REVISTA PRESEI 02.12.2014

Willy Homner
Revista Presei / 2 decembrie 2014

ADEVARUL

Moldova a ales drumul spre Vest

Cetăţenii Republicii Moldova au încredinţat soarta ţării pentru următorii patru ani, partidelor pro-europene. Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare de duminică arată că partidele care îşi doresc o apropiere de Uniunea Europeană conduc în faţa celor care vor să revină în sfera de influenţă a Federatiei Ruse. Împreună formaţiunile proeuropene , Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal (PLR), vor avea majoritatea în Parlament, 55 de mandate din totalul de 101, pentru a forma şi învesti viitorul guvern. Stânga pro-Rusia, adică Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Socialiştilor (PSRM) vor avea, adunate, 46 de locuri în noul Legislativ. Celelalte 20 de partide ce au participat la scrutin nu au trecut pragul electoral de 6%.

Băsescu, în lacrimi la ultima recepţie de 1 Decembrie: România şi poporul său au darul de a renaşte

Preşedintele Traian Băsescu a organizat luni o recepţie cu prilejul Zilei Naţionale, ultima pe care a găzduit-o la Palatul Cotroceni. El a rostit, cu ochii în lacrimi, un discurs dedicat tuturor românilor din ţară şi de peste hotare. "România şi poporul său au darul de a renaşte în momente-cheie, pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate. Generaţia actuală nu are decât de învăţat de la acele momente. Şi pe 16 noiembrie, românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii şi televiziunile. În fine, iar şi iar, nu obosesc să spun că nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane dacă nu redescoperim dorinţa de libertate, demnitatea, mândria, coeziunea poporului român. Românii vor stat de drept, sănătate, educaţie, autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege asta vor fi spulberaţi. Felicit autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova pentru succesul alegerilor de ieri care au dat o nouă majoritate proeuropeană."

Cu cât se vor scumpi poliţele RCA în 2015

Schimbările de norme dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor determina majorarea din 2015 a tarifelor cu până la 30% pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA), în funcţie de compania de asigurare. O astfel de asigurare ar ajunge astfel la 879 de lei anul viitor, de la nivelul actual de 679 de lei, în cazul unui şofer de 35 de ani din Bucureşti care deţine un autoturism Dacia Logan cu motor de 1,6 litri, potrivit calculelor realizate de către Economica.net. Potrivit sursei citate, un constănţean cu acelaşi autoturism va ajunge să plătească chiar mai mult, de la 754 de lei la 979 de lei în 2015, la concurenţă cu ieşenii, care vor trebui să scoată din buzunar 928 de lei, faţă de 715 lei în acest an. Pentru un clujean, tariful va urca de la 591 de lei la 771 de lei, prima unui timişorean va creşte la 773 de lei de la 593 de lei, în vreme ce un şofer din Craiova va fi nevoit să plătească 890 de lei, în comparaţie cu cei 691 de lei achitaţi în acest an.

Războiul petrolului: ţiţeiul a ajuns 65 de dolari pe baril, minimul ultimilor 5 ani

Preţul unui baril de ţiţei a scăzut 65 de dolari pe bursa de la New York, în vreme ce ţiţeiul Brent, tranzacţionat la Londra, a ajuns la 67 de dolari, minimul ultimilor cinci ani, ca urmare a deciziei OPEC de săptămâna trecută de a nu scădea producţia, a producţiei mari din zăcăminte neconvenţionale, provenită din SUA, şi a unor date economice mai slabe din China. "Piaţa este în panică", spune Hans van Cleef, expert pe energie la ABN Amro Bank în Amsterdam. Iar preţul ar putea scădea şi mai mult: Murray Edwards, preşedintele Canadian Natural Resources Ltd, afirmat că petrolul ar putea ajunge chiar la 30 de dolari pe baril după care să îşi revină şi să se stebilizeze la 70-75 de dolari, scrie Bloomberg. Kuwait, Qatar şi Emiratele Arabe Unite au nevoie de un preţ al petrolului de 70 de dolari pe baril pentru a fi pe zero cu bugetele naţionale. Situaţia se schimbă, însă, radical când vine vorba de alte state: Iranul are nevoie de 136 de dolari pe baril, iar Venezuela şi Nigeria de un preţ de 120 de dolari. Rusia, pentru a fi pe zero cu bugetul, are nevoie ca ţiţeiul să se tranzacţioneze cu 101 dolari pe baril.

Guvernul trebuie să explice FMI cum va umple găurile din bugetul pentru 2015

Premierul Victor Ponta şi ceilalţi oficiali de la Palatul Victoria, care până acum au vorbit în termeni evazivi despre bugetul de stat pe 2015, ajung începând de astăzi la momentul adevărului. Ei trebuie să-i convingă pe membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE), sosiţi la Bucureşti, că vor acoperi toate găurile bugetare generate de promisiunile şi de măsurile electorale, încadrându-se, în acelaşi timp, într-o ţintă de deficit extrem de ambiţioasă: 1,4% din PIB. Având în vedere un Produs Intern Brut (PIB) estimat de Comisia Naţională de Prognoză la 709,7 miliarde de lei (160 de miliarde de euro) şi o pondere de 30-33% din PIB a veniturilor bugetare, Guvernul ar putea miza pe un buget de 235-240 de miliarde de lei. Ţinta de deficit bugetar, stabilită la 1,4% din PIB (aproximativ 9,8 miliarde de lei), ar permite astfel cheltuieli totale de până la 250 de miliarde de lei.

Sentinţă. Trustul Intact obligat să plătească peste milion de euro despăgubiri către RCS

Trustul Intact, condus de familia lui Dan Voiculescu, va trebui să plătească RCS&RDS peste un milion de euro "despăgubiri pentru prejudiciul moral", în urma unei campanii de denigrare din anii 2011 şi 2012. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelul formulat de societatea de cablu. Decizia nu este definitivă. Mai mult, posturile Antena 1 şi Antena 3 sunt obligate ca timp de o lună să difuzeze decizia instanţei sub formă de ştire şi de croll cursiv, la interval de o oră, în cadrul emisiunilor de ştiri, potrivit paginademedia.ro. Potrivit minutei sentinţei, judecătorii au admis apelul şi au constatat "caracterul ilicit al campaniilor de denigrare desfăşurate de intimatele pârâte împotriva apelantei în anul 2011 şi în perioada aprilie - mai 2012. Obligă intimatele pârâte în solidar la plata către apelanta reclamantă a sumei de 5.000.000 lei reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul moral".

BANCHERUL

Efectele masurilor BNR de curatare a sistemului bancar inaintea testului de stres al BCE

BNR a initiat in aceasta vara, in perioada aprilie-septembrie, un amplu proces de curatenie a bilanturilor bancilor, astfel incat acestea sa fie cat mai aratoase anul viitor, cand vor fi analizate si supuse unui test de stres conform normelor Bancii Centrale Europene (BCE), inainte de aderarea Romaniei al Uniunea Bancara. Efectul: credite neperformante de peste 8 miliarde de lei au fost recunoscute drept pierderi si scoase in afara bilanturilor bancilor. In consecinta, sistemul bancar romanesc a avut pierderi de 1,58 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2014, conform datelor prezentate de seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, potriva caruia pierderile vor depasi lejer 2 miliarde lei la finalul anului. Curatenia din sistemul bancar a avut insa si consecinte adverse, intrucat apetitul la risc al bancilor a crescut, iar volumul de credite acordate clientelei s-a redus substantial.

Radu Ghetea, seful ARB: Pierderile bancilor de 2 miliarde lei in 2014 sunt digerabile, noi platim cea mai mare parte din factura crizei

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), considera ca pierderile de 2 miliarde de lei pe care sistemul bancar ar urma sa le inregistreze in acest an, conform cifrelor furnizate de BNR, sunt digerabile de catre banci, acestea fiind cele care platesc cea mai mare parte a facturii crizei, alaturi de populatie si firme. "Pierdererile de 2 miliarde lei preconizate pentru 2014 in sistemul bancar le-as califica ca fiind digerabile, ceeea ce inseamna ca nu vor fi falimente sau situatii limita in care ar putea ajunge unele institutii de credit. Pierderile sunt cauzate de masurile luate de BNR, care ne-a cerut, incepand din luna mai, sa facem curatenie in bilanturi. Termenul limita a fost in septembrie, cand au aparut si primele semne de pierderi datorita valumului mare de provizioane, insa proesul de curatenie va cotinua pana la sfarsitul anului", a spus Ghetea, in cadrul seminarului EU-Cofile de la Sinaia organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

CAPITAL

Reţeta Rockefeller pentru România

În ultimii trei ani, renumitul grup financiar american Rockefeller a reuşit să vândă peste 380 de apartamente în Bucureşti şi anul viitor va merge în paralel cu construcţia a trei ansambluri rezidenţiale. Gigantul Rockefeller este prezent pe piaţa românească prin intermediul fondului de investiţii Europa Capital, a cărui pachet majoritar de acţiuni l-a cumpărat în octombrie 2010. Investitorii au intrat în parteneriat cu dezvoltatorul RPF Developement, controlat tot de acţionari americani, alături de care construiesc două ansambluri rezidenţiale: Vitan Residence 2, amplasat în apropierea staţiei de metrou Mihai Bravu, şi Tineretului Park Residence, dezvoltat pe un teren de 6.000 mp cu deschidere la parcul Tineretului. Cei doi parteneri au finalizat primele două blocuri cu 240 de apartamente din Vitan Residence 2, din care au vândut 225 de unităţi, şi au ajuns la etajul 11 (ultimul) cu primul bloc din Tineretului Park, din care au vândut 30 de apartamente dintr-un total de 85 de locuinţe.

Cele mai mari bănci locale ar putea fi supravegheate direct de la Frankfurt

Bănci precum Banca Comercială Română, BRD Société Générale sau Banca Transilvania ar putea raporta de anul viitor direct la Frankfurt, dacă BCE va decide că acestea au importanţa sistemică pentru a fi supravegheate precum marile bănci europene. Lista instituţiilor care se pot califica pentru aceasta va fi stabilită în zilele următoare.

Un magnat avertizeaza: pretul petrolului s-ar putea prabusi la 30 de dolari barilul

Mai mult de 50 la suta. Cu atat considera miliardarul canadian Murray Edwards, presedintele lui Canadian Natural Resources ca va scadea pretul petrolului de la cota de pret detinuta in prezent, scrie publicatia Business Insider. Vorbind pentru publicatia canadiana de business Financial Post, Edwards spune a pretul petrolului ar putea ajunge spre 30-40 de dolari barilul. "A mai ajuns la 35 de dolari barilul in 2008 pentru o scurta perioada de timp", a precizat el. "Intr-o anumita perioada pot exista fluctuatii atunci cand preturile variaza sub o cota preconizata" spune Murray Edwards. El precizeaza insa ca daca pretul petrolului ajunge la 30 sau 40 de dolari pe baril, acest lucru ar trebuie sa se produca pentru o foarte scurta perioada de timp. "O buna tema de discutie este unde se stabilizeaza pretul. Daca este vorba despre zona 70-75 de dolari, aceasta nu este chiar rea pentru un echilibru al pretului, o perioada de timp i care se va crea o balanta intre cerere si oferta".

Şefa DNA, despre dosarul lui Dan Voiculescu: Aproape jumătate din prejudiciu a fost recuperat. Este o premieră

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că aproape jumătate din prejudiciul de 60 de milioane de euro din Dosarul I.C.A. a fost recuperat, ceea ce este o premieră pentru justiţia din România". Declaraţia a fost făcută într-un interviu în exclusivitate pe care Laura Codruţa Kövesi l-a acordat pentru emisiunea "Dosarele DNA" de pe Prima TV. În luna august, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în dosarul privind privatizarea ICA la 10 ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, fostul Ministrul Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de 7 ani de detenţie, iar Gheorghe Mencinicopschi de 8 ani.

CURENTUL

Inadmisibil! Secuii au arborat ieri drapele de doliu cu panglici ungureşti

DRAPELUL ROMÂNIEI LIPSEŞTE DE PE STRĂZILE DIN MUNICIPIUL TÂRGU SECUIESC DE ZIUA NAŢIONALĂ. În ciuda faptului că legea îl obligă, primarul UDMR din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a refuzat să arboreze drapelul României în oraş de Ziua Naţională. În schimb în oraş sunt arborate zeci de steaguri secuieşti şi steaguri de doliu cu panglici în culorile drapelului Ungariei , anunţă Dan Tănasă pe blogul său. Aşteptăm cu interes reacţia autorităţilor române.

Parada - de Tia Şerbănescu

De 1 decembrie tradiţia e ca preşedintele şi premierul să nu serbeze în acelaşi loc iar dacă totuşi sunt la aceeaşi paradă, să se ignore (ca miresele) pentru a alunga spiritele rele. Obiceiul s-a păstrat şi de astă dată deşi era ultima paradă cu preşedintele Băsescu şi, foarte probabil, şi pentru premierul Ponta care a recunoscut: "am greşit că am rămas în război cu Băsescu; m-a uzat". Cine-i de vină că s-a luat după Felix? Acum e atât de uzat că s-ar putea să fie casat. Dl. Geoană, exclus a doua oară din PSD (din prima n-a învăţat nimic) i-a transmis premierului ("micul Kim") şi "frăţiei banului" formată din Ponta, Ghiţă şi Dragnea "să se bucure cât mai au timp căci în martie vor fi şomeri" şi chiar mai rău: "cine ridică sabia, de sabie va pieri". Sau de scabie. Dragnea a denunţat şi el "frăţia mafiotă" din care fac parte Geoană, Vanghelie, Hrebenciuc şi Cătălin Voicu (ultimii doi aflaţi în frăţia puşcăriei). Câtă frăţie la oamenii ăştia care se urăsc de moarte! Până şi Mazăre s-a distanţat de luptele de stradă din propriul partid: "nu mă interesează ţigăneala din PSD" pe care Mădălin Voicu a confirmat-o: "nu ne-a bătut Iohannis, ne-am bătut noi înşine". Să sperăm că nu se vor opri aici. Bătaie până la capăt!

CURIERUL NATIONAL

Efectele cursului artificial inventat de Finanţe

Cursul uriaş care a fost stabilit în mod absolut artificial pentru calcularea accizei aferente anului viitor, de 4,74 lei/euro, cel mai mare din ultimii 10 ani (ireal, mai mare decât recordul din luna au­gust 2012 - 4,64 lei/euro), va avea efecte negative asupra tuturor companiilor şi consumatorilor. Din cauza cursului artificial de 4,74 lei, acciza la tutun va atinge la 1 aprilie pragul la care ar fi trebuit să ajungă în 2018. Măsura fiscală va afecta şi competitivitatea, companiile al căror portofoliu este majoritar în segmentele value-base fiind dezavantajate în raport cu cele din segmentele premium-prestige. Transportatorii spun că un curs de 4,40 lei/euro, aşa cum a stabilit BCE, ar fi adus beneficii tuturor, dacă s-ar fi respectat.

BNR ar putea sista, începând de astăzi, dreptul unor bănci de a atrage depozite

Decizia Băncii Naţionale ar urma să fie aplicată instituţiilor de credit care până la 30 noiembrie nu au acoperit cu provizioane de până la 90% împrumuturile acordate firmelor în insolvenţă. Primele patru nume din sistem s-au conformat încă de la început cerinţei, însă o serie de bănci nu au acoperit decât până la 33%, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Ce am constatat a fost un dezastru". Nerecunoaşterea de către unele bănci a pierderilor rezultate din împrumuturile acordate firmelor intrate în insolvenţă le-ar putea atrage acestora sancţiuni drastice din partea Băncii Naţionale a României. "Dacă nu se rezolvă şi nu ne confirmă până marţi că şi-au rezolvat problema, de marţi începând li se va sista dreptul de a atrage depozite", a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Surpriză pe piaţa bancară: Banca de Economii a Moldovei, din nou în proprietatea statului

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a anunţat la începutul săptămânii că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului după o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, care a fost pronunţată joi, 27 noiembrie. BNM se află acum în procedura de preluare a controlului de la BEM, statul deţinând 56,13%. Potrivit lui Drăguţanu, actuala conducere a BEM a fost suspendată şi a fost deja instituită o administrare specială, potrivit Timpul.md. Ieri s-au demarat procedurile de preluare a administraţiei BEM. "De asemenea, vreau să vă anunţ că vor avea loc verificări ample, în ceea ce priveşte activitatea băncii, de când statul nu este acţionar majoritar. Dacă va fi cazul, o să sesizăm instituţiile de drept", a mai spus guvernatorul BNM. Guvernatorul a îndemnat instituţiile de presă să nu facă panică, deoarece ar putea fi provocată o criză în sectorul bancar. Sursa s-a arătat indignată că unele instituţii de presă au difuzat informaţii manipulatorii, neverificate în raport cu administrarea specială de la BEM.

Nicolae Cinteză: Evaluările bancare sunt un izvor nesecat de necazuri

Direcţia de Supraveghere din BNR a avertizat auditorii financiari că nu vor mai audita în sistemul bancar românesc dacă din evaluarea la nivel european vor rezulta diferenţe mari privind provizioanele. Banca centrală continuă practica folosirii auditorilor externi pentru cazurile neconcludente. Evaluările unor colaterale imobiliare este o altă problemă pentru care BNR a interzis recent trei evaluatori. Banca Naţională a României se bazează pe băncile comerciale şi pe auditorii lor financiari în efortul de scoatere la iveală a creditelor neperformante şi a provizionării acestora. În acest sens, în cursul săptămânii trecute, directorul Direcţiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteză, i-a chemat pe reprezentanţii auditorilor pentru a le solicita o colaborare mai bună, după ce a sesizat diferenţe mari de rigurozitate între două societăţi şi alte două societăţi. "Colaboraţi, bine. Nu? Plecaţi! La revedere!", le-a spus Cinteză, potrivit declaraţiilor sale pentru presă.

Nu doar o schimbare de preşedinte - de Alin Teodorescu

Pentru mulţi, înfrângerea domnului Ponta în cursa prezidenţială a fost o surpriză, minune, nenorocire sau lebădă neagră. Este chiar amuzantă lista motivelor invocate de liderii Partidului Social Democrat pentru înfrângerile suferite în cursele prezidenţiale din ultimii zece ani. Domnul Adrian Năstase (învins de Traian Băsescu în 2004) a adoptat teoria celor două Românii, una modernă şi alta întârziată. Domnul Mircea Geoană (învins de Traian Băsescu în 2009) a adoptat teoria flăcării violete, care i-a pus ceaţă pe ochi. Şeful de campanie al domnului Ponta (învins de Klaus Iohannis în 2014) a susţinut că este numai voinţa lui Dumnezeu. Frumoasă listă de motive raţionale, bazate pe date concrete, interpretate cu grijă. PSD nu are nicio şansă să-şi impună candidatul în competiţia prezidenţială, deoarece nu poate trece de bazinul său tradiţional de cinci milioane de voturi în turul al doilea.

EVENIMENTUL ZILEI

"Regele Pădurilor" scotea din bancă, cu sacoşa, milioane de euro pentru şpagă

Gheorghe Ceteraş, acuzat că a dat mită pentru retrocedarea frauduloasă a mii de hectare de pădure, a atras atenţia autorităţilor atunci când a făcut retrageri uriaşe în numerar. Procurorii DNA spun că banii au fost folosiţi ca şpagă. Ancheta în cazul retrocedării ilegale a 5.134 hectare de teren forestier, situate pe raza comunei Gura Teghii (Buzău), a început după ce unul dintre oamenii de afaceri implicaţi în dosar, Gheorghe Ceteraş, a făcut retrageri uriaşe de numerar din bancă. Este vorba de cazul în care afaceristul este acuzat de mituirea fostului prefect de Buzău, Paul Beganu, a fostului preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele Neculae Toader şi a unui fost angajat Romsilva, Ion Irimia. În schimbul şpăgilor, aceştia au făcut tot posibilul ca Ceteraş să primească miile de hectare. După punerea în proprietate, Ceteraş a vândut întreaga suprafaţă unei societăţi străine, cu suma de 99.787.721 de lei, aproximativ 21,7 milioane de euro.

Klaus Iohanis a fost invitat la PROTESTUL POLIŢIŞTILOR. Au declarat GREVĂ împotriva "JOCURILOR DE CULISE"

Mii de poliţişti afiliaţi în Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România au hotărât să protesteze în prezenţa lui Klaus Iohannis. Aceştia i-au cerut preşedintelui ales să li se alăture într-un demers prin care îşi revendică drepturi pe care guvernele care s-au perindat la conducerea ţării nu le-au onorat. Protestatarii spun că "dialogul social până acum a fost mimat de către angajator, s-au făcut diverse jocuri de culise iar unii lideri sindicali au o viaţă bună însuşindu-si acţiunile iniţiate de către noi.". Într-o scrisoare adresată preşedintelui ales al României, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România transmite: "Domnule Klaus Iohannis, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România va invită să participaţi la protestul organizat de Federaţia Sindicatelor Democratice a Politiştilor din România în faţa Ministerului Afacerilor Interne în ziua de 03.12.2014.

Cele mai profitabile magazine din România

Cifrele oficiale declarate de agenţii economici la Ministerul Finanţelor arată că aproximativ 40% din profitul brut din domeniu a fost realizat de doar zece companii. În fruntea clasamentului celor mai profitabili retaileri din România se plasează Kaufland România care va încheia anul acesta cu o reţea de 100 de magazine şi care a înregistrat, în 2013, un profit brut de aproape 91 milioane de euro. Succesul nemţilor este pus de specialişti pe seama conceptului lor de discount. Carrefour România se situează pe locul al patrulea în acest top, cu 37,7 milioane euro profit brut. Cea de-a treia reţea de retail care a intrat în top 10 este cea a magazinelor de proximitate Mega Image, care a marcat un profit brut de circa 16 milioane euro. Mega Image se află pe poziţia a opta. Locurile 2 şi 5 sunt ocupate de lanţurile de benzinării OMV Petrom şi Mol cu profituri brute de circa 79 milioane euro şi, respectiv, 23,7 milioane euro. Acestea au intrat în top vânzând produse pentru care există o cerere foarte mare, afirmă Mihai Pop.

JURNALUL NATIONAL

Peste 2700 de militari români şi străini au defilat la PARADA MILITARĂ din Piaţa Constituţiei

Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au participat, azi, 1 Decembrie, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. La parada organizată de MApN, împreună cu MAI, SRI şi SPP au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Începând cu ora 18.00, militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" s-au retras cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - B-dul Regina Elisabeta - B-dul Eroilor Sanitari - Şoseaua Cotroceni - B-dul Iuliu Maniu - B-dul Vasile Milea - B-dul Timişoara.

Iaşi: Rând "nemţesc" la cârnatul românesc

Iaşi, Piaţa Unirii. Dimineaţa totul a început cu un spectacol de muzică populară. A cântat şi Zinaida Julea, de dincolo de Prut. Au urmat pe rând: slujba religioasă, de la care a lipsit ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alocuţiunile rostite de oficialităţile locale, parada oficială - militari însoţiţi de tehnica militară, câinii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. După care s-au depus coroane de flori, au fost împărţite cele 7500 de porţii de fasole cu cârnaţi preparate la cantina socială şi în alte locaţii. Hore, dans, muzică populară. Câteva mii de ieşeni au participat în Piaţa Unirii la manifestări. Mulţi copii, aduşi de părinţi. Copii ce purtau steagul tricolor, cocarde, unii îmbrăcaţi în haine populare. A urmat apoi "pelerinajul" sărăcimii către locul unde se ofereau porţiile de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. În acest an rândul a fost parcă unul "nemţesc". Un rând ordonat, "nemţesc" la cârnatul românesc! În ordine, străjuiţi de gradene de metal oamenii stăteau la rând încă de la ora zece.

NATIONAL

Cum si-au impartit Romania Hrebenciuc si Cocos!

Toata lumea a asociat arestarea Alinei Bica in dosarul retrocedarilor doar cu implicarea afaceristului Dorin Cocos in mafia imobiliara. Numai ca, dupa cum sustin sursele National, pe vremea cand facea parte din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Alina Bica ar fi jucat practic la doua capete. Pentru ca, pe langa apropierea de familia miliardarului, procurorii anticoruptie verifica acum asiduu si pista care conduce spre Viorel Hrebenciuc, cel care ar fi facut un lobby desantat, fie si din Opozitie, pentru ca Alina Bica sa ia postul de secretar de stat la Ministerul Justitiei. Si, de altfel, se pare ca atat Cocos, cat si Hrebenciuc facusera un adevarat pact, impartind intre ei, prin intermediul celor doi baieti, Alin si Andrei, nu doar segmentul retrocedarilor, dar si afacerile cu statul roman derulate in domeniul sanitar sau cel al constructiilor.

In PSD se joaca leapsa coruptiei

Pesedistii fura painea de la gura opozitiei. Pana si cel mai inflacarat discurs al Monicai Macovei, privind coruptia din partidul condus de Victor Ponta, paleste in fata galetilor de laturi pe care social-democratii si le arunca in cap unii altora. De la alegeri incoace, cuvintele de ordine in PSD sunt "penal", "mafiot", "corupt". Apelative cu care pesedistii se gratuleza de dimineata pana seara, asta cand nu sunt prea ocupati sa se ameninte cu puscaria. Pentru un partid curat, plin ochi doar de romani mandrii, PSD-ul se dovedeste a fi in continuare o adunatura de politruci si oportunisti. Iar dovada ca asa stau lucrurile o gasim in fiecare iesire publica a asa-zisilor reprezentanti cu greutate ai Partidului Social Democrat. "Bogat si corupt e noul motto al triadei Dragnea-Ghita-Ponta. Ăsta nu e adevaratul PSD pentru ca nu mai este partidul care sa ii reprezinte pe oameni. Eu nu fac parte din fratia banului Ponta-Ghita-Dragnea", a aruncat primul piatra Mircea Geoana, dupa ce a fost exclus din PSD.

Guvernul, prins in ofsaid de FMI cu 15 miliarde de lei

Reprezentantii FMI vin azi la Bucuresti, pentru a vedea ce fel de buget va avansa pentru 2015 Guvernul Ponta. Analistii atrag atentia ca reducerea CAS, pomenile electorale, precum si necesitatea majorarii deficitului bugetar pentru cresterea alocarilor la Armata si cofinantari de fonduri UE reprezinta o gaura de 15 miliarde de lei, ce trebuie acoperita fie prin taieri bugetare masive, fie prin noi taxe. Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, atrage atentia ca guvernantii vor avea de acoperit anul viitor o gaura la buget de aproximativ 2% din PIB, ca urmare a reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. La aceasta se adauga alte pomeni electorale acordate in acest an, cu repercusiuni in anii care vin.

PUTEREA

Cârlanii au trezit monstrul. Iliescu s-a apucat să facă ordine în PSD

A început circul care nu i-a plăcut niciodată lui Ion Iliescu, monstrul sacru al PSD. "Cârlanii" nu ştiu că la suprafaţă nu trebuie să iasă nimic pentru că apoi se destramă totul ca un joc de cărţi. De 25 de ani, Iliescu a reuşit să impună unitatea aparentă între taberele de putere din PSD ca pe un principiu esenţial al funcţionării acestei formaţiuni. Toată lumea se înjură în familie, iar în faţa poporului, adică a camerelor de televiziune, toată lumea se pupă tovărăşeşte. Iliescu a votat împotriva excluderilor şi le consideră "o măsură extremă (...) care nu a rezolvat nici una dintre problemele partidului", ba dimpotrivă, "nu a făcut decât să le agraveze", aşa cum a spus într-o scrisoare deschisă către "membrii şi simpatizanţii PSD". Dovadă că a avut dreptate este războiul public între Marian Vanghelie, Mircea Geoană, Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea. Peste toţi s-a auzit vocea lui Iliescu. Dacă se va face linişte sau nu, rămâne să vedem în zilele următoare.

A treia rectificare bugetară: Mai mulţi bani pentru Justiţie şi Transporturi; tăieri la Preşedinţie, Parlament şi MAE

Guvernul arată, în proiectul de rectificare bugetară (a treia din acest an), că rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice pe întregul an de 2,6%, faţă de 2,2% cât se estimase la elaborarea legii bugetului de stat. Rectificarea, efectuată în mod excepţional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinată de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot în evidenţă un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent. Prin cea de-a treia rectificare bugetară din acest an se vor suplimenta bugetele Ministerelor Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei, Apărării, în principal pentru plata în avans a titlurilor executorii pentru bugetari, însă vor fi tăieri din bugetele Preşedinţiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

ROMANIA LIBERA

Bulgaria blochează South Stream

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, a declarat luni seara că ţara nu poate mai poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream din cauza opunerii Bulgariei, relatează agenţia Tass, preluat de Mediafax. "Încă nu am permisiunea Bulgariei şi considerăm că în aceste condiţii Rusia nu poate continua realizarea proiectului", a afirmat Vladimir Putin. Putin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state."Consider că poziţia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat", a subliniat preşedintele rus. Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.

Cum se conturează echipa lui Klaus Iohannis

Posibila numire a lui Dan Mihalache în fruntea Cancelariei prezidenţiale este contestată de mai mulţi intelectuali, în timp ce foştii democrat-liberali fac lobby pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în acest post. Mai mulţi intelectuali - printre care Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu sau Vladimir Tismăneanu - i-au transmis lui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, că au fost "uimiţi" citind o listă a posibililor săi consilieri. Ei afirmă că, în cazul celui propus pentru şefia Cancelariei, Dan Mihalache "antecedentele nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil", enumerând faptul că a lucrat pentru Adrian Năstase şi Crin Antonescu, dar şi faptul că a criticat parteneriatul româno-american. Iohannis a precizat că va ţine seama de semnalul primit, fără a da un răspuns punctual. Răspunsul lui Iohannis a alimentat zvonurile privind o eventuală retragere a lui Mihalache, dar surse din PNL au afirmat că propunerea nu va fi retrasă.

ZIARUL FINANCIAR

Cum de am ajuns ca nici măcar gratis leul să nu mai valoreze nimic?

"Este foarte frumos proiectul dumneavoastră, dar am o întrebare. De ce evaluaţi companiile în euro şi nu în lei, nu suntem în România?", i-a spus Jacek Rostowski, invitatul special al Galei ZF, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, unuia dintre invitaţi. Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013, omul care a asigurat finanţele acestei ţări astfel încât a rămas continuu pe creştere economică, chiar şi în criză, a văzut "ciudăţenia" pe care noi, obişnuiţi zi de zi să ne măsurăm performanţele cu rigle străine, nu o vedeam. Cum să vorbeşti despre un proiect "România 5% creştere economică", cum să fii un ziar care îşi poartă de 16 ani în logo-ul său leul, dacă în "produsul-far", şi anume ZF Topul celor mai valoroase companii din România, publicat în fiecare an în noiembrie, la aniversarea înfiinţării ziarului, valorile sunt în euro? Ziarul Financiar îşi asumă de 1 decembrie 2014 un obiectiv pentru ţară: trecerea completă la leu. De astăzi vom publica rezultate financiare ale companiilor din România numai în lei

România încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu şi cu 430 de kilometri de autostradă în plus

"Un om puternic. Un om cu influenţă şi la bine şi la rău. Probabil că Ro­mâ­nia ar fi beneficiat mult mai mult de pe urma acestor două mandate dacă am fi avut o republică prezidenţială şi nu una parlamentară", a spus de Ziua Naţională omul de afaceri Ion Ţiriac, unul dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni de afaceri români, despre mandatele preşedintelui Băsescu. Fondatorul imperiului Ţiriac Holdings a fost unul dintre cei 1.400 de invitaţi (faţă de 1.000 câţi erau în anii trecuţi) la recepţia organizată aseară în sala Unirii din Palatul Cotroceni, unde s-au reunit elitele din lumea afacerilor, dar şi din lumea sportului. Bilanţul ultimului deceniu în care Traian Băsescu a fost preşedinte arată că PIB-ul, exporturile şi salariul mediu din România s-au dublat, în timp ce reţeaua de autostrăzi a crescut de trei ori, având la finalul anului trecut cu 431 kilometri în plus faţă de 2005.

Un absolvent de Medicină primeşte un salariu de început de circa 2.600 de lei net pe lună

Tinerii absolvenţi de facultate care vor să îşi înceapă cariera în cadrul Pfizer, unul dintre cei mai mari jucători din industria farmaceutică, trebuie să întrunească o serie de condiţii, printre care şi capacitatea de a învăţa rapid, cunoştinţe de operare pe calculator, abilităţi de comunicare şi cunoaşterea limbii engleze, explică Mirela Iordan, directorul de resurse umane al Pfizer România. "Un absolvent de Medicină pri­meş­te pentru o poziţie de entry-level un salariu de 600 de euro net pe lună (2.650 lei - n. red.). În general, Medicina şi Farmacia rămân o sursă de candidaţi pentru departamentul medical specializat. Însă pentru celelalte funcţii, cum ar fi cele de marketing, manage­ment sau financiar, profilul candidaţilor este unul generalist", a spus Mirela Iordan, care se ocupă de aproape 14 ani de politicile de resurse umane pentru cei 250 de angajaţi ai Pfizer în România. Un tânăr care se angajează într-un spital de stat ca rezident primeşte, în medie, un salariu net de circa 1.000- 1.200 de lei net pe lună.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb