REVISTA PRESEI 03.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 aprilie 2012

ADEVARUL

USL, PDL şi PP, pe podium în sondaje

Opoziţia rămâne pe primul loc în preferinţele românilor, potrivit sondajului IMAS din luna martie. USL întruneşte 48,4% din intenţiile de vot ale alegătorilor care s-ar prezenta la urne, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna martie, la comanda ziarului "Adevărul". USL nu a reuşit să rămână la scorul înregistrat pe fondul manifestaţiilor populare din ianuarie, când alianţa Opoziţiei ajunsese la 53,4%. Greva parlamentară nu pare să fie un succes de imagine pentru Opoziţie, USL coborând, încă din februarie, la 49,2%. Chiar dacă noul premier are o cotă de încredere de 25%, intenţia de vot pentru PDL este de 18,6%, faţă de 15,8% în ianuarie şi 17,8% în februarie. Partidul Poporului, are 16,6% intenţie de vot. Este vorba, practic, de o consolidare a scorului acestui partid cotat cu 13,9% în ianuarie şi cu 17,4% în februarie. De menţionat că sondajul a fost efectuat în perioada 7-13 martie, înainte de scandalul legat de plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL

Elena Udrea a obţinut excluderea lui Cristian Preda

Propunerea oficială de sancţionare a fost depusă de unul dintre oamenii controlaţi de şefa PDL Bucureşti. Biroul Permanent Naţional al PDL a votat, ieri, excluderea din partid a europarlamentarului Cristian Preda. În favoarea excluderii s-au pronunţat 30 de membri ai conducerii PDL, în timp ce Cristian Preda a avut doar doi sprijinitori, iar un singur membru s-a abţinut. Decizia finală urmează să fie luată de Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului Ungureanu: Câştig de trei ori mai puţini bani ca-n mediul privat

Deşi are o leafă mai mică decât atunci când era redactor-şef la The Money Channel, Dan Suciu spune că a privit noul job ca pe o provocare şi ca pe o etapă ce-i va folosi în profesia de jurnalist. Dan Suciu ajunge la Palatul Victoria la ora 8.00 şi nu pleacă niciodată pe lumină. Este vocea unui Guvern de criză, aflat în pragul alegerilor, şi face ce ştie mai bine: transmite informaţii. În sala unde se organizează conferinţele de presă, de obicei e hărmălaie, iar Suciu stă în stânga guvernanţilor. Chiar dacă a schimbat tabăra, Suciu se simte tot jurnalist.

Băncile europene îşi achită datoriile la UE

Băncile au împrumutat 1.000 de miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană. Acum vor să ramburseze banii pentru a lua noi credite. Câteva dintre cele mai mari bănci europene, printre care UniCredit din Italia, La Caixa din Spania, BNP Paribas şi Société Générale din Franţa, se pregătesc să ramburseze o parte din împrumuturile ieftine luate în această iarnă de la Banca Centrală Europeană (BCE), deşi scadenţa era abia la sfârşitul lui 2015. Programul de creditare a oferit băncilor împrumuturi la o dobândă de numai 1% (faţă de 4,3% pe pieţele interbancare) şi pe o perioadă de trei ani (înainte de această facilitate, cea mai lungă scadenţă oferită de BCE era de un an). În acest fel, băncile vor economisi 120 de miliarde de euro în următorii trei ani.

România a intrat în a doua recesiune din ultimii trei ani

Chiar dacă datele oficiale nu au fost încă publicate pentru a confirma intrarea economiei României în recesiune, analişti, reprezentanţi ai Băncii Naţionale, dar şi lideri politici susţin că Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut şi în primul trimestru din acest an, după regresul din trimestrul patru din 2011, astfel că ţara noastră este, încă o dată în ultimii trei ani, în recesiune tehnică.

Bonusurile directorilor executivi, nou subiect de campanie electorală în Franţa

Bonusul de 16,2 milioane de euro acordat lui Maurice Levy, directorul executiv al companiei Publicis SA, a treia cea mai mare companie de publicitate din lume, a devenit ultimul subiect de dezbatere în cadrul campaniei electorale pentru preşedinţia Franţei. Bonusul, care a fost făcut public pe 27 martie şi care, conform Publicis, răsplăteşte activitatea directorului din ultimii opt ani pentru creşterea performanţei companiei de publicitate, a provocat un conflict acut între cei doi principali candidaţi, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande.

Criza sectorului manufacturier se extinde spre centrul zonei euro

Rata şomajului din zona euro a crescut la cel mai mare nivel din ultimii 14 ani! Sectorul manufacturier al zonei euro s-a contractat în martie pentru a opta lună la rând şi cu un procent mai mare decât era anticipat, fapt care reprezintă încă un semnal că zona euro a intrat în recesiune, se arată într-un studiu publicat astăzi. "Companiile manufacturiere din zona euro au avut un martie mizerabil. Contracţiile severe din acest sector în cadrul statelor de la periferia zonei euro au fost însoţite de semne de slăbiciune şi în sectorul manufacturier al ţărilor centrale, precum Germania şi Franţa", a declarat Chris Williamson, analist Markit, pentru CNBC.

Al patrulea an de ieftinire a caselor

Dacă în 2009 preţul mediu al apartamentelor din principalele oraşe din România era de peste 2.000 de euro metrul pătrat, acum, valorile au ajuns la 1.000 de euro. În martie, preţul mediu cerut de proprietarii locuinţelor din România a ajuns la 1.003 euro pe metru pătrat, cu 1,7% mai mult decât în februarie, dar cu 3,8% mai puţin decât în aceeaşi lună din 2011, potrivit imobiliare.ro. Acesta este al patrulea an de scăderi în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, atât noi, cât şi vechi, din principalele oraşe precum Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara, Iaşi şi Ploieşti.

Germania: Austeritate Über Alles

"Austeritatea mai presus de orice" este văzută, la Berlin, drept condiţia esenţială pentru ca pieţele să-şi recapete încrederea în Europa. Germania simte nevoia să-şi explice modelul. Cu siguranţă, lumea se vede altfel de la Berlin. După zece ani în care nu au avut nicio creştere de salariu, dar economia şi investiţiile au crescut constant, în timp ce şomajul a scăzut până la un nivel greu de imaginat pentru statele din sudul Europei (8%), germanii au încredere într-un model care a funcţionat. Şi, deşi economia duduie, ceea ce se vede în fiecare colţ al oraşelor importante, nemţii tot nu consideră că a sosit timpul să culeagă roadele. Din contră. Cuvântul de ordine rămâne disciplina fiscală. Nu doar pentru restul Europei, dar şi pentru Germania, care va trebui şi ea să-şi reducă deficitul şi să respecte regulile pentru care chiar ea a pledat.

CURENTUL

Naşii contrabandei cu mărfuri prin Portul Constanţa au fost trimişi în judecată

Procurorii anticorupţie au finalizat cercetările penale şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup infracţional organizat, compus din 39 de persoane, ce acţiona de mai multă vreme în Portul Constanţa şi controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit în România. Printre inculpaţii trimişi în judecată de către DNA se află Mircea Banias - senator şi actual lider al Partidului Conservator din Constanţa, Laurenţiu Mironescu - fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu - fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Londra se transformă în poligon pentru asasinarea oligarhilor ruşi

Serviciile speciale ale Marii Britanii au intrat în alertă pe fondul intensificării asasinatelor cetăţenilor ruşi la Londra. Cotidianul Daily Mail a scris că de fapt Londra asistă la izbucnirea unui nou război între grupările de gangsteri ruşi, efectele căruia ar putea fi grave pentru capitala britanică, loc de refugiu pentru mai mulţi oligarhi ruşi. După ce în urmă cu circa două săptămâni, un bancher rus a fost ţinta unui asasinat, MI5 a anunţat ieri că deţine informaţii potrivit cărora viaţa unui fost lider separatist cecen aflat în exil la Londra, Ahmed Zakaiev, este în pericol.

Lăcomia primarului Constantinescu îi lasă pe locuitorii Bârladului cu străzile desfundate

Lăcomia primarului PSD Constantin Constantinescu şi a acoliţilor săi , care au premeditat fraudarea banilor europeni încă din faza anunţului licitaţiei publice, a dus la suspendarea contractului de finanţare până la finalizarea investigaţiilor de către Departamentul de Luptă Anti Fraudă şi Agenţia Naţională de Integritate. În urma devoalării , în ziarul "Curentul", a mecanismului de fraudare a banilor europeni de către primarul Constantinescu, în complicitate cu bunul său prieten şi coleg de partid , Viorel Dumitraşc, MDRT a decis suspendarea finanţării până la finalizarea cercetărilor de către instituţiile abilitate.

CURIERUL NATIONAL

Cui folosesc tăierile de dobândă ale BNR?

Reducerea la 5,25% a dobânzii-cheie de către BNR, a patra din ultima jumătate de an, va avea un impact marginal asupra economiei reale. De dobânda scăzută ar urma să beneficieze statul în finanţarea deficitului bugetar şi băncile care câştigă din diferenţialul de dobândă. Companiile şi populaţia nu vor avea acces la un credit mai ieftin. Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută dobânda de referinţă la 5,25%, de la 5,50%, fiind a patra tăiere consecutivă din noiembrie 2011. Specialiştii contactaţi de Curierul Naţional spun însă că efectul se va transmite greu către economia reală, unde va avea un impact marginal. În plus, acesta ar urma să fie episodic întrucât reluarea tendinţei de inflaţie în a doua parte a anului şi la începutul lui 2013 ar urma să pună asupra pieţei pentru majorarea ratelor de dobândă, ne-a declarat Vlad Muscalu, economist la ING Bank România.

Uraganul financiar care nu poate fi prevenit

Nicole Foss, consultant pe energie şi analist financiar, spune că actualul model de societate centralizată nu va putea rezista din cauza epuizării resurselor energetice. Schimbarea de paradigmă socială va fi anticipată de un şoc financiar de natură deflaţionistă care nu va putea fi preîntâmpinat de băncile centrale. "Nu am văzut încă nimic în termeni de colaps al lichidităţii şi al creditului!"

Pe Dinel (Staicu) Nuţu l-au lăsat avocaţii?

Eforturile lui Dinel (Staicu) Nuţu de a-i convinge pe magistraţi să-l elibereze din arestul preventiv din dosarul Transgaz par să fie, din nou, sortite eşecului, având în vedere că până şi avocaţii l-au lăsat baltă. La termenul de ieri, în care Dinel Staicu a făcut recurs faţă de decizia dată de Judecătoria Sectorului 2 de menţinere a sa în arest şi de continuare a procesului privind prejudicierea Transgaz, magistraţii au dat un nou termen - 4 aprilie - pentru lipsă de apărare.

Consorţiul BRD-Citigroup-Société Générale-Intercapital va intermedia listarea Hidroelectrica

Consorţiul BRD (lider de consorţiu)-Citigroup-Société Générale-Intercapital Invest va intermedia listarea Hidroelectrica la Bursă, operaţiune prin care compania vrea să vândă un pachet de 10% din acţiuni, emise printr-o majorare de capital. "Comisia numită prin ordin al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, împreună cu consultanţii care acordă serviciile de asistenţă juridică în cadrul acestui proces, respectiv Societatea Civilă de Avocaţi "Zamfirescu Racoţi Predoiu", în urma punctajului total obţinut de către ofertanţi, au declarat oferta câştigătoare cea a consorţiului de intermediere format din BRD - Groupe Société Générale, Citigroup Global Markets Limited, Société Générale, SSIF Intercapital Invest", se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

EVENIMENTUL ZILEI

Sebastian Vlădescu: "La Roşia Montană nu există niciun motiv ca proiectul să nu fie demarat"

Într-un interviu pentru EVZ, Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe, explică de ce are şanse acest proiect. Sebastian Vlădescu, ministru de Finanţe în două echipe guvernamentale, spune că cei ce se opun proiectului Roşia Montană desconsideră, în primul rând, voinţa locuitorilor zonei. Vedem la televizor tot felul de grozăvii înfăţişate de adversarii proiectului, precum lacuri de decantare şi munţi distruşi ca şi cum acela este proiectul minier. Mizeria de la Roşia Montană nu provine de la Gold Corporation. Acestea sunt urmele exploatării de până acum.

Morţii din morminte, membri în partidul lui Voiculescu

Pe listele membrilor Partidului Conservator, depuse la Tribunal, figurează minori, decedaţi şi membri ai altor partide. Parchetul are toate motivele să pornească o anchetă. Deşi a depăşit, cu 16 zile, termenul legal de depunere a listelor membrilor PC la Tribunalul Municipiului Bucureşti (31 decembrie 2011), documentele de­puse de partidul controlat de senatorul Dan Voiculescu abundă în falsuri şi ilegalităţi. Reporterii "Evenimentul zilei" au solicitat TMB să aprobe consultarea listelor cu 53.000 de semnături ale membrilor PC, depuse pe 16 ianuarie 2012, pentru a vedea dacă întârzierea s-a datorat riguro­zităţii conservatorilor de a-şi recenza, corect, membrii de partid sau dacă nu cumva listele s-au întocmit, precum şi la alte partide, pe genunchi.

Londra extinde programul "Big Brother". Cum vor fi supravegheaţi britanicii pe net

Asociaţiile pentru apărarea libertăţilor publice în Marea Britanie denunţă planurile guvernului de la Londra, dezvăluite de un cotidian central,de a-şi extinde puterile de supraveghere a schimburilor de e-mailuri şi a site-urilor accesate. Măsurile pe care autorităţile vor să le introducă reprezintă "un pas fără precedent, prin care Marea Britanie va adopta acelaşi tip de supraveghere care există în China şi Iran", a afirmat Nick Pickles, director al asociaţiei Big Brother Watch Campaign.

OSCE: Aproape 100 de ziarişti în închisorile din Turcia

Circa 95 de jurnalişti sunt actualmente deţinuţi în Turcia, mult mai mulţi decât în China sau Iran, conform unui studiu publicat astăzi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie şi a făcut apel la autorităţile turce să modifice legislaţia în vigoare pentru mass-media.

JURNALUL NATIONAL

Cutremure, poluare şi amenzi uriaşe. Ce aduce exploatarea gazelor de şist în România

Virgil Munteanu, expert în probleme de mediu, colaborator al Jurnalului Naţional şi fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, atrage atenţia asupra pericolelor aduse de exploatarea gazelor de şist. Această tehnologie, denumită sofisticat "fracturare hidraulică" a fost folosită pentru prima data în 1947 în Statele Unite şi, printr-o explicaţie simplistă, constă în injectarea în pământ, sub presiune înaltă, a unui amestec de apă, nisip şi substanţe chimice. Acest lichid fisurează rocile aflate în străfundurile pământului şi elimină bule de gaz metan ce este preluat, înmagazinat şi utilizat după cerinţe.

Pasiunea JAFULUI. Scandalurile care însoţesc vânzarea "perlelor" României

Guvernul se poartă de parcă nu ar mai exista viaţă după alegerile generale. Chevron, CupruMin, Hidroelectrica sau Transelectrica sunt doar câteva dintre marile tranzacţii făcute pe repede înainte. Un adevărat al doilea caz "Petrom" îl constituie şi preconizata vânzare a viitorului Complex Energetic Oltenia. Acesta va lua fiinţă în luna mai din fuziunea complexurilor Turceni, Rovinari şi Craiova cu Societatea Naţională a Ligntului Oltenia (SNLO). Fuziunea va constitui un gigant de un miliard de euro, care va fi una dintre cele mai mari companii din România, cel mai mare producător de energie din ţară, cu o cotă de 40%, şi unul dintre cei mai mari angajatori, cu 20.000 de salariaţi. Şi, cel mai important, va fi privatizat având concesionate majoritatea rezervelor de lignit din ţară.

NATIONAL

Dan Diaconescu a bagat spaima in Victor Ponta

Terapie de grup, ieri, la PSD. Ca sa-i scoata pe deputatii si senatorii partidului din amorteala provocata de "protestul parlamentar", Victor Ponta le-a tinut acestora un discurs mobilizator despre importanta castigarii localelor. Spre final insa, liderului social-democrat i-a iesit porumbelul din gura, acesta recunoscand ca este ingrozit de ofensiva formatiunii conduse de Dan Diaconescu. In consecinta, Ponta le-a cerut pesedistilor sa nu se incordeze prea tare in lupta cu democrat-liberalii, ci sa-si canalizeze fortele pentru confruntarea cu Partidul Poporului. "Nu uitati de PPDD care, potrivit ultimelor cercetari sociale realizate de noi, are 16 procente", a insistat Victor Ponta.

Pe Ungureanu il paste Miscarea Populara

Balbaita si amanata peste poate, Miscarea Populara de care tabara Basescu si-a agatat toate sperantele ii va fi pusa in brate lui Razvan Ungureanu. In vara, intre cele doua scrutinuri, asa cum "National" a scris inca de saptamana trecuta. Intre timp, mutarea este confirmata de tot mai multe voci din interiorul PDL, care recunosc ca se va incerca inca o data lansarea Miscarii Populare coapte in laboratoarele Cotrocenilor, la vara, sub tutela lui Razvan Ungureanu. Un premier pe care sondajele il cresc intr-o saptamana cat pe alti politicieni intr-un an.

Vasile Blaga va conduce campania PDL pentru alegerile locale

Vasile Blaga a fost desemnat, luni, de BPN al PDL, sa fie coordonatorul campaniei electorale a partidului pentru alegerile locale, a anuntat Emil Boc. Presedintele PDL, Emil Boc, a precizat ca, la fel ca in cazul tuturor campaniilor electorale precedente, Vasila Blaga va conduce si campania partidului pentru alegerile locale din acest an. Deputatul PDL Cezar Preda declara ca pentru a reusi in alegeri, PDL trebuie sa isi aleaga o echipa care sa conduca partidul in campanie, in fruntea careia sa fie Vasile Blaga, acest lucru neimplicand schimbarea actualului presedinte al PDL.

Salariul mediu din Romania, mai mic decat in Botswana

Desi pare incredibil ca lefurile dintr-o tara africana sa le depaseasca pe cele din Europa, acest lucru este real. Salariul mediu in Romania este estimat de analistii BBC la 715 euro, iar cel din Botswana ajunge la echivalentul a circa 750 de euro pe luna. In fruntea topului se afla, asa cum era de asteptat, Luxemburg, unde salariul mediu ajunge la aproape 3.100 de euro/luna. Angajatii din Norvegia vin puternic din urma cu o leafa de aproximativ 2.800 de euro/luna, cei din Austria castiga 2.550 de euro/luna, iar cei din SUA, echivalentul a 2.500 de euro/luna.

PUTEREA

Apa Nova ne seacă la buzunar

La începutul acestui an, bucureştenii au fost luaţi prin surprindere de mărirea preţului la apă rece cu peste 40%, după ce, la sfârşitul lui noiembrie, Apa Nova de abia aplicase o majorare de tarif la apă, de la 2,61 lei/mc la 3,57 lei mc şi la canalizare de la 0,58/mc la 0,79 lei/mc. La ora actuală, preţul pe care locuitorii Capitalei îl plătesc pentru 1 mc de apă se apropie de 5 lei, dar şi de maximumul sumei înregistrat în ţările cu pretenţii din Europa. Conform conducerii Apa Nova aceste ajustări sunt urmarea faptului că Societatea trebuie să acopere cheltuielile de operare a staţiei de epurare de la Glina, respectiv a casetei colectoare de ape uzate de sub râul Dâmboviţa.

Chevron pune frână la explorare

Chevron nu se lasă şi anunţă continuarea demersurilor pentru explorarea zăcămintelor de gaze de şist din România, dar limitat, astfel încât să nu irite şi mai mult populaţia. Potenţialul de poluare al tehnologiei de exploatare a acestui tip de gaze a dus deja la mai multe demonstraţii de stradă, cele mai puternice fiind la Bârlad, pentru că acolo şi-a concentrat eforturile şi firma americană. Pentru sfârşitul lunii aprilie, bârlădenii pregătesc un miting de protest, unde sunt aşteptate 10.000-15.000 de persoane, mai multe decât la ultima demonstraţie a sindicatelor, în Bucureşti.

Nuclearelectrica ar putea construi un singur nou reactor la Cernavodă, din surse proprii

Ministerul Economiei ia în calcul construirea unui singur nou reactor la Cernavodă, care să fie finanţat din sursele proprii ale Nuclearelectrica, a declarat luni Alexandru Sandulescu, directorul general în Ministerul Economiei, "Renunţarea la proiectul reactoarelor 3 şi 4 nu este o variantă bună, pentru că trebuie să asigurăm consumul de energie electrică în următorii ani. Însă exista şi varianta realizării unui singur reactor, dar acesta ar fi mai scump decât dacă am face două. Soluţia cea mai bună e cea cu două reactoare, cu un decalaj de şase luni unul de celălalt", a spus Sandulescu, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, organizată de publicaţia "Finanţinştii".

Bursa gazelor va fi înfiinţată în acest an

Bursa gazelor va fi înfiinţată în acest an şi ar fi optim să funcţioneze în cadrul bursei de electricitate existente, OPCOM, unde există deja infrastructura necesară, a declarat, ieri, Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei. În opinia sa, în România ar trebui să existe o singură bursă de energie, iar existenţa a doi operatori de piaţă ar încălca cerinţele UE, care doresc o piaţă unică la nivel european.

Ungaria fără preşedinte

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat ieri din cauza unui scandal legat de teza sa de doctorat susţinută cu 20 de ani în urmă. La sfârşitul săptămânii trecute, Schmitt afirma că nu îşi va depune mandatul, însă a ales să recurgă la acest gest până la urmă.

Sarkozy, pe locul doi

Candidatul socialist François Hollande rămâne pe primul loc în preferinţele alegătorilor francezi, cu 28,5% din intenţiile de vot, conform ultimului sondaj publicat. Actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, stagnează la 27,5%, transmite Agerpres. Candidatul Frontului de stânga, Jean-Luc Mélenchon, a urcat pe locul al treilea, cu 15% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, programat pentru 22 aprilie.

ROMANIA LIBERA

Blejnar: Activitatea fiscului e în creştere, avem un plus de 850 de milioane de euro

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, luni, că activitatea instituţiei pe care o conduce este în creştere, iar încasările pe care ANAF le-a înregistrat în primul semestru al anului 2012 sunt mai mari decât cele din aceiaşi perioadă a anului trecut, potrivit B1.ro. Blejnar a făcut referire la cererea făcută de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ca acţiunile de combatere a evaziunii fiscale să aducă la buget venituri de 1,5% din PIB, precizând că ANAF înregistrează deja un plus de încasări de 850 de milioane de euro.

Misterele eşecului mercenarilor la Sirta

Media sud-africană analizează culisele operaţiunii clandestine şi total privată care viza scoaterea colonelului Muammar Gaddafi din Libia de către un grup de mercenari din Africa de Sud. Un eşec răsunător urmat de tăcerea totală a autorităţilor de la Pretoria. Mercenari sud-africani au fost angajaţi să îl scoată din Libia pe Muammar Gaddafi transferându-l în Niger, arată South Africa's Rapport, precizând că la operaţiune au luat parte 19 sud-africani, din care doi au fost ucişi, şapte răniţi şi zece au fost daţi dispăruţi. Despre capturarea lui Gaddafi apar date noi şi specialiştii apreciază că elementele noi demonstrează că moartea lui este rezultatul fie al unei erori de comunicare între participanţii la intervenţie, fie o reglare de conturi între ţări.

ZIARUL FINANCIAR

Toţi oamenii lui Ungureanu, cei 26 din mediul privat care trebuie să relanseze economia

Ca să înţeleagă ce se întâmplă în mediul privat şi ce măsuri economice să ia, premierul şi-a format un consiliu de experţi din antreprenori, bancheri sau şefi de mari companii. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, 44 de ani, urmează să anunţe în această după-amiază componen­ţa consiliului de consultanţi care îi vor da sfaturi în privinţa strategiei economice care ar trebui să fie urmată de Guvern şi soluţiile care ar putea fi puse în practică pentru susţinerea şi creşterea economică. Conform unor surse de pe piaţa financiară, după o lună de discuţii, premierul Ungureanu s-a decis asupra componenţei acestui consiliu, care este format din antreprenori români care au lansat în ultimii 20 de ani branduri proprii sau afaceri de succes sau executivi români care conduc companii multinaţionale, local şi regional.

Piaţa de capital tace mâlc la numirile politice de la CNVM. Cum pot ajunge profesioniştii să facă regulile pe o piaţă de 30 mld. euro?

Imaginaţi-vă că sunteţi pe scaunul din cabinetul stomatologic şi un mecanic, nu un dentist, este cel care vă plombează dinţii. Cam în această poziţie se află acum piaţa de capital, care deşi are mâini şi picioare să reacţioneze, se lasă de bunăvoie să fie tratată de un nespecialist. Deşi a trecut o săptămână de când Parlamentul a numit-o pe şefa de cabinet a lui Emil Boc la conducerea comisiei care reglementează şi supraveghează piaţa de capital, foarte puţine voci din piaţă au contestat această numire. Parlamentul a numit-o pe Ştefania Ferencz, fosta şefă de cabinet a lui Emil Boc şi recomandată de PD-L, în func­ţia de comisar la Comi­sia Naţională a Valorilor Mobiliare, însă muţenia şi lipsa de reacţie a pieţei de capital sunt cele care o menţin în func­ţie, deşi nu are niciun an de expe­rienţă în domeniu.

A doua licitaţie la Apele Române: 430.000 de metri pătraţi de plajă scoşi la închiriat

Apele Române au scos iar la închiriat sectoare de plajă de la Marea Neagră, ce totalizează 430.000 de metri pătraţi, în principal în staţiuni din sudul litoralului, după ce la finalul lui martie, la prima licitaţie, a fost adjudecată aproape toată plaja din Mamaia de către firme locale. "Nu am calculat încă valoarea contractelor din prima licitaţie, însă în anii anteriori închirierea plajei de la Marea Neagră aduce cam 2 milioane de euro, din care jumătate se duc la bugetul de stat, iar jumătate la Apele Române", spune Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Apele Române. Până în prezent, după prima licitaţie au fost atribuite 34 de subsectoare de plajă cu o suprafaţă totală de aproximativ 155.000 de metri pătraţi.

Bursa este tot mai amorţită, iar incertitudinea de pe pieţele externe ţine investitorii în şah

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,21% (indicele BET-C), într-o piaţă în care şase tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5), BRD, SIF Moldova (SIF2) şi Banca Transilvania (TLV), au asigurat aproape trei sferturi din rulajul de 42 mil. lei (9,65 mil. euro). Brokerii cred că deal-urile au fost realizate între unele fonduri, cel mai probabil administrate de aceeaşi companie, bazându-se pe faptul că au fost efectuate într-un interval scurt de timp şi la preţuri foarte apropiate de ultimele cotaţii de vineri, când a fost şi final de trimestru.

Premierul Ungureanu A CEDAT: dă drumul banilor spre primăriile puterii

Banii pentru administraţiile locale ar urma să fie deblocaţi azi printr-o Hotărâre de Guvern, susţin surse din coaliţia de guvernare. În şedinţa de ieri a Coaliţiei s-a stabilit că cea mai mare parte a banilor pentru primării ar urmă să fie deblocată printr-o Hotărâre de Guvern, care ar mai tempera astfel nemulţumirile din teritoriu, au declarat pentru gândul surse din PDL. Fondurile ar urma să fie repartizate printr-o HG privind reechilibrarea bugetelor locale la capitolul cheltuieli curente şi de capital

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb