar putea lungi. Ce se întâmplă, însă, dacă o bancă părăseşte piaţa locală?

Ce spun chinezii: "Vom apăra Iranul chiar dacă asta ar însemna Al Treilea Război Mondial"

Duşmanii Iranului sunt şi duşmanii chinezilor, indiferent ce ar însemna acest lucru. Asta este concluzia trasă în urma afirmaţiei lui Zhang Zhaozhong, un important general chinez, care a declarat că ei, chinezii nu vor ezita să apere Iranul chiar dacă acest lucru ar însemna declanşarea celui De-al Treilea Război Mondial. Afirmaţia vine după ce guvernul de la Beijing a estimat miercuri că sancţiunile occidentale împotriva Iranului 'vor complica, vor agrava situaţia' şi vor conduce la intensificarea confruntării pe tema programului nuclear al Teheranului.

Ministrul israelian al apărării: Deocamdată nu vom ataca Iranul

Un atac al Israelului asupra instalaţiilor militare ale Iranului nu este iminent, dar toate opţiunile rămân deschise pentru a stopa ceea ce autorităţile de la Ierusalim consideră a fi încercarea Teheranului de a dezvolta armament nuclear. Afirmaţia a fost făcută de ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, care susţine că ţara sa nu are nevoie de "războaie mari"

JURNALUL NAŢIONAL

Fasole, ţuică şi Băsescu la desert. Oferta lui Onţanu pentru cetăţeni

Dintre cele câteva mii de persoane care s-au adunat pentru fasolea şi ţuica gratuite, promise de Onţanu, câteva sute se strânseseră, spre final, pe treptele Primăriei Sectorului 2. Cei din primele rânduri apucaseră să-l vadă pe preşedintele Băsescu intrând, în timp ce grosul mulţimii trăia cu impresia că se mai dă şi acolo ceva. Ce căuta preşedintele acolo, nu a reuşit să afle nimeni dintre cei adunaţi în jurul primăriei, pentru că Băsescu a venit şi a plecat fulgerător.

Sarkozy avertizează: "Euro va muri dacă Europa nu va acţiona în comun"

Într-un discurs ţinut joi seară, la Toulon, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a anunţat că Franţa şi Germania vor conlucra pentru menţinerea stabilităţii în zona euro. Sarkozy a anunţat că luni va avea o întâlnire crucială cu Angela Merkel, cancelarul german, la finalul căreia speră să anunţe măsuri decisive pentru asigurarea viitorului zonei euro. Şeful de la Elysee a avertizat însă, conform BBC, că viitorul monedei euro este în pericol dacă statele din zona euro nu vor "vorbi" aceeaşi limbă, spunând, de asemenea, că Europa va trebui să fie reconstruită în jurul Franţei şi Germaniei, care vor reprezenta un factor de stabilitate.

Societe Generale: Germania riscă să repete greşelile din anii '30 care au dus la apariţia naziştilor

Germania este pe cale să facă aceleaşi greşeli care au dus la apariţia naziştilor în anii '1930, spune Dylan Grice, strategul Societe Generale. După ce şi-a prezentat în urmă cu câteva săptămâni această opinie, în urma criticilor vehemente, Grice a revenit întărindu-şi argumentele, scrie Business Insider. Decizia care a dus la apariţia şi popularitatea imensă a naziştilor a fost politica germană de a insista cu politici deflaţioniste, născută din temerile de hiperinflaţie, într-un mediu în care toată lumea producea inflaţie, crede Grice. Ceea ce înseamnă o paralelă foarte suspectă cu criza euro:

NAŢIONAL

Alin Teodorescu: Opozitia unita nu stringe voturi de o majoritate

Pesedistii si liberalii au sanse mari sa castige alegerile in 2012, dar nu vor reusi sa formeze o majoritate absoluta, sustine sociologul Alin Teodorescu. USL are o zestre electorala reala de 42%, raportata la romanii care chiar se prezinta la urne. Concluzia apartine sociologului IMAS Alin Teodorescu, care a precizat ca Uniunea a pierdut cateva procente, dar scaderea nu este semnificativa. "In populatia care se prezinta la vot, USL are acum 42%, pornind de la 45% in august, iar PDL se apropie de 26%. As spune ca USL castiga alegerile, dar nu are majoritate absoluta in Parlament", a explicat Teodorescu. Mai putin increzatori in sansele USL sunt insa reprezentantii Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai", prezidat de Adrian Nastase.

Romania intra in colaps daca ramane fara creditare

Expertii UE avertizeaza ca, in acest moment, riscul cel mai mare pentru Romania il constituie stoparea creditarii de catre bancile straine din tara noastra. Datele macroeconomice ale Romaniei arata bine, dar avem de infruntat si riscuri. Cel putin asa crede expertul in economie si in politicile UE Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times. El avertiza recent ca UE mai are la dispozitie doar 10 zile pentru salvarea zonei euro. Invitat miercuri in Romania, la Gala ZF 2011, Munchau a tras un nou semnal de alarma: tara noastra se afla in pericol, in cazul in care creditarea va fi oprita. Analistul sustine ca, in acest caz, Romania trebuie sa gaseasca rapid solutii de finantare, in special pentru IMM-uri, care sunt motorul economiei.

Obama, de Ziua Nationala a Romaniei: "SUA sunt alaturi de voi ca prieten si partener""

Secretarul de stat american Hillary Clinton a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Nationale, ea indemnandu-i pe romani sa sarbatoreasca acest eveniment stiind ca Statele Unite le sunt alaturi "ca prieten si partener". "In numele presedintelui Obama si al poporului Statelor Unite, sunt incantata sa transmit cele mai bune urari tuturor romanilor cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale, la 1 decembrie", spune Clinton la inceputul mesajului sau.

PUTEREA

De la naşul Nicuşor, fără număr...

Consiliul Judeţean Constanţa, condus de social-democratul Nicuşor Constantinescu, umflă bugetele firmelor deţinute sau controlate de membri ai organizaţiei de la malul mării a PSD. Mai mult, Consiliul Judeţean face afaceri chiar şi cu afinii lui Nicuşor Constantinescu. Pe 29 noiembrie, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit un contract de 500.000 de lei firmei Expertissa Constanţa pentru servicii de editare şi tipărire de materiale de marketing aferente proiectului "Judeţul Constanţa - o descoperire mereu actuală". Banii provin din fonduri comunitare, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 -

Finanţarea deficitului, cea mai mare problemă în 2012

Reprezentanţii mediului de afaceri, cât şi ai BNR susţin că scăderea ratingului datoriilor în lei de către Standard&Poor's este de fapt o reglementare internă, fiind puţin probabil să afecteze statutul României în ochii investitorilor. S&P a confirmat ratingul suveran al României la nivelul "BB+/B", cu perspectivă stabilă, dar l-a redus cu o treaptă pe cel pentru datoriile în lei pe termen lung şi scurt, în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de ţară. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, consideră că această scădere a ratingului nu este adevărata problemă a României, ci finanţarea deficitului.

SUA sunt ţinute în şah de Israel

Un ofiţer american de top a declarat pentru Reuters că nu ştie dacă Israelul ar alerta Statele Unite din timp în cazul în care ar decide să ia măsuri militare împotriva Iranului. Cu decizia Marii Britanii de a închide ambasada din Teheran şi de a expulza toţi diplomaţii iranieni de la Londra, Iranul pare să fi făcut un pas major mai aproape de statutul de paria internaţională. Această izolare ar putea complica eforturile depuse de guvernele occidentale pentru a stopa eforturile iraniene vizând armele nucleare.

ROMÂNIA LIBERĂ

Huiduiala la români

Traian Băsescu şi Emil Boc au fost huiduiţi de (o parte din) mulţime de Ziua Naţională, eveniment care a fost relatat cu delicii de televiziuni şi primit cu satisfacţie nedisimulată de adversarii politici. Incidentele spun însă mai multe despre calitatea şi caracterul huiduitorilor decât despre ţintele acestora. Problema apare când huiduiala politică are loc de Ziua Naţională pentru că ea dovedeşte aroganţă, meschinărie şi lipsă de respect faţă de istoria ţării şi faţă de ţara însăşi.

SUA salvează Europa în locul Germaniei

Băncile europene se vor putea împrumuta în dolari în cantităţi nelimitate, însă bugetele de stat încă mai caută soluţii de finanţare. Fierberea de pe pieţele financiare s-a liniş­tit, temporar, după ce principalele bănci centrale ale lumii au căzut de acord să furnizeze lichiditate nelimitată pentru băncile comerciale. Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Canadei au anunţat că vor lua măsuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial. Concret însă, doar Fed furnizează lichidităţi nete în sistem, după ce Banca Centrală Europeană a refuzat să tipărească bani pentru a monetiza datoriile suverane şi pentru a întări bilanţurile băncilor.

ZIARUL FINANCIAR

Wolfgang Munchau, Financial Times: Sunteţi norocoşi că nu v-aţi grăbit să intraţi în zona euro

Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times şi expert în politicile UE, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar despre principalele riscuri la care trebuie să facă faţă economia României, cât de realiste sunt proiecţiile de creştere economică şi ţinta de adoptare la moneda europeană, precum şi despre viitorul zonei euro. El a avut un cuvânt în deschiderea Galei Ziarului Financiar de premiere a celor mai valoroase companii.

Fondurile care au stat departe de bursă au câştigat până la 14% în mai puţin de un an

OTP Obligaţiuni se menţine în poziţia de lider al pieţei de fonduri mutuale cu un randament de 13,55% pentru pri­mele 11 luni din an şi prezintă po­ten­ţialul de a încheia 2011 ca performerul anului. Pe locurile al doilea şi al treilea se situează două fonduri administrate de Certinvest: Obligaţiuni cu un ran­dament de 6,84% şi Monetar cu un ran­dament de 6,8% în ultimele 11 luni. La extrema opusă se situează fondurile de acţiuni pentru care ul­timele luni au fost extreme de dificile, astfel că pierderile acestora se situează între un minus de 34 de procente, raportat de fondul denominat în euro BT Index Austria ATX cu expunere pe Bursa de la Viena, şi un minus 11,6% raportat de fondul BCR Expert, considerat şi "cel mai performant fond de acţiuni".

Topul brokerilor de pe bursă: Fondul Proprietatea a salvat încă un an slab pentru firmele de brokeraj.

Brokerii care au luat startul mai repede la Fondul Proprietatea (FP) au luat crema tranzacţiilor de pe bursă din acest an, în timp ce brokerii de retail au suferit din cauza ieşirii micilor investitori de pe bursă. Piaţa s-a mai animat abia în noiembrie, când SIF-urile au revenit din nou în prim-plan. Swiss Capital, UniCredit CA IB Securities, Raiffeisen Capital & Investment, ING şi cehii de la Wood au luat jumătate din tranzacţiile de pe bursă în primele 11 luni ale acestui an, împărţindu-şi cea mai mare parte a tranzacţiilor derulate pe Fondul Proprietatea.

Ajutorul dat de Fed băncilor europene a surprins lumea financiară, dar arată cât de tensionată este situaţia sistemului bancar

Decizia Rezervei Federale ame­ricane, a Băncii Centrale Europene şi a altor patru mari bănci centrale de a lua măsuri coordonate pentru pre­ve­nirea unui deficit de lichidităţi în sistemul financiar mondial, inclusiv re­ducerea costului finanţării de ur­genţă în dolari pentru băncile euro­pene, a surprins pieţele finan­ciare, care au reacţionat pozitiv. Acţiunea arată însă cât de disperate sunt autorităţile să reducă tensiunile de pe pieţele financiare care fac dificil pentru unele bănci să funcţioneze în condiţii normale şi care riscă să se propage în economiile reale. Acţiunea constă, în principal, în reducerea costurilor fondurilor în dolari trase de BCE de la Fed, bani care urmează să asigure finanţare ieftină băncilor europene. Participarea băncilor centrale ale Canadei, Marii Britanii, Japoniei şi Elveţiei face parte doar din strategia de a demonstra că marile bănci centrale ale lumii cooperează pentru a preveni o criză de creditare în Europa, scrie CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb