• ADEVARUL
• Război total în estul Ucrainei. 31 de oameni au murit la Odesa. Rusia: Ţara se îndreaptă spre catastrofă
Cel puţin 31 de oameni, activişti pro-ruşi, au murit la Odesa într-o clădire incendiată de către susţinători ai Kievului, a anunţat vineri seară Ministerul de Interne din Ucraina, citat de Reuters. Protestatarii pro-ucraineni au incendiat o clădire din Odesa, după ce au aflat că în interior s-au baricadat separatişti pro-ruşi, transmite Russia Today. Fotografii postate pe Twitter surprind oameni aflaţi la ferestre, pregătindu-se să sară. Printre cei care au murit în incediul de la Casa Sindicatelor s-ar număra 15 cetăţeni ai Rusiei şi 10 persoane din Transnistria, relatează UNIMEDIA, fără a preciza sursa informaţiilor. Într-o primă reacţie după incendiul de la Odesa, Moscova a acuzat naţionaliştii ucraineni de extremă dreaptă ca fiind principalii vinovaţi pentru moartea celor 31 de persoane. Conform Rusiei, autorităţile din Ucraina dau dovada de o nouă "iresponsabilitate criminală". Garda Naţională a Ucrainei a început vineri seară o operaţiune de asalt în oraşul Kramatorsk, din estul Ucrainei, un alt fief al separatiştilor pro-ruşi, precizează agenţia de ştiri RIA Novosti.
• Obama, un nou ultimatum către Rusia
Preşedintele american Barack Obama a ţinut o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel prezent la Casa Albă, în cadrul căreia a întărit unitatea în sprijinirea Ucrainei, dar a avertizat că sancţiunile împotriva Rusiei vor continua dacă nu se abate de la cursul actual. "Dacă Rusia continuă să destabilizeze Ucraina, vom trece rapid la sancţiuni suplimentare. Preferabilă este soluţia diplomatică. Nu vom avea altă soluţie decât să impunem sancţiuni mai severe dacă Rusia perturbă alegerile prezidenţiale programate pentru 25 mai, sancţiuni care vor slăbi şi mai mult Rusia din punct de vedere economic. În contextul în care forţele ucrainene încearcă să restabilească ordinea în estul ţării este evident pentru întreaga lume că aceste grupuri sprijinite de Rusia nu sunt nişte protestatari paşnici. Vorbim despre militanţi puternic înarmaţi, care beneficiază de sprijinul Rusiei", a transmis Barack Obama vineri. Şi Angela Merkel a subliniat că Uniunea Europeană este pregătită să lanseze a treia fază a sancţiunilor împotriva Rusiei, care vor avea caracter economic.
• Ministerul Apărării infirmă categoric existenţa unui proces de mobilizare a rezerviştilor
Existenţa unui proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor în armată a fost "infirmat categoric", vineri seară, de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), potrivit unui comunicat. În ultima perioadă, în presă au apărut mai multe informaţii în legătură cu un posibil demers dezvoltat recent de Ministerul Apărării prin care rezerviştii sau tinerii ar putea fi recrutaţi, în contextul tensiunilor din Ucraina. Ministerul Apărării a precizat că actualizarea certificatului medical eliberat de medicul de familie în vederea prezentării tinerilor la comisia locală de recrutare, pentru efectuarea vizitei medicale, respectă legea. Oficialii Apărării menţionează totodată că acest demers nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României. De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale invită la prudenţă şi notează că România nu trebuie să "cadă în capcana unui război psihologic", în contextul în care mai multe posturi de televiziune din Rusia au făcut aprecieri cu privire la capacitatea militară a României .
• "Vocea Rusiei" loveşte din nou: România nu rezistă mai mult de 30 de minute în faţa unui război
Postul de radio "Vocea Rusiei" continuă campania antioccidentală şi antiromânească şi a realizat o analiză care arată că România nu are nicio şansă în caz de război pentru că forţele armate române sunt insignifiante şi de generaţie veche. Materialul are ca punct de plecare anunţul preşedintelui Traian Băsescu referitor la o şedinţă CSAT care va analiza posibilitatea de a chema rezerviştii sub arme. Ca urmare a acestei informări, postul de radio "Vocea Rusiei" scrie pe site-ul său că Armata Română este incapabilă să apere teritoriul românesc, iar în faţa unui război nu ar rezista mai mult de 30 de minute.
• Traian Băsescu a câştigat procesul cu Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti
Traian Băsescu a câştigat vineri, la Tribunalul Bucureşti, procesul în care Dan Voiculescu l-a dat în judecată pentru declaraţia făcută de şeful statului în iulie 2012, în plenul Parlamentului, potrivit căreia Voiculescu ar fi afirmat că trebuie controlată justiţia. Tribunalul Bucureşti a admis astfel apelul formulat de preşedintele Traian Băsescu împotriva deciziei de pe 27 martie 2013, prin care Judecătoria Sectorului 5 a constatat că afirmaţia şefului statului privind controlarea Justiţiei nu poate fi catalogată ca fiind "de interes general, public, politic", însă a stabilit fapta acestuia ca având caracter ilicit. Decizia de vineri a Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
• Schema de finanţare nerambursabilă pentru tineri la deschiderea primei firme a fost extinsă pentru toţi întreprinzătorii debutanţi în afaceri
Fondurile nerambursabile în limita a 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, din valoarea planului de afaceri şi garanţia statului în limita a 80%, dar nu mai mult de 80.000 euro, din valoarea unui credit bancar vor fi acordate tuturor persoanelor care vor să deschidă prima firmă, nu doar tinerilor, aşa cum este schema până în prezent. Decizia a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri. Măsura a fost prezentată Executivului sub forma unei ordonanţe de urgenţă, dar Guvernul a decis ca actul normativ să fie transformat în proiect de lege, care să fie aplicat doar după ce este aprobat şi de Parlament. Actul normativ modifică OU 6/2011 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. "Proiectul de act normativ adoptat de Guvern elimină condiţia de vârstă maximă pentru a permite accesul întreprinzătorilor la facilităţile acordate, prin înlocuirea în textul legislativ a sintagmei < întreprinzători tineri > cu sintagma < întreprinzători debutanţi în afaceri >", se arată într-un comunicat al Guvernului.
• Dacia a înregistrat în aprilie cel mai puternic avans al vânzărilor în Franţa
Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Franţa au înregistrat în aprilie cea mai puternică creştere în rândul mărcilor cu vânzări semnificative, de 45,6%, la 11.287 maşini, avansul fiind de opt ori mai rapid decât cel al pieţei franceze, unde Dacia ocupă locul cinci în topul mărcilor. Vânzările de autoturisme noi au crescut în Franţa cu 5,8%, la 166.968 unităţi. Cota de piaţă a mărcii Dacia a crescut de la 4,91% în aprilie anul trecut la 6,76%, arată date publicate de Asociaţia Constructorilor Francezi de Automobile. Doar mărcile Renault (cotă de piaţă de 18,91%), Peugeot (16,91%), Citroen (13,1%) şi Volkswagen (8,18%) au avut vânzări mai mari decât Dacia în aprilie. Vânzările mărcii Renault au urcat cu 11%, la 31.578 unităţi, în timp ce rezultatul grupului francez cu acelaşi nume, care deţine şi Dacia, s-a îmbunătăţit în aprilie cu 18,4%, la 42.865 unităţi. Producătorii francezi Peugeot-Citroen şi Renault controlează împreună 55,73% din piaţa locală, faţă de 53,2% în aprilie anul trecut.
• Rezervele BNR au crescut cu 1,16 mld. euro în aprilie, la 32,44 mld. euro, în special din bonduri
Rezervele valutare la BNR au crescut în luna aprilie cu 1,16 miliarde euro, la 32,44 miliarde euro, după ce au intrat 2,51 miliarde euro în principal din modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci şi din emisiunea de euroobligaţiuni a Ministerului Finanţelor de 1,25 miliarde euro. Intrările au mai vizat şi alimentarea contului Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al BNR. Totodată, în aprilie s-au consemnat ieşiri de 1,34 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, a cărei valoare se situează la 3,117 miliarde euro, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2014 au fost de 35,55 miliarde euro, faţă de 34,41 miliarde euro la 31 martie 2014. Plăţile scadente în mai în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 2,37 miliarde euro.
• Statele Unite salvează de la faliment General Motors, dar pierd 11,2 miliarde de dolari
Trezoreria Statelor Unite a înregistrat pierderi de 11,2 miliarde de dolari prin salvarea de la faliment a General Motors (GM), potrivit unui raport prezentat Congresului american de şeful programului de salvare a companiilor aflate în dificultate, informează Bloomberg. "Obiectivul investiţiei Trezoreriei în GM nu a fost niciodată profitul, ci de a ajuta la salvarea industriei auto americane, iar efortul a fost un succes după orice standard", a declarat Adam Hodge, purtător de cuvânt al Trezoreriei. În luna decembrie, Trezoreria a vândut integral acţiunile pe care le mai deţinea la GM, semnalând sfârşitul "Government Motors", aşa cum a fost supranumit producătorul auto american de unii critici ai implicării statului federal în salvarea General Motors, în 2008.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Filmul ultimelor 24 de ore din războiul din Ucraina
Armata ucraineană a lansat, vineri dimineaţa, o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist pro-rus Slaviansk. Doi militari ucraineni au fost ucişi, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenţilor pro-ruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării. Rusia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. NATO monitorizează mişcările trupelor ruse cu avioane care survolează România şi Polonia. Cel puţin 31 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit după confruntările din oraşul Odesa între grupuri pro-ruse şi proeuropene, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne. "Aproximativ 50 de persoane, între care zece poliţişti, necesită îngrijiri medicale", potrivit Ministerului ucrainean de Interne. Ministerul nu a oferit niciun detaliu legat de cauzele izbucnirii incendiului la Casa Sindicatelor din Odesa.
• Parlamentarii suplimentează calendarul sărbătorilor naţionale cu zile aniversare
Pe lângă calendarul ortodox, ar mai trebui comandat unul neoficial cu toate sărbătorile pe care parlamentarii ar vrea să le facă cadou diverselor categorii sociale. Din lipsă de idei, sau pentru că atunci când propun proiecte care implică cheltuieli, sunt nevoiţi să indice sursa financiară, unii aleşi s-au gândit să la nişte legi uşor de pus în practică. Multele zile libere cu prilejul sărbătorilor de peste an nu sunt de ajuns. Un parlamentar a propus o zi liberă pentru părinţi cu prilejul începerii şcolilor. Şi, ca să fie egalitate, s-au gândit alţii să propună zile aniversare pentru bunici, persoane vârstnice, primari, parlamentari. Se mai adaugă o zi dedicată Literaturii Române, alta Cărţii şi alta Eroilor. Iar două zile din noiembrie să fie dedicate Bucovinei şi Dobrogei. Senatorul PSD Mazilu Constantin a iniţiat un proiect de lege care prevede declararea zilei de 1 octombrie Ziua Persoanelor Vârstnice.
• Alexander Vershbow: "NATO trebuie să înceapă să se gîndească la Rusia ca la un adversar"
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a afirmat că alianţa trebuie să înceapă să se gîndească la Rusia ca la un adversar. Vershbow a spus joi la Wahsington că în ciuda încercărilor de a construi un parteneriat cu Rusia, Moscova "a declarat NATO adversar", şi din această cauză NATO trebuie de asemenea "să înceapă să se uite la Rusia nu ca la un partener, ci ca la un adversar". În opinia lui Vershbow, care a fost ambasadorul Statelor Unite la Moscova şi la NATO, anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea şi implicarea Moscovei în mişcarea separatistă din estul Ucrainei au schimbat relaţia dintre NATO şi Rusia.
• Cum şi-au mascat ŞMECHERII din PSD pomana electorală în mici şi muştar
Liderii social-democraţi se găsesc în spatele mititeilor şi concertelor oferite românilor în majoritatea oraşelor din ţară. Doar Robert Negoiţă nu se fereşte, oferind mâncare din partea primăriei. Liderii PSD din teritoriu sunt atât de abili în fentarea regulilor, încât au driblat până şi indicaţiile de la centru prin care li se cerea să nu mai ofere mici poporului, pentru că ar fi un obicei care ar face partidul de râs în Europa. Pesediştii s-au ascuns în spatele mititeilor În multe oraşe, electoratul PSD a primi gratuit mititeii, dar mâncarea a fost oferită, teoretic, de sindicate, radio-uri etc., în spatele cărora se află tot social-democraţii. Aşa s-a întâmplat la Iaşi, unde sindicatele din regiile şi societăţile din subordinea primăriei ieşene au organizat manifestările de 1 Mai din zona Ciric. "Nu e treaba noastră, ci a sindicatelor. Nu ştiu cât costă", se jură viceprimarul PSD Mihai Chirica.
• Scenariu îngrijorător: În România, preţurile la locuinţe ar putea SCĂDEA cu 34%, în TREI ANI
Deteriorarea situaţiei economice şi financiare ar provoca un declin accelerat al preţurilor la locuinţe în România în următorii trei ani, de 33,7%, potrivit scenariului pesimist elaborat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Este vorba de scenariul elaborat pentru testele de stres la care vor fi supuse în perioada următoare 124 de bănci de importanţă sistemică din Uniunea Europeană, se arată în datele publicate marţi pe pagina de Internet a EBA. La elaborarea scenariului pesimist, EBA a luat în considerare cele mai importante riscuri la adresa stabilităţii sectorului bancar. Acestea sunt creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale însoţită de o modificare a aversiunii faţă de risc, continuarea deteriorării calităţii creditelor în ţările cu cerere slabă, o stagnare a reformelor care ar pune în pericol încrederea în sustenabilitatea finanţelor publice, precum şi lipsa măsurilor de restructurare a bilanţurilor băncilor pentru ca acestea să-şi păstreze accesul la finanţare de pe piaţă.
• De 1 Mai, localnici din Pungeşti au "protestat" la o serbare câmpenească împotriv exploatării gazelor de şist
Aproximativ 200 de localnici din Pungeşti care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist au sărbătorit 1 Mai pe un câmp de la marginea localităţii, la câteva sute de metri de sonda amplasată de Chevron. Pe o scenă improvizată pe islazul comunal au evoluat mai mulţi interpreţi de muzică populară. Acţiunea a fost organizată la iniţiativa Asociaţiei Mişcarea de Rezistenţă Pungeşti. "Considerăm că, după şase luni în care au avut parte doar de amenzi şi bătăi cu jandarmii, localnicii merită şi ei să se relaxeze, să-şi descreţească frunţile. Pe lângă evoluţia artiştilor, activiştii de mediu transmit pe scena improvizată mesaje de solidaritate şi de luptă împotriva fracturării hidraulice. Nu am renunţat la luptă şi nici nu ne vom da bătuţi aşa de uşor", a declarat Zîna Domintean, unul dintre liderii Asociaţiei Mişcarea de Rezistenţă Pungeşti.
• JURNALUL NATIONAL
• John Kerry a refuzat dialogul cu Serghei Lavrov pe tema ultimelor evenimente din Ucraina
Secretarul american de Stat, John Kerry, a refuzat să dialogheze cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pe tema crizei din Ucraina. Informatia, difuzata de presa rusa, provine de la o sursa din ministerul rus de Externe, care califica drept iresponsabila decizia lui Kerry de a nu discuta telefonic cu Lavrov pe acest subiect si arata abordarea lipsita de ratiune a SUA, scrie Itar-Tass. Potrivit diplomatului rus, Kerry a cerut sa vorbeasca telefonic cu Lavrov pe tema Siriei, insa cand partea americana a aflat ca Rusia doreste sa includa si Ucraina in discutie, Washingtonul a amanat convorbirea. "O asemenea abordare arata cu claritate cum colegii americani nu sunt interesati de a cauta o cale de iesire din situatia exploziva, incarcata de pericol, cu consecinte imprevizibile, si nu fac decat jocul actualei puteri de la Kiev", a aratat sursa.
• Die Welt, despre România: Disputele politice interne umbresc votul pentru Parlamentul European
În contextul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, cotidianul german Die Welt publică un amplu reportaj despre situaţia politică şi agrară a României, amintind şi de recentele atacuri ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, şi a senatorului Gabriela Firea . "Bruxelles-ul este foarte departe pentru mulţi români. Uniunea Europeană n-a ajuns încă în viaţa cotidiană a României, este concluzia inserată în titlul reportajului realizat de jurnalista Sonja Gillert. Reportajul debutează la familia Căţean din localitatea braşoveană Rotbav. Trei fraţi întreţin o fermă de 1100 de oi, 100 de vaci şi 9 cai. Ferma lor a fost vizitată săptămâna trecută şi de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. "Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei din România. Solurile de aici sunt considerate a fi cele mai fertile, iar suprafaţa arabil` de 15 milioane de hectare, cea mai mare din Europa, ar trebui să asigure locuri de muncă pentru 30% din populaţia activă", subliniază Die Welt.
• SIBIU, inclus într-un top al celor mai fermecătoare oraşe din Europa
Oraşul Sibiu din România se numără printre cele mai fermecătoare oraşe din Europa, care trebuie vizitate cât mai repede posibil, potrivit site-ului american huffingtonpost.com. Jurnaliştii de la The Huffington Post le recomandă turiştilor nouă oraşe europene, a căror mărime poate varia, dar care au în comun acelaşi lucru - farmecul. Printre aceste oraşe se numără şi Sibiu din România, despre care huffingtonpost.com precizează că a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007. "Acest oraş pietonal prietenos are un nivel superior (oraşul de sus, n.r.) plin de numeroase locuri istorice, care este completat de un nivel inferior (oraşul de jos, n.r.) cu case situate pe străzi pietruite. Nu este de mirare că a fost Capitală Culturală Europeană în 2007", se spune pe site-ul The Huffington Post.