• ADEVARUL
• Noul Guvern, la fel de secret ca şi premierul
Din dorinţa de a arăta că el taie şi spânzură în PSD, Liviu Dragnea a ţinut secret şi numele tuturor miniştrilor, nu doar numele premierului. Iată cine are cele mai mari şanse să prindă un fotoliu de ministru. Paradoxal, Dragnea a tăiat din echipa guvernamentală oameni foarte apropiaţi, care au fost vehiculaţi în spaţiul public ca posibili miniştri, au relatat surse din PSD pentru "Adevărul". Motivul? Preşedintele PSD îi suspectează că s-ar fi autopropus în Guvern prin intermediul jurnaliştilor, deci peste capul său, şi vrea să le ofere lecţia ierarhiei. Este cazul lui Mihai Fifor, instalat chiar de Dragnea în fruntea Consiliului Naţional al PSD, dar care este foarte aproape să piardă Ministerul Transporturilor. De asemenea, Gabriel Vlase părea bătut în cuie la Ministerul de Interne, însă Dragnea pare că o preferă pe Carmen Dan, fost prefect din Teleorman,
• Stratfor: Rusia nu intră în cursa întinsă de SUA
De la destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a încercat în mod constant să-şi consolideze prezenţa militară de-a lungul graniţelor sale ca răspuns la ceea ce Moscova a numit provocări din partea Statelor Unite ale Americii, notează agenţia Stratfor, adăugând că nu o dată Kremlinul a adus în discuţie armele nucleare. Numai că, în prezent, restricţiile bugetare de la Moscova fac prea puţin probabilă angajarea Rusiei într-o cursă a înarmării în stilul celei din timpul Războiului Rece, care a avut ca rezultat, printre altele, aşa-numita "bombă a ţarului", o armă nucleară construită şi detonată apoi pentru a demonstra capacităţile tehnologice militare ale URSS. Şi asta în ciuda faptului că America ar putea, cât de curând, să-şi extindă arsenalul nuclear, având în vedere că viitorul şef al Casei Albe, republicanul Donald Trump, a sugerat recent acest lucru.
• Jihadiştii, cu ochii pe Europa
Seria de atentate din noaptea de Anul Nou (Turcia, China, Filipine, Brazilia) dovedesc că nicăieri, nimeni nu este în siguranţă, oricât de ample şi profesioniste ar fi măsurile de securitate. Iar ţintele vor fi în continuare - susţin analiştii în securitate - oraşele turistice şi locurile în care se presupune că printre victimele potenţiale vor fi şi turişti străini. Mai grav este că revendicările terorismului jihadist încep să se coreleze cu agende politice, susţinând mişcări independentiste sau autonomiste. Analiştii se întreabă încotro îşi vor îndrepta atenţia jihadiştii după ce vor fi izgoniţi din feifurile lor din Siria şi Irak. O parte se vor deplasa în Turcia, eventual promiţând susţinere pentru celulele PKK.
• Cum s-au fâsâit "mărturiile incendiare" ale lui Sebastian Ghiţă
Fostul deputat Sebastian Ghiţă (38 de ani) s-a încurcat în declaraţii în faţa procurorilor, atunci când a trebuit să aducă probe pentru a susţine autodenunţul cu privire la acoperirea unui presupus plagiat în teza de doctorat a procurorului-şef al DNA. Drept urmare, procurorii au clasat cazul pe 19 decembrie, motivând că fapta nu există din lipsă de probe. Concret, Ghiţă ar fi depus ca dovezi la dosar doar articole de pe internet şi "tăieturi din ziare", iar toate declaraţiile făcute public de acesta nu au putut fi probate în anchetă.
• 180.000 de euro pentru a organiza atentate în Germania
180 de mii de euro pentru organizarea de atentate. Atât a cerut un bărbat din Germania grupării Stat Islamic, pentru a pune la punct atacuri teroriste. E vorba de un sirian solicitant de azil, care i-a asigurat pe terorişti că poate face rost de mai multe camioane. Acestea ar fi urmat să fie încărcate cu explozibili şi detonate în pieţe publice din Germania, Franţa, Belgia şi Olanda. Sirianul susţinea că fiecare camion ar fi putut conţine 500 de kilograme de substanţe explozive. Serviciile de informaţii au interceptat convorbirile sale şi l-au arestat. Autorităţile susţin că planurile sirianului erau abia la început, aşa că nu a existat nici un pericol imediat.
• Primăria din Anina face bani dintr-un depozit de cărbune uitat
Primăria din Anina face bani din vânzarea de cărbune. E vorba de un depozit de suprafaţă, descoperit în urmă cu câţiva ani pe un teren de peste 5,5 hectare, peste care, în trecut, funcţiona o fabrică de cherestea. Depozitul de cărbune descoperit la Anina, provine de la exploatări efectuate la începutul secolului 20, când tehnologia nu era aşa de avansată, astfel că rezidurile rămase conţin o cantitate suficientă de cărbune pentru a putea fi folosit în termocentrale.
• BANCHERUL
• Banca Transilvania a majorat dobânzile si comisioanele la creditele de nevoi personale
Banca Transilvania (BT) a majorat, la finalul acestui an, dobânzile si comisioanele la creditele de nevoi personale, costul împrumuturilor fiind acum mai mare si in urma creşterii indicilor de referinţă ROBOR. Astfel, dobânda la creditele de nevoi personale cu dobândă fixă a fost majorată cu aproape un punct procentual, de la 10% la 10,9%. Pentru clienţii care încasează salariul intr-un cont al băncii, dobândă a fost majorata mai puţin, cu 0,65 puncte, de la 9,25% la 9,90%. Costul total al unui împrumut standard, reflectat de DAE (dobânda anuală efectivă) a crescut astfel de la 10,94% la 11,94%. Rata lunară a crescut de la 424 la 433 lei iar suma totală de plată de la 25.696 lei la 26.231 lei, conform Calculatoruldecredite.ro.
• COTIDIANUL
• Marile pericole pentru 2017 - Cornel Nistorescu
Nu dau peste margini de optimism. Şi nici nu prea cred în efectele sale benefice. Încrederea, da. Mută munţii şi opreşte puhoaiele. Solidaritatea, şi mai mult! Optimişti sunt doar naivul şi tălîmbul. Pentru ei binele este totdeauna înainte iar răul undeva prin trecut. De ce să fim solidari în 2017? Întrebarea aceasta mi se pare obligatorie şi fundamentală, cîtă vreme Rusia se pregăteşte de o înţelegere cu Donald Trump, cîtă vreme Europa este mai şubrezită ca acum două decenii iar Anglia (de obicei braţul şi amplificatorul SUA în Europa) se îndepărtează de bătrînul continent. Turcia fierbe, Orientul Mijlociu explodează peste tot, Moldova încearcă să se întoarcă spre Moscova. Numai veşti proaste care ar trebui să ne trezească şi să ne mobilizeze. În condiţii normale, disputele politice de la Bucureşti ne sporeau farmecul şi făceau din România ţara imprevizibilă a tuturor posibilităţilor. Acum, "specificul naţional" ne vulnerabilizează.
• Dezvăluiri Rise Project: Ghiţă din Panama
Două firme în #PanamaPapers. Trei oameni implicaţi direct: fratele lui Sebastian Ghiţă, avocatul familiei şi un fost angajat. 2012-2014, perioada în care cei trei - racordaţi la contracte guvernamentale de sute de milioane - au activat firmele offshore.Acesta-i scorul unei scheme financiare care începe la Ploieşti şi se termină sub palmierii din America Centrală. Din Ploieşti sunt beneficiarii finali: familia lui Sebastian Ghiţă, dezvăluie Rise Project. Conform sursei citate, cartelul e format din zeci de companii-ventuză care s-au capitalizat reciproc cu infuzii masive din bugetul naţional sau european. Banii circulau în zig-zag, după un algoritm care, la final, colecta profiturile în conturile familiei şi ale firmelor sale fanion, Teamnet şi Asesoft. Perioada de glorie a fost guvernarea Victor Ponta, prietenul asumat al mogulului Ghiţă.
• CURENTUL
• Ecaterina Andronescu se prezintă drept corectitudinea întruchipată dar încalcă legea iar şi iar
După ce a fost acuzată de DNA că a luat mită şi a făcut abuz în serviciu în dosarul Microsoft, colegii senatori decizând că poate fi urmărită penal, Ecaterina Andronescu s-a prezentat imediat la televiziuni spunând că ea a fost toată viaţa ei corectă şi nu a încălcat niciodată legea. Dar iată cum parchează senatoarea cu nesimţire, prin Bucureşti, pe trotuar, surprinsă de George Butunoiu, expert în recrutare de personal, care scrie pe blogul său: "E duminica după-amiaza in Bucureşti, oraşul pustiu, nici maşini parcate, măcar. Vine Ecaterina Andronescu, senator al României, la Piaţa Dorobanţilor - nu contează pentru ce. Pe Beller, nicio maşina parcata, după cum am spus. Opreşte doamna maşina de la Senat, se uita puţin, analizează, după care o întoarce la 90 de grade si o pune de-a curmezişul trotuarului, mai sa intre cu ea in piaţă.
• CURIERUL NATIONAL
• 2017 - un nou an agitat pentru Europa: migrantii, Brexit, alegeri in unele state ale UE....
La presedintia semestriala a Uniunii Europene se afla, incepand din 1 ianuarie, Malta. "Mostenirea" este grea. Malta se va confrunta in acest an cu o situatie extrem de complexa, in special in probleme legate de migratie. In chestiunea complicata a migratiei, spun analisti, corespondenti de presa din Bruxelles, asistam de fapt la "deschiderea unui front intern in Europa, intre tarile socate de lipsa de solidaritate din partea noilor vecini si natiunile care nu accepta ca Europa occidentala sa le dea lectii". Cea mai mare bataie de cap pe aceasta tema o vor da si presedintiei malteze tarile membre ale asa-numitului "Grup de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia).
• Liviu Dragnea: In primul trimestru guvernul va adopta Legea prevenţiei, relaţia dintre stat si mediul de afaceri trebuie schimbată complet
Liviu Dragnea a anunţat luni seara că viitorul Guvern va adopta in primul trimestru din 2017 Legea prevenţiei, prin care nu se va mai putea impune o măsură punitivă unei firme înainte de dispunerea unei "măsuri de prevenţie", prin care respectiva firmă să fie avertizată că procedează greşit. Liderul PSD a afirmat ca "relaţia dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbată complet" in aşa fel încât "statul să nu mai fie agresiv cu firmele". In acest scop, in primul trimestru din acest an se va adopta Legea prevenţiei, astfel încât "nimeni să nu mai primească o măsură punitiva înainte să aibă o măsură de prevenţie".
• Angela Merkel are încredere în viitorul ţării sale
"2016 a fost un an cu grele încercări". In mesajul sau televizat de Anul Nou, dna cancelar s-a declarat încrezătoare in viitorul Germaniei si a adresat cetăţenilor ţării apelul la coeziune, solidaritate pentru a se opune "asasinilor terorişti. "Imaginile ruinelor de la Alep, a spus dna Merkel, ne reamintesc cât este de important si drept sa-i ajutam pe cei care au nevoie de protecţia noastră"..."Continuând să trăim si să muncim, a subliniat domnia sa, noi le spunem teroriştilor: sunteţi nişte asasini încărcaţi de ură, dar nu voi veţi fi aceia care decideţi cum sa trăim noi".
• Previziunile Stratfor pentru 2017: Criză în Germania, Rusia îşi va întări puterea, Al-Qaida se va reconstrui
Agenţia americană privată de informaţii Stratfor a făcut prognoza pentru anul 2017. O severă criză în economia Germaniei, întărirea Rusiei şi reconstruirea grupării teroriste al-Qaida sunt câteva dintre estimările făcute de reprezentanţii agenţiei, informează Digi 24. Încetinirea economiei chineze va avea consecinţe asupra întregii lumi şi va contura sistemul economic mondial în următorul deceniu, arată Stratfor. Sectorul economic al multor state va fi fragilizat din cauza dolarului american, care a ajuns la un maximum faţă de momentul 2003. Venezuela, Turcia, Africa de Sud, Egipt, Chile, Brazilia, Columbia, Indonezia se află printre statele cele mai vulnerabile, potrivit analizei agenţiei de informaţii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ministerul Afacerilor Externe cheltuie milioane de euro pentru a închiria reşedinţe
Curtea de Conturi a constatat că milioane de euro sunt cheltuiţi aiurea pe închirierea de spaţii pentru misiunile din străinătate. În loc să ia măsuri, MAE precizează, într-un răspuns pentru Evenimentul zilei, că inspectorii de conturi nu înţeleg "specificul activităţii diplomatice în serviciul exterior". Curtea de Conturi a stabilit că, în perioada 2012-2014, Ministerul Afacerilor Externe a cheltuit, doar cu şapte ambasade, 835.620 de euro pentru chirii, deşi statul român avea deja în proprietate spaţii ce puteau fi utilizate. Ambasadele nominalizate, în auditul "Economicitatea, eficienţa şi eficacitatea utilizării fondurilor publice pentru închirierea spaţiilor de cazare necesare personalului diplomatic în perioada 2012-2014", sunt cele din Helsinki, Praga, Stockholm, Paris, Varşovia, Mexico şi Oslo.
• Criza politică duce bugetul de stat în anii '90
Neînţelegerile dintre preşedintele Iohannis şi majoritatea parlamentară formată de PSD şi ALDE au un impact uriaş asupra economiei româneşti. Nu a fost adoptată legea bugetului de stat, iar, în ciuda programului economic gândit de PSD, o serie de măsuri din noul Cod fiscal au intrat deja în vigoare. Predictibilitate, stabilitate, claritate. Acestea sunt principalele avantaje ale adoptării legii bugetului de stat în anul anterior intrării în vigoare. Alegerile şi încăpăţânarea politicienilor au stricat însă toată liniştea economiei româneşti. Astfel, noua criză ridică numeroase semne de întrebare la care, deocamdată, nimeni nu poate să răspundă.
• Avertismentul unui cunoscut economist german: Italia va ieşi din zona euro în 2017
Italia ar putea ieşi din zona euro, dacă nu se vor îmbunătăţi rapid condiţiile de viaţă. Avertismentul vine de la şeful Institutului Ifo pentru Cercetari Economice şi Financiare din Germania. Iar italienii vor renunţa la euro pentru a reveni la moneda tradiţională, lira. "Condiţiile de viaţă din Italia sunt la acelaşi nivel din 2000. Dacă asta nu se va schimba, italienii vor spune la un moment dat: 'Nu mai vrem să fim în zona euro'", a declarat Clemens Fuest, seful Ifo, institutul german de cercetări economice, pentru cotidianul Tagesspiegel, conform activenews.ro. În decembrie, euro a scăzut la minimul ultimelor 20 de luni, scrie presa straină. Problema ieşirii Italiei din zona euro s-a pus după referendumul de la începutul lunii decembrie.
• JURNALUL NATIONAL
• Dragnea: Vor fi opt femei în noul guvern şi peste 20 de ministere
Lista noului Cabinet este gata, urmând ca acesta să aibă în componenţă opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE, a declarat luni liderul PSD Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor. El a precizat că lista noului Cabinet va fi prezentată spre aprobare marţi, în reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD. La fel va fi şi în cazul ALDE, care se va reuni la rândul său, tot marţi, în forurile de conducere. Întrebat câte ministere vor reveni ALDE, Liviu Dragnea a spus că patru. El a confirmat că structura viitorului Guvern se va schimba, urmând să apară noi ministere precum cel al turismului sau un minister al IMM-urilor, mediului de afaceri şi antreprenoriatului.
• Daniel Constantin ar fi încercat să rupă ALDE
Co-preşedintele ALDE, Daniel Constantin, a încercat să dea o lovitură de palat în interiorul ALDE, negociind, imediat după alegerile din 11 decembrie, ruperea partidului şi trecerea grupării sale în tabăra PNL, susţin surse politice, pentru Antena 3. Daniel Constantin şi apropiaţii săi din ALDE sunt extrem de nemulţumiţi încă de la Congresul de fuziune dintre liberalii lui Tăriceanu şi Partidul Conservator, din cauză că nu au obţinut funcţiile pe care le doreau şi că preşedintele Tăriceanu s-a arătat inflexibil la împărţirea influenţei în interiorul formaţiunii.
• Veşti proaste pentru cei cu depozite bancare. A apărut o nouă taxă
Circa 10 milioane de români vor fi afectaţi, de la 1 ianuarie, din cauza unei noi taxe. Este vorba despre persoanele care au depozite bancare, care trebuie să achite CASS. Dacă sunteţi salariaţi, PFA sau pensionari şi plătiţi deja contribuţia la sănătate, de la 1 ianuarie 2017 veţi plăti în plus. Se va achita CASS şi pentru veniturile suplimentare obţinute de pe urma depozitelor bancare. Această măsură îi afectează pe mulţi dintre cei peste 10 milioane de români care îşi ţin economiile în bancă, relatează dcnews.ro. Pentru aceşti bani obţinuţi în afara salariilor şi pensiilor, românii urmează să achite contribuţia pentru sănătate de 5,5%. Există însă o limitare: contribuţia va fi raportată la o sumă egală cu cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.
• PUTEREA
• Încep procedurile de instalare a Guvernului. Când e gata lista de miniştri
Parlamentul se va reuni marţi, în sesiunea extraordinară, pentru instalarea cabinetului premierului desemnat, Sorin Grindeanu. Primele proceduri vor începe marţi, când lista cu miniştrii din cabinetul Grindeanu şi programul de guvernare vor fi analizate de fiecare grup parlamentar în parte. "Marţi, 3 ianuarie, la ora 10:30 Biroul Permanent de la fiecare cameră, deputaţi şi senatori. De asemenea la ora 12:00 plen în fiecare cameră pentru adoptarea ordinii de zi, iar la ora 14:00 fiecare partid în forul de conducere, Comitetul Executiv la noi şi Biroul Politic la ALDE, vor aproba lista cabinetului, între 16:00 şi 17:30 depunerea de către premierul desemnat a structurii guvernului, a listei cabinetului şi a programului de guvernare aşa cum este procedura. Propunem ca miercuri, 4 ianuarie, la ora 19:00 să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului pentru membrii guvernului", declara liderul PSD, Liviu Dragnea.
• GHIŢĂ, atac dur la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi
Intr-o noua filmare, Sebastian Ghita lanseaza atacuri dure la adresa sefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care o acuza de spalare de bani si fabricare de dosare. Ghita susţine că Dosarul Realitatea TV a fost unul fabricat de Direcţia Naţională Anticorupţie cu scopul declarat de a prelua o televiziune care să "fie prietenă". Ghita susţine că după semnarea acelui contract de management, la Realitatea TV au început tensiunile cu Laura Codruţa Kovesi, unele din cauza indicatiilor regizorale ale sefei DNA, care comanda cine sa apara pe post si cine nu. Neintelegerile au dus la scindarea postului TV in doua: România TV şi Realitatea TV - unde ar fi fost adus un om mai docil, Elan Schwartzenberg care a preluat managementul televiziunii. Acelaşi lucru s-ar fi încercat şi la Antena 3, postul patronat de Dan Voiculescu, mai susţine Sebastian Ghiţă în înregistrare.
• ROMANIA LIBERA
• Un mic burghez generos cu PSD. Premierul desemnat, donaţie din venituri nejustificate ale tatălui
O treime din venituri donate partidului (în dauna datoriilor personale de 70.000 de euro), un apartament vândut tatălui care, de fapt, nu prea avea bani să-l cumpere, "omiterea" declarării acţiunilor soţiei într-o firmă. Acestea sunt principalele hibe din declaraţiile de avere ale viitorului prim-ministru. În administrarea bunurilor personale, logica de politician nu coincide cu deciziile pe care le-ar lua o persoană obişnuită. O demonstrează mai multe menţiuni din declaraţiile de avere ale premierului desemnat, Sorin Grindeanu, şi ale tatălui său, Nicolae Grindeanu, fost lider al PSD Caransebeş. "România liberă" i-a trimis prim-ministrului social-democrat 11 întrebări legate de aceste declaraţii, dar nu am primit un răspuns până la ora redactării acestui articol.
• Andrei Pleşu îl desfiinţează pe Liviu Dragnea
Scriitorul Andrei Pleşu trece în revistă, într-o postare pe blogul său, episoadele politice româneşti care au marcat ultimele zile ale anului 2016, făcând portretul celor mai importanţi lideri politici care s-au remarcat în gestionarea acestor situaţii. Scriitorul analizează, la sânge, prestaţia politică a şefului Partidului Social Democrat, afirmând că stângăciile de care a dat dovadă îl fac mai periculos decât fostul premier Victor Ponta. Pleşu afirmă că preşedintele Camerei Deputaţilor încearcă, prin toate mijloacele posibile, să atragă atenţia asupra faptului că de acum înainte "el va face jocurile".
• Ghiţă e dispărut, contracte de la BNR şi Armată apar la firmele lui
O societate controlată de mogulul de Ploieşti a primit cadou de sărbători un contract de aproximativ şase milioane lei de la Banca Naţională a României, pentru a dezvolta infrastructura de comunicaţii a băncii şi a reţelei de comunicaţii interbancare. Ministerul Apărării a anunţat că a cumpărat de la aceeaşi companie licenţe în valoare de aproximativ zece milioane lei. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a dispărut fără urmă în data de 21 decembrie, deşi se afla sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din Parchet şi Poliţie. În a doua zi de Crăciun, poliţiştii îl căutau pe fostul deputat pe la pensiunile turistice din comuna suceveană Vama.
• ZIARUL FINANCIAR
• Liviu Dragnea: Lista miniştrilor, definitivată; 4 ministere revin ALDE; 8 femei în Cabinet
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni seară că a definitivat lista miniştrilor noului Cabinet, care urmează să fie aprobată în CEX şi că opt dintre aceştia sunt femei, afirmând că ALDE va primi patru ministre. "Lista (miniştrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu-n.r.) este completă. Acum am terminat discuţia cu domnul Sorin Grindeanu. (...) Colegii de la ALDE astăzi au terminat discuţiile. Mâine o să ni le transmită. Patru ministere revin ALDE. (...) Vor fi 8 femei în guvern", a declarat Dragnea, la RTV. Dragnea a afirmat că lista miniştrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu urmează să fie prezentată, marţi, în şedinţa CEX al PSD. Preşedintele PSD a mai spus că noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri şi Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Pădurilor.
• Record istoric înregistrat în 2016. Box-office SUA: peste 11 miliarde dolari
Reuters arată că în 2015, suma înregistrată a fost de 11,1 miliarde de dolari. Anul 2016 a adus 11,4 miliarde dolari rentabilei industrii a filmului nord american. Filmul de desene animate - povestea unui peşte pe primul loc. Cele mai mari încasări în 2016 le-a avut "Finding Dory"- 483,3 milioane de dolari în Statele Unite şi Canada. "Rogue One: O poveste Star Wars/ Rogue One: A Star Wars Story", continuare a "Războiului stelelor", abia lansat pe 16 decembrie, a încheiat anul pe locul al doilea. Producţiile Disney au fost, în 2016, în top ten şase filme, între care "Captain America: Civil War" - 408 milioane de dolari.
• Prima dispută în alianţa de guvernare: PSD şi ALDE se "bat" pe MAE
PSD şi ALDE vor definitiva luni, cel târziu marţi dimineaţă, lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, urmând să fie stabilite ce portofolii vor fi preluate de ALDE şi care vor fi cele patru noi ministere, formaţiunile disputându-şi MAE, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse politice. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că la negocierile care au avut loc în prima zi a anului PSD şi ALDE şi-au disputat Ministerul Afacerilor Externe, ALDE propunându-l pe Teodor Meleşcanu, în timp ce PSD vrea să numească un om din rândul social-democraţilor, fiind dispus să dea la schimb Ministerul Culturii. În PSD sunt vehiculate Natalia Intotero, Ana Birchall, dar şi un tehnocrat la conducerea Ministerului de Externe.