REVISTA PRESEI - 03.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 februarie 2011

ADEVĂRUL

Corupţii noştri sunt mai buni. Azi: PDL

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat împotriva cererii DNA de arestare a deputatului Dan Păsat. Şeful Comisiei, Daniel Buda (PDL), a anulat abţinerile ca să salveze onoarea partidului. În favoarea cererii DNA de arestare preventivă au votat 10 deputaţi, din 22 prezenţi, opt au fost împotrivă, iar patru s-au abţinut. Cele patru abţineri au fost însă declarate nule. Potrivit unor surse din comisie, în favoarea arestării au votat opt parlamentari ai Coaliţiei şi doi liberali, PSD a votat împotriva arestării, în timp ce patru deputaţi din Coaliţie s‑au abţinut. Totuşi, după ce abţinerile au fost considerate voturi nule, comisia a trimis plenului, care ia decizia finală, recomandarea de aprobare a arestării. Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a venit personal la şedinţă, flancat de 12 deputaţi ai Coaliţiei.

Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană

Senatorii PSD şi PNL au cedat majoritatea deţinută în Biroul Permanent, după ce Puterea a contestat grupul PSD pe motiv că structura acestuia s-a schimbat prin plecarea PC la liberali. PDL şi UNPR au readus în prim-plan la negocieri posibilitatea revocării lui Mircea Geoană, propus la şefia Senatului de grupul PSD-PC, dizolvat pe hârtie. Social-democraţii şi liberalii au fost nevoiţi să accepte ca partidele arcului guvernamental să aibă şapte reprezentanţi în Biroul Permanent al Senatului, în timp ce Opoziţiei i-au revenit doar şase locuri, pornind de la ideea că majoritatea din plen trebuie să se reflecte şi în conducerea acestei Camere.

Stoparea procesului de imbatranire este aproape de realitate. Dar este si etica?

Oamenii de ştiinţă se apropie încet-încet de dezlegarea secretelor îmbătrânirii, iar în curând ar putea apărea tratamente pentru încetinirea sau chiar inversarea acestui proces. Dar rămâne întrebarea, care sunt pericolele resetării ceasului nostru biologic? Ar putea duce aceste viitoare tratamente la instalarea unor tipuri de cancer, de exemplu? Sau ar adânci prăpastia dintre bogaţi şi săraci?

Exodul medicilor: pleacă-ai noştri, vin basarabenii

În timp ce doctorii români pleacă în străinătate pentru salarii mai bune, locul lor este luat de cei din Republica Moldova. Medicii de peste Prut spun că la Botoşani sau la Cluj este Occident curat faţă de condiţiile din ţara lor. În jur de 8.000 de medici români au cerut aviz de plecare de la Colegiul Medicilor în ultimii trei ani, ­dintr-un total de 57.000, susţine preşedintele organizaţiei, Vasile Astărăstoae. Pe lângă ei, pleacă şi asistente, tot pentru câştiguri mai mari. În locul lor însă vin colegii de peste Prut.

Egipt: de la revolutie la razboi civil. Patru morţi şi peste 650 de răniţi

Patru oameni au murit şi peste 650 au fost răniţi în confruntările violente dintre opozanţii preşedintelui Mubarak şi susţinătorii acestuia. Armata egipteană a fost nevoită să intervină ieri-seară cu focuri de avertisment, gaze lacrimogene şi tunuri de apă în centrul oraşului Cairo. Presa internaţională, care a refăcut filmul evenimentelor de ieri, relatează că violenţele au izbucnit în momentul în care persoane pe cai şi cămile au pătruns în Piaţa Tahrir din Cairo, lovindu-i cu bastoane şi biciuri pe protestatarii antiguvernamentali adunaţi acolo.

Preţul locuinţelor s-a prăbuşit în grila notarilor

Chiar dacă valorile caselor, de care ţin cont notarii în 2011, sunt semnificativ mai mici, acest lucru nu dezgheaţă tranzacţiile imobiliare. Preţurile caselor sunt de până la trei ori mai mici comparativ cu 2008. Cui îi pasă însă, dacă nu există cumpărători? Aproape 450 de pagini, 60 de anexe şi nenumărate criterii cărora rişti să le pierzi şirul, dacă nu esti un fin cunoscător. Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte "Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare din Bucureşti", care şi în acest an a creat isterie pe piaţa imobiliară. Scăderile uriaşe de până la 80% comparativ cu 2008 i-au contrariat în egală măsură atât pe notarii publici, cât şi pe analiştii imobiliari cu ştaif.

Ceartă internaţională pe ţiţeiul ruşilor

Gigantul britanic BP, compania rusească de stat Rosneft, al patrulea producător de petrol din lume, şi grupul rus AAR îşi dispută proiectele petroliere din zona artică. BP şi Rosneft au un acord pentru exploatarea ţiţeiului din regiunea arctică a Rusiei, însă AAR susţine că această înţelegere încalcă un contract anterior. Compania de stat Rosneft din Rusia a încheiat, la jumătatea lunii ianuarie, o înţelegere cu gigantul petrolier BP din Marea Britanie. Acum, o instanţă din Londra a blocat această tranzacţie, după ce partenerii ruşi ai BP din compania petrolieră TNK-BP au înaintat o plângere în acest sens. La numai câteva zile după acordul cu BP, Rosneft a semnat o înţelegere şi cu ExxonMobil, rivalul american al BP şi cea mai mare companie din lume. Proiectele sunt însă diferite. Cel cu BP vizează exploatarea zăcămintelor din regiunea arctică a Rusiei, iar cel cu Exxon prevede exploatarea ţiţeiului din Marea Neagră.

CURENTUL

Vîntu şi-a scos la înaintare lătrăii din dotare

Astfel, în urmă cu două zile, pe un site de largă respiraţie jurnalistică, fostul ziarist Cornel Nistorescu, convertit de ani buni în sclav la curtea lui Vîntu, îi îndemna pe militarii rezervişti nemulţumiţi de procesul de recalculare a pensiilor să aibă grijă de Alina Mungiu şi de Andreea Pora, întrucât cele două şi-au permis, vezi Doamne, să aibă alte opinii decât cele vânturate de trompetele mogulului. La o zi după ce Nistorescu îi incita pe militari să aibă grijă de Mungiu şi de Pora, Liviu Mihaiu, ex-guvernatorul eolian al Deltei, declanşa un atac la fel de josnic la adresa Rodicăi Culcer de la TVR, atac găzduit generos de "Jurnalul Naţional", ziar devenit brusc interesat de echidistenţa TVR, după ce nu a suflat un cuvânt pe această temă când în fruntea instituţiei se afla pesedistul Alexandru Sassu.

Puterea a preluat controlul şi în conducerea Senatului

Ceea ce părea o misiune imposibilă, preluarea controlului Puterii în Biroul Permanent al Senatului, s-a realizat ieri, în urma unor negocieri extrem de tensionate. Opoziţia formată de PSD şi PNL a acceptat, la negocierile de ieri, să cedeze majoritatea pe care o deţinea în Biroul Permanent al Senatului, cel puţin pentru sesiunea care a început. Discuţiile dintre putere şi opoziţie pentru configuraţia Biroului Permanent al Senatului se vor relua însă luni, pentru stabilirea detaliilor legate de funcţiile concrete din Biroul Permanent care vor reveni fiecărui partid, precum şi de aplicarea algoritmului la preşedinţiile de comisii.

CURIERUL NAŢIONAL

Începe Noul An Chinezesc - Anul Iepurelui

Chinezii au sărbătorit azi noapte intrarea în noul an - cel al iepurelui. Sărbătoarea durează două săptămâni şi este cunoscută sub numele de "festivalul primăverii". Noul An Chinezesc, cunoscut sub numele de "festivalul primăverii", cea mai importantă şi mai lungă sărbătoare a chinezilor, a început astăzi, odată cu intrarea în Anul Iepurelui. Legendele, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou la chinezi sunt extrem de numeroase, Anul Nou Chinezesc fiind, înainte de toate, o sărbătoare în familie, importantă pentru chinezii din toată lumea. Timp de 15 zile, chinezii petrec împreună cu cei dragi intrarea în Anul Iepurelui.

Piaţa imobilelor de lux a îngheţat de tot

La cumpărare mai apar doar străini, care negociază la sânge în tranzacţii ce durează luni de zile. Nici măcar vilele executate silit nu se dau, doar una din zece fiind vândută. Cele mai mari şanse le au imobilele cu preţuri până într-un milion de euro. Piaţa locuinţelor de lux a fost printre cele mai afectate de criză, iar preţurile cerute pentru imobilele din această categorie s-au prăbuşit cu până la 60% faţă de perioada de boom, la care se mai adaugă un discount de 10-15% în rarele cazuri când se realizează o tranzacţie. Motivul: nu îşi găsesc cumpărători.

Bursa răsuflă după ce vânzătorii de la FP au luat o pauză

Cele mai slabe volume pe acţiunile Fondului au permis o creştere a cotaţiei FP cu 1,93%. Impactul s-a resimţit şi la nivelul indicilor BET şi BET-C. Georgiana Păceşilă (Confident Invest): Presiunea la vânzare pe titlurile FP va mai continua o perioadă. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă "verde", pe fondul unei lichidităţi a pieţei regular de 34,39 mil. lei. Rulajul pe acest segment, asigurat în proporţie de aprope două treimi de transferurile în valoare de 23,04 mil. lei efectuate pe acţiunile Fondului Proprietatea, au fost însă depăşite de o tranzacţie specială realizată, de asemenea, pe titlurile FP.

Citigroup a preluat casa de discuri EMI

Citigroup a preluat casa de discuri EMI după ce proprietarul companiei, fondul de investiţii Terra Firma controlat de omul de afaceri Guy Hands, a intrat în incapacitate de plată pe credite luate de la banca americană, transmite Reuters, informează Mediafax. EMI, care promovează artişti precum Iron Maiden, Beatles, Katy Perry sau Kylie Minogue, a fost în centrul unei lupte pentru putere în ultimele luni, Guy Hands încercând să păstreze controlul casei de discuri, sufocată de datoriile create în 2007 de Terra Firma la Citigroup în operaţiunea de leveraged buyout prin care fondul de investiţii a preluat controlul companiei. PricewaterhouseCoopers a fost numit drept administrator special pentru a facilita cedarea controlului EMI către Citigroup.

EVENIMENTUL ZILEI

Cozmin Guşă, Goagăl-translator pentru Marian Vanghelie

Noul consilier de imagine externă al primarului sectorului 5 i-a aranjat de la A la Z programul întâlnirilor cu oficialii de la Washington şi i-a asigurat inclusiv servicii de traducere în engleză. Cozmin Guşă a devenit eminenţa cenuşie a lui Marian Vanghelie. Şi traducătorul personal de engleză. Un pas important în cariera sa de strateg politic, de la consilier politic al prezidenţiabilului Mircea Geoană. Obiectivul lui Guşă este să-l relanseze pe Vanghelie pe orbita politicii mari. Vrea să-i imprime o dimensiune internaţională imaginii primarului de la 5. L-a dus la Washington şi l-a introdus la Casa Albă. Urmează Londra, nu la regină, şi apoi Israel. Vanghelie ministru de externe? "Nu mă pasionează, nu sunt din filmul ăsta. Pe mine mă interesează administraţia locală", explică Vanghelie. Nu e niciun secret: Primăria Bucureştiului.

Hosni Mubarak se înclină, Ben Ali a căzut. Cine urmează?

După mai multe zile de nehotărâre, Casa Albă a decis să retragă sprijinul acordat aliatului său egiptean. Mesajul a fost transmis înainte ca acesta să anunţe că renunţă la putere. Washingtonul a decis încă de duminică să-i ceară preşedintelui Hosni Mubarak să renunţe la putere, cu două zile înainte de declaraţia liderului egiptean prin care acesta a anunţat că nu va mai candida la prezidenţialele din septembrie. Momentul deciziei a venit însă la Casa Albă după o săptămână de nehotărâre, în care protestele de la Cairo se înteţeau, iar preşedintele Barack Obama şi administraţia sa ezitau în privinţa unei poziţii.

Cât timp vom mai avea gaze naturale ieftine

Autorităţile sunt presate de marile companii şi de finanţatorii externi să nu mai controleze preţurile. În plus, în scurt timp vom putea face şi exporturi. Românii plătesc în prezent cele mai ieftine gaze naturale din Uniunea Europeană, însă lucrururile nu vor mai fi aşa pentru mult timp. Companiile de pe piaţa locală fac presiuni tot mai mari pentru scumpirea gazelor. În plus, şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut autorităţilor să nu mai controleze preţul gazelor. Gazele naturale din producţia internă ne asigură în medie75% din consum. De asemenea, statul încă ţine în frâu preţurile la care cei doi producători interni - Romgaz şi Petrom - vând gazele. În prezent, acestea costă 165 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile au ajuns la 400 de dolari.

FINANCIARUL

Teoretic, microîntreprinderile puteau trece la cota de 3%. Practic, nu au ştiut cum

Excepţie fac întreprinderile mici declarate inactive şi care s-au reactivat. Majoritatea microfirmelor au ales până în 2010 impozitarea pe venit, după care au trebuit să opteze pentru nivelul unic de 16%. Microîntreprinderile care anul trecut au plătit impozit pe profit de 16% pot reveni la sistemul de impozitare cu 3% a venitului în 2011, au declarat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). După publicarea normelor privind impozitul pe venitul microîntreprinderilor, în Codul Fiscal au apărut neclarităţi, şi anume faptul că "microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozitul pe venit de 3% - n.r.) dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprin­derilor".

Liberalizarea tarifelor la energie trebuia făcută din iulie 2007. S-a amânat din motive electorale

Executivul a găsit un nou tap ispăşitor pentru creşterea preţurilor la energie - Fondul Monetar Internaţional. Tarife mai mari la gaze naturale şi energie electrică înseamnă automat scumpiri în lanţ şi o inflaţie peste estimări. Pentru prima oară în istoria negocierilor cu FMI, un oficial român face dezvăluiri chiar în timpul derulării acestora. "Ne solicită (FMI - n.r.) reverificarea preţurilor (...) Preţurile să fie liberalizate şi, în cursul acestui an, să ne prezentăm cu o nouă formulă de calcul, că sunt probleme", au fost cuvintele rostite de ministrul Economiei Ion Ariton în urmă cu două zile, după o şedinţă avută cu reprezentanţii Fondului.

Insolvenţa, arma des folosită de clienţi împotriva dezvoltatorilor neserioşi

Un dezvoltator din Drumul Taberei a fost chemat de clienţii săi la Tribunal în aproximativ 60 de dosare. Sătui de promisiuni şi noi termene pentru finalizarea blocurilor de locuinţe, tot mai mulţi cumpărători cer în instanţe anularea precon­tractelor sau chiar insolvenţa dez­voltatorilor. În foarte multe cazuri clienţii profită de întârzierea lucrărilor pentru a scapă de contractele scumpe. Din punct de vedere legal, răzgândirea clientului este perfect justificata atât timp cât un dezvoltator nu-şi îndeplineşte sarcinile contractuale.

Creşterea stocurilor a adâncit contracţia economiei la 2,5% din PIB

Evoluţia produsului intern brut va rămâne în teritoriu negativ şi în primele două trimestre din 2011. Reacumularea stocurilor în eco­nomie începând cu trimes­trul III din 2010 i-a determinat pe analiştii UniCredit Tiriac Bank să-şi menţină prognoza de contractie a economiei în 2010 la 2,5% din PIB, la dife­renţa de 0,6 puncte procentuale faţă de estimarea FMI, de 1,9%. Pentru 2011 este aşteptată o revenire a economiei, cu 1,7% din PIB, însă evoluţia din primele două trimestre încă va rămâne în teritoriu negativ.

Fondul Proprietatea vs SIF-uri: care sunt principalele diferenţe şi asemănări?

Pe hârtie, FP stă mai bine. Rămâne să arate şi pe Bursă asta. Fondul Proprietatea şi SIF-urile sunt ca două maşini ale aceluiaşi producător, cu motor şi şoferi diferiţi, spunea la un moment dat un broker pentru a arăta asemănările şi diferenţele între companiile care au devenit în prezent cele mai urmărite de investitorii de la Bursă. Comparaţia între aceste societăţi este inevitabilă când analiştii realizează evaluarea lor şi chiar şi Bursa din Bucureşti (BVB) le tratează ca pe societăţi similare, înscriindu-le în rapoartele de tranzacţionare în aceeaşi categorie.

GÂNDUL

77 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost arestaţi

Traficul rutier în Vama Siret, blocat joi dimineaţă, după ce mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi acuzaţi de trafic de ţigări şi luare de mită au fost reţinuţi, a fost reluat, la ora actuală circulaţia autovehiculelor desfăşurându-se normal, transmite corespondentul MEDIAFAX. La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia a fost reluată în Vama Siret în ambele sensuri, iar traficul rutier se desfăşoară normal, după ce activitatea fusese complet blocată în urma amplei acţiuni a ofiţerilor DGA şi procurorilor anticorupţie derulată împotriva unor poliţişti de frontieră şi vameşi acuzaţi de trafic de ţigări şi luare de mită.

Luptă pe faţă între taberele din PDL

Totul se joacă acum în PDL şi se joacă dur. Dacă Blaga va candida, va candida nu împotriva lui Boc, ci a lui Băsescu", a descris situaţia un vicepreşedinte pedelist pentru gândul. Blaga îşi anunţase voalat intenţia de a candida încă din octombrie anul trecut, într-un interviu pentru gândul."Dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid, voi candida", spunea atunci fostul ministru de Interne. După înlăturarea sa de la şefia MAI în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema mitingului poliţiştilor, Blaga şi-a pregătit cu grijă candidatura din postura de secretar general al partidului, de unde a avut timp să discute pe îndelete cu şefii de organizaţii şi să încerce să-i atragă de partea sa.

Războiul IPTV. Cum se bat RCS&RDS şi Romtelecom pentru a vinde televiziune prin Internet

Grupul RCS&RDS a lansat recent, în 10 mari oraşe, serviciul de IPTV. Până în momentul de faţă, Romtelecom era singurul distribuitor naţional al acestui tip de serviciu. Televiziunea prin Internet (IPTV) este în acest moment una dintre cele mai fierbinţi nişe de pe piaţa telecomunicaţiilor. În momentul de faţă, singurul operator care oferă acest tip de serviciu la nivel naţional este Romtelecom, care a strâns până în septembrie 2010 circa 20.000 de clienţi. Serviciul a fost lansat recent şi de rivalii de la RCS&RDS, în 10 oraşe, printre care şi Capitala, conform Ziarului Financiar. Ofertele privind noul serviciu nu au fost încă făcute publice.

JURNALUL NAŢIONAL

O ţărancă în Curtea Supremă. Ce şanse mai are omul de rând să i se facă dreptate în instanţe.

Se judecă pentru pădurea ei. Pentru hectarele ră­mase moştenire de la bunul şi de la tatăl ei. Şi de la bunul soţului ei. Se judecă cu statul român până când lem­nele de-acolo o vor îmbrăca-o spre lumea în care-şi va găsi dreptatea. "În motivarea plângerii petiţionara a arătat că bunicul său, Mândrilă Neculai decedat în anul 1948 a deţinut suprafaţa de 25 ha teren pădure situat în satul Gemenea, com. Stulpicani, pe care a primit-o prin divizarea obştii, iar tatăl său a avut 10 ha dobândite prin divizarea obştii în anul 1941. Că după tatăl său au rămas trei copii şi nici unuia dintre moştenitori nu i s-a reconstituit dreptul la proprietate cf. Legii 18/91.

Udrea umflă electoral Bucureştii pe banii noştri

Primăria Capitalei va plăti, în plină criză, 100 de milioane de euro pentru utilităţile din cartierul ANL Henri Coandă. Locuitorii Capitalei vor plăti pentru racordarea la reţelele de utilităţi şi pen­tru asfaltarea străzilor din cartierul ANL Henri Coandă. Capitala va creşte cu peste 44 de hectare de teren afla­te în prezent în parohia Primăriei Vo­luntari, prin transferul acestora în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), iar circa 4.000 de locuitori ai blocurilor şi vilelor vor beneficia de investiţiile făcute în cartierul ANL. Elena Udrea, ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a realizat un proiect de hotărâre de guvern, pe care l-a postat în site-ul ministerului pe care îl conduce. Potrivit proiectului, PMB va prelua în administrare terenurile administrate anterior de Primăria Sectorului 1 (60,55 de hectare), precum şi o parte din terenurile deţinute de oraşul Voluntari şi Consiliul Judeţean Ilfov (44 de hectare).

NAŢIONAL

Planul secret al lui Băsescu

Preşedintele pregăteşte o variantă prin care să poată controla România şi după ce îi va expira cel de-al doilea mandat. Apele politicii româneşti sunt din ce în ce mai tulburi iar mişcările de culise demonstrează încrâncenarea cu care taberele politice îşi doresc puterea. Considerat de mulţi un specialist al loviturilor de imagine, Traian Băsescu pare că a găsit soluţia pentru a controla din umbră România după ce mandatul său de la Cotroceni va expira. Mugur Isărescu şi Mihai Tănăsescu sunt consideraţi, mai nou, a fi perechea de "aşi" ascunsă în mâneca preşedintelui, pentru viitoarele alegeri.

Blestemul milionului de euro face noi victime

Poliţiştii care anchetează incredibilele evenimente de la Ploieşti, când doi tineri vagabonzi au găsit un milion de euro într-o casă părăsită şi au fost apoi jefuiţi la rândul lor îngroaşă rândurile celor puşi sub învinuire. Astfel, ei i-au arestat deja pe alţi doi suspecţi care le-au furat puştilor o parte din bani, la puţin timp de la găsirea lor. Este vorba despre Viorel Gheorghe de 31 ani şi Constantin Apostol de 28 ani, ambii alegându-se cu mandate pe 30 de zile pentru tâlhărie. Alţi cinci jefuitori au primit mandate, dar nu au fost de găsit.

Cum să-ţi iei maşină cu programul "Prima Casă"

Ţi-a trecut vreodată prin cap că poţi să-ţi iei o maşină, mobilă, o plasmă imensă sau orice alt obiect prin programul "Prima Casă"? Află că acest lucru este posibil pentru că legea o permite. Puţini sunt cei care ştiu că prin programul "Prima Casă" sunt permise tranzacţiile între rudele de gradul I. Adică între părinţi şi copii. Iar românii dornici de credite ieftine şi, mai ales, garantate de stat dacă se poate (creditele date de bănci pentru prima casă sunt garantate de stat) au decis să profite de această portiţă lăsată de lege. Mai pe româneşte, fac un credit la o bancă oarecare pentru cumpărarea unei locuinţe. Numai că nu este orice locuinţă, ci locuinţa părinţilor. De exemplu, se împrumută cu 50.000 de euro pentru a cumpăra apartamentul de două camere în care stau propriii părinţi. Iar cu banii astfel obţinuţi pot face orice.

PUTEREA

Elena Udrea desenează ţara în portocaliu. Special pentru doamna cu banii, telegondola de zece milioane se lansează cu repetiţie

Ştiaţi că există reguli speciale pentru lansarea perfectă a unei telegondole? În primul rând, la eveniment trebuie musai să fie prezentă doamna cu banii, ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea. Dacă programul nu îi permite, se pot organiza şi două sau trei lansări, până când doamna ministru poate ajunge să taie panglica oficială. Şi mai este ceva care nu are voie să lipsească. Toată lumea să fie în portocaliu pentru a se asorta cu noua construcţie care a apărut în localitate. Sănii portocalii, telegondole portocalii, geci portocalii, totul într-o ţară fericită. Preţul distracţiei, un chilipir - aproximativ zece milioane de euro, satisfacţia este însă nemăsurată. Pentru Elena Udrea.

Sindicaliştii din energie căpuşează sistemul de facturare a curentului electric

Ultimele contracte încheiate de Enel Energie SA cu două dintre companiile ce aparţin sindicatelor din energie, din acţionariatul uneia dintre ele făcând parte şi deputatul PSD Dumitru Chiriţă, Sindserv SA şi Alt Univers Company 2002 SA, au încheiat contracte în valoare de peste un milion de euro pentru a dota casieriile Enel din opt judeţe cu mână de lucru. Banii viraţi, astfel, de Enel prin această inginerie reprezintă de patru ori suma pe care instituţia în cauză ar fi suportat-o dacă ar fi angajat direct personal de specialitate.

Anca Boagiu dă lucrări firmei unde a fost angajată ca secretară

După cinci luni de la "înscăunarea" ca ministru al transporturilor, Anca Boagiu a acordat firmei italiene SECoL SpA, la care a lucrat la începutul carierei sale, un contract de peste 31 milioane de euro, ce va fi plătit de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Italienii, care nu au mai primit contracte de reabilitare a drumurilor naţionale de aproape zece ani, au câştigat un lot pentru modernizarea a 37 kilometri din DN 6 Alexandria - Craiova, pentru mai mult de 31 milioane de euro. Surprinzător este faptul că firma unde ministrul Boagiu a fost angajat ca asistent director are sediul chiar în Ministerul Transporturilor.

ROMÂNIA LIBERĂ

Bivolaru revine spectaculos

După ce a delapidat BRD cu zeci de milioane de euro, Gabriel Bivolaru a trecut mai nou pe păcură şi motorină. După trei ani de puşcărie, fostul deputat PDSR, pentru integritatea căruia Adrian Năstase a garantat mergând la Parchet, face afaceri cu carburanţi din spatele unor firme off-shore. Operaţiunile sunt însă investigate de procurori. Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, primul parlamentar condamnat penal, revine spectaculos în vizorul organismelor de control ale statului. Eliberat condiţionat în 2007, după ce în 2004 fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea BRD cu 2.200 miliarde lei vechi, fostul politician social-democrat este protagonistul mai multor dosare instrumentate de Parchetul Tribunalului Constanţa şi cel al Tribunalului Bucureşti.

De ce s-a votat trecerea de la "rom" la "ţigan"

Un senator democrat-liberal, care a aprobat proiectul, în ciuda susţinerii politice şubrede a acestuia în PDL, îşi motivează decizia prin experienţele neplăcute pe care le-a avut cu romii în Slobozia. Aprobarea în Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse s-a făcut prin votul opoziţiei, dar şi cu ajutorul unor reprezentanţi ai puterii: democrat-liberalul Tudor Panţuru şi independenţii Constantin Cibu şi Ovidiu Mărcuţianu. Primul spune că nu i s-ar fi transmis pe linie de partid să voteze împotrivă şi că oricum nu s-ar fi conformat indicaţiilor.Iniţiatorul proiectului, Silviu Prigoană, a invocat însă, în motivaţia propunerii, că denumirea de "rom" generează confuzie pe plan internaţional.

Doar două bănci vor iar rate mari

Deşi Parlamentul a anulat aproape toate drepturile prevăzute în fosta ordonanţă a creditelor, până acum doar CEC Bank şi BCR se gândesc să revină la contractele iniţiale. Privită ca o adevărată mană cerească pentru clienţii băncilor, ordonanţa creditelor (OUG 50/2010), modificată substanţial în Parlament, a ajuns un act normativ fără valoare. Nici măcar prevederea care transparentiza modalitatea de calcul a dobânzii, în fapt esenţa legii, nu mai rămâne în picioare. Astfel că unele bănci vor încerca să îşi convingă clienţii să revină la forma contractelor de credit de dinaintea aplicării ordonanţei.

Pleacă Mubarak, vine Al Qaeda?

Refuzul preşedintelui egiptean Hosni Mubarak de a părăsi imediat puterea creşte tensiunile din Egipt şi amplifică incertitudinea privind viitorul ţării. În Occident au apărut deja divergenţe cu privire la pericolul ca un val islamist radical să înece Orientul Mijlociu. Întrebarea care preocupă cancelariile şi mediile academice occidentale în aceste zile este "Ce se întâmplă dacă Fraţii Musulmani cuceresc puterea în Egipt?".

Hackerville de România

În afară de maşinile luxoase parcate la orice colţ de stradă, primul lucru care-ţi sare în ochi în Râmnicu Vâlcea este puzderia de sucursale ale companiilor de transfer de bani. Cel puţin 24 de birouri înt-un perimetru delimitat de patru străzi, şi asta într-un oraş cu nu mai mult de 120.000 de locuitori. Pe aici intră în buzunarele vâlcenilor banii obţinuţi prin diverse înşelăciuni de la vest-europeni şi americani şi apoi plimbaţi din cont în cont pentru a li se pierde urma. Vâlcenii nu îşi ascund noua bogăţie: pe străzile oraşului circulă maşini premium - BMW, Audi sau Mercedes - conduse de tineri de 20-30 de ani, care poartă lanţuri de aur şi aşteaptă nerăbdători la semafor. Un taximetrist îi dezvăluie reporterului Wired cum îşi câştigă aceştia existenţa: "Fură bani de pe internet." Aşa au intrat în oraş zeci de milioane de dolari în ultimul deceniu, alimentând dezvoltarea economică - de la blocuri noi la cluburi şi centre comerciale. Poliţiştii şi anchetatorii ciber-criminalităţii din toată lumea au auzit de Râmnicu Vâlcea şi l-au botezat Hackerville

Cum se scufundă opoziţia de Alina Mungiu Pippidi

O să iasă populaţia în stradă în urma propagandei comice de la televiziuni cu insurecţii anti-FMI ca să vă apere pe voi de justiţie? Watch my lips: n-o să iasă. Cine ştie, dacă vă ducea capul să nu arătaţi încă o dată că miza e asta, poate ieşea. Aşa, cu poziţiile voastre anti-Justiţie, cu alianţa voastră perfect inutilă la acest moment, cu suspendarea lui Băsescu drept unică strategie dinainte perdantă, că n-o să aveţi cvorum nici presupunând că o să aveţi altceva, cu greutatea pusă pe un contracandidat la preşedinţie, când ce urmează sunt alegeri legislative, nu faceţi decât să irosiţi avantajul natural pe care vi l-au dat politicile de austeritate şi aroganţa regimului actual, spre disperarea milioanelor de oameni care aşteaptă de la schimbare un pas spre viitor, nu unul spre trecut.

ZIARUL FINANCIAR

Proprietatea, superafacere pentru brokerii lui Videanu

În ianuarie, Equity Invest şi-a majorat tranzacţiile la Bursă de 15 ori. Firma de brokeraj Equity Invest din Bucureşti, la care fostul ministru al economiei Adriean Videanu deţine 24% din acţiuni, a intermediat în ianuarie tranzacţii de 55 mil. lei (13 mil. euro), urcând pe locul 13 în topul brokerilor, în condiţiile în care anul trecut firma a avut un rulaj mediu lunar de 3,5 mil. lei. Listarea Fondului Proprietatea (FP), pe 25 ianuarie, a pus în mişcare pachete mari de acţiuni şi a schimbat ierarhia obişnuită din topul brokerilor, în condiţiile în care firmele de brokeraj s-au bătut pentru clienţii mari reducând mult comisioanele. Tranzacţiile cu acţiuni FP s-au ridicat în ianuarie la 550 mil. lei (130 mil. euro), reprezentând peste 56% din transferurile totale de pe Bursă.

Notarii: Apartament de trei camere în Unirii, 50.000 euro

Un apartament de trei camere în Piaţa Unirii din Bucureşti este evaluat la 50.000 de euro conform ultimei grile a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), valabilă pentru anul 2011, adică la jumătate faţă de 2010 şi circa o cincime faţă de 2008. Scăderea bruscă a preţurilor este contestată de agenţiile imobiliare, care afirmă că în realitate preţurile la care se tranzacţionează în prezent imobilele din Bucureşti sunt de cel puţin două ori mai mari. "Dacă ar fi pe piaţă un astfel de apartament la 50.000 de euro la Piaţa Unirii s-ar vinde într-o oră", a spus Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. Publicaţia notarilor are rolul de a stabili niveluri minime de fiscalizare, afirmă Ilie.

Mexicanul care se uită de sus la cei mai bogaţi oameni ai planetei şi-a adăugat încă 20 mld. dolari în cont

Carlos Slim, mexicanul cu afaceri în domeniul minier şi telecomunicaţii, şi-a majorat afacerile cu 37% anul trecut, consolidându-şi astfel poziţia de lider al celor mai bogaţi oameni din lume, scrie Bloomberg. Averea mexicanului care i-a detronat şi anul trecut pe bursă pe Bill Gates şi Warren Buffet a crescut la 70 de miliarde de dolari în 2010 iar evoluţia de anul acesta i-ar putea consolida miliardarului mexican statutul de cel mai bogat om din lume, notează agenţia de presă.

România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative. Cum scăpăm de "nebunia" legislativă?

Campion la ordonanţe de urgenţă este Cabinetul fostului premier Mugur Isărescu care, într-un singur an (2000), a emis 297 de ordonanţe de urgenţă, în vreme ce, în acelaşi an, Parlamentul a adoptat 683 de legi - 980 de acte normative, în total. Baza de date a Consiliului Legislativ oferă o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat vreme de 20 de ani în domeniul legiferării. În România sunt acum în vigoare un număr imens de acte normative, individuale şi internaţionale - 95.618 la 28 ianuarie 2010, între care doar 1.958 emise înainte de 1989. Fiecare lege, pe domeniul ei, trebuie respectată pentru că nu există în practica judiciară scuză că nu ai respectat un act normativ pentru că nu îl cunoşti.

Fierbe piaţa valutară. Plus 38% în ianuarie

Luna ianuarie a adus cel mai mare volum de tranazcţionare pe piaţa valutară din ultimii doi ani, cu aproape 38 de miliarde de euro, pe fondul interesului jucătorilor străini pentru titlurile de stat româneşti, cât şi pentru listarea la Bursă a Fondului Proprietatea. Faţă de ianuarie 2010, sumele tranzacţionate sunt mai mari cu 10 mld. euro, respectiv 38%. Creşterea a fost însă generată de operaţiunile financiare, în timp ce tranzacţiile comerciale (ale exportatorilor şi importatorilor) au avut un ritm mai scăzut. "Sunt jucători mari care cumpără titluri de stat, de la Deutsche Bank la Barclays sau BNP", spune dealerul unei bănci locale. În ianuarie, Trezoreria a vândut titluri de stat de aproape 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro).

Gheţea: CEC Bank are nevoie de majorare de capital, indiferent cum se va realiza

CEC Bank are nevoie de o majorare substanţială de capital, indiferent sub ce formă, pentru a se menţine în pas cu piaţa bancară şi realizarea investiţiilor necesare următoarei etape de dezvoltare, a declarat pentru Mediafax preşedintele CEC, Radu Gheţea. Indiferent de modul în care se va realiza, CEC are nevoie de majorare de capital. Dacă se doreşte ca banca să aibă în continuare un cuvânt de spus în sistem, atunci va trebui majorat capitalul. Deocamdată avem posibilitatea să mai capitalizăm profiturile din următorii doi ani. În strategia 2007-2011 s-a stabilit o majorare de capital cu 2,4 miliarde lei. Cu profitul încorporat aferent lui 2010 ajungem, probabil, undeva în jur 400 de milioane lei majorări de capital, dar fără bani noi", a spus Gheţea.

FMI îi cheamă pe şefii băncilor la BNR să le spună cum vede economia

Fondul Monetar Internaţional (FMI), prin biroul local, le-a trimis preşedinţilor de bănci invitaţii la o discuţie care va avea loc luni, la sediul BNR. Jeffrey Franks, şeful misiunii de negociere cu România, ar urma să le prezinte bancherilor cum vede FMI mersul economiei în acest an şi cam cum va arăta noul acord care va fi semnat cu autorităţile române. Vizita misiunii Fondului, care are ca tematică ultima evaluare aferentă acordului care se încheie în luna mai şi stabilirea principalilor parametri pentru viitorul acord, urmează să se încheie miercuri, 9 februarie, când Franks va susţine o conferinţă de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb