REVISTA PRESEI 03.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 iunie 2016

ADEVARUL

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova

O nouă tragedie aviatică loveşte România. La un an şi jumătate de la prăbuşirea unui elicopter SMURD în Lacul Siutghiol, soldată cu moartea tuturor membrilor echipajului, o tragedie similară îndoliază medicina de urgenţă. Un alt elicopter salvator s-a prăbuşit în Republica Moldova, toţi cei patru membri ai echipajului căzând la datorie. Aeronava dispăruse de pe radar, joi după-amiază. La scurtă vreme, epava elicopterului a fost localizată lângă pădurea din apropierea localităţii Haragâş, din raionul Cantemir. La ora la care s-a prăbuşit, elicopterul SMURD Iaşi era la a doua misiune în Republica Moldova. Dimineaţă, aeronava fusese solicitată de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută la spital.

Bacalaureat 2016. Ultima zi de cursuri pentru elevii de clasa a XII-a, vineri, 3 iunie

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, vineri, 3 iunie, se încheie cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a. Tot în aceeaşi zi se încheie şi perioada de înscriere pentru susţinerea examenului de Bacalaureat. Ei au avut la dispoziţie cinci zile pentru înscriere, respectiv de pe 30 mai până pe 3 iunie. Calendarul Bacalaureatului: 13 - 15 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română 15 - 17 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 21 - 24 iunie 2016 - 4 iulie 2016 - Limba şi literatura română - probă scrisă; 5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă - probă scrisă: 6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului - probă scrisă; 8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării -probă scrisă; 12 iulie 2015 - Afişarea rezultatelor; 12 iulie 2015 - Depunerea contestaţiilor; 13 -15 iulie - 2015 Rezolvarea contestaţiilor; 16 iulie 2015 - Afişarea rezultatelor finale

Misterul bubuiturii care a zguduit Iaşiul se adânceşte

O bubuitură extrem de puternică, pentru care autorităţile n-au dat încă o explicaţie clară, a fost auzită în Iaşi, în cursul zilei de miercuri, 1 iunie. Două evenimente identice au avut loc recent în Călăraşi, primul dintre ele pe data de 20 aprilie. Potrivit relatărilor locuitorilor din Iaşi, zgomotul bubuiturii a fost similar celui produs de un tunet foarte puternic, o succesiune de două boom-uri, în interval de mai puţin de o secundă. Detunătura a fost urmată de o vibraţie de mare amplitudine care a zgâlţâit geamurile pe raza întregului oraş şi a unor localităţi învecinate şi a cutremurat uşor pământul. Până la ora actuală, nu a fost emisă o explicaţie oficială privitoare la sursa zgomotului puternic. O teorie mediatizată preponderent de către mass-media vorbeşte despre explozia unei rachete antigridină. Pe de altă parte, două evenimente cu "simptome" identice, neelucidate printr-o explicaţie oficială, s-au petrecut recent în oraşul Călăraşi.

Sondajul lui Nicuşor Dan. Firea, câştigător detaşat. Predoiu, pe locul III

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a dat publicităţii un sondaj din care reiese că se află pe locul II în intenţie de vot, la diferenţă de aproape 18% faţă de ocupanta locului I, Gabriela Firea. Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, se află pe locul III, la diferenţă de cinci procente de Nicuşor Dan, care îi cere primului să se retragă din cursă în favoarea sa. Gabriela Firea se află pe primul loc în intenţia de vot a bucureştenilor, cu 34,3%, la diferenţă de aproape 18% de ocupantul locul II, Nicuşor Dan, care a obţinut 16,1%. Următorul în clasament este Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei. Potrivit sondajului efectuat la comanda lui Nicuşor Dan, diferenţa între locul II şi locul III este de cinci procente.

Ce a fost ieri şi ce e azi cooperaţia

Societăţile cooperative erau considerate, înainte de 1989, firmele "capitaliste" ale regimului şi cooperatorii erau priviţi oarecum pieziş pentru independenţa lor. Acum pare să fie invers, sunt un fel de "comunişti" ai capitalismului pentru că - spre deosebire de acţionari - ei mizează pe drepturi egale între deţinători. Cooperativele sunt un model de business despre care nu se prea vorbeşte, dar care continuă să-şi demonstreze viabilitatea la peste 130 de ani de la apariţie. În timp ce comercianţii şi industriaşii din oricare alt sector al economiei caută nume de un modernism uneori exagerat pentru brandurile lor, cooperatorii au rămas fideli unor valori precum munca, sârguinţa sau stăruinţa. Şi chiar aşa se numesc majoritatea societăţilor cooperative meşteşugăreşti (SCM-uri). Iată câteva exemple: Muncitoarea Topoloveni, Munca şi Arta Bucureşti, Prestaţiunea Iaşi, Deservirea Caracal, Arta Modei Focşani, Sârguinţa Râmnicu Vâlcea sau Stăruinţa Craiova.

Medicul Alexandru Ciocâlteu, fost secretar de stat, reţinut pentru luare de mită

Fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" Bucureşti, Alexandru Ciocâlteu, a fost reţinut de procurorii DNA fiind acuzat de luare de mită. În acelaşi dosar a mai fost reţinut Petruţa Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" Bucureşti, pentru luare de mită. Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2008, în urma unei înţelegeri prealabile, Petruţa Lazăr, în calitate de manager interimar, i-ar fi pretins unei persoane ca după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" Bucureşti şi firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de 5 % din valoarea contractului. Ulterior, după înlocuirea Petruţei Lazăr din funcţia de manager al spitalului cu Alexandru Ciocâlteu, acesta din urmă, la rândul său, i-ar fi pretins aceleiaşi persoane şi ar fi primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menţionat, inclusiv semnarea de acte adiţionale şi efectuarea plăţilor, în total 2.880.000 lei.

Rusia: Moldoveni arestaţi după ce au încercat să jefuiască locuinţa şefului serviciilor secrete militare

Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în Rusia, după ce au încercat să jefuiască locuinţa şefului serviciilor secrete ale armatei ruse, (GRU), Igor Korobov. Incidentul a avut loc in noaptea de 27 mai. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit la începutul lunii februarie pe generalul Igor Korobov şef al serviciilor de informaţii ale armatei ruse (GRU), după aproape o lună de la decesul predecesorului său, informează AFP. Igor Korobov, militar de carieră, ocupa anterior postul de adjunct al fostului şef al serviciului de informaţii al armatei ruse, Igor Sergun, şi figura printre favoriţii la succesiunea acestuia, potrivit experţilor. Kremlinul anunţase la începutul lunii ianuarie decesul lui Igor Sergun (58 de ani), fără a furniza nicio precizare asupra cauzelor morţii sale.

Darea în plată a scăzut preţurile locuinţelor

Intrată în vigoare în 13 mai, Legea dării în plată a afectat deja preţurile caselor. Suma medie, pe plan naţional, solicitată pentru vânzarea unui apartament a ajuns la 1.002 euro pe metru pătrat, faţă de 1.016 euro, cât era preţul în aprilie. Potrivit Imobiliare.ro, nivelul actual se situează cu 8% peste cel din perioada similară a anului trecut, când proprietarii cereau 928 de euro pe metru pătrat. Dintre marile oraşe analizate, cea mai mare marjă de ajustare a preţurilor a fost consemnată în Braşov, în timp ce, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, piaţa nu a reacţionat încă la recentele schimbări legislative, anunţă News.ro. În Capitală, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,4% în ultima lună, de la 1.121 la 1.126 de euro pe metru pătrat util - valoare cu 6,6% mai mare decât cea valabilă la sfârşitul lui mai 2015, respectiv 1.056 de euro pe metru pătrat.

BANCHERUL

Băncile au scăzut dobânzile la credite mai mult decât pe cele la depozite

Marja de câştig a băncilor (dobânda netă, net interest margin - NIM, adică diferenţa dintre dobânzile aplicate la credite si cele plătite la depozite) se păstrează la un nivel destul de ridicat, de 4,61% pe an in aprilie, cu doar 1,42 puncte sub nivelul din aprilie 2008, ultimul an de euforie a creditării dinaintea izbucnirii crizei, arata statisticile BNR. Comparativ cu alte tari concurente, marja neta de dobânda din Romania rămâne cea mai ridicata. De exemplu, marja neta de dobânda a Raiffeisen Bank a scăzut la 3,53% in primul trimestru din acest an, de la 3,83% in T4 2015. Comparativ, Raiffeisen are in Bulgaria o marja de 3,32%, in Ungaria de doar 2,09%, in Cehia de 2,52%, in Slovacia de 2,61%, in Albania de 3,11%, in Croaţia de 3,10%, in Polonia de 1,85%, in Slovenia de 1,09%.

CURENTUL

Independentul Cătălin Ioan Berenghi, procent dublu faţă de ALDE Tăriceanu în sondaje

Fost luptător în patru războaie şi cel mai mare oponent al mega-moscheii, independentul Cătălin Ioan Berenghi are intenţie de vot la Primăria Capitalei jumătate cât Predoiu-PNL şi dublu faţă de Barbu-Alde. Un sondaj IRES realizat la comanda DIGI 24 arată că dacă Predoiu şi Turcescu s-ar retrage, Firea-PSD ar pierde fotoliul de primar în favoarea lui Nicuşor Dan. Cei care au spus că sunt şanse mari să meagă duminică la vot au fost întrebaţi cu cine vor vota pentru funcţia de Primar General al Municipiului Bucureşti. Iată cum arată clasamentul: Gabriela Firea, Alianţa PSD+UNPR - 45%; Nicuşor Daniel Dan, USB - 25%; Robert-Nicolae Turcescu, PMP - 11%; Marian-Cătălin Predoiu, PNL - 10%; Cătălin-Ioan Berenghi, independent - 4%; Daniel-Constantin Barbu, ALDE - 2%, Adrian Severin, PDS - 2% Mihai-Bogdan Diaconu, PRU - 1%

Sechestru pe toată averea din Europa a lui Dan Condrea. Soţia şi fratele acesteia, sub control judiciar

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile şi conturilor bancare dobândite prin infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează: - 23 de imobile situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, - 32 de autoturisme, - utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie, - conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania de către persoanele care au participat la săvârşirea infracţiunilor sau care au obţinut beneficii în urma acestora. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

CURIERUL NATIONAL

Retrocedările, punct şi de la capăt

Ordinea de soluţionare a dosarelor de retrocedare va fi modificată, astfel încât acestea vor fi analizate şi finalizate în ordinea în care au fost înregistrate la ANRP. ANRP: Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 103/2016 se anulează toate deciziile prin care, în perioada 2006 - 2011, unele dosare de despăgubire au fost repartizate spre soluţionare pe alte criterii. Titularii unor hotărâri judecătoreşti trebuie să se înregistreze la ANRP, prioritatea acestor dosare fiind acordată ca urmare a solicitărilor formulate. Pe de altă parte, ANRP a informat că va face şi o verificare a tuturor dosarelor aflate în aşteptare, în scopul identificării celor cu hotărâri judecătoreşti, dar acest proces va fi unul de durată, ţinând cont de numărul mare de dosare şi numărul mic de persoane care pot fi afectate acestei activităţi.

Antreprenorii de start-up muncesc la fel de mult precum cei cu afaceri mature

Potrivit celor de la EY România, în medie, antreprenorii români de startup muncesc la fel de mult ca antreprenorii care au afaceri mature în spate. Cei mai mulţi antreprenori, indiferent de vechimea sau dimensiunea afa­ce­rii, dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce înseamnă că lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România. În ceea ce priveşte percepţia legată de obstacolele din procesul de afaceri, antreprenorii maturi par să fi trecut de problema birocraţiei, fiind mai puţin afectaţi de ea. "Spre deosebire de antreprenorii maturi, antreprenorii de startup consideră că birocraţia (28% dintre răspunsuri) şi accesul la finanţare (17%) constituie cele mai mari obstacole pentru antreprenori, fiscalitatea excesivă fiind principalul obstacol doar pentru 12% din respondenţi", se arată într-un comunicat.

Americanii toacă zilnic 11,2 milioane de dolari în lupta contra ISIS

Războiul aerian împotriva Statului Islamic (ISIS) a costat contribuabilul american, din august 2014 până în prezent, aproximativ 5,5 miliarde de dolari, adică 11,2 milioane de dolari pe zi. Din această sumă, 70%, adică circa 7,7 milioane de dolari zilnic, au ajuns la Air Force, arată b1.ro. Concret, coaliţia anti-ISIS a efectuat 12.453 lovituri aeriene în Irak şi Siria, din august 2014. Mai mult de 8.500 de lovituri au avut loc în Irak şi aproape 4.000 în Siria. Numai avioanele de luptă şi drone americane au efectuat 9.495 de lovituri, restul de 2.958 fiind efectuate de aliaţi. Mai mult de 41.697 de bombe au fost folosite în aceste lovituri. Culmea este că au fost cazuri în care aviaţia americană a împrumutat bombe către aliaţii care participă la aceste lovituri aeriene.

Sindicatele piloţilor Air France anunţă greve de lungă durată chiar în perioada Euro 2016

Unul dintre sindicatele piloţilor de la Air France, SPAF, care reprezintă 20% din piloţii companiei Air France, a anunţat că joi va depune preavizul unei greve de 2-4 zile ce va fi declanşată la sfârşitul săptămânii viitoare, în momentul începerii Campionatului European de fotbal. Un alt sindicat, SNPL, a validat deja, printr-un referendum, principiul declanşării unei greve de cel puţin şase zile, în luna iunie, se pare chiar în perioada Campionatului european de fotbal. Atât piloţii de la SPAF, cât şi cei din Sindicatul naţional al piloţilor de linie (SNPL) se opun planului de economii lansat de companie ce va avea drept rezultat diminuarea, începând din 1 iunie, a remuneraţiei piloţilor de la Air France cu circa 2%. Sindicatul SUD de la Regia autonomă a transportului parizian (RATP), incluzând transportul cu metroul, autobuzele, troleibuzele, a chemat la grevă începând din 10 iunie, exact în ziua începerii Cupei europene de fotbal.

EVENIMENTUL ZILEI

Vinerea primarilor la Instanţa supremă: Sorin Oprescu, Gheorghe Nichita şi Adrian Mladin, în faţa judecătorilor

Trei primari certaţi cu legea se vor întâlni, azi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiecare cu problemele lui penale: edilul suspentat al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita şi fostul primar al comunei Jilava, Adrian Mladin. Instanţa supremă ia în discuţie un dosar având ca obiect conflict de competenţă iniţiat de Sorin Oprescu, judecat sub control judiciar pentru luare de mită. Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita are pe rolul Instanţei supreme o contestaţie la o decizie pronunţată de Tribunalul Iaşi, unde se judecă în cameră preliminară procesul în care acesta este acuzat că şi-a spionat amanta cu ajutorul şefilor Poliţiei Locale. De asemenea, fostul primar al comunei Jilava are azi termen în apel în procesul în care a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în 2014, la 7 ani de închisoare pentru luare de mită în legătură cu parcelarea unor terenuri.

Nicuşor Constantinescu a făcut circ de 4.000 de lei în faţa judecătoarei Anamaria Trancă

Şeful suspendat al CJ Constanţa a reuşit încă o dată să amâne audierea lui în calitate de inculpat, ieri, punând la grea încercare nervii judecătoarei Anamaria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti, care l-a amendat de patru ori consecutiv. Nicuşor Constantinescu a fost adus cu o ambulanţă de la Penitenciarul Poarta Albă, unde stă în arest preventiv după ce acesta a lipsit invocând motive medicale de la fiecare termen de judecată în dosarul în care este judecat de magistraţii constănţeni pentru subfinanţarea Centrului Militar. Procurorii DNA au cerut arestarea, după ce Constantinescu a lipsit de la proces, dar a fost suficient de sănătos pentru a petrece alături de foştii colegi de facultate întâlnirea după 25 de ani de la absolvire.

Fosta judecătoare Veronica Cârstoiu, mituită de Dinel Staicu, a primit 7 ani de închisoare.

Fosta judecătoare Veronica Cârstoiu a fost condamnată definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare, fiind acuzată că a primit aproximativ 630.000 euro mită de la omul de afaceri Dinel Staicu pentru a-i anula acestuia pedeapsa din dosarul de fraudare a Băncii Internaţionale a Religiilor. Iniţial, Veronica Cârstoiu a primit în martie 2015 o condamnare de 5 ani închisoare la Curtea de Apel Constanţa. Instanţa supremă a mai decis ca fosta judecătoare să plătească suma de 490.000 de euro, fiind confiscat un apartament al acesteia. De asemenea, ea trebuie să achite şi 156.351 lei reprezentând despăgubiri civile către Curtea de Apel Bucureşti, transmite Agerpres.

Undă verde pentru achiziţiile publice şi finanţarea proiectelor din fonduri UE

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legilor de achiziţii publice, care clarifică în primul rând criteriile de atribuire ale contractelor, dar introduc şi detalii importante legat de partea de avizare şi selecţie. Într-un gest inedit, Ministerul Fondurilor UE a făcut ieri publică o scrisoare către viitorul primar al Capitalei, care este rugat să demareze investiţiile pentru reducerea pierderilor din sistemul de încălzire. În caz contrar, se pierd ajutoare UE importante. Potrivit normelor adoptate de Guvern, criteriul de atribuie "cel mai bun raport calitate - preţ" va fi folosit obligatoriu pentru contractele de servicii precum consultanţă, elaborare studii, proiectare sau supervizare. În atribuirea proiectului, autoritatea va trebui să ţină cont de un sistem de evaluare complex, care trebuie clar precizat.

JURNALUL NATIONAL

Raed Arafat: Pentru noi este o pierdere, pentru România este o pierdere. Sper să fie ultima oară

Raed Arafat, creatorul şi coordonatorul SMURD a explicat, într-o intervenţie telefonică în emisiunea 100 de minute, care este parcursul unei solicitări pentru o astfel de misiune. "Eu am fost plecat până azi, am aflat de tragedia care a avut loc astăzi. Până acum, nu am informaţii în plus, sunt cele pe care le ştiţi deja. După plecarea elicopterului, după ce a alimentat la Chişinău şi se îndrepta spre o misiunie la Cahul, s-a pierdut de pe radare. Am pierdut patru colegi, doi piloţi, un medic şi un asistent." Arafat a explicat şi care este parcursul unei solicitări de misiune de acest fel. "Misiunea, când vine solicitarea, este dată prin dispecerat, către Iaşi. Acolo sunt două persoane care au rol în decizie, unul este medicul care ia decizie pe oportunitate şi unul este pilotul. În baza informaţiilor meteo, se stabileşte dacă este oportună deplasarea. Noi nu lucrăm altfel decât lucrăm pe cazurile noastre. Se trece o graniţă, dar sistemul este unitar, funcţionează la fel." Arafat a subliniat că decesul celor patru este o pierdere majoră pentru România.

După Octavian Bellu, şi Mariana Bitang reacţionează faţă de acuzaţiile Mariei Olaru

Fosta gimnastă Maria Olaru poveşte, în cartea sa biografică, "Preţul aurului. Sinceritate incomodă", despre bătăile primite de la antrenori, inclusiv Octavian Bellu şi Mariana Bitang, dar şi despre umilinţele la care erau supuse gimnastele, scrie Cătălin Tolontan. "Este o formulă de marketing care costă foarte mult imaginea gimnasticii româneşti. Maria Olaru dă într-un sistem care şi asa traverseaza momente destul de critice. M-au sunat foste colege de-ale ei care au avut diverse colege de-ale ele. Întreb si eu retoric când trairile ei erau cele reale. Am în fata un mail pe care mi l-a trimis în anul 2002 în care abandonase deja activitatea de performanta de 2 ani. Ea nu a fost singura în sala. Mai sunt si colege de-ale ei si au si ele un punct de vedere. Îi sugerez să mai scrie o carte în care să scrie comentariile ei si injuriile la adresa antrenorilor care au determinat anumite reacţii", a spus Mariana Bitang la Kanal D, citată de Libertatea.

Prima Casă 2016. Băncile pot relua creditarea

Băncile pot relua creditarea prin programul Prima Casă având în vedere că Ministerul Finanţelor a trimis la Fondul de Garantare a Creditelor plafonul de 500 de milioane de de lei, aprobat luna trecută. Numai 17 bănci, la care se adaugă o cooperativă de credit, vor putea răspunde solicitărilor. Finanţatorii care au primit plafoane sunt: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, BancPost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. La o valoare medie a garanţiei de 27.000 de euro, banii vor ajunge pentru 4.000 de credite.

NATIONAL

Klaus vrea capul lui Vasile

Iohannis s-a apucat din nou de munca. Aşa că a bătut cu pumnul in masă, cerând anticipat "capul" lui Blaga pentru rezultatele de la alegerile locale, care or fi ele. Aşa că, fie si in lipsa unui şef oficial al Administraţiei Prezidenţiale, lucru nemaiîntâlnit in nicio tară civilizată, Palatul Cotroceni depune eforturi susţinute pentru mazilirea pe toate planurile a lui Vasile Blaga. Cel care trebuie să dispară de urgentă din fruntea Partidului National Liberal, pentru a-i face loc lui Cristian Buşoi, cel care a fost de altfel "prima dragoste" a preşedintelui in opţiunile pentru Primăria Capitalei. In PNL deja se trag sforile pentru organizarea de urgenta a unui congres extraordinar.

Blat off shore Cătălin Predoiu - Nicuşor Dan

După ce au eşuat in unificarea dreptei, Cătălin Predoiu (PNL) si Nicuşor Dan (USB) îşi pun poalele in cap mai ceva ca in Piaţa Obor. Nu, ei nu se ceartă pe proiectele care ar trebui să-i satisfacă pe alegatori, ci se zgribulesc in ale trecutului umbre. Multe, multe si, culmea, comune. Atât matematicianului societăţii civile, cât si avocatului afacerist li s-au intersectat de multe ori drumurile, numitorul comun al celor doi fiind sfinţia sa BANUL. Amândoi sunt specializaţi in gândirea corporatista, de tip off shore. Cătălin Predoiu si-a clădit cariera de avocat in paralel cu cea de om de afaceri. Afacerile de anvergura le-a început la doar 27 de ani, iar un an mai târziu avea să se asocieze cu "anonimul" Sorin Marin, prieten bun si partener cu Dinu Patriciu. Personaj controversat, aflat de mult timp in atenţia DIICOT, Sorin Marin a avut grija sa se pună bine si cu societatea civila al cărei mic "erou" se da celălalt candidat la Primăria Generala, Nicuşor Dan.

PNL si-a rupt gâtul după pierderea lui Tăriceanu

Să fii partidul care a dat preşedintele României si să stai aproape trei ani in opoziţie, dar să pierzi cu brio alegerile reprezintă o performantă de care doar un partid românesc ar fi putut fi in stare. Numele partidului: PNL. Partid istoric cu mari pretenţii, PNL este in pragul celei mai ruşinoase înfrângeri din toata existenta sa. După 26 de ani de democraţie postdecembristă, praful se va alege de fumurile de mari boieri liberali in momentul in care plebeea Gabriela Firea îşi va înfige stânga in Primăria Capitalei. Iar reuşita nu va fi victoria PSD-ului, să ne înţelegem, ci eşecul PNL-ului. Un eşec prevăzut probabil de Calin Popescu Tăriceanu in momentul in care acesta a decis sa spună "adio" liberalilor, asta după ce urmaşii Brătienilor au acceptat corcirea cu pedelistii lui Băsescu.

PUTEREA

Bundestagul recunoaşte genocidul armenilor. Ankara îşi retrage ambasadorul de la Berlin

Relaţiile diplomatice între Germania şi Turcia au intrat brusc într-o criză joi, odată cu adoptarea de către Camera inferioară a Parlamentului Federal de la Berlin (Bundestag) a unei rezoluţii prin care crimele în masă comise de Imperiul Otoman în 1915 împotriva armenilor sunt declarate "genocid". Reacţia nu a întârziat să apară, Ankara a criticat vehement rezoluţia adoptată de nemţi şi a avertizat că va afecta relaţiile cu Germania. În plus, noul premier Binali Yildirim a ţinut un discurs special pentru a răspunde la veştile din Germania, în care a anunţat că a fost rechemat ambasadorul turc de la Berlin pentru consultări. Yildirim, a catalogat drept "act iraţional" adoptarea rezoluţiei privind genocidul şi a susţinut că este rezultatul lobbyului armean rasist. Aflat într-o vizită la Nairobi, Erdogan a declarat că, după revenirea în ţară a ambasadorului Turciei acreditat la Berlin, guvernul turc va analiza ce măsuri de răspuns va adopta.

Rareş Bogdan e furibund: Primăriile din Bucureşti şi alte oraşe sunt alese de interlopi

Rareş Bogdan declară, pentru PUTEREA, că este decis să-i ceară demisia ministrului de Interne, Petre Tobă, dacă acesta va continua să rămână impasibil în faţa ascendenţei grupărilor de interlopi, care "ajung, iată, să pună primarii în primăriile din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării". "Găsim fotografii cu un candidat la Primăria Sectorului 6, alături de interlopi. E vorba de aşa-zisul independent Ştefan Florescu. Alţi candidaţi de la Sectorul 6 sunt cu alte reţele de interlopi. Vanghelie spune că Gabriela Firea se vede să negocieze cu interlopii susţinerea acestora. Robert Turcescu declară că interlopii i-au oferit sute de voturi. Repet, în ce ţară trăim? Cum de Poliţia şi structurile de securitate ale statului tolerează aşa ceva?".

Salariile profesorilor să fie corelate cu rezultatele şcolare

Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, compusă din 17 ong-uri de profil, susţine, după ce a luat act de Lista de revendicări care a stat la baza protestului cadrelor didactice din data de 1 iunie, că este nevoie de alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, considerând, în primul rând, că o ţară care nu investeşte în educaţie nu are viitor. Dar, membrii Coaliţiei atrag atenţia că "echitatea din sistemul de salarizare trebuie să se reflecte în accesul egal la aceeaşi calitate a educaţiei primite de toţi copiii din România". Astăzi, pe lista revendicărilor de pe masa negocierilor dintre Guvern şi sindicate, se vorbeşte despre bani şi costuri, mai degrabă decât despre copii şi viitorul lor. Calitatea nu va veni automat doar din creşterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplică pe o grilă a cărei filozofie de construcţie nu a fost chestionată de zeci de ani. Coaliţia pentru Educaţie a adus în discuţie şi anul trecut, posibilitatea corelării cu rezultatele dovedite (înţelese ca progres şcolar) a unei părţi din salariul "în plată".

ROMANIA LIBERA

Parlamentarii se înghesuie să devină baroni locali

117 deputaţi şi 34 de senatori, în total 151 de parlamentari, candidează la alegerile locale din 5 iunie, adică un sfert din numărul total de parlamentari, 541. Dintre parlamentari, 53 au optat pentru primării, iar restul pentru posturi de consilieri. Unii vor să se refugieze din Parlament în administraţia locală, alţii vor să fie locomotive electorale pentru partidele lor. Senatorii şi deputaţii care au optat pentru administraţia locală pot fi împărţiţi în două mari categorii. O parte dintre ei au afirmat că îşi doresc posturi în administraţia locală, din motive legate de proasta imagine a Parlamentului sau pentru că au nevoie de o variantă de rezervă. Astfel, preşedintele comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc (PNL) a declarat recent că a optat pentru Primăria Brăila pentru că nu mai vrea să fie implicat în luarea unor decizii controversate.

Euro 2016, ostaticul sindicatelor

Greve, blocaje, proteste, tensiuni şi convulsii sociale puternice dau sentimentul impasului politic în Franţa cu câteva zile înaintea deschiderii Campionatului de fotbal Euro-ş2016, care va avea loc în perioada 10 iunie - 10 iulie în zece oraşe. Evenimentul sportiv va atrage zeci de mii de suporteri în Franţa unde sindicatele au declanşat o "grevă foarte politică" şi acţionează pentru a contesta o lege trecută prin Parlament. O grevă nelimitată debutează astăzi, 2 iunie, în transporturile pariziene, iar sindicatul protestatar CGT vrea să relanseze în aceeaşi zi mobilizarea în sectorul energiei cu "întreruperi-ţintă" de electricitate şi gaz vizând serviciile de stat şi sediul patronatului. Acţiunile vor continua în rafinării şi la terminalele petroliere din Havre, care alimentează cu kerosen aeroporturile pariziene. În transportul aerian, piloţii AirFrance au anunţat că se pregătesc de grevă. Transportatorii rutieri blochează de luni unele zone industriale, rafinăriile şi depozitele de carburanţi şi, asemenea colegilor din căile ferate, ameninţă că vor complica circulaţia în perioada Euro.

ZIARUL FINANCIAR

BNR lucrează în secret la un plan de investiţii şi măsuri pentru următorii 5 ani

BNR lucrează în secret la un plan de investiţii şi măsuri pentru următorii 5 ani, care să ducă România la o creştere economică de peste 5%/an fără a dezechilibra ceilalţi indicatori macro. Planul trebuie prezentat preşedintelui Iohannis până la sfârşitul lunii iunie. Preşedintele Iohannis va prezenta la sfârşitul lunii iunie o strategie de dezvoltare economică pentru perioada 2016-2020 care va cuprinde măsuri de accelerare a creşterii economice de la o medie de 3% în prezent la o medie de 5%, care să asigure convergenţa reală cu Europa de Vest. În acest moment, conform unor surse apropiate grupului de lucru care execută această strategie, este gata un document iniţial de 39 de pagini care urmează să fie trimis către alţi participanţi la viaţa economică şi socială din România pentru opinii şi contribuţii.

Jumătate din firmele listate la Bursă nu au nici măcar 100 mil. lei afaceri şi una din patru este pe pierderi

Doar nouă companii din cele 75 listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti au generat anul trecut afaceri de peste un miliard de lei, ringul fiind dominat de firme care nu reuşesc să treacă de 100 de milioane de lei. Iar 40% din firme nici 50 de milioane de lei nu au strâns anul trecut. Mai mult, una din patru companii este pe pierderi. Peisajul BVB este de fapt o oglindă fidelă a întregului mediu de business local în care o mână de companii fac jocurile şi o armată de mici "soldaţi" încearcă să supravieţuiască. Plutonul "bogaţilor" este format aproape în exclusivitate din companiile active în domeniul energetic. OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, grupul Electrica şi Romgaz sunt careul de aşi al bursei. În analiză nu au fost incluse băncile şi SIF-urile.

Comerţul alimentar a fost Făt-Frumosul economiei

Prima companie care a atins miliardul de euro în comerţ a fost Metro Cash&Carry, după rezultatele din 2004. După rezultatele financiare de anul trecut, două noi companii - Auchan şi Lidl - au intrat în clubul miliardarilor în euro din comerţ. Anul viitor acest club exclusivist ar putea primi un nou membru, Mega Image. Compania trebuie să îşi menţină avansul din acest an, de circa 25%. Jucătorii din comerţul modern alimentar din România au postat unele dintre cele mai mari creşteri de business din economie, ce ajung şi la 40%. Cinci dintre jucătorii din comerţul modern, respectiv lanţurile de hipermarketuri, supermarketuri, discount şi cash & carry, au obţinut anul trecut afaceri de peste 1 mld. euro (Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro Cash & Carry şi Auchan). Astfel, dintr-un total de 15 miliardari în euro în economia locală, o treime provin din comerţ. Comerţul alimentar a devenit astfel al doilea cel mai important contributor al "clubului" după energie ca număr de membri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb