REVISTA PRESEI 03.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 3 iulie 2013

ADEVARUL

Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia

Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia. Preşedintele argumentează că "legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres". Mai exact, Băsescu spune că Executivul a încălcat separaţia puterilor în stat atunci când a iniţiat o lege care să fie votată în Parlament, iar stingerea litigiilor s-ar fi putut face printr-o tranzacţie între Ministerul Finanţelor şi grupul Rompetrol, care să fie aprobată printr-o Hotărâre de Guvern. Curtea Constituţională a respins săptămâna trecută o contestaţie realizată de parlamentarii PDL şi PPDD. Aceştia au atacat legea considerând că aduce prejudicii statului român.

Plafar, Romaero şi multe alte companii de la stat vor putea face achiziţii fără nicio licitaţie

Companiile din portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Plafar şi Romaero se vor regăsi printre societăţile exceptate de la obligaţia organizării de licitaţii publice. Acestea "activează pe o piaţă concurenţială", a declarat şeful ANRMAP, Lucian Vlădescu. El a afirmat că este greu de indicat toate acele regii şi companii exceptate de la regulile sistemului de achiziţii publice, dar că OU 34/2006 include criterii clare în acest sens, iar exceptate vor fi acele societăţi care lucrează pe o piaţă concurenţială şi nu servesc interesului general. Modificările introduse în Parlament la sistemul achiziţiilor publice exceptează de la obligativitatea organizării licitaţiilor anumite regii şi companii naţionale, pe care Guvernul le-a introdus iniţial, de la începutul anului, în categoria autorităţilor contractante.

Un scenariu plauzibil: Snowden, refuzat de toate statele în care a cerut azil politic

Edward Snowden, autorul scurgerii de informaţii privind programul secret de supraveghere din SUA, s-a aflat atât de mult timp în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, încât respingerea tuturor cererilor de azil politic pe care le-a formulat ar putea fi un scenariu plauzibil. După ce ruşii au insistat ca Snowden să nu mai publice informaţii despre Statele Unite dacă doreşte să rămână pe teritoriul lor, WikiLeaks a anunţat că acesta a formulat 21 de cereri de azil politic către liderii statelor din întreaga lume. După câteva ore, cele mai multe state au oferit un răspuns. Unele au refuzat sec, precum Brazilia, India sau Polonia, în timp ce altele au arătat că Snowden ar trebui să meargă în ţările respective pentru a putea cere azil politic, precum Ecuadorul, Irlanda sau Norvegia. Din partea altor ţări, Snowden nu a primit încă un răspuns. Până când cineva decide să răspundă afirmativ, el trebuie să rămână în Rusia, însă ruşii ar putea să îl trimită în ţara din care a venit, din moment ce se află într-o zonă de tranzit, fără documente de călătorie, iar asta înseamnă că riscă să revină în China.

ANALIZĂ Partea plină a paharului după eşecul proiectului Nabucco

După eşecul proiectului gazoductului Nabucco lamentările s-au ţinut lanţ, dar există şi voci care arată că în situaţia astfel creată avem şi o parte plină care e "chiar mai mare" decât partea goală a paharului. Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, arată că proiectul a reprezentat o cauză care a unit politica şi administraţia într-un efort comun, într-o singură direcţie. Acest lucru nu s-a mai realizat din 2007 încoace, ceea ce este până la urmă mai bine. În al doilea rând, potrivit lui Marius Văcărelu, Nabucco a redemonstrat că în secolul XXI una dintre temele de importanţă majoră este energia, alături de politica fiscală, educaţia superioară, politica demografică şi politica de mediu. În opinia specialistului, "adevărata ştire a săptămânii a fost încheierea unui contract între Rusia şi China, în care prima s-a angajat să vândă 46 de milioane de tone de petrol pe an, timp de 25 de ani: 360 de milioane de tone de petrol contra a 270 de miliarde de dolari".

Cum a pus un evreu apropiat Mossadului mâna pe una dintre cele mai mari comori din Africa

Unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume se află într-un lanţ muntos ascuns în Guinea. Iniţial, cea mai mare companie minieră din lume, Rio Tinto, câştigase dreptul de a exploata aceste resurse. Autorităţile din Guinea au retras însă licenţa şi au decis să dea drepturi exclusive unei companii care nu a mai lucrat niciodată în sectorul minier, dar care este controlată de cel mai bogat israelian. Compania B.S.G.R. este mult mai mica si nu mai a mai avut niciodată operaţiuni în minerit. Dar B.S.G.R. înseamnă Beny Steinmetz Group Resources. N-aţi auzit de Steinmetz? Nu-i de mirare. Cel mai bogat israelian se fereşte de lumina reflectoarelor, iar orice declaraţie sau apariţie în presă reprezintă un trofeu pentru orice jurnalist.

Turcia acuză "diaspora evreiască" de implicare în manifestaţiile antiguvernamentale

Vicepremierul turc Besir Atalay a acuzat "diaspora evreiască" de implicare în organizarea manifestaţiilor împotriva regimului. "Incidentele din parcul Gezi (...) au fost orchestrate de diaspora evreiască, foarte activă în acest eveniment", a spus Atalay, citat de cotidianul Hürriyet. El a acuzat, de asemenea, presa internaţională şi "forţele străine", despre care nu a oferit detalii, că au participat la "destabilizarea" situaţiei din Turcia în timpul protestelor care au zguduit ţara timp de peste trei săptămâni. Marţi, vicepremierul Atalay a acuzat presa că i-a "denaturat" afirmaţiile. "Regret profund că declaraţiile pe care le-am făcut în legătură cu parcul Gezi au fost denaturate în mod deliberat de către o agenţie" de presă, a spus el, citat de mass-media turce. În ultimele săptămâni, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat în legătură cu responsabilitatea unui "lobby financiar" sau a unui "lobby al ratei dobânzilor", acuzate că au profitat de pe urma protestelor din Turcia, o ţară emergentă şi o destinaţie importantă a capitalurilor străine.

Proteste în Egipt: Armata avertizează că intenţionează să suspende Constituţia şi să dizolve Parlamentul

Constituţia Egiptului va fi suspendată, iar Parlamentul va fi dizolvat în cazul în care preşedintele islamist Mohamed Morsi nu se va conforma solicitărilor cetăţenilor, avertizează armata egipteană, citată de postul Al-Arabiya. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, i-a cerut marţi preşedintelui egiptean Mohamed Morsi să ţină cont de popor, exprimând "preocupare" faţă de situaţia din Egipt, relatează AFP. "Atunci când există numeroase probleme şi o mulţime de oameni, Guvernul egiptean trebuie să ţină cont de popor. Preşedintele Morsi trebuie să asculte vocea poporului", a declarat Fabius. "Situaţia economică s-a deteriorat grav. Acest lucru explică de ce au ieşit 15 milioane de oameni pe străzi", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

CURENTUL

Guvernul loazelor: Remus Pricopie, un agramat în fruntea Ministerului Educaţiei

Dincolo de penibilul acestei afaceri, scandalul de la Bolintineanu a mai scos la iveală, încă odată, faptul că marii noştri politruci sunt, şi ei, doar o adunătură de loaze, care au trecut prin şcoală precum gâsca prin apă. Iar ca să nu ne mai mirăm ca proasta-n târg de acest scandal, Remus Pricopie, junele ministru cocoţat de USL în fruntea Ministerului Educaţiei a ţinut, cu tot dinadinsul, să ne reamintim că, de fapt, "peştele de la cap se împute". Dar şi că şi pentru el însuşi, în calitatea sa de mare bulibaşă peste învăţământ, folosirea limbii române este un soi de "sport extrem", pe care îl stăpâneşte la fel de "bine" precum loazele care au încercat să-şi cumpere diploma de bacalaureat. Contactat de ziariştii din presa centrală, care au dorit să-i afle părerea în legătură cu zvonul că subiectele de la proba de "Limba şi literatura română" au circulat pe Internet cu o oră înainte de anunţarea lor oficială, în sălile de examen, ministrul Pricopie şi-a dat măsura adevăratei sale valori, răspunzând plin de aplomb: "Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj care nu a fost postat la 8.34...".

Consiliul Legislativ denunţă ghiveciul constituţional al lui Crin

Dacă iniţial etichetele puse de preşedintele Traian Băsescu asupra revizuirii constituţiei au fost criticate de USL, tot mai multe voci încep să afirme că Antonescu şi a sa Comisie pentru revizuirea Constituţiei a făcut o treabă de mântuială şi că multe dintre noile prevederi emană din zone obscure care nu au nicio treabă cu legea, ci cu interese de grup. În această lumină a fost şi "verdictul" dat ieri de către Consiliul Legislativ (CL), un organism consultativ al Parlamentului care avizează proiectele de acte normative în vederea armonizării legislaţiei. Consiliul Legislativ a precizat că multe dintre modificările aduse actualei forme a legii supreme sunt unele ce pot fi rezolvate pe prin legi subsecvente, nu prin "amendarea" Constituţiei. În linii mari, Consiliul critică faptul că Antonescu&Co s-au ocupat de detalii, rezolvarea acestora putând fi regăsită în acte cu valoarea juridică inferioară, nu în legea supremă.

CURIERUL NATIONAL

Iacob: Soluţiile definitive de achitare în dosarele DNA, un aspect negativ, dar nu îngrijorător

Marius Iacob, propus procuror-şef adjunct la DNA, a declarat ieri, după interviul de la CSM, că îşi propune creşterea calităţii urmăririi penale, precizând că au fost situaţii în care s-au dat soluţiile definitive de achitare în dosarele DNA, acesta fiind un aspect negativ, dar nu îngrijorător. Procurorul Marius Constantin Iacob a spus că printre obiectivele sale pentru funcţia de adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt menţinerea standardelor de performanţă ale activităţii instituţiei şi creşterea calităţii urmăririi penale.

Exporturile, şansa României de a depăşi criza

Deficitul comercial ar putea coborî în acest an la 3-4% din PIB, având în vedere evoluţia exporturilor şi importurilor în primele luni ale anului, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, informează Mediafax. "Exporturile constituie una dintre marile şanse ale României de a depăşi criza economică. Cifrele sunt încurajatoare. Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile puţin peste 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul comercial al României a scăzut sensibil faţă de anul trecut şi există semnale încurajatoare că el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB până la sfârşitul anului. Este foarte posibil să se situeze între 3 şi 4% din PIB", a spus Vosganian la o conferinţă de semnare a unui protocol cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Uniunea Camerelor Bilaterale din România.

Vânzarea CupruMin, îngreunată de scăderea preţului cuprului

Guvernul ar putea fi nevoit să garanteze un preţ minim pentru investitori. Vosganian: Nu putem angaja un contract pe termen lung cu un posibil investitor luând în calcul ipoteza unui preţ care continuă să scadă. Pe Bursa de la Londra, preţul cuprului pentru contractele cu livrare la 3 luni era luni de 6.980 dolari pe tonă, faţă de peste 8.000 de dolari pe tonă la începutul anului. În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Transgaz începe construcţia magistralei de gaz natural spre Vatra Dornei

Transgaz va relua, de săptămâna viitoare, lucrările la conducta magistrală de gaze naturale Frasin - Vatra Dornei, a anunţat, marţi, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care a precizat că în acest an se vor construi 9,2 kilometri de conductă. Nechifor a spus, într-o conferinţă de presă, că Transgaz a anunţat autorităţile judeţene că din 8 iulie va relua investiţia la conducta magistrală Frasin - Vatra Dornei, pe tronsonul Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei, de 33 de kilometri, din care, în acest an, se va finanţa realizarea conductei pe o distanţă de 9,2 kilometri. El a arătat că speră ca în 2014 să fie finalizată întreaga lucrare şi a menţionat că Transgaz va trebui să continue investiţia şi în construcţia conductei magistrale Păltinoasa - Rădăuţi, urmând ca un beneficiar al acestei investiţii să fie Salina Cacica.

Trei noi documente semnate cu SUA pentru scutul antirachetă

Trei noi documente bilaterale româno-americane necesare implementării sistemului antirachetă în baza de la Deveselu au fost semnate ieri de către oficiali din cele două ţări, informează MAE român. Documentele reprezintă un nou aranjament de implementare şi două amendamente la astfel de acorduri încheiate anterior, fiind încheiate cu ocazia reuniunii de la Bucureşti a Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României". În cadrul unor reuniuni anterioare din 2012 ale acestui comitet au mai fost încheiate opt astfel de documente, precizează un comunicat MAE.

EVENIMENTUL ZILEI

PSD leapădă noua Constituţie în braţele PNL

După ce proiectul năşit de Crin Antonescu a fost criticat de Consiliul Legislativ şi de profesorii de drept constituţional, social-democraţii iau distanţă de opera liberalilor. Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni la finalul săptămânii cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, cu CSM şi cu membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. Vizita acestora, pentru a examina cum decurge revizuirea Legii fundamentale, îi surprinde pe liberali, ca autori morali ai proiectului, sub tirul Consiliului Legislativ şi al profesorilor de drept constituţional, în timp ce pesediştii s-au autodistribuit, iarăşi, în rolul băieţilor buni. Verdictul l-a scos din pepeni pe senatorul PNL Tudor Chiuariu, vicepreşedinte al Comisiei Constituante. "Consiliul Legislativ nu e Dumnezeu, poate să greşească. Sunt şi chestiuni de oportunitate politică pe care le poate aprecia doar Parlamentul", s-a zburlit Chiuariu.

Regele contractelor cu statul şi-a făcut propria lege. ARE 500 DE CONTRACTE!

Companiile de stat nu mai sunt obligate să organizeze licitaţii. Iniţiatorul legii e un "client" al contractelor cu statul. Astfel s-a îndeplinit visul lui Eduard Martin, demnitarul cu sute de contracte cu statul şi vicepreşedinte al Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor. Noile modificări la legea achiziţiilor publice, votate în Parlament şi publicate deja în Monitorul Oficial, dau undă verde pentru încheierea de contracte de sute de milioane de euro fără să existe nicio formă de control. Poşta Română, Tarom, Romgaz, Nuclearelectrica, CFR SA şi CFR Călători, regii precum RADET, sunt doar câteva companii care intră în această categorie. Deputatul PSD Eduard Martin, a declarat, ieri, că "s-a considerat oportun ca anumite regii autonome şi companii naţionale să nu mai fie obligate să atribuie contracte prin licitaţii, întrucât activitatea lor poate fi blocată".

Victor Ponta: România s-a raportat în ultimii ani la Rusia într-un mod "copilăresc"

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că România s-a raportat în ultimii ani la Rusia într-un mod "copilăresc". "Nu văd Rusia un inamic al României. E un vecin, un partener important pentru noi şi cred că modul în care România s-a raportat la Rusia în ultimii ani a fost 'copilăresc', ca să citez tot tocmai din preşedinte. Putem să fim fermi, să ne apărăm interesele, dar, în acelaşi timp, putem să fim pragmatici şi constructivi în relaţia cu Rusia", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres. În interviu, Victor Ponta a subliniat necesitatea ţării noastre de a-şi apăra cu fermitate interesele, cum ar fi diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. El a menţionat că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care va merge în cursul acestei luni la Moscova, "are un mandat politic de deschidere şi de consolidare a colaborării economice între guverne".

JURNALUL NATIONAL

Băsescu aruncă în aer relaţia cu Kazahstanul. Respingerea Memorandumului dintre Guvern şI Kaz Munai Gaz anulează rezultatele vizitei lui Ponta la Astana

Preşedintele Traian Băsescu a respins legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie, solicitând reexaminarea acesteia. În scrisoarea privind reexaminarea trimisă de şeful statului către Vasile Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Traian Băsescu spune că "această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern". Demersul lui Traian Băsescu este surprinzător şi are drept ţintă boicotarea rezultatelor recentei vizite a Premierului Victor Ponta în Kazahstan. Băsescu a avut mai multe întâlniri cu preşedintele republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, în care a discutat şi condiţiile rezolvării datoriei Rompetrol. Problema acestei datorii a preocupat intens palatul Cotroceni.

Dan Voiculescu: După ce a "rezolvat" educaţia, Traian Băsescu "se ocupă" de agricultură

În legătură cu ultimele "strategii" ale lui Traian Băsescu privind agricultura românească, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, a publicat pe blogul personal următorul text: "Plictisit în surghiunul de la Cotroceni, dezamăgit de nepopularitatea mişcării populare, epuizat de duşuri cu mulţime atent selectată, Traian Băsescu a încercat ieri să mai câştige câteva secunde de atenţie abordând un subiect extrem de important: agricultura. Evident, impactul a fost irelevant. Publicul nu mai este deloc interesat de iniţiativele Suspendatului. Însă specialiştii sunt îngrijoraţi. Traian Băsescu s-a mai ocupat şi de educaţie, şi au urmat reduceri de salarii, concedieri şi rezultate catastrofale la bacalaureat şi testele naţionale.

Egiptul fierbe: Armata ameninţă cu suspendarea Constituţiei şi dizolvarea Parlamentului. Opoziţia nu susţine "lovitura militară de stat"

Armata egipteană a avertizat că ar putea suspenda Constituţia, iar Parlamentul va fi dizolvat în cazul în care preşedintele islamist Mohamed Morsi nu se va conforma solicitărilor cetăţenilor. In pofida avertismentelor opoziţiei şi discuţiilor cu preşedintele SUA Barack Obama, Mohamed Morsi a respins ultimatumul de 48 de ore dat de armată pentru onorarea "revendicărilor poporului" şi care expiră miercuri. Pe de altă parte, opoziţia egipteană a anunţat că nu va susţine o lovitură de stat militară şi l-a desemnat marţi pe fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei, drept reprezentant al "tranziţiei politice".

Directorul general al FMI va vizita România în perioada 15-16 iulie

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, va vizita România în perioada 15-16 iulie. Aceasta este prima vizită a lui Lagarde la Bucureşti după numirea în funcţia de director al FMI, în luna iulie 2011, conform unui comunicat de presă al instituţiei. După România, Christine Lagarde va vizita şi Lituania, în perioada 17-18 iulie. "În timpul vizitelor, Christine Lagarde se va întâlni cu oficiali şi factori de decizie, precum şi cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale şi provocările care urmează pentru fiecare dintre cele două ţări", potrivit comunicatului FMI. Instituţia financiară a anunţat că în timpul vizitei la Bucureşti Lagarde va susţine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de creştere economică în regiune.

NATIONAL

Ponta pregateste terenul pentru inlocuirea sefului de la Transporturi

Daca va fi gasit vinovat de instanta, Relu Fenechiu trebuie sa plece. Avertismentul vine din partea premierului Victor Ponta, care pare ca s-a gandit la toate, inclusiv la un interimat la Transporturi. Prestatia deloc convingatoare si presiunile externe (Relu Fenechiu este in continuare oaia neagra si corupta a Guvernului) sunt principalele motive pentru care vicepresedintele PNL trebuie sa zboare din fruntea Ministerului Transportului. O stiu colegii de partid si o stie si Victor Ponta. Ca sa nu puna in pericol relatia cu liberalii, premierul evita sa ia o decizie in acest sens. Asta nu-l impiedica insa sa dea semnalul de schimbare, invocand scuza perfecta: verdictul instantei. "Daca Relu Fenechiu va fi condamnat in dosarul Transformatorul, nu va putea ramane la conducerea Ministerului Transporturilor", a afirmat Ponta.

Afaceristul Sarcina si partenerii de jonglerii financiare continua sa incaseze milioane de euro

In timp ce procurorii DNA ancheteaza jaful de la Complexul Energetic Oltenia, care a oferit zeci de milioane de euro unor afaceristi suspecti, compania de stat continua sa le ofere acestora contracte grase, printre beneficiari aflandu-se si controversatul milionar Nicolae Sarcina. Saptamana trecuta, compania condusa de Dan Laurentiu Ciurel a oferit un contract de un milion de euro societatii comerciale Expres Transport SA,condusa de Gheorghe Branzan si Doru Marian Crac, pentru a transporta muncitorii la serviciu, la Complexul Energetic Rovinari, si retur. Tot pentru servicii de transport a apelat CE Oltenia si la SC TPSUD SA in luna mai, cand a inchiriat de la aceasta cinci masini, contra sumei de 76.776 lei. Aceeasi companie, TPSUD SA, detinuta de afaceristul Nicolae Sarcina, a primit si in luna aprilie un contract de 200.000 de euro, de la CE Oltenia, pentru niste masini inchiriate cu tot cu soferi.

Ministrul Economiei vrea sa scoata un atlas economic al Romaniei: Vosganian atrage investitori doar in carti

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, crede ca a gasit solutia pentru atragerea investitorilor straini: un atlas economic. Acesta ar putea fi un fel de "Eterna si fascinanta Romanie", in varianta "Industria romaneasca e sublima, dar lipseste cu desavarsire". Intr-un fel, ministrul are dreptate, deoarece in prezent avem harti ale magazinelor de etnobotanice, ale consumului de droguri, ale celor mai mari salarii, ale prostitutiei etc., dar nu stim daca si unde se mai fabrica perii de pantofi, de exemplu. "Nu exista in prezent o harta economica, astfel incat sa stim exact cine si unde produce un anumit tip de produs. Nu exista nici o poarta prin care investitorii straini sa poata patrunde pe piata economica, stiind exact ce si unde ar putea investi", s-a plans Vosganian. Deci de-asta nu nimereau afaceristii occidentali la noi in tara! Asadar, atlasul va fi noua poarta la care se vor uita - uluiti de atatea oportunitati economice - investitorii straini.

Haos total in Bucuresti! Ziua Nationala a SUA blocheaza traficul

Bucurestenii, mai ales cei care au treaba in nordul Capitalei, trebuie sa se pregateasca pentru clipe de cosmar joi, 4 iulie, cand este Ziua Nationala a SUA. Reprezentantii Politiei Rutiere anunta ca, din cauza evenimentelor programate a avea loc, traficul rutier va fi blocat intre orele 16.00 si 19.30 pe cateva dintre cele mai aglomerate artere din Nordul Capitalei. Circulatia va fi blocata atat pe Bulevardul Kiseleff, si strazile adiacente, intre Piata Arcul de Triumf si strada Ion Mincu, dar si pe strada Barbu Delavrancea, intre strada Docentilor si strada Ady Endre. Reprezentantii Politiei Rutiere recomanda urmatoarele rute ocolitoare: - Piata Arcul de Triumf - bd. Constantin Prezan - Piata Charles de Gaulle - bd. Aviatorilor - Piata Victoriei; - Piata Arcul de Triumf - bd. Maresal Averescu - bd. Ion Mihalache - Piata Victoriei.

PUTEREA

Fantoma gazului de şist bântuie pe graniţa româno-maghiară

Scandalul explorării şi exploatării resurselor din România riscă să se extindă la nivel naţional, localnicii din tot mai multe zone fiind indignaţi de faptul că nu sunt consultaţi înainte de acordarea unor licenţe, indiferent că este vorba de gaze de şist sau de resurse convenţionale de hidrocarburi. Ultimul asemenea caz este la Curtici, în judeţul Arad, unde o companie aparţinând grupului ungar Mol se pregăteşte să demareze operaţiuni de explorare pe o suprafaţă de 550 km pătraţi, în imediata apropiere a graniţei de stat. Intenţiile Panfora Oil&Gas, parte a Grupului Mol, au stârnit deja panică în zonă, locuitorii fiind speriaţi iniţial de perspectiva exploatării gazelor de şist prin controversata metodă a fracturării hidraulice. Teama că va fi poluată pânza freatică, şi în acest fel va fi infestată apa potabilă din zonă, i-a făcut pe oameni să acţioneze rapid, şi astfel oraşul Curtici a interzis, printr-o hotărâre de Consiliu Local, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său.

România importă gunoi pentru ciment

Ţara noastră tinde să devină o groapă de gunoi generalizată. Aderarea la UE a deschis graniţele pentru deşeurile din alte ţări, cel mai mare lipici înregistrându-se la gunoiul italian, care vine în valuri în România. După mai multe episoade de contre între autorităţi şi societatea civilă, ministrul Mediului anunţă intenţia de a sista pentru câteva luni importul de gunoaie, timp în care să pună ordine în legislaţie. Dar nu se ştie când se va produce evenimentul, astfel că ţara noastră importă în continuare cantităţi importante de deşeuri menajere. România produce anual 5 milioane de deşeuri menajere. În schimb, potrivit unor informaţii date publicităţii la începutul anului, în 2012 au intrat în ţară 2,23 milioane de tone de deşeuri, comparativ cu anul precedent, când importurile au totalizat "numai" 850.000 de tone.

ROMANIA LIBERA

Procurorul care a înregistrat cel mai mare EŞEC din istoria Justiţiei, votat "în unanimitate" de CSM şef la Parchetele Militare!

Sectia de procurori a CSM l-a votat ,marţi, în unanimitate pe Ion Vasilache pentru funcţia de şef al Secţiei Parchetelor Militare! N-au contat rebuturile acestuia şi lipsa de performanţe din mandatul anterior de trei ani, recunoscute ( cunoscute) de membrii CSM ! (Pentru furtul a 62 de arme, generalul magistrat Ion Vasilache a reuşit să ţină în arest luni în şir soldaţi nevinovaţi). Au mai primit avize ( în unanimitate) Marius Iacob, pentru funcţia de adjunct al şefului DNA, Camelia Sutiman (in unanimitate) pentru funcţia de şef al secţiei de Urmăriree penală şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţiei (PÎCCJ) şi Simona Brădiceanu ( majoritate de voturi) pentru funcţia de şef de Sectie Resurse Umane şi Documentare tot din PÎCCJ.

CFR Marfă mai vinde 3.000 de vagoane. Gruia Stoica se simte înşelat

Deşi a tocmit 51% din acţiunile CFR Marfă omului de afaceri Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român, compania de stat vinde astăzi, prin licitaţie, 3.000 de vagoane. Vânzarea se alătură unui alt şir lung de nereguli, respectiv ieşiri de active din patrimoniul companiei chiar pe parcursul licitaţiei. Compania Naţională CFR Marfă SA unde 51% din acţiuni vor intra în proprietatea Grupului Feroviar Român, odată ce acesta va plăti preţul de 202 milioane de euro convenit, vinde astăzi, într-o licitaţie deschisă, urmată de strigarea preţului la Bursa Română de Mărfuri "3.000 de vagoane pe roţi". Vânzarea a surprins ieri specialiştii din domeniul feroviar, deoarece ar fi fost normal - spun aceştia, ca cedarea activelor să fie făcută, dacă se va ajunge la concluzia că este necesară, de către viitorul proprietar. Inclusiv acesta pare a fi surprins.

Ce ascund băncile în contractele de credit

Bănci importante din România au inclus în contracte clauze speciale care spun că, înainte de a ajunge în instanţă, părţile trebuie să încerce să rezolve conflictele pe cale amiabilă. După ce s-au trezit cu mii de procese pe rol în urma modificărilor succesive ale legislaţiei, bancherii din România au început să pună preţ pe metodele alternative de rezolvare a conflictelor cu clienţii, arată o analiză Capital. La nivelul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), au avut loc mai multe discuţii în sensul promovării acestor tehnici, iar Asociaţia are şi un corp destul de solid de specialişti în mediere, format din foşti bancheri şi specialişti în drept. Mai mult, se pare că ARB a făcut şi o recomandare băncilor pentru a include în contractele de credit clauze speciale care să sprijine metodele alternative de rezolvare a eventualelor conflicte.

ZIARUL FINANCIAR

Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri: "Ca investitor trebuie să fii în România după criză. Va fi enorm de construit"

În cele 12 clădiri de birouri construite de Liviu Tudor cu investiţii de 300 de milioane de euro lucrează 20.000 de angajaţi ai HP, Renault, Alpha Bank sau Ericsson. Liviu Tudor, proprietarul parcurilor de afaceri Novo Park din Pipera şi West Gate din Militari, proiecte cu o suprafaţă închiriabilă cumu­la­tă de 150.000 de metri pătraţi, spune că perso­nalul calificat şi nivelul de salarizare com­petitiv transformă România în princi­pala ţintă de investiţii din regiune. "Consider că după criză trebuie să fii ca investitor în România deoarece aici va fi enorm de construit. Cred că Polonia va fi din ce în ce mai neatractivă, în condiţiile în care gap-ul (diferenţa - n.red.) lor faţă de Occi­dent s-a redus spectaculos în compa­ra­ţie cu restul ţărilor din estul Europei, iar urmă­toarea ţară ca dimensiune este Româ­nia, unde cred că va urma un nou trend al birourilor", a declarat el pentru ZF.

Creditorii internaţionali ar fi dat Greciei ultimatum până vineri să-i convingă că îşi va respecta promisiunile. UE dezminte

Grecia are la dispoziţie trei zile, până vineri, să convingă Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional că poate respecta condiţiile convenite în acordul de bailout pentru a primi următoarea tranşă a ajutorului financiar internaţional, au declarat ieri pentru agenţia Thomson Reuters patru oficiali din zona euro. Comisia Europeană a negat aceste informaţii. Totuşi, unul din oficialii citaţi de Reuters şi cărora agenţia nu le-a publicat identitatea dar despre care scrie că sunt implicaţi în negocieri, a afirmat că UE şi FMI nu sunt mulţumiţi cu progresul făcut de Grecia în reformarea sectorului public. Alt oficial susţine că creditorii ar putea suspenda vizita de inspecţie începută luni la Atena. Grecia are de rambursat în august datorii de 2,2 miliarde de euro, iar dacă negocierile eşuează, FMI s-ar putea retrage din programul de bailout de 240 miliarde de euro pentru a evita încălcarea propriilor reguli, care cer ca debitorul să aibă asigurată finanţarea în avans cu un an.

Adevăraţii "băieţi deştepţi" din afacerea despăgubirilor: Nepotul lui Gigi Becali primeşte o sumă record de la ANRP (297 mil. lei) pentru un dosar de drepturi litigioase

Cumpărătorii de drepturi litigioase (cesionarii), cu influenţe în mediul politic şi de business, continuă să fie principalii beneficiari ai procedurii de retrocedare şi sub guvernarea Ponta, în timp ce foştii proprietari aşteaptă la coadă. Astfel sunt confirmate riscurile că noua lege a retrocedărilor nu poate opri abuzurile din trecut. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia din subordinea primului-ministru responsabilă de retrocedări, a emis săptămâna trecută un titlu de despăgubire în valoare record de 297,6 milioane de lei pentru o persoană care a cumpărat un dosar de retrocedare. Ieri în presă a apărut informaţia că beneficiarul titlului de despăgubire ar fi Vasile Geambazi, unul dintre nepoţii lui Gigi Becali, iar surse oficiale au confirmat informaţia pentru ZF.

Industria auto din SUA s-a transformat dintr-un motor gripat într-o locomotivă a exporturilor americane

Industria auto din Statele Unite, aflată în pragul colapsului în urmă cu doar patru ani, devine unul dintre motoarele exporturilor americane, ajutată de cursul de schimb valutar favorabil şi de costurile reduse ale muncii. Pe când acest trend dă semne că va continua mulţi ani de acum înainte în SUA, constructorii auto din Europa se luptă cu o criză majoră şi se chinuie să rezolve problema supracapacităţii de producţie. Pe pieţe mari precum Franţa vânzările ating minime istorice. Un semn al redresării industriei auto americane este faptul că producătorul nipon Honda, companie care până nu demult obişnuia să aducă în SUA maşini fabricate în Japonia, se aşteaptă ca până în 2014 să ajungă să exporte mai multe vehicule produse în America de Nord, mai ales în SUA, decât livrează din Japonia, scrie The Wall Street Journal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb